berta-death Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 15:10 Czy ja dobrze rozumiem, że artykuł sugeruje, że Włodzimierz N. miał niezdiagnozowaną schizofrenię już w momencie jak zaciągał się do wojska? Dlatego dziwnie się zachowywał, miał jakieś inne niż reszta żołnierzy plany życiowe, zamyślał się, itp. W żadnym wypadku jego stan nie mógł być spowodowany traumatycznymi przeżyciami, bo takich nie miał. Jego misja to prawie jak wakacje w egzotycznym kraju. Potem w trakcie misji choroba się pogłębiła, więc dostał zwolnienie, kategorię E i śmiesznie niską rentę. I jak każdy schizofrenik nie mógł się pogodzić z tym, że jest chory, więc nawet nie próbował się leczyć. Przez chorobę nie był też w stanie rozpocząć normalnego życia w cywilu. Zaszył się w swoim rodzinnym domu, gdzie rodzice i siostra, prości ludzie niezdolni pojąć co to choroba psychiczna i niewiedzący jak choremu pomóc, zaszczuli go. I biedny Włodzimierz pewnego dnia wyszedł z domu i nie wrócił. A rodzina odetchnęła z ulgą, że się wreszcie świra pozbyli, co to wstyd przed ludźmi przynosi. Zatem wojsko niczemu nie winne, bo to rodzina powinna zadbać o weterana i jego interesy i to rodzina spieprzyła sprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 19:02 to był dorosły facet, więc niby jakie obowiązki miała rodzina wobec niego? To nie było dziecko uczące się. Odpowiedz Link Zgłoś
selica Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 15:12 Bardzo, bardzo żal mi tego biednego, nieszczęśliwego człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
fikumikum Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 15:49 niech pozostaną jego tajemnicami, co to kurcze was obchodzi. Chodziło tylko o rozpoznanie człowieka ze zdjęcia, a teraz każdy wie kto to więc chyba na tym kończy się rola gazet Odpowiedz Link Zgłoś
poborowy102 Re: Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 19:05 w średniowieczu zamknęliby go w klatce i obwozili, teraz są lepsze metody na zrobienie kasy czyimś kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 17:43 Brak jakiejkolwiek opieki ze strony wojska i Państwa, nad żołnierzami wracającymi z misji, rannymi, kalekami, jest jest hańbą tego Państwa.Policjant po 15 latach służby dostaje 100% emerytury, a żołnierz po traumatycznych przeżyciach i zmarnowanym zdrowiu jakieś marne grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 19:09 mariuszet napisał: > Policjant po 15 latach służby dostaje 100% emerytury Nie bzdurz. Odpowiedz Link Zgłoś
2o12 Re: Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 20:21 mariuszet napisał: > Brak jakiejkolwiek opieki ze strony wojska i Państwa, nad żołnierzami wracający > mi z misji, rannymi, kalekami, jest jest hańbą tego Państwa.Policjant po 15 lat > ach służby dostaje 100% emerytury, a żołnierz po traumatycznych przeżyciach i z > marnowanym zdrowiu jakieś marne grosze. Bardzo trafna uwaga! Odpowiedz Link Zgłoś
tantpis Tajemnice Włodzimierza N. 23.02.12, 20:37 Interesujący Człowiek – a już w chwili odkrycia jego śladów, trafił między przekupy płci obojga, teraz grafomani odkrywają jego tajemnice. ”Indianie” (uproszczone określenie dla leniwych) wiedzą, że wszystko krąży i wraca – pozostaje życzyć by, gdy te świństwa, które obserwują tysiące, a wielu bezsilnie, wrócą do autorów, ci zorientowali się, że nie ma powodów do zadowolenia. Podobno Polak wie, co to honor... Rodzina nie urządziła kolejnego przedstawienia, bez względu na powody, skutek pożądany – ”embargo”, a i tak znalazła się jeszcze lekarska przekupa nie mogąca się z tym pogodzić. Hipokryci, jakby nie słyszeli, że z rodziną wychodzi się najlepiej na fotografii, a pozując dobrze jest stanąć z boku etc. Jednakże mam nadzieję, że bliscy kierowali się troską nie tylko o swoją własną prywatność i o to, ”co ludzie powiedzą”. Dla człowieka najlepsze jest to, czego sam chce, a nie co obmyśli mu ”kochająca” rodzina bądź ”życzliwi” przyjaciele (z cudzysłowem lub bez) – i tego najlepszego ex-Żołnierzowi życzę, i żeby chciał. Zjadaczom Chleba, którym nie mieści się w głowie ”inny” świat, dedykuję słowa północnoamerykańskiego autochtona: I am a red man. If the Great Spirit had desired me to be a white man he would have made me so in the first place. He put in your heart certain wishes and plans, in my heart he put other and different desires. Each man is good in his sight. It is not necessary for eagles to be crows. We are poor... but we are free. No white man controls our footsteps. If we must die... we die defending our rights. (Tatanka Iyotake). Odpowiedz Link Zgłoś
huston_mamy_problem sprawa sądowa przeciwko mediom w PL 24.02.12, 07:55 prawdopodobnie zostanie wniesiony pozew przeciwko mediom za udostępnianie bez zgody i wiedzy wizerunku osoby oraz danych medycznych dotyczących jego choroby. Sprawe prowadzic będzie bardzo dobra kancelaria - wygrana minimum 50 tys pln. Teraz już wizerunek jest zamazany... Odpowiedz Link Zgłoś
nutel.la Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 08:10 Po co mu teraz twarz zasłaniacie? Co to ma na celu? Przecież cała Polska wie jak wygląda. Co za hipokryzja. Skrajny debilizm. Odpowiedz Link Zgłoś
litespeed Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 08:11 Tragiczna historia młodego człowieka... :( Odpowiedz Link Zgłoś
szary212 Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 08:17 Najpierw cała Polska przez tydzień oglądała jego twarz, a teraz zamazuja ją kratkami? Gdzie tu logika? Kiedy nic nie było o nim wiadomo, to fotografia była wszędzie. Teraz, kiedy znacie każdy szczegół jego życia, zamazujecie mu twarz. Kto wymyślił to prawo? A, Polacy! Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Kolejny przykład jak są traktowane osoby chore 24.02.12, 08:18 masz padaczkę to jesteś zwolniony z pracy - a teraz wskazują, że jest winny temu całemu zdarzeniu - chory kraj Odpowiedz Link Zgłoś
forumowiecgwna Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 08:21 Klasyka - WIERCIMY sprawe az do samego jej wyeksploatowania. Im wiecej "tajemnic", "niezrozumialego" - tym lepiej. A jaka poczytnosc - oto GWno publicystyka. Lubie te "publicystyke" - czasem napisze sie jakas powiesc o wychowankach domow dziecka (przypomne - gwalty,seks nastolatkow, alkohol na porzadku dziennym, ale teraz to juz nikogo nie intersuje bo niby czemu mialo by?), czasem o jakichs skrzywdzonych dzieciach alkoholikow, czasem nawet siega sie po murowanego topa - narkotyki. A teraz mozna z tydzien poeksploatowac historie jakiegos psychicznego zolnierza. I tyle. Ogolnie facet wstepowal do wojska w latach w ktorych raczej robili to ludzie szukajacy "pracy i mieszkania". Jest samotny, nie potrafi nawiazywac zadnych kontaktow. Jego stosunki z rodzina to przyklad jakiejs dziwacznej historii. Historia dziwnego czlowieka jakich wielu obok nas. W wojsku trzeba dodatkowo podniesc poziom progu "normalnosc" - ten widocznie sie nie zmiescil. Po co dziobac go az do kosci? Lubie tez te "ciche zarzuty" - ta sama retoryka co we wszystkich poprzednich "publicystykach" - ktos cos zaniedbal, ktos cos powinien, ktos jest winny i musi teraz wydac kase (budzetowa, to jasne). De facto jest to po prostu efekt "polskosci" - czyli niepowaznego traktowania komisji lekarskich,niepowazne traktowanie "przepisow", brak hierarchii wojskowej. Kazdy to zna i sie podsmiewuje, a jak dojdzie z tego powodu do jakiejs tragedii to wtedy mozna sie "zmilowac" ;). Mam duza radoche z takich postaw. To wszystko oczywiscie nie zmieni niczego - w koncu dwie gigantyczne katastrofy lotnicze niczego nie zmienily, a co dopiero taki incydent... Odpowiedz Link Zgłoś
leming666 Re: Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 12:45 I nie wiem czego nie rozumiesz. Jest temat, jest gazeta, są reklamy, są czytelnicy. Jak Ci się nie podoba to możesz czytać np. Poradnik Domowy. Tam jest może miła atmosfera i wszyscy sobie pomagają ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nuova refleks szachisty 24.02.12, 08:39 Gazeta zreflektowała się w myśl zasady, że lepiej późno niż wcale - zasłoniła twarz tego faceta. Teraz cofnijcie sie do poprzednich artykułów na jego temat, bo co z tego, że tylko w bieżącym niusie nie widać jego twarzy...? Odpowiedz Link Zgłoś
came0 Re: refleks szachisty 24.02.12, 08:55 Czytałam ten artykuł wczoraj i twarz była jeszcze widoczna :) Odpowiedz Link Zgłoś
irakirakirak ścierwojady się zreflektowały 24.02.12, 10:11 A ja czekam, aż się zreflektują i usuną ten artykuł. Ścierwojady z opiniotwórczej, inteligenckiej gazety... Myślę jednak, że się nie doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: ścierwojady się zreflektowały 24.02.12, 10:40 irakirakirak napisała: > A ja czekam, aż się zreflektują i usuną ten artykuł. Ścierwojady z opiniotwórcz > ej, inteligenckiej gazety... Myślę jednak, że się nie doczekam. Tak samo, jak na próżno czekałam aż zablokują możliwość komentowania pod popzrednimi artykułami o tym facecie... Smutne, ale prawdziwe, ze GW schodzi na psy, staje sie drugim onetem... Odpowiedz Link Zgłoś
nuova Re: refleks szachisty 24.02.12, 10:38 came0 napisała: > Czytałam ten artykuł wczoraj i twarz była jeszcze widoczna :) tak, do wczoraj była widoczna... dlatego napisałam refleks szachisty ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wilq9 PRowiec? a może to jego sposób na zostanie celebry 24.02.12, 08:46 tą? W końcu to w dzisiejszych czasach najlepszy chyba zawód. Może więc on wodzi za nos wszystkich żądnych sensacji pismaków? Odpowiedz Link Zgłoś
szmondak Dlaczego? A może sumienie go 24.02.12, 08:49 dręczyło, że brał udział w mordowaniu niewinnych ludzi w ramach niesienia demokracji. Jakoś mi go nie żal, zwykły najemnik strugany na bohatera dla ciemnych mas. Odpowiedz Link Zgłoś
vald Tak kończą ci którzy walczą za kasę a nie z przeko 24.02.12, 08:59 nania. Tylko walka o swoją rodzinę, swój dom, miasteczko, kraj , ma jakiś sens. Wyruszanie na wojnę objuczony kamizelkami, tarczami, osłonami z myślą :byle przeżyć i przywieźć kasę sensu żadnego nie ma , a czasami kończy się jak w tym przypadku. Afgańczycy nie mają kamizelek, sprzętu, całego otoczenia wojskowego. Walczą jak walczyli polscy powstańcy z przekonania że robią to dla kraju dla swoich rodzin. To jest prawdziwy patriotyzm, a nie wykonywanie zadań postawionych przez nie mających zielonego pojęcia czym jest wojna, polityków Odpowiedz Link Zgłoś
alica32 Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 09:01 Widzimy teraz te europejskie, nowoczesne państwo PO i Palikota gdzie nastąpiła dehumanizacja życia społecznego . Liczą się takie hasła jak aborcja,marihuana, homoseksualizm i niszczenie wiary w Jezusa Chrystusa "zanik wartości ludzkich – przyjaźni, solidarności, szacunku dla osoby ludzkiej itd., a wprowadzanie na ich miejsce obojętności, przedmiotowego i technicznego traktowania człowieka: Pisarz uważał, że dehumanizacja dotknęła wszystkich dziedzin kultury i życia ludzkiego, że staliśmy się trybami w olbrzymiej maszynie i sami tak zaczynamy się traktować. " Odpowiedz Link Zgłoś
tehuana Re: Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 14:18 Jak jestes taki swiety, to zamilcz i pomodl sie za tego czlowieka. Siejesz propagande, wykorzystujac krzywde ludzka. Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 09:04 Gazeta przez kilka dni robiła sensację, pokazując zdjęcia bezbronnego człowieka i zamiast z szacunku dla niego wreszcie zamilknąć dalej drąży sprawę. WSTYD. Dajcie mu i jego rodzinie wreszcie święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_masakra słusznie 24.02.12, 09:23 moim zdaniem niedopuszczalna była informacja o chorobie żołnierza, mam wielką nadzieję, że będzie kilka procesów Odpowiedz Link Zgłoś
krys_76 Typował ludność wrogo nastawioną do okupanta 24.02.12, 09:07 Potem takie wytypowane wioski były jak popadło mordowane przez "obrońców praw człowieka", dla przestrogi. Po powrocie nie mógł sobie tego wybaczyć. Takie jest moje przypuszczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
jkpo1 Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 09:29 Panie Włodzimierzu życzę szybkiego powrotu do zdrowia . A tym wszystkim pismakom, lekarzom i wojskowym którzy władzą buciorami w Pańskie życie niech Pan wytacza procesy. Odpowiedz Link Zgłoś
artas05 Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 09:45 Jak misje niszczą polską armie w książce komandora Artura Bilskiego :polska armia na posyłki " allegro.pl/show_item.php?item=2163455541 Odpowiedz Link Zgłoś
wapienko W wojsku liczą się przede wszystkim układy 24.02.12, 09:47 Możesz być najbardziej wykształconym, zdolnym, kreatywnym, ale jeśli nie masz układów - jesteś nikim. Znam wiele takich przypadków. Sztuką jest tu nie zgłupieć. Odpowiedz Link Zgłoś
xnonx Inteligentny i z sumieniem 24.02.12, 09:48 a to zabójcza/samobójcza kombinacja wśród prymitywów, co to "wypełniają tylko rozkazy". Odpowiedz Link Zgłoś
tepicpo jasne. walnięty w czerep koleś tyle lat był w wojs 24.02.12, 09:53 sku..... a "dziennikarz" g....na wini za wszystko rodzinę .... jak to możliwe, że taki koleś tyle lat służył i nikt nie widział, że jego psychika nadaje się do leczenia ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
frau_1 Tajemnice Włodzimierza N. 24.02.12, 10:25 Zal mi faceta m.in. ze wzgledu na to ze jego prywatne sprawy staly sie tematem medialnym, ale z drugiej strony dzieki temu jego ciche wolanie o pomoc dotarlo do rzeczywistosci. Z tego calego artykulu i innych doniesien wylania sie obraz nadwrazliwego idealisty dla ktorego wojsko stalo sie sposobem na poznanie swiata, innych kultur i ucieczka od rodziny, dla ktorej od wiezi i wsparcia wazniejsze jest "co sasiedzi powiedza". Wyobrazam sobie jacy sa teraz na niego wsciekli za to ze sa "na jezykach" calego kraju. Zwroccie uwage gdzie przebywal i jak chcial (?) ze soba skonczyc. Przebywanie w gorach zwl. takich dosc niedostepnych jak Tatry daje niektorym ludziom poczucie ze oderwali sie od codziennego gowna. Ze sa wolni. Odpowiedz Link Zgłoś