nsz-towiec 27.02.12, 01:34 Te pan jest katolikiem ? Zaiste dziwny. No, są i tacy "katolicy".. np.TW. Gw wyszukuje takich , zeby dowalić Kosciołowi . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nowy-trend Wizerunek kościoła 27.02.12, 02:06 Zgadzam się z panem nic nie może być gorsze jak sztandary rydzykowskie, radia maryja i innych tzw. hierarchów którzy żeby osiągnąć swoje partykularne interesamypodpierają się jak mogą nauką kościoła. Dla wielu którym kościół jest obojętny gdy usłyszą rydzyk działa to jak płachta na byka. Nie potrzebnie bo temu panu kościół jest najzupełniej obojętny chyba że potzebuje zrobić biznes a ma trudności w jego przeprowadzeniu i wtedy apeluje do wiernych namawiając ich np. do niepłacenia podatków, nieposłuszeństwa a nawet manipulując wyborcami. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wizerunek kościoła 27.02.12, 09:03 Wiesz, na mnie nie Rydzyk działa jak płachta na byka. Rydzyk to po prostu emanacja polskiego społeczeństwa, duża część Polaków taka właśnie jest; czasem to jest śmieszne, czasem straszne, ale nic się na to nie poradzi - tu trzeba czasu. Na mnie jak płachta na byka działają katolicy, którzy - jak Redaktor Turnau - uważają, że kościół powinnien "nieść Ewangelię" niewierzącym, i nie dostrzegają ile to "niesienie" kosztuje, z moich podatków, a newet jeżeli dostrzegają, to im to nie przeszkadza. Niech "niosą", albo nawet i wiozą helikopterem, ale za swoje pieniądze. Ja nie potrzebuję, żeby mnie ci panowie w sukienkach "ewangelizowali" w zakresie in vitro, antykoncepcji, "prawdziwej polskości", i każdym innym, jaki sobie wymyślą. Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Wizerunek kościoła 27.02.12, 10:42 "jak Redaktor Turnau - uważają, że kościół powinnien "nieść Ewangelię" niewierzącym" - Ty to chyba szkołę na piątej klasie skończyłeś/łaś - nic nie rozumiesz z wywodu. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Wizerunek kościoła 27.02.12, 12:32 rydzyk to przedsięwzięcie rosyjskich służb obliczone na wyrwanie polski z unii europejskiej. dewastacja katolicyzmy to, z punktu widzenia mocodawców, korzyść uboczna.. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Tylko rychłe rozwiązanie konkordatu może jeszcze.. 27.02.12, 02:06 .. uratować Kościół... to znaczy tych, co w Kościele po rozwiązaniu zostaną... Zaledwie kilka tysięcy księży, zakonników i sióstr zakonnych.. Większość odejdzie.. Jestem ateistą w większym stopniu niż R.Dawkins, i antyklerykałem...ale nie jestem antyreligijny.. Widziałem bowiem jak wiele religia może dać człowiekowi, na przykładzie mojej matki.. A była najmądrzej i najgłębiej wierzącą osobą jaką spotkałem.. I surowym krytykiem Kościoła.. Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Tylko rychłe rozwiązanie konkordatu może jesz 27.02.12, 08:44 antobojar napisał: > Widziałem bowiem jak wiele religia może dać człowiekowi, na przykładzie mojej matki.. Zapewniam cię, że dobra lufa marychy lepiej uśmierzą lęki egzystencjalne. I potrzeba do tego tylko pary doncizek i szklanej rurki, nie tysięcy kościołów, których budowa zeżarła dostatek materialny naszego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Tylko rychłe rozwiązanie konkordatu może jesz 27.02.12, 11:41 > Zapewniam cię, że dobra lufa marychy lepiej uśmierzą lęki egzystencjalne. Niezła bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek_wolski Re: Tylko rychłe rozwiązanie konkordatu może jesz 02.03.12, 10:30 Tekst tygodnia! Odpowiedz Link Zgłoś
he1ku Re: Tylko rychłe rozwiązanie konkordatu może jesz 27.02.12, 14:54 antobojar napisał: > .. uratować Kościół... to znaczy tych, co w Kościele po rozwiązaniu zostaną... > Zaledwie kilka tysięcy księży, zakonników i sióstr zakonnych.. Większość odejdz > ie.. > Jestem ateistą w większym stopniu niż R.Dawkins, i antyklerykałem...ale nie jes > tem antyreligijny.. > Widziałem bowiem jak wiele religia może dać człowiekowi, na przykładzie mojej m > atki.. > A była najmądrzej i najgłębiej wierzącą osobą jaką spotkałem.. > I surowym krytykiem Kościoła.. > Gdyby wcześniej nikt nie wymyślił religii, to należałoby ją wymyślić od nowa. To ona moralizowała i dyscyplinowała ludzi,jednocześnie dając wszechwładzę trzymającym władzę w tej religii.Lecz dzisiaj ktoś wymyślił telewizor i ludzie do niego się modlą. Pa , pa kościele, religio, kapłanie .Ludzie wlepili oczy w ekran i grzeszyć nie chcą.No może znajddzie sie jakiś debil, a takich nie brak co włazi w szkodę . Odpowiedz Link Zgłoś
nameja Sęk w tym, skąd znaleźć kapłanów myślących 27.02.12, 07:04 inaczej, niż środowisko RM. To jest trudne, bo ogromna większość ma właśnie takie poglądy jak o. Rydzyk. Po śmierci abp Życińskiego, znienawidzonego przez to środowisko, pozostało niewielu hierarchów otwartych, tolerancyjnych, światłych, nowoczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jqu Re: Sęk w tym, skąd znaleźć kapłanów myślących 27.02.12, 09:11 > Po śmierci abp Życińskiego, znienawidzonego przez to > środowisko, pozostało niewielu hierarchów otwartych, tolerancyjnych, światłych, > nowoczesnych. O, to znasz jakiegoś? Przecież co któryś się odezwie, od razu widać, że młot. Odpowiedz Link Zgłoś
tykaczor Kościelne samobójstwo 27.02.12, 07:08 Dorwanie się przez sekciarza Rydzyka do przekazu cyfrowego to nie chęć "ewangelizacji" Polaków, ale liczenie, że może ktoś, poza moherami zechce oglądać i słuchać KŁAMSTW i jadu płynącego ze sprofanowanej imieniem MATKI CHRYSTUSA ROZGŁOŚNI RADIOWEJ I STUDIA TV, a to mogłoby się przełożyć na "dary serca", bo ten złodziej jest nienasycony na kasę jak szatan na niewinne dusze ! Odpowiedz Link Zgłoś
kociewiak2 Kościelne samobójstwo 27.02.12, 07:20 ..kosciol katolicki zyje w wielkim grzechu,zamienil chrzescijanstwo na agresywny katolicyzm, czas na nawrocenie ..... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 15:54 kociewiak2 napisał: > ..kosciol katolicki zyje w wielkim grzechu,zamienil chrzescijanstwo na agresywn > y katolicyzm, > czas na nawrocenie ..... Dwa podstawowe błędy w twoim myśleniu. 1. Hierarcha nie grzeszy bo to ateista , bycie na wysokim stołku kościelnym to biznes. 2.Chrześcijan wybili katolicy , więc nie ma mowy o zmianie z chrześcijaństwa na katolicyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek_wolski Re: Kościelne samobójstwo 02.03.12, 10:36 Zazwyczaj się z Tobą zgadzam, ale tu wtrącę drobną korektę w pkt. 2 - Watykan usiłował wielokrotnie wybić "innowierców" lecz przetrwali: prezbiterianie, baptyści, adwentyści i inni. Większość Wolaków z nieznanych mi powodów stawia znak równości pomiędzy kr-k i chrześcijaństwem ... może to z głupoty i zacofania? Może z rozmodlenia? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Kościelne samobójstwo 02.03.12, 10:40 lechujarek_wolski napisała: > Większość Wolaków z nieznanych mi powodów stawia znak równości pomiędzy kr-k i > chrześcijaństwem ... może to z głupoty i zacofania? Może z rozmodlenia? Raczej nie rozumieją ze ich sekta nie ma nic wspólnego z niejakim Chrystusem , lub wydaje im się ze polewanie głowy niemowlaka wodą to Chrzest . Odpowiedz Link Zgłoś
lechujarek_wolski Re: Kościelne samobójstwo 03.03.12, 09:31 Jest to część "planu" dla żywota zwykłego śmiertelnika w kraju pod watykańską okupacją - ochrzcić zanim jeszcze coś jarzy, a potem już tylko odcinanie kuponów. Co mnie dziwi rytuał "chrztu z udziałem scyzoryka" też odbywa się tak wcześnie. Obie religie pochodzą z tego samego regionu :) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Kościelne samobójstwo 03.03.12, 11:15 lechujarek_wolski napisała: > Jest to część "planu" dla żywota zwykłego śmiertelnika w kraju pod watykańską o > kupacją - ochrzcić zanim jeszcze coś jarzy, a potem już tylko odcinanie kuponów > . Co mnie dziwi rytuał "chrztu z udziałem scyzoryka" też odbywa się tak wcześni > e. Obie religie pochodzą z tego samego regionu :) No jest pewne podobieństwo,ale Żydzi kropili scyzorykiem tylko chłopców :) Odpowiedz Link Zgłoś
chris1507 Kościelne samobójstwo 27.02.12, 07:24 Nie ma czegos takiego jak " mój Kościół " !! Jest jeden kościół, a jezeli ten Kościół nie podoba sie panu redaktorowi, to zawsze ma mozliwosc zmiany wyznania.... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Oj ubyłoby wiernych KK! Oj ubyłoby... 27.02.12, 08:25 Coś w tym jest! W moim mieście przed wojną ledwo połowa światyń należała do KK. Może inne wyznania upomną się o zwrot zagrabionych przez KK świątyń i rozpoczną szerszą akcję popularyzacyjną. Oj ubyłoby wiernych KK! Oj ubyłoby... Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Oj ubyłoby wiernych KK! Oj ubyłoby... 27.02.12, 09:09 Im i tak ubywa, stopniowo ale systematycznie. Poczytaj sobie choćby dane podawane przez sam kościół, dotyczące ilości osób uczestniczących w mszach. Obecnie to około 41% społeczeństwa; w dużych miastach znacznie mniej. Tę "przytłaczającą większość" katolików w Polsce można już od pewnego czasu między bajki włożyć. To dlatego faceci w czerni tak teraz prą do zrobienia skoku na kasę państwową i zabetonowania układu, w którym z podatków płaci się za "ewangelizację". Za klika lat ten numer już może się nie udać, a jak się dziś coś zyska, to będzie trudno to odkręcić. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski 30% dominicantes 27.02.12, 13:10 Kościelny instytut statystyczny podaje 41% chodzących do kościoła, ale jest to 41% "katolików zobowiązanych", co oznacza naprawdę ok. 30% społeczeństwa. Oczywiście nie wszyscy, a pewnie nawet i nie większość z tych 30% popiera o. Rydzyka. Zresztą popierają go ci, którym odpowiada jego program polityczny. Religia ma z tym związek pośredni. wszystkojestmozliwe.wordpress.com/2011/06/09/dominicantes-anni-2010/ Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Oj ubyłoby wiernych KK! Oj ubyłoby... 27.02.12, 09:20 pis_busters napisała: > Coś w tym jest! W moim mieście przed wojną ledwo połowa światyń należała do KK. > Może inne wyznania upomną się o zwrot zagrabionych przez KK świątyń i rozpoczną > szerszą akcję popularyzacyjną. Oj ubyłoby wiernych KK! Oj ubyłoby... Sami najlepiej pracują na to ubywanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Ty już po egzorcyzmach? Widać nie poskutkowały 28.02.12, 08:34 Ty już po egzorcyzmach? Widać nie poskutkowały... Odpowiedz Link Zgłoś
emilly_davisson Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 09:11 Mylisz się. Ja wiem, tak nas uczą na religii, tak mówią na kazaniach, ale to nieprawda. Kościół powszechny to bardzo obszerne pojęcie. Nie wystarczy pokrzykiwanie prawicowego biskupa, żeby kogoś z tego kościoła ot, tak, wykluczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 15:58 chris1507 napisał: > Nie ma czegos takiego jak " mój Kościół " !! > Jest jeden kościół, a jezeli ten Kościół nie podoba sie panu redaktorowi, to > zawsze ma mozliwosc zmiany wyznania.... Jeden jest Łagiewnicki a drugi Toruński , no a twój ??? Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Kościelne samobójstwo 27.02.12, 07:59 I o to chodzi, panie Turnau! O to chodzi , panie Turnau, by ten ,,panski kosciol'' brnal dalej w tym kierunku, by pokazal swe prawdziwe, oszukancze, plugawe oblicze i w koncu trafil do ,,smietnika historii''. Wielki guru tej organizacji przestepczej, Rydzyk, wykonuje wspaniala robote, by ten ,,panski kosciol'', prosze Pana, jak najpredzej zniszczyc. W dobie globalizacji, internetu, gdy swiat zrobil sie taki maly, dyrdymaly zawarte w waszych ,,swietych ksiegach'', w waszych naukach, juz nie znajduja posluchu. Czlowiek zostal obdarzony rozumem i korzysta zen, szczegolnie czlowiek ,,dzisiejszy''. ,,Sredniowiecze na stos''! Pozdrawiam Internautow! Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: "Katolik" się odezwał... 27.02.12, 08:27 "Katolik" się odezwał... Pisma Świętego nigdy w życiu nie przeczytał a katolikiem się mieni! Odpowiedz Link Zgłoś
buzz11 Re:To nie katolik a pislamista ! 27.02.12, 08:30 To nie katolik a pislamista ! Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Re: "Katolik" się odezwał... 27.02.12, 09:21 Witaj pis_busters! Gdybys mogl(a) sie jakos blizej przedstawic, bo z wpisu wynika, ze ... jakobys mnie znal(a)? Moze umowimy sie i pogadamy na temat bzdur zawartych w ksiazce zwanej przez Ciebie ,,Pismem Swietym'', ktora czytam, wnikliwie czytam. Czytam jak to Mojzesz, uznawany przez Twoich pasterzy za autora piecioksiegu, opisuje ... swoja smierc. Czytam wlasciwe brzmienie dekalogu (w Biblii Tysiaclecia opatrzonej przredmowa Wyszynskiego), czytam o rodowodzie Jezusa, poczawszy od Adama a skonczywszy na Jozefie, wg Twoich pasterzy (nie badz wreszcie ta bezmyslna owieczka) uznawanym za tylko opiekuna Jezusa, czytam ... ale o tym moze bysmy porozmawiali, gdy sie umowimy. Ja stawiam kawe. Pozdro! Odpowiedz Link Zgłoś
kajolka Re: "Katolik" się odezwał... 27.02.12, 16:00 Proszę , napisz potem czy spotkanie doszło do skutku i jaką wiedzą na temat biblii popisze się " wszystkonajlepiejwiedzący". Chociaż ja znam odpowiedź- do spotkania nie dojdzie, bo jesteś zbyt dobrze przygotowany, w odróżnieniu.... Odpowiedz Link Zgłoś
sangay Re: "Katolik" się odezwał... 02.03.12, 08:58 kajolka napisała: > Proszę , napisz potem czy spotkanie doszło do skutku i jaką wiedzą na temat bib > lii popisze się " wszystkonajlepiejwiedzący". Chociaż ja znam odpowiedź- do spo > tkania nie dojdzie, bo jesteś zbyt dobrze przygotowany, w odróżnieniu.... Stalo sie tak jak przewidzialas. Pis_busters podwinal ogon i, gdzies tam, zza winkla, czeka okazji by w pewnym momencie zaszczekac. Ale to jest praktyka powszechna wsrod tego typu ludzi. A, czekaj, moze ten wpis spowoduje, ze ... zaszczeka, a moze podejmie rekawice! Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: pies_bastard (ruska suka).. 27.02.12, 15:22 O, mikromóżdżek pierdnął. Wynoisłeś już butelki z ostatniego tygodnia? Aha, już masz nowe? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: "Katolik" się odezwał... 27.02.12, 15:59 pis_busters napisała: > "Katolik" się odezwał... Pisma Świętego nigdy w życiu nie przeczytał a katoliki > em się mieni! No właśnie dlatego jest katolikiem , bo pisma nie poznał :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejorz63 Kościelne samobójstwo 27.02.12, 08:55 XXI wiek, niemały kraj europejski, a tu w kółko o tym co powiedział jakiś facet ubrany w kolorową sukienkę i śmiesznej furażerce na łbie. Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Kościelne samobójstwo 27.02.12, 09:16 Ha, ha i może dojdzie do tego, że aby zachować katolicyzm, będziecie zmuszeni przeprowadzić REFORMACJĘ, powracającą do źródeł, do ewangelii, do miłosierdzia. Oczywiście klątwa ze strony papiestwa jest pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 09:18 nsz-towiec napisał: > Te pan jest katolikiem ? Zaiste dziwny. No, są i tacy "katolicy".. np.TW. Gw wy > szukuje takich , zeby dowalić Kosciołowi . Dziwny to ty jesteś, skoro wydaje ci się, że normalny katolik to Rydzyk & spółka. Odpowiedz Link Zgłoś
pak4 Kościelne samobójstwo 27.02.12, 09:23 Media tak, ale przede wszystkim kapłani. Wczoraj wysłuchałem listu pasterskiego i kazania, które można streścić tak: "świat wokół nas jest zły, Kościół i katolicy są dobrzy". Po pierwsze, czego to ma nauczyć wiernych? Jakieś wskazówki im dać na Wielki Post? Nie, to jest umacnianie wspólnoty i to w formie szowinistycznej. Po drugie, wyobrażam sobie kogoś, kto opowiada wszędzie, że on i jego rodzina są dobrzy, a świat wokół nich jest zły, bo go właśnie oszukali w sklepie na wadze, bo sąsiad go posądza o zalanie, a to on został zalany w 1958, więc co to za posądzenia... Byłby znienawidzony przez obcych, a zapewne i przez własną rodzinę. A kapłani tak się zachowują bardzo często i nie widzą w tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 09:48 To jest syndrom "oblezonej twierdzy", typowy dla sekt albo upadku. W Ewangieli jest wyrazny nakaz misjonowania i chrzescijanie tu uniku zrobic nie moga. Muzulmanie wybrali troche inna droge i tez osiagneli duze sukcesy. Tam Mahommed powiedzial-albo pojda za mna, albo wszystko co ich jest wasze-od koni po kobiety.. Jest ale taki ciekawy problem logiczny-Ewangielie nioslo sie dla ludzi, ktorzy o niej nie slyszeli- o tej "Dobrej Nowinie". Ale w Europie juz wszyscy to przerabiali , "Dobra Nowina" atakuje juz w Polsce ponad tysiac lat-mozna powiedziec, ten obowiazek zostal dawno wypelniony i nalezy jeszcze tylko czekac na sw. Ducha-ale to bedzie juz temat na Zielone Swiatki.... Odpowiedz Link Zgłoś
wiechuta Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 10:18 Nieszczęście polega na tym, że większość członków kościoła katolickiego w Polsce to ludzie myślący tak jak ty, z tego powodu szeregi wiernych opuszczają tacy jak ja - wierzący, że Jezus nauczał pokory, miłości bliźniego i ubóstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
maxixxx Kościelne samobójstwo 27.02.12, 10:19 "Wydaje mi się, że sprawą podstawową jest poprawa wizerunku społecznego Kościoła. Aby przestał mieć opinię instytucji wyjątkowo ciasnej myślowo, agresywnej, nielubiącej dialogu, upartyjnionej" Tylko tyle pan radaktor wad Kościoła widzi ?? A zakłamanie, hipokryzja, ukrywanie przestępstw, machlojki finansowe ?? Nijaki Rydzyk i jego działalność to jest mały pikus w porównaniu z tym jak działają pracownicy pana Boga poruszajacy się na codzień w sutannach i habitach Rydzyk to zwykły biznesmen, który walczy o swój interes jak umie i w tym przynajmniej jest uczciwy - głupie jest państwo, które z taką działalnością nie potrafi sobie poradzić Odpowiedz Link Zgłoś
youngcontrarian Kazdy totalitaryzm gnije i gine od srodka 27.02.12, 10:41 Panie Turnau, czy boski kult Kim Dzonga badz wyciety z kartonu rocznicowy Chomeini az tak bardzo roznia sie od zbiorowej schizofrenii i paranoi na punkcie Karola Wojtyly? Czy te otumanione, nie zdolne do racjonalnego i samodzielnego myslenia twarze na wiecach w Pnonjangu czy Teheranie nie przypominaja wam stada bezmyslnych i bezwolnych owiec i baranow na katolickich spedach na Jasnej Gorze czy Licheniu? (pragne od razu uprzedzic obrazonych religijnych entuzjastow, ze okreslanie wiernych w kategoriach trzody nie jest moim wymyslem). Coraz czesciej slysze wsrod swoich “wierzacych” przyjaciol, znajomych a nawet czlonkow mojej rodziny glosy krytykujace hierarchie KK. Niektorzy – co odwazniejsi - posuwaja sie nawet do otwartego oskarzania instytucji koscielno-watykanskich o naduzywanie wladzy, chciwosc, zaklamanie, o wykorzystywanie "dobrego imienia boga" i wypaczanie “chrzescijanskiej moralnosci” i nauk Jana Pawla II. (Dla mnie flirt z Wojtyla zakonczyl sie bardzo wczesnie; tuz po jego wizycie w Chile w kwietniu 1987. Polski papiez tak się "przejął" losem ofiar Pinocheta, że..... odznaczył kata Narodu Chilijskiego orderem za długoletnie pożycie małżeńskie.) sacolargo.files.wordpress.com/2011/02/jp2-pinochet.jpg Naiwnosc tych rozpaczliwych, zdesperowanych apologetow chrzescijanstwa jest wrecz tragikomiczna. Przeciez jeszcze 300 lat temu za te slowa zostaliby oni spaleni na stosie jako heretycy przez hierarchow SWOJEGO WLASNEGO KOSCIOLA. Jak bardzo przypominaja mi oni idealistow/apologetow konajacego komunizmu gloszacych/zapowiadajacych “oczyszczenie wlasnych szeregow z ideowo wrogich/obcych elementow (czytaj “czystki)” , “ideologiczne reformy” , "odnowe/perestrojke", "socjalizm z ludzka twarza" czy "socjalizm-tak - wypaczenia-nie"? Ilez razy to przerabialismy? Nieszczesnicy nie zdaja albo niechca zdac sobie sprawy z tego, ze TOTALITARYZM jest nie reformowalny. Doktrynalne klotnie pomiedzy glownymi swiatowymi wyznaniami a nawet pomiedzy ich odlamami (protestanci i katolicy, szyici i sunnici..) do zludzenia przypominaja (rowniez czesto bardzo krwawe) rozrachunki pomiedzy roznymi frakcjami komunistycznego totalitaryzmu: marksisci, stalinisci, trockisci, maoisci, titoisci, eurokomunisci. Wszyscy oni twierdza, ze sa tymi prawdziwymi reprezantami jedynie slusznej ideologii, posiadajacymi wylacznosc we wlasciwym jej rozumieniu i praktycznym jej egzekwowaniu. Stoi za tym zwykle samozwanczy arcy-oportunista/manipulator potrafiacy nakarmic zglodniale masy demagogiczna papka i to we WLASCIWYM momencie historycznym. Papka ta z reguly sklada sie z martyrologii, wskazywania winnych, pochlebstw i obietnic bez pokrycia (zblizona metoda stosowana jest rowniez przez uwodzicieli) . Po objeciu emocjonalnej kontroli na rozhisteryzowanym plebsem pozostaje otoczenia sie slepo wiernymi i uprzywilejowanymi pretorianami i bezwzglednym aparatem ucisku (Inkwizycja, Gestapo, NKWD/KGB, Ub, Stasi) znika potrzeba ukrywania pozorow. Obowiazkowym elementem jest obecnosc wrogow wewnetrznych i zewnetrznych ...a jak sie ich nie ma to sie ich wymysla (szatan czy szpieg i sabotazysta). Pozostaje stworzenie nowej historii i mitow, potem przyswojenie sobie atrybutow nieomylnego zbawiciela i droga do niepodzielnej DOZYWOTNIEJ wladzy absolutnej jest nie zagrozona. Nie obchodzi sie rowniez bez totalitarnych “cudow i zabobonow”. Wyjatkowo przesadni Goebbels i Hitler wierzyli, ze smierc Roosevelta jest znakiem zbawienia od Boga. Ludzili sie, ze jest ona proroctwem ostatecznego zwyciestwa III Rzeszy. Hitler panicznie unikal tradycyjnej medycyny oddajac swoje zdrowie w rece lekarzy-szarlatanow. Kierowany poczuciem “boskosci” i strachem przed smiercia Stalin finansowal prace “prof.” Bogomolca nad ...“eliksirem mlodosci”. Inny slynny stalinowski “akademik” Lysenko wslawil sie bajeczno-biblijna doktryna o podwojnych zniwach kazdego roku w Zwiazku Radzieckim. Oczywiscie jego wymyslona na potrzeby rezimu pseudonaukowa propagandowa mitologia przestala byc obowiazujaca wraz ze smiecia jej sponsora. O groteskowosci “przemyslu cudotworczego” Kosciola Katolickiego nikomu nie trzeba przypominac. Trudno nie oprzec sie analogiom istniejacym pomiedzy relacjami Stalina z “mini-stalinkami” w krajach satelickich Bloku Wschodniego a Watykanem i bezwarunkowo podporzadkowanym mu wasalom w tym komercyjno-teopolitycznym katolickim imperium. Bardzo podobne mechanizmy obowiazywaly w relacjach Hitlera z jego karykaturalnymi satrapami w Rumunii, Slowacji, Chorwacji, Norwegii, we Francji czy na Wegierzech w okresie II wojny swiatowej. W tym wewnetrznie badz zewnetrznie narzuconym, zamknietym modelu/ustroju spoleczno-politycznym kazda forma sprzeciwu czy nawet niezaleznego myslenia lacznie z kwestionowaniem sfabrykowanych mitow jest odstepstwem od “wiary” i w istocie przestepstwem. Dodac mozna do tego pokazowe procesy/Inkwizycja, podczas ktorych zmuszano ideologicznych “heretykow” do publicznego wyrazania skruchy co zreszta i tak nie uchronilo ich przed najgorszym. Totalitaryzmy maja to do siebie, ze przyznanie badz nie przyznanie sie “oskarzonego” do winy jest interpretowane zawsze w ten sam sposob. Poprzez indoktrynacje, propaganda i zastraszanie waska samozwancza/samowybierajaca sie klika z czasem uzyskuje absolutna kontrola nad oglupionymi/zastraszonymi masami. Jego samokontrola opieraja sie na patologicznej podejrzliwosci i powszechnie aprobowanym donosicielstwie. Ewentualnie taki skoszarowany system spoleczny staje sie latwo kierowanym prawie samonapedzajacym sie mechanizmem manifestujacym sie uniformizacja wszystkich aspektow zycia danej grupy spolecznej/religijnej kolektywnym dzialaniu i stadnym wyrazaniu uczuc (na rozkaz). Nad wszystkim dominuje STRACH przed okrutna kara: obozem pracy/koncentracyjnym badz pieklem. Przewaga i sukces kazdej ideologii/demagogii religijnej polega na tym, ze jest ona przekazywana w formie miedzy-pokoleniowej indoktrynacji pod plaszczykiem tzw. tradycji i na dodatek cieszac sie spolecznym i konstytucyjnym immunitetem od jakiejkolwiek racjonalnej/naukowej weryfikacji. Najwieksza trudnoscia, przed ktora stoja swieccy humanisci (i ludzkosc) jest fakt, ze w momencie kiedy pisze te slowa na calym globie ziemskim narodzily sie miliony istnien ludzkich, ktore nie majac szans na swiadome okreslenie swojego swiatopogladu nadmuchuja statystyki korporacjom religijnym. "Te wszystkie bzdury o komunizmie to bajki na potrzeby ludu. Ludzie musza miec jakas wiare. Zabrano cerkwie... rozstrzelano cara. Przeciez to trzeba czyms zamienic. Wiec niech lud buduje sobie ten komunizm... "Leonid Brezniew – z rozmow w zamknietym kregu rodzinnym (Лaриca Вacильевa – "Дети Кремля") Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Youngcontrarian , jeszcze masz szansę .. 27.02.12, 14:49 Dobry egzorcysta może Ci pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Re: Youngcontrarian , jeszcze masz szansę .. 27.02.12, 15:19 jerobert66 - być może jesteś zawodowym katolikiem. Spróbuj jednak ocenić sam - J. Michalik, Twój wódz, szefujący polskim katolikom zniszczył policjanta i jego rodzinę, wtrącił go do więzienia, pozbawił żonę męża, dzieci ojca i środków utrzymania. Represjom poddany też jest ojciec tego policjanta, funkcjonariusza publicznego. Za co? Co za zbrodnię popełnił ten policjant. Skontrolował samochód, którym jechał ten - tfu- Michalik, wystawił prawidłowo mandat za przekroczenie prędkośc. I co? Pan nie wie kto ja jestem?- ryknął Michalik. Tak, policjant powinien przyklęknąć, pocałować stopy Zastępcy Boga - Michalika. I dlaczego zwrócił się do tego pasażera - proszę Pana? Nie widział, że to była MAGNIFICENCJA?! Fluorescencja? Stojąca ponad prawem Polski, kraju okupowanego? Nie zdziwiłbym się, gdyby nawet gorliwym, wierzącym owcom i baranom odechciało się należeć do takiego towarzystwa. jerobert66 - szczegóły, drastyczne, tego skandalu są na wyciągnięcie googla. Myślę,że je znasz, ale z czegoś trzeba żyć te jeszcze kilkadziesiąt lat prawda, panie materialny (tzw. duchowny, ha, ha, ha...). Temu imperium, ze względu na ogrom wyrządzonych ludziom krzywd, życzę jak najgorzej. Konkordat musimy oczywiście wypowiedzieć. I uwolnić umysły naszych dzieci z tej katolickiej indoktrynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
paputekonly jebjebrobert sam jest egzorcystą,tak sobie dorabia 27.02.12, 19:24 .. co zwykle doradza.. ?? otóż: Należy zabić czarną kurę, o północy, w czasie pełni księżyca, gdy wiatr z Watykanu wieje.. Ugotować rosół.. i pić trzy razy dziennie przez lewą nogę.. trzymając się za prawe ucho.. oczywiście.. Jak ci się beknie.. to znaczy że się egzorcyzmy powiodły..i diabeł wyskoczył.. i przeniósł się do Torunia.. i służy jako koń mechaniczny w Maybachu Grzybbelsa.. a jak nie.. to następne 100zł.. i od nowa.. Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Paputku , stary komuchu.. 28.02.12, 01:26 Obawiam sie ,ze tobie juz nie pomoga nawet egzorcyzmy. Z piekła przyszedłeś , urbanoidzie , do piekła wrócisz . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Paputku , stary komuchu.. 28.02.12, 09:12 jerobert66 napisał: > Obawiam sie ,ze tobie juz nie pomoga nawet egzorcyzmy. Z piekła przyszedłeś , u > rbanoidzie , do piekła wrócisz . Fakt, kiepsko z J P II w jednym kotle :(( Odpowiedz Link Zgłoś
nsz-towiec Re: Paputku , stary komuchu.. 29.02.12, 01:14 kolter- Coś ty za czerwone bydlę ? Od Urbana ,czy z FiM ? Dużo kacapskiego badziewia tutaj . Trybuna upadła , więc ubowska swołocz przyleciała do GW. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter [...] 29.02.12, 09:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nsz-towiec [...] 29.02.12, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Paputku , stary komuchu.. 29.02.12, 11:13 nsz-towiec napisał: > Zapyziały , czerwony bydlaku. Ominęły was drzewa , ale jeszcze kto wie .. No ile w pani miłości do bliźniego , w kościołkach was tak uczą ::)) Coś taka wściekła kumpele z pracy najlepszą latarnię ci zajęły ?? Nie masz gdzie tyłkiem świecić ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: Paputku , stary komuchu.. 01.03.12, 02:26 On ma rację . Na drzewo nigdy nie jest za póżno . Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar jebrobert,ty i Narodewe Siły Zbrojne ePiSkopatu.. 01.03.12, 04:29 .. macie prawo czuć się załamani.. zostaliście tak zgnojeni i wyśmiani na forum... ale żeby rozważać samobójstwo..?? Pewnie na znak solidarności z kościołem, który wesoło je popełnia, zaślepiony chciwością i bezwzględną lojalnością wobec swych pedofilskich braci w grzechu... Apeluję do was wezwaniem ekologicznym.. ZOSTAWCIE DRZEWA W SPOKOJU..!!! Jeżeli życie wam zbrzydło.. to trudno... jeżeli już musicie.. spróbujcie JEDNOCZEŚNIE SŁUCHAĆ RADIA MArYJA I OGLĄDAĆ TvTRWAM, przez 12 godzin.. efekt będzie ten sam.. (A w piekle nie będzie wam źle.. sami swoi..) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Paputku , stary komuchu.. 01.03.12, 10:45 jerobert66 napisał: > On ma rację . Na drzewo nigdy nie jest za póżno . Ta, a zaraz zaczniesz szmaciuro stękać ze Krk jest prześladowany . Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 10:41 nsz-towiec napisał: > Te pan jest katolikiem ? Zaiste dziwny. No, są i tacy "katolicy".. np.TW. Gw wy > szukuje takich , zeby dowalić Kosciołowi . - "dowalić Kosciołowi" - Kościół potrafi sam sobie najlepiej dowalić, choćby takim Crimen solicitationis. Odpowiedz Link Zgłoś
iskram Kościelne samobójstwo 27.02.12, 10:49 Masz zasoby naturalne ,np Gazu, zajmij się tym Kosciół to Matka pamietaj !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rm429 Kościelne samobójstwo 27.02.12, 11:53 Kościól nigdy nie dojdzie do niewierzących swoją doktryna bo ona jest zacofana i archaiczna na dzisiejsze czasy. Czym ma przekonac do siebie ludzi do swoich obrzędów i praktyk, np.że jego wyznawcy nawet starzy schorowani i spracowani ludzie mają chodzić do konfesjonalu i wypasionemu, siedzącemu, rozpartemu klesze szeptac swoje grzechy aby ten bubek udzielił im pokuty i rozgrzeszenia. A ubrani jak szamani w śmieszne szaty hierarchowie będą narzucać swoim wiernym normy życia. Odpowiedz Link Zgłoś
altmagus Kościół jest jak obornik, rzucony na poletko pana 27.02.12, 11:57 Kościół jest jak obornik, rzucony na poletko pana fermentuje i rosną grzybki, rzadkie, trujace to 5%! almagus, nagus pod gazem, obrazem podziw pana, szata przesłania. sutannowy, pokaz gotowy! Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 12:21 nsz-towiec napisał: > Te pan jest katolikiem ? Zaiste dziwny. No, są i tacy "katolicy".. np.TW. Gw wy > szukuje takich , zeby dowalić Kosciołowi . Nie potrzeba redaktora. Kościół sam sobie dowala bez niczyjej pomocy. Ty za to fantazjujesz, żeby swoje cymbalstwa jakoś wybronić. Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_pierworodny Kościelne samobójstwo 27.02.12, 12:27 Że też jeszcze biskupi nie zakazali Panu wypowiadać się w mediach ... dziwne ... Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_pierworodny Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 12:30 nsz-towiec napisał: > Te pan jest katolikiem ? Zaiste dziwny. No, są i tacy "katolicy".. np.TW. Gw wy > szukuje takich , zeby dowalić Kosciołowi . Nasze Sukinsyny Zbrojne na pewno znajdą sposób na każdego łże-katolika ... Odpowiedz Link Zgłoś
grzech_pierworodny Kościelne samobójstwo 27.02.12, 12:44 Gdyby cywilny ślub można było wziąć we własnym ogrodzie, na leśnej polanie lub nad brzegiem moża liczba ceremonii kościelnych spadłaby o połowę. U nas ludzie kochają celebrę a w tym przoduje KK, niestety. Płytkie to, ale prawdziwe (i dochodowe). Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1951 Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 12:58 Celebra czyli inaczej liturgia jest bogactwem kosciola. Liturgia jest bardzo wazne gdyz w liturgii zawarte sa widzialne znaki, niestety przez wielu niedostrzegane, bagatelizowane badz nawet celowo przez niektorych ksiezy pomijane kub upraszczane i to jest dopiero samobojstwo! No i kompletna bzdura jest iz slub czy nawet zwykla msza sw. nie moze odbyc sie w ogrodzie, na lesnej polanie czy nad morzem! Alez doprawdy moze i to dowodzi jak malo wiedza o kosciele piszacy o nim! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 15:43 a co może wiedzieć o świecie półmózg "nad brzegiem moża"? Odpowiedz Link Zgłoś
woda12345.1 Kościelne samobójstwo 27.02.12, 13:39 Dopuki te grube buce poprzebierane jak pedofile będą rządzić polskim kościołem dechrystianizacja będzie postępować Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1951 Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 14:08 Kosciol to my: Lud Bozy i to my rzadzimy kosciolem zgodnie z nauka Jezusa Chrystusa! Kosciol hierachiczny, hierarchia koscielna to kaplani pelniacy sluzbe kaplanska dla Ludu Bozego! Nalezy mowic prawde i definiowac rzeczy po imieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
swiekra Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 14:26 Twoja opinia o tym czym jest kościól. Przypomina mi definicję koniaku. "Koniak jest to napój klasy robotniczej, spożywany ustami jej przedstawicieli" Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Kościelne samobójstwo 27.02.12, 15:18 zbig1951 napisał: > Kosciol to my: Lud Bozy i to my rzadzimy kosciolem zgodnie z nauka Jezusa Ch > rystusa! > Kosciol hierachiczny, hierarchia koscielna to kaplani pelniacy sluzbe kaplan > ska dla Ludu Bozego! > Nalezy mowic prawde i definiowac rzeczy po imieniu! No a gdzie w tym jest owy mityczny bóg ? Odpowiedz Link Zgłoś