Dodaj do ulubionych

Dante na cenzurowanym

20.03.12, 14:54
takie podejscie do swiata przypomina mi ciut metki na ubraniach z USA - "keep away from fire"
Niedlugo do wszystkiego bedzie trzeba dodawac metki dla idiotow.

Bez wiekszego zaglebiania sie w mroki mojej pamieci mog stwierdzic ze wiecej niz polowa gloryfikowanych utworow nie przeszlaby przez podobne cenzury. Idiotyzm - przystosowywanie rzeczy przeszlych do dzisiejszego widzimisie.
Obserwuj wątek
    • timoszyk Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 15:04
      Cenzura w imie poszerzenia zakresu wolnosci!

Waclaw Timoszyk
      • ahk4iepaiv8u eno 20.03.12, 15:39
        Ja to w ogóle sądzę, że ze względów przyzwoitości i walki z dyskryminacją, to się powinno zakazać uczenia historii. Bo jeszcze się kto - nie daj Boże - dowie co groziło za bluźnierstwa o tym że Ziemia jest okrągła..
        • gnom_opluwacz Re: eno 20.03.12, 18:44
          Co groziło?
          • klara551 Re: eno 20.03.12, 22:19
            Upieczenie na stosie. Toż masz internet,poczytaj i nie odpowiadaj jak przygłup.
            • gnom_opluwacz Re: eno 20.03.12, 22:54
              Przykłady proszę. Byleby nie Giordano Bruno, bo nie za kulistość on poleciał.
              • isanaltd Re: eno 21.03.12, 04:10
                Cenzura na GW kwitnie. Pod artykulem o zdewastowaniu grobu rodzicow Szechtera vel Michnika
                nie dali zadnego forum. Czyzby sie bali ujawnienia kto www.youtube.com/watch?v=hWW27uwfH_E jest w tego typu akcjach najlepszy.
                • zembaty66 Ta serena... 21.03.12, 08:38
                  Ta serena to jakaś prosta idiotka... u nas też bywali tacy co Murzynka Bambo chcieli ocenzurować... głupców nie sieją, ale po co o nich pisać i nagłaśniać te ich niestrawności?
          • hubert1454 Re: eno 21.03.12, 05:02
            bęcki:)
        • wlomat1 Romeo i Julian nam tylko zostanie 20.03.12, 21:07
          Jak tak wszystko trzeba będzie modyfikować zgodnie z kanonami Poprawności Politycznej...
          • hajota Re: Romeo i Julian nam tylko zostanie 21.03.12, 12:15
            wlomat1 napisał:

> Jak tak wszystko trzeba będzie modyfikować zgodnie z kanonami Poprawności Polit
            > ycznej...

Nie zostanie, bo ktoś się dopatrzy, że to pożywka dla pedofilów (Julia miała bodajże 14 lat).
    • kotek.filemon Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 15:10
      "Dante drastycznymi słowami opisuje, jak z rozprutego brzucha proroka islamu zwisają wnętrzności."

Za regularne gwałcenie dziewięciolatki to i tak łagodna kara.
      • artie40 Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 21:42
        Co do islamu, to Dante się raczej nie mylił. Taka próbka „pokojowego” nastawienia tej ideologii:

Wielki mufti Arabii Saudyjskiej szejk Abdul Aziz Bin Abdullah wezwał władze krajów Rady Współpracy Arabskich Państw Zatoki Perskiej do zniszczenia wszystkich chrześcijańskich świątyń w regionie – podaje newsru.com.

W odpowiedzi (zamiast kopniaka w wiadome miejsce) kretyni znad Zatoki dostają taki prezent od włoskich pożytecznych idiotów, komedia ludzka po prostu.
    • kmieniec Dante na cenzurowanym 20.03.12, 15:14
      Istnienie takiego stowarzyszenia powinno byc zakazane. Obraza ono swoich czlonkow publicznie eksponujac ich idiotyzm.
    • bd-75 Nie domagamy się cenzury ani stosów, ale... 20.03.12, 15:16
      ...no właśnie, "ale". Kolejny tryumf ideologii nad zdrowym rozsądkiem. A na stosy przyjdzie czas później.
    • mattijjah a Biblia? 20.03.12, 15:34
      idac tym tropem to obawiam sie ze ani Stary ani Nowy Testament nieoparlby sie zaksusom poprawiania i doklejania ostrzezen.
      • maura4 Re: a Biblia? 20.03.12, 16:03
        Na obawy już za późno. Nie oparł się, choć nie poprawianiu a krytyce. Już przecież KK mówi, że nie należy ST odczytywać dosłownie, że to metafory.Po prostu te opowieści są nie dprzyjęcia dla wspólczesnego człowieka. Z naszego punktu widzenia niemoralne.
        • reyoffice Re: a Biblia? 21.03.12, 08:05
          w wielu fragmentach Biblia posługuje się czyś takim jak przypowieść (na przykład). Ktoś to w ogóle rozumiał dosłownie jak instrukcję? Jeżeli tak to współczuję.
          • ahoy2 Re: a Biblia? 21.03.12, 09:16
            Jest Stary Testament, historia okrucieństw etc. Ale to jest historia ludzi,jak i Boska komedia. Człowiek nie anioł.
            • maura4 Re: a Biblia? 21.03.12, 10:26
              Może nie tyle historia ludzi, co historia myśli ludzkiej. Poznając Biblię i Boską Komedię czy inne dzieła, widzimy jak myśl ludzka ewoluowała.Jakie zmainy nastąpiły w moralności, postrzeganiu świat i ludzi przez wspólczesnych.
          • maura4 Re: a Biblia? 21.03.12, 10:20
            Rozumiał tak, jak był nauczany. Przecież katolikom nie wolno było samodzielnie czytać i interpretować Biblii. Nie mówiąc o tym, że większość jeszcze wcale nie tak dawno, nie potrafiła czytać. Ja mam to szczęście, że moja prababcia żyła bardzo długo, w dobrym stanie umysłu. Pamiętam, że traktowała te wszystkie opowieści dosłownie i jako niewątpliwe fakty historyczne. Nie przypominam sobie również, aby na lekcjach religii rozważania na temat jakiejś opowieści były poprzedzone informacją, że to metafora. Tak, jak to się dzieje na polskim.
    • mattijjah Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 15:54
      sam sobie odpowiem na moje zaniepokojenie metkowaniem

przeciez mozna wykorzystac tenze mechanizm i na kazdej ksiazce/pracy przyklejac czerwony napis na zoltym tle: KEEP AWAY FROM IDIOTS

i po sprawie :)
    • rita.1 Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:01
      No przecież na ludzką głupotę nie ma rady. Jak można przykładać dzisiejszą miarę, do tekstów powstałych wieki temu? Kto w 1320 r. słyszał o dyskryminacji i prawach człowieka? To wymysł drugiej połowy XX wieku. Niech państwo ze stowarzyszenia Gherush92 zajmą prawdziwą dyskryminacją ludzi - tu i teraz, a jeśli "Boska komedia" im się nie podoba, niech jej nie czytają. Nie ma żadnego przymusu. Na świecie jest cała kupa ludzi, którzy wcale nie słyszeli o Dantem Alighieri i jego dziele - nie mówiąc o przeczytaniu - więc mają w nosie dyskryminacyjny wydźwięk. Ci, którzy przeczytali - też. Nic tylko westchnąć za autorem: porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie.
      • maura4 Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:12
        Może nie doczytałeś, ale to jest lektura szkolna. Przymus więc jest. Nie wiem w jakim wieku są uczniowie, którzy muszą się nią zajmować i czy sami są w stanie ocenić, co dobre co złe. Natomiast rzeczywiście usuwanie Boskiej Komedii z kanonu lektur, też nie wydaje mi się mądre. Przecież każdą lekturę się omawia. Od tego jest nauczyciel, aby przedyskutować uczniami to co w niej wspaniałe i to co dziś jest nie do przyjęcia.
        • najlepszygeorge Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:30
          Słusznie, niech uczniowie dowiedzą się, że nie wszyscy kochają Żydów.
        • c-mere.deer Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:39
          oczywiscie, klasyke nalezy zlikwidowac a dzieci indoktrynowac politycznie, uczac ich "alternatywnego stylu zycia", tego ze bialy czlowiek to djabel i powinnien oddac wszystko to co ma, nawyzywac tych co sie przeciwstawia od moherow i z glowy, reszte prania mozgu dokonczy ogladanie filmow z Hollywood i inna kaszanka w tv.
    • c-mere.deer Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:35
      Kocham poprawnosc polityczna i zmienianie historii na wlasne potrzeby, niedlugo zaczna oznajmiac ze Kopernik byla kobieta... o nie poczekajcie to nie wystarcza, Kopernik byla czarna, gejowa kobieta i przeciwstawila sie panujacemu w tamtych czasach ciemnogrodowi, bo tak ma wygladac 'postep' wedlug panujacego sytemu.
    • razparuk Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:49
      Ciekawe ile petrodolarów te stowarzyszenie przyjęło z Arabii czy skad tam...wypieranie się,obrzydzanie własnej kultury,tradycji i religii ot co potrafią za petrosrebrniki lewackie kreatury.
    • royal_pl Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:54
      Biedny Dante. Zapewne niedługo po 500 letniej przerwie znów wróci na indeks książek zakazanych. Średniowiecze znów wraca, choc tym razem za sprawą lewaków.
      • isanaltd Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 01:01
        Nie kochany, zydow. Lewaczki sa tylko marionetkami w ich rekach. Deportowac cale towarzystwo w wiadome miejsce.
      • inkwizytor.biskupa.breslau Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 09:09
        Dobre, mają makarony swój islam z lewicową poprawnością.
        Indeks ksiąg zakazanych, cenzura itd.
        Zaraz okaże się że posiadanie psów czy sprzedaż wieprzowiny także obraża wielbicieli proroka.
        • powierzchnietnace Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 09:57
          Tak się składa, że w jednym z krajów zachodu była zabawka-"gospodarstwo rolne" (czy coś w tym stylu). No i w tym gospodarstwie rolnik miał m.in. świnki. Po protestach muzułmanów świnki zniknęły. Obrażały ich. Gdyby rolnik miał rower, to kto wie czy w ten rower z polskiej wersji też nie musiałby zniknąć (wiadomo rower ma pedały). Rolnik co najwyżej mógłby mieć krzyż a na nim powieszone genitalia. Wtedy byłby to rolnik artysta korzystający z wolności słowa.
    • penthomide Dante na cenzurowanym 20.03.12, 16:59
      Dante napisal prawde o tym co widzial na wlasne oczy.
      • bumcykcykhopsiup Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 17:13
        na mozg ci sie rzucilo?
    • big.stach Rewolucja nowej generacji 20.03.12, 17:15
      Rewolucja nowej generacji
      Tadeusz Rynkiewicz

"Nadchodzi rewolucja. Nie będzie ona podobna do rewolucji z przeszłości. Będzie zapoczątkowana przez jednostkę i kulturę; zmieni strukturę polityczną dopiero w końcowym akcie. Nie będzie wymagała przemocy, aby osiągnąć sukces i nie będzie się jej można skutecznie oprzeć przemocą. Rozprzestrzenia się ona teraz z zaskakującą gwałtownością i już nasze prawa, instytucje, struktury społeczne zmieniają się w wyniku jej działania... To jest rewolucja nowej generacji."
      Charles A. Reich, The Greening of America, 1970

kotwicki.blogspot.com/2012/03/rewolucja-nowej-generacji.html
    • express56 Dante na cenzurowanym 20.03.12, 17:24
      Panie Mikolajewski! Idz pan za ciosem. Nie tylko Dante jest homofobem, zydozerca, antyfeminista i religijnym oszolomem. W "Panu Tadeuszu" nienawidza moskali, baby sa jedynie od podawania zarla szlachcie, ktora nawet bestialsko niedzwiedzia zaszlachtowala (gdzie jest PETA, CBS i CIA?!). Nie mowiac o Jankielu, ktorego Mickiewicz antysemicko zestawil z cymbalem. Co to za przyklad dla naszej otwartej, proeuropejskiej, wolnej mlodziezy? Hamlet to niedopuszczalna satyra na psychicznego mlodzienca, bezczeszczacego jak hiena cmentarna groby (czacha). A Makbet - to nieetyczne wysmiewanie paranoicznego psychola. A jak juz pan wyeliminujesz wielkich, to wez sie pan za lzejsza tematyke. Nasza szkapa to przeciez czyste dreczenie zwierzat. A nawet taki Szarik w Czterech Pancernych tez sie biedak meczyl w czolgu, w dodatku poddawany z jednej strony propagandzie komunistycznej, a z drugiej - naporowi nazizmu, co zle dziala na merdanie ogonem. I nie zapomnij pan o Koziolku Matolku, ktory nie umial mowic, a okrutne dzieci z niego rechotaly uczac sie, jak dreczyc inwalidow. Bierz sie pan do roboty, dopoki jedynymi poprawnymi tekstami nie ostana sie przemowienia Don Tuska.
      • stilonek Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 20:00
        wszystkie te banialuki białych, hetero-oszołomów należało by zamienić na dzieła: szczuki, janion, tokarczuk...
        za mocne :-)
      • hajota Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 21:00
        express56 napisał:

>W "Panu Tadeuszu" nienawidza moskali,
        > baby sa jedynie od podawania zarla szlachcie, ktora nawet bestialsko niedzwiedz
        > ia zaszlachtowala (gdzie jest PETA, CBS i CIA?!). Nie mowiac o Jankielu, ktoreg
        > o Mickiewicz antysemicko zestawil z cymbalem.

Dla mnie koronnym przykładem seksizmu w "Panu Tadeuszu" jest to zdanie (podkreślenie moje):

Mężczyznom dano wódkę, wtenczas wszyscy siedli
        I chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.

Dlaczego tylko mężczyznom?! Zawsze mnie to oburzało ;-)))
    • green_feldkurat_katz A co pan powiesz na taki cytat? 20.03.12, 17:39
      „To któż moich groszy złodzij,
      cy Żyd jucha, cy dobrodzij!?”.

Antysemityzm aż się wylewa, nieprawdaż?
    • mol_chemiczny Po jakiemu to? 20.03.12, 18:30
      co my, humaniści, uważamy, że możemy studiować

To raczej nie jest polska gramatyka.
      • greges58 Re: Po jakiemu to? 21.03.12, 22:26
        Po jakiemu ?
        Po Polskiemu ;)

po polsku, bezbłędnie !
        Ortografia idealna.

^^
    • lodzermensz1 Dante na cenzurowanym 20.03.12, 19:42
      "Obraźliwe fragmenty, które przytacza Valentina Sereni, są jedynym dowodem na to, że jego dzieło nie było wytworem nadprzyrodzonej interwencji, ale zostało napisane przez genialne dziecko swojego czasu."
      Hmmm...
      Jeśli chrześcijanie mają rację, a Biblia jest Słowem Boga, to nic lepszego w piekle nie spotyka Mahometa, muzułmanów, Żydów i kogo tam jeszcze Dante opisał.
      I nie ma w tym krztyny ksenofobii czy antysemityzmu.
      • maura4 Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 21:30
        Kolega kończył jakąś szkołę ? Chyba wątpię. No przecież już pacholęta dowiadują się bez większego trudu na jęz. polskim skąd i kiedy wzięła się Biblia. Trzeba naprawdę wielkiej, bezmyślnej wiary aby mając tę wiedzę, twierdzić, że to słowo Boga. Może jeszcze dyktowane bezpośrednio z nieba, które nie wiadomo gdzie jest, bo nie w górze. Co do racji chrześcijan, to nie mają i mam pewność, może dlatego, że właśnie oderwałam się od studiowania ewolucji.
        • bosman_plama Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 08:21
          maura4 napisała:

> Kolega kończył jakąś szkołę ? Chyba wątpię. No przecież już pacholęta dowiadują
          > się bez większego trudu na jęz. polskim skąd i kiedy wzięła się Biblia. Trzeba
          > naprawdę wielkiej, bezmyślnej wiary aby mając tę wiedzę, twierdzić, że to słow
          > o Boga. Może jeszcze dyktowane bezpośrednio z nieba, które nie wiadomo gdzie je
          > st, bo nie w górze. Co do racji chrześcijan, to nie mają i mam pewność, może dl
          > atego, że właśnie oderwałam się od studiowania ewolucji.

Ponieważ, jak wiadomo, ewolucja mówi nam o porządku teologicznym świata:P. Podobnie, jak lekcje języka polskiego - co zresztą oczywiste, bo przecież każdy wie, że w Niebie mówią po polsku:D.
          • maura4 Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 10:36
            Jak wiadomo, ewolucja burzy porządek teologiczny świata. Stąd u mnie bezpośrednio po nauce taka pewność. Nie wiem jak odnieść się do drugiego zdania, więc przemilczę.
            • bosman_plama Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 13:35
              lucjmaura4 napisała:

> Jak wiadomo, ewolucja burzy porządek teologiczny świata. Stąd u mnie bezpośredn
              > io po nauce taka pewność. Nie wiem jak odnieść się do drugiego zdania, więc prz
              > emilczę.

Teoria ewolucji burzy spokój ducha radykalnych kreacjonistów i to by było na tyle.
              O nich jest, oczywiście, głośniej niż o przeważającej (w każdym razie wedle mego przekonania) liczbie chrześcijan, którzy nic do teorii ewolucji nie mają i niczego im ona nie burzy. Można być chrześcijaninem i nie wymagać od Boga, by stwarzał każdego dinozaura indywidualnie i zawiadywał ewolucją niczym rozkładem pociągów:).

Sytuacja, w której naukowiec ewolucjonista mówi o religii, ksiądz o teorii ewolucji a pani od polskiego o podstawach wiary, zamiast o kontekście kulturowym religii jest, naturalnie, zabawna i możnaby nakręcić o tym niezły sitcom dla geeków. Niemniej taki model pozyskiwania informacji prowadzić może do nieporozumień.

Nie mam oczywiście, do Ciebie pretensji, skoro najgłośniejszym księdzem w naszym kraju jest pewien zakonnik spod Torunia. W takiej sytuacji najlepiej widoczną religią jest jej wersja jarmarczno-krucjatowa.
              • maura4 Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 16:55
                Co nawyprawiałeś z moim pięknym pseudo ? I skąd ci przyszło do głowy, że ja pobierałam takie beznadziejne nauki ? Stąd, że wiedzę, przynajmniej tę podstawową o Biblii zdobyłam na polskim ? W moim LO, dobrym zresztą, omawialiśmy Biblię. Fragmenty. Tak, jak się omawia każdy utwór literacki. Czas powstania, autor. W tym wypadku autorzy. Zarys historyczny, środki stylistyczne itp. No i np. Księga Hioba. To były lekcje literatury, nie religii. Ja sądziłam, że tak uczy się w każdej szkole, stąd zawsze moje zdziwienie, kiedy spotykam się z kompletną niewiedzą na temat Biblii. No, ale zaczynam podejrzewać, że niekoniecznie. Na religii takiej wiedzy nie otrzymałam.
      • bosman_plama Re: Dante na cenzurowanym 21.03.12, 08:19
        lodzermensz1 napisał:

> "Obraźliwe fragmenty, które przytacza Valentina Sereni, są jedynym dowodem na t
        > o, że jego dzieło nie było wytworem nadprzyrodzonej interwencji, ale zostało na
        > pisane przez genialne dziecko swojego czasu."

Ten "dowód" to jeden z najśmieszniejszych fragmentów tekstu:).
    • czarnyptasior Dante na cenzurowanym 20.03.12, 20:37
      Następnym krokiem będzie ocenzurowanie Biblii.Wiele powodów by się znalazło ale ten obraża okrutnie homo erectusa :"Nie będziesz obcował z mężczyzną, tak jak się obcuje z kobietą. To jest obrzydliwość! "
      • maura4 Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 21:31
        W Biblii są ciekawsze opowieści do cenzurowania, ale KK twierdzi, że to wszystko metafora.
        • 1group Re: Dante na cenzurowanym 20.03.12, 23:08
          "Poprawnym politycznie" idiotom,już całkiem mózgi się rozwodniły.
    • kamilakarabasz Łapy precz od Dantego!!! 20.03.12, 22:03
      !!!!
    • aietes proponuję zacząć od Biblii, Iliada, Mahabharata 20.03.12, 22:07
      etc. W każdym z tych dzieł przemoc, zabijanie, znęcanie się nad dziećmi, itd.
    • masofrev Dante na cenzurowanym 20.03.12, 22:23
      Dobrze, że chcą tylko zdjęcia z listy lektur - przecież mogliby np. domagać się ocenzurowania!

A czy my nie powinniśmy domagać się skreślenia niektórych książek z listy lektur? Oto kilka propozycji:
      "Krzyżacy" - podjudzanie przeciwko Niemcomo i katolikom (bądź co bądź Krzyżacy byli katolickim zakonem)
      "Ogniem i mieczem" - przecież nawołuje do nienawiści do Ukraińców!
      "Chłopi" - już z tytułu widać, że lżą jedną z warstw społecznych.
    • polujacy_na_kaczki Dante na cenzurowanym 20.03.12, 23:16
      Zdelegalizować stowarzyszenie Gherush92- za brak tolerancji wobec rasistów, homofobów i wszelkiej maści ksenofobów. Mnie ocenzurować, za brak tolerancji wobec Gherush92.
    • april20 Chory, chory świat; 20.03.12, 23:25
      świat za lat 50-60 widzę w czarnych barwach z wielu względów, m.in. wskutek chorej 'poprawności', ogarniającej coraz więcej krajów i dziedzin życia. Coraz więcej miernot próbuje zabłysnąć, choćby za cenę ośmieszenia się i zatrucia kolejnych sfer naszego życia. I pomyśleć, że być może niedługo nie będę mógł głośno powiedzieć wierszyka o murzynku Bambo. Na dodatek nazwałem tak kotka... Wysoki sądzie, proszę o uwzględnienie okoliczności łagodzących.
    • waldemar591 Szekspir! 20.03.12, 23:57
      Tego gościa powinno się wykreślić ze wszelkiej literatury choćby za antysemickiego "Kupca weneckiego".
      Ostaną się jeno "Dzieła zebrane" Lenina ... i po ptokach.
    • szmul.bender Dante na cenzurowanym 21.03.12, 00:18
      A dlaczego tylko usunac ze szkol ? A z bibliotek ? A z ksiegarni i ze straganow bukinistow ?
      A czemu nie zabronic tak jak "Mein Kampf" ?
      Albo w ogole stwierdzic, ze wloski Renesans stworzyl Mussoliniego i Czerwone Brygady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka