Dodaj do ulubionych

Kolektyw Elba

01.04.12, 23:58
Jakoś lżej się żyje, gdy wiadomo, że są jeszcze tacy ludzie. Że nie pogrążyli się w marazmie i frustracji, że nie zabrakło im siły na realizację i obronę własnych idei. Że mają odwagę tak wystawać z szarego tłumu w społeczeństwie miernot nieskażonych własną myślą, gotowych zarąbać każdą inność.

No, forumowicze z mentalnością zomowca, rąbanie czas zacząć.

Obserwuj wątek
    • majaroma Kolektyw Elba 02.04.12, 03:06
      Fajnie, że są tacy ludzie. Prospołeczni, myślący, oryginalni. Jestem z pokolenia 50+ ale w pełni podzielam ich poglądy antykonsumpcyjne. Uwielbiam styl hippie oraz DIY i sama na okrągło przerabiam różne stare czy nieużywane rzeczy. Ostatnio staram się nawet je sprzedawać.
      Trzymam za Was kciuki!
      • orientespl Re: Kolektyw Elba 10.04.12, 21:04
        Owszem, fajnie że są tacy ludzie. Niestety poraża mnie ich narcyzm i megalomania oraz brak chęci uznania racji tych co czerpią ogromną satysfakcję z "normalnego" życia - uczciwej pracy, zaciągania kredytów, spłacania kredytów i dbania o przyszłość własnych dzieci by te mogły kiedyś skontestować i układać sobie życie na skłocie. Jakoś kłuci się to z deklarowaną tolerancję i otwartością:-)))
        • orientespl Zrobiłem błąd ortograficzny 11.04.12, 17:12
          He, he! Napisałem "kłuci się" co kłóci się z poprawną pisownią:-)
      • poniedzielny Mnie też nie pociągały 10.04.12, 22:46
        Mnie też nie pociągały mnie szklane wieżowce, modne ubrania i centra handlowe, ale żeby od razu zostać menelem?
        Nie lubię fanatyków ani przeginania, w żadną ze stron.
    • pan_i_wladca_mx Kolektyw Elba 02.04.12, 15:51
      Dobry artykuł, fajnie pokazani ludzie z jakimś pomysłem na życie.
      Wydaje mi się, że squatersi wzbudzają strach w (drobno)mieszczańskich salonach ponieważ stanowią ideologiczne zagrożenie dla ładu, porządku, konserwatyzmu, dzieci, żony, psa goldena, domku pod miastem, 2 samochodów, przedszkola uczącego metodą Helen Doran, botox party, Wysp Kanaryjskich, wystawnych komunii i ślubów, etc.
      Żyją inaczej, nie lepiej i nie gorzej. Fajnie im tak sobie czasem myśle.
      • iggu2 Re: Kolektyw Elba 02.04.12, 19:43
        Fajnie jest wyciąć się na to straszne drobnomieszczańskie społeczeństwo, nie płacić podatków, składek itp. Ale jak się coś stanie to zapewne ci wszyscy wyznawcy DIY poleca z wyciągnięta ręką do opresyjnego państwa po miejsce w szpitalu, zapomogę czy na co tam jeszcze kolektywowi się zachce.
        • rlnd Re: Kolektyw Elba 11.04.12, 10:11
          No teraz zadaja od opresyjnego panstwa zastepczych budynkow za Elbe i Skorupki ...
      • kotek.filemon Re: Kolektyw Elba 03.04.12, 22:48
        pan_i_wladca_mx napisała:

> Dobry artykuł, fajnie pokazani ludzie z jakimś pomysłem na życie.
        > Wydaje mi się, że squatersi wzbudzają strach w (drobno)mieszczańskich salonach

Ale polskie społeczeństwo to nie jest społeczeństwo (drobno)mieszczańskie. Kraje drobnomieszczańskie to np. Austria i Szwajcaria. Polaczkowo to kraj chłopków pańszczyźnianych oderwanych od pługa zazwyczaj dopiero za tego krwiożerczego PRL-u.
        • des4 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 07:44
          wypisz wymaluj...oderwali cię od pługa?
          • dybko2 Re: To których 10.04.12, 20:30
            mam naśladować przepraszam? Tych co w kierunku Niemiec ,Francji czy tych w kierunku Dżuby,albo Sudanu!!!
    • phi28 Kolektyw Elba 03.04.12, 17:23
      "Nie rozumiem: jak ktoś ma miliard, to po co mu drugi?! Zresztą, po co komu pierwszy miliard?"
      No właśnie po co? Bo tak! Bo ktoś wybrał taką drogę życiową i tak chce się realizować. Zadziwiajace jest wycieranie sobie przez squattersów gęby tolerancją i wolnością drogi życiowej pod warunkiem, ze te wybory życiowe są takie jakie im się podobają, bo jeśli ktoś chce inaczej to już jest be.
      • ugabuga234 Re: Kolektyw Elba 03.04.12, 18:06
        @phi28 a zauważyłeś że nie cytujesz nikogo z nich, tylko "pana muzyka"?

I nikt nie zabrania ci zarabiać na co chcesz ale powiedzmy szczerze że rzadko kto dorabia się miliardów własną uczciwą pracą. Dochodzenie do takiego majątku "po trupach", kosztem innych... nie wiem czy "bo tak" jest dobrym wytłumaczeniem.
        • phi28 Re: Kolektyw Elba 03.04.12, 18:32
          "pan muzyk" bierze ich w obronę, aktywnie protestuje, więc dla mnie jest de facto jednym z nich. Nie widzę tu odcięcia się squattersów od pana muzyka, czyli ich ideologia jest taka sama, a on akurat wypowiedział te słowa.

Nie lubię takiej demagogii i uogólniania "rzadko kto się dorabia", "dochodzenia do majątku "po trupach"" i inne tego rodzaju teksty nie mające pokrycia w rzeczywistości.
          Jakie dorabianie sie kosztem innych? Konkrety proszę. Czyim konkretnie kosztem?
          Tylko weź pod uwagę, że te straszliwe korporacje to na początku były małe firmy, które się po latach rozrosły. Ktoś je założył, zaryzkował swoje własne pieniądze, ktoś jest ich właścicielem. Niekoniecznie jednoosobowo, chodzi mi o zilustrowanie mechanizmu. Ktoś wybrał taką drogę, chciał, zeby firma była większa, a on zarabiał więcej pieniędzy, bo miał ochotę na rozpasaną konsumpcję. Na domek, psa labradora i wakacje na jachcie. I na miliard pierwszy i drugi. I ma do tego prawo. Bo tak!
          To jest wybór - masz firmę i ją rozwijasz, albo zostajesz na niższym poziomie działania i zarabiasz mniej. Tobie też nikt nie zabrania założenia firmy i dorobienia się uczciwą pracą. Nie da się w Polsce? A chłopaki od Naszej Klasy na przykład? Oni się dorabiali po trupach? A polskie firmy kosmetyczne - Inglot, Eris, Dermika, Ziaja? Zorientuj się może trochę w tym.
          Tylko trudno wziąć się do roboty, a łatwiej uzasadniać własne porażki tym, ze to "inni" i "system" sprzysięgli się przeciwko Tobie.
          • hdk123 Re: Kolektyw Elba 03.04.12, 21:34
            phi, polecam Ci przeczytać "małe jest piękne", amerykańskiego ekonomisty Schumachera, uważaną za jedną ze 100. najbardziej wpływowych książek wydanych po wojnie.
            Nie jest zdrowym psychicznie człowiek, który dąży do posiadania miliarda, a ten który próbuje uzbierać kolejny jest - moim zdaniem - w zaawansowanym stadium choroby (coś w stylu zaburzeń postrzegania, oderwanie od rzeczywistości).
            Kiedy jesteś spragniony - nie pijesz 200 litrów na zapas, kiedy potrzebujesz butów - nie kupujesz 10 par. Poza tym to trochę wstyd mieć majątek którym wyżywisz siebie przez 1000 lat w czasach kiedy 2/3 świata głoduje. Wiesz - moralność, człowieczeństwo i takie tam sprawy. No ale żeby kapitalizm działał potrzebujemy takich schematów, w których pojęcie umiar nie istnieje.
            • ugabuga234 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 03:04
              Gorzej że obecnie za chorego psychicznie postrzega się człowieka który nie dąży do gromadzenia kasy. To co posiadasz stało się wyznacznikiem tego kim jesteś.

Mały przykład. Znalazłam w trakcie sprzątania starą kartę zdrowia jeszcze z czasów podstawówki. W ankiecie na początku, obok pytań o alergie, przebyte choroby, warunki życia itp. znalazło się również miejsce na pytanie czy w mieszkaniu jest telewizor.
              • iffa4 Re: Kolektyw Elba 06.04.12, 21:49
                A nie przyszło Ci do głowy, że oglądanie telewizji może wywołać problemy zdrowotne i dlatego było umieszczone to pytanie ?
                • czarnobyl11 Re: Kolektyw Elba 07.04.12, 01:38
                  chyba tylko gdy ktoś ma padaczkę. raczej chodzi o warunki w miejscu zamieszkania bo pamiętam pytania o to czy dziecko ma własne łóżko, czy jest bieżąca woda, jakie wykształcenie mają rodzice itp
                  • iffa4 Re: Kolektyw Elba 07.04.12, 17:49
                    Padaczka - owszem też. Ale też mniej ruchu, otyłość, schorzenia układu kostnego itp itd.
                    Były kiedyś rzeczywiście bardzo dokładne ankiety, dotyczące warunków życiowych dzieciaka. Nie ma się co dziwić pytaniu o telewizor.
          • ugabuga234 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 02:48
            phi28 "rzadko kto" to nie to samo co "nikt" więc nie wiem czemu się tak nakręcasz;)
            Tylko czemu uważasz że to porażka gdy ktoś nie chce gonić za pieniądzem? Każdy ma swój sposób na życie, nie każdego uszczęśliwia to samo. Nie mierz wszystkich jedną miarą.
            Mówisz o wyborze i podajesz za przykład założenie firmy, więc zrozum że nie tworzenie jej także może być celowym wyborem.
            Nie potępiam nikogo za to że pragnie mieć "domek, psa labradora i wakacje na jachcie", ale tak samo nie powinno się gardzić kimś kto ich nie chce. Każdy ma swoje marzenia, potrzeby, pomysł jak żyć, i póki nie krzywdzi drugiego ani nie narzuca mu tych samych to nie widzę nic w tym złego.
            • phi28 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 10:48
              Po pierwsze to się nie nakręcam.
              Po drugie to odnoszę się cały czas do wypowiedzi pana, który nie rozumie po co komu miliard i wskazuję, że ktoś może chcieć bo tak mu się podoba. Nigdzie nie piszę, że zakładanie firmy to przymus i jedyna droga zyciowa, tylko wskazuję, że jeśli ktoś chce nie zakłdać firmy i nie zarabiać, to ma takie samo prawo do tego jak ktoś inny kto chce zostać milionerem. Nie wartościuję co jest lepsze, ale uważam, ze bezzasadne jest od razu zakładanie, że osoba majętna jest krwiopijcą i przestępcą.
              Tak, każdy ma pomysł na życie i są one tak samo dobre. Tak, każdy ma prawo do wolności o ile nie narusza to wolności innych i ich nie krzywdzi.
              Tylko cała awantura o Elbę, różne wypowiedzi czy samych squattersów czy osób ich popierających, rozbija o to, że squattersi własnie mają pretensję, że ktoś chce realizować swoje pomysły, na SWOIM terenie i tym samym naruszają czyjąś wolność.
              • ugabuga234 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 13:55
                Nie trzeba od razu być przestępcą i tyranem żeby twoja praca niebyła uczciwa moralnie i godziła w pracowników. Wystarczy najzwyklej w świecie cwaniaczyć, co niestety zaczęło być normą. Wystarczy że gdy stać cię na dobre pensje dla pracowników, dasz im najniższe, na zasadzie że chętnych na takie nie brakuje. Zamiast dać umowę o pracę, będziesz bawił się zleceniami bo tak ci wygodniej. Zaczniesz zatrudniać tylko uczących się, bo nie musisz odprowadzać składek. Takie pozornie niewinne sprawki można wymieniać bez końca i usprawiedliwiać zdaniem twoja firma twoja decyzja, nikogo nie zmuszasz by w niej pracował.
                Zauważyłam że lubisz konkretne przykłady rodzimych firm. Wspomnę już nie o zatrudnianiu (bo nie wiem jak tam się sprawy mają) ale o dosłownym zarabianiu na cudzej pracy. Reserved - znajdźmy w internecie fajne zdjęcie, dajmy na koszulkę, sprzedajmy tysiące sztuk i miejmy nadzieję że autor nie zauważy. Ups dowiedział się? Dajmy mu 150$ niech się odczepi.
                Odnośnie samej Elby zgadzam się z Tobą. Jeśli sami mówią że zajmują tylko "niechciane" miejsca, powinni się przenieść skoro właściciel ma teraz pomysł i che zacząć aktywnie działać na swoim terenie. Wymieniają ile to nieużytków jest w mieście, więc mają wybór gdzie się przenieść. Jedyne z czym się nie zgadzam w ich sprawie i gdzie uważam ich pretensje za uzasadnione, to to jak potraktowała ich ochrona i policja. Także sławne już słowa pani prezydent nie były niczym godnym podziwu, chociaż tutaj nie stawiam wysokich wymagań, bo to już standard że politycy lubią zabierać głos bez choćby chęci dowiedzenia się wcześniej o co w ogóle idzie;]
                Pozdrawiam;)
                • hdk123 Re: Kolektyw Elba 05.04.12, 10:28
                  > Odnośnie samej Elby zgadzam się z Tobą. Jeśli sami mówią że zajmują tylko "niec
                  > hciane" miejsca, powinni się przenieść skoro właściciel ma teraz pomysł i che z
                  > acząć aktywnie działać na swoim terenie.

niestety, ale Stora Enso ma w planach wyburzyc budynki po wyprowadzce squatersów. Gdzie tu sens, gdzie logika? Podobnie było ze squatem na przeciw dzisiejszej elby - wykurzyli, wyburzyli i od ładnych paru lat teren stoi pusty i zarasta krzakami.
              • hdk123 Re: Kolektyw Elba 05.04.12, 10:30
                > Tylko cała awantura o Elbę, różne wypowiedzi czy samych squattersów czy osób ic
                > h popierających, rozbija o to, że squattersi własnie mają pretensję, że ktoś ch
                > ce realizować swoje pomysły, na SWOIM terenie i tym samym naruszają czyjąś woln
                > ość.

nikt nie chce nic robić na tym terenie, chcą to po prostu zburzyć, by leżało odłogiem.
                • loka10 Re: Kolektyw Elba 10.04.12, 18:46
                  Jeśli są właścicielami terenu to mają do tego prawo, jeśli budynki są zrujnowane ( albo z dzikimi lokatorami) to zaniża to atrakcyjność i cenę terenu. Proste?
        • watersnakes2 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 06:36
          > Dochodzenie do takiego majątku po trupach", kosztem innych... nie wiem czy "bo tak" jest dobrym wytłumaczeniem"

No cóż, z pewnoscia słowa jednej z bohaterek "Dziś mam na sobie conversy wyprodukowane w Chinach, jest w tym trochę hipokryzji." dowodza, ze przyznanie sie do hipokryzji dobrze tlumaczy kupowanie drogich trampkow szytych przez chinskie dzieci;)

Trzymam kciuki za kolektyw Elba, po dzialaniach chocby lubelskiej Tektury wiem, ile jest w stanie zdzialac grupa napalencow, nawet jesli niektorym staje oscia w gardle fakt, ze zamiast siedziec za biurkami, wola rozdawac zupe bezdomnym.
          • ugabuga234 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 14:08
            Też mnie rozbawiło to zdanie o trampkach;) ale niestety nie obchodzą nas problemy póki nie dotkną nas samych... powie ktoś że jest przeciwnikiem globalizacji a za 15minut poleci do mcdonalda coś przekąsić. Powie że jest przeciwnikiem gmo, a w sklepie kupując nawet nie zerknie na etykiety itd:)
    • strangeday Re: Kolektyw Elba 03.04.12, 23:38
      Jaki słitaśny ten artykuł. Wzrusza wręcz.

Mam tylko taki komentarz - bo również bardzo dobrze czuję co to jest DYI i dobrze wiem skąd się wzięło.
      Jak jesteście DYI - to bardzo proszę konsekwentnie a nie wybiórczo.

Jak jestem DYI i kończy się jedna miejscówa - to d... w troki i szukam nastpnej.
      A nie robię manifestację żadając czegoś (czego?) od miasta i płaczę po gazetach.
      • watersnakes2 Re: Kolektyw Elba 04.04.12, 06:47
        > Mam tylko taki komentarz - bo również bardzo dobrze czuję co to jest DYI i dobr
        > ze wiem skąd się wzięło.

A mimo to, wymieniajac w swoim poscie trzy razy ten skrot, ani razu nie napisales go poprawnie;)

> Jak jestem DYI i kończy się jedna miejscówa - to d... w troki i szukam nastpnej
        > .
        > A nie robię manifestację żadając czegoś (czego?) od miasta i płaczę po gazetac
        > h.

To dopiero poruszajacy i prawdzwy manifest;)
      • iffa4 Re: Kolektyw Elba 06.04.12, 21:50
        strangeday, tym mi zaimponowałeś.
        To, co robią ludzie z Elby, nazywa się hipokryzją.
    • princealbert popieram, ale jest jedno ale 04.04.12, 13:37
      takie slodkie zycie, podrozowanie itp. jest generalnie godne pozazdroszczenia. Wcale nie uwazam, ze zarabiajac niezle pieniadze mam lepsze zycie niz oni. Ale kiedys czlowiek sie starzeje a zycie na squacie gdy ma sie 60 lat, bez ubezpieczenia medycznego, moze byc mniej pociagajace. Wole szukac zlotego srodka.
    • uln Kolektyw Elba 06.04.12, 19:06
      rozkapryszona gó...arzeria niech spierdala na drzewo!
      • 777newbetterfastersatan Re: Kolektyw Elba 10.04.12, 20:53
        ... żeby tytani krasomówstwa (jak wielce szanowny przedmówca)mogli spokojnie błyszczeć na forach wszelakich
    • iffa4 prawo do wyborów 06.04.12, 21:59
      Każdy ma prawo do swoich wyborów, każdy ma prawo do własnego życia.
      Ale niech prowadzi tę linię życia konsekwentnie.
      W definicję skłotu jest wpisana również eksmisja. Właściciel chce budynek? trodno, trzeba ruszać dalej.
      Dla mnie organizowanie manifestacji, kolejny artykuł wn gazecie, żądanie czegoś od miasta jest po prostu śmieszne. Chcecie żyć poza systemem ? proszę bardzo. Dlaczego zatem czegoś od tego systemu żądacie? Właśnie to budzi niechęć wielu komentujących pod artykułami o Elbie, nie Wasz styl życia.
      Poza tym dopatruję się paru nieścisłości.
      W poprzednich artykułach była mowa o zgłaszaniu przez nowego dzierżawcę chęci zajęcia terenu, korespondencji z lokatorami Elby itp. Dlaczego zatem teraz jest mowa o eksmisji znienacka, bez uprzedzenia?
      Skłotersi chwalą się, że uzyskali zgodę miasta zorganizowanie przetargu na wydzierżawienie lokalu po barze mlecznym Prasowym na warunkach uprzywilejowanych. Jak się zatem ma do tego żal, demonstrowany przez innych właścicieli lokali z tanim jedzeniem, którzy płacą czymsz na warunkach rynkowych (wywiady w necie, nie pamiętam strony)? Żeby dać jednemu, trzeba zabrać innemu - chyba ta zasada powinna być Wam obca.
      • rlnd Re: prawo do wyborów 11.04.12, 10:09
        > W poprzednich artykułach była mowa o zgłaszaniu przez nowego dzierżawcę chęci z
        > ajęcia terenu, korespondencji z lokatorami Elby itp. Dlaczego zatem teraz jest
        > mowa o eksmisji znienacka, bez uprzedzenia?

pl.indymedia.org/pl/2011/10/54790.shtml
    • mikromama Kolektyw Elba 08.04.12, 14:21
      Popieram Elbę, takie miejsca i tacy ludzie są potrzebni, byśmy nie zginęli z bezmyślności - ale, do jasnej cholery, jak można żyć w takiej brzydocie?! Rozumiem, że jako Polacy nie mamy zupełnie poczucia estetyki, bo tego trzeba się uczyć od urodzenia, ale jeśli Wy będziecie żyć i tworzyć takie ohydne miejsca, to jak wymagać od rzeszy odtwórców by nie zaśmiecali krajobrazu miast estetycznymi koszmarami?
    • labandera Elba protest song 10.04.12, 18:20
      www.youtube.com/watch?v=7l4WlrOkSkw
    • czesiu.wisniak Kolektyw Brud-Smród 10.04.12, 18:32
      Nie jesteśmy lewicowcami, lewakami... tia, prawda, tylko dlaczego w artykule o zlewaczałych brudasach konieczne było wspomnienie o złym Kaczyńskim, nasyłającym w domyśle siedem tysięcy policjantów na biednych niedomytych idealistów...
    • pijanymarynarz Kolektyw Elba 10.04.12, 20:19
      Słodkie pierdzenie. Wszyscy są "za" dopóki to nie jest ich nieruchomość z którą w końcu zechcą coś zrobić.
    • amgc63 Kolektyw Elba 11.04.12, 00:49
      Nie rozumiem: jak ktoś ma miliard, to po co mu drugi?! Zresztą, po co komu pierwszy miliard?

Dobry tekst.
    • ashtar07 Kolektyw Elba 11.04.12, 01:32
      Mam na ten artykul tylko jedna odpowiedz - jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma :-)
    • izomorfia3 Kolektyw Elba 11.04.12, 08:29
      "przyszli wyrazić solidarność z wyrzucanymi"

Jesli taka matka Madzi robi zawrotna kariere to nie dziwi mnie zupelnie fakt ,ze jest poparcie dla narkomanow ,syfu i calej reszty :) postep to sie nazwa -swiat upada na glowe i to z zawrotna predkoscia!!!
    • sroq ELBA:-) 11.04.12, 08:42
      Wstyd przyznać, nie po Waszym artykule, tylko po tym co sie dzieje jak sie dzieje...w tym

"państewku".

Jestem w tym marazmie po drugiej stronie... niestety, tak wychowany, tak zmanipulowany...

ale
      Pełne wsparcie i szacun dla ELBY!!!.

SPEŁNIACIE MOJE NIESPEŁNIONE MARZENIA!!!

PZDR SROQ
    • fraaa owijanie g...a w ladny papierek 11.04.12, 09:47
      nie zmienia faktu ze to g...o

komu chca sprzedac kit o rozwoju i buncie to zwykly egoizm i narcyzm na koszt panstwa i rodzicow

brak zainteresowan lenistwo brak checi do dzialania brak dyscypliny wewnetrznej niechcec do cięzkiej pracy narkotyki brak norm moralnych spolecznych

nic nie wnosza do spoleczenstwa nic mu nie daja chca tylko brac chca byc poza spoleczenstwem ale na jego koszt

• rlnd Nikt ich o tym nie zawiadomił. 11.04.12, 10:03
      "Nikt ich o tym nie zawiadomił."

Klamstwa ciag dalszy.

"Jako że doszły nas słuchy o chęci ewikcji squatu elba, postanowilismy ogłosić stan mobilizacji. " (27.10.2011)
      Zrodlo:
      pl.indymedia.org/pl/2011/10/54790.shtml
    • tow.janwinnicki Stanisław Lem miał rację. 11.04.12, 12:32
      Jak będzie trzeba do szpitala - rozumiem, że brudasy zapłacą z własnej kieszeni, czy też będą leczyć się na zasadzie "dzisiaj mamy dyżur - jeden z nas jest doktorem" Buahahahaha :D :D
      Ciekawe, gdyby to była twoja własność, twoja działka i twój budynek. Już widzę twe wzniosłe poparcie dla wolnych idei i "niesprzedajnych" ludzi, którzy żyją "wbrew systemowi".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka