Dodaj do ulubionych

Postęp zabija Dolinę Omo

10.04.12, 17:32
i znowu mowa o amerykanach ...nie podoba mi się to . Wchodzą gdzie chcą , robią co chcą .
Obserwuj wątek
    • 31337b Postęp zabija Dolinę Omo 10.04.12, 20:22
      Środowiskiem naturalnym człowieka jest środowisko przez niego przetworzone. Jakość losu ludzkiego jest ściśle zależna od cywilizacji. Co to znaczy "zabija dolinę Omo"? Jakim prawem odmawia się mieszkańcom tej doliny zrobienia tego co Niemcy czy Francuzi zrobili setki lat temu ze swoimi krajami: przystosowali je do życia dla ludzi?
    • rita75 Re: Postęp zabija Dolinę Omo 10.04.12, 20:28
      no coz, albo skansen albo rozwoj gospodarczy
      • maxgazeta.pl Zawsze zle 10.04.12, 21:21
        Jak gloduja i zadaja miliardow dolarow bo im sie nalezy to ok,ale jak chce sie stworzyc na tym cywilizacyjnym zadupiu cokolwiek gdzie mogloby pracowac to sie okazuje ze sie niszczy nature.
        To niech zdychaja z glodu w swoich naturalnych warunkach,bo sa zbyt tepi zeby stworzyc samodzielnie cokolwiek co jest bardziej skomplikowane niz wlocznia i lepianka.
        • harbourfront Re: Zawsze zle 10.04.12, 21:40
          " i znowu mowa o amerykanach ...nie podoba mi się to . Wchodzą gdzie chcą , robią co chcą"
          Ty mala zawszona antyamerykanska pluskwo nie zauwazyles ze wszystko finansuja CHINCZYCY ? Co za scierwo
    • opt Postęp zabija Dolinę Omo 10.04.12, 22:25
      Mam trochę mieszane odczucia.
      1. Ludzie tam żyją w biedzie ale są dumni i szczęśliwi w swoich wspólnotach plemiennych i czy my mamy prawo uszczęśliwiać kogokolwiek na naszą modłę , według naszych wyobrażeń i na siłę.
      2. Oczywiście postęp jest nieunikniony ale jego wprowadzanie musi być przemyślane pod każdym względem. Co tracimy to tylko mogą ci ocenić co byli w Dolinie Rzeki Omo, w Parku Mago, na sawannie. Miałem jeszcze okazję zobaczyć tą dziewiczą, czystą , nieskażoną kolonializmem Afrykę i żal ,że to znika,że to co było charakterystyczne dla tych terenów zastępuje chińskai europejska odzież, coraz więcej plastików, tuktuki, asfalt w dżungli na sawannie, wszechobecna cocacola....
    • warzaw_bike_killerz 7 mld ludzi, a oni skanseny robia. 10.04.12, 22:42
      148 mlionow kilometrow kwadratowych jest do podzialu na 7 mld ludzi. Sprawdzcie, czy macie swoj "lebensraum", bo za chwile trzeba bedzie Himalaje odsniezyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka