Dodaj do ulubionych

Magiel w Sejmie

12.05.12, 03:49
Pan Jarosław Kaczyński zaczął jątrzyć dzień przed debatą emerytalną, domagając się zmiany nazwy ulicy Towarowej w Warszawie na ulicę Lecha Kaczyńskiego oraz pomników jego - przed muzeum Powstania oraz wszystkich ofiar - na Krakowskim Przedmieściu. W normalnych krajach pomniki ofiar wypadków lotniczych/statków kosmicznych, jeśli już są, to na cmentarzach (np. w USA pomniki ofiar katastrof wahadłowców Challenger i Columbia są na cmentarzu Arlington w Waszyngtonie).
Trzeba mieć niebywały tupet, żeby coś takiego zaproponować. Prezydentura Lecha Kaczyńskiego była wyjątkowo nieudana. W centrum miasta powinni być czczeni pomnikami ci którzy coś istotnego zrobili dla narodu, zmienili jego los. Np. kiedyś (oby za wiele dekad) Lech Wałęsa, na pewno nie mierny, nielubiany przez większość narodu, prezydent.

Porównanie Tuska do Hitlera teraz nie zaskakuje, bo od dawna jest on obwiniany o "mord smoleński" i udział w "zdradzie o świcie". To jest ta sama poetyka paranoi politycznej.
Obserwuj wątek
    • alamakotalive Magiel w Sejmie 12.05.12, 03:55
      Wysokość emerytury pani Dominiko jest obojętna. Ważna jest jej siła nabywcza. Równie ważne są zakres i jakość świadczeń socjalnych jakie państwo świadczy emerytom.
    • 1stanczyk Magiel w Sejmie 12.05.12, 04:15
      "Tout ce qui est excessif est insignifiant."

Te rządzące nami niepojęte okrągłostołowe durnie, te prymitywne okrągłostołowe prostaki nie znają nawet Talleyranda.

"Wszystko co jest skrajne jest bez znaczenia"

Ta prosta myśl była już nieomal dwa wieki temu. podstawą do niebywale udanej, bo w wielce dla Francji burzliwych czasach trwającej prawie cale "zawodowe" życie, kariery politycznej Talleyranda

Najwyraźniej dla rządzących naszym krajem okrągłostołowych niepojetych debilów ta myśl, sprzed dwóch wieków, nadal jest niezrozumiała.

A, że jest niezrozumiała to wynika z poziomu tego naszego uniwersyteckiego, "wykształcenia", które bardziej przypomina ochronkę dla umysłowo niedorozwiniętych umysłowo pajaców niż uczelnie w której przygotowuje się ludzi do samodzielnego myślenia.
      • simon.01 Re: Magiel w Sejmie 12.05.12, 22:58
        www.dobrepanstwo.org/poemat-dla-niedoroslych/
    • boykotka Magiel w Sejmie 12.05.12, 06:30
      W końcu nie było jasne, czy "Hitlera" lider PiS adresował do Tuska, czy do Palikota.

Obawiam się, że dla Jarosława Kaczyńskiego to jedno i to samo.
    • kontest_two Pan Tusk i komuna 12.05.12, 06:32
      Wczoraj w Sejmie pan Tusk wypomniał panu Milerowi komunistyczne pochodzenie. Biorąc pod uwagę temperaturę, jaka panowała tam wczoraj, była to wypowiedź utrzymana w konwencji Wersalu, ale dająca do myślenia.
      W '89 uważałem, że naturalną koleją rzeczy byłoby wyeliminowanie z życia publicznego czołowych działaczy przewodniej siły narodu w czasach PRLu. Do tej grupy z pewnością należał p. Miler.
      Pan Tusk i jego koledzy podjęli inną decyzję. Dzięki tej decyzji byli komunistyczni aparatczycy stali się politykami wolnej, odrodzonej Polski. Politykami posiadającymi taki sam status, jaki nasi wybrańcy zgromadzeni wówczas w OKP, z panem Tuskiem włącznie.
      Skoro przyjęto wówczas takie rozwiązanie, to dziś, wypominanie komunistycznych korzeni p. Milerowi, przez jednego z autorów tego rozwiązania, jest strzałem w kolano, p. Tusk.

• pis_busters Re: Wypominanie komuś pochodzenia uważam za głupie 12.05.12, 07:49
        Wypominanie komuś pochodzenia uważam za głupie. Jeśli chodzi o obecne poglądy to Kaczyńskiemu znacznie bliżej do komuny niz Millerowi.
      • mentatd_at_gmail Re: Pan Tusk i komuna 12.05.12, 10:46
        Jeśli zabroniłbyś tworzenia partii politycznych ludziom z pzpr-u to po prostu jedną dyktaturę zastąpiłbyś inną.
        • kontest_two Re: Pan Tusk i komuna 12.05.12, 15:15
          Uprzejmie doprecyzowuję swój poprzedni post: chodziło mi o to, że na mocy porozumień okrągłstołowych postkomuniści pozostali w establishmencie. Wyraziłem się nieprecyzyjnie. W sumie nie mam nic przeciwko temu, żeby tworzyli sobie partie polityczne, jakby oddali najpierw to, co nakradli, to czemu nie, startując z tym, co im się należało, czyli z pustymi kieszeniami.
        • 1stanczyk "po prostu jedną dyktaturę zastąpiłbyś inną." 13.05.12, 00:05
          Piramidalna bzdura ..

Ci ludzie, postkomunistyczne gó..., byli odpowiedzialnie nie tylko za latami szmatława sprzedajność moskiewskiemu namiestnictwu narzuconemu w naszym kraju krwawym stalinowskim terrorem ale rowniez za doprowadzenie naszego kraju, w ramach wspieranego przez nich wasalskiego wobec Moskwy systemu "dyktatury proletariatu" bankructwa naszego kraju.

Równie dobrze mogli, jeśli już nie wisieć na latarniach (podobnie do losu jaki zgotowali po wojnie licznym licznym pomordowanym przez nich w kraju wałczącym o nasza suwerenność desperatom) to powinni byli zostać definitywnie odsunięci nie tylko od działalności politycznej ale wszelkich państwowych stanowisk.

Tego wymagała elementarna sprawiedliwość dziejowa.

Okrągłostołowe debile zamiast sprawiedliwosci dziejowej wybrały gó...ana solidarność pokoleniową z, jak się później na dodatek okazało nie tylko karierowiczowski i bezideowym ale rowniez złodziejskim nomenklaturowym szambem, za spraw której sprzedajne, niejednokrotnie donosicielskie, szmaty żyją dzisiaj jak paczki w maśle w naszym kraju, a blisko dwa miliony najczęściej młodych rodaków wyemigrowało.

Gówniane podwórkowe okrągłostołowe gnojki

We Francji przeszło 300 tys wojennych kolaborantów skazano po wojnie za niegodność narodowa nie tylko na czasowe (jak w przypadku Celina) czy bezterminowe pozbawienie praw publicznych ale rowniez na przepadek niejednokrotnie całego majątku (jak na przykład przedwojennego właściciela fabryk Renault).

Re: Pan Tusk i komuna
          • kontest_two Re: "po prostu jedną dyktaturę zastąpiłbyś inną." 13.05.12, 07:54
            1stanczyk napisał:
            > Okrągłostołowe debile zamiast sprawiedliwosci dziejowej wybrały gó...ana solida
            > rność pokoleniową z, jak się później na dodatek okazało nie tylko karierowiczo
            > wski i bezideowym ale rowniez złodziejskim nomenklaturowym szambem

dokładnie tek, oni wybrali solidarność z komuchami, dlatego w tej chwili bardzo fałszywie brzmi w ustach Tuska ten zarzut pod adresem Milera.
          • lechujarek_wolski Re: "po prostu jedną dyktaturę zastąpiłbyś inną." 13.05.12, 11:51
            Francuzi wypowiedzieli również konkordat w 1903 roku i to na jakich zasadach!
            Jednak porównywanie takiego ciemnogrodu jak Księstwo Warszawskie do Francji jest niesmaczne :)
    • aekielski Magiel w Sejmie 12.05.12, 06:44
      Naród kocha swoich przywódców politycznych. Swoją miłość do nich okazuje w każdych kolejnych wyborach od 23 lat. Jestem pewien, że i w 2015 roku przy kolejnych wyborach swoją miłość naród potwierdzi, Następną kadencję mają już dziś zaklepaną niemal wszyscy obecni posłowie. Chyba że któryś z prezesów lub przewodniczących partii wnerwi się na posła i nie wstawi go na listę z pierwszego miejsca.
      Wprawdzie można by zmienić ordynację wyborczą na tę z okręgów jednomandatowych, ale po co, by naród płakał za swymi wodzami?
    • aekielski Magiel w Sejmie 12.05.12, 06:56
      Mnie ten magiel raczej kojarzy się z burdelem w którym personel targa się za włosy w walce o klienta zbiorowego czyli naród. Dowiedziałem się przy okazji, że posłowie to ludzie wolni, a taki Duda bezprawnie pozbawił ich wolności. Ciekawe czy prokuratura wytoczy proces?
      • mentatd_at_gmail Re: Magiel w Sejmie 12.05.12, 10:49
        Możesz się powoływać na wolność tak długo dopóki nie powoduje to ograniczenia wolności innych. Więc Twój argument jest jak rozumowanie Kalego.
    • wing2009 Słuchać ze zrozumieniem! 12.05.12, 07:15
      J.Kaczyński powiedział:
      "Ten poziom nieprawdopodobnego grubiaństwa to jest pańska zasługa, jeśli chodzi o polskie życie publiczne. Tego nieprawdopodobnego wręcz chamstwa, na poziomie marzeń Adolfa Hitlera o losie Polaków. To jesteście wy".
      • anmafan Re: Słuchać ze zrozumieniem! 12.05.12, 08:59
        Ciekawa jestem jakie skojarzenia historyczne wywołuje u pani Wielowiejskiej i czytelników GW praktyka "odczłowieczania" wrogów politycznych? U mnie - jednoznaczne.

Czy fakt, że poniżając przeciwników ("pisdzielców" jak raczę pisać liczni forumowicze) posuwają się coraz dalej (drwiny z cudzej straty i żałoby, życzenie śmierci, coraz ostrzejsze obelgi) nie powoduje u nich śladu refleksji.

Naprawdę ciekawi mnie, czy to zacietrzewienie ogranicza się do słów i 'wirtualu'
        • pis_busters Re: Kto trumnami wojuje i inicjuje powszechne cham 12.05.12, 09:38
          Kto trumnami wojuje i inicjuje powszechne chamstwo? Kto obrzuca przeciwników politycznych najgorszymi wyzwiskami? Kto wymyśla najgorsze bzdury mające na celu robienie wody z mózgów ludziom niesprawnym intelektualnie? Najwięcej zła Lechowi Kaczyńskiemu wyrządził własny brat. Nie dość, że zmusił go do wyprawy smoleńskiej i lądowania we mgle to jeszcze zniszczył pamięć o nim swoimi politycznymi zagrywkami. Czy sądzisz, że gdyby nie bezczelne wygłupy polityczne Jarka, ktokolwiek dziś mówiłby źle o Lechu? Mamy dość nadstawiania drugiego policzka politycznemu bandziorowi i jego akolitom. Czas wreszcie odpowiedzieć pięknym za nadobne... Kaczyński nie może pozostać bezkarny !!!
          • anmafan Re: Kto trumnami wojuje i inicjuje powszechne cha 12.05.12, 10:38
            Ocena działań politycznych jest czymś w demokracji zupełnie zwyczajnym.

Ostra ocena przebija się do mediów; krytyka merytoryczna, ale pozbawiona "mocnych słów przechodzi niezauważona. Pamięta Pan naszą wymianę zdań o Ujazdowskim?

Czym innym jest recenzowanie działań politycznych i ich skutków, a czym innym Wałęsa zapraszający Kaczyńskiego "z mężem," posłowie krzyczący "zadzwoń do brata," Palikot mówiący o alkoholiźmie Prezydenta itd.

Jeśli Pan nie widzi różnicy, to ... trudno.

A czym zasłużyłam na określenie "niesprawna intelektualnie" - nie wiem :)
            • mentatd_at_gmail Re: Kto trumnami wojuje i inicjuje powszechne cha 12.05.12, 10:55
              Wiesz - ta agresja jest zwyczajnie reakcją na agresję ze strony PiS.
              Jednak podłoże jest zupełnie inne. Jarosław robi to w sposób systematyczny, przemyślany i cyniczny. Druga strona jest prawdziwie emocjonalna.
              Przyjrzyj się.

Zanalizuj film w którym Kaczyński udziela wywiadu Trojańskiej. Poczekaj na moment w którym mówi o Wałęsie. Popatrz jak bardzo jest zażenowany tym co mówi. Jak wzrusza ramionami - on nie wierzy w to co mówił o Wałęsie teraz! Dziś jest w tym lepszy, po prostu trening w podjudzaniu czyni mistrza.
            • anmafan Re: emocje 12.05.12, 11:12
              Prawdziwie emocjonalny jest Marszałek Niesiołowski, przyznaję. Tyle, że ja akurat nie uważam, żeby był to powód do szczególnej chluby.

Politycy muszą grać na emocjach ponieważ tak funkcjonuje większość ich wyborców. Wyborcy rzadko mają chęć, czas i kompetencje, żeby śledzić konkretne posunięcia swoich wybrańców i ich konsekwencje.

• pis_busters Re: Szanowna Pani podnosi patologię do poziomu zas 12.05.12, 12:58
                Szanowna Pani podnosi patologię do poziomu zasady. Przypomina mi się satyryczny rysunek "Forma bez treści". Wypowiedzi mogą a nawet powinny być emocjonalne o ile za nimi kryje się jakaś treść. Wyborców należy zaś edukować a nie utwierdzać w ciemnocie.
                • anmafan Re: edukacja wyborców 12.05.12, 13:17
                  W moim odczuciu Miłościwie Nam Panujący nie traktują wyborców poważnie i dokładają wszelkich starań, żeby polityka nie podźwignęła się nigdy z poziomu czystych emocji.

"Sprawni intelektualnie" radują się, zaś widząc jak Premier skrzętnie wywiązuje się z obietnic wyborczych:"

np.

Wybudujemy nowoczesną sieć autostrad, dróg ekspresowych, mostów i obwodnic
                  Zagwarantujemy bezpłatny dostęp do opieki medycznej i zlikwidujemy NFZ
                  Uprościmy podatki – wprowadzimy podatek liniowy z ulgą prorodzinną, zlikwidujemy ponad 200 opłat urzędowych
                  Sprawimy, że Polacy z emigracji będą chcieli wracać do domu i inwestować w Polsce

Fakt Premier nie wspomniał KIEDY :)

• pis_busters Re: edukacja wyborców 12.05.12, 13:42
                    Sprawa dotyczy bardziej dzięki-bogu-nam-już-nie-panujących. To Kaczyński dokonał niebywałej destrukcji życia i języka parlamentarnego. Sprawni intelektualnie wyborcy dokonują oceny obietnic i wyników rządu. Każdego. Szkopuł w tym, że po stronie opozycji jest zero (null) jakichkolwiek programów, projektów, zamierzeń. Jeden wielki populistyczny bełkot. Przy takiej opozycji PO wygrywa wybory w cuglach bo przynajmniej coś usiłuje robić. Nie jestem bezkrytycznym fanem PO ale po prostu nie ma na kogo głosować. Wybranie PIS oznacza prawdziwą tragedię narodową, przy której Grecja to malutki pikuś.
                    • anmafan Re: edukacja wyborców 12.05.12, 17:11
                      Jeżeli pilnie pan śledzi działalność partii korzystając z szerokiego spektrum mediów i PiS, w przeciwieństwie do innych partii uderza Pana jako partia pozbawiona programu i konstruktywnych pomysłów, ok.

Podejrzewam jednak, że jest Pan daleki od sięgania po publikacje "Uważam Rze," "Niezależnej," "WPolityce." Nie ma Pan również zammiaru wysłuchiwać duskucji w ramach kongesu "Polska Wielki Projekt."

Zamykając się w kręgu bliskich Panu mediów, może Pan pielęgnować swoje poczucie wyższości i błogiego zadowolenia.

Warto wysłuchać drugiej strony, chociażby po to, żeby wytknąć jej miałkość intelektualną :)
                      • pis_busters Re: Do kąpieli w szambie Pani mnie nie namówi. 12.05.12, 18:07
                        Droga Pani! Do kąpieli w szambie Pani mnie nie namówi. Nawet gdyby gdzieś na dnie był jakiś strzęp papieru. W przeciwieństwie to tych pismediów publikujacych tylko i wyłącznie poglądy "wodza" pozostałe normalne media zajmują się Kaczyńskim aż za bardzo. Na pewno programu PIS by nie przeoczyły.
                        • anmafan Re: Do kąpieli w szambie Pani mnie nie namówi. 12.05.12, 18:26
                          W ten oto sposób zapewnia Pan sobie błogie poczucie wyższości i zwalnia się od przykrego wysiłku.

Czy Pan sądzi, że słuchanie dyskusji redaktórów Wołka, Władyki, Żakowskiego i Lisa w TOK FM, nie podnosi mi czasem ciśnienia do niebezpiecznego poziomu. Ale słucham cierpliwie, ponieważ utwierdzanie się we własnej słuszności, bez wysłuchania drugiej strony to żadne wyzwanie.

"Normalne media" nie mają interesu w obiektywnym przedstawianiu "partii antysystemowej," a Pan chyba nie ma zamiaru tego od nich wymagać.

• sir_fred Re: Kto trumnami wojuje i inicjuje powszechne cha 13.05.12, 11:06
              > A czym zasłużyłam na określenie "niesprawna intelektualnie" - nie wiem :)

Jarosław Kaczyński od bardzo dawna nie dokonuje "ocen działalności politycznej", tylko dzieli ludzi na swoich stronników oraz całą resztę, która stoi po stronie ZŁA. Te wszystkie "ja coś o nim wiem, ale nie mogę powiedzieć", te wszystkie żmijowate insynuacje, gadanie o Hitlerze, ZOMO, KPP, dziadkach z Wehrmachtu, zamordowaniu Lecha - jednej stronie ma to uchodzić, bo to tylko "mocna ocena polityczna", wyrazista krytyka, skrót myślowy. Gdy coś takiego wypowiada druga strona, to bezprzykładna agresja, niespotykane chamstwo itd. I tak jest co najmniej od czasów, gdy Jarosław i urzędował w kancelarii Wałęsy. No naprawdę, żeby tego nie widzieć, trzeba być jakoś tam niesprawnym :) Jarosław jest ofiarą swojego stylu uprawiania polityki. Skoro uparcie robi z przeciwników siły zła, to te siły w końcu zaczynają się zachowywać (wobec niego) odpowiednio do swego miana.
              • anmafan Re: oceny polityczne 13.05.12, 12:08
                A czym dokładnie politycy PIS sprowokowali, Polskę "jasną" do insunuowania im homoseksualizmu (Palikot o Ziobrze, Wałęsa o Kaczyńskim), drwin ze śmierci ("kaczka po Smoleńsku ...), żałoby (Senato Kutz o stroju posłanki Jakubiak).

Uprzejmie proszę o konkrety, a nie luźne uwagi o atmosferze.
                • sir_fred Re: oceny polityczne 13.05.12, 12:33
                  Widzę że nie dociera. To nie luźne uwagi o atmosferze, tylko konkretne przykłady. Ktoś konkretnie mówił o dziadkach w Wehrmachcie, w KPP, ktoś mówił, że inni stoją tam gdzie ZOMO - bo akurat nie kochają Jareczka. Z której strony leci potok bzdur o zdradzie i zaprzaństwie. O tym, że "władza została wybrana w przypadkowo" (no chyba, że akurat wybrano Jarusia, wtedy o przypadku nie ma mowy). Kto insynuował, że Samoobronę założyły służby specjalne, a wie o tym, bo brat był prokuratorem generalnym, ale więcej nie może powiedzieć?
                  Ty naprawdę jesteś lekko niesprawna intelektualnie, jeśli uważasz, że te wypowiedzi to tylko "niesprecyzowana atmosfera". Retoryka wg której rządzący mordują naród, stosują eutanazję i wypełniają plany Hitlera, jest wg ciebie w porządku i nie eskaluje agresji w polityce, a co gorsza poza nią? Biedny Jarosław, on tak tylko w kontekście politycznym mówi, że ktoś zamordował mu brata, rządzą nami ludzie, którym po drodze z Hitlerem/ZOMO/komuną (więc nie powinni pewnie odbierać tego osobiście, dyć to słowa poety-polityka), ale jak mu ktoś odpowie, że sterował swoim bratem, to już nie jest to kontekst polityczny, tylko straszna osobista obelga, znieważanie zmarłego itd. Oczywiście Rydzyk gadający o czarownicy i oszuście, może teraz być wielkim przyjacielem Jarusia, spoko, zniewaga wybaczona...
                  Wiesz, nie chce mi się już tłumaczyć po raz kolejny rzeczy oczywistych. Typów, którzy kogoś kopią po kostkach, a jak w odpowiedzi oberwą, to lecą na skargę do nauczyciela, bezbłędnie identyfikują i oceniają już dzieci w przedszkolu.
                  • anmafan Re: niesprawna intelektualnie 13.05.12, 13:29
                    Kończę rozmowę

Gratuluję samopoczucia, sprawności intelektualnej i bogatej argumentacji :)
                    Wygrał Pan Internet
                  • anmafan Re: jeszcze jeden drobiazg 13.05.12, 13:32
                    Ostra retoryka to nie łamanie zasad demokcracji
                    • sir_fred Re: jeszcze jeden drobiazg 13.05.12, 14:07
                      Zbieranie owoców tejże retoryki także nie. Ja mu zresztą nie zarzucam łamania demokracji. Zarzucam mu kłamliwe ustawianie się w roli ofiary jakiegoś napastliwego chamstwa. Jego retoryka również jest chamska, żeby nie było wątpliwości.
    • jurber1 Magiel w Sejmie 12.05.12, 07:18
      Głupota większości posłów mnie nie zaskakuje - tak było od czasów szlacheckich, przez PRL-owskie - ale martwi fakt że "ten głupi lud" jest - sądząc po ostatnich sondażach - jest taki jak go ocenił Kurski !
      • kr-ok Re: Magiel w Sejmie 12.05.12, 07:27
        Mnie to już nic nie dziwi, przecież parlament wybiera "naród".
    • 2berber Kolejne bzdurne zdanie. 12.05.12, 07:26
      "Za kilkanaście lat zabraknie rąk do pracy."
      Pani Wielowieyska nie docenia rozumu i rozwoju społecznego.
      Rąk do pracy nie zabraknie z kilku powodów. Jednym z najważniejszych jest zbyt.
      Wydajność pracy rośnie znacznie szybciej niż przedłuża się czas życia. Człowiek pracując
      nie ma czasu na spożytkowanie tego co wypracował. Jeżeli pani Wielowiejska chce
      przejąć co inni wypracują w dłuższym czasie pracy to się nie uda.
      • pis_busters Re: Z tymi "rękoma do pracy" to gruba przesada. 12.05.12, 08:01
        Z tymi "rękoma do pracy" to gruba przesada. Jakoś tak się dziwnie składa, że największy dobrobyt jest w najmniej licznych nacjach. Liczebność pracujących miała znaczenie jedynie przy kopaniu rowów łopatą. Zły po prostu jest system emerytalny. Zasada będziesz miał tyle ile odłożysz powinna być powszechna i bez wyjątków. Wszelkie przywileje powinny być anulowane NATYCHMIAST bez zadnych praw nabytych i tym podobnych bzdur. Równie dobrze możnaby przyjąć, że złodziej ma prawa nabyte do łupu, jeśli nie zostanie mu odebrany na miejscu przestępstwa. "Uprzywilejowani" najnormalniej w świecie okradają współrodaków.
        • mentatd_at_gmail Re: Z tymi "rękoma do pracy" to gruba przesada. 12.05.12, 10:58
          Ale pierniczenie. W USA żyje ponad 310 mln ludzi. Gruba ponad 200 mln pracuje.
    • pis_busters Czy widział ktoś obecnie 40letnią kobietę na kasie 12.05.12, 07:43
      Czy widział ktoś obecnie 40letnią kobietę na kasie? Niektórzy posłowie umyślili sobie, że Polak ma nie tylko prawo ale i obowiązek pracowania przez całe życie na tym samym stanowisku pracy i w tej samej firmie. Nawet w PRL tak nie było.
      • guzikiewicz Re: Czy widział ktoś obecnie 40letnią kobietę na 12.05.12, 11:46
        pis_busters napisała:

> Czy widział ktoś obecnie 40letnią kobietę na kasie? Niektórzy posłowie umyślili
        > sobie, że Polak ma nie tylko prawo ale i obowiązek pracowania przez całe życie
        > na tym samym stanowisku pracy i w tej samej firmie. Nawet w PRL tak nie było.
        Widziałem,na kasie w Realu.Manicure extra, makijaż podobnie,dyskretna biżuteria
        w właściwych miejscach.Równie dyskretne perfumy.Adres- Real przy dworcu w Hannoverze.
      • wiechuta Re: Czy widział ktoś obecnie 40letnią kobietę na 12.05.12, 17:07
        Oczywiście, że są panie kasjerki 40. a nawet 60.letnie. Zadbane, uśmiechnięte. Zwyczajnie miłe.
    • postawa11 Magiel w Sejmie 12.05.12, 08:05
      Waldek wygląda na zdjęciu, jakby narobił w spodnie ze strachu.
      Tusk ciągnie go w coraz większe bagno , przy którym gangsterski chwyt "nocnej zmiany", to była dziecięca zabawa.
    • mignik Magiel w Sejmie 12.05.12, 08:36
      Niestety, solidaruchy jeszcze przez wiele lat będą rządzić i nawet gdy skapcanieją do cna, nie odejdą. Wielowieyska natomiast... cóż, jak widać, gdy publicysta wysługuje się władzy, nie ma honoru ani krzty wstydu. Także i rozum traci, chociaż rozum to może i ma, bo z tej służby, z tego lokajstwa jakaś kość do wylizania zawsze będzie.
    • semafor12 Magiel w Sejmie 12.05.12, 08:38
      Głupie polaczki to są ci co za PIS stoją , ludzie którym sie w zyciu nie udało bo za młodu byli nauczeni że praca zawsze jest , był kiedyś taki obowiązek jak nie miałeś pieczatki w dowodzieto była kara, z jednej pracy go wylali to dostał drugą i kasa była , teraz sie nie mogą odnależć i liczą na populistów z PIS ale Jareczek ma ich głeboko w d... on chce tylko władzy aby mieszać i mścic się za brata!!!
    • askold Magiel w Sejmie 12.05.12, 08:44
      Pani Dominika Wielowieyska pisząc uprawiając czarny PR wobec nauczycieli nie wie o czym pisze i teraz podobnie wykazuje się absolutnym brakiem rozeznania w polskiej rzeczywistości.
      To nie posłowie PIS-u nie mają pojęcia o życiu (niezależnie od mojego zdania na ich temat) - tylko szanowna Pani redaktor. To, iż Pani uważa, że wielogodzinna praca na kasie dla sześćdziesięcioparoletniej kobiety jest czymś lekkim, łatwym i przyjemnym najlepiej świadczy o oderwaniu od życia. Zresztą wy na Czerskiej żyjecie w świecie kompletnie wyimaginowanym. Pani sobie zrobiła z pracy w Wyborczej zajęcie na całe życie (ciekaw jestem, kto tak w Polsce pracuje). Zarobki Pani po wielekroć przewyższają średnią krajową. W związku z tym ustawa emerytalna w ogóle Pani nie dotyczy. To daje taką cudowną lekkość bytu i tę jakże szeroką perspektywę spojrzenia, która pozwala nie dostrzegać szczegółów.
      To nie przeciw podniesionemu wiekowi są protesty tylko przeciw temu czego wokół tej ustawy NIE MA.
      Mając gwarancję wszystkiego i stabilizację do końca życia - żąda Pani aby ludzie wyrażali radość z braku gwarancji (jakiejkolwiek) i braku stabilizacji.
      Nawiasem mówiąc, kilka lat temu, niesłychanie rozbawił mnie szanowny tatuś Pani redaktor - Andrzej Wielowieyski. Na pytanie dziennikarza o problem bezrobocia wśród młodych, powiedział, ze taki nie istnieje. Bezrobotni są tylko młodzi nieudacznicy. Jego dzieci świetnie sobie przecież poradziły. Nie dodał przy tym elegancko, iż liczna jego progenitura otrzymała zajęcie dzięki znajomościom papy. I to właśnie taki świat. Kiedy kończyłem studia w 89 - ym myślałem jak szybko nadejdzie taki moment kiedy "nasza" elita oderwie się od swoich korzeni i zacznie żyć w świecie, który nie istnieje. Nie sądziłem, ze nadejdzie to tak szybko. Wczorajsza blokada wyjść z Sejmu (sądzę, iż sprzeczna z prawem) była symboliczna. Dwa światy zostały fizycznie rozdzielone. Jak sądzę na stałe. To się może źle skończyć.
      • pis_busters Re: Człowieku przestań pisać bzdury o 60letnich ko 12.05.12, 09:21
        Człowieku przestań pisać bzdury o 60letnich kobietach na kasie! Czy widziałeś gdzieś choćby 40letnią? Dzięki Bogu jesteśmy wolnym krajem a nawet za komuny nikt nie miał obowiązku pracy na tym samym stanowisku do emerytury. Kazdy jest kowalem swego losu. Jeden się uczy i awansuje, drugi tkwi w gumofilcach. Myślałeś, że po 89 roku zapanuje powszechna szczęśliwość i dobrobyt bo manna poleci z nieba dla narodu wybranego? W normalnym świecie nawet manna kosztuje. Zgadzam się z jednym: reforma nie jest kompletna. Po pierwsze nadal pozostają "święte krowy" albo jak kto woli uprzywilejowani, których jest grubo ponad 2 mln. Tego nie udźwignie żaden system emerytalny na świecie. Po drugie nadal szwankuje opieka zdrowotna, szczególnie w stosunku do ludzi starszych, oraz prewencja chorobowa. Po trzecie system przekwalifikowywania jest fikcją służącą głównie cwaniakom zarabiającym na szkoleniach. Po czwarte likwidacja przywilejów powinna mieć skutek natychmiastowy a tzw. prawa nabyte są polityczną bzdurą bo dotyczą tylko wybrańców a nie wszystkich. Po piąte wreszcie rząd nie przedstawił dotąd bilansu systemu emerytalnego: ile kosztują nas "przywileje" wielu grup społecznych, jaka jest łączna kwota zapisów na indywidualnych kontach w ZUS i środków w OFE oraz jaka jest symulacja dochodzenia do samofinansowania ZUS. Tragedią niestety jest to, że normalna opozycja w Polsce nie istnieje. Jak dotąd żadna z partii nie przedstawiła choćby zarysu planu alternatywnego a jedynie bije polityczną pianę wychodząc z założenia, że po nas chocby potop.
        • askold Re: Człowieku przestań pisać bzdury o 60letnich k 12.05.12, 09:56
          Masz rację. Trudno dostrzec 60-letnią niewiastę na kasie. Tylko gdzie ona pracuje w takim razie ? Jeśli w ogóle pracuje. Jaką w związku z tym będzie miala emeryturę ? Niespodziewałem się manny z nieba po 89 - tym. Ja będę miał dobrą emeryturę. Ale nie zapomniałem skąd wyszedłem i jaką emeryturę za ciężką robotę w prylu mieli moja matka i mój ojciec. To jest nasz problem. "Każdy jest kowalem własnego losu" przełożyliśmy na :"każdy myśli wyłącznie o sobie" i wynieśliśmy do rangi 11 przykazania. Aż dziw, że kiedyś była tu "Solidarność' - ta z lat 80-tych.
    • bolek_i_jego_worek Magiel w Sejmie 12.05.12, 08:50
      "Odpowiedzialni i myślący politycy wiedzą, że musimy pracować dłużej." Tutaj wcale nie chodzi o dłuższą pracę tylko, żeby więcej osób nie dożywało emerytury

• jo_laska_nebeska Magiel w Sejmie 12.05.12, 09:01
      Oglądałam wczoraj i transmisję z Sejmu i to co się działo przed Sejmem... Patrząc na strajkujących związkowców przeniosłam się w czasie do początków Solidarności. Bo większość ze strajkujących dziś, to ci strajkujący lata temu. Nic się nie zmieniło - oprócz upływu czasu. A ani tkwią ciągle w tamtych latach. Taki 70-latek "walczy o emerytury" (sam będąc na emeryturze!) dla dzieci i wnuków (tak mówił). Inny pokazywał swój angaż, a jeszcze inny wyciąg ile zarabia. A czyja to wina, że tak mało zarabia? Oczywiście rządu! No bo powinien zarabia ładne parę tysięcy a nie głupie 1.600! Pytanie - a co ten pan potrafi? Pewnie skończył (albo i nie) szkołę zawodową i koniec. Żadnego dokształcania, żadnego zdobywania innego zawodu. Jedyne co potrafi to narzekać na swój los. A najlepiej narzekać w grupie mu podobnych, no i oczywiście koniecznie na ulicy by być zauważony. A panie przy kasach w supermarketach? To samo - A CO POTRAFIĄ INNEGO??? Chcą być dyrektorami??
      Zmiana wieku emerytalnego ZASADNA. I to prawda, że za 20 lat (!!) starzy odejdą na emerytury, a młodych będzie coraz mniej (niż demograficzny) więc i o pracę będzie łatwiej - pod warunkiem, że pracownicy będą dobrze przygotowani do wykonywania tej pracy. Robotnik niewykwalifikowany, zawsze pozostanie tym najbiedniejszym - proste - nie umiesz, wykonuj więc coś co nie przekroczy twoich możliwości i zdolności! A przecież przez 28 lat przybędzie miejsc pracy (różnego rodzaju przedsiębiorstw) a technologia ułatwi i usprawni pracę!!
      Niech więc nie krzyczą ci co to już są na emeryturze, albo przejdą w niedługim czasie. ICH TO NIE DOTYCZY! NIE BĘDĄ PRACOWALI DŁUŻEJ!
      Pozostaje tylko apel do młodych - uczcie się! Sensownie! Nie to co najłatwiejsze jest dobre! Papierek się nie liczy tylko UMIEJĘTNOŚCI! Dość już "nauczania początkowego" (bo łatwe!) Jest przecież duże zapotrzebowanie na fachowców "technicznych", informatyków.... bo te branże będą ciągle się rozwijały.
      I dość już tych demonstracji i zadym na ulicach. Jak widać nic innego nie potraficie....
      I NIE LICZCIE, ŻE JAK INNI DOJDĄ DO WŁADZY TO UNIEWAŻNIĄ TĘ USTAWĘ!! Obiecują żeby was otumanić, a po cichu są szczęśliwi, że ktoś to za nich załatwił! Bo zmiany te są nieuchronne i konieczne. Czas to zrozumieć...
    • anmafan Re: Magiel w Sejmie, a pod Sejmem 12.05.12, 09:06
      Nieoceniony Marszałek 'chluba narodu' Niesiołowski

vod.gazetapolska.pl/1680-furia-niesiolowskiego-szokujace-niesiolowski-atakuje-ewe-stankiewicz
      Wiem, wiem - "wredna pisówka" sama się o to prosiła

Proszę o jedno - przykład analogicznego zachowania polityka PIS
      • pis_busters Re: Proszę bardzo: Kaczyński, Bredziński, Mularczy 12.05.12, 09:28
        Proszę bardzo: Kaczyński, Bredziński, Mularczyk, Kurski, Kempa, Hofman... Mało? To dopiszę resztę.
        • anmafan Re: Proszę bardzo: Kaczyński, Bredziński, Mularcz 12.05.12, 09:34
          Przepraszam, że fatyguję :)

Tak konkretnie, jakaś wypowiedź porównywalna z "szarmanckim" "won do PiSu."

Może jeszcze przykład zachowania analogicznego do uderzenia w kamerę.
          • pis_busters Re: Stary pisowski chwyt retoryczny: 12.05.12, 09:42
            Stary pisowski chwyt retoryczny: gdy mówi się o ogółach zawsze pada sakramentalne-proszę o szczegóły. PIS naprawdę nie jest wart mojego czasu na śledzenie jego hopsztosów. Jest ich tyle, że na wołowej skórze by nie spisał...
            • anmafan Re: Stary pisowski chwyt retoryczny: 12.05.12, 10:46
              Jeden przykład, nie musi Pan podawać źródła - sama znajdę

To gadanie na najwyższym poziomie ogólności, jest chwytem retorycznym i to nie najwyższych lotów.

• sir_fred Re: Stary pisowski chwyt retoryczny: 13.05.12, 11:18
                Na przykład bojkot TVN, bojkot GW. To różni się wyłącznie stylem, ale dlaczego? Ano dlatego że nikt z TVN czy GW nie wtykał uporczywie (ważne słowo) kamery/mikrofonu pod nos uciekającym PiS-owcom. A że akurat Niesiołowski zachował się tak, jak dość często zachowuje się elektorat PiS-u... cóż, problem dla psychologów.
                Z ciekawostek: Lech Kaczyński też powiedział do uporczywego natręta "spieprzaj dziadu", a potem został głową państwa...
                • anmafan Re: nikt z tvn nie wtykał 13.05.12, 11:50
                  Proszę spojrzeć

www.youtube.com/watch?v=YXE_wp2kZks
                  Marszałek z PiS, zaatakował dziennikarzy werbalnie i fizycznie?

Zauważył Pan może jakie stacje reprezentowali pytający?
                • anmafan Re: bojkot 13.05.12, 12:01
                  Przeraszam, który z polityków PIS bojkotujących TVN, wrzeszczał "won do PO" i groził rozwaleniem kamery?
                  • sir_fred Re: bojkot 13.05.12, 13:03
                    A czy mimo wielokrotnie ponawianych odmów, podstawiali mu swój sprzęt pod pysk? Widocznie jedni dziennikarze potrafią zachować się bardziej kulturalnie od innych. Teraz trafiło na takiego co nie wytrzymał.

Kilka przykładów kultury pisowców i ich zwolenników:
                    1

Prezes K. pytający: pan jest z redakcji polskiej czy niemieckiej, a Hofman sugerujący, że dziennikarz nie powinien pracować (cóż za subtelny sposób powiedzenia "won stąd").

Atak na dziennikarzy Polsatu na pilegrzymce radia co ma ryja.

Atak na dziennikarza TVP Info podczas uroczystości smoleńskich.

Ataki na dziennikarzy, spalenie wozu TVN24 podczas obchodów Dnia Niepodległości.

O pijanym Dornie, czy pijanej Kruk, uciekających przed dziennikarzami nie wspomnę - fakt, nie byli agresywni, ale nawalony obywatel w miejscu pracy, to trochę słabo jeśli chodzi o kulturę.
                    • anmafan Re: ataki na dziennikarzy 13.05.12, 13:24
                      Jeśli według pana nie ma różnicy między "won" a pytaniem z jakiej redakcji jest dziennikarz, to się nie dogadamy. Trudno

Ataków na dziennikarzy w żadnym z wymienionych wypadków nie dokonali POLITYCY

Nawaleni "wybrańcy narodu" zdarzają się, owszem.
                      Pamięta pan Prezydenta ładującego się do bagażnika samochodu i słaniającego nad grobami w Charkowie. Powstrzymało to Pana od głosowania na niego?
                      • sir_fred Re: ataki na dziennikarzy 13.05.12, 14:19
                        Dobrze, jest różnica w formie a nie w treści. PiS bojkotuje wybrane media, Niesiołowski bojkotuje panią Stankiewicz. Różnica bojkotu polega na tym, że mówi do niej "won" i odpycha kamerę zamiast wyłączyć mikrofon. Widocznie jest bardziej nerwowym chamem niż posłowie PiS. O czym to świadczy? Nie wiem, bo 99% posłów nie reaguje w ten sposób. Mamy posła PO wrzeszczącego na dziennikarkę i posłów PiS chlejących w pracy - czy to świadczy, że PO jako taka bije dziennikarzy, a PiS jest permanentnie nawalony?

A w kwestii samych ataków na dziennikarzy: POLITYCY bronili sprawców tych ataków. Łatwo znaleźć teksty Sobeckiej czy Czarneckiego o incydencie z atakiem na dziennikarzy TVP Info albo ataku na polsatowców. No ale skoro politycy tylko zadają pytania z jakiej redakcji jest dziennikarz, choć dobrze wiedzą z jakiej jest, chodzi tylko o sugestię, że z "niepolskiej", to przecież nie ma problemu, prawda? Dzielenie mediów na polskie i polskojęzyczne (zgadnij kotku, kto ten termin wprowadził) też nie ma nic wspólnego z agresją wobec dziennikarzy. Znów same niewinątka po jednej stronie, a psychol Niesiołowski po drugiej.

PS. Na wybrańca Kwaśniewskiego nie głosowałem. Podobnie jak na tego wychylającego małpki.
                        • anmafan Re: wychylanie małpek 13.05.12, 14:26
                          Widziałam cierpiącego na "chorobę filipińską," widziałam happening w wykonaniu Palikota, Prezydenta Kaczyńskiego, nie (przeróbki i montaże na YOUTUBIE chyba nie stanowią to dowodu)

Tylko czyste insynuacje Palikota.

Proszę wyprowadzić mnie z błędu (link wystarczy)
                          • sir_fred Re: wychylanie małpek 13.05.12, 19:58
                            Tzn. Lech był abstynentem, bo nie widziałaś jak publicznie pije? Te kilkaset "małpek" kupowanych na potrzeby cateringu samolotowego na przeloty prezia i urzędników, same się wypiły? Zresztą to są jakieś zupełnie trzeciorzędne sprawy. Ja nie wiem, czy Lech był pod wpływem, gdy gadał coś o Irasiadzie, czy po prostu wolno kojarzył. Albo gdy coś bełkotał o jakimś Borubarze. Tak samo nie wiem czy Kwaśniewski był nawalony, czy zakręciło mu się w głowie. Z alkomatem przy nim nie stałem.
                            • anmafan Re: wychylanie małpek 14.05.12, 06:35
                              Have mercy, Sir.

"Który z zawodników szczególnie Panu zaimponował? - "Roger Pereiro, ale dobry także był nasz bramkarz Artur Boruc, bardzo," Dykcja i składnia pozostawiają sporo do życzenia, imię "spolczczone," ale czy to naprawdę przebija Prezydenta, który łączy się "w bulu i nadzieji"

www.youtube.com/watch?v=gtg7Otj14rE (0:47)

Każdy budzący sensację kiks polityka, sprawdzam na własne oczy /uszy, jeśli to możliwe.

Byłoby mi wstyd, że daję się manipulować tylko dlatego, że mi się nie chce "wygooglać"
                              żródła sensacji.

Nie daje Panu do myślenia to, ile ma propozycji na YOUTUBE na hasło pijany Kwaśniewski, a co pojawia się na pijany Kaczyński (Montaże i Palikot),

Sądzi pan może, że zyczliwe media przymykały oczy?
                              Zrobili "sensacyjne" zdjęcia nawet podczas układania szalika na meczu

niepolezieorzelwgwna.i8.com/

• anmafan Re: wychylanie małpek 14.05.12, 06:59
                                A to Pana nie śmieszy:
                                s.v3.tvp.pl/images/6/7/5/uid_67509a6b58df703ebc3ddae54f2b679d1336044652316_width_640_play_0_pos_4_gs_0.jpg
                                www.tokfm.pl/Tokfm/51,103087,10715998.html?i=2

• borsuk112 Re: Magiel w Sejmie 12.05.12, 09:12
      polak_k.prawy napisał:

>
      > Porównanie Tuska do Hitlera teraz nie zaskakuje, bo od dawna jest on obwiniany
      > o "mord smoleński" i udział w "zdradzie o świcie". To jest ta sama poetyka para
      > noi politycznej.

Palikota, nie Tuska porównał do Hitlera. zwracał się wyraźnie w jego stronę. Tusk był w loży rządowej.
    • jamci44 Magiel w Sejmie 12.05.12, 09:25
      Czy my tu budujemy jakąś "demokrację trejdjunionistyczną"? Bańdziorkom związkowym uszedł bezkarnie numer z "niewypuszczaniem posłów" po uważaniu. Kiedyś "pikietowali" prywatny dom Tuska, co jest praktyką gangsterską, typowym zastraszaniem (pisał o tym Hayek), i też im włos z głowy nie spadł. Teraz dopuścili się czegoś, co jest ujęte w kodeksie karnym i wszyscy przeszli nad tym do porządku dziennego, co więcej, Duda zapowiedział, że w przyszłości też będą więzili, może nawet prezydenta, jak przejdzie jakaś ustawa nie po myśli związków. Powstał precedens, który nie nazwałbym niegroźnym. To dalsza erozja demokracji.
      Przytaczam odpowiedni art. kk:
      Art. 189.
      § 1. Kto pozbawia człowieka wolności, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
      § 2. Jeżeli pozbawienie wolności trwało dłużej niż 7 dni, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
      § 2. Jeżeli pozbawienie wolności, o którym mowa w § 1 lub 2, łączyło się ze szczególnym udręczeniem, sprawca podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.

Z udręczeniem też mieliśmy tu do czynienia. Obelgi, pogróżki wobec bezprawnie uwięzionych padały swobodnie i otwarcie.
    • india2010 Trzeba przestać pokazywać w tv obrady parlamentu 12.05.12, 09:37
      to nie będzie awantur
    • grba Magiel w Sejmie 12.05.12, 10:53
      Wczoraj sąsiad emeryt opowiedział mi, że w naszym górnośląskim miasteczku jeszcze są zapisy do kardiologa, bo w 5 miesiącu tzw. kontrakt ulega wyczerpaniu, że zdarzyło się, że lekarz pierwszego kontaktu zrobił mu entlich ekg, a potem przez telefon opowiadał kardiologowi, co na wykresie widzi. Praca do 67... ok. Ale co w zamian?
    • 25cz Magiel w Sejmie 12.05.12, 11:24
      Gdyby Tuska nie było w polityce, to nasza polityka i politycy, mogliby być wzorem dla innych. Bezczelność Tuska, który w polakach wyzwala takie parszywe emocje, wynika z prostego faktu - ten świętoszkowaty, bezczelny uzurpator, pobiera pensję premiera, alimenty Adolfa Hitlera, udaje prawdziwego polaka patriotę, ma żonę i dwójkę dzieci, śpi w szafie, jest rudy i lata z Putinem na polowania na jednorożce. W dodatku ściągnął do rządu Vincenta, który pół życia siedział w Londynie na zmywaku, a teraz cwaniakuje i w..rwia związkowców, SLD, i Kłopotka. Nawet dziennikarki i dziennikarze z TVN, Tuska i tego rządu nie traktują poważnie. Co innego PiS i jego prezes. Ewidentnie widać, że prezes ich pociąga i onieśmiela. W sumie ja też czuję przed nim respekt. Facet nie ma żony i dzieci, bo nie musi niczego udowadniać, a tak w ogóle to on poślubił Polskę! Jednym słowem - magiel, maglem, ale prezes patriotą i prawdziwym polakiem jest i basta, a co wolno prezesowi i PiS-owi, to innym wara. Tak trudno zrozumieć?
      • pis_busters Re: Trudno zrozumieć a pojąć wcale... 12.05.12, 12:53
        Trudno zrozumieć a pojąć wcale...
    • guzikiewicz Wiejski Sejm 12.05.12, 11:34
      Gdyby nie opanowanie i powściągliwość naszego Premiera,wczorajsza debata zmieniłaby się w zwyczajne wiejskie mordobicie.Chociaż PSL było nadzwyczaj ciche.Coś widocznie knują.
      Nasz dwudziestoprocentowy /jak mi odpisał niedawno pisowski internauta/ Premier nie jest zwyczajnym urzędnikiem.Jest mężem stanu.Oby wytrzymał do następnych wyborów!
      • herr7 zwyczajne wiejskie mordobicie?! 12.05.12, 11:39
        Co to takiego? Sugerujesz, że posłowie wyrwali by sztachety "z płota" lub wyciągnęli orczyki i kosy z pokojów sejmowych?
    • namorsky Magiel w Sejmie 12.05.12, 11:44
      Szanowna Pani Dominiko,
      Mamy z żoną 3 dzieci w wieku myślącym. Co miesiąc wypłacamy im kieszonkowe, aby uczyły się gospodarować własnym budżetem. Od 2008 roku mamy też 4 dziecko. Mniej więcej w tym czasie narodził się światowy kryzys, no i w finansach domowych również. Jest ciężko, w związku z czym poinformowaliśmy 3 starszych dzieci, że dopóki żona nie wróci do pracy - kieszonkowe zostanie obniżone po równo. Dzieci przyjęły to ograniczeie ze zrozumieniem. Nawet do głowy mnie i żonie nie przyszło aby któreś faworyzować, np. 1 dziecku prawie nic nie zmniejszyć kieszonkowe, a pozostałej dwójce drastycznie je obniiżyć. To się chyba nazywa sprawiedliwość społeczna i jestem przekonany, że w każdej normalnej rodzinie rodzice troszczący się o swoje pociechy zawsze by postąpili, aby nie skłócić swoich dzieci.
      W związku z powyższym Nie bardzo mogę pojąć, dlaczego wtedy gdy Ojczyzna w potrzebie to ciężar mają ponieść tylko Ci z powszechnego systemu emerytalnego, a mundurowi i inni uposażeni to już nie. Czy Pani lub ktokolwiek inny może to sensownie wytłumaczyć - nam z powszechnego systemu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka