x2468 23.05.12, 07:26 Skoki to mafijna organizacja.Pieniadze w nich zlozone sa mniej bezpieczne od tych oddanych na przechowanie zlym chlopakom z Pruszkowa.Szemrane postacie Lopinskiego i Kaczynskiego tylko mni w tym upewniaja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
totapis500 PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 07:37 Radyjko co ma-ryja czasami nie wykonuje poleceń wymoczka,a czasami je lekceważy postanowił zbudować przestępczą organizację finansową która będzie forsowała jego wirtualne pomysły uważam że kontrola tych organizacji jest wskazana i to szczegółowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 07:41 sprawa skok to jeden z największych przekrętów III (IV?) RP, więc błagam - niech piszą o niej ludzie, którzy potrafią sklecić po polsku zrozumiałe zdanie złożone! Odpowiedz Link Zgłoś
klarneta8 PiS chce siegac do glebokich kieszeni,ale nie do S 23.05.12, 07:44 SKOK-ow. Logika swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewkas PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 08:03 Dwukrotnie korzystałam z pożyczki udzielonej mi prezez SKOK, raz 3.000, drugi raz 5.000 zł Warunki dość przyzwoite, niewielka zwłoka w płatnościach dozwolona bez żadnych karnych sankcji, miła obsługa. Żaden bank, w tym również ten jedyny polski, nie zechciały udzielić mi kredytu, w SKOK-u otrzymałam go /je/ właściwie od ręki, mając na względzie gehennę, którą zwykle przechodzi potencjalny kredytobiorca. A że SKOK jest PiS-owski ? Mnie dwukrotnie pomogli wtedy, kiedy nikt inny nie chciał. To jest najważniejsze, a nie polityczna "przynależność". Darujcie więc sobie takie określenia, jak mafia, mafijne pieniądze... Nie znacie innej, potężniejszej mafii ? Dla jasności podaję: nie jestem i nie byłam zwolenniczką ani PiS ani PO. Odpowiedz Link Zgłoś
tertio2006.net Re: PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 08:19 Polskie banki to m.in.: Bank Ochrony Środowiska, Bank Polskiej Spółdzielczości, Gospodarczy Bank Wielkopolski, banki spółdzielcze, Bank Gospodarstwa Krajowego. Proszę nie pisać, że tylko jeden bank jest polski. A w przyjemny sposób kredytów i pożyczek udziela m.in. Meritum ICB Bank Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Droga Pani! 23.05.12, 09:16 Droga Pani! W tych "surowych" bankach około 10% klientów zalega ze spłatą kredytów. Jak pani sądzi ilu klientów zalega z płatnościami w "przyjaznych" SKOKach udzielających kredytów prawie jak Provident? Nie wie Pani? Sęk w tym, że nikt nie wie a to są pieniadze nie banku a ludzi, którzy powierzyli swoje oszczędności tym bankom. Logika podpowiada, że przy tak małych wymaganiach w stosunku do kredytobiorców liczba nie spłacających w terminie musi być dużo wyższa niż w pozostałych bankach. Teoretycznie są tylko dwie możliwości: albo SKOKi mają wyjatkowo skuteczny sposób windykacji należności albo działają na zasadzie "piramidy finansowej" czyli z nowych wkładów finansują straty na kredytach. W tym drugim przypadku zahamowanie przyrostu wkładów oznaczać będzie bankructwo i utratę oszczedności przez klientów. Nadzór bankowy służy właśnie uchronieniu się przed taką ewentualnością. Z tego co wiem, SKOKi zarabiają też dodatkowo w mało uczciwy sposób przejmując wartościowe nieruchomości stanowiące zabezpieczenie kredytów. Opracowany przez nie mechanizm przekrętu jest bardzo prosty: włascicielowi nieruchomości daje się kredyt stanowiący np. 10% wartości nieruchomości bez żadnych wymagań i kontroli. Kiedy ten nie może spłacić kredytu bo np. wydał go w nierozsądny sposób, SKOK przejmuje nieruchomość i sprzedaje ją na licytacji swojej podstawionej firmie za 25% wartości. Firma, w której włascicielami lub udziałowcami są dyrektorzy SKOK opróżnia nieruchomość z lokatorów korzystając nawet z usług gangsterów, remontuje a następnie sprzedaje grubo powyżej pierwotnej wartości deklarowanej przy ustanowianiu hipoteki zabezpieczającej na rzecz SKOK. Przebicie na takim przekręcie wynosi kilkaset procent. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewkas Re: Droga Pani! 23.05.12, 10:21 To były pożyczki o oprocentowaniu wyższym chyba o 1% w porównaniu do bankowych. Nie miałam widać dochodów pozwalających innym bankom mi zaufać. I nie wiedziałam o tych "procedurach" odzyskiwania należności SKOK-ów. Ja swoje kredyty spłaciłam sumiennie, zresztą to były właściwie grosze, ale dla mnie sprawa honorowa po odmowach wielu banków. Przyznam, ze trochę mną wstrząsneły fakty, które Pani opisała. Biorąc pierwszą pożyczkę nawet nie wiedziałam, że SKOK powiązany jest z PiS-em, w moim komentarzu chciałam tylko stwierdzić, że nie ma znaczenia opcja polityczna, która tym bankiem zarządza, czy PSL-owska, PiS-owska czy inna. Artykuł jest napisany z pozycji antypisowskich, jasne że nadzór bankowy powinien obejmować wszystkie banki /chociaż oni nazywają się parabankiem/. Czy sytuacja opisana przez Panią to specyfika działalności wyłącznie SKOK-ów, czy inne banki nie stosują podobnie bandyckich metod ? Odpowiedz Link Zgłoś
wiechuta Re: Droga Pani! 23.05.12, 10:57 Czytając Pani wpis odnoszę wrażenie, że zwyczajnie Pani kręci bo przecież, jeśli "żaden z polskich banków nie chciał udzielić pożyczki" jaki? to wiedziała Pani jakie jest oprocentowanie w tych bankach. Pisanie, "chyba o 1% więcej" jest zwyczajnym łgarstwem. A teraz co do nadzoru. Pal licho, z kim bandycki bank jest powiązany ale nie może być tak, że nie jest poddany nadzorowi KNF i tutaj nie ma o czym dyskutować. Odpowiedz Link Zgłoś
1ewkas Re: Droga Pani! 23.05.12, 11:50 Toteż i nie dyskutuję, ma być poddany. A moje pożyczki były faktycznie oprocentowane o 1 % wyżej. To jednak nie Provident, gdzie człowiek bierze na pół roku 1.000 zł, a oddaje 1.650. Też to raz wypraktykowałam, nigdy więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
poznaniak42 PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 08:05 Kali ukrasc krowe - dobrze , Kalemu ukrasc krowe - zle . Oto prawo i sprawiedliwosc . Odpowiedz Link Zgłoś
turpin Gdzie SKOK płaci podatki? 23.05.12, 09:26 Czy aby ta 'polska' firma (lub przynajmniej część owego rozkrzaczonego geszeftu) nie jest zarejestrowana w Luksemburgu? www.moneyhouse.ch/en/c-2030151/skok-holding-sarl Odpowiedz Link Zgłoś
25cz PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 09:53 SKOKI to firma Bractwa Smoleńskiego. Mają swój bank, swój kościół, swoje gazety, telewizje a nawet swoją armie, co prawda mocno nadszarpniętą zębem czasu, ale rekompensują to fanatyzmem. Brakuje im tylko własnego parlamentu i stolicy państwa -ichniego. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 11:44 SKOK to mafijna firma Kaczynskich i jedno wielkie oszustwo. Cala ta rodzinka byla w to zamieszana wraz z Dupanieckim wlacznie. Okradac i niszczyc Polske to ich cel. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 13:07 SKOK-i są jak ich nazwa wskazuje spółdzielniami. Za granicą nadzorem nad ichniejszymi odpowiednikami SKOK-ów odpowiadają instytucjer powołane przez same spółdzielnie. Podobnie było i jest na razie w Polsce. Ma to się jednak zmienić. Jedną z instytucji która o tro wnioskowała była ABW. Posłowi na Sejm RP nie wolno jednak pytać o jej działania bo to jest lobbing. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Oj powolniak, powolniak! 23.05.12, 18:15 Oj powolniak, powolniak! SKOKi jako spółdzielnie mogą dobrowolnie podlegać władzom spółdzilczym. Tak jak spóldzielnie mieszkaniowe, jajczarsko-drobiarskie itp. Nie znaczy to, że nie podlegają ogólnie obowiązujacym przepisom prawnym jak chocby ppoż czy bhp. W części merytorycznej jako instytucje bankowe podlegają nadzorowi KNF. Nadzór ten jest sprawowany w interesie klientów banków. Nie ma to nic wspólnego z nadzorem właścicielskim. SKOK może dofinasować bez problemu O.Oszusta czy partię Kłamczyńskiego (w granicach prawa) o ile ma utworzone rezerwy na kredyty niespłacalne i wykazuje dodatni poziom zysku. Musi jednak w swoich dokumentach zawrzeć informację o przeznaczeniu zysku a nie dokonywać płatności pod stołem. Właśnie ta jawność tak boli partyjne struktury mafijne jednej z partii. Odpowiedz Link Zgłoś
maski123 Re: PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 14:56 I tak sie składa,że od kiedy do polityki wkroczyły kaczopry były same przekrety.czy ktos pamieta jeszcze o przekrecie FOZZ i przekrętem J.K?czy ktoś pamięta o przekręcie w prasówce?W Ruch?.w nieruchomościach?Teraz przekręty Skokowe,maryjne itd.Słusznie M.Kamiński europoseł w swojej książce napisał,że dla kaczyńskiego bycie szefem swojej partii to gwarancja jego emerytury,jego istnienia materialnego ze wszystkimi przyległościami,profitami..krótko mówiąc gwarancja wygodnego zycia.facet bez rodziny i jakiejkolwiek "pracy;byłby nikim.ON MUSI trzymać się pazurami PiS.I nawet gdyby rozwaliła się ta partia to zrobi wszystko ,żeby powstała córeczka partia.Bo...gdzie partia kaczorowata tam pieniądze i życie jego!!I nie ma to nic wspólnego z dobrem obywateli.To jest walka o egzystencję kaczą.Ten nieudacznik,tak nieudacznik polityczny,ekonomiczny,gospodarczy laik..walczy o swoje.A co jest w takich przypadkach podporą?...PATRIOTYCZNA NUTA!!!!I tym zamyka buzię innym.A przeciez jego postępowanie i mowa ..nie mają nic wspólnego z patriotyzmem.Niestety.Zdrowo myslący człowiek to czuje przez skórę.I to tyle w temacie ..SKOK..też:) Odpowiedz Link Zgłoś
olchawo44 PiS znów dla SKOK-ów 23.05.12, 18:43 A nikt nie potrafi zliczyć wszystkich "Fundacji" działających na łonie Skoków,z których korzysta PiS,Trwam,Radio M. i wiele innych.Skąd biorą na to pieniadze ??? Odpowiedz Link Zgłoś