mal49 09.06.12, 16:40 Boże, dlaczego TAKICH księży jest aż tak niewielu, że trzeba o nich w gazecie pisać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
123jna Odłóż miecz, katoliku 09.06.12, 19:07 Co za cudowny czlowiek, ten ksiadz. Madry, wyrozumialy, dobry i po prostu ludzki jak Chrystus przykazal. Oddziela to co cesarskie od tego co boskie. Dlaczego mamy ich tak niewielu, tych madrych i dobrych ludzi w Kosciele? Gdybym dzis spotkala na swojej drodze takiego ksiedza to znow zaczelabym uczeszczac na msze. Niestety, w Warszawie i za obczyznie ich nie ma. Sa za to upolitycznieni, pisowi politrucy. Lub tacy jak terlikowski odszczepiency. Odpowiedz Link Zgłoś
euro67 Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 11.06.12, 10:00 katecheza w parafii udawala sie winnym systemie i z zupelnie inna mentalnoscia mlodziezy. Ksiezulao zyje wspomnieniami... biedactwo. A co do reszty, to kto jednak śledzi ostatnie wypowiedzi papieża, zauważy, że coraz mocniej zwraca on uwagę na nasilającą się antykościelną kampanię. Podczas spotkania z kardynałami 21 maja powiedział wprost: „Pojęcie Ecclesia militans – Kościoła wojującego – nie jest dziś modne. W rzeczywistości jednak coraz lepiej rozumiemy, że jest prawdziwe (…). Widzimy, że zło chce opanować świat i konieczne jest podjęcie walki ze złem. Widzimy, że zło posługuje się w tym wieloma sposobami: okrutnymi, uciekając się do różnych form przemocy, ale też udaje dobro i w ten sposób narusza moralne fundamenty”. Mediolańskie wystąpienie papieża trzeba więc przyjąć w tym kontekście. Papiez jest dla mnie wiekszym autorytetem niz jakis wiejski proboszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
apas13 Re: Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 11.06.12, 10:17 euro67 napisał: > Papiez jest dla mnie wiekszym autorytetem niz jakis wiejski proboszcz. Od Jezusa też, nie? Bo on po pierwsze był Żyd, a po wtóre do zadym nie namawiał, nawet miedzy wierszami. A prawdziwy Polak - katolik bardzo lubi przyk..rwić, zglanowac i udowodnić wyższość. Ecclesia militans nie pojawia się w wypowiedziach Galilejczyka, co nawet biorąc pod uwagę częste przeredagowywanie pod aktualne potrzeby całej biblii powinno być jasne nawet dla polskiego katola. Odpowiedz Link Zgłoś
grundol1 Re: Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 11.06.12, 12:45 "a po wtóre do zadym nie namawiał" Jak to nie? „Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową” (Mt 10:34-35). Odpowiedz Link Zgłoś
marina0321 Re: Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 11.06.12, 20:37 grundol1 napisał: > „Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem p > rzynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z > matką, synową z teściową” (Mt 10:34-35). Pismo święte jest manipulowane - jest w nim wiele przekrętów. Oto znalazłam inną wersję: .Zaprawdę, przyszedłem, aby czynić pokój na ziemi. Jednak popatrz, kiedy Ja mówię, za mną idzie miecz. Przyszedłem aby jednoczyć; jednak popatrz, syn może być przeciwko swemu ojcu i córka przeciwko swej matce, a synowa przeciwko swej teściowej. I domownicy mogą być jego własnymi wrogami. Gdyż niesprawiedliwi nie mogą być razem ze sprawiedliwymi. EWANGELIA Doskonałego Życia Świętych Dwunastu EWANGELIA ŻYCIA DOSKONAŁEGO Pierwotna i całkowita Ewangelia z aramejskiego pratekstu na język angielski przetłumaczona i wydana przez: Rev. Gideon Jasper Richard OUSELEY Niemieckie wydanie z przedmową i posłowiem oraz komentarzami przez: Rudolfa Müllera Przekład na język polski: Ks. Bp. Henryk Zalewski Przełożono z aramejskiego na angielski w 1881 roku. Przełożono na polski i wydano po raz pierwszy w Warszawie w 1971 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
tadeo7890 Re: Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 19.06.12, 00:46 Ksiądz Franciszek Kamecki potrafi godnie reprezentować wartości chrześcijańskie w Kościele Katolickim. Dlaczego? Bo chrześcijaństwo to nie ceremonie, relikwie, sakramenty, pielgrzymki, odpusty, rytuały. Wszystko to służy do zdobywania władzy przez Kościół, aby mógł panować nad religijnym człowiekiem. Tymczasem chodzi o coś zupełnie innego, bo aby zyskać duchową wolność, aby żyć według chrześcijańskiego przesłania „miłuj bliźniego swego” należy zrzec się władzy. Polecam artykuł o prawdziwym chrześcijaństwie i o tym, w jakim stopniu Kościół przejął tradycje pogańskie. Polecam artykuły na ten temat z witryny ”Kosmologia - nauka duchowa”. O prawdziwym chrześcijaństwie Wybrane tytuły akapitów: Pogaństwo w chrześcijaństwie Inkwizycja to prześladowania i morderstwa w imię Jezusa Kupczenie odpuszczeniem grzechów Kościoły staną się muzeami oraz atrakcjami turystycznymi Kościół traci wpływ na samodzielnie myślącego człowieka.... Człowiek myślący nie potrafi ulegać duchowej dyktaturze Kościoła Chrześcijaństwo jest dzisiaj na różne sposoby pomieszane z pogaństwem Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Po prostu wojny dawno nie było 11.06.12, 10:34 i takich jak Ty roznosi, jest coraz więcej radykałów, którzy tylko mieszają chcąc konfrontacji i nowej wojny, najlepiej domowej Odpowiedz Link Zgłoś
trzezwy.umysl Re: Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 11.06.12, 10:47 Nie masz racji - Pan Bóg daje nam za wzór (i papieżom też!) właśnie takich maluczkich. Papież nie musi być wcale autorytetem tylko dlatego, że jest papieżem. Papież to w dużej mierze polityk lub ofiara kardynałów polityków - ze wszystkim co się z tym wiąże. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Najzabawniejsze jest to że goście o takiej 11.06.12, 13:30 mentalności, jak ten tutaj co się podpisuje euro67, nawet nie zdają sobie sprawy że to oni swoją postawą niszczą swój własny kościół. Odpowiedz Link Zgłoś
prababka44 Re: Ksiezulo zyje w wyimaginowanym swiecie 11.06.12, 13:46 Ten twój papież to jest przy ks. Kameckim teoretyk- gawędziarz .... Niejeden wielki autorytet medyczny nie ma pojęcia jak sie robi zastrzyk :) Odpowiedz Link Zgłoś
silling Ksiezulo nie zyje w wyimaginowanym swiecie 12.06.12, 05:46 @euro67 jest takie stare powiedzenie, ze dobrzy ksieza nie trafiaja do Watykanu, tylko siedza na biednych parafiach, do Watykanu trafiaja rzadni wladzy i pieniedzy dobry wioskowy ksiadz jest duzo blizej Boga niz hierarcha koscielny z cisnieniem na kariere, wliczajac w to papiezy, poprzedni byl wyjatkiem, zadko sie trafia biskup-mistyk... jeszcze rzadziej wybiera sie go na papieza jezeli chodzi o zycia na pariafiach - niezalezne od szkoly wspolne zajecia tworza wspolnoty - wystarczy spojrzec na roznego rodzaju Community Centers za oceanem, nie majace nic wspolnego z komunizmem, a doskonale dzialajace... Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Ksiezulo nie zyje w wyimaginowanym swiecie 12.06.12, 10:34 silling napisał: > jest takie stare powiedzenie, ze dobrzy ksieza nie trafiaja do Watykanu, tylko > siedza na biednych parafiach, do Watykanu trafiaja rzadni wladzy i pieniedzy ...................... Masz na pewno na myśli św. Piusa X, bł. Jana XXIII, Pawła VI, bł. Jana Pawła II, Benedykta XVI, według Ciebie - to same łotry, karierowicze! Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Ksiezulo nie zyje w wyimaginowanym swiecie 12.06.12, 17:32 elkate-2 napisał: > silling napisał: > > jest takie stare powiedzenie, ze dobrzy ksieza nie trafiaja do Watykanu, > tylko > > siedza na biednych parafiach, do Watykanu trafiaja rzadni wladzy i pienie > dzy > ...................... > Masz na pewno na myśli św. Piusa X, bł. Jana XXIII, Pawła VI, bł. Jana Pawła II > , Benedykta XVI, > według Ciebie - to same łotry, karierowicze! Koleś twoja sekta nie przetrwała 17 wieków dlatego ze jest taka miła a dlatego ze ma tak drapieżnych przywódców . Odpowiedz Link Zgłoś
mrarm Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 10:59 "Kapłan nie powinien brać samochodu na kredyt. Co zrobi, jeżeli za mało zbierze na tacę i nie wystarczy na ratę? Podniesie stawkę wiernym? Kup samochód za tyle, ile masz. A jak nie masz, chodź pieszo." To oni kupują swoje prywatne samochody za pieniądze wiernych? Myślałem, że pieniądze z tacy idą na fukcnjonowanie kościoła, a ksiądz wozi prywatnie swoje tłuste d... swoim prywatnym samochodem - na który to może zarobić, ucząc w szkole i pobierając wynagrodzenie z kieszeni podatanika.. nie no, to ja już wolę, żeby brał na to z tacy.. Zaraz zaraz, ale przecież to jest zupełnie nieprzejrzyste. A chyba powinno być? Jako członek śfjentego kościoła domagam się tego. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 12:00 mrarm napisał: > To oni kupują swoje prywatne samochody za pieniądze wiernych? A co taki zdziwiony? Wyobraź sobie, że premier Tusk i wszyscy ministrowie swoje samochody kupują za pieniądze podatników. Tamci przynajmniej tacy nie wymuszają. Odpowiedz Link Zgłoś
sim.salabim Ty tak serio, czy zartujesz? 11.06.12, 12:24 Serio nie widzisz roznicy miedzy ksiedzem a premierem? Tak nisko upadles? Po pierwsze, premier jest wybrany w wyborach edmokratycznych przez wiekszosc obywateli, ksiadz nie jest wybierany, lecz narzucany, a co wiecej chrzest w KRK tez nie jest dobrowolny, tylko przymuszony, czyz nie? Po drugie, samochod jest sluzbowy, i gdy premier konczy premierowanie, samochodu nie zatrzymuje dla prywatnych celow, a ksiadz tak. Teraz rozumiesz roznice? Odpowiedz Link Zgłoś
the_dzidka Re: Ty tak serio, czy zartujesz? 11.06.12, 12:54 No przecież głupa rżnie, bo zwietrzył okazję, by Tuskowi dokopać. To że kompletnie bez sensu, to już mniej ważne, ważne, że napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Ty tak serio, czy zartujesz? 12.06.12, 10:09 sim.salabim napisała: > Serio nie widzisz roznicy miedzy ksiedzem a premierem? Tak nisko upadles? Tak nisko, jak ty, na szczęście nie. Dlatego różnic widzę wiele, ale nie w odniesieniu do źródła finansowania. > Po pierwsze, premier jest wybrany w wyborach edmokratycznych przez wiekszosc > obywateli Oj trzymajcie mnie, bo pęknę ze śmiechu. Ty naprawdę jesteś aż taki naiwny, żeby wierzyć w te bajeczki opowiadane na dobranoc w TV? Z choinki się urwałeś, przyleciałeś z Marsa czy wczoraj się urodziłeś? > ksiadz nie jest wybierany, lecz narzucany Dokładnie tak, jak premier. > a co wiecej chrzest w KRK tez nie jest dobrowolny, tylko przymuszony, czyz nie? Mylisz się. Jest dobrowolny. Ja na przykład swoich dzieci nie chrzciłem. A gdybym nawet chrzcił, to żadnych zobowiązań prawnych to by za sobą nie pociągało. > Po drugie, samochod jest sluzbowy, i gdy premier konczy premierowanie, samochodu > nie zatrzymuje dla prywatnych celow, a ksiadz tak. Teraz rozumiesz roznice? To ty nie rozumiesz. Tak, jak ksiądz otrzymuje pensję z pieniędzy płaconych przez wiernych, tak premier otrzymuje pensję z pieniędzy podatników. Ksiądz z tej swojej pensji może kupić sobie prywatny samochód a premier ze swojej także prywatny. I w obu przypadkach ten samochód będzie pochodził z pieniędzy, odpowiednio: wiernych i podatników. Różnica jest taka, że księdzu wierni płacą dobrowolnie, a premier swoją pensję wymusza przemocą. Samochód służbowy to sprawa zupełnie niezależna. Nadążasz? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Ty tak serio, czy zartujesz? 12.06.12, 17:44 misiu-1 napisał: > Oj trzymajcie mnie, bo pęknę ze śmiechu. Ty naprawdę jesteś aż taki naiwny, żeb > y wierzyć w te bajeczki opowiadane na dobranoc w TV? Z choinki się urwałeś, prz > yleciałeś z Marsa czy wczoraj się urodziłeś? Misiu to ze w watykanie nie ma demokracji no i w PIS to nie znaczy ze nigdzie nie ma > Dokładnie tak, jak premier. Zalecam dwa miesiące bez wejścia do budynku kościelnego , niech ci ze łba wyparuje kadzidło :)) Mylisz się. Jest dobrowolny. Ja na przykład swoich dzieci nie chrzciłem. A gdyb > ym nawet chrzcił, to żadnych zobowiązań prawnych to by za sobą nie pociągało. Ty nie ale twoja Zona z teściową to zrobiły . To ty nie rozumiesz. Tak, jak ksiądz otrzymuje pensję z pieniędzy płaconych prz > ez wiernych, tak premier otrzymuje pensję z pieniędzy podatników. No a który ksiądz poniżej dostaje pensje za to tylko ze jest księdzem ?? > Różnica jest taka, że księdzu wierni płacą dobrowolnie, Faktycznie często i gęsto wywoływani z ambony w sposób ich upokarzający . > a premier swoją pensję wymusza przemocą. Leje po pyskach swoje kasjerki ?? > Nadążasz? Misiu wybacz ty sam nie wiesz o czym tu bzdecisz Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 dobre!!! 17.06.12, 23:29 > Po pierwsze, premier jest wybrany w wyborach edmokratycznych przez wiekszosc obywateli, fajne, tylko podaj skąd piszesz, bo w Polsce działa to inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 15:12 Dla takich cymbałów premierem jest mała kreatura na kaczych łapach. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 11:32 Ty za to jesteś debilką w czystej postaci "nie obrażając prawdziwych debili".... Odpowiedz Link Zgłoś
elkate-2 Re: Podejrzane te pochwały! 18.06.12, 17:17 123jna napisał: > Co za cudowny czlowiek, ten ksiadz. Madry, wyrozumialy, dobry i po prostu ludzk > i jak Chrystus przykazal. Oddziela to co cesarskie od tego co boskie. Dlaczego > mamy ich tak niewielu, tych madrych i dobrych ludzi w Kosciele? Gdybym dzis spo > tkala na swojej drodze takiego ksiedza to znow zaczelabym uczeszczac na msze. N > iestety, w Warszawie i za obczyznie ich nie ma. Sa za to upolitycznieni, pisowi > politrucy. Lub tacy jak terlikowski odszczepiency. ... Te pochwały od para-chrześcijan deprecjonują owego księdza! Szkoda, bo może nie jest aż tak nonszalanckim liberałem, by zasłużył na Wasze peany! Odpowiedz Link Zgłoś
indywidualismus Re: Odłóż miecz, katoliku 10.06.12, 00:26 mal49 napisała: > Boże, dlaczego TAKICH księży jest aż tak niewielu, że trzeba o nich w gazecie p > isać? Obawiam się, że to ostatni... Odpowiedz Link Zgłoś
kmitas Odłóż miecz, katoliku 10.06.12, 09:52 Bardzo żałuję, że na swojej drodze nie spotkałem takiego księdza? Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: Odłóż miecz, katoliku 10.06.12, 11:27 Dobry, madry człowiek. Przyjemnie jest czytać taki wywiad. Nawet takiemu antyklerykałowi jak ja:-) A może właśnie dla mnie jest to wyjatkowo miłe, gdyby takich ludzi było w Kościele więcej może nie byłabym antykler.... Ech pomarzyć zawsze można. Potem człowiek czyta Terlikowskiego, albo żeby już nie przesadzać nie Rydzyka, ale Michalika lub Dziwisza i aż go otrząsa z obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
witekjs Re: Odłóż miecz, katoliku 10.06.12, 14:09 Trudno uwierzyć, że można w Polsce spotkać Takiego Księdza. Życzę wszystkiego najlepszego. Witek Odpowiedz Link Zgłoś
frankyy CUD! Normalny, porządny ksiądz! respect ! 11.06.12, 10:54 takie go to ze spokojnym sumieniem nawet w rękę można pocałować! Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Odłóż miecz, katoliku 10.06.12, 16:45 mal49 napisała: > Boże, dlaczego TAKICH księży jest aż tak niewielu, że trzeba o nich w gazecie > pisać? Dlatego, że przykład idzie z góry, seminaria w tym kraju produkują głównie zarozumiałych kołtunów o horyzontach ciasnych jak ucho igielne, którym sutanna, konfesjonał i poczucie władzy pada na rozumek. No i kasa misiu, kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 11:30 Jak widać Tobie kołtun już dawno zastąpił rozum i teraz próbujesz nam tylko udowodnić ten fakt.... Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Oho, już jakiegos kołtuna prawda zabolała. 11.06.12, 11:41 @woytazz3 - czyli niezbity dowód na to, co napisałem. :) woytazz3 napisał: > Jak widać Tobie kołtun już dawno zastąpił rozum i teraz próbujesz nam tylko udo > wodnić ten fakt.... "Wam" akurat nie próbuję - szkoda czasu, bo do kołtunów nie docierają nawet oczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
black-emissary Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 01:52 Bardzo mądry człowiek, szlachetny i prawdziwie godzien szacunku. Czekam na odpowiedź Terlikowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
alica32 Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 02:00 1)„Nauczyłem się malować. I pisać. Jakieś proste opowiadania, wiersze, spostrzeżenia. No i zdecydowałem, że zostanę księdzem. Myślałem: "Gdzie ja pójdę z tą nogą? Tylko na księdza. Do niczego innego się nie nadaję"………no tylko się rozplakać 2)„Tata pewnie się nie ucieszył?- Widział moją przyszłość w stolarni.” Trza było lepiej tatusia posluchac…. 3)„Dzisiaj wielu katolików marzy o powrocie do Kościoła przedsoborowego.- Nie mogę tego zrozumieć. „…….. ale nikt od księdza nie wymaga żeby to zrozumial . Może ksiądz dalej wiersze pisać i drukowac te perelki w ateistyczno-liberalnym Tygodniku Powszechnym Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Ona już tak ma 11.06.12, 10:38 na każdym forum zieje nienawiścią i ludzi obraża Odpowiedz Link Zgłoś
arxy Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 02:34 1), 2), 3). Bardzo Pani współczuję. Kto Panią aż tak skrzywdził, Pani Alico? Chylę czoła. Dziękuję za artykuł. Mając już sporo lat, czuję się b. pocieszony słowami Księdza, tak trafiającymi do serca. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Kościół miłości i Kościół nienawiści 11.06.12, 03:06 Ty, jak widać, reprezentujesz ten drugi. Większość ludzi nie chce nienawiści, widzi fałsz tak rozumianej wiary, dlatego ludzie odwracają się od Kościoła. Kościół z takimi duchownymi, jak ks. Kamecki przetrwałby, Kościół nienawiści upadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 08:13 alica32 nie podoba Ci sie Tygodnik Powszechny tak bardzo nam potrzebny za komuny a dzisiaj jeszcze bardziej katolikom, porzuconym przez przyzwoitych ksiezy. Dzisiejsi, glownie pochodzacy ze wsi, wyksztalceni w pierwszym pokoleniu, wniesli do naszego - polskiego Kosciola cala te przasna "polskosc" - zacofane prawie neo-poganskie poglady, ludowosc, przesady zamiast swiatlego, niezaleznego od etnicznego pochodzenia katolicyzmu. W mojej opinii to nie jest Kosciol Katolicki (powszechny) ale jakis quasi protestancki - narodowy. Wspiera takze jedna, narodowa opcje, malo zreszta ciekawa. Dobrze bylo by gdyby wrocil do katolickich korzeni a le z kim? Nie ma szans. Obecny papiez przestal sie Kosciolem katolickim interesowac. Wyszedl z narodu skupiajacego sie na sobie a nie z wielonarodowego, odrzucanego przez Naiemcow w jego wieku. Smutne to, zlego wyboru dokonano. Lepszy bylby pewnie zapowiadany w proroctwach papiez czarnoskory. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Jedynym ratunkiem dla KRK-rozwiązanie Konkordatu.. 11.06.12, 08:24 .. na szczęście Kościół nigdy tego nie zaakceptuje.. Na szczęście, gdyż trzeba by wtedy znaleźć rozwiązanie (bardzo kosztowne!!) dla kilkudziesięciu tysięcy osób w sutannach i habitach, których motywacja do "pracy" w kościele była czysto materialna... A tak Kościół będzie naturalnie i nieodwracalnie obumierał, a nieliczni uczciwi kapłani, zejdą do katakumb, chroniąc się przed.. HIERARCHAMI I WATYKANEM..... ha ha.. Michalik, Flacha, Rydzyk i Terlikowski.. brygada pracy katolickiej.. która wykończy Kościół... Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 09:59 Ktoś tu napisał: Czekam na odpowiedź Terlikowskiego. A nie wystarczy alica32? Daje równie głębokie wypowiedzi, nasycone chrześcijańską miłością, coś jak nie przymierzając, nasz proboszcz, zresztą większość proboszczów w tej, poddanej Watykanowi, Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
sim.salabim Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 12:32 Jestes doskonalym przykladem katoliba i anty-chrzescijanina. Skad tyle jadu w Twoim zyciu? Odpowiedz Link Zgłoś
citineversleeps Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 02:33 Normalnie protestancki ksiadz ! Mieszkalem w polnocnobawarskiej wiosce i obserwowalem protestanckiego ksiedza. Wracal z pracy, jadl obiad z rodzina, zona i dziecko, pokrecil sie po domu i wieczorem dla kilku osob odprawial msze. Po mszy pil kieliszek wina w gospodzie i wracal do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
kshatriya Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 04:05 Owsiak ok? niech księżulo się leczy jak chwali malwersantów Odpowiedz Link Zgłoś
11krzych Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 07:56 kshatriya napisał: > Owsiak ok? > > niech księżulo się leczy > > jak chwali malwersantów Caritas zebrało kilka milionów złotych na pomoc wdowom po katastrofie w kopalni Wujek. Rozdało wdowom około 300 tysięcy. Gdzie jest reszta? Podobnie z pieniędzmi na ofiary zawalenia hali MTK w Katowicach (gołebiarze) i ma jeszcze trochę innych przykładów. Więc zamknij swój katotalibański ryj i interesuj się złodziejami z Caritasu a nie porządnym człowiekiem Owsiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 11:20 Lepiej mieć katolibański ryj niż wyglądać i myśleć jak ty... 11krzych napisał: > kshatriya napisał: > > > Owsiak ok? > > > > niech księżulo się leczy > > > > jak chwali malwersantów > Caritas zebrało kilka milionów złotych na pomoc wdowom po katastrofie w kopalni > Wujek. Rozdało wdowom około 300 tysięcy. Gdzie jest reszta? Podobnie z pienięd > zmi na ofiary zawalenia hali MTK w Katowicach (gołebiarze) i ma jeszcze trochę > innych przykładów. > Więc zamknij swój katotalibański ryj i interesuj się złodziejami z Caritasu a n > ie porządnym człowiekiem Owsiakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sanctus-zlyyy Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 05:20 Juz na wstepie wyjasniam...-jestem agnostykiem.Nie cierpie kleru.Ale z kosciolem nie walcze bo..po co?Tolerancja.Nie zmuszaj mnie bym..wierzyl-bo ja Ciebuie nie zmuszam bys swa wiare porzucil.Ludzie sa dobrzy lub..zli.Podzial na gnostykow i agnostykow-jest..umowny,szcztuczny.Okresla tylko jeden z aspektow naszego zycia.Jednak takich ludzi jak ksiadz wyzej opisany-darze duzym szacunkiem,Sadze ze jego bym mogl polubic a nawet sie z nim zaprzyjaznic.To dobry i cieply czlowiek,duzej madrosci i zrozumienia dla swiata..wspolczesnego.Bo kosciol jest tworem..skostnialym,niereformowanym.To dobrze ze choc niektorzy jego sludzy-sa postepowi.Nie sadze bym kiedykolwiek zmienil swoje podejscie do wiary-ale gdybym spotykal takich ludzi-moglbym zmienic podejscie do samego Kosciola.Ksieza w czasach obecnych-po wiekszej czesci sa,,urzednikami.Praca od-do..Zapominajac znaczenie slowa...-POWOLANIE!Zajmuja sie biznesem-mniej wiernymi.A..szkoda!Przed IKomunia Swieta-lekcje religi pobieralem w salach parafialnych Serca Jezusowego-w Szczecinie.W pelni zgadzam sie z tym-ze to byla wlasciwa formula nauczania religii.Chocby z uwagi na pelna..dobrowolnosc.Tewraz tez mozna zrezygnowac z lekcji religii w szkole-ale..jak to jest przez innych postrzegane?Ech..Szkoda ze nie trafilem nigdy na takiego ksiedza.Nie twierdze ze bym sie..nawrocil ;>Ale byc moze mialbym inne-lepsze zdanie o samym kosciele..Quo vadis-ecclesia? Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 08:20 sanctus...zlyyy mam podobne wspomnienia z mlodosci, tyle tylko, ze ja trafilam na madrego ksiedza, zwal sie Klewiado i pracowal w kosciele zbawiciela w warszawie. Wtedy zblizylam sie do Kosciola, mial jakies madre, chrystusowe przeslanie. Dzis, ci dla mnie okropni ksieza nie sa w stanie przekazac nam prawdziwej wiary, pokazac Chrystusa jako madrego, dobrego, wyrozumialego jednak - czlowieka. Przekazuja nam wiejska wiare, wiare prostych ludzi nie rozumiejacych na czym ta wiara polega, nierozumiejacych kim byl Chrystus itp itp. Wierza jak ci z woodoo w gusla - Chrystus to dla nich goralski swiatek a nie Syn Bozy w postaci ludzkiej. Smutne to, Kosciol sie stacza, a Dziwisz - jak mozna zwyklego butlera uczynic biskupem? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kościół 11.06.12, 06:09 Przeczytałem tę laurkę. Być może opisany ksiądz jest wspaniałym człowiekiem. Jednak albo jest naiwny albo poznaliśmy tylko część prawdy o nim. Pisze np. o Wałęsie, że zrobiono z niego kapusia. Zrobiono? Już od dawna sam Wałęsa przyznaje się do podpisania lojalki a dokumenty z archiwów potwierdzają fakt współpracy z SB. Inna prawa, ksiądz Kamecki pisze, że nie zajmuje się polityką. A czy ten wywiad w Dużym Formacie nie jest polityką? Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 07:30 >Inna prawa, ksiądz Kamecki pisze, że nie zajmuje się polityką. A czy ten w > ywiad w Dużym Formacie nie jest polityką? Ten wywiad jest o polskim Kościele, o polskich księdzach. Jeżeli Kościół zajmuje się polityką zamiast człowiekiem, to i wywiad nie może uciec od tego tematu. Co do Wałęsy: możesz go oceniać, jeśli masz co najmniej 60 lat i musiałeś dokonywać posobnych wyborów. Jeśli nie, to czy Twój ojciec przysięgał w wojsku na wierność ZSRR i czy to zmienia Twój stosunek do niego? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 07:51 Nie mam 60 lat a ojciec mój nie przysięgał wierności ZSRR. Jednak w przypadku Wałęsy nie chodzi o podpisanie lojalki ale o twarde dowody współpracy. ps. nie odnosiłem się do Wałęsy ale do słów ks. Kameckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
qniaczek Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 09:32 Może i nie masz 60 a twój ociec nie przysięgał wierności CCCP. Ale poziom edukacji i rozumienia tekstu mówi o tym, ze twój tatuś w '68 wysyłał innych Polaków do "Syjamu". A do samego artykułu, to w mojej i w sąsiednich parafiach nie ma nawet "podobnego" księdza, więc chodzę do kościoła ponieważ "WIERZĘ W BOGA" a nie w kler i głosuję portfelem. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 12:10 Mógłbyś zdradzić tok rozumowania, który doprowadził cię do tych fantastycznych wniosków? (chodzi o ten "Syjam") ps. również wierzę w Boga a nie księdza i nie ma dla mnie znaczenia że ten lub tamten ksiądz żyje tak lub inaczej; ale akurat w mojej parafii nie mam powodów do żadnego narzekania Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 11:48 fletniapana napisał: > a ojciec mój nie przysięgał wierności ZSRR. Nie wiem czemu ale jakoś Ci nie wierzę. Jeśli odbywał służbę wojskową przed rokiem 1990, to na 99,999% przysięgał na wierność. Takich co odmawiali złożenia przysięgi było bardzo niewielu i nie każdy przeżył to doświadczenie. Może po prostu zapytaj go o to? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 12:04 A jeśli nie odbywał? Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 12:12 Brawo! Właśnie tak było. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 14:23 To był z niego wielki bohater:) Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 12:12 Nie był w wojsku bo został na gospodarstwie. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_bezrobotny Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 12:33 Do Fletnisty, który napisał m. in.: > Nie był w wojsku bo został na gospodarstwie. Proste? Kom. I to mu zapewnia moralną przewagę - w twojej opinii i podobnie jak Ty uogólniających - nad tymi, którzy zostali wcieleni (otrzymali powołanie na przymusowym poborze do wojska) i tę przysięgę składali? Wiem dokładnie, jak to się odbywało, gdy poborowy odbył już staż rekruta. Jedynie nad Świadkami Jehowy się czasem litowano, a to dla podkreślenia, że władza ludowa nie dyskryminuje wyznawców mniejszości religijnych. Czasem tylko, dla zniechęcenia katolików, którzy chcieliby się wymigiwać od wojska pod religijnym pretekstem, wsadzano Świadka na dwa lata (skracane zwykle za dobre sprawowanie). Jednym słowem, nie było alternatywy. Ślubujesz - albo idziesz do paki. Ci zaś, którzy "pozostawali na gospodarstwie" (nie tylko wieśniacy, bo wielu odrabiało wojsko w kopalni, milicji czy w ORMO), składali "śluby jasnogórskie" i jeszcze inne jakieś. Szczegółów w tym wypadku nie znam, ale wiem, że były jakieś. Np. w marynarce handlowej. Było też jakieś tajne porozumienie co do tego - tj. lojalności obywatelskiej - pomiędzy Komitetem Centralnym (jego Biurem Politycznym) a Episkopatem Polski (m. in. Prymasem Tysiąclecia). Z niego wynikało np. zwolnienie kleryków - przez większość trwania PRL - ze służby wojskowej. Nie wykluczone, że m. in. dlatego, żeby nie składali dwu przysiąg przeciwstawnych, mianowicie na wierność zarazem Stolicy Apostolskiej i ZSRR. Bo tam zachodził jakiś - nieznany ogółowi - konflikt interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 12:57 O jakiej moralnej przewadze mówisz? Tak się złożyło i już. Gdyby ojciec poszedł do wojska pewnie złożyłby przysięgę. Ale nie mówimy tutaj o ludziach którzy składali przysięgę w wojsku. Człowiek o nicku trzy.14 napisał że nie mogę oceniać Wałęsę bo nie mam 60 lat. A ja się nie zgadzam się z wrzucaniem do jednego worka tych którzy powtarzali (lub nie) przysięgę wojskową (nie mieli wyboru a więc ona ich nie wiąże) z tymi którzy za pieniądze donosili na innych. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 14:32 z tym donoszeniem na innych za pieniądze przez Wałęsę to pewnie było tak samo jak z jego sikaniem do chrzcielnicy:) Natomiast jest wielu "bohaterów" z czasów dzisiejszych, którzy są bardzo odważni bo nic im nie grozi i łatwo ferują potępiające wyroki. Ciekaw jestem jakbyś się Ty zachował w sytuacji gdyby np. nie zgadzając się na współpracę wiedział, że nie tylko Ty stracisz pracę, ale i Twoi bliscy? Twoje dzieci nie dostaną się na żadną uczelnię a syn pójdzie na 3 lata do wojsk rakietowych z wilczym biletem (i dużą szansą, że tego nie przeżyje)? Gdyby zagrożono im także więzieniem za to, że Ty nie chcesz współpracować? Ja na szczęście nie musiałem stanąć przed takim wyborem, ale gdybym się w takiej sytuacji to nie wiem jakbym postąpił. Chociaż z drugiej strony było wielu życzliwych - i to często z tzw. dobrych domów z katolicko-patriotycznymi tradycjami - którzy dla kariery donosili na kolegów aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
trzy.14 Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 12.06.12, 08:06 Mam krewnego, który 14 grudnia dostał powołanie do obrony ojczyzny, a konkretnie lokalnego gmachu PZPR, krewny odmówił wzięcia kałasza do ręki, trafił do paki, tam się dowiedział, że jest wojna i za niewykonanie rozkazu kula w łeb, na drugi dzień podpisał lojalkę i blady jak ściana wrócił do domu, teraz jest PiS-owcem. Mi rodzice chcieli budować w składzie węgla skrytkę, wzorem doświadczeń wojennych. Dlatego kto tego nie przeżył, nie powinien oceniać. Jeśli Wałęsa coś podpisał, to na samym początku, gdy miał młodą żoną, dziecko i bał się o nich, był wieśniakiem w wielkim mieście i nie wiedział, co w tym co mówią SB-cy jest prawdą, a co blefem. Nie to się liczy, czy Wałęsa lub Kaczyński coś podpisali, tylko co robili. Ten drugi przez 20 lat robił w portki, z czego teraz robi cnotę, bo przecież robiąc w te portki wystawiał żyć w słuszną stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 13.06.12, 16:14 fletniapana napisał: > Nie mam 60 lat a ojciec mój nie przysięgał wierności ZSRR. Jednak w przypadku W > ałęsy nie chodzi o podpisanie lojalki ale o twarde dowody współpracy. Twarde było to w co łbem walnąłeś . Odpowiedz Link Zgłoś
123jna Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 08:25 fletniapana a Ty znowu o przyslowiowej "dupie Maryni". Co ma do tego Walesa? Poza tym, jesli nawet byl "Bolkiem" w latach 70-tych (zwykly, wiejski chlopak jaka mial wtedy szanse na lepsze zycie jak nie wojsko albo milicja) to jego zmiana w roku 1980 jedynie czyni z niego prawdziwego "wodza", madrego i odwaznego przywodce Solidarnosci. Bez Walesy nie bylo by dzisiejszej Polski i upadku komunizmu. Tak myslalam wtedy tak sadze i dzis. A Wy, mlodziali lub pisowe tchorze z tamtego czasu jak wasz malutki guru i tak historii z zawisci nie zmienicie. Zapomnimy o Was jak tylko zemra wasi dzisiejsi przywodcy. Ale ten wiejski Kosciol pisowcow wspiera, sa sposrod nich samych, wierza w Lecha a nie Chrystusa. Odpowiedz Link Zgłoś
antobojar Kiedy wyniki "wewnętrznej lustracji Kościoła"?.... 11.06.12, 08:37 .. ePiSkopat dostał WSZYSTKIE TECZKI UB i SB dotyczące księży, zakonników i zakonnic, którzy popełnili przestępstwa w latach 1945 - 1990, a w ich wyniku, byli szantażowani i współpracowali z komunistycznym reżimem... Ciągle cicho na ten temat... a takie ukrywanie to zbrodnia na wierze, na narodzie i zwykłej ludzkiej uczciwości... fuj... Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Kiedy wyniki "wewnętrznej lustracji Kościoła" 11.06.12, 09:00 Jestem jak najbardziej ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 08:59 Spróbuj - teoretycznie - założyć, że Wałęsa nigdy nie uwolnił się od przeszłości. Czy przy takim założeniu pewne niezrozumiałe decyzje (w czasie stanu wojennego, przy okrągłym stole, podczas prezydentury i później) nie zaczynają się układać w spójną całość? PS. to ks. Kamecki wspomniał o Wałęsie Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Gazeta po raz kolejny "troszczy się" o Kośció 11.06.12, 14:04 A co zrobić jak ktos nie uważa, by w jego życiorysie były "niezrozumiałe decyzje"? Czy przypatkiem cała sprawa nie wynika z problemu narzucania swojego światopoglądu innej osobie? Wtedy nagle decyzje wydają się niezrozumiałe, a zrozumieć je można (co też wynika z pewnego światopoglądu) tylko tłumacząc zdradą. Miałem coś takiego. Znajomy przez lata własnym sumptem remontował kapliczkę. Wsadzał w to własny czas i własne pieniądze. Jak myślisz ile osób rozumiało to, że się zaharowywał tylko dla idei? Ile było osób, które uważały, że dostaje za to nie małe pieniądze "gdzieś z zagranicy" i w dodatku "cham jeden nie chce się nimi podzielić"? Dodam więcej. Takie oskarżenia mało mówią o oskarżanym a bardzo wiele o oskarżającym. Złodzieje wszędzie widza złodziei, prostytutki uważają, że wszystkie kobiety puszczą się dla pieniędzy. Jeśli więc ktoś kogoś bez bardzo wyraźnych podstaw oskarża o zdradę to baaardzo dużo mówi o nim samym. Osobiście nigdy bym takiemu człowiekowi nie powierzył tajemnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Spadaj głąbie, artykuł jest o księżach a nie 11.06.12, 11:58 o "Bplku"! Odpowiedz Link Zgłoś
fletniapana Re: Spadaj głąbie, artykuł jest o księżach a nie 11.06.12, 13:08 przyznaj się, nie przeczytałeś artykułu? To właśnie ks. Kamecki w artykule wspomina o Wałęsie i o krzywdach jakie mu wyrządzono. Zakładam, że robi to z naiwności. Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Re: Spadaj głąbie, artykuł jest o księżach a nie 11.06.12, 13:45 fletniapana napisał: > przyznaj się, nie przeczytałeś artykułu? To właśnie ks. Kamecki w artykule wspo > mina o Wałęsie i o krzywdach jakie mu wyrządzono. Zakładam, że robi to z naiwno > ści. Jeżeli czepiasz się akurat tego, to tym samym potwierdzasz moją tezę. Artykuł nie jest o Wałęsie, który nota bene nie jest moim faworytem, ale jego zasługi doceniam. Artykuł dotyczy tego, że są jednak porządni księża, którzy odstają - pozytywnie - od różnych zadufanych katabasów, jakich pełno. A przy okazji, niekoniecznie jest oznaką naiwności, jeśli ktoś wierzy ludziom. Natomiast jest oznaką dewiacji umysłowej dopatrywanie się spisków naokoło. Jeżeli ktoś, jak ów ksiądz, urodził się w 1940, dorastał za komuny, jest proboszczem od 30 lat, przeżył i widział niejedno, to trudno uważać takiego kogoś za naiwniaka (swoje wie!), raczej za kogoś, kto jest po prostu uczciwy. Ale osobnikom wietrzącym spiski najwidoczniej trudno w to uwierzyć - wszystko i wszystkich osądzają swoją miarką. Odpowiedz Link Zgłoś
lampo00 Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 06:13 Jestem innego wyznania, ale ten ksiądz mi się baaardzo podoba. Moi księża nie dorównują mu do stóp. A katoliccy w mojej mieśćinie tylko na ruskich i na ruskich...i Tuska. Pozdrawiam Księdza Franciszka Kameckiego! Odpowiedz Link Zgłoś
albacor Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 06:31 Jako agnostyk mogę tylko powiedzieć, że brak takich księży opróżnia kościoły i zniechęca ludzi. Zwróćcie uwagę, że ten, dla nas wreszcie "normalny " ksiądz jest wiecznie jakoś skonfliktowany z hierarchami. Daje do myślenia...... Odpowiedz Link Zgłoś
adreswstopcepostu Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 06:59 Kazdy ma takich ksiezy, na jakich zasluguje. A to Polska wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 11:26 Jako agnostyk,skąd możesz wiedzieć ilu ludzi chodzi do kościoła,a przede wszystkim jakich mamy księży???? Odpowiedz Link Zgłoś
pawelekok Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 15:21 To ultrakatole chcą już zabronić agnostykom wstępu do kościoła? Dobre, dobre. A na serio, większość polskich agnostyków pochodzi z rodzin katolickich (to jest między innymi efekt wprowadzenia religii do szkół) i chcąc nie chcąc muszą czasem przy okazji np. ślubu lub pogrzebu do kościoła się udać. Zdarza im się też rozmawiać z księżmi wyobraź sobie, z których niektórzy potrafią się zachować kulturalnie. Nie każdy jest wojującym talibem. Odpowiedz Link Zgłoś
costa3500 Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 07:15 Czy to aby polski ksiądz podobnego spotkałem pięćdziesiąt lat temu uczył mnie religii w szkole,a potem na plebani Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 [...] 11.06.12, 11:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
forfiter_jr Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 07:18 Tacy księża w kościele katolickim to unikat. Reszta to kundle radio maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 [...] 11.06.12, 11:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
siekier35 ewenement!!!! 11.06.12, 07:29 gdybym nie przeczytał to bym nie uwierzył!!!! budująca postawa....ale...to stara szkoła,wśród młodych klech takich ze świeczką szukać! Odpowiedz Link Zgłoś
klawo-egon-jak-cholera Nadzieja wraca w serca, ... 11.06.12, 07:35 że są jeszcze księża katoliccy tacy jacy powinni być. Nie pazerni, nie ksenofobiczni, nie małostkowi, nie zarozumiali. Ale są w znacznej mniejszości w stosunku do reszty pazernych , ksenofobicznych, małostkowych i zarozumiałych. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 07:57 "Mamy ich szanować i prowadzić z nimi dialog" - cos czuje ze ksiadz podpadnie hierarchom... Oby wiecej takich madrych ksiezy! Odpowiedz Link Zgłoś
zaplutyfrustrat Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 08:15 Wspaniałe słowa proszę Księdza. Niestety teraz ksiądz w ekspresowym tempie zostanie żydem, masonem i sowieckim agentem. Być może powiązanym z zamachem na tupolewa, rosyjską wtyczką w polskim kościele. No i oczywiście z zakazem wypowiedzi dla prasy do śmierci. Normalność, uczciwość i dobro w polskim kościele trzeba przecież zwalczać. Żałuję, że nie mieszkam w pobliżu księdza parafii bo byłbym na mszy w każdą niedzielę mimo, że nie chodzę do kościoła od 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 11:18 Jeśli jesteś bardzo wierzący i księża przeszkadzają Ci w kultywowaniu owej wiary,to dlaczego nie wejdziesz do kościoła w trakcie dnia,kiedy jest on pusty i mógłbyś się pomodlić w samotności???? Chyba powinieneś jednak podziękować owym księżom za to,że istnieją,bo dzięki temu znalazłeś usprawiedliwienie dla swojego lenistwa..... Odpowiedz Link Zgłoś
marina0321 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 21:11 woytazz3 napisał: > Jeśli jesteś bardzo wierzący i księża przeszkadzają Ci w kultywowaniu owej wiar > y,to dlaczego nie wejdziesz do kościoła w trakcie dnia,kiedy jest on pusty i mó > głbyś się pomodlić w samotności???? Chyba powinieneś jednak podziękować owym ks > iężom za to,że istnieją,bo dzięki temu znalazłeś usprawiedliwienie dla swojego > lenistwa..... Pomodlić można się wszędzie - w domu, na łonie natury itd. Pan Bóg nie da się zamykać w kościołach. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Odłóż miecz, katoliku 13.06.12, 16:12 woytazz3 napisał: > Jeśli jesteś bardzo wierzący i księża przeszkadzają Ci w kultywowaniu owej wiar > y,to dlaczego nie wejdziesz do kościoła w trakcie dnia,kiedy jest on pusty i mó > głbyś się pomodlić w samotności???? Może nie chce na wzór prymitywnego Papuasa na pysk padać przed bohomazami ?? Odpowiedz Link Zgłoś
jasna0ster Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 08:39 święta prawda, tak powinna wyglądać postać księdza z krwi i kości, oddany i Bogu i ludiom Odpowiedz Link Zgłoś
fred_die Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 08:47 No proszę, po mimo że jest księdzem jest myślącym człowiekiem a już myślałem że to jest niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 [...] 11.06.12, 11:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
prawie_bezrobotny Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 12:43 Do Woytazza. Twoja pisownia też pozostawia wiele do życzenia. Słyszałeś gdzieś, że przed "że" stawia się przecinek, ale gdzie dokładnie - nie powiedziano, względnie nie zapamiętałeś. W swym ostatnim - krytycznym - wpisie sam popełniłeś tylko cztery błędy. Jak na jedno krótkie zdanie, to nie jest mało. Ale do obrażania innych zwykle najbardziej skorzy bywają ci, którzy sami cierpią na brak ogłady. W tym obycia z pisownią i ortografią. Odpowiedz Link Zgłoś
oremus Szacunek dla Księdza... 11.06.12, 09:03 Ktos zna konto parafii Księdza Kameckiego? Odpowiedz Link Zgłoś
yan.nick Re: Szacunek dla Księdza... 11.06.12, 10:03 oremus napisała: > Ktos zna konto parafii Księdza Kameckiego? Masz internet? Jaki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
seiendes Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 09:04 Miło wiedzieć, że są takie osoby, jak ks. Kamecki. Cieśla z Nazaretu pewnie by przytaknął, że stolarz z Cekcyna wychował syna na mądrego i porządnego człowieka. Uczcie się, ekscelencje biskupi! Może nie jest jeszcze za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
woytazz3 Re: Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 11:10 Na pewno ks.Kamecki nie chciał abyś przy pomocy jego wypowiedzi wprowadzał rozbicie między nim a biskupami,więc po prostu przeczytaj wywiad z nim,a swoje komentarze pozostaw dla siebie... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: Odłóż miecz, katoliku 13.06.12, 16:09 woytazz3 napisał: > Na pewno ks.Kamecki nie chciał abyś przy pomocy jego wypowiedzi wprowadzał rozb > icie między nim a biskupami,więc po prostu przeczytaj wywiad z nim,a swoje kome > ntarze pozostaw dla siebie... Jesteś pewien ze nie chce zadymy z biskupami ? tak jak Isakowicz piszą co lobby ciotek w watykanie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 09:12 GW znalazła dla siebie następnego szpicla. Zapytajcie go o aborcje eutanazje seksedukacje ciekawe co odpowie Odpowiedz Link Zgłoś
gruszkasia Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 09:59 oszolom-z-radia-maryja napisał: > GW znalazła dla siebie następnego szpicla. Zapytajcie go o aborcje eutanazje se > ksedukacje ciekawe co odpowie Wyluzuj, nie jest tak źle, on nadal uważa, że mózg nie ma nic wspólnego z prąciem i celibat na mózg nie wpływa. O homoseksualiźmie powszechnym w kościele też nic nie mówił. Ale może masz rację - nie jest przepełniony nienawiścią, więc to nie wasz, talibów, człowiek. Takie pół na pół. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 10:10 wypowiada sie pogardliwie o radiu Maryja, bije z niego pycha i zarozumiałość to sa grzechy główne których ksiądz powinien sie wytrzegac Odpowiedz Link Zgłoś
pochodna.dx Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 12:23 To już nikt nie ma prawa być krytycznym względem Rydzyka? Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 14:17 to juz nikt nie moze cokolwiek o Rydzyku pozytywnego powiedzieć? weź no trochę na wstrzymanie dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 15:07 A co można pozytywnego o Rydzu powiedzieć? Próbuję coś znaleźć ale zawsze wychodzi mi, że to cymbał. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 18:59 oszolom-z-radia-maryja napisał: > to juz nikt nie moze cokolwiek o Rydzyku pozytywnego powiedzieć? Może, ale nie oczekuj, że ktoś go potraktuje poważnie. Idiotów tak się nie traktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: następny co idzie na ugodę ze złem 12.06.12, 17:47 oszolom-z-radia-maryja napisał: > to juz nikt nie moze cokolwiek o Rydzyku pozytywnego powiedzieć? weź no trochę > na wstrzymanie dobrze? No a co można dobrego powiedzieć o kimś komu już w piekle kociołek przygotowano ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 21:22 oszolom-z-radia-maryja napisał: > wypowiada sie pogardliwie o radiu Maryja, bije z niego pycha i zarozumiałość to > sa grzechy główne których ksiądz powinien sie wytrzegac O Radiu Maryja ksiądz Kamecki wypowiada się zgodnie z prawdą. Jest skromnym, dobrym, wrażliwym, uczciwym księdzem, prawdziwym naśladowcą Chrystusa. Pycha i zarozumiałość biją z Ciebie, Oszołomie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: następny co idzie na ugodę ze złem 12.06.12, 18:22 ju-li1 napisała: > Pycha i zarozumiałość biją z Ciebie, Oszołomie. Nie, wymieniłem z tym durniem z 1000 postów , Osoioł to po prostu kompletny debil !! Odpowiedz Link Zgłoś
marina0321 Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 21:31 oszolom-z-radia-maryja napisał: > wypowiada sie pogardliwie o radiu Maryja, bije z niego pycha i zarozumiałość to > sa grzechy główne których ksiądz powinien sie wytrzegac W porównianiu z Radiem Maryja, z ich pogardliwością, z jaką wypowiadają się o politykach, Zydach, Ruskich, Niemcach i wszystkich inaczej myślących, niż oni, ksiądz ten wyraził się bardzo łagodnie. Jezus Chrystus też nie wspierał Faryzeuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
hapet Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 10:51 oszolom-z-radia-maryja napisał: > GW znalazła dla siebie następnego szpicla. Zapytajcie go o aborcje eutanazje se > ksedukacje ciekawe co odpowie Oczywiście odpowie to w co wierzy i czemu poświęcił swoje życie, czyli, że życie ludzkie jest najważniejsze, a zabijanie to największe zło, niezależnie czy zabija się ludzki embrion, starego człowieka, czy skazańca. Jednak podejrzewam, że w przeciwieństwie do wojujących katolików nie nazwie osób myślących inaczej mordercami, ale spróbuje w spokojnej rozmowie przekazać swoje racje podpierając je argumentami, które nie kończą się "bo tak i już!" Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: następny co idzie na ugodę ze złem 11.06.12, 14:18 czyli będzie kluczyć szukać dla takiego postępowania usprawiedliwienia itd. Jezus mówił twardo tak tak nie nie co między to od złego pochodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kolter-xl Re: następny co idzie na ugodę ze złem 12.06.12, 17:50 oszolom-z-radia-maryja napisał: > czyli będzie kluczyć szukać dla takiego postępowania usprawiedliwienia itd. Jez > us mówił twardo tak tak nie nie co między to od złego pochodzi Jezus mówił twardo nie dla ludzi w powłóczystych sztach którzy objadali domy wdów , mówi ci to coś kto żyje z emerytów i rencistów ?? Odpowiedz Link Zgłoś
youngcontrarian Naiwny religijny ideowiec, idealista 11.06.12, 09:19 Przypomina mi Birkuta z "Czlowiekaz Zelaza" Wajdy. Obawiam sie, ze ten czlowiek zyjacy zludzeniami o "anielskich legionach" podobnie skonczy. Zostanie zywcem zjedzony przez system, ktory swiadomie popiera. Dalby sobie ten - przeciez poczciwy- czlowiek spokoj z ta skorumpowana firma... Z ta zazdroscia holanderskich ksiezy to ksiadz proboszcz przesadzil. Polecam artykul w ponizszych linkach : "Poland-aint-holland-czyli-zabawa-w-religie" Wszystkim zainteresowanym religijną tematyką polecam moje teksty na portalu EIOBA: www.eioba.pl/a/3nud/polska-na-cywilizacyjnym-rozdrozu www.eioba.pl/a/3o5o/ku-przestrodze-nabywcom-bytu-hipotecznego www.eioba.pl/a/3qqg/kosciol-na-rowni-pochylej-czyli-od-ojca-swietego-do-ojca-dyrektora www.eioba.pl/a/3q72/poland-aint-holland-czyli-zabawa-w-religie www.eioba.pl/a/3o0c/palikot-nie-plosz-nam-owiec-i-baranow-czyli-rewolucja-trwa www.eioba.pl/a/3opz/czerwono-brunatno-czarne-odcienie-totalitaryzmu www.eioba.pl/a/3ptw/obrazanie-uczuc-czyli-o-satyrze-na-powaznie I cos dla rozrywki: www.eioba.pl/a/3p8m/zapraszam-na-vatican-expo-2012 www.eioba.pl/a/3nui/ojciec-dyrektor-polska-stoi-w-obliczu-strajku-generalnego-ksiezy www.eioba.pl/a/3qdc/polska-wersja-harrego-pottera-juz-wkrotce-na-ekranach www.eioba.pl/a/3obm/mowa-oskarzycielska-przeciwko-wrogom-narodu-i-wiary www.eioba.pl/a/3p8m/zapraszam-na-vatican-expo-2012 www.eioba.pl/a/3rhe/ojciec-swiety-do-wynajecia-czyli-tooth-fairy-catholic-style www.eioba.pl/a/3rbp/rewolucja-w-sluzbie-zdrowia-narodowy-fundusz-wiary-i-modlitwy-wypiera-nfz www.eioba.pl/a/3ohq/apel-episkopatu-do-bezrobotnych-absolwentow-szkol-srednich-i-wyzszych-uczelni Odpowiedz Link Zgłoś
te_rence Odłóż miecz, katoliku 11.06.12, 09:30 ludzki ksiądz prawdziwa rzadkość, wyjątek potwierdzający regułę Ślimak, który kwiaty ślini, Tak ich nie brzydzi, jako ta zuchwała Fałszywa, dawna po cezarach wdowa, Kościół, — bez ducha bożego i słowa. J.Słowacki Odpowiedz Link Zgłoś