Dodaj do ulubionych

Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela

• marek-lipski Propaganda jak za PZPR a polski wegiel,miedz,sol 11.06.12, 20:10
      siarka i inne zloza sa w Polsce a tutaj byli PZPR
      komunisci(pseudo)probuja przekonac
      ze Polska i jej "Produkt krajowy brutto"
      nie wystarcza aby odpwiednio placic
      nauczycielom.Wskaźnik rozwoju społecznego
      jest rowniez wazny ale tych pseudo komunistow
      ktorzy popieraja wroga dzieci w Polsce,Pana Balcerowicza
      trudno przekonac.
    • kbaus Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 20:14
      Bron nas Boze przed braniem pana Balcerowicza powaznie. Ostatnie jego posuniecia w rzadzie Buzka doprowadzily do glebokiego kryzysu (25% bezrobocia) ujemnego PKB i majwiekszej w historii Polski emigracji zarobkowej: ok 3 milionow zdrowych, mlodych i wyksztalconych wyjechalo za chlebem. Jedna z pochodnuch drigiego stopnia bylo powstanie i wzrost PiS, naszej hanby i to co mamy teraz - albo co nie mamy: opozycji. Zaslugi p. Balcerowicz w oslabieniu naszej gospodarki sa wyjatkowe.
      Pana Balcerowicza kazdy uwazal za geniusza bo inflacje zlikwidowal. Sek w tym ze kazdy z bylych demoludow to zrobil, to nie wymagalo wielkiej madrosci. Ale wprowadzic kraj z +7% PKB do negatywnego przez lata... niech p Balcerowicz lepiej siedzi cicho.
    • wyksztalciuch2 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 20:21
      Można rozważać, co byłoby najlepsze.
      Szukać oszczędności
      Oddawanie jednak całkowitej władzy nad szkołą samorządowi dobre nie będzie.
      Chyba, ze wprowadzimy obowiązkową zmienność wakatów na stanowiskach samorządowych.

Tam gdzie od lat rządzą te same osoby, kadrę do szkół dobiera się pod kątem ich użyteczności w wyborach, a nie dobra uczniów.
      Nauczyciele, to liczący się, zdyscyplinowany elektorat(jeśli komuś uda się ich przekonać, że ich los zależy od tego jak zagłosują).
    • 1hultaj L. Balcerowicz powinien oddać tytuł profesora z 2 11.06.12, 20:22
      z 2 powodów: jako ekstremalny liberał powinien poddać się działaniu rynku - czyli wystąpić bez tytułów zdobytych za socjalizmu oraz bez emerytury rządowej, którą powinien oddać ofiarom swojej polityki ekonomicznej. Za rezygnacją z tytułu profesorskiego przemawia również fakt porzucenia racjonalnego myślenia i zastąpienie go idealogią neoliberalną.
    • ksks3 Balcerowicz stał sie dogmatykiem 11.06.12, 20:22
      Dogmat jest wrogiem rozumu. A u prof. Balcerowicza widzę coraz mniej analizy rzeczywistości a coraz więcej twardego dogmatu.
      A ludzie ?
      No cóż, czasami dogmatyk wku...i naród i mamy rewolucję
    • markono żydowski autorytet od likwidacji 11.06.12, 20:24
      No, jak żyd Balcerowicz coś powie, to nie ma dyskusji, jego złote myśli, są jak słońce na niebie.
      Błyszczące, jasne i strach w nie spojrzeć, by nie oślepnąć. Likwidator polskich zakładów pracy, likwidator polskich banków. Wszystko za jedną złotówkę, wszak kapitał nie ma narodowości, chyba, że koszerną. Teraz do osiągnięć Wielkiego Likwidatora ma dołączyć ledwie zipiąca polska oświata. Niech zdycha, jak reszta.
      • pisma111 Re: żydowski autorytet od likwidacji 11.06.12, 21:46
        od dzieciństwa mnie intrygowało dlaczego my Polacy wyzywamy się od żydów, dzisiaj już wiem że to pewna cecha umysłu niektórych z nas, żałosne ....
        • markono Re: żydowski autorytet od likwidacji 11.06.12, 23:03
          intrygowało?
          według ostatniego spisu ludności w PL są tysiące ukraińców, białorusinów, nawet tzw ślązaków [sic!], oraz 0 [zero] żydów. po prostu wyjechali z Polin w siną dal:))))
          icek dikman [mazowiecki]
          berele lewartow [geremek]
          izaak stoltzman [kwasniewski]
          aaron langman [lewandowski]
          jakub leman [lityński]
          jakub goldsmith [małachowski]
          aaron szechter [michnik]
          aaron edelman [milczanowski]
          samuel mendel [modzelewski]
          aaron nusselbaum [niesiołowski]
          mosze brandwein [olechowski]
          szymon buchwio [oleksy]
          jojne grynberg [onyszkiewicz]
          mojżesz rak [rakowski]
          izaak goldwicht [rokita]
          rychbaum [romaszewski]
          szymon schimel [skubiszewski]
          hersz [smolar]
          hajka silberstein [suchocka]
          kalkstein [kaczyński]
          josek urbach [urban]
          lejba kohne [wałęsa]
          aaron bucholtz [balcerowicz]
          izaak blumenfeld [bielecki]
          szymon berman [borowski]
          izaak blumfeld [bugaj]
          dawid goldstein [cimoszewicz]
          dornbaum [dorn]
          rebeka sommer [sierakowska]
          robert berman [moczulski]
          aaron fleischman [falandysz]
          rotenschwanz [frasyniuk]
          samuel nelken [merkel]
          zyta morgenstein [gilowska]
          hajka grundbaum [gronkiewicz-waltz]
          ozjasz goldberg [korwin-mikke]
          dawid goldsmith [ikonowicz]
          samuel hanerman [kołodko]
          goldman [kuratowska]
          icek kordblum [kuroń]
          izaak singer [macierewicz]
          izaak oksner [olszewski]
          izaak freinkel [podkański]
          szymon weinbach [osiatyński]
          aaron aksman [jaskiernia]
          jakow turnau [turowicz]
          andrzej zoll [rojeschwanz]
          haim kromer [nowina-konopka]
          dawid ginsberg [kern]
          dawid zimmerman [krzaklewski]
          jakub windman [wachowski]

borusewicz, cywińska, czarzasty, bartoszewki, bujak, belka, celiński, siwiec, żakowski, paradowska, wildstein, boni, gadomski, warszawski, hausner, hibner, jakubowska, kalisz, buzek, krauze, kulczyk, niezabitowska, meller, nauman, drawicz, hall, nałęcz, rosati, rotfeld, senyszyn, wanderlich, zemke, wasserman, mojzesowicz,...
          • kotek.filemon Re: żydowski autorytet od likwidacji 12.06.12, 12:41
            Niejaki Jezus Ch. też był żydem i to po matce. Dopisz do listy.
          • aaannemarie Re: żydowski autorytet od likwidacji 12.06.12, 21:00
            Ale kretynizmy, markono!
    • johanek4e Nie będzie dzieci,nie będzie problemu-nauczycielu! 11.06.12, 20:35
      Kartę "zlikwiduje" prozaiczny brak zdolności prokreacyjnych zestresowanych "uczestników wyścigu szczurów".Na demograficznej pustyni nad Wisłą nie będzie problemu "karty nauczyciela",będzie tylko problem doradców "reformatorskich",bo nie będą mieli komu doradzać.Żal patrzeć na człowieka, którego akademicka ekonomia coraz bardziej oddala się od rzeczywistości .Kończ waść wstydu oszczędź....
    • beruthiel66 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 20:41
      " Fajna"jest praca po godzinach szczególnie w zimie. Automat obniża temperaturę, w salach i w pokoju nauczycielskim robi się zimno ! Pan Balcerowicz, chcąc pracować choćby do północy, raczej nie musi tego robić w zimnych pomieszczeniach ...
    • 1hultaj L. Balcerowicz powinien oddać tytuł profesora z 2 11.06.12, 20:47
      z 2 powodów: jako ekstremalny liberał powinien poddać się działaniu rynku - czyli wystąpić bez tytułów zdobytych za socjalizmu oraz bez emerytury rządowej, którą powinien oddać ofiarom swojej polityki ekonomicznej. Za rezygnacją z tytułu profesorskiego przemawia również fakt porzucenia racjonalnego myślenia i zastąpienie go idealogią neoliberalną.
      • popierwsze Re: L. Balcerowicz powinien oddać tytuł profesora 11.06.12, 21:37
        Jakiego profesora? Ten "profesor", to dr habilitowany. I to wszystko ! 1hultaj napisał(a):

> z 2 powodów: jako ekstremalny liberał powinien poddać się działaniu rynku - czy
        > li wystąpić bez tytułów zdobytych za socjalizmu oraz bez emerytury rządowej, kt
        > órą powinien oddać ofiarom swojej polityki ekonomicznej. Za rezygnacją z tytułu
        > profesorskiego przemawia również fakt porzucenia racjonalnego myślenia i zastą
        > pienie go idealogią neoliberalną.
    • blust ekonomia neoliberalna = dogmatyzm 11.06.12, 20:49
      Balcerowicz ani nie przewidzial kryzysu Euro, ani kryzysu z 2008r, wychwalal bezsensownie "Baltyckie Tygrysy" (ktore do dzis nie osiagnaly poziomu PKB z 2007r), skompromitowal sie jako ekonomista, wiec bierze sie za slabszych: nauczycieli.

Ekonomia neoliberalna to dogmatyzm w postaci czystej, jest zuplenie oderwana od rzeczywistosci a podstawy logiczne jej modeli zostaly pokazane jako wewnetrznie sprzeczne, co ekonomisci neoliberalni... zignorowali. Te ciule nie maja prawa wypowiadac sie z pozycji autorytetu na zaden temat spoleczny.

www.debtdeflation.com/blogs/2009/02/20/neoliberalism-and-economic-breakdown/
      debunkingeconomics.com/
      • morqadir Re: ekonomia neoliberalna = dogmatyzm 12.06.12, 00:47
        akurat estonia ma się nieźle i na pewno nas przegoni
    • piokuk Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 20:49
      Przy całej mojej sympatii do doktora (habilitowanego) Leszka Balcerowicza chciałbym się zapytać jakie ma roczne pensum na uczelni (SGH) - 100 godzin, czy - jako funkcyjny - około 80 godzin rocznie?
    • kotek.filemon Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 21:01
      W sumie Balcerek ma rację - na co polaczkom edukacja? Nauczy się taki sylabizować, podpisać i liczyć na palcach do dziesięciu i niech zap***dala do montowni za tysionc pińcet brutto na umowie cywilnoprawnej. Oh wait, ktoś już miał taki plan względem tego kraju...
    • marek-lipski Co czwarte dziecko w ubóstwie a on B.atakuje 11.06.12, 21:27
      polska oswiate.Polskie dzieci.
      Atakujac nauczycieli atakujesz dzieci.
      m.tokfm.pl/Tokfm/1,109983,11848309,Dzien_Dziecka___Co_czwarte_w_ubostwie__Dorosli_prowadza.html
    • pis_busters Po wpisach pólgłówków na forum widać prawdziwą tra 11.06.12, 21:29
      Po wpisach pólgłówków na forum widać prawdziwą tragedię polskiej oświaty...
      • blust Re: Po wpisach pólgłówków na forum widać prawdziw 11.06.12, 22:13
        Tak, polska oswiata produkuje ynteligentow kalibru pis_busters.
    • popierwsze Re: Balcerowicz - komu służysz? 11.06.12, 21:34
      Już dawno powinno to być zrobione. Balcerowicz, jako służalec obcego kapitału i obcych rządów nie powinien być brany pod uwagę, jeśli problem dotyczy spraw polskich.
      Po drugie po co szkoły, jeśli nie ma pracy? Oddanie ich w całkowite władanie samorzadów sprawi, że ważniejsza będzie wycieczka do Chin jaśnie pana marszałka, nie mówiąc już o zaspakajaniu żądań watykanskich, niż potrzeby szkoły.!!
      Weźcie pod uwagę los przeszkoli i żłobków !
    • katzarina Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 21:40
      Panie premierze, jest sławetna Karta Górnika!!! Trudne warunki, trunki, duperele, co do godzin pracy ryli, czyli górników- mój szwagier o 14.02 jest już w domu- jest prowadzony jak dołowy, a wali przy windzie w brechę przy zerowej odpowiedzialności. A może pan premier zająłby się Krusem? A może już jest właścicielem ziemskim, który płaci na państwową emeryturkę w Krus i pobiera dopłaty? Napsułeś juz dość! Lepper miał rację co do jego osoby. Won gnoju!!!
    • boznik1 Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 21:42
      O! znowu Balcerowicz, a po co???
      • anonim111.1 Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 21:59
        Pojawiaja sie glosy krytyki,ze jedynie Balcerowicz ma cos do powiedzenia ws ekonomii. Tymczasem sa inni ekonomosci. Pan Balcerowicz nie jest jednoznacznie pozytywna postacia w Polsce. Zrobile wiele dobrego, ale takze dzieki niemu wielu ludzi stracilo prace.
        Balcerowicz sam konczyl szkole za darmo, a jest przeciwny bezplatnej wyzszej edukacji.
        • blust Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 22:16
          anonim111.1 napisała:

> Pojawiaja sie glosy krytyki,ze jedynie Balcerowicz ma cos do powiedzenia ws eko
          > nomii. Tymczasem sa inni ekonomosci.

Pewnie ze sa i to o niebo lepsi.

Balcerowicz ani nie przewidzial kryzysu Euro, ani kryzysu z 2008r, wychwalal bezsensownie "Baltyckie Tygrysy" (ktore do dzis nie osiagnaly poziomu PKB z 2007r), skompromitowal sie jako ekonomista, wiec bierze sie za slabszych: nauczycieli.

Ekonomia neoliberalna to dogmatyzm w postaci czystej, jest zuplenie oderwana od rzeczywistosci a podstawy logiczne jej modeli zostaly pokazane jako wewnetrznie sprzeczne, co ekonomisci neoliberalni... zignorowali. Te ciule nie maja prawa wypowiadac sie z pozycji autorytetu na zaden temat spoleczny.

www.debtdeflation.com/blogs/2009/02/20/neoliberalism-and-economic-breakdown/
          debunkingeconomics.com/

• marek-lipski Darmowe leki tylko za granicą a B.atakuje dzieci 11.06.12, 21:54
      i ich oswiate."Bo nieleczeni lub źle leczeni
      pacjenci zapadają na kolejne ciężkie
      schorzenia, trafiają na kosztowne
      operacje i drogie leczenie w szpitalach,
      a w finale schorowani i niezdolni do
      pracy, zamiast płacić podatki,
      trafiają na renty, za które płaci państwo.
      www.fakt.pl/Darmowe-leki-tylko-za-granica,artykuly,142095,1.html#min
    • osmiol Absolutny skandal! 11.06.12, 22:09
      Tego Balcerowicza powinni natychmiast wychłostać za to, co mówi.
      Doprowadził Polskę do upadku. W latach 70-tych i 80-tych to byl kraj wielkich perspektyw, dobrobytu i bezpieczeństwa. Nie było bezrobocia, korupcji i takiego bałaganu. Wokół mieliśmy samych przyjaciół i ochronę bratniej armii Związku Radzieckiego. Dziś jesteśmy sami, otoczeni przez samych wrogów albo sępów tylko czekających na nasze kłopoty.
      Jedyne zdobycze cywilizacyjne socjalizmu, które jeszcze się ostały to szacunek dla pracy nauczycieli i rolników. A i to chcą zniszczyć!
      Ciężko pracujący nauczyciel po 45 minut razy 18 w tygodniu z niewychowanymi, rozbisurmanionymi szczekaniami ledwie żyje za te skromne 2-3 tysiące miesięcznie. I co z tego, że ma 2 miesiące w lecie, 1 miesiąc w zimie i po te perę dni wolnego w ciągu roku, skoro ledwo ciągnie nosem po ziemi?
      Powinni mieć 12 godzin lekcyjnych maksymalnie. Co 2 miesiące miesiąc wolnego. Piątki powinny być na samokształcenie i ewentualnie jakieś konferencje. Emerytura od 45 roku życia. 100% ostatniej pensji powinno przejść w emeryturę. Urlop dla poratowania zdrowia nie raz tylko co 5 lat.
      I guzik mnie obchodzi, że na to nie ma pieniędzy!
      Niech zabiorą tym złodziejom kapitalistom. 80% podatku i wystarczy.
      • tymon99 Re: Absolutny skandal! 11.06.12, 23:50
        osmiol napisał:

> W latach 70-tych i 80-tych to byl kraj wielkich perspektyw,
        > dobrobytu i bezpieczeństwa.

a kto ci takich głupot naopowiadał? polska lat 70. i 80. to był syf, którego prawdopodobnie nawet nie potrafisz sobie wyobrazić.
    • belferos Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 22:13
      Czytam setną chyba serię komentarzy na temat nauczycieli, którzy mają tak dobrze.
      Nie mam ochoty udowadniać, że jest inaczej. Zapraszam do szkoły. Niech każdy, kto ma ochotę (i wyższe wykształcenie) spróbuje własnych sił. Wtedy możemy porozmawiać. Jestem nauczycielem i matką ucznia w gimnazjum, znam sytuację i problemy z obu stron. Naprawdę, szkoda słów na wasze utyskiwania.
      • droch Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 23:12
        Wybacz, ale niektórzy ludzie dobrze się uczyli i byli zaradni - i nie mają ochoty brać tej ciepłej posadki.
      • kulomorus5 Re: Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 23:18
        jak możesz zauważyć mamy do czynienia z osobami tęskniącymi do rozumu nie tylko w szkole.
    • pajanko Balcerowicz recze prec z od nauczycieli 11.06.12, 22:15
      Niech zostawi nauczycieli w spokoju. Praca moze i 18h ale kto pracowal z mlodzieza wie ze z 18 robi sie 40 lub wiecej bo siedzie sie w domu i przygotowuje prace i testy poza tym siedzi sie niezliczone godziny na naradach...
      • znow_ja ja spróbowałem 11.06.12, 23:14
        Przez wiele lat nauczałem przedmiotów zawodowych w liceum i studium pielęgniarskim, średnio 8 - 12 godz tygodniowo. Robiem sprawdziany, przygotowywałem prezentacje na papierze czy tablice poglądowe, chodziłem na rady pedagogiczne. Oprócz tego normalnie pracowałem w swoim zawodzie.

I jeżeli ktoś mi powie, że zawód nauczyciela jest trudny, wymaga mnóstwo pracy w domu, te nadgodziny, te konspekty .. parsknę śmiechem. Nauczanie traktowałem bardzo poważnie. a jednak w porównaniu do mojej prawdziwej pracy to był odpoczynek.

Jestem anestezjologiem. Nie mam przywilejów i nie mam ochoty ich mieć.
        • kulomorus5 Re: ja spróbowałem 11.06.12, 23:24
          spróbuj w gimnazjum albo zawodówce. akurat na pielęgniarstwo nie idą ludzie z 2,7 średnią i poprawnym zachowaniem. ten twój argument to akurat śmieszny jest.
          • znow_ja Re: ja spróbowałem 12.06.12, 00:15
            Nie przesadzaj, szkoła taka sama jak każda inna i nauczycieli (prócz takich jak ja) obejmuje karta nauczyciela, tak samo jak nauczycieli w zawodówce czy gimnazjum.
            Czy to znaczy, że nauczyciele z renomowanych liceów i nauczania początkowego mają nie być objęciu kartą nauczyciela ? Bo z Twojej wypowiedzi tak może wynikać ...
    • mirdanka Balcerowicz: zlikwidować Kartę nauczyciela 11.06.12, 22:31
      Jaki on jest tępy. No straszliwie. A może sobie przypomni akt normatywny w postaci rozporządzenia kiedy przez trzy dni wlewała się do Polski elektronika bez podatku obrotowego, a które to rozporządzenie dziarski profesor podpisał. I jakoś mu nie przeszkadzały straty budżetu. Również nie przeszkadzało mu kiedy przewodzone przez niego ministerstwo finansów podpisało umowę z firmą komputerową BULL na 2 mln zł (a może USD) na komputeryzacje us-ów. Bardzo ciekawie była ona sformułowana. Otóż tytułem zaliczki wypłacono 90% wartości umowy, a pozostałą część zatrzymano tytułem gwarancji wykonania umowy. Oczywiście umowa nie została wykonana i min. fin. w świetle prawa nie wypłaciła pozostałej części wynagrodzenia. Takie biznesy mądry PZPR-owski członek ma na swoim koncie. A teraz się wymądrza.
      Rzygać mi się chce jak to wszystko czytam. Bo odnoszę takie wrażenie, że ta beznadzieja chce aby wszystkim pozabierać i dać najlepiej Tuskowi, a on dziadziowi pomnik wybuduje.
    • lempickabis Kim jest Balcerowicz, że wypowiada się na każdy 11.06.12, 22:37
      temat!
      Znowu uprawia swoją liberalna politykę i bredzi o konkurencji szkół prywatnych.
      Wciąż zdecydowaną mniejszość Polaków stać na szkoły prywatne, Panie Balcerowicz.
      Jak ludzie, którzy zarabiają 1200 PLN netto mają opłacić czesne w takich szkołach?
      Chyba, że celem jest, aby plebs się nie rozmnażał, nota bene jeszcze trochę a zostanie osiągnięty, a jeśli już ma dziecko, to posłał do szkoły publicznej, w której nauczy się tyle, żeby nie mieć szans i ambicji na więcej niż śmieciowa umowa.
      Panie Balcerowicz, kierowanie się rachunkiem biznesowym, powoduje, że znowu zwalniani są nauczyciele a klasy mają liczyć 30 uczniów. Może faktycznie niektórzy rodzice, zniewoleni kredytem hipotecznym, wezmą kolejny - na naukę dzieci w prywatnych szkołach. Niewolnik nie podskoczy, i o to chodzi, prawda?
      Od dwudziestu lat słysze, jak ten człwoiek mówi, że mamy więcej pracować, godzić się na niewolnictwo, bo takie są czasy i będzie lepiej? Kiedy, gdzie?!
    • lempickabis chyba, że to przyczynek do prywatyzacji szkół 11.06.12, 22:45
      - w większości dobrze zlokalizowanych, w centrach miast.
    • marek-lipski Wtedy towarzysz teraz obywatel B.atakuje EU. 11.06.12, 22:46
      Ten człowiek to największa
      tragedia wolnej Polski,
      transfer ogromnych pieniędzy
      za granicę, zniszczenie rolników
      którzy mieli zaciągnięte pożyczki.
      A dzieci musza opuszczac Polske
      i szukac pomocy w EU zachodniej.
      Patologia Transformacji?FOZZ?
      Trywialny przyklad?
      "Balcerowicz prowadząc warzywniak
      w miesiąc by zbankrutował, takie
      warunki dla przedsiębiorczości stanowi
      nasze państwo w osobach takich
      "autorytetów" jak min pan Balcerowicz."
      Czy tez Fundacja CASE?
      Czy tez (nr legitymacji 6165)?
      Czy tez praca w Instytucie Podstawowych
      Problemów Marksizmu-Leninizmu przy KC PZPR`?
      :::::::::::::
      "nie ma takiego okrucieństwa,
      ani takiej niesprawiedliwości,
      której nie mógłby dopuścić się
      skądinąd łagodny i liberalny
      rząd - jeśli zabraknie mu pieniędzy".
      (Alexis de Tocqueville)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka