Dodaj do ulubionych

Obrazili polskiego chama

• medrek_forumowy Antysemityzm jest w polsce swiętością 27.06.12, 09:31
      Wiem to, bo dwaj naczelni prześmiewcy RP: Figurski i Wojewódzki nigdy nie odważą wyśmiewać się z polskiego antysemity. Więc jest to jakiś wyznacznik tego, że polscy antysemici są nie do ruszenia, nawet przez łamiących wszelkie konwenanse satyryków. Mogę się założyć o duże pieniądze, że polskiego antysemity nigdy nie obrażą.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Antysemityzm jest w polsce swiętością 27.06.12, 09:33
        W Polsce przecież nie ma antysemityzmu, to wymysł GazWybu.
    • rikol12 Obrazili polskiego chama 27.06.12, 09:35
      Dlaczego dobrze opłacani dyżurni nie odpowiedzą na artykuł mądrą puentą/?Obelgi i mózgowa szamotanina to odpowiedż.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 09:42
        Tak to już jest z goralem27...
    • podhajce Obrazili polskiego chama 27.06.12, 09:38
      To o moich"znajomych", którzy zatrudniają do sprzątania Ukrainki ,rozmawiali F i W. Rozmowa (niestety) dość wiernie odzwierciedlała rzeczywistość i nie pomoże tu "gniewne oburzenie" skierowane na satyryków tylko trzeba takie ksenofobiczne postawy piętnować. Nie zawsze odpowiada mi "dowcipność" panów F i W, ale w tym konkretnym przypadku przynajmniej starali się napiętnować "chamstwo nasze" i skłonić nas do refleksji...a wyszło tak jak wyszło.
      • entropia Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 12:29
        Ja od swoich znajomych nie słyszałem takich żartów.
        Ale jeżeli chamskie żarty to faktycznie problem wśród słuchaczy Wojewódzkiego i grona ich znajomych, to może i ta audycja dobrze zrobiła.
      • gnom_opluwacz Re: Obrazili polskiego chama 28.06.12, 06:28
        Gratuluję znajomych!
    • degust Skąd panowie W i F czerpią inspirację. 27.06.12, 09:39
      bo albo:

a) obracają się w towarzystwie chamów i prostaków (co patrząc na warszawskie salony nie jest wykluczone)
      b) czerpią ją z własnego chamskiego wnętrza.

bo podczas całego trwania imprezy EURO nie zauważyłem nawet cienia jakiejś zawiści wobec drużyny ukraińskiej, więc dziwi mnie skąd oni wzięli inspirację do swoich żartów.
    • mariuszet Obrazili polskiego chama 27.06.12, 09:39
      Panie Stasiński jeśli to miała być ironia i satyra na "polskiego chama", to obawiam się, że niewielu a szczególnie owe chamy to zrozumiało. Zapewniam Pana, że "polskie chamy" bawiły się dobrze bo to dokładnie "żarty" w ich stylu.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 09:44
        Czyli dialog W i F był celny i prawdziwy.
        • pelikone Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 09:55
          zart nie polega na tym ze sie powie chamstwo, a pozniej sie powie : zartowalem, to nie na serio, wiecie skad jestem.

ponizanie mlodziezy ktora chce spiewac tez jest celna i prawdziwa parodia przyjecia o prace? pan kubis jakos z reguly smieje sie w tych na dole. a moze ze swojej matki sie posmieje, ze swoich szefow?
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:00
            O jakie poniżanie młodzieży ci chodzi? O mówienie komuś bez talentu że nie ma talentu i beznadziejnie śpiewa? Tutaj też tzrzba być politpoprawnym?
            Chamstwa nie poznajemy po tym, że ktoś powie że coś było chamstwem.
            • pelikone Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:06
              teksty wojewodzkiego byly bardziej barwne niz stwierdzenie, ze zle spiewasz.

o czym bredzisz nieszczesniku jakiej politpoprawnosci? w stanach zyjesz? dwie prawicowe partie dominują i ze sobą walczą o władzę. Dwie prawicowe gazety są na rynku, ale lewacka politpoprawność żyć nie daje. To jest polska 2012. prawica zyje w swoim bagienku, juz nie ma na kogo zwalic, to szuka urojonych lewakow ktorzy dociskaja.
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:07
                No to podaj przykłady tych barwnych wypowiedzi Wojewódzkiego.
    • warszawskipis Przestańcie bronić Sawickiej 27.06.12, 09:54
      warszawskipis.pl/wiadomosci/entry/dominika-wielowiejska-w-sukurs-prawdzie-1/
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Przestańcie bronić Sawickiej 27.06.12, 10:01
        Dobrze że są jeszcze tak apolityczni ludzie jak Maciej Wąsik. No i facet jest obiektywny.
    • 1stanczyk Ta pisanina gazetowych "cyngli" to objaw rodzimej 27.06.12, 09:58
      wersji "syndromu sztokholmskiego" u tych, co poczuwają się, że są inni w sensie "lepsi" i których w GW nie brakuje!

Objaw będący najczęściej przewrotnym sposobem głównie dowartościowania się obroną, dość zgodnie ale z umiarem "potępianych".

Tak było w swoim czasie (to znaczy wtedy kiedy należało jednoznacznie rozliczyć się z przeszłością) z naszym licznym karierowiczowskim, nomenklaturowym, bezideowym i jak się później okazało złodziejskim szambem wiernie przez dziesięciolecia współpracującym z moskiewskim namiestnictwem tak jest i dzisiaj nieomal przy każdej okazji kiedy istnieje dość powszechny zgoda co do oceny czy to porażki piłkarskiej czy to dziennikarskiego, nie bezinteresownego, wulgarnego pajacowania polegającego na szokowaniu nazywanego, tak samo mądrze jak nazywanie bazy wojskowej "tarczą", "konwencją"

"Obrazili polskiego chama"

Powiedziałoby się raczej wystawili sobie wizytówkę .

Pozostaje pytanie czym cham może obrazić chama ?
    • japrys Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:02
      "Panie Piotrze Stasiński! Gdyby Pana kobieta była trochę ładniejsza, to bym ją może zgwałcił. Ja butny Ukrainiec powyżywam się na polskich panach, bo jakże tak, żeby Polacy mieli lepiej od Ukraińców!" - To też jest satyra. Jak Panu z tym? Komfortowo?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:11
        A do kogo z nazwiska mówili Wojewódzki i Figurski?
      • czyzyk331 Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:15
        Palikot- "- Często księża są chamami, polski ksiądz prowincjonalny to bardzo często taki cham, prostak, niewykształcony, który sobie pozwala na tego typu wypowiedzi. Michalik jest takim samym chamem jak Rydzyk - grzmiał w Radiu Zet Palikot.
        Więcej
        www.se.pl/wydarzenia/kraj/janusz-palikot-ostro-o-arcybiskupie-michaliku-polski-ksiadz-to-czesto-cham_248000.html
        Czyli Jakub i Figurski obrazili polskich prowincjonalnych księży, ojca Rydzyka i abp Michalika
    • brzmski ex definitione? 27.06.12, 10:10
      polskiego chama - nie sposób obrazić; zarówno stasiński -były takie teksty, jak i smoleński, potwierdzają własnoręcznie tę gazettprawdę
    • dmbldr Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:15
      Już mnie męczy temat: Wojewódzki i Figurski a sprawa narodowa. Dwóch satyryków palnęło prymitywny, wulgarny żart i cała Polska roztrząsa "co autor miał na myśli" i jak ich przykładnie ukarać (od sprawy prokuratorskiej po obcięcie jaj).
      99% wieszających psy nie ma zielonego pojęcia o co chodzi, wyłapali z mediów, które zatrzęsły się świętoszkowatym oburzeniem - dwa, trzy zdania i zarzucają rasizm, obrazę bratniego narodu Ukraińskiego i inne napuszone bzdety.
      W Polsce dochodzi do absurdu, satyrycy mają być karani za słowa, a politycy, "prawdziwi Polacy", obrońcy TV Trwam, związkowcy z Solidarności mogą zupełnie bezkarnie wygadywać najróżniejsze plugastwa, przy których żenujący żart prowadzących program w ESCE to Wersal.
      • czyzyk331 Po Wielowiejskiej czas na Stasińskiego 27.06.12, 10:31
        Co jest główną wina Jakuba Władysława Wojewódzkiego i Michała Figurskiego – według czołowej publicystki „Gazety Wyborczej”? Odpowiedź jest niebywale prosta: za mało jednoznacznie nabijali się oni ze złych Polaków, i jeszcze ktoś mógł pomyśleć, że pluli na kogoś innego, niż własny naród.
        Widać, ze słabo broniła swoich idoli, dlatego do akcji wkroczył Stasiński.
        Grupa Trzymająca Media pokazała swoją siłę!
        • normalniejszy2 Bzdury 27.06.12, 17:17
          > Grupa Trzymająca Media pokazała swoją siłę!

Bzdury. Smoleński i drugi felietonista którego nazwiska nie pamiętam wypowiedzieli się w tej sprawie bardzo krytycznie. Głosy rozkładają się mniej więcej pół na pół. To znaczy, że nie ma jednej linii GW w tej sprawie, wbrew temu co sugerujesz. Jest dowolność.

Ruzumiem, że łatwiej ci założyć, że ktoś z kimś się nie zgadzasz nie myśli samodzielnie, tylko według linii - wtedy nie musisz dyskutować z jego poglądami. Ale w tej sprawie to raczej prawica pokazała, że ma obowiązującą wszystkich linię myślenia, za którą nikomu nie wolno wyjść.

A przecież można sobie wyobrazić kogoś, kto z prawej strony krytykuje zamieszanie wokół Wojewódzkiego takim mianowicie argumentem, że używa się tu do oceny Wojewódzkiego poprawności politycznej i kategorii "mowy nienawiści", z którymi prawicowiec powinien być na bakier. No bo jeżeli dołożą karę Wojewódzkiemu, to niedługo mogą ją dołożyć na przykład ONR-owi. Ale taka myśl się nie pojawiła wśród prawicowych robotów.
    • degust Samych siebie obrazili. 27.06.12, 10:21
      ciekawe, naprawdę ciekawe, polskie chamy wreszcie zaczęły same siebie obrażać, czy to zmiana obyczajów czy już zaburzenie psychiczne.
    • jamci44 a na tego od śmigusa-dyngusa kary nie ma 27.06.12, 10:31
      Należy stanowczo powołać Centralny Urząd Kontroli Satyry, Żartów, Dowcipów, Ironii i Półsłówek, który należy wyposażyć w obowiązujący wzorzec błaznowania oraz w odpowiednie surowe instrumenty karania osób i instytucji naruszających ten wzorzec, w tym m.in. prawa pozbawiania żartownisiów pracy, a także ew. miejsca wykonywania tej pracy np. przez cofnięcie licencji mediom przesadnie żartującym. Oczywiście ludzie uczciwi oraz uczciwe stacje radiowe i telewizyjne, i w ogóle wszyscy, którzy zupełnie poważnie wygadują różne rzeczy, nie mają się czego lękać, jako że właśnie czynią to poważnie, a nie żartobliwie. Należy również zmierzać do tego, aby CUKSŻDIiP miał jurysdykcję międzynarodową i odciążył nasze ambasady i konsulaty od pracy nad notami protestacyjnymi z powodu dowcipów o Polsce i Polakach. Na takiego np. amerykańskiego satyryka, który wyśmiewał polski śmigus-dyngus, obecnie kary nie ma poza protestem ambasady polskiej, z którego on się jeszcze bardziej śmieje.
      Ponadto po powołaniu CUKSŻDIiP faryzeusze i hipokryci w rodzaju Piotra Stasińskiego przestaliby wreszcie mącić ludziom w głowie tłumaczeniami, czym jest żart, także przegięty, bo to by raz na zawsze wyznaczał wzorzec i stosowne czynniki.
      • czyzyk331 Tym Panom dziękujemy 27.06.12, 10:35
        Popieram apel...-"Co zatem musiałoby się stać, by duet Wojewódzki&Figurski zaprzestał swojej dotychczasowej praktyki? Rzecz wydaje się prosta, dlatego niemożliwa.
        Otóż redaktorzy i wydawcy musieliby powiedzieć jasno, że łamy i ekrany ich gazet i programów są zamknięte dla Wojewódzkiego i Figurskiego, jeśli nie potrafią w inny sposób bawić słuchaczy i widzów niż poprzez obrażanie i poniżanie innych osób.
        Tymczasem mam poczucie graniczące z pewnością, że duet „zabawnych chłopaków” może już dziś podpisuje kontrakt na autorski program lub audycję. Tzw. tygodniki opinii zabiegają o rubrykę, a magazyny dla pań proszą o rozmowę na tematy damsko-męskie.
        Zawrzał, na szczęście, internet. Pośród internautów nie ma raczej wątpliwości, że „polskie paniska” swoim zachowaniem robią Polsce niedźwiedzią przysługę. „Piąta władza”, jaką w błyskawicznym tempie staje się sieć, duetowi Wojewódzki&Figurski mówi jasno: Tym Panom dziękujemy!
        makowski.blog.polityka.pl/2012/06/22/wojewodzki-i-figurski-czyli-tym-panom-juz-dziekujemy/
      • dean08 Re: a na tego od śmigusa-dyngusa kary nie ma 27.06.12, 10:39
        "Żydzi przychodzą do Hansa, który mówi: dziś będzie dyskoteka...". Czy właśnie wyśmiałem polski antysemityzm? Próba dorabiania wyjaśnienia do chamskiego "dowcipu" dużo mówi o autorach tychże wyjaśnień.
    • brzmski cham polski 27.06.12, 10:38
      owo wiecznie skrzywdzone chamstwo - powiada gazettobskurant, przedmiotowo - dodam - posługujące się kobietą ukrainką, do posługi najętą; przyjrzyjmy się mu! w tym celu - zajdźmy chama, niepostrzeżenie; zatem - praca nakładcza na rzecz wzmiankowanego wyklucza z grona podejrzanych rzeszę, całą, admiratorów prezesa kaczyńskiego, z powodu - wiadomo, ekonomicznego: ukraiński, to dla bidaków... barszcz, jedynie; pozostają beneficjenci tzw. układu, rozsmakowani w miazmatach gazettwyborczych; stać ich na robotną ukrainkę, kilka innych luksusów, na prenumeracie gazetty nie poprzestając; ale to już, nie moja, nie polska, bajka; zgódźmy się wobec tego na chama... polskojęzycznego??!!
    • hanpas Obrazili polskiego chama 27.06.12, 10:39
      Jestem b.zadowolony z tekstu Stasińskiego bo przewiduję ,że w krótkim czasie GW "osiągnie" poziom sprzedaży zbliżony do poziomu "Faktów i Mitów" czy "Nie".Tak trzymajcie ,więcej Stasińskiego,więcej Kublikowej a problem się sam rozwiąże.Michnik głosił że Polska ma uśmiechniętą twarz K.W-dno a na dnie g.......
    • minstrel515 Wystarczy lekko uderzyć w stół, 27.06.12, 10:47
      a brzęk taki, jakoby nie dziesiątki, lecz dziesiątki tysięcy nożyc swoje złowrogie paszczęki rozwarło.
    • highly.sceptical Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 10:56
      Redaktorze kochany, jakie to uczucie tworzyć misterne konstrukcje intelektualne tylko po to, żeby usprawiedliwić chamstwo dwóch podstarzałych uczniaków bez kindersztuby?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 11:18
        Ale gdzie to chamstwo?
        • highly.sceptical Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 11:57
          > Ale gdzie to chamstwo?

W wypowiedziach. Tylko nie wmawiaj mi teraz, że czegoś nie zrozumiałem, bo ja mówię o formie, nie o treści. Tak, wiem, że pajac Wojewódzki ze swoim tłustawym kolegą usiłowali stosować ironię, by wyśmiać "polskiego chama" (swoją drogą zawsze mi się wydawało, że GW raczej stara się walczyć ze stereotypizacją i uprzedzeniami, widocznie nie dotyczy to "typowego polaczka", "polskiego chama", "polskiego kołtuna", "pisowca", "konserwy" itd.), natomiast poziom tych dowcipków jest raczej dość rynsztokowy. Zresztą to już nie pierwszy, zdaje się, tego rodzaju wyczyn naszego zgranego duetu.

Mnie w każdym razie te żarty nie śmieszą, a obaj ponowie drażnią, zwłaszcza ten chudszy. Aha, i wcale nie jest tak, że dowolną wypowiedź można usprawiedliwić, o ile tylko jest skierowana przeciwko "odpowiedniej" grupie ludzi. Stereotypizacja i sianie uprzedzeń, niechęci do jakichś abstrakcyjnych grup jest zawsze złe, prymitywne żarty, zwłaszcza ogłaszane publiczne, również.
          • obraza.uczuc.religijnych Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 12:16
            highly.sceptical napisał:

> > Ale gdzie to chamstwo?
            >
            > W wypowiedziach.

Tam go nie ma.

> Tylko nie wmawiaj mi teraz, że czegoś nie zrozumiałem, bo ja m
            > ówię o formie, nie o treści. Tak, wiem, że pajac Wojewódzki ze swoim tłustawym
            > kolegą

Oj, nie bądź Warzecha.

> usiłowali stosować ironię, by wyśmiać "polskiego chama" (swoją drogą zaw
            > sze mi się wydawało, że GW raczej stara się walczyć ze stereotypizacją i uprzed
            > zeniami, widocznie nie dotyczy to "typowego polaczka", "polskiego chama", "pols
            > kiego kołtuna", "pisowca", "konserwy" itd.), natomiast poziom tych dowcipków je
            > st raczej dość rynsztokowy. Zresztą to już nie pierwszy, zdaje się, tego rodzaj
            > u wyczyn naszego zgranego duetu.

Dla jednych jest rynsztokowy, dla innych taki sobie, dla jeszcze innych ok. Szkoda że nie zawołali na Ruskich "raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę" bo wtedy nikt by się do nich nie przyczepił.

> Mnie w każdym razie te żarty nie śmieszą,

Jedne żarty bawią inne mniej ale rejwach jaki się z ich powodu podniósł jest przezabawny. Nie ma nic bardziej komicznego niż patetycznie nadęci oburzeni.

a obaj ponowie drażnią, zwłaszcza ten
            > chudszy. Aha, i wcale nie jest tak, że dowolną wypowiedź można usprawiedliwić,
            > o ile tylko jest skierowana przeciwko "odpowiedniej" grupie ludzi. Stereotypiz
            > acja i sianie uprzedzeń, niechęci do jakichś abstrakcyjnych grup jest zawsze zł
            > e, prymitywne żarty, zwłaszcza ogłaszane publiczne, również.

Powiedz to np. Warzesze. jakoś dzisiejsi oburzeni milczeli gdy 15 czerwca wypłodził na portalu wpotylice swój głupi tekst o Rosjanach
            • highly.sceptical Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 12:36
              > Tam go nie ma.

Owszem, jest. Zresztą co druga wypowiedź Wojewódzkiego jest albo chamska, albo seksistowska. Chociaż nie, zapomniałem, przecież on czasami puszy się i udaje intelektualistę, tylko że wówczas jest nie wiedzieć czemu jeszcze bardziej drażniący.

> Oj, nie bądź Warzecha.

Kto taki? Figurski jest tłusty, a Wojewódzki wygląda i co gorsza zachowuje się jak sztubak. Zdaje się, że mieliśmy kończyć z politpoprawnością, co właśnie czynię. A może... strach pomyśleć, ale może tylko Wojewódzki ze swoim kolegą mają prawo do wypowiedzi tego pokroju? Elicie wolno więcej, co? :)

> Szkoda że nie zawołali na Ruskich "raz sierpem raz młotem czerwoną hołotę" bo wtedy
              > nikt by się do nich nie przyczepił.

> Powiedz to np. Warzesze. jakoś dzisiejsi oburzeni milczeli gdy 15 czerwca wypłodził
              > na portalu wpotylice swój głupi tekst o Rosjanach

Ja, kochany, nie zamierzam z Tobą grać w ping-ponga. Nie znam tekstu Warzechy, zresztą raczej nie czytuję Wpolityce, natomiast zupełnie nie rozumiem tej retoryki, red. Stasiński również był uprzejmy się nią posłużyć – powiedz mi: co, u diabła, mają tu do rzeczy wypowiedzi kibiców czy jakiegoś Warzechy, kimkolwiek on jest!? No, co?
              • obraza.uczuc.religijnych Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 12:56

> Owszem, jest.

Nie, nie ma.

> Zresztą co druga wypowiedź Wojewódzkiego jest albo chamska, albo
                > seksistowska.

Daj potwierdzenie.

> Chociaż nie, zapomniałem, przecież on czasami puszy się i udaje i
                > ntelektualistę, tylko że wówczas jest nie wiedzieć czemu jeszcze bardziej drażn
                > iący.

Tak go nie lubić i katować się tym co ma do powiedzenia. Nie dziwota że należysz do dyżurnych oburzających się.

> > Oj, nie bądź Warzecha.
                >
                > Kto taki?

Taki jeden dyżurny oburzony audycją W i F, co to żartuje sobie z urody kobiet i pań służących. Słowem-hipokryta, jak na oburzonego przystało.

Figurski jest tłusty, a Wojewódzki wygląda i co gorsza zachowuje się
                > jak sztubak.

A Polacy gwałcą Ukrainki pracujące u nich.

Zdaje się, że mieliśmy kończyć z politpoprawnością, co właśnie czy
                > nię. A może... strach pomyśleć, ale może tylko Wojewódzki ze swoim kolegą mają
                > prawo do wypowiedzi tego pokroju? Elicie wolno więcej, co? :)

Nie, do wypowiedzi tego typu mają prawo wyłącznie patrioci, krzyczący do Rosjan "raz sierpem, raz młotem czerwoną hołotę".

> Ja, kochany, nie zamierzam z Tobą grać w ping-ponga. Nie znam tekstu Warzechy,
                > zresztą raczej nie czytuję Wpolityce, natomiast zupełnie nie rozumiem tej retor
                > yki, red. Stasiński również był uprzejmy się nią posłużyć – powiedz mi: c
                > o, u diabła, mają tu do rzeczy wypowiedzi kibiców czy jakiegoś Warzechy, kimkol
                > wiek on jest!? No, co?

To mają do rzeczy, że na prawdziwie chamskie wypowiedzi o obcokrajowcach które wypowiada Warzecha potępiający aktualnie Wojewódzkiego i Figurskiego albo wypowiadają nie tylko kibice nikt nie robi takiego halo, jak wokół programu Wojewódzkiego i Figurskiego.
                • highly.sceptical Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 13:53
                  > Daj potwierdzenie

A to nie oglądałeś nigdy swojego idola w Idolu? Nie oglądałeś nigdy jego autorskiego programu, w którym np. niby to żartem upokarza jakieś swoje hostessy? Ogólnie rzecz biorąc facet jest lekko żenujący, według mnie przynajmniej. Co też swoją drogą nie oznacza, że należy go zaraz za to karać.

> Tak go nie lubić i katować się tym co ma do powiedzenia. Nie dziwota że należysz
                  > do dyżurnych oburzających się.

Oburzam się akurat nie na Wojewódzkiego, bo mnie mało interesuje ów wybitny człowiek, tylko na Wyborczą, że stosuje tanią retorykę i broni kolesi. A już Stasiński z tym swoim archetypem "polskiego chama" jest po prostu arcyzabawny, jeśli wziąć pod uwagę rzekomo tolerancyjną i antyrasistowską linię tego pisma. I jeszcze to przedstawianie postępowego Kubusia na drugim biegunie, który szlachetnie zwalcza polskiego chama, kołtuna i ciemnogród – Kuba Wojewódzki sumieniem narodu! Dla mnie żenujące, ale rzecz gustu.

> To mają do rzeczy, że na prawdziwie chamskie wypowiedzi o obcokrajowcach które
                  > wypowiada Warzecha potępiający aktualnie Wojewódzkiego i Figurskiego albo wypowiadają
                  > nie tylko kibice nikt nie robi takiego halo, jak wokół programu Wojewódzkiego i Figurskiego.

Nic Ci na to nie poradzę, natomiast akurat dyskusja jest o Wojewódzkim i Figurskim, a wybielanie kogoś przy pomocy ciemniejszego tła to tani chwyt retoryczny, a nie argument.
                  • obraza.uczuc.religijnych Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 14:06

> > Daj potwierdzenie
                    >
                    > A to nie oglądałeś nigdy swojego idola w Idolu?

Ska wiesz kto jest moim idolem? Ja sądzę że ty jesteś fanem Wojewódzkiego ponieważ wiesz wszystko o tm jak się i o kim wypowiada.

> Nie oglądałeś nigdy jego autors
                    > kiego programu, w którym np. niby to żartem upokarza jakieś swoje hostessy? Ogó
                    > lnie rzecz biorąc facet jest lekko żenujący, według mnie przynajmniej. Co też s
                    > woją drogą nie oznacza, że należy go zaraz za to karać.

I to jest pierwsza mądra rzecz jaką dziś napisałeś.

> Oburzam się akurat nie na Wojewódzkiego, bo mnie mało interesuje ów wybitny czł
                    > owiek, tylko na Wyborczą, że stosuje tanią retorykę i broni kolesi. A już Stasi
                    > ński z tym swoim archetypem "polskiego chama" jest po prostu arcyzabawny, jeśli
                    > wziąć pod uwagę rzekomo tolerancyjną i antyrasistowską linię tego pisma. I jes
                    > zcze to przedstawianie postępowego Kubusia na drugim biegunie, który szlachetni
                    > e zwalcza polskiego chama, kołtuna i ciemnogród – Kuba Wojewódzki sumieni
                    > em narodu! Dla mnie żenujące, ale rzecz gustu.

Przecież walenie w polskiego chama ma na celu właśnie walkę z jego narodowościowymi (nie-rasistowskimi) uprzedzeniami i stereotypami. Stasiński broni swoich, inni ich atakują bo są "nie-swoi". Co w tym dziwnego?

> Nic Ci na to nie poradzę, natomiast akurat dyskusja jest o Wojewódzkim i Figurs
                    > kim, a wybielanie kogoś przy pomocy ciemniejszego tła to tani chwyt retoryczny,
                    > a nie argument.

Dyskusja jest o W i F a ty piszesz o Wyborczej.
                    • highly.sceptical Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 27.06.12, 14:35
                      > > Co też swoją drogą nie oznacza, że należy go zaraz za to karać.
                      > I to jest pierwsza mądra rzecz jaką dziś napisałeś.

No ja akurat nie mam jakichś takich zapędów, że jeśli ktoś mówi coś, co mi się nie podoba, musi zaraz koniecznie zostać formalnie ukarany.

> Przecież walenie w polskiego chama ma na celu właśnie walkę z jego narodowościowymi
                      > (nie-rasistowskimi) uprzedzeniami i stereotypami.

Tylko że ja właśnie od początku staram się uzmysłowić Ci, że już samo użycie określenia "polski cham" jest szerzeniem uprzedzeń i stereotypów. Kim właściwie miałby być ów "polski cham"? Jakaś odmiana? typ człowieka? Nie wiem... polscy chami są jacyś inni od belgijskich czy słowackich? Co to w ogóle jest za określenie, jeszcze w dodatku używane właśnie tak, w formie pojedynczej: "polski cham", czyli w domyśle typowy przedstawiciel wrogiej jednorodnej grupy, z którą walczyć jest chlubą.

A wszystko to w medium, które dzielnie zwalcza uprzedzenia rasowe i narodowościowe tudzież promuje tolerancję, wystrzega się mowy nienawiści itd.
                      • obraza.uczuc.religijnych Re: Redaktorze kochany, jakie to uczucie? 28.06.12, 08:07
                        Widać że to medium jest pluralistyczne, i jedni zwalczają uprzedzenia, a inni je podtrzymują. Panuje w tym medium wolność.
    • superekolog Atomowe funkcje języka a szukanie subtelności... 27.06.12, 11:10
      Tego rodzaju słowa jak "zgwałciłbym swoją Ukrainę i ją wyrzucił z pracy", to kule armatnie z ładunkiem rozpryskowym, które są rozumiane same w sobie, bez żadnych kontekstów, właśnie ze względu na ich obezwładniający wszystko dookoła ładunek emocjonalny. Trzeba stracić resztki poczucia skromności i szacunku wobec innych ludzi, żeby coś takiego przyszło w ogóle do głowy, a już "dziennikarzowi" takie coś nie wypada nawet ze względów czysto profesjonalnych, bo powinien panować nad językiem, nawet gdy w głowie ma egoistyczne, narcystyczne, totalitarne myśli.
    • 25cz Obrazili polskiego chama 27.06.12, 11:15
      My Polacy, potrafimy się obrażać, jak żadna inna nacja. Sztuka obrażania innych i bycia obrażonym, osiągnęła u nas, kunszt i bogactwo formy, nieosiągalne dla innych, prymitywniejszych cywilizacji. Jest to sztuka tak wyrafinowana i materia tak złożona, że gra w szklane paciorki - to prostacka chałtura. Myślę, że sytuacja dojrzała już do tego, by powołać Trybunał Obrazy. Mamy wybitnych specjalistów, którzy tę arcytrudną sztukę, doprowadzili do porażającego mistrzostwa - mam oczywiście na myśli Jarosława Kaczyńskiego i jego drużynę. Żyjemy w skomplikowanych czasach, w których autorytety samym swoim istnieniem, ranią czyjeś uczucia, a fanatyzm i warcholstwo, to cnota najszlachetniejsza i dowód bogobojności. Jak już rzekłem obrażanie to sztuka, a w sztuce jest artysta/twórca/ i odbiorca tej sztuki, czyli obrażony. Jednak problem nie tkwi w twórcy, tylko w odbiorcy sztuki. Dlatego od zarania dziejów, odbiorcy nowej sztuki, czuli się obrażani! Były czasy, gdy artyści musieli ratować się ucieczką, by ocalić głowę. Myślę, że my, na ścieżce rozwoju cywilizacyjnego, osiągnęliśmy ten punkt. Gdy już powstanie ten Trybunał Obrazy, proponuję by patronem tej szacownej instytucji, został śp. Gombrowicz. Nie mamy wyboru, musimy ustalić, jakich bogów nam wolno obrażać, a jakich nie. Gdy już uporamy się z naszymi i nie naszymi, bogami, dalej pójdzie jak po maśle.
    • oszolom-z-radia-maryja żałosne odwracanie kota ogonem przez Stasińkiego 27.06.12, 11:17
      Ukraińskie MSZ oficjalnie wysłało do polskiego MSZ notę protestacyjną! I z tego powodu jest ta cała wrzawa. Oni poczuli sie urażeni! Pańska obrona chamów jest żałosna i wystawia sobie pan jak najgorsze świadectwo. Tzn ze pan identyfikuje sie z chamstwem i z obrażaniem obcokrajowców pod przykrywka obrażania swoich. Jak by tan zył w PRL to na Mysiej miałbyś pan dozgonny etat z premią. Straciłeś facet dobrą okazję by siedzieć cicho
      • obraza.uczuc.religijnych Re: żałosne odwracanie kota ogonem przez Stasińki 27.06.12, 11:19
        I nie protestujesz, że władze obcego kraju ingerują w wolność polskich mediów i naszą wolność słowa w imię lewackiej politpoprawności?
    • zwf 'Ci panowie' powiedzieli prawdę o sobie... 27.06.12, 11:25
      A ja sądzę, że nie było żadnej ironii a 'ci panowie' po prostu powiedzieli prawdę o sobie:)
      • obraza.uczuc.religijnych Re: 'Ci panowie' powiedzieli prawdę o sobie... 27.06.12, 11:45
        To oznacza, że Figurski ma Ukrainkę która u niego sprząta?
    • grabda1 Stasiński broni chamów . 27.06.12, 11:40
      Do czego się jeszcze POsunie w obronie zwyklego chamstwa "swoich" ???? ..
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Stasiński broni chamów . 27.06.12, 11:47
        Mógłby napisac jaiś chamski tekst w stylu Warzechy.
    • gruntowa Obrazili polskiego chama 27.06.12, 11:43
      Jestem więc polskim chamem, bowiem ja i ogromna większość moich znajomych czujemy się znacznie obrażeni. Zreszta jestem w dobrym "chamskim" towarzystwie. KRRiTv, Rady Etyki Mediów. Pan Stasiński zdaje się nie być obrażony, ergo, nie jest chamem.
      Jest za to "poczciwym głupcem" skoro nie rozróżnia okrzyków płynących z tłumu kiboli, od grubych żartów wykształconych i trzeźwych (mam nadzieję) "redaktorów", z których jeden nawet pisuje do prestiżowego tygodnika. A no właśnie, ciekawym czy na jego łamach "obraziłby polskiego chama" jak pisze Stasiński, w podobny sposób?
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 11:48
        Nie tyle jesteście chamami ile jesteście politpoprawni i być może chcecie być trendy.
    • 4dagome1 najbardziej to śmiać mi się chce 27.06.12, 11:50
      gdy Żyd mówi o honorze ,prawdomówności ,uczcviwości itd hahahahaha
      • obraza.uczuc.religijnych Re: najbardziej to śmiać mi się chce 27.06.12, 12:03
        Dlatego sam z siebie się śmiejesz.
    • dyzlav Wojewódzki OK 27.06.12, 12:00
      Nie oglądam TV i nie słucham radia, i nie słyszałem tych tekstów, ale kiedyś oglądałem prawie każdy "Kuba Wojewódzki Show" (chyba, że akurat w domu była moja stara - wyrywała kabel z kontaktu i darła się, że nie będę w jej domu tego zboczeńca oglądał, hehehe).

Wojewódzki zmusza do myślenia i odbrązawia mity - zmusza sławnych ludzi, żeby pokazali swoje prawdziwe oblicze spod szołbiznesowego wizerunku. Tym beznadziejnym daje prztyczka w nos, a tym spoko pozwala odetchnąć. Spoko facet, słyszałem tysiące jego wypowiedzi, i NIE MA MOWY, żeby można było uznać jego żarty za rasistowskie, szowinistyczne, nietolerancyjne i tak dalej, i tak dalej.

Mam wrażenie, że to on sam sprowokował całą awanturę i ją kontroluje, łącznie z procesem sądowym za "Murzina", i bardzo dobrze, niech sobie radzi sam, mam nadzieję, że nikt mu nie pomoże ;) - jeżeli go zamkną do pierdla, a prawdziwych sk***rwysynów nie, to może myślący ludzie zaczną działać, bo problem jest.

Poznałem wielu Ukraińców, włócząc się po ukraińskich górach, i wszystkich pozdrawiam (poza kilkoma gnojami, jakich wszędzie można spotkać).
      • 1stanczyk Nie widzialem gdziekolwiek by zarzucano 27.06.12, 12:51
        Wojewódzkiemu rasizm.
        Najprościej ujmując przekroczyli akceptowalną w kraju (i tak już bardzo liberalnie rozumianą) barierę posługiwania się szokowaniem i prostacką wulgarnością jako metodą gwiazdorskiego "lansu".

"Konwencja" próbowali ratować sytuacje.

Były już wcześniejsze "zapowiedzi" tego zdrowego spolecznego zjawiska w krytyce innego podobnie lansującego się "gwiazdora" naszych mediów Lisa.

Re: Wojewódzki OK
        • dyzlav Re: Nie widzialem gdziekolwiek by zarzucano 27.06.12, 14:17
          A ja widziałem na okładce Newsweeka, ale może to pytanie retoryczne.
    • white_lake cel chybiony 27.06.12, 12:14
      pisze pan Stasiński: "Kto rozumie przewrotną ironię - wie, że celem tej satyry było owo wiecznie skrzywdzone chamstwo, które za swoje domniemane poniżenie musi się na kimś, najlepiej słabszym, odegrać."

O ile się orientuję, to ludzie tego pokroju lokują się raczej w tzw. niższych warstwach społecznych i nie bardzo ich stać na wynajęcie pomocy domowej. Owe przysłowiowe niemal "panie z Ukrainy" to fenomen głównie warszawski, a zatrudniają je ludzie esktremalnie zadowoleni z siebie, swoich dochodów, pozycji społecznej, bryki, dziecka w prywatnej szkole itd. itp. Więc nie wiem, za co mieliby się odgrywać akurat na Ukrainkach. Oni nie czują się poniżani, a pogarda do innych, biedniejszych to u nich coś tak naturalnego jak kolor oczu. Skrzywdzeni czują się co najwyżej przez państwo, które co miesiąc w formie podatku zabiera ICH pieniądze, żeby wydawać je na zasiłki dla "darmozjadów".
      Takie mam wrażenie, a obserwuję społeczeństwo polskie z bezpiecznego dystansu, skąd wszystko lepiej widać.
      • walonki_putina Oni projektują swoje chamstwo 28.06.12, 08:10
        Na kogoś innego. Toż to proste jak dwa razy dwa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka