25cz Obrazili polskiego chama 27.06.12, 12:15 Ukraińskie MSZ, złożyło protest, gdyż po świętym oburzeniu, jakie ogarnęło masy naszych dyżurnych obrażalskich, nie miało innego wyboru. Trudno by Ukraińcy, byli w stanie rozeznać się w tej materii - oni gdy usłyszeli, że polskie chamy ich obrażają - zaprotestowali! Ale dziwi mnie reakcja naszego radiomaryjnego specjalistę, od uczuć religijnych i innych zjawisk nadprzyrodzonych.To Ukraińcy atakują naszych polskich chamów, a ty przyłączasz się do tego ataku? Logika, rozum? i uczucia, naszych współbraci- polskich chamów, są tak wyrafinowane, że zwykłym chamskim rozumem, się nie obejmie. Wszyscy jesteśmy polskimi chamami i szanujmy to dobro - bo innego nie posiadamy. A Ukraińcy, niech się martwią o swoich chamów. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek-gdansk Jezu! Ilu pięknoduchów się tu wypowiadę. 27.06.12, 12:38 Przecieram oczy ze zdumienia, jaki ten Naród jest święty, jak elegancko się wypowiada o Ukrainkach w Polsce, jakim świętym oburzeniem zapałał w ... swojej sprawie (jak zwykle). Obłuda! To nie było o Wojewódzkim i Figurskim, to było o Was kochani Rodacy. Tylko niech mi jeden z drugim nie mówi, że On jest inny. Bo nawet jeśli to prawda, to jest On jednostką. Niech nie udaje, że nie wie jaka jest większość jego Plemienia w tej sprawie. Nie lubię specjalnie tych magików, ale ostatecznie dobrze się stało, że wywołali tę burzę. Trzeba nam oczyszcząjacego ozonu jak świeżego powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka1947 Obrazili polskiego chama 27.06.12, 12:49 Jakie przesłanki kierowały Stasińskim, żeby usprawiedliwiać chamów ? - chyba nieczyste - może to koledzy ? - z drugiej strony kolegować się z chamami ? - ciekawe kto teraz do Wojewódzkiego przyjdzie ? Bo samo przyjście do jego programu będzie legitymizacją chamstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski nie znam takich chamów 27.06.12, 14:02 Można nie zrozumieć takiej cienkiej ironii jeżeli nie spotyka się portretowanych w audycji chamów na co dzień. Podobnie jest z parodiowaniem telewizji - dla tych, co jej nie oglądają może być mało czytelne. Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Obrazili polskiego chama 27.06.12, 14:09 Tusk jako obrażony polski cham (MSZ protestowało). Tusk jako oburzony polski cham - od lat to jest najlepsze, co można było wyczytać w Gazecie Michnika. Dla samej tej frazy warto, warto, warto czytać Gazetę. Tusk jako oburzony polski cham. Tusk jako oburzony polski cham. To jest cudne: Tusk jako oburzony polski cham... Odpowiedz Link Zgłoś
k.janno Obrazili polskiego chama 27.06.12, 14:32 Oczywiście pan Stasiński się nie poczuwa, bo ani z niego Polak, ani cham. Nie każdy ma ten komfort. Odpowiedz Link Zgłoś
obraza.uczuc.religijnych Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 14:35 No właśnie. Chociaż ty też nie-Polak to co do chama to już nie jestem pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
konto.do.komentarzy Obrazili polskiego chama 27.06.12, 14:36 Stasiński wyprawia straszne wygibasy, żeby mu nie wyszło że postępowi i wspaniali KW i MF to w rzeczywistości chamusie prowadzący audycję dla prostaczków :). Odpowiedz Link Zgłoś
a_dm Ankieta: co sądzisz o żarcie: 4. prokurator 27.06.12, 14:52 Ankieta jest skrajnie tendencyjna, nie ma opcji, że Wojewódzki powinien odpowiadać karnie za szerzenie treści rasistowskich; zwłaszcza, że to recydywa. Odpowiedz Link Zgłoś
ellubis Obrazili polskiego chama 27.06.12, 15:08 WF rozszarpali kota, żeby zwrócić uwagę na straszny los zwierząt w PL... :((( Odpowiedz Link Zgłoś
mikado111 Obrazili polskiego chama 27.06.12, 16:00 "Kogo Figurski i Wojewódzki naprawdę obrazili? Polskiego chama czy jego ukraińską sprzątaczkę?" Z powyższego wynika, że wykształcone i zamożne warszawskie elity (bo tylko one zatrudniają ukraińskie służące na taką skalę, że mówią o nich po prostu "moja Ukrainka") to chamy. Nie znam warszawskich elit, ale jeśli pan Stasiński tak mówi, to pewnie tak jest. Nie rozumiem tylko, dlaczego w dalszej części swojej wypowiedzi pan Stasiński używa określenia "skrzywdzone chamstwo, które za swoje domniemane poniżenie musi się na kimś, najlepiej słabszym, odegrać". Przecież takiemu chamowi z "warszafki" co jak co, ale krzywda się nie dzieje: świetnie mu się powodzi, należy do elity i otacza się takimi jak on. Dlaczego panowie WiF tłumaczą, że wcielili się w"„prawdziwego Polaka"? "Prawdziwy Polak" to wyborca PiS i słuchacz Radia Maryja, czyli niewykształcony nieudacznik i ofiara transformacji z nastawieniem roszczeniowym, a kogoś takiego na ukraińską sprzątaczkę po prostu nie stać, więc nie będzie się nad nią znęcał nawet wtedy, gdy Ukraina wygra z Polską 4:0 dzięki błędom sędziego. Tak czy inaczej, wygląda na to, że panowie Wojewódzki, Figurski i Stasiński obracają się na co dzień w kręgach, w których podobne teksty o ukraińskich gosposiach słyszy się na co dzień, a ja nie, i dlatego oni zrozumieli tę "przewrotną ironię", a ja nie. Jest tylko jeden problem – jeżeli koledzy w/w panów opowiadają o tym, że nie płacą "swoim" zatrudnionym na czarno Ukrainkom lub je molestują, to należałoby to raczej zgłosić na policję, a nie przerabiać na kiepskie dowcipy. Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Spadaj, Stasiński! 27.06.12, 16:26 Znam Monty Pytonów, Blackadder, Father Ted, Brass Eye, Peep Show, the Office, i masę innych produkcji angielskich komików - nikt mnie nie będzie pouczał, że nie zrozumiałem na czym polegał żart zamierzony przed Wojewódzkiego i Figurskiego. Czytałem Wittgesteina, Pearsa, Wrighta, Carnapa, Ogdena i wielu innych filozofów zajmujących się jezykiem - nikt mi nie będzie mówił, że nie rozumiem co znaczą słowa Wojewódzkiego i w jakim kontekście znaczą to, co znaczą. To, że Wojewódzki i Figurski wcielili się w rolę chamów aby w tym kontekście pokazać, co te rzekome chamy rzekomo mówią, nie znaczy że ich słowa nie mają prawa nikogo obrazić oprócz samych wymyślonych chamów. Po pierwsze, tych chamów praktycznie nie ma, to są postaci urojone. Motyw ukraińskiej sprzątaczki nie istnieje w naszej mowie w taki sposób, jak przedstawili to dwaj panowie. Nikt nie wypowiada się w ten sposób o sprzątaczkach z Ukrainy, ani żuleria której językiem tu operowano, która się w ogóle nie interesuje ukrainkami, ani ci którzy z ich usług faktycznie korzystają. Nie ma takich ludzi, z których śmieli się Wojewódzki z Figurskim. Panowie skorzystali z metody, która miałaby sens np. w odniesieniu do antysemityzmu, tu "cham" istnieje realnie i każdy z nas potrafi z głowy przywołać, co on powie: że to winni żydzi, że sejm "zażydzony", że "żydokomuna". To są zwroty które można usłyszeć przechodząc koło rozdyskutowanych meneli, albo zaglądając na fora skrajnej prawicy. Ostrze satyry zaś skierowane przeciw urojonemu przeciwnikowi nie może obrażać kogoś, kto nie istnieje. Obraża natomiast kogoś, kto istnieje. Bo skoro panowie wbrew faktom, postulują istnienie takiego Polaka, który gardzi ukrainkami, to obrażają właśnie i ukrainki i polaków. Przez to, że suponują tym pierwszym uczestniczenie w poniżającej sytuacji, a tym drugim - chamski szowinizm. Podsumowując, spadaj Stasiński, nie będziesz mnie pouczał w sprawach do których brak ci wrażliwości językowej i zwykłej empatii pozwalającej rozumieć reakcje ludzi. Twoja egzegeza jest sztuczna, oderwana od faktów, od zrozumienia dla intencji, jest do niczego. Odpowiedz Link Zgłoś
romarrio Spadaj normalniejszy 28.06.12, 07:32 Mam nadzieje, ze znasz rowniesz "Rybke zwana Wanda" z Johnem Cleese'm i Micheal'em Palin'em Otto (nazwany malpa): - Malpy nie czytaja filozofii! Wanda: - Czytaja tylko jej nie rozumieja! sama znajomosc nie wystarczy, trzeba jeszcze rozumiec :) ale przechodzac do rzeczy, mozna sie zgodzic, ze zart byl slaby, zenujacy, kontrowersyjny etc mozna sie spierac czy to prawdziwy problem czy wydumany, ale koledzy "wcielili sie w role" wiec nie mozna ich oskarzac jakby to byly ich wlasne poglady generalnie zgodze sie, ze ci dwaj panowie to beztalencia, ale nie sadze, ze sa ksenofobami byla kiedys taka historia jeszcze w czasach kina niemego aktor grajacy czarne charaktery w westernach trafil kiedys do jakies malej miejscowosci w Meksyku, miejscowi go od razu rozpoznali i... zlinczowali mysle, ze z Wojewodzkim i Figorskim jest bardzo podobnie ponosza konsekwencje jakby sami byli tymi postaciami ktore tylko odegrali Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Re: Spadaj romarrio 28.06.12, 12:40 ...trzymając się konwencji :) Przechodząc do rzeczy, nie zarzuciłem komikom że to są ich poglądy. To jest właśnie argument Stasińskiego: że kto się poczuł obrażony, ten "nie zrozumiał" co zrobili komicy. To mnie właśnie zirytowało, że nie zastanowił się czy nie ma może innej możliwości, czemu ktoś czuje się obrażony, choć rozumie zamysł. Wytłumaczyłem też jak to widzę, że można kogoś obrazić, wcielając się w wymyśloną rolę. Bardzo łatwo: na przykład wtedy, kiedy rola jest zupełnie wydumana. Głosowałaś na PO? Proszę bardzo, wcielę się teraz w "typowego wyborcę PO" i zacznę opowiadać prostackie żarty o zmarłym prezydencie. Czy obraziłem ciebie, wyborców PO, albo prezydenta? Nie, no bo przecież to była tylko taka rola... podobnie jak Polak, który traktuje wynajmowaną ukrainkę jak podczłowieka. Nigdy się z nikim takim nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher ..Polacy to kibole i chamy.... 27.06.12, 17:01 Panie Stasinski.Zmien Pan nazwisko.Bo dzieki Panu bede i kibolem i chamem.Bede i moherem.Kto Wam placi za walke z krajem, dzieki ktoremu obracacie sie w luksusach? Czy sa to mohery, kibole i chamy?.Kim wiec jestes czlowieku mowiacy i piszacy po polsku? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy-moher Re: ..Polacy to kibole i chamy.... 27.06.12, 17:15 I na koniec.Zastepca Wyborczej popiera rasizm.Dlaczego popiera?.Bo to w stosunku do Polakow, a nie Zydow.Taki rasizm jest ok.Otoz Ukrainki ciagna jakiegos drucika a Polacy to wieprze bo z ta swinia, zabroniona w wielu krajow kojarzy sie Polak.W Wyborczej je sie jak w arabostwie.Prawie wszystko to samo.I tu i tam koszerne(inaczej tylko nazwane)Wesmy obrzezanie.To wymysl egipcjan ale dzis...no wlasnie.W rodzinie nic nie zginie.Zwyczaj obrzezania rozpowszechniony jest i obecny wśród wielu ludów: Bliskiego Wschodu (m.in. Żydów i Arabów.Widzicie braci?.Oni sa bracmi tylko walcza jak ludzie ktorzy uwazaja ze w innych sprawach maja racje.Tak wyglada tekst Stasinskiego.Broni rasistow dla celow ktore sa zwiazane z , przyjmujac to w skrocie, rasizmem.Gazeta Wyborcza to bastion rasizmu w Polsce.Tam jest Stasinski i Michnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Obrazili polskiego chama 27.06.12, 17:08 Nie chamy, a polskie głupki. Polskie głupki zepsuły święto (Euro 2012) Ukraińcom. Polskie głupki zapomniały, do czego są zdolni Ukraińcy (Wołyń, Warszawa 1944). Ale spokojnie polskie głupki, spokojnie, Ukraińcy zapamiętają i w odpowiednim czasie się wam odwdzięczą. Historia lubi się powtarzać, więc spokojnie, wasze praprawnuczki już mają określony los, nieodwołalny, oczywisty. Spokojnie, polskie głupki, spokojnie, już przesądziliście los waszych prawnuczek gwałconych w rewanżu. I nikt wtedy nie będzie pytać, kto żartował, kto demaskował. Spokojnie, polskie głupki. Odpowiedz Link Zgłoś
25cz Obrazili polskiego chama 27.06.12, 17:59 Tak! jestem polskim chamem! i co? i możecie mnie pocałować w dupę, w której mam was i wasze wielkopaństwo. Polskie chamstwo, to sól tej ziemi - naszej ziemi. Cham żywi i broni i z krzyżem, na Krakowskim Przedmieściu, broni naszej chamskiej wiary. Co do Tuska, to nie żaden cham, tylko ruski agent i rudy Niemiec z wermachtu. Gdy Lepper, w sejmie wykrzyczał, że wersalu tu nie będzie, to Kaczyński, od razu wziął go do rządu. Bo Kaczyński jest naszym duchowym chamem i naszym zdrojem z którego spijamy nektar chamstwa. Wszystkim tym, którym polskie chamstwo jest w niesmak - ostrzegam, że cham w mordę dać może, gdy źle mówicie o jego honorze. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedro54 Obrazili polskiego chama, a więc krzyczy... MSZ 27.06.12, 18:33 Jacy wszyscy skorzy do kopania Wojewódzkiego i Figurskiego. Nic nie zrozumieli, ale protestują. Może także dlatego, że ci nuworysze także zatrudniają Ukrainki? Także je wykorzystują? Bo przestało się opłacać wykorzystywanie Polek? Także dlatego, że to medialnie dobrze się brzmi i wygląda. Rzecznik MSZ Marcin Bosacki powiedział PAP, że żądanie przeprosin ze strony ukraińskiego MSZ jest "absolutnie uzasadnione". To klasyczna postawa oportunistów. Najpierw pan Bosacki wraz ze swoim szefem ministrem Sikorskim niech posprzątają tę stajnię Augiasza jaką jest MSZ, niech zrobią porządek z Konsul Generalną w Kolonii - Jolantą Różą Kozłowską, która bezkarnie łamie prawo, zasady moralne i ma wszystkich w d...e, bo wie że za nią wstawi się wszechmocny "profesor" Bartoszewski, jej mentor. Dlaczego nie słyszymy nic na ten temat? Bo to niewygodne? Bo takich konsulów jest więcej? Bo minister i jego świta robi dokładnie to samo? Czekam na komunikat w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
nit21 Re: Obrazili polskiego chama 27.06.12, 19:32 To może i my pożartujmy sobie z Ironią o wszystkim, ale od ironii do chamstwa jest bardzo blisko. Nie słyszałem tej audycji, ale być może Oni pokazali jedynie samych siebie. A prawdziwych Chamów polskich, czy też innych, to widuję, bo w każdym narodzie tacy są. To warto wiedzieć, że taki cham to może być spotkany w Niemczech i będzie szwargotać że wszyscy Polacy to złodzieje, w Paryżu, w kościele i nie tylko naszym, a nawet wśród tych z pejsami są tacy. Stanowisko, pochodzenie i nacja, to nie wyklucza bycia chamem. Czasem sprzyja, bo jest to sposób na życie i uśpienie skrupułów i sumienia. Spójrzmy na polityków, pracowników państwowych mediów i ich dzieci, szczególnie tych z rodowodem PZPRowskim, chamstwo okutane w obłudne współczucie i obłudną wrażliwość. To już wolę chama z pod budki z piwem, bo jest uczciwszy w tym co mówi i robi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomczo Obrazili polskiego chama 27.06.12, 19:51 Być może jestem polskim chamem, ale to co robią panowie Figurski z Wojewódzkim mnie oburza i nie widzę w tym nic śmiesznego. Podobnie jak byłem zażenowany zachowaniem polskich żuli przed meczem z Rosją. To nie Ukrainki pracujące w polskich domach powinny się wstydzić, ale Figurski z Wojewódzkim, którzy swoje kompleksy rozładowują na bezbronnych kobietach. Odpowiedz Link Zgłoś
25cz Obrazili polskiego chama 27.06.12, 20:21 Zgadzam się z tobą w całej rozciągłości! Czasem, ze smutkiem, śpiewam sobie - ach gdzie są te chamy, które my tak kochamy? Taki prosty, czerstwy cham, to dzisiaj rarytas- jak prosty, czerstwy chleb. Prosty cham jest piękny, bo w prostocie jest piękno. Dzisiaj, to takie chamy- niechamy, ni pies, ni wydra. Aby przywrócić chamstwu naturalną szlachetność, planujemy powołać do życia, stowarzyszenie Polskich Chamów im. Lecha k. Do naszego stowarzyszenia, mogą wstąpić wszyscy, oprócz czarnuchów, liberałów, pedałów, żydów, masonów, ruskich agentów, Bartoszewskiego, chinoli, japońców, Michnika i wszystkich innych, których nie lubimy my i nasi przyjaciele. Nasze hasło to - spieprzaj dziadu, bo Polskie Chamstwo idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazikomunista_back Obrazili polskiego chama 27.06.12, 20:51 No wreszcie ktoś rozumny się dla odmiany odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
bernard46 Panie Stasinski....wole panskiego kolege z GW ... 27.06.12, 21:21 a mianowicie....Pawla Smolenskiego i jego rzeczowa ocene "wystepku" FiW; a chamstwo wobec Rosjan jest nie wieksze ni mniejsze anizeli te audycyine z radio Eska Rock. Przeszarzowal pan nieco z tym...polskim chamem. Poszkodowani to zarowno Rosjanie, ktorych tak chamsko przyjeto w Polsce jak i chamskie przycinki FiW wobec Ukrainek. Sapienti sat! z wyrazami....cham kosmopolita Odpowiedz Link Zgłoś
kaszub102 Ukrainki sprzataja przeciez w Salonie Fajnopolakow 27.06.12, 22:47 Zdaniem Stasińskiego, Figurski i Wojewódzki chcieli zaprotestować przeciwko sytuacji, w której ''obrażeni na cały świat grubiańscy Polacy biorą za swoje porażki nikczemny odwet na Bogu ducha winnych ukraińskich pomocach domowych". I znów nie rozumiem - dlaczego na Ukrainkach?!!! Czy z Ukrainą przegraliśmy mecz? Nie. Może chociaż im się udało a nam nie? Też nie, Ukraina również odpadła. Skąd więc te Ukrainki? Może stąd, że są pod ręką, bo pracują w polskich domach, a Czeszki czy Greczynki nie? To byłoby możliwe wyjaśnienie, gdyby nie jeden ważny fakt. Otóż przeciętny Polak Ukrainki nie zatrudnia! Kto zatrudnia? Establishment, ludzie dobrze sytuowani, w wielkich miastach. W końcu tak o tym pisze i Stasiński i inni obrońcy starszych panów - jako o oczywistości. Pewnie w ich świecie tak jest. Wychodzi więc na to, że Ukrainki poniża - również w "realu" - nasz establishment, owi "wykształceni" koledzy Stasińskiego, Figurskiego i Wojewódzkiego - bo to oni przede wszystkim zatrudniają Ukrainki. Normalny "polski cham" - ten, który istnieje w głowie Stasińskiego, Figurskiego i Wojewódzkiego - raczej sam sobie sprząta w domu (pewnie zdaniem Stasińskiego - nie sprząta, ale to już inny temat). Wojewódzki i Figurski, a także Stasiński, nie mogą więc tłumaczyć się, że sprowadzili do skrajności złe polskie cechy. Oni raczej pokazali, co siedzi w ich głowach, pełnych neurozy, kompleksów i nienawiści do własnej wspólnoty. I co nie bez znaczenia - w głowach, w których jest tak wiele żądzy chorej, patologicznej dominacji. Zarówno nad pomocami domowymi, jak nad Polakami nieestablishmentowymi. wpolityce.pl/wydarzenia/31258-jeszcze-o-starszych-panach-wojewodzkim-i-figurskim-kogo-oni-opisali-kto-zatrudnia-ukrainki-establishment-zwykli-polacy-sprzataja-sobie-sami Odpowiedz Link Zgłoś
armia_konna Obrazili polskiego chama 27.06.12, 23:22 Gdyby redaktor Stasiński zadał sobie trud przejrzenia ukraińskiej prasy, ukraińskiego Internetu, wiedziałby, że poczuł się obrażony nie polski cham, ale wielu Ukraińców, którym trudno było odczytać intencje panów Figurskiego i Wojewódzkiego, którym ze zrozumiałych względów zatarł się ów rzekomy cudzysłów, i żartu i ironii niestety nie odczytali. No ale w tym przypadku przecież można to tłumaczyć tym, że ów mityczny polski cham i kołtun, tak nastawił niemałą część ukraińskiego społeczeństwa, by pognębić biednych dziennikarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
solent Obrazili polskiego chama 27.06.12, 23:56 Wojewódzki to zakompleksiony cymbał, który udaje intelektualistę i robi na tym "karierę" (czytaj: pełno go w przygłupawych programach telewizyjnych, w związku z czym ma mnóstwo kasy). Jego kompleksy i miernota intelektualna wychodzi na jaw, kiedy spotyka się z gwiazdami naprawdę światowego formatu (jak choćby z Katie Melua w polskiej edycji X Factor) - wtedy słoma wyłazi mu z butów, gęby, dupy i uszu. Jego błyskotliwość przypomina błyskotliwość muszli klozetowej po umyciu domestosem. Podobnie było w tym przypadku. Oczywiście, Wojewódzki tłumaczy swoje "żarty" tym jego typowym pseudointelektualnym bełkotem. Dziwi mnie, że tylu ludzi się nabiera na tę tandetę. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Obrazili polskiego chama 28.06.12, 06:54 Dożyliśmy ciekawych czasów kompletnego przewartościowania niektórych norm. Gazeta, która ma ambicje bycia głosem lewicowo-liberalnej inteligencji, poucza otóż piórem swego (wice)naczelnego, że ludzie oburzeni na płaskie dowcipasy o gwałceniu ukraińskich służących to "polskie chamy" - zaś ci którzy z owych żarcisk ochoczo rechoczą, to w konsekwencji ani chybi subtelni intelektualiści :-O Interesujące, że redaktor Stasiński tak pryncypialnie potępia obrażalskość rzekomego "polskiego chama", w sytuacji gdy przeciw obraźliwym tekstom pp. WiF wobec czarnoskórych zaprotestowali w pierwszym rzędzie sami czarnoskórzy (i rzecz doszła aż do wysokich instancji sądowych), a przeciw obraźliwym tekstom wobec Ukrainek zaprotestowali przede wszystkim sami Ukraińcy (i rzecz doszła aż do wymiany not dyplomatycznych). Czemu zresztą trudno się dziwić, w sytuacji gdy 99,9% rzekomych "polskich chamów" jakich wytworzyły sobie w swoich umysłach niektóre "elity", bynajmniej nie zatrudnia ukraińskich sprzątaczek (ani, co oczywiste, żadnych innych), a z Ukraińcami co najwyżej czasem wspólnie ciężko pracuje... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
alurka Obrazili polskiego chama 28.06.12, 08:09 Ale co ma jedno z drugim?? Owszem- tamto oburzało mnie 100x bardziej! ale TYM maja sie panowie bronic- " bo oni sa gorsi"? Jak dzieci w piaskownicy no Odpowiedz Link Zgłoś