josif47 30.06.12, 19:46 Nie spelnia warunkow ?... wiele domow opieki ludzi starszych nie spelnia warunkow o ktorych mowa w tym artykole i dziala. Jak zwykle.. przepisy...byle tylko przeszkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
notoczo Re: Polska Nieludowa... 30.06.12, 21:39 stworzyc legalnie dzialajace latwo dostepne domy opieki to nie ma komu (panstwo ma to w d..pie) ale juz karac kogo popadnie to owszem pierwsi :P tfu tfu Odpowiedz Link Zgłoś
mniklasp Re: Polska Nieludowa... 30.06.12, 21:49 jedna Europa a jak skrajnie rozne swiaty. Opieka nad starszymi: Szwecja i Polska. Zjednoczona Europa nie ma szans na przetrwanie. Przepasc miedzy krajami w kazdej dziedzinie jest kolosalna. Nie do nadrobienia w ciagu 5 pokolen Odpowiedz Link Zgłoś
nadworny_blazen Bez przesady 01.07.12, 04:54 W wielu państwach federalnych jest bardzo duży rozrzut w świadczeniach społecznych i kosztach utrzymania. W USA bardzo wiele domów spokojnej starości jest na Florydzie gdzie klimat pozwala budować taniej, lokalne jedzenie jest tańsze, mniej się wydaje na ogrzewanie (ale więcej na klimatyzacje :-). Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 A Madoffowie na staruszkach tam nie żerują?... 01.07.12, 16:31 nadworny_blazen napisał: > W wielu państwach federalnych jest bardzo duży rozrzut w świadczeniach społeczn > ych i kosztach utrzymania. W USA bardzo wiele domów spokojnej starości jest na > Florydzie gdzie klimat pozwala budować taniej, lokalne jedzenie jest tańsze, mn > iej się wydaje na ogrzewanie (ale więcej na klimatyzacje :-). Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 21:51 Prawie każdy stary człowiek ma trudności z poruszaniem się. Czy tylko dlatego musi przebywać w pensjonacie z windą, pielęgniarką, lekarzem i cholera wie z kim i czym jeszcze? Czy w Polsce wszystkich emerytów traktuje się jak ubezwłasnowolnionych? Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 11:55 Chyba niewiele wiesz o starości. Odpowiedz Link Zgłoś
judicajuste [...] 30.06.12, 22:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
szerszen0 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 22:11 >kryje się w rzeczywistości nielegalny dom starców, gdy 69-letnia mieszkanka pensjonatu popełniła samobójstwo< to jak to jest - do 67 roku życia człowiek może pracować, a w wieku 69 lat - starzec? czy może ktoś mi to wytłumaczyć? ----------------------------------------------------- wszystko jest trudne zanim stanie się proste (Fuller) Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 22:27 też tak właśnie czytam io tej 69-letniej staruszce. cos tu się chyba komuś pomieszało. Paul McCartney to też staruszek? kobieta prawdopodobnie była chora, może demencja jej sie zaczęła, może alzheimer ale nazywanie jej staruszką jest przegięciem. chyba tę notatkę pisał jakiś 20latek, dla którego 40latki to już emeryci Odpowiedz Link Zgłoś
jwoj1 Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 22:13 "Śledczy zwrócili się z wnioskiem do sądu o przeniesienie tych ludzi do domów opieki".Pytam,na jakiej podstawie,czy są ubezwłasnowolnieni?Nijaki Trojan z kole isugeruje,że przebywanie ludzi starszych w pensjonatach nie jest do końca legalne.Panowie śledczy i p.Trojan-nie mówcie bzdur! W Polsce,jeszcze na szczęście człowiek,nawet starszy może mieszkać w wynajętym pokoju,mieszkaniu,pensjonacie jak długo sobie życzy-także do śmierci,a decyzja zależy wyłącznie od niego,a nie od sądu,prokuratora,czy nijakiego p.Trojana.Zaniast więc zajmować się bzdurami niech śledczy,osoby podobne p.Trojanowi,wydziały zdrowia,placówki opieki społecznej,skuteczniej kontrolują domy opieki prywatne i państwowe,gdzie w przeważającej większości nie ma odpowiednich warunków dla pensjonariuszy,z ktorych wiele placówek działa nielegalnie,gdzie zatrudnia się na podstawie umów-zlecenia,lub w ogóle bez umów personel bez kwalifikacji i któremu nie płaci się regularnie (zaległości w wypłacie wynagrodzeń wynoszą wiele miesięcy,zaś urzędy skarbowe powiadamia się,że pensje wypłaca się regularnie i w terminach) np.. prywatny dom opieki w Łodzi,ul.Liściasta Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinthus_orientalis Mogileńska welcome to!!! 30.06.12, 22:23 Zapraszamy do uroczej, nastrojowej, intymnej, spełniającej wszelkie standardy, umieralni przy ul. Mogileńskiej w Poznaniu. No wypas, po prostu! Niefajne te zmierzchy życia bywają... Nie krytykuję, nie oceniam nawet, po prostu byłem i widziałem.... Odpowiedz Link Zgłoś
daga_1 To znaczy, że jak bedę miała ochotę i pieniądze 30.06.12, 22:46 na stare lata zamieszkać w pensjonacie nad morzem np. to nie będzie mi wolno? Bo mnie jakiś urzędniczyna przeniesie na siłę do jakiegoś domu starców? Tylko dlatego, że tam będzie lekarz, pielęgniarka i winda. Pomimo, że nie będzie mi to trio do niczego potrzebne? To ja chyba się zabiję już wcześniej, może w wieku 60 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Ochota i pieniądze, to za mało, żeby się puścić... 01.07.12, 16:33 ...Trzymaj się! daga_1 napisała: > na stare lata zamieszkać w pensjonacie nad morzem np. to nie będzie mi wolno? B > o mnie jakiś urzędniczyna przeniesie na siłę do jakiegoś domu starców? Tylko dl > atego, że tam będzie lekarz, pielęgniarka i winda. Pomimo, że nie będzie mi to > trio do niczego potrzebne? To ja chyba się zabiję już wcześniej, może w wieku 6 > 0 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
drewny_kocur polska rzeczywistosc 30.06.12, 22:55 no to moze zamiast durnowato pitolic rzad zrobilby cos w tym kierunku zeby zapewnic rodakom godna starosc...jesli emerytury by na to starczaly staruszkowie nie lgneliby do nielegalnych ale tanszych domow starcow...swoja droga i tak sie dziwie ze w ogole na takie instytucje ich stac bo brutalna prawda jest taka ze musza wybierac miedzy chlebem a lekarstwami...a jak my bedziemy starzy bedzie w Polsce jeszcze gorzej! no ok, wiem, w Indiach maja jeszcze gorzej co jest watpliwym pocieszeniem bo podobno jestesmy europejczykami Odpowiedz Link Zgłoś
061445h Re: polska rzeczywistosc 30.06.12, 23:09 No to dowiedzialem sie dzisiaj ze jestem 69 letnim staruszkiem. Tylko jakos nikt mi nie ustepuje miejsca w tranwaju czy tez w kolejce po piwo. A swoja droga to wlasnie chce wynajac sobie przytulny pensjonat w Szklarskiej Porebie na conajmniej 6 miesiecy. Czy grozi mi "deportacja" do domu starcow? Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: polska rzeczywistosc 30.06.12, 23:27 staruszek i piwo? a fe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
drewny_kocur Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 01:02 eee...przytulny pensjonat na 6 miesiecy? no to ma pan szczescie bo np. moja babcia dostaje jakies 800 zloty emerytury miesiecznie wiec raczej o "przytulnych pensjonatach" moze tylko pomazyc a dodam jeszcze ze wiekszosc emerytow ma wlasnie tego typu "dochody" wiec nie wyobrazam sobie za takie pieniadze utrzymac wlasne mieszkanie i dodatkowo pensjonaty wynajmowac Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 02:00 może spróbuj od jutra żyć inaczej? ogolić nogi, zainstalować polską czcionkę, poduczyć się trochę ortografii.. Odpowiedz Link Zgłoś
drewny_kocur Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 02:39 hmmm...sama sobie ogol brode i nie wtracaj sie tam gdzie nie masz nic ani ciekawego ani madrego do powiedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 09:50 całkiem dobrze wyglądam z brodą. a mojgo pensjonatu, jeśla rada była zupełnie poważna - pierwszy krok do tego, by móc a) na starość być zamożniejszą niż babcia i b) pomóc babci w wyjeździe do przytulnego pensjonatu, gdy o tym zamarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
drewny_kocur Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 12:31 piszesz od rzeczy brodata ciociu "dobra rada"...chodzi mi o to ze emeryci powinni byc samodzielni finansowo "Quae vetera nunc sunt, fuerunt olim nova "... Odpowiedz Link Zgłoś
safom Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 14:14 No to już. Przegłosować w sejmie ustawę :"że powinno być stać". Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: polska rzeczywistosc 01.07.12, 19:43 drewny_kocur napisała: > emeryci powinni byc samodzielni finansowo więc pomyśl o swojej emeryturze już dziś! Odpowiedz Link Zgłoś
emigrant-kontratakuje Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 23:04 Co za bzdura!!!! Jakich starców? Wg ustawy 69 latek to powinien spokojnie jeszcze na budowie lopata smigac! Odpowiedz Link Zgłoś
qwerty77pn [...] 30.06.12, 23:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
piggy1 Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 23:28 "Nieraz właściciele małych pensjonatów w miejscowościach uzdrowiskowych przyjmują ludzi starszych na dłuższy pobyt, choć wiedzą, że nie jest to do końca legalne." A ja mam pytanie? Co znaczy sformułowanie - człowiek starszy? Czy jak np. osoba w wieku 70 lat, nie wymagająca codziennej opieki lekarskiej czy pielęgnacyjnej, sprawna fizycznie i psychicznie, będzie chciała w takim pensjoancie wynając pokój, na tak długo, jak będzie miała ochotę - to co? Właściciel pensjonatu ma jej odmówić? Postąpi wbrew prawu? Przeciez to dyskryminacja z uwagi na wiek i taki potencjalny gośc będzie mógł złożyc skarge. Czy pensjonaty są tylko dla ludzi niebędących emerytami? Więcej... wyborcza.pl/1,75478,12033520,Pensjonat__nie_spokojnej_starosci.html#ixzz1zJWWGnhD Odpowiedz Link Zgłoś
pare.slow Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 23:29 Nie rozumiem jakie tu przestepstwo?! osoba 69 letnia to zaden starzec!. Jesli chciala popelnic samobojstwo to jej sprawa. A dlaczego osoby starsze nie moga mieszkac w zwyklych pensjonatach zamiast tyvh deprymujacych i okropnych domow starcow, gdzie widzi sie tylko wokol siebie starych i chorych. Sama bym chciala mieszkac na starosc w dobrym hotelu i miec all inclusive. Odpowiedz Link Zgłoś
maguniaklikunia Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 23:31 A więc jest pomysł na biznes. Skoro jest coraz więcej i więcej staruszków to mam taką propozycję. Zamiast stadionów zacznijcie budować domy starców. Takie różne jak różne są domy wczasowe .Z dwoma gwiazdkami , z trzema , czterema i pięcioma. A potem jak taki 67 letni staruszek dożyje emerytury to przeniesie się do pensjonatu. Może sprzeda mieszkanie albo odda dzieciom i będzie czekał na śmierć . A wraz z nim będzie też czekał ZUS . A młodzi zamiast wyjeżdżać do pracy jako opiekunowie i opiekunki osób starszych do krajów zachodnich mogą przecież pracować tu w kraju. Szybko należy zrobić reorganizację szkolnictwa i zamiast menadżerów zacząć szkolić geriatrów , pielęgniarzy itd czyli takich którzy będą potrzebni do pracy przy osobach starszych . Bo przecież bogatemu nie można zabronić a biednemu nie można kazać . Odpowiedz Link Zgłoś
nadworny_blazen Po pierwsze mieć czym zapłacić 01.07.12, 05:26 Po pierwsze, szkolić to można, i się szkoli, ale nie utrzymasz tych ludzi w Polsce dopóki im nie zapłacisz. Nie zapłacisz im dopóki ich podopieczni będą w nędzy, bo tak czy inaczej to oni płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
gozal Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 30.06.12, 23:58 i tak będzie, dopóki państwo nie weźmie się porządnie za opiekę nad osobami starszymi i niepełnosprawnymi. a problem osób w podeszłym wieku wymagających opieki będzie się nasilał, bo społeczeństwo się starzeje, a coraz mniej krewnych może sobie pozwolić czasowo / chce opiekować się swoimi rodzicami, babciami. druga sprawa to "legalne" domy starców, które nie spełniają wymogów. i to mimo wysokich jak na polską kieszeń cen. i tym raczej niewielu tych, co powinno, się przejmuje. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 00:37 gozal napisała: > coraz mniej krewnych może sobie pozwolić czasowo / chce opiekować się swoimi > rodzicami, babciami. a co może być ważniejszego w życiu do roboty, niż opieka nad najbliższymi, gdy takowej wymagają? Odpowiedz Link Zgłoś
delfina77 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 07:33 a co może być ważniejszego w życiu do roboty, niż opieka nad najbliższymi, gdy > takowej wymagają? Chociażby zarabianie na ratę kredytu mieszkaniowego zaciągniętego na 30 lat. Poza tym wiele osób starszych woli samodzielność od mieszkania kątem z dziećmi, nie pomyślałeś. o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 09:38 kredyt jest dla ciebie ważniejszy niż rodzice? niezłą żmiję sobie wyhodowali.. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 12:26 Nie widzisz sarkazmu? Mlodzi musza gdzies mieszkac a 20 lat kapitalizmu dalo nam taki przekroj spoleczenstwa - obecne pokolenie ludzi na emeryturze ledwo ciagnie, nie ma z czego pomoc dzieciom wiec te dzieci musza zaciagnac kredyt na 20-40 lat zeby gdzies sie podziac. Jesli rodzice maja dwojke dzieci to z tej nedznej emerytury jeszcze pomagaja splacac te kredyty. A potem jak sie okazuje, ze jeden rodzic jest ciezko chory to: - zadne z dzieci nie jest w stanie zrezygnowac z pracy na kilka lub kilkanascie lat bo druga osoba nie zarobi na kredyt a rodzice juz nie pomagaja - rodzice nie maja zadnych wiekszych oszczednosci zeby zapewnic sobie dodatkowa opieke na starosc I nie jest to niczyja wina, po prostu tak nas zrobiono w balona. Odpowiedz Link Zgłoś
safom Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 14:17 oczywiście jw. "przegłosować w sejmie, że Państwo ma się wziąść i ma być lepiej". Proste, co? Odpowiedz Link Zgłoś
tomash1970 Bzdury 30.06.12, 23:58 Prawa człowieka_? Jednym z nich jest prawo do wyboru miejsca zamieszkania baranogłowy! Jak ja będe stary to chciałbym sam zdecydować gdzie zamieszkam! Odpowiedz Link Zgłoś
tomash1970 Bzdury i tyle 30.06.12, 23:59 Prawa człowieka_? Jednym z nich jest prawo do wyboru miejsca zamieszkania baranogłowy! Jak ja będe stary to chciałbym sam zdecydować gdzie zamieszkam! Odpowiedz Link Zgłoś
madziapl1 Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 00:03 Ja mam 70 lat i tego kur.a nie rozumiem !!!!! Kazdego nalezalo zapytac czy chce dalej wynajmowac pokoj czy nie, czy sie tu dobrze czuje , czy nie. Jezeli komus nie pasuje zabrac do domu starcow czy szpitala. Kur.a tu nie chodzi o dobro pensjonariusza ale o zarobek innych pensjonatow. Opieka spoleczna zamiast pomagac to wujek co ma pensjonat kazal pracownikowi opieki dac wniosek do prokuratory. A wiec sie pytam do KUR.Y MAMY gdzie jest tu sens i gdzie logika !!!!! Mieszkam w USA i moge zdechnac pod plotem lub w motelu, hotelu czy w pensjonacie to jest Moj wybor Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 00:09 ja piernicze emeryt to jakies ubezwlasnolnione bydlo nie ma prawa wczasowac gdzie chce i ile chce,jezeli nie sa to osoby psychicznie chore to mieszkaja gdzie chca szkoda ze nie interesuje sie prokurator staruszkami ktore po oplaceniu czynszu z tysiaczlotowj emerytury przymieraja glodem w wlasnych czterech scianach Odpowiedz Link Zgłoś
dinozaur47 Re: Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 08:53 Eee... to jakieś przedwczorajsze . Na swoim babcia długo nie pomieszka , jak Ukochane Słoneczko Andów ( Gwiazdeczka Dolomitów ) zaprowadzi podatek katastralny . Pozdrowienia Dinozaur ( z Neandertalu ) Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_3 Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 00:31 69 lat ??? to młoda babka jeszcze wg. obecnie obowiązującej propagandy. a tymczasem dwa lata po tuskowej emeryturze skończymy w domach starców. Odpowiedz Link Zgłoś
rudamaruda1949 co ma zrobić właściciel pensjonatu? 01.07.12, 00:41 gości poza sezonem jak na lekarstwo i nagle jak dar z góry pojawia się staruszka, która przyjechała na 3 tygodnie, syn twierdzi, że jej się tak spodobało, że chce jeszcze się nacieszyć klimatem na kolejne 3 tygodnie, pensjonariusz się cieszy - bo po sezonie jedynie do tej pory wpadali cudzołożnicy - na krótko, hałaśliwie i robili bałagan i wyrzuty sumienia. Staruszka jest miła, zadowolona, trochę otępiała jak to w jej wieku, bardzo się cieszy jak widzi dzieci właściciela pensjonatu, zawsze częstuje cukierkami i daje im zarobić drobne kwoty za fatygę (za zakup czasopism, za zaniesienie listu na pocztę), po kolejnych 3 tygodniach, staruszka twierdzi, że chce na kolejne 3 tygodnie zostać... i że właśnie przyjeżdża do niej jej koleżanka, która wynajmie pokój obok. CO MA ZROBIĆ WŁAŚCICIEL? wyrzucić? Odpowiedz Link Zgłoś
nadworny_blazen Gazeta jest wybiórcza 01.07.12, 04:48 Jeśli żyjemy w wolnym kraju to ludzie mogą wynająć kwaterę gdzie oni chcą. Jedyny problem to gdy pensjonariusz jest już tak niedołężny, że wymaga pomocy w umyciu się. Jest wtedy bardzo ciężko twierdzić, że nie wykonuje się usług pielęgnacyjnych i nie wlicza się ich do rachunku. Odpowiedz Link Zgłoś
mocten Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 02:42 A ja mam takie pytanie lekko poza konkursem- kto płaci za ratowanie nieubezpieczonych samobójców? Po pierwsze chyba jakoś niezręcznie takiemu uratowanemu samobójcy wystawić rachunek, a po drugie może wpaść w depresję i próbować popełnić kolejne, i zacznie się wyścig zbrojeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jiddu Robią ze starszych ludzie umysłowo chorych? 01.07.12, 03:08 Bo nie mogą mieszkać gdzie im się żywnie podoba? Płacą i mieszkają gdzie chcą i pewnie większość z nich się cieszy, że to nie dom starców, lecz dom wypoczynkowy. Co to w ogóle za chora afera? Chyba jasno mówią, że nie ma opieki medycznej i kto chce, ten sobie może mieszkać. Odpowiedz Link Zgłoś
nadworny_blazen Starsi ludzie sa bardzo pelnoletni 01.07.12, 04:16 Starsi ludzie mogą mieszkać gdzie chcą i żaden przepis tego nie zmieni. Siostra mojego dziadka, ponad 90 lat młoda, jeszcze chodzi po schodach w swojej kamienicy. Prawdopodobnie trzyma się tak dobrze bo jest ciągle aktywna. Trzeba wariata aby ją próbować przenieść do innego lokum tylko dlatego, ze jej mieszkanie nie spełnia norm dla seniorów. Przecież ona płaci czynsz za ten lokal. To co teraz gminę podacie do sądu za wynajem niestosownego mieszkania dla seniorki? Tak tendencyjnego artykułu dawno nie przeczytałem. Co wam za niego obiecano? Reklamę prywatnego domu spokojnej wegetacji? Państwowe domy opieki to fikcja. Miejsc jest parokrotnie mniej niż potencjalnych chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
tam96 Re: Starsi ludzie sa bardzo pelnoletni 01.07.12, 07:28 :) masz 2tysie reciny to cie xiadz i inni wezma haha najlepiej jak jeszcze majatek na niz przepiszesz :P cos przycichlo o odwroconej hipotece. juz we wtorek zaczna patrole zus i us robic lapanki chyba i pod mur 70latkow... Odpowiedz Link Zgłoś
janusz1069 Pensjonat (nie)spokojnej starości 01.07.12, 07:09 Super temat. Czuję oddech redaktora Furgalskiego i Wojewódzkiego. Ten sam redaktorski klon umsłowy, rózna inteligencja. Zeby tylko takie przestępstwa popełniano. A gdzie wolność i prawa człowieka. Czy z wiekiem nie mamy już prawa do wyboru miejsca zamieszakania? A swoja drogą to jest przykre, że starszych ludzi wyrzuca się z ich domów bo potrzebne miejsce do hodowli nowych klonów, które z czasem wyrzuca te klony z domów. Ot tAKI ŁAŃCUCH POKARMOWY WSPÓLCZESNEJ CYWILIZACJI. Odpowiedz Link Zgłoś