rpq 04.07.12, 09:57 A co z planami awaryjnymi rzadu na takie okazje? Powaznie to jest rola gazet i obywateli aby sie nad takimi problemami zastanawiac?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mark6 Charge Back 04.07.12, 10:01 Jeżeli zapłaciłeś za podróż KARTĄ to Bank - wydawca Karty M U S I BEZ ŻADNEJ DYSKUSJI zwrócić Tobie poniesione Koszty. Bank nie robi żadnej łaski . Takie są przepisy o których niewiele ludzi wie. Powołuj się w korespondencji z Bankiem na tzw. klauzulę CHARGE BACK !!!!!!!!!!!!!! PS Bank jest uważany za stronę w transakcji. Przepisy obowiązują także gdy zapłacisz Kartą np. przy zakupach w internecie. Jeżeli zostaniesz oszukany masz prawo ŻĄDAĆ zwrotu pieniędzy od Banku, który, powtarzam jeszcze raz . BEZ DYSKUSJI musi pokryć straty. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi t... 04.07.12, 10:08 Czyli sprzedawali praktycznie do konca i skasowali maksimum co mogli. Przestepstwa gospodarcze sa wszedzie trudne do udowodnienia a w takich przypadkach prawie niemozliwe. Tu zawsze mozna na cos zwalic i argumentowac silami wyzszymi, bo gdyby bylo trzy razy wiecej zamowien, to......... Odpowiedz Link Zgłoś
pedror Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 10:58 rpq napisał: > A co z planami awaryjnymi rzadu na takie okazje? A co ma do tego rząd? A jeśli ja wynajmę malarza, żeby mi pomalował mieszkanie, dam mu na farby, a on to przepije i mi nic nie pomaluje, to rząd też ma mieć jakiś plan awaryjny na tę okazję? Odpowiedz Link Zgłoś
marzenw73 Zadziwiająca prawidłowość 04.07.12, 11:25 Zastanawia mnie jedna rzecz - czemu bankrutują firmy, które należność pobierają przed wykonaniem usługi? Przecież dokładnie znają wysokość kosztów przez siebie poniesionych, które wraz z prowizją i podatkiem umieszczają w cenie usług. Ostatnio jest wysyp takich firm - przypomnijcie sobie choćby firmy "budujące" stadiony i autostrady - po zainkasowaniu należności - ale przed wypłaceniem podwykonawcy -bankructwo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sondziarz Re: Zadziwiająca prawidłowość 04.07.12, 12:15 Bo płynność finansowa to w dużym uproszczeniu możliwość pokrycia zobowiązań bieżącymi wpływami. Innymi słowy, z tych pieniędzy, które ludzie wpłacają dziś na poczet swoich przyszłych wojaży opłacane są turnusy, które już trwają. Twoje pieniądze nie czekają aż ty wyjedziesz bo to by się firmie nie opłacało. I nie, nie jest to nielegalne - tak działają firmy w prawie każdej branży. Zobowiązanie nr 1 -> Wpłata nr 1 -> Spłata zobowiązania nr 1 i powstanie zobowiązania nr 2 -> Wpłata nr 2 -> itd. W momencie gdy firma traci np. 30% klientów pojawiają się problemy z płynnością. Odpowiedz Link Zgłoś
bezspokoju Re: Zadziwiająca prawidłowość 04.07.12, 15:57 Czyli co, łańcuszek św. Antoniego bez konsekwencji ? A teraz darcie mordy pokrzywdzonych na cały Świat, bo zostali oszukani. Dwadzieścia lat wstecz upadały zakłady pracy, a ludzie szli na bruk, teraz ludzie są wyrzucani z mieszkań kupionych przez innego cwaniaczka. Obecnie cała Polska słyszy o dramacie wczasowiczów, a o dramatach oszukanych w majestacie PRAWA słyszy się od czasu do czasu, w zależności od nośności medialnej PRZYPADKU. Bałtyk jest piękny. Odpowiedz Link Zgłoś
kyjothe Re: Zadziwiająca prawidłowość 04.07.12, 20:05 i oto odpowiedź dlaczego system emerytalny również musi upaść Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Zadziwiająca prawidłowość 04.07.12, 12:16 Nie tylko przed wykonaniem uslugi, ale po tym, jak wiekszosc potencjalnych klientow w danym sezonie juz zaplaci. Wtedy nagle sie okazuje-nie ma plynnosci.... To jest oszustwo, ale jak juz napisalem-bardzo trudne do udowodnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
pedror Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 11:34 Najpierw doczytaj, co napisałem, potem... Nie, inaczej... Najpierw wróć do szkoły, naucz się czytać ze zrozumieniem, a potem możemy wymieniać się opiniami, dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
turystkapl Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi t... 04.07.12, 13:38 Dzień dobry, szukam informacji o możliwości odzyskania pieniędzy za opłaconą wycieczkę w przypadku, gdy cześć kwoty nie została przelana przez pośrednika na konto Sky Clubu. U kogo lepiej domagać się zwrotu pieniędzy- u pośrednika czy w Urzędzie Marszałkowskim? Jak domagać się zwrotu wpłaconej kwoty u pośrednika? Z góry dziękuję za komentarze, Pozdrawiam, TurystkaPl Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 15:42 Lepiej u Marszałka, bo on ma nasze pieniądze, a pośrednik ma Twoje... turystkapl napisał(a): > U kogo lepiej domagać się zwrotu pieniędzy- u pośrednika czy w Urzędzie Marszał > kowskim? > > Jak domagać się zwrotu wpłaconej kwoty u pośrednika? > > Z góry dziękuję za komentarze, > > Pozdrawiam, > > TurystkaPl Odpowiedz Link Zgłoś
wiechuta Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 14:06 Przepraszam, przecież to nie rząd sprzedawał te wczasy! Każdy myślący człowiek wiedział, że po upadku Triady szykuje się kolejne szambo. W naszym kraju, niestety, najważniejsze jest żeby było tanio! No to skończyło się jak ssię skończyło. Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 14:50 Biuro podróży zbankrutowało? Płać kartą, a odzyskasz pieniądze z a wczasy .To samo dotyczy samolotów .Ja tak zawsze robie forsal.pl/artykuly/630355,biuro_podrozy_zbankrutowalo_plac_karta_a_odzyskasz_pieniadze.html kupteraztaniej.pl/wiadomosc/Chargeback-reklamacja-transakcji-oplaconych-karta-2285824.html transakcje.pl/artykul,chargeback_czyli_zwrot_pieniedzy_z_zakwestionowanej_operacji_przy_uzyciu_karty_platniczej,792587165.html Odpowiedz Link Zgłoś
graga05 Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 15:23 Polskie biura podrozy w swojej ofercie maja z reguly bardzo tanie wycieczki. Oczywiscie takze i drogie. Zadne biuro z krajow zachodnich nie mogloby sobie pozwolic na takie ceny, chyba, ze na jakis last minut, wyprzedazach. Azeby utrzymac takie ceny polskie biura balansuja na granicy fatalnego poziomu uslug, w tym jakosci hoteli, sprawnego transportu, profesjonalnosci pilotow, rezydentow, kontrahentow... prowadzeniem rozrachunku nie tylko wg ustalonych przepisow finansowych... Wielokrotnie korzystalam z zachodnich biur podrozy, dwa razy bylam tez z Polski na wyjazdach zagranicznych. Wtedy moja cena miescila sie w srednio-wyzszym zakresie i jednak bylo to ponizej sredniego poziomu dla zachodnich turystow, (hotele dostojne, pieknie polozone, ale od lat nieremontowane). Nie rozumiem pretensji, ze sprzedawali do ostatniej chwili wycieczki. To 2 tyg wczesniej mieli podac do wiadomosci, ze beda bankrutowac i uprasza sie...to jakie jest sluszne rozwiazanie? Troche to smieszne, ze na taka okolicznosc angazuje sie biuro marszalkowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 15:37 raga05 napisała: > Polskie biura podrozy w swojej ofercie maja z reguly bardzo tanie wycieczki. > Oczywiscie takze i drogie. Zadne biuro z krajow zachodnich nie mogloby sobie > pozwolic na takie ceny, chyba, ze na jakis last minut, wyprzedazach. Nie dokońca jest tak mówisz. Czesto korzystam z ofert niemieckich biur podróży i widze, że ceny mają niższe niż w PL a standard wyższy. Oczywiście dużo zależy od aktualnego kursu PLN/EUR, ale generalnie jest taniej i lepiej. W Niemczech po prostu działa efekt skali. Tam po prostu nawet najbardziej egzotyczne wycieczki są dostępne dla przecietnego obywatela, dzieki czemu duże biura obsługują rocznie po kilkaset tysięcy osób, a nie jak w Polsce po kilka/kilknascie tysięcy. Dzięki temu Niemieckie biura mają duże rabaty na dobre hotele, przeloty, etc. i wszystkim się to opłaca... Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 15:20 Frajerów nie sieją, sami się rodzą. Jak ktoś się łasi na dwutygodniowa wycieczkę na Kubę "al inkluziw" za 6.000 zł to jest frajerem. Przecież te 6 tysięcy nie pokrywa nawet ceny biletów w obie strony, a co dopiero reszty imprezy, no i gdzie zysk operatora. Niestety dopóki głównym kryterium wybory wycieczek przez Polaków będzie niska cena, dopóty takie wałki będą normą. Odpowiedz Link Zgłoś
76aga Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 17:43 Nie mogę czytać takich bredni… kilka lat temu zapłaciłam za 2 tygodnie all w Turcji z Itaki 1250 zł. za osobę i jakoś do dzisiaj biuro nie padło. Jak to się ma do twoich teorii? Wkurza mnie takie mądrowanie, że jak kupujesz tanio wycieczkę to sam sobie jesteś winien, że biuro padło, bo tanio kupiłeś… Pozdrawiam tych, którzy nie lubią przepłacać za wczasy i szukają okazji Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
royal_pl Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 21:07 76aga napisała: > Nie mogę czytać takich bredni… kilka lat temu zapłaciłam za 2 tygodnie al > l w Turcji z Itaki 1250 zł. za osobę i jakoś do dzisiaj biuro nie padło. Jak to > się ma do twoich teorii? Jeśli porównujesz podróż do Turcji, do której można na dobrą sprawę dojechać nawet autostopem, z podróżą na Kubę, to gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
76aga Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 06.07.12, 01:03 Dalej nie rozumiem twojego toku rozumowania… no i co z tego, ze do Turcji można dojechać stopem? (Swoja drogą chciałabym zobaczyć jak bierzesz 1250 zł i jedziesz do Turcji stopem i znajdujesz hotel 4* na dwa tygodnie z all. ). Będąc z różnych hotelach z biurem podróży widziałam ich oficjalne cenniki i często po wyliczeniu pobyt wychodził drożej niż cała wycieczka z biura, czyli rozumiem, że nie wynika to z upustów jakie maja biura tylko z tego, że biuro zaraz padnie? Co do cen biletów na Kubę to nie jestem ekspertem, ale jestem w stanie uwierzyć, że można polecieć w dwie strony taniej niż za 6 tys., ponieważ leciałam liniami KLM na Arubę (i chociaż nie mogę tego już teraz sprawdzić , bo później leciałam dalej do Peru i mam jedna cenę za cały przelot) jestem na 100% pewna, że bilet nie kosztował 6 tys. A czy kupione rok temu 2 tygodnie we wrześniu w 5* all dla rodziny 2+1 w Hurghadzie za 6 tysięcy to pewny upadek? A kupiony w tym roku tydzień w czerwcu 5* all 2+1 w Hurghadzie za 4200 to pewny upadek? Do Egiptu może stopem ciężko, ale zawsze można własnym samochodem a paliwo tanie, więc jak? Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Co byto było bez laski. Marszałkowskiej... 04.07.12, 15:43 ... Odpowiedz Link Zgłoś
neoprim Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi t... 04.07.12, 20:44 Proponuję, aby opłata za wczasy nie była wpłacana na konto biura, tylko zdeponowana na na lokacie do czasu powrotu i dopiero w tedy automatycznie przelewana na konto biura. Klient bezpieczny, a biuro podróży niech wycieczki finansuje z własnego kapitału lub kredytu. Może tak być? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 04.07.12, 22:10 Nie przeczytales takiego wpisu, ktory wyjasnia pojecie "plynnosc finansowa"-to co wplacasz pokrywa wiele zobowiazan... Jest pytanie-czy mozna udowodnic tej firmie przewleczenie bankructwa, czy wiedzieli o nieuchronnosci utraty tej plynnosci a mimo tego przyjmowali wplaty-bo byl szczyt sezonu?? Odpowiedz Link Zgłoś
katowice.23 Re: Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi 05.07.12, 16:10 Lista biur które maja kłopoty gazeta prawna serwisy.gazetaprawna.pl/turystyka/artykuly/630565,sky_club_turysci_zrobieni_w_last_minute.html Odpowiedz Link Zgłoś
hexapuma Upadło biuro podróży Sky Club. 4,5 tys. ludzi t... 17.07.12, 20:21 Nie pierwsze i nie ostatnie kryzys i pazerność robi swoje. Szkoda tylko ludzi ale każdy powinien być bardziej przezorny i sprawdzać kondycję swojego touroperatora. Zanim zapłaciłem swojemu to z verdict go prześwietliłem było ok wpłaciłem poleciałem i wróciłem bez takich przygód. Odpowiedz Link Zgłoś