professional_scoffer Re: Za prywatyzację szkół powinno iść się siedzie 09.07.12, 12:56 Najlepsze szkoły wyższe na swiecie to prywatne instytucje. Odpowiedz Link Zgłoś
polikarp Re: Za prywatyzację szkół powinno iść się siedzie 09.07.12, 13:01 A najlepsze w Chile. Salut Chicago Boys! Odpowiedz Link Zgłoś
j23pio Przywileje grup zawodowych 09.07.12, 14:37 Kto powie jakiej grupy nie wymieniono i dlaczego (ja wiem) Te przywileje znalazłem w internecie więc nie piszcie że coś się nie zgadza ? PRZYWILEJE GRUP ZAWODOWYCH 07.11.2011 W Polsce prawie co czwarty zatrudniony należy do grupy uprzywilejowanych pracowników. Oprócz zasadniczej pensji przysługują im różnego rodzaju dodatki, rekompensaty, dopłaty, ulgi, zwroty i prawa, których nie mają inni. Każdy z podatników co roku dopłaca do przywilejów zawodowych różnych grup zawodowych ok. 2.000 zł. Przedstawiamy wybrane grupy zawodowe i niektóre ich przywileje. Przywileje górników: * krótszy dzień pracy (7 godzin dziennie) * wcześniejsza i wyższa emerytura * dodatkowe pensje - barbórka i czternastka * codzienny posiłek regeneracyjny * deputat węglowy - 6-8 ton rocznie Przywileje kolejarzy: * deputat węglowy - 3,6 tony rocznie * zniżki na przejazdy pociągami dla pracowników i członków ich rodzin * dodatki jubileuszowe * premia na Dzień Kolejarza Przywileje policjantów: * wcześniejsza i wyższa emerytura * dodatkowa pensja - trzynastka * dodatek mundurowy Przywileje żołnierzy: * wcześniejsza i wyższa emerytura * dodatkowa pensja - trzynastka * dodatki do pensji - za długoletnią służbę i służbę w trudnych warunkach * nagrody jubileuszowe * odprawy po odejściu ze służby * zniżki na bilety kolejowe Przywileje nauczycieli: * dłuższy urlop * roczny płatny urlop zdrowotny * dodatek za wysługę lat Przywileje sędziów: * wyższa emerytura (po ukończeniu 65. roku życia przechodzą w stan spoczynku i otrzymują 75 proc. uposażenia) * prawo do przejścia w stan spoczynku w dowolnym czasie z powodu choroby * dłuższy urlop * immunitet Przywileje prokuratorów: * wyższe świadczenia emerytalne (po ukończeniu 65. roku życia przechodzą w stan spoczynku i otrzymują 75 proc. uposażenia) * prawo do przejścia w stan spoczynku w dowolnym czasie z powodu choroby * dodatkowa pensja - trzynastka * ulgi za przejazdy środkami transp. powszechnego * dodatkowy urlop zdrowotny * dodatek funkcyjny * dodatek stażowy * nagrody jubileuszowe * immunitet Przywileje rolników: * nie płacą podatku dochodowego tylko podatek rolny * nie płacą składek ZUS tylko niskie składki KRUS * zwrot akcyzy za paliwo rolnicze * dopłaty do gruntów rolnych Przywileje lekarzy: * krótszy dzień pracy * dodatkowa pensja - trzynastka * dodatek za pracę w nocy i w weekendy * nagrody jubileuszowe * prawo do otrzymania pomocy lekarskiej bez kolejki Przywileje pielęgniarek: * dodatkowa pensja - trzynastka * dodatek za pracę w nocy i w weekendy * dodatek stażowy * nagrody jubileuszowe * dofinansowania do studiów * prawo do otrzymania pomocy lekarskiej bez kolejki Przywileje posłów i senatorów: * pieniądze na prowadzenie biura * niskooprocentowane pożyczki remontowe * darmowe podróże środkami transportu powszechnego * darmowy nocleg w Warszawie - hotel sejmowy lub rekompensata za wynajem mieszkania * immunitet * zapomoga losowa * paszport dyplomatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
tominika24 Re: Przywileje grup zawodowych 09.07.12, 15:07 A te przywileje lekarzy, nagrody, prawo do otrzymania pomocy lekarskiej bez kolejki, trzynastka, to przepraszam, są jakoś ustawowo zapisane?? Odpowiedz Link Zgłoś
j23pio Nagonka 09.07.12, 14:37 Dziś dziennikarze szczują nauczycieli jutro was będą szczuć. Wytłumaczcie mi dziennikarze dlaczego nauczyciel nie może dorobić, dlaczego to trzeba zaraz zamienić w nagonkę, dlaczego lekarz może dorobić, murarz może dorobić, pielęgniarka i inni a nauczyciela to zaraz trzeba zaszczuć. Uzasadnijcie, że 9,5% podatku który wy płacicie jest zasadny. Przecież komputer dostajecie służbowy - nauczyciel nie dostaje Gazetę konkurencji kupuje wam redakcja Kamerę, aparat daje redakcja nawet długopis podręczniki, ćwiczenia i inną literaturę nauczyciel musi kupić za swoje - szkoła nic nie da. Szkolenia, kursy opłaca redakcja - nauczyciel musi się szkolić za własne Więc dlaczego płacicie podatek o połowę niższy niż każdy inny obywatel. Przywileje nauczycielskie jak się okazuje bledną w porównaniu z waszymi a w porównaniu z innymi grupami zawodowymi to jest jak kropla w morzu. Czy ktoś broni udzielać korepetycji murarzowi chyba nie, czy ty dziennikarzu nie możesz udzielać korepetycji ogłoszenie i udzielaj zobaczysz że to nie tak lekko. Odpowiedz Link Zgłoś
j23pio Czas pracy 09.07.12, 14:38 Dlaczego nauczyciel ciągle musi udowadniać ile pracuje, dlaczego powołano zespół aby zbadać czas pracy nauczycieli. DLACZEGO ? Dlaczego jak byle pierdoła powie, że pracuje 16 godzin na dobę to wszyscy wierzą - a że 10 godzi przepierdzi to cicho Weźmy urzędników - znam takich co w czasie pracy zamiast w urzędzie to w domciu pranie zrobił, obiad ugotował albo inna urzędniczka zamiast w pracy no na wizytę (3 godz poza pracą) do lekarza poszła - nauczyciel musi się zwolnić i po pensji dostanie. A budowlańcy: OTO PRZYKŁAD niby od 8 do 20 robili ale tak 8.00 wałęsanie się i czegoś szukają ? 9.00 przerwa na śniadanie 20 min 10.00 przerwa na kawę 25 minut 10.30 rusza robota 12.30 przerwa na obiad pół godziny co najmniej 14.00 przerwa na kawę 20 minut 14.30 rusza robota 16.30 kończenie roboty - wałęsanie się niby układanie, sprzątanie itd W między czasie kilka przerw na papieroska, kilka przerw na siku itd. ILE TAK UCZCIWIE PRACOWALI 3 godziny - to mniej niż nauczyciel - a ile byli w pracy O JAK DŁUGO I takich przykładów pracusiów to multum BO BYĆ W PRACY A PRACOWAĆ to dwie różne rzeczy! Czemu nie zbadamy czasu pracy w innych zawodach ? Bo co wyjdzie, że urzędnik pracuje tylko 3 godziny, murarzyna 2,5 godziny itd Być w pracy a pracować to dwie różne rzeczy. Czy murarz zabiera pracę do domu, czy urzędnik samorządowy zabiera pracę do domu ? czy pracownik MZK zabiera pracę do domu? Czy pracownik Banku zabiera pracę do domu? Czy pracownik ubezpieczeń zabiera pracę do domu? Czy kolejarz zabiera pracę do domu? Czy piekarz zabiera pracę do domu? POLICZY ICH CZAS PRACY !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
j23pio Lista płac nauczycieli:nagonka, nagonka.... 09.07.12, 14:40 NAGONKA ROZPOCZĘTA jutro że gminy tracą przez urlopy nauczycieli - a jakie podwyżki dostali wójtowie, wojewodowie, burmistrze? jeszcze im mało - jakie to by były oszczędności gdyby nie te urlopy - a czy one pójdą na inwestycje - nie na premie, podwyżki, nagrody dla urzędników. Pojutrze będzie, że na EURO przegraliśmy to winna KARTA NAUCZYCIELA Potem, że ulewy i burze to winna Karta Nauczyciela Następnie że nauczyciele mają 4 miesiące wakacji a jak który obrotny to nawet 6 miesięcy wakacji. Ale, że szanowni dziennikarze którzy tworzą tą nagonkę płacą tylko 9,5% podatki a nie jak wszyscy 18% to tego nie napiszą! A to że nauczyciele to mają takie przywileje i jakie to straty gminy ponoszą to potrafią nagonkę zrobić - ale o przywilejach innych grup zawodowych to cicho choćby o 9,5% podatku dla dziennikarzy i artystów. Gdy się porówna przywileje innych grup to nauczycielskie bledną. Dziś dziennikarze szczują nauczycieli jutro was będą szczuć. Wytłumaczcie mi dziennikarze dlaczego nauczyciel nie może dorobić, dlaczego to trzeba zaraz zamienić w nagonkę, dlaczego lekarz może dorobić, murarz może dorobić, pielęgniarka i inni a nauczyciela to zaraz trzeba zaszczuć. Uzasadnijcie, że 9,5% podatku który wy płacicie jest zasadny. Odpowiedz Link Zgłoś
mona_3 Pani Dominiko, 09.07.12, 14:53 i gdzie te opisywane przez panią zarobki nauczycieli - 4 i 5 tysiecy za 18 godzin pracy tygodniowo? Powinna pani odszczekać swoje kłamstwa na temat pensum, zasad zatrudniania i zwalniania, a przedewszystkim zarobków! Odpowiedz Link Zgłoś
demokracy Re: Pani Dominiko, 10.07.12, 20:20 mona raczej powinna zjawiskowo odszczekiwać swoje wypowiedzi!!! na bieżąco widzę ile zarabiają nauczyciele i my za to NIESŁUSZNIE płacimy. I jeszcze urlop na podratowanie zdrowia. Dwukrotnie podwyższona pensja za marne zaangażowanie większości z nich. A mundurowym zabrali przywileje. To dopiero uczciwość nauczycielska Odpowiedz Link Zgłoś
divak2 Rekordzista... 09.07.12, 16:25 Przecież ten rekordzista pracuje w 3 miejscach: szkole państwowej, prywatnej i na korkach, w dodatku w mieście, gdzie się zarabia najlepiej. Ja jestem informatykiem w bigkorpo i dostaję swoje. Ale jak robię coś komuś na zlecenie np. piszę aplikację, stawiam serwer, to nikt (prócz skarbówki jak się przyznam) mi w do portfela nie zagląda, byle bym w pracy nie zasypiał ze zmęczenia i robił co potrzeba. A jeżdżenie po nauczycielach i przykręcanie im śruby nie doprowadzi do poprawy poziomu polskiego szkolnictwa. Płacąc komuś jak sprzątaczowi, ciężko oczekiwać,żeby do pracy przyszedł ktoś o kwalifikacjach wyższych od sprzątacza (z całym szacunkiem dla tego zawodu). Odpowiedz Link Zgłoś
white_lake skandaliczny ten tytuł 09.07.12, 16:47 jak można świadomie uprawiać tak chamską manipulację? GW coraz bardziej mnie rozczarowuje, mam coraz mniej ochoty tu zaglądać ale może to i lepiej, przestanę czytać głupie newsy o Kaczyńskim, od razu humor mi się poprawi, będę miała więcej czasu na książki... Odpowiedz Link Zgłoś
grastep00 Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 09.07.12, 18:50 Religię wyrzucić ze szkół do salek parafialnych,których w Polsce zatrzęsienie.Miliard zlotych,ktore samorzady wydają na opłacanie lekcji religii,przeznaczyc na inne, potrzebne cele.W olbrzymiej ilości przypadków TE"LEKCJE" to kpina. Uczniowie odrabiają inne przedmioty,grają w rózne gry,rozrabiają ,całkowicie ignorują "prowadzącego."SKOŃCZMY WRESZCIE Z TĄ fikcją.Kiedy wreszcie rząd wstanie z kolan przed klerem? Odpowiedz Link Zgłoś
demokracy Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8,5... 10.07.12, 11:33 Jako lekarz pracuje 150 godzin w tygodniu i tego netto nie wyciągnę!!!!! 18 godzin to początek mojego dyżuru!!! Skandal. Dzieci jak są uczone każdy widzi. Zróbcie coś z ta KARTĄ koniec z przywilejami. Jaka praca taka płaca!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polikarp Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 10.07.12, 13:26 Czyli w tygodniu przepracowujesz sześć i jedną czwartą doby non stop. Zameldowałeś się w szpitalu? Odpowiedz Link Zgłoś
mona_3 Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 10.07.12, 15:19 Musisz być kiepskim lekarzem, skoro śpisz tygodniowo tylko 18 godzin! Po ile dziennie to wypada? A może śpisz na dyżurach za które my wszyscy tobie płacimy? Poza mylącym tytułem artykułu jest jeszcze treść, której z pewnością NIE przeczytałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
demokracy Re: Lista płac nauczycieli: rekordzista wyciąga 8 10.07.12, 20:04 Nie mniej kiepskim niż nauczyciele w naszej ojczyźnie. Z treścią artykułu zapoznałam się świetnie. Na pewno nie płaci mi za dyżur autor poprzedniego postu gdyż jako zwolenniik karty nauczyciela pewnie jest na rencie haha. Odpowiedz Link Zgłoś
bezkres demokracy, klamiesz! 10.07.12, 20:12 e-prawnik.pl/porady-prawne/ubezpieczenia-zdrowotne/ubezpieczenie-zdrowotne-rencisty.html A więc płaci ci za spanie na dyżurze! Śpij dziś dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
demokracy Re: demokracy, klamiesz! 10.07.12, 20:22 och bezkres zazdrościsz belferku. Ty też śpij maleńki za naszą kasę z podatków w te wolne twoje wakacyjki Odpowiedz Link Zgłoś
bezkres Re: demokracy, klamiesz! 10.07.12, 20:40 Boję się pomysleć, że faktycznie jesteś lekarzem i trafię do ciebie na dyżur...gardziołko, serduszko, wątróbka, nereczki....garmażerka jednym słowem:D A teraz odpowiedź w twoim stylu: do łóżeczka i rączki na kołderkę:D Odpowiedz Link Zgłoś