Dodaj do ulubionych

Oświęcim przed wojną oczami żyjących tam Żydów....

09.07.12, 20:57
Kiedyś pewno będzie można poczuć smród gazu i palonych ciał, oczywiście na smartfonach.
Obserwuj wątek
    • drmuras Tyle pięknych miejsc do obejrzenia w Polsce ... 09.07.12, 22:07
      Dobrze że młodzi Żydzi przyjeżdżający na obowiązkowe lekcje historii do Auschwitz dowiedzą się ciut więcej o Oświęcimiu lecz niestety niczego więcej o współczesnej Polsce .... Szkoda że zabrania się im spotkań z Polskimi rówieśnikami jeszcze dowiedzieli by się że nie każdy to antysemita ...
    • japolak Oświęcim 10.07.12, 06:14
      Dla mnie szokiem było, gdy w czasie kolejnej wizyty w Oświęcimiu pokazano mi tamtejsza synagogę. Podobno ocalił ją proboszcz sąsiedniej parafii. Synagoga w Oświęcimiu...
      Piszę o tym, choć nie jestem Żydem a katolikiem dawno temu przestałem byc.
      Odnowiona, ale tak pusta. Choć może są tam duchy Zydów przedwojennych i z obozu śmierci.
      Rabinowi niezręcznie było potwierdzić, że zwykle wycieczki z Izraela go nie odwiedzją. Nie pasuje ta ocalała synagoga do "fabryki śmierci".
      Z przyjaciółmi kilkoma jachtami płynąłem dalej, Wisłą do Krakowa. Pomyślałem, że szkoda iz na tej trasie nie ma statków pasażerskich. By po traumie zwiedzania obozu można było odpocząć wśród przyrody. Moja żona dobę nie mogla powstrzymać spazmów po odwiedzinach w Dachau, gdzie trafil jej ojciec tylko za to, że był polskim muzykiem i sportowcem - a wrócił jako okaleczony wrak. Moja mama nie rozumie, czemu w wykazie nie ma obozu karnego niedaleko Frankfurtu nad Odrą, gdzie trafiła za próbę ucieczki z robót przymusowych. Choć jej niemieccy "właściciele" dobrzy byli - po pół roku wyroku ją odebrali, odwszawili, z tyfusu wyleczyli. Niemka przez dwa tygodnie karmiła ją łyżeczką. Za drutami była część dla rosyjskich jeńców. Którym Niemcy nic nie robili - nawet jedzenia nie dawali. Więc "komuchy" wyżarły trawę, korę z drzew, jedli trupy zmarłych kolegów.
      Bo obozy koncentracyjne były nie tylko dla Żydów przecież - także Polaków, Cyganów, homoseksualistów, komuchów. Obozy w Polsce, a nie polskie...

• dobbiaco Oświęcim przed wojną oczami żyjących tam Żydów.... 10.07.12, 23:11
      Jestem zachwycona tą stroną!Piękny rys historyczny miasta!Akurat tu-społeczności żydowskiej..Mogłoby się niejedno miasto polskie pokusić o stworzenie takiej strony-o dawnych,z czasów przedwojennych-mieszkańcach i warunkach takiego miasta!I..nie UCIEKAĆ OD HISTORII!W której istnieli ŻYDZI;Romowie..By w tak kulturalny sposób-jak moich dwóch przedmówców-można było podyskutować..Ta strona-gdy się ją całą zgłębi-jest tak wyczerpująca pod względem ..historii miasta-które..ugodzone historią-kojarzy się tylko z NIEMIECKIM ludobójstwem-że..to dobrze,że powstała..Mnie w szkole Oświęcim był znany..tylko z przemysłu chemicznego no i..z obozu zagłady Auschwitz..Ta strona..odczarowuje trochę ten bagaż historii ciążący na mieście..Mimo wszystko-oglądając zdjęcia tych rodzin-nasuwa się myśl,że..zginęli oni niemal wszyscy..za Sołą..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka