Dodaj do ulubionych

Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ...

11.07.12, 11:28
Panie Niesiołowski. To nie ogródki działkowe weszły do miast.
To miasta wchodzą do ogródków działkowych.
A ogródki, jeżeli będą przeniesione na obrzeża, to za kilka lat
znów będzie ten sam problem. Pan sobie może
swoje motylki hodować w mieszkaniu, ja wolę w naturze je oglądać.
Obserwuj wątek
    • cookies9 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:30
      Słuszna decyzja - ogródki przenieść na obrzeża miast. W mieście ogródki zamienić na parki i tereny rekreacyjne dostępne dla mieszkańców. Ustawę zmienić zgodnie z Konstytucją a nie
      z życzeniem lobbystów.
      • sceptyk35 @cookies9 11.07.12, 11:49
        Naiwny człowieku. Tu nie chodzi o "parki i tereny zielone", a o miejsce na kolejny kościółek czy "strzeżone osiedle" dla nowobogackich.
        W wielu miastach właśnie owe "parki i tereny zielone" zamienia się powolutku w "jak wyżej".
        • docsnugg Re: @cookies9 11.07.12, 12:00
          Jak juz pisałem, jak widzę emerytów przyjeżdżających na swoich skladakach lub maluchami na pobliskie ogródki dzialkowe to coś w tej sprawie mi zaczyna śmierdzieć

I coraz bardziej jestem przekonany, że to smród chciwości....
          • norbert2225 Re: @cookies9 11.07.12, 12:49
            nie zgodze sie z toba pracuje ,mam pienidze wiek sredni nie zaleznie co czesc tych emerytow wyprawia w polityce ale wiekszosc z nich to sa ludzie z mala kasa dla nich ta dzialka i ten maluch to tak jak WYSPY KANARYJSIE i ekstra samochod zycie jest rozne ty tez nie wiesz jak bedziesz zyl na starosc na co cie bedzie stac
            • big.ot Zalać betonem, postawić supermarkety.... 11.07.12, 14:58
              Jeżeli ktoś łudzi się, że w miejscu działek powstaną ogólnodostępne "zielone tereny rekreacyjne" dla mieszkańców to jest naiwny.

Zaleją wszystko betonem postawią kolejne centrum handlowe. Ludzie będą mieli jeszcze bliżej do "konsumenckich centrów rozrywki", będzie można jeszcze więcej kupować, jeszcze więcej kasy przepieprzać na pierdoły i powstaną nowe miejsca pracy (umowa śmieciowa 1200 brutto).
              • krzych.korab Niesiołowski nie dysponuje zbyt lotnym umysłem i 11.07.12, 17:32
                dlatego wygaduje bzdury. Nie każdy jak on dorobił się na zmianie systemu. Nie każdego stać na wyjazdy za miasto a ludzie potrzebują zieleni.
                • rydzyk_fizyk Dzięki za szczerość Stefciu 12.07.12, 00:07
                  Więc to już postanowione, że biznes na ogródkach działkowych będzie robiony?

A kto będzie liderem/liderką?
          • efczer Re: @cookies9 11.07.12, 15:36
            śmierdzi? w Twoim komentarzu też...zapach pogardy dla "emerytów na składakach"- zapomniałeś ,że :"co dzień tracimy cząstkę życia" i wszystko przed Tobą....też będziesz starym człowiekiem i następni trochę młodsi od Ciebie okażą Tobie podobny rodzaj braku zrozumienia
        • cookies9 Re: @cookies9 11.07.12, 13:35
          sceptyk35 napisał:

> Naiwny człowieku. Tu nie chodzi o "parki i tereny zielone", a o miejsce na kole
          > jny kościółek czy "strzeżone osiedle" dla nowobogackich.
          > W wielu miastach właśnie owe "parki i tereny zielone" zamienia się powolutku w
          > "jak wyżej".

Może i naiwny:-) Ale to samorządy bedą podejmowac decyzje co z gruntami po 'działeczkach',
          albo z kasą ze sprzedaży. Wg mnie - coś wspólnego dla wszystkich mieszkańców - tereny
          rekreacyjne,sportowe lub park,bo tego nigdy za wiele w duzych aglomeracjach.
          Marzy się:-) Centralny Park w Warszawie,Gdansku czy Wrocławiu...
          • rycerzsyjonizmu Re: @cookies9 11.07.12, 13:50
            Marzy Ci się park, a dostaniesz beton i budynek na budynku, żeby wycisnąć każdy grosz z terenu, bo tak wygląda nasza deweloperka. Trochę zieleni, przedszkole albo szkoła, to dla nich komunizm. Dlatego nie spodziewaj się niczego pozytywnego.
            • maaac Re: @cookies9 11.07.12, 14:00
              We wrocku był dość piękny duży i otwarty plac Wolności. Były skwerki dla dzieci, piaskownice dla maluchów i miejsca gdzie dziadkowie w szachy namiętnie grywali. Był i się zbył bo teraz tam jakieś centrum muzyczne budują. Niby też miejsce "użyteczności publicznej" ale jakoś tak żal dużego obszarowo miejsca "spacerowego" dość niedaleko od samego Rynku (mniejsze są, dalej fajnie się idzie wzdłuż fosy).
        • cleryka Re: @cookies9 11.07.12, 14:23
          Chcecie mieszkać za miastem i dowozić dzieci do szkół i przedszkoli do Centrum 20 km.? Czy nie wygodniej mieszkać w mieście,a w celach rekreacyjnych wyjeżdżać za miasto?Każdy tu widzi tylko czubek własnego nosa.
        • 1ewkas Re: @cookies9 11.07.12, 16:38
          sceptyk35,
          otóż to ! Niech ludzie sobie mają kawałek ogródka, to bardzo korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia większości starszych przecież osób, które te działki użytkują od wielu lat. Jakoś TK nic nie mówi o tzw. zasiedzeniu ?
          Działki kolą w ślepia tych, którzy chcieliby sobie postawić tam willę, supermarket czy kościół. Środek miasta, cena wykupu byłaby niska, nic tylko liczyć zyski.
          Teraz działki, jutro pewnie będą lasy, pojutrze nasze plaże nad Bałtykiem.
          Przecież nie można do tego dopuścić !
        • chumski Re: @cookies9 11.07.12, 17:14
          No wreszcie ktoś z głową na karku pokumał o co biega.!!!!
    • antekguma1 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:33
      Niesiołowski, talib w wydaniu POlandyjskim.
      • walonki_putina Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 14:18
        "- Na pewno o konkretne zapisy trzeba będzie się wykłócać. Pamiętam jak mój znajomy, dawno temu, przyjechał z Anglii, zobaczył ogródki i pyta, co to jest? Domki dla krasnoludków? W Anglii, jak ktoś ma działkę, to za miastem, kawałek ziemi. "

W Polsce to każdy ma jakiegoś znajomego z Anglii albo Francji, który mu dyktuje co powinno być właściwe w Polsce.

Ten naród chyba całkowicie chce się wyrzec jakiejkolwiek oryginalności i niewolniczo kopiuje
        wszystko z zagranicy - bo najłatwiej. Robi tak już od 1000 lat.

A potem się dziwują, że nie ma żadnej polskiej marki. A jak ma być?
        Trzeba by ją z Marsa skopiować.
        • valana Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 16:29
          walonki_putina napisał(a):

> "- Na pewno o konkretne zapisy trzeba będzie się wykłócać. Pamiętam jak mój zna
          > jomy, dawno temu, przyjechał z Anglii, zobaczył ogródki i pyta, co to jest? Dom
          > ki dla krasnoludków? W Anglii, jak ktoś ma działkę, to za miastem, kawałek ziem
          > i. "
          >
          > W Polsce to każdy ma jakiegoś znajomego z Anglii albo Francji, który mu dyktuje
          > co powinno być właściwe w Polsce.

No właśnie. A powiedział, ten znajomy, jak rączki myje w tych umywalkach z dwoma kranikami, jednym z gorącą, a drugim z zimną wodą? Może należało mu sprzedać nasze rozwiązanie z jednym kranem i regulacją temperatury wody?
          Bo istotnie, nie mam powodu, żeby zaraz przed wszystkim, co tam kto z ZAGRANICY powiedział, padać na twarz i robić pod siebie ze szczęścia.
      • tacx Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 15:23
        > Niesiołowski, talib w wydaniu POlandyjskim.

Niesioł blokuje rozwój własnych zwojów mózgowych od kilku lat. Prawda każdemu znana. jak ten imbecyl może coś mówic o rozwoju skoro pracuje w miejscu gdzie sam uchwala takie gnioty ak te ustawy które trzeba później nowelizowac po miesiącu? W normalnej firmie wyleciałby na zbity pysk po dwóch takich ustawach za taką robotę
    • sceptyk35 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:37
      Relikt PRL? W niedalekim sąsiedztwie istnieją trzy zespoły ogródków. Wszystkie powstały na przełomie XIX i XX w.
      Oczywiście, jak coś nie "pasi" to najlepiej zrzucić na "komunę" (jak święto 1-go maja czy 8-go marca).
    • goral27 dlaczego Stefan nie jest w kaftanie? 11.07.12, 11:39
      czy to legalne?
      • przemyslaw47 Re: dlaczego Stefan nie jest w kaftanie? 11.07.12, 16:08
        Ale się uśmiałem !!
        Popatrz "ełroprostek" od leśniczówki wyzwał
        NARÓD od głupków mówiąc - "głupi naród to kupi "
        a TEN poszedł i na niego zagłosował !
        To co ? ... jest mądry ?? ..jest po szkodzie !
    • penthomide Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:40
      ciekawe ilu wlasciceli ogrodkow dzialkowych , glosowalo na PO , to co se wybraliscie to macie. Pani Prezydent potrzebuje terenow w Warszawie , aby kapital z Izraela mogl wybudowac parkingi i centra handlowe, a Pani Prezydent po 4 kadencji zostanie Prezesem spolki.
    • golsa11 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:45
      Mój ukochany odważniaku.Wylizałeś rany po Stankiewicz i musisz zaistnieć, ale po cholerę w ogródkach . My urodzeni przed 1989 jesteśmy wszyscy reliktami komuny.Zabrać ogródki to dobić starych biednych ludzi.To zniszczyć do końca reliktyPRL.I wreszczie nastąpi złota era dla liberałów i prawdziwych Polakow katolików.O to Stefanie chodzi?
    • mignik Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:46
      Babuleńki, dziadkowie, chorzy, starzy, słabi - macie przerąbane: silni i możni dobierają się wam do skóry. Oto jeden z nich: prawdziwy chrześcijanin z ZCHN-u, dziś w partii władzy. Patrzcie, jaką miłością do was pała, wilk patrzy czulej niż on...
      • valana Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 16:32
        mignik napisał:

> Babuleńki, dziadkowie, chorzy, starzy, słabi - macie przerąbane: silni i możni
        > dobierają się wam do skóry. Oto jeden z nich: prawdziwy chrześcijanin z ZCHN-u,
        > dziś w partii władzy. Patrzcie, jaką miłością do was pała, wilk patrzy czulej
        > niż on...

Bo chłop jest już nachapany, więc biedniejszych nie zrozumie, żeby nie wiem co. I w ogóle nie rozumiem tego tonu pogardy w jego wypowiedzi.
        Dawno temu pewna mądra kobieta powiedziała, że najkrótszą drogą do dechrystianizacji Polski jest powierzenie pełni władzy ZCHN-owi (pamięta ktoś jeszcze tę partię?). Ja się tak patrzę na postępowanie jej byłych członków, to tym bardziej się utwierdzam w przekonaniu, że tamta wypowiedź była jak najbardziej słuszna.
        • mignik Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 18:13
          Była też taka piosenka o nadchodzącym ZCHN-ie. Już nadszedł i rządzi Polską jako PO.
    • aenyewed Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 11:50
      Na pewno nie moze być tak, że ogródki są pozamykane na 4 spusty, nie można nawet przespacerować się alejkami, a bronią się z palca wyssanymi argumentami że służą rekreacji miejscowych mieszkańców i że ci wielce na tym stracą bo im się zbuduje centrum handlowe czy cokolwiek. Nic nie stracą, bo już teraz nic z obecności ogródków nie mają, poza zapaszkiem z grilli unoszącym się w całej okolicy przez całe weekendy latem.
      • nerwus0 Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 11:54
        Wolisz zapach ze śmietników?
        • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 12:00
          nerwus0 napisał:
          > Wolisz zapach ze śmietników?

zapach "jak ze śmietników" to panuje tam juz teraz bo nie każdym imprezowiczom po grillu chce się posprzątać. Niektórzy ograniczają się do wywalenia śmieci i resztek jedzenia za płotem. Dobrze jak w worku, bo i to nie zawsze. To raz.

Dwa - jeśli ktoś taki teren przejmie, to szczerze wątpię aby akurat śmietnikiem o powierzchni kilku hektarów, wiec tego akurat się jakoś nie obawiam.
          • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 12:03
            korekta: "aby zabudował go akurat śmietnikiem o powierzchni kilku hektarów", umknęło mi słówko w edycji
            • nerwus0 Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 12:10
              Tego nie możesz być pewien.
            • jot490 Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 17:07
              aenyewed napisała:

> korekta: "aby zabudował go akurat śmietnikiem o powierzchni kilku hektarów", um
              > knęło mi słówko w edycji

śmietnikiem o powierzchni kilku hektarów może nie , ale wysypiskiem tychże śmieci , to może tak
              • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 17:19
                jot490 napisał(a):

> śmietnikiem o powierzchni kilku hektarów może nie , ale wysypiskiem tychże śmie
                > ci , to może tak

Wysypisko smieci w centrum miasta? Na gruncie wartym grube miliony? Serio, nie czujesz absurdu własnych wypowiedzi?
      • jarabbit Jakoś nie zauważyłem,żeby ogródki były pozamykane 11.07.12, 12:32
        Od rana do wieczora można spacerować po ogródkach przy Waszyngtona. Chyba,że masz potrzebę "spacerów" w nocy po ogródkach.
        • aenyewed Re: Jakoś nie zauważyłem,żeby ogródki były pozamy 11.07.12, 13:17
          jarabbit napisał:

> Od rana do wieczora można spacerować po ogródkach przy Waszyngtona. Chyba,że ma
          > sz potrzebę "spacerów" w nocy po ogródkach.

Przy Waszyngtona *gdzie*? :> W Krakowie, Gdańsku, Katowicach, Poznaniu, Warszawie? Zakładam że tej ostatniej, największa tendencja do uważania się za pępek wszechświata. A na ten przykład, w tej samej Warszawie przy Nowoursynowskiej już nie można, użytkownicy działek mają klucz od bramy i starannie zamykają za sobą. Niech zrobią z tego regułę, że ogród (oczywiśącie chodzi o częsci wspólne a nie indywidualne działki) ma być publicznie dostępny, chociażby i w godzinach od-do. Ale nie tak że jest to zależne od dobrej lub złej woli lokalnego zarządu/administracji ogródkowej czy kto tam o tych kluczach decyduje.

Just out of curiosity, skoro z Twojej wypowiedzi wynika, że spacery nocą sa źle widziane (ok, niech i tak będzie, wystarczy mi możliwość spacerów w dzień), to czy tam na Waszyngtona zatrudniają kogoś specjalnie po to żeby te ogródki na noc codziennie zamykał? Są otwarte cały czas? Czy jednak trzeba wyjść jak wychodzą 'właściciele' działek, bo potem nie ma nikogo z kluczem i zostaje droga przez płot?
          • aenyewed Re: Jakoś nie zauważyłem,żeby ogródki były pozamy 11.07.12, 13:27
            Poza tym - zeby była jasność - nie przeszkadzają mi ogródki jako takie, jestem w stanie anwet zrozumieć czemu cześć uzytkowników chce ich zamykania, poziom szacunku dla cudzej własności nie jest, zwłaszcza w duzych miastach, tak wielki żebym sama bez obaw chciała widywac tłumy bądź co bądź obcych ludzi kręcących się wokoł moich wypielęgnowanych roslinek. pewnie znalazłoby sie i paru takich, który nie krepowaliby się 'spróbować' co mi tam urosło.

Co mnie mierzi i w co biję - to hipokryzja organizacyjnej wierchuszki szermującej argumentem o konieczności utrzymania ogródków jako bez mała żywotnym interesie publicznym. Niech powiedzą wprost że to ich - działkowców korzyści, i że oni jako działkowcy będą ich bronic (bo i czemu by nie mieli tego robic), i ja nie mam wtedy nic do dodania.
            • walonki_putina Re: Jakoś nie zauważyłem,żeby ogródki były pozamy 11.07.12, 14:22
              > Poza tym - zeby była jasność - nie przeszkadzają mi ogródki jako takie, jestem
              > w stanie anwet zrozumieć czemu cześć uzytkowników chce ich zamykania, poziom sz
              > acunku dla cudzej własności nie jest, zwłaszcza w duzych miastach, tak wielki ż
              > ebym sama bez obaw chciała widywac tłumy bądź co bądź obcych ludzi kręcących si
              > ę wokoł moich wypielęgnowanych roslinek. pewnie znalazłoby sie i paru takich, k
              > tóry nie krepowaliby się 'spróbować' co mi tam urosło.

W Polsce zaraz by się znaleźli tacy, którzy by deptali, siusiali, robili kupę, puszczali psa
              i wyrzucali śmieci.

Wszystko wspólne - panie!
            • babariba-babariba a dodajesz coś do ogrodów? 12.07.12, 01:41
              @aenyewed
              ...a dodajesz coś do tego?
              Ogródkami zajmują się ludzie w podeszłym raczej wieku. Od kilkudziesięciu często lat. A ich przedstawicielstwem jest PZD. To PZD przez dziesięciolecia dbał o infrastrukturę (wodociągi, ścieżki wewnątrzogrodowe, ogrodzenia). Za pieniądze działkowiczów oczywiście, bo innych nie miał.
              Działki nie powstawały ot, tak sobie, tylko na terenach wyznaczonych przez władze lokalne.
      • norbert2225 Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 13:18
        mieszkam poza Polska tu tez sa ogrodki pozamykane i maja do nich dostep glownie dzialkowcy i ONI MAJA PRAWO NIEMIC DZIEKI ;SPACEROWICZOM;WSZYSTKO ZNISZCZONE I POGRADZIONE wcale kolo tych ladnych kwiatkow czy warzyw nie ma malo roboty pracujac z zona tech chcielismy kiedys miec ogrod kwiatow przeszlo nam bardzo szybko bo niestety one tak zupelnie same nie chcialy rosnac teraz mamy kompozycje z krzakow duzo mniej roboty dlatego uwazam ze jak ludzie dbaja to ego ich swiata nie powinno sie im odbiera
      • borru Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 19:10
        aenyewed -młotku Niesiołopodobny.

Słyszał że rośliny produkują tlen? Wszelkie rośliny- drzewa, krzewy , warzywa, iglaki ozdobne- produkują tlen aby młotek i jego potomstwo miało czym oddychać. Ponadto absorbują hałas, pyły i inne zanieczyszczenia przez co życie miastowych czynią kapkę znośniejsze. Co? że równie dobrze za miastem? To równie dobrze możesz uprawiać sex z żoną na odległość, Ona w centrum a Ty na peryferiach.
        Narody cywilizowane już w 19 wieku tworzyły parki w centrum miast. Kosztowało i kosztuje to miasto sporo szmalu. Takie mini parki miasto ma za darmo w postaci ogródków działkowych, które nie dość iż chronią sporo ludków przed biedą , to jeszcze przyczyniają się do polepszenia zdrowia tej grupy ludności.
    • fastrygator2 Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 11:52
      Uprawiaj Niesiołek swój ogródek w sejmie. Tam masz dużo "kwiatków". Nie zrozumie idei działek ktoś kto takowej nie ma i jak sam przyznaje - był raz.... kiedyś.... 30 lat temu. Zrozumiałe. Naturę wszak ten człek bardzo lubi ...w postaci ususzonych lub zamarynowanych motylków.
    • robokopo Co za bezczelność! 11.07.12, 12:03
      "Lesbijka sobie leży, wolno jej". Rozumiem, że może sobie leżeć, bo na wierzchu i tak będzie Niesioła. A może by tak podyskutować o Niesiole, np. czy taki Niesioł nie jest reliktem i czy nie byłoby lepiej go przenieść na obrzeże? Przecież taki Niesioł ze swoim katolstwem nie może blokować rozwoju Polski!
    • grasuh2 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 12:13
      Panie Niesiołowski taki typ jak pan to prawde powie niechcący w swoich pomruczałych wywodach
      Mówi pan ze nalerzy znaleść większość,większość mozna znaleść gdy sa pieniądze a to jest dobry
      kąsek,więdz i większość się obłowi. Co prawda demokracja w centrum nie fukcjonowała najlepiej
      ale nie można dziecka wylewać z kapielą. Jednych stać na Bermudy innym chce się zabrać tą namiastkę luksusu jakim jest wyjazd na działkę,ale nie piędziesiąt kilometrów od mieszkania?!!!.
    • askold Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 12:23
      Profesor N. znowu na swobodę wypuszczon. Tym razem zna się na ogródkach działkowych. Ciekawe kiedy pogoni jakiegoś działkowicza, który będzie chciał go o coś zapytać :)
    • anna12-3 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 12:24
      Arogancja,buta i chamstwo - wizytówka Platformy,Tuska i jego przybocznych. Polski Związek Działkowców,Polski Związek Piłki Nożnej,niby to samo ,a inaczej traktowane. Dlaczego? Rządząca klika jak się kogoś boi,to zostawia w błogim nastroju,a działkowicze? Starzy,schorowani,bezbronni ludzie,którym można bezpiecznie dokopać. Co z ich majątkami na działkach, które gromadzili przez dziesiątki lat ,często za cenę dużych wyrzeczeń,co z majątkiem PZD,co z infrastrukturą na działkach za pieniądze działkowców? O tym już Trybunał nie mówi. Bo po co? Platformie chodzi wyłącznie o kasę za tereny i tylko to Trybunał rozważył,bo tylko to było potrzebne.
      • sverir Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 13:08
        Po pierwsze, PZPN nie zajmuje bezpłatnie gruntów należących do skarbu państwa lub jednostek samorządu terytorialnego. A PZD tak.

Po drugie, PZD to nie są działkowcy. PZD to związek działkowców, stowarzyszenie, przymusowe. Działkowcy - swoją drogą.

Po trzecie, iluż to tych schorowanych i bezbronnych działkowców jest na działkach? Bo co się jakiś problem z działkami dzieje, to są bardziej otrzaskani w walce "o swoje" niż wielu rzutkich biznesmenów.
    • norbert2225 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 12:44
      miasta musza sie rozwijac ale ogrodki dzialkowe bez obskurnych bud / tu powinna wkroczyc Architektura/ mozna pieknie wkomponowac w krajobraz nawet najbardziej rozwijajacego sie miasta z porzydkiem i dla zieleni miejskiej jaki przewaznie starszych ludzi dla ktorych zabranie ogrodka wiaze sie z ogromnymi problemami z ktorych czlowiek bogaty ,wzglednie zdrowy nie zdaje sobie sprawy ,wlasnie te polezenie czy posiedzenie na trawie dla nie jednego czlowieka to CALE JEGO WAKACJE PANIE NIESIOLOWSKI / powodzi mi sie o.k.ale bede wspieac ludzi biedniejszych i starszych nie mam dzialki mam ogrod wokol domu i kocham przyrode ja tez lubie polezec w ogrodku
      • 2.pradziad Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 21:29
        Wiele już na forach widziałem, ale czegoś podobnego jeszcze nie. Czy Ty norbercie2225 chodziłeś do szkoły podstawowej ? Jakże bowiem można tak strasznie kaleczyć język ojczysty i "pożytek" zamieniać na "porzydek". Tfu !!!!!!! Nie waż się tu wkraczać ponownie popaprańcu.
    • alred52 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 12:44
      Panie Niesiolowski, straszny ignorant z pana. Ten pana znajomy z Anglii widac nigdy nie odwiedzil innych krajow- idea ogrodkow pochodzi z Niemiec, jest tu kultywowana jako zielone pluco miasta, obecnie przezywa boom wsrod mlodych rodzin z dziecmi. Najpierw sie poinformowac, zeby sie nie kompromitowac. Boze chron od takich politykow, a wybralismy ich zeby reprezentowali nasze interesy.
      • aliveinchains Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 13:01
        dokładnie..widziałem takie działki we Wiedniu..bardzo ladne notabene...
      • easy.przemo Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 13:10
        nie nazywaj go panem i to z dużej litery. Nawet zwykły żul spod wiejskiego monopolowego ma w sobie dużo większe pokłady kultury niż taki etatowy polityk, który dawno niczego dobrego nie zrobił a cały czas żyje sobie jak pączek w maśle kosztem podatników...

Jak patrzę na tą mendę to marzy mi się marzy mi się aby ktoś nawiązał do wydarzeń zwanych Defenestracją praską
    • boykotka Apel do mediów : bojkot Niesiołowskiego 11.07.12, 12:45
      Czy z pośród ponad 400 posłów w parlamencie nie jesteście w stanie znaleźć jakiegoś, który nie będzie się wpisywać swoimi wypowiedziami w mowę nienawiści ????
      Odnoszę wrażenie, że on Wam płaci za to, że go cytujecie, tak jest ???
      • maaac Re: Apel do mediów : bojkot Niesiołowskiego 11.07.12, 13:23
        Mam ogródek....
        I zgadzam sie z częścią tego co mówi Niesiołowski.
        Niestety nie z formą. To jak on mówi to nie jest wcale jakaś egzotyka sejmowa. Hasło Leppera o końcu "wersalu" zadziałało. Zreszta nawet to nie jego "wina". Już od dawna wiele osób jako sposób obrażania kogoś użwywa słowa "salon". Czyli nie podoba się im, że są osoby, które starają się "trzymać poziom". Nie podoba się bo oni z tego towarzystwa są wykluczani za niechęć do "trzymania poziomu". I zamiast próbować się "poprawić" wolą swoich adwersarzy obrzucać błotem sugerując, że coś takiego jak "salon" czy "elita" jest tylko warte pogardy. Taki nawrót socjalistycznego wychwalnia "przaśności" "zwykłych ludzi".

Niesiołowski niestety się w ten trend wpisuje. Mnie tylko dziwi, że chamstwo językowe tylko jemu się wytyka. Bo po nim człowiek by się spodziewał czegoś lepszego a chamstwo innych się olewa na zasadzie "i tak nic z nich nie będzie"? Szkoda tylko, że to jest podświadome. Szkoda, że głośno się nie mówi o chamstwie "elit" sejmowych.

Obawiam się, że problem też tkwi w fakcie, że zbyt wiele osób w powoidzi zalewającego nas chamstwa nawet już nie potrafi rozpoznać co chamstwem jest a co nie. Jak dla mnie szczyty chamstwa obu braci Kaczyńskich - Prezydenta z jego rechotem z Tuska mówiącego po angielsku i Prezesa "który nie mógł patrzeć jak Damy stoja" - pierwszy nie zauważany a drugi o paradoksie przedstawiany jako wyjątkową kulturę - nie ukarane i nie potepione powszechnie stanowią znak naszych czasów.
        • boykotka Re: Apel do mediów : bojkot Niesiołowskiego 11.07.12, 15:12
          maaac napisał:

> Niesiołowski niestety się w ten trend wpisuje. Mnie tylko dziwi, że chamstwo
          > językowe tylko jemu się wytyka.

Jestem prawie pewna, że o ile Niesiołowski swoim chamstwem epatuje w celu zysku w postaci głosów wyborców o tyle bracia Kaczyńscy mają je w swojej naturze.
          Wydaje mi się z kolei, że jeżeli nie będziemy my obywatele podnosić tej kwestii - sami niedługo schamiejemy wśród tych chamskich zagrywek.
          • maaac Re: Apel do mediów : bojkot Niesiołowskiego 11.07.12, 16:52
            :)
            Mniej więcej o to mi chodziło.
    • aliveinchains Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 12:57
      Obawiam się, że nie chodzi tylko o ROD w centrach miast - tak naprawdę jest ich niewiele, a bardziej te na osiedlach peryferujnych, blisko lasu, czy jak w przypadku dzialek w Bielsku-Bialej (sam mam tam ogrodek) blisko gór. Tereny bajka, bo juz jest dojazd, woda, kanalizacja...nawet część drzew potencjalny deweloper by pewnie zostawił. Jak znam życie te male enklawy zeielenii i prywatności przestana istnieć a na ich miejsce powstana betonowe bunkry dla nowobogackich..czyli rozwoj w rozumieniu Pana Nusselbauma, znaczy Niesiołowskiego...
      • aliveinchains Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 13:00
        co do tego, co pan Aaron Nusselbam okresla jako budy, to widać, że na terenach ROD wogóle nie bywa..wiele ze starych altanek zostało wyremontowanych a nawet zburzonych i na ich miejsce powstały eleganckie małe domki...przynajmniej ja tak widze na swoim terenie...dla wielu ludzi jest to pempek swiata, nie stac ich na wlasny dom, to maja taka namiastke...
    • rmtrwam Re: Niesiołowski blokuje rozwoj Polski 11.07.12, 13:02

na taczki go!
    • q-ku działki - TAK, monopol PZD z komuny rodem - NIE 11.07.12, 13:13
      działki są dobre dla miast, powinny istnieć
      ale związek komunistów z PZD rozwiązać lub odebrać przywileje
      • q-ku a, działki powinny być otwarte dla spacerowiczów 11.07.12, 13:15
        skoro to nie własność działkowiczów to powinno być tam przyjaźnie dla wypoczynku przechodniów - w alejach i przejściach
        • cookies9 Re: a, działki powinny być otwarte dla spacerowic 11.07.12, 13:37
          q-ku napisał:

> skoro to nie własność działkowiczów to powinno być tam przyjaźnie dla wypoczynk
          > u przechodniów - w alejach i przejściach

A skądże:-) bronią swojej własności niczym niepodległości:-)
          • maaac Re: a, działki powinny być otwarte dla spacerowic 11.07.12, 13:55
            Jako obywatel was w pełni popieram

Jako mieszkaniec, któremu tacy i owacy zablokowali tradycyjną trasę spacerową nad strumieniem po polach (zablokowali? to mało ci barbarzyńcy wybetonowali brzegi strumienia robiąc z niego ściek) też w pełni popieram. Tyle lat tamtędy od dziecka chodziłem. "Za Niemca" tam nawet był mikro ośrodek rozrywkowy z basenikiem.

Jak użytkownik ogródka działkowego, którego ą, ę spacerowicze krytykują scenicznym szeptem, że ogródek nie wygląda tak jakby w ich mniemaniu powinien wygladać (a cholera sami by spróbowali mlecze powyrywać!!! ghrrr!!!) jestem przeciw otwieraniu ogródków dla spacerowiczów.

Niestety swiat nie jest prosty. Nie tylko wszystkich ale nawet samego siebie nie da często zaspokoić jakimś przepisem. :P No bo jak Wałęsa jestem "za a nawet przeciw".
    • beskid6 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 13:41
      a moze by tak sprobowac otworzyc dla spacerowiczow strzezone osiedla dla nowobogackich
      • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 13:59
        beskid6 napisał:
        > a moze by tak sprobowac otworzyc dla spacerowiczow strzezone osiedla dla nowobo
        > gackich
        Niestety, rozczaruję Cię - strzeżone osiedla nowobogackich są - w znakomitej większości - ich *własnością*. Notarialnie. W całości. Razem z chodniczkami, ławeczkami i płotkiem. Taką samą, jak dom z obejściem na wsi. Prawa przejścia przez cudza stodołę, bo taki masz kaprys, też zażądasz? Od takiego osiedla możesz się co najwyżej domagać służebności w zakresie dostania się do innej posesji, a i to musisz wtedy porządnie uzasadnić.

A tereny działkowe (wraz z tymi nieszczęsnymi alejkami) nadal pozostają własnością samorządów, gmin czy cholera wie kogo - w każdym razie szeroko pojętego "państwa". Zaś żaden działkowiec (raczej?) nie ma aktu notarialnego potwierdzającego że te kilkadziesiąt metrów kwadratowych jego jest.
        • maaac Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 14:02
          No to moze dać im (i mnie :P) prawo notarialnego wykupu? Osobiście bardzo bym się z tego cieszył, bo władza centrali związku emerytów, ubeków i działkowców nad tym co robie na ogródku by zmalała. Ok rozumiem, że chcą by wygladał schludnie ale część ich pomysłów... szkoda gadać. Czesto nie wiem nawet co im się nie podobało gdy ogródek "oceniali".
          • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 14:36
            A wyobrażasz sobie krzyk, jaki by się podniósł gdyby rzeczywiście dano taka możliwość, tyle że po cenach odzwierciedlających realną wartość takiej ziemi? Bo niby można zniżki - ale tez właściwie niby i dlaczego? Działka to mimo wszystko, nie jest towar pierwszej potrzeby, aby uzasadniać mocno preferencyjne stawki wykupu, jakie dotyczyły chociażby mieszkań lokatorskich. Od razu będą "biedni emeryci, skąd mają wziąć takie kwoty" (swoja drogą, zawsze mnie fascynują takie dramy zestawiane z historiami, gdzie babcie emerytki po jednym telefonie od fałszywego wnuczka, który "miał wypadek" nagle znajdują po kilkanaście tysięcy złotych, które bez mrugnięcia okiem oddają dla rzeczonego "wnuczka").

Dwa - jak myślisz, jak długo Ci sami "biedni emeryci & co" opierali by się zakusom deweloperów oferujących kosmiczne ceny, aby kupić tę ziemie pod kolejny biurowiec czy inną galerię (no bo jak masz akt notarialny własności, to już i odsprzedać możesz, why not)? Ja, jako urodzona pesymistka, będę się trzymać wersji że może nie dla wszystkich, ale na pewno dla sporego grona świeżo uwłaszczonych działkowców "konieczny wypoczynek", "rekreacja" i "interes społeczny" od razu zaskakująco straciłyby na priorytecie.
            • maaac Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 16:49
              Ad. 1.
              Spoko. Skoro można było sprzedawać mieszkania (i te z tzw. MZBM'u i te spółdzielcze za ułamek realnej wartości - co było w sumie draństwem względem tych co musieli kupować po cenach rynkowych) to czemu nie sprzedać tak ziemi na których są działki?

Ad. 2.
              A CO mnie to obchodzi? :) Wtedy by była już tylko ich własna wina. IMHO "chcącemu krzywda się nie dzieje". Dorośli ludzie sami odpowiadają za swoje czyny. Można to próbować ograniczyć w ramach gminy "planem zagospodarowania terenu". Jeżeli mieszkańcy miasta są za głupi by wybrać takich radnych by dbali o tereny zielone... no też ich wina.
              • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 17:25
                Tylko że punkt (2) automatycznie staje się argumentem przeciwko punktowi (1). O ile preferencyjne ceny sprzedaży mieszkań dało się uzasadnić względami społecznymi (potrzeby mieszkaniowe są *elementarnymi* potrzebami człowieka w naszym kręgu kulturowym i strefie klimatycznej), o tyle nikt rozsądny nie podpisze sie pod decyzja przyznającą na tej samej zasadzie ogromne zniżki do wykupu działek, których posiadanie realizacją elementarnej potrzeby *nie* jest. Bo go zjedzą za taki podpis. Zwłaszcza w świetle nieuchronnie następującej po tym fali gigantycznych profitów dla (ex-)działkowców za dalsza odsprzedaż takich gruntów, co najwyżej odsuniętych w czasie stosownymi klauzulami.
                • aenyewed Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 17:50
                  i doskonały komentarz na temat kwestii własnościowych i tego *kto* tak naprawdę mógłby ubiegać się o prawo własności tych gruntów (surprise surprise, bynajmniej nie osoby faktycznie uprawiające te ziemie), na forum krakowskim:
                  forum.gazeta.pl/forum/w,410,137298575,137309710,Miasto_ogrodki_dzialkowe_to_dwa_odrebne_problemy.html
                  • maaac Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 18:02
                    :)

>>>Ale istota problemu tkwi gdzie indziej, pojedyńczych działkowców nie da się "uwłaszczyć" (na jakiej podstawie?), ani im wydzierżawić terenu na którym gospodarują, gdyż w świetle prawa NIE SĄ jego użytkownikami ( nigdy nie byli). Są najemcami terenu, którego zarządem na bardzo kontrowersyjnych podstawach prawnych (w TK o te podstawy prawne chodzi) zajmuje się PZD.<<<

Nie są ale są.... Tiaaaaa....

No cóż, a co szkodzi stworzyć prawo, które daje działkowcy prawo własności, a nie zarządowi lokalnego koła PZD? Chyba tylko to, że w ramach dywersji PZD dysponujący jako jedyni aktami dotyczącymi kto gdzie i od kiedy uprawiał działkę te akta zniszczy. No ale można wprowadzić przepis że za to ciupa.... a co? Z przyjemnością co niektórych z tego towarzystwa bym zobaczył za kratkami.
                    • emilly_davisson Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 21:32
                      Tak między nami mówiąc - z racji tego, że tatuś/mamusia/dziadek pracował/a w PKP/hucie X/ przedsiębiorstwie X, wojsku niektórzy jeszcze dzisiaj mogą wykupić otrzymanie kiedyś za pół darmo mieszkania z ...90-95 % bonifikatą w stosunku do ceny rynkowej. Bo niby wypracowali ten "zysk" własnymi rękoma. I co - ani nic ! Pecha miała pani Halinka przed laty ze spożywczaka SPOŁEM/szpitala miejskiego/szkoły/kiosku , który mieszkań nie rozdawał. Pecha miał Pan Kowalski, który mieszkania nie dostał, bo własną krwawicą wybudował sobie za własne pieniądze dom na ojcowiźnie. Oni dostaną figę z makiem. Tak to jest ze sprawiedliwością społeczno-dziejową... Problem w tym, że góra PZD robi wałki i przekręty, także na poziomie zarządów poszczególnych ogrodów. Problem też w tym, że w jedności siła: będzie wiele związków - niektóre ogrody poznikają. A co by się stało, gdyby działkowców uwłaszczyć ? Ano, mielibyśmy zamiast Ogrodów Działkowych nowe osiedla mini-domków. W przeciągu paru lat.
                      • maaac Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 12.07.12, 01:00
                        emilly_davisson napisała:

> Tak między nami mówiąc - z racji tego, że tatuś/mamusia/dziadek pracował/a w P
                        > KP/hucie X/ przedsiębiorstwie X, wojsku niektórzy jeszcze dzisiaj mogą wykupić
                        > otrzymanie kiedyś za pół darmo mieszkania z ...90-95 % bonifikatą w stosunku d
                        > o ceny rynkowej. Bo niby wypracowali ten "zysk" własnymi rękoma. I co - ani nic
                        > ! Pecha miała pani Halinka przed laty ze spożywczaka SPOŁEM/szpitala miejskie
                        > go/szkoły/kiosku , który mieszkań nie rozdawał. Pecha miał Pan Kowalski, który
                        > mieszkania nie dostał, bo własną krwawicą wybudował sobie za własne pieniądze d
                        > om na ojcowiźnie. Oni dostaną figę z makiem. Tak to jest ze sprawiedliwością sp
                        > ołeczno-dziejową...
                        No i mnie cholera z tego powodu brała ale cóż. Tak było.

> Problem w tym, że góra PZD robi wałki i przekręty, także na poziomie zarządów
                        > poszczególnych ogrodów.
                        Nawet jakby byli najuczciwsi z uczciwych to i tak złą rzeczą jest monopol nie mający podstaw wynikających "z natury". Taki jak np monopol KRRiTV na dzielenie pasm radiowo telewizyjnych.

> Problem też w tym, że w jedności siła: będzie wiele związków - niektóre ogrody poznikają.
                        > A co by się stało, gdyby działkowców uwłaszczyć ? Ano, mielibyśmy zamiast Ogrodów
                        > Działkowych nowe osiedla mini-domków. W przeciągu paru lat.
                        I cóż by się do cholery takiego strasznego stało? Oni by przecież SAMI z własnej woli tą ziemie sprzedali. Jak wolą sprzedać niech sprzedają. Kto komukolwiek ma dyktować co ma zrobić z swoją własnością??!!
                        Tylko jeszcze raz - jak miasto - tzn rada miasta lub gminy przewidzi tam 'tereny zielone" to mogą sobie sprzedawać developerom, a ci póki nie dadzą w łapę połowie rady miejskiej NIC tam nie postawią. Rozumiesz? NIC!!!! Więc trzeba wybierać taką radę miejską, która będzie pilnować odpowiedniej ilości terenów zielonych w mieście. To ONI są od tego a nie przepisy "przywiązujące" działkowiczów do ziemi.
                • maaac Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 17:56
                  Nie.

Nie tylko mieszkania były takim "rozdawnictwem przywilejów". Dotyczyło to też prawa pracowników do otrzymywania za darmo lub po preferencyjnych cenach akcji swoich firm. To też trudno nazwać "elementarną potrzebą".

Nie nie bój się nie "zjedzą". Będą liczyć na wsparcie zainteresowanych działkowców i.... inwestorów mających nadzieje na wykup ziemi za bezcen (hehe IMHO się przeliczą). Nie zainteresowana część społeczeństwa jak zwykle będzie milczeć tak jak to bywało i przy innych akcjach w których wyróżniano tylko część społeczeństwa.

Dodatkowo można sprawę zawęzić wprowadzając stopień zniżki zależny od długości czasu uprawy danej działki. I tu uważam, że powinno to dotyczyć rodziny/rodu, a nie danej osoby - może i ja uprawiam tą działkę 3 lata, ale przedtem robił to przez dziesiątki lat mój ojciec, a wcześniej dziadek. Co do niektórych osób i ziemi mogło by się i o pradziadka oprzeć.

No i lepszy jakiś tam pieniądz i nadzieja na "naturalne" rozwiązanie się problemu "pięknych działek inwestycyjnych w środku miasta zajętych przez działki" ( :) IMHO dopiero dzieci i wnuki sprzedadzą, "dziadkom" bardziej zajęcie niż kasa jest potrzebna) niż walka z całym lobby działkowym.
    • gggiaco Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 14:02
      W Monachium na kazdym winklu sa ogrodki dzialkowe, pewnie nawet wiecej niz w "stolycy". Nikt tu ich nie chce likwidowac.
      • citineversleeps Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 15:31
        To co dziala w Niemczech nie koniecznie bedzie funkcjonowac w Polsce. To sprawa przestrzegania regul i wzajemnego szacunku. W Monachium i w innych miastach na terenach dzialek nikt nie pali traw, smieci i nie wedzi kielbac przed swietami, a czas grilowania tez jest okreslony, tak wiec ogrody nie sa zdrodlem dymu i "zapachow" przeszkadzajacym innym. Napewno znasz sytuacje w Posce z paleniem traw, galezi i innego swinstwa, zadymione i smierdzace cale miasta lub dzielnice. Na dzialkach w De tez nikt nie meszka na stale.
    • sydio Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 14:24
      Chamowatość p. posła po prostu obezwładnia. Nie trzeba jakiejś szczególnej wrażliwości, by zauważyć, jaką wartość mają te "budy" dla często starszych, ubogich działkowiczów. Co ten prymityw z profesorskim tytułem ma im do zaproponowania? Co mu podpowiada serduszko skamieniałe na służbie u Donalda?
    • r1111111 Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 14:33
      PO POsłała na "front walki" Pana Niesiołowskiego "POsła"

Bułgaria
      Średni poziom cen: 51 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 190 euro (9 proc. średniej UE)
      Bułgaria to zdecydowanie najbiedniejsze państwo Unii Europejskiej. Ceny muszą być tu dostosowane do poziomu zarobków ludzi. To tutaj najbardziej opłaca się robić zakupy. Jeżeli bułgarscy pracownicy zarabiają jedynie nieco ponad 9 proc. średnich zarobków europejskich, nie sposób wymagać od nich dużych wydatków.
      Średni dochód Bułgara jest 10 razy niższy niż średnia unijna, a ceny? Tylko dwukrotnie...

Litwa
      Średni poziom cen: 66 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 370 euro (18 proc. średniej UE)
      Także nasz sąsiad Litwa nie jest ekonomicznym potentatem, choć średnie zarobki jego mieszkańców są już dwa razy wyższe od bułgarskich. 82-procentowej różnicy w dochodach w stosunku do unijnej przeciętnej towarzyszy 34-proc. różnica w cenach.

Czechy
      Średni poziom cen: 77 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 659 euro (32 proc. średniej UE)
      Czechom również trochę brakuje, aby osiągnąć poziom najwyżej rozwiniętych krajów w Europie. Gdy ich pensje stanowią jedną trzecią średnich zarobków w UE, to ceny są tylko o jedną trzecią niższe.
      Ceny elektroniki i ubrań są w Czechach bardzo zbliżone do średnich europejskich. Sporo tańsze są za to restauracje oraz hotele. Jedynie na Węgrzech, w Bułgarii i Rumunii jest taniej.

Grecja
      Średni poziom cen: 95 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 842 euro (41 proc. średniej UE)
      Dziś greckie pensje stanowią jedynie 41 proc. średnich zarobków w UE, podczas gdy ceny to niemal 100 proc. średniej unijnej.

Portugalia
      Średni poziom cen: 87 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 907 euro (44 proc. średniej UE)
      Nieco lepiej pod tym względem wygląda sytuacja w Portugalii, choć także ten kraj jest pogrążony w kryzysie zadłużeniowym.
      Całkiem przystępne są ceny alkoholu i papierosów. Niedrogie są także hotele i restauracje. Za to koszty transportu należą do najwyższych na Starym Kontynencie.

Hiszpania
      Średni poziom cen: 97 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 1365 euro (67 proc. średniej UE)
      Żadna z kategorii produktów i usług, których wartość liczy Eurostat, nie przekracza w Hiszpanii średniej unijnej. Jednocześnie średnia pensja jest tutaj dużo wyższa niż w dotychczas omawianych państwach.
      W Hiszpanii najtańsze są alkohol oraz ubrania.

Włochy
      Średni poziom cen: 103 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 1597 euro (78 proc. średniej UE)
      We Włoszech stosunkowo drogie są hotele i restauracje, a także jedzenie i napoje. Ceny tej drugiej kategorii dodatkowo podbijają wydatki samych Włochów na dobrą jakościowo żywność.
      Mimo to średnie zarobki na Półwyspie Apenińskim nie osiągają nawet średniej unijnej. Niższe wynagrodzenie netto to efekt także wysokich podatków, które mają uratować sytuację budżetu państwa.

Wielka Brytania
      Średni poziom cen: 102 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 1779 euro (87 proc. średniej UE)
      Lepsza zależność płacy i cen jest na Wyspach Brytyjskich. Mamy tu średni poziom unijnych cen, płace jednak są na poziomie blisko 90 proc. europejskiej średniej. Wielka Brytania to jeden z najlepiej rozwiniętych państw Starego Kontynentu. Jednocześnie Brytyjczycy wcale nie mają wysokich dochodów. Dzięki temu Zjednoczone Królestwo należy do jednych z najbardziej efektywnych modeli gospodarczych.

Niemcy
      Średnie ceny: 103 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 2187 euro (107 proc. średniej UE)
      To właśnie Niemcy w największym stopniu zawyżają średnią płacę w Unii Europejskiej. To jedyny kraj, w którym poziom cen w odniesieniu do średniej całej Wspólnoty jest niższy od poziomu płac.
      Dodatkowo atrakcyjność pracy w Niemczech zwiększa sąsiedztwo bardzo taniej Polski. Wielu mieszkańców obu państw wykorzystuje te różnice, pracując w Niemczech, a mieszkając i robiąc zakupy w Polsce. Pogranicze polsko-niemieckie to bowiem obszar o największym zróżnicowaniu poziomu płac i cen w Europie.

Luksemburg
      Poziom cen: 122 proc. średniej UE
      Średnia płaca: 2334 euro (114 proc. średniej UE)
      Średnia płaca: 2334 euro (114 proc. średniej UE)
      Luksemburg od lat przoduje pod względem najwyższych płac na Starym Kontynencie. Jednak ich stosunek do cen jest dla Luksemburczyków niekorzystny. W konsekwencji mieszkańcy w dużej mierze zaopatrują się w tańszej Francji lub Belgii. Mimo to i tak różnica nie jest tak atrakcyjna jak ta na granicy polsko-niemieckiej.

Polska
      Poziom cen: 60 proc. średniej UE
      Średnia pensja: 447 euro (22 proc. średniej UE)
      W naszym kraju ceny są średnio o 40 proc. niższe niż w całej Unii Europejskiej. Jednocześnie zarabiamy cztery i pół raza mniej niż przeciętny pracownik UE, niemal pięć razy mniej niż statystyczny Niemiec i ponad pięć razy mniej niż Luksemburczyk.

Niemcy mają powody obrony strefy euro, zwłaszcza nieswoimi środkami.
      Komu się "pogorszy" jak euro "padnie"?
      • nerwus0 Re: Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak 11.07.12, 14:58
        Możesz powiedzieć, co to ma wspólnego z działkowiczami?
        Tak sobie popisałeś bo nie masz co robić? Dzieci rób.
    • ben-oni Niesiołowski o działkowcach: Nie może być tak, ... 11.07.12, 14:42
      Niesioł, niedouczony buraku, w wielu miastach te "budy" to ostatnie skrawki zieleni na betonowej pustyni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka