Dodaj do ulubionych

Taka Brytania jest Wielka

28.07.12, 23:28
Brawo Panie Orlinski !
To najlepszy z artykułow czytanych przezemnie w GW od wielu wielu lat !Mało ze sie z nim zgadzam w stu procentach, ale także mnie gula urosła jak usłyszałem o racjonalizowaniu zywności ! Czy to Szaramowicz tak palnał jak gołab na parapet, czy Babiarz ?
Ale zachwyty nad tym ze Cameron i Elka sie zgodziłli na ten wspaniały scenariusz to chyba dowcip. Oni w Anglii naprawde nie zajmuja sie cenzurą !!!!!
Obserwuj wątek
    • grzech_pierworodny Taka Brytania jest Wielka 28.07.12, 23:41
      "Z pośpiechu można powiedzieć przez pomyłkę, że w Anglii po wojnie jedzenie było na kratki, a nie na kartki. Ale żeby powiedzieć, jak jeden z komentatorów, o "racjonalizowaniu żywności", to trzeba nieuważnie przeczytać "food rationing"."
      Szanowny panie Orliński. Zapewniam pana, że powodem nie jest pośpiech, czy nieuwaga. To zwykła ignorancja (komentator sportowy powiedziałby: arogancja).
      • ubiquitousghost88 Ależ oczywiście. Baranowi w szkole powiedzieli... 29.07.12, 11:36
        ...że w PRL-u żyło się jak za kratami, a żywność była na kartki - no to mu wyszły "kratki".
        A o tym, że się coś takiego w kulturalnym świecie nazywa "racjonowaniem żywności" (kiedy ktoś wpędzi kraj w problemy ekonomiczne) nie wspomniano ani słowa... bo dopiero mogłaby się rozwinąć w klasie dyskusja, że hej!

grzech_pierworodny napisał:

> "Z pośpiechu można powiedzieć przez pomyłkę, że w Anglii po wojnie jedzenie był
        > o na kratki, a nie na kartki. Ale żeby powiedzieć, jak jeden z komentatorów, o
        > "racjonalizowaniu żywności", to trzeba nieuważnie przeczytać "food rationing"."
        > Szanowny panie Orliński. Zapewniam pana, że powodem nie jest pośpiech, czy nieu
        > waga. To zwykła ignorancja (komentator sportowy powiedziałby: arogancja).
    • tj2787898 Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 00:07
      Spektakl był niezwykły i miał w sobie to "coś" ! Fakt, odbiór psuli komentatorzy, ale to u nas już standard, więc można przejść nad tym do porządku dziennego. Mnie bardziej jedna rzecz przykro dotknęła: grymas na twarzy królowej podczas śpiewania hymnu przez chór głuchoniemych dzieci. Zauważyliście ?...
      • nineave Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 07:52
        Ale to chyba nie był taki zwykły grymas, ona chyba już ma takie organiczne zaburzenia, coś jak późne dyskinezy. Widzieliście czasem babcie, które tak cały czas ruszają ustami? To właśnie o to chodzi. Przecież ona jest stara jak świat
      • rudyrycho Re: Taka Brytania jest Wielka 30.07.12, 01:45
        tj2787898 napisał:
        > Mnie bardziej jedna rzecz przykro dotknęła: grymas na twarzy królowej podczas
        > śpiewania hymnu przez chór głuchoniemych dzieci. Zauważyliście ?...

Mnie dotknęło coś innego, a mianowicie to, że organizatorzy ulegli (zapewne) żądaniu władz Arabii Saudyjskiej i zaakceptowali aby trzy kobiety, które dopuszczono do defilady w reprezentacji tego kraju, maszerowały na samym końcu ekipy kilkanaście metrów za mężczyznami. (Pomijam przy tym czarne burki, w które je obowiązkowo wtłoczono).
    • nietylkochlebem Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 00:14
      No właśnie oni tam nie zajmują się cenzurą, więc wszelkie ewentualności że "Danny Boyle sprzeda duszę za miliony funtów i zrobi jakieś widowisko patriotyczno-prorządowe, czy raczej odwrotnie, spowoduje skandal czymś w rodzaju ataku zombie na maklerów giełdowych." nie miały tu znaczenia. W kraju prawdziwie demokratycznym to, że ktoś odnosi się krytycznie do swojej ojczyzny nie oznacza że nie jest patriotą. Takie myślenie jest charakterystyczne dla nas kraju postkomunistycznego, gdzie zwykło się zwalczać "wszelkie wrogie elementy". Myślę, że należy wreszcie zmienić naszą mentalność. Uważam, że w kraju prawdziwie demokratycznym taki artykuł byłby kuriozum.
      • krwawy_krolik Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 10:26
        Boyle'a skrytykowano za to, ze byl *za malo* krytyczny wobec WB (brak odniesienia do kolonializmu).
        • antobojar Palant od Torysów:Lewackie i zbyt multikulturalne. 29.07.12, 12:40
          .. ha ha.. każdy kraj ma swoich Hofmanów i Płaszczaków...
    • komcionauta Lesbijski pocałunek jako olimpijskie przesłanie? 29.07.12, 00:42
      Czyli Hitler miał rację. Olimpiada to fajna rzecz do propagowania rozmaitych ideologii, które ze sportem nie mają nic wspólnego.
      • isanaltd Re: Lesbijski pocałunek jako olimpijskie przesłan 29.07.12, 01:30
        O, niektorym tego Hitlera nigdy dosyc
        www.youtube.com/watch?v=obw4-zGYo8M
      • krwawy_krolik Re: Lesbijski pocałunek jako olimpijskie przesłan 29.07.12, 10:24
        Pocalunek jest dla ciebie "ideologiczny"? Musisz miec smutne zycie :D
      • apas13 Re: Lesbijski pocałunek jako olimpijskie przesłan 29.07.12, 11:55
        komcionauta napisała:

> Czyli Hitler miał rację. Olimpiada to fajna rzecz do propagowania rozmaitych id
        > eologii, które ze sportem nie mają nic wspólnego.

A jakie, według ciebie, ideologie mają coś wspólnego ze sportem, zwłaszcza w wydaniu olimpijskim? Bo według mnie pogląd, że wszyscy mają równe prawa jest tak samo dobrze promowany przez fakt wspólnego startu jakiegoś otyłego jegomościa z zadyszką, z Wysp Marshalla z panem Usainem Boltem, jak i pokazaniem w czasie ceremonii otwarcia czegoś, co zdarza się codziennie setki tysięcy razy nawet w krajach, gdzie grozi za to kara śmierci - pocałunku zakochanych w sobie kobiet.
        A jeżeli idea równości prawa do życia tak, jak się chce (bo otyły pan chce biegać, a dwie panie chcą być parą) wyrażona w ten sposób nie jest godna propagowania przy okazji wydarzenia, jakim jest olimpiada, to co jest?
    • osoba_anonimowa Pan Orliński to wybitny dziennikarz 29.07.12, 00:46
      Zna się na wszystkim prawie jak pan redaktor Żakowski, a może jednak już nawet bardziej.

kompromitacje.blogspot.com/2011/04/wojciech-orlinski-o-stanisawie-lemie.html
      kompromitacje.blogspot.com/2012/01/wojciech-orlinski-o-szalonych-logikach.html
      kompromitacje.blogspot.com/2011/10/wojciech-orlinski-o-ameryce-albo.html
      kompromitacje.blogspot.com/2012/01/wojciech-orlinski-wymysla-muppet-show.html
      kompromitacje.blogspot.com/2011/10/wojciech-orlinski-poleca-margaux.html
      (blog nie mój, uwagi nie do mnie, ja jestem tylko psychofanką Orlińskiego)
      • apas13 Re: Pan Orliński to wybitny dziennikarz 29.07.12, 12:03
        Dziecko, nie jestem wybitnym fanem Orlińskiego, ale mam wiedzy na tyle, by móc cię uświadomić, że blog to taka forma felietonistyki. Zaś czym jest felieton, dowiedz się choćby z Wiki, bo nie sądzę, bys umiała korzystać z encyklopedii w formie książki.
        Zatem, jako że felieton wyraża poglądy autora, nie trzeba być ekspertem w dziedzinie, o jakiej sie pisze - wystarczy, że, ma się wyrobiony pogląd. Ja na przykład kompletnie nie znam się na kosmonautyce, z sinologią zaś mam tyle wspólnego, że kilkukrotnie podróżowałem po Chinach - jednak swój pogląd na chiński program kosmiczny mam i nikt nie zabroni mi napisać na ten temat felietonu.
        Proszę się zatem odstosunkowac od Orlińskiego - felietonisty (blogera) i nieco sie douczyć.
        • rudyrycho Re: Pan Orliński to wybitny dziennikarz 30.07.12, 01:33
          Radziłbym Ci samemu się douczyć (j.polskiego) i nie pisać kilkukrotnie (litera "u" nie znajduje się na klawiaturze obok "a", więc nie ma tu mowy o "obsunięciu" się palca). Ponadto dobrze byłoby abyś odróżniał opinie od faktów; opinie można mieć różne, ale z faktami trzeba być w zgodzie. W linkowanych przez przedmówcę tekstach "Kompromitacji" wykazano nieznajomość faktów przez pana Orlińskiego i wyciąganie na podstawie błędnych faktów równie fałszywych wniosków.
          Reasumując; możesz, oczywiście, mieć swoje zdanie nie tylko o chińskiej kosmonautyce, ale także o kosmonautyce pigmejów, choć w tym drugim przypadku byłaby to "lekka przesada". Podobnie "przesadza" czasami pan Orliński, np. gdy twierdzi, że minister Wilhelmii sprzeciwał się realizacji "Człowieka z marmuru", a to z powodu, że Wilhelmii nie był nigdy konstytucyjnym ministrem, ponadto kierownikiem resortu został w trzy lata po zrealizowaniu tego filmu.
    • xan-ti Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 00:49
      Komentatorzy faktycznie psuli odbiór całego przekazu a zwłaszcza ten, który dzielił sportowców, ze względu na przynależność religijną, określając jakie wyznanie dominuje w konkretnym regionie świata.
      Największe wrażenie na mnie zrobiła pierwsza część widowiska - przemiana pięknej sielankowej krainy w Mordor. Niesamowite, magiczne i chyba nostalgiczne. Całkiem możliwe, że gospodarze tęsknią za starą Anglią :) Całość przemyślana i bez zarzutu. Przemarsz sportowców za długo trwał, ale chyba nie ma na to rady. I na koniec genialny pomysł z olimpijskim zniczem.
      non serviam
      • magisterzmywak Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 11:42
        xan-ti napisała:

> Największe wrażenie na mnie zrobiła pierwsza część widowiska - przemiana piękn
        > ej sielankowej krainy w Mordor. Niesamowite, magiczne i chyba nostalgiczne. Cał
        > kiem możliwe, że gospodarze tęsknią za starą Anglią :)

Nie mozliwe tylko oczywiste. Nikt normalny nie chce zyc w przemyslowym krajobrazie czy betonowej dzungli. Tolkien pisal "Wladce Pierscieni" na podstawie swoich doswiadczen z dziecinstwa kiedy monstrualne przemyslowe miasto rozrastajac sie blyskawicznie pochlonelo otaczajacy je sielski krajobraz; wsie, pola, lasy, palace, w tym takze przysiolek Sarehole na ktorym dorastal. Obecnie w tym miescie w samym centrum powstaje pierwszy od stulecia miejski park wlasnie na terenach odebranych przemyslowi. Wszedzie gdzie mozna staramy sie tez aby roslo cos zielonego...
    • magdalaena1977 Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 02:17
      Mogę się podpisać w 100% - niesamowita była scena z królową i Beckham wiozący Tamizą znicz.

"Jedyne, co mi psuło przyjemność oglądania, to komentatorzy sportowi na TVP 1."

Ja już po kilku pierwszych słowach przestawiłam się na Eurosport i włączyłam angielską wersję audio. IMHO żaden szczególny komentarz nie był potrzebny (poza zagadywaniem przemarszu sportowców), bo widowisko tłumaczyło się samo, a brytyjska popkultura to żadna egzotyka i większość memów była mi znana.
    • vito3 Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 06:56
      komentatorow mamy jakich mamy i powstanie prywatnych tv zmienilo nawet na gorsze te sytuacje,dosc powszechne jest w polsce sciszanie glosu i wlaczanie radia,jestesmy na etapie patosu i egzaltacji i dawno bysmy z tego wyszli tylko tym krajem i kazda jego czescia rzadzi warsiawka i bez nadecia i martylologicznego zadecia nawet sport tu nie smie funkcjonowac
      • rudyrycho Gdyby potrafili .... 30.07.12, 01:39
        Oczywiście, to nic złego, że sprawozdawcom dostarczono okolicznościowy tekst, objaśniający i komentujacy widowisko. Mogli jednak korzystać z niego inteligentnie, czyli umiarkowanie i ze zrozumieniem. Rzecz jasna - gdyby potrafili ... :(
    • niet53 Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 06:59
      Ktos narzekal, ze przemarsz Olimpijczykow byl przydlugi, a ja gratuluje Brytyjczykom za pomysl grania szybkiej rytmicznej muzyki, ktora zumuszala niejako do szybszego przesuwania sie do przodu.
    • nineave Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 07:49
      W spektaklu ważna była muzyka, więc nie można było po prostu ściszyć, żeby nie słyszeć bełkotu komentatorów. To było straszne!!! Nie rozumiem dlaczego do tego zatrudnia się komentatorów sportowych, do takiego widowiska powinien być komentarz znawcy kultury i wydarzeń kulturalnych a nie sportowych! Tylko dlatego że to otwarcie olimpiady bierze się komentatorów sportowych. I to wszystko leci w telewizji publicznej , która podobno ma misję i chce nieść kaganek oświaty. Jakiej oświaty? Przecież tych bredni mogły słuchać dzieci albo ludzie którzy sami z siebie nie byli w stanie wychwycić błędów komentatorów i po prostu im uwierzyli. To było tak żenujące że się chciało płakać. Oni te kartki dostają chyba wcześniej to chyba mogli kogoś poprosić żeby im przetłumaczył i powiedział ogólnie o co chodzi. Kogoś kto przeczytał w życiu jakąś książkę, obejrzał jakiś film i zna kilka utworów muzycznych.
    • jabmax Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 08:49
      Tak, to prawda, Brytania jest Wielka.
      Chciałbym niejako przy okazji(to nie zarzut do autora) zwrócić uwagę, że mamy pierwszy medal - wicemistrzynię olimpijską. Może warto na stronie głównej "Gazety Wyborczej" zamiast księżniczki(nic do niej nie mam) lub tuż niżej( zdjęcie naszej ekipy narodowej) uhonorować naszą reprezentantkę? Może z czasem(oby) zrobi się z tego "slideshow"(oby) kolejnych medalistów? ;-)
    • greges58 Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 09:07
      Spodziewając się najgorszego - oglądałem w czeskiej telewizji !
      Znam język...
      Też gadali ale ciszej i mniej nachalnie, kulturalnie !

Do Cholery !!!
      Przecież dźwięk jest w formacie DD, wielokanałowy.
      Można puścić " czystą " transmisję live ???
      Bez bełkotu !

na marginesie,
      mecze piłkarskie oglądam bez dźwięku - przecież widzę !!!!!!!
      w tle muzyczka ...
      i jest O.K.

^^
    • abers Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 09:20
      "Gdybym się interesował sportem, płaciłbym dodatkowo nie za to, żeby oglądać olimpiadę w HD, tylko żeby wyłączyć tych ludzi"
      Radzę na przyszłość o ile to możliwe przełączyć na inną stację np. Eurosport, ZDF bądż internet. Ja zawsze tak robię. Artykuł b.dobry !
    • bumcykcykhopsiup Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 10:53
      swietny tekst
      • pn-ski Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 17:28
        > swietny tekst
        tez tak uważam.
        Na szczęście nie słyszałem polskiego komentarza panów "komientatoruf" od sportu.
        Wspaniale widowisko, gdzie naszemu koko-spoko do tej fantazji i rozmachu. Składam również wyrazy uznania dla królowej za udany skok na spadochronie.
        Nasz kaczorek nawet wylądować nie potrafił. Miałby odrobinę rozumu - wziąłby również kaskadera.
        • rudyrycho Re: Taka Brytania jest Wielka 30.07.12, 01:51
          Z tym spadochronem sprawa nie jest dość jasna. Niby od helikopetra oderwały się jakieś dwa "manekiny", a następnie rozwinęły czasze spadochronów, ale z tego, co było widać, zniosło je gdzieś poza stadion i na stadionie żadnego lądowania nie było. Ten "gag" akurat nie bardzo wyszedł organizatorom.
    • entres Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 10:56
      Przez pierwsze pół godziny, do momentu wejścia królowej, byłem wręcz oszołomiony widowiskiem. Potem, choć na pewno dość efektownie, nie łączyło się to spójnie w jedną całość.

Czy przemarsz sportowców był zbyt długi? Nie, to inne części łącznie były zbyt długie. Przemarsz to jest to, na co czekamy i raz na 4 lata możemy świętować. Nie zazdroszczę sportowcom medali, hymnów i zaszczytów. Zazdroszczę możliwości przejścia w tym pochodzie i znalezienia się w najbardziej fantastycznym tłumie na świecie. Może jeszcze CERN tu jest konkurencją.

A co pomysłu dopłacania za wyłączenie komentarzy podczas otwarcia olimpiady, to zgłosiłem go dawno temu ;).
    • wojtek-gdansk Widowisko było słabe, niekonsekwentne. 29.07.12, 11:04
      Po rodakach Szekspira spodziewałem się większej konsekwencji następstw w widowisku. Kilka pomysłów nie miało swojej kontynuacji (wnoszone rogi obfitości miały wiązać się z formą znicza, ale się nie powiązały, drzewo na wzgórzu podobnie). Dużo dłużyzn.
      Znicz ok! Szpaler budowlańców super! Królowa jak zwykle the best!
      Najważniejszy jednak jest ten przemarsz ekip, na który tu wielu narzeka.
      Widziałem (w TV) już wiele ceremonii otwarcia (igrzysk letnich i zimowych), ta jest na dole mojej prywatnej listy rankingowej.
    • ratzinger Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 11:14
      Tak, chór Kaos wypdał pięknie. Jak oglądalem transmisję nie wiedzialem, że to głusi i się mocno zdzdziwiłem brakiem zestrojenia i wyćwiczenia głosów. Pomyślałem, że chodzi o ideę "śpiewać każdy może".
    • ubiquitousghost88 Taka Brytania jest Wielka. Wielki Kicz jak zawsze. 29.07.12, 11:39
      ...
      • magisterzmywak Re: Taka Brytania jest Wielka. Wielki Kicz jak za 29.07.12, 11:47
        Wlacz sobie koko euro spoko na YT i bedziesz mial to co lubisz.
        • tow_rydzyk Czastuszka "Skoko,Euro, Spoko" zdemaskowana 29.07.12, 14:16
          Calej prawdy o tej "piosence" dowiesz sie z artykulu :
          Tekst linka
          • ubiquitousghost88 Adaś te zeza? Co za paskuda... A ti njemu linka... 29.07.12, 16:45
            ...opet uvali! Pitam se pitam, kad ce ovaj narod da digne glavu...

tow_rydzyk napisała:

> Calej prawdy o tej "piosence" dowiesz sie z artykulu :
            > Tekst linka
      • pn-ski milosnik koko-spoko... 29.07.12, 17:49
        ...czy patriota?
    • dglabowski Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 11:43
      Ja wiem,że krytyka jest rolą dziennikarza ale żeby tak pojechać ze swoimi kolegami po fachu:) Masakra. Nie znam Pana podejrzewam,że jest Pan typową nudną gadającą głową, która zajmuje się dziennikarstwem politycznym bo głównie w świecie polityki są ludzie skażeni pychą i poczuciem bycia lepszym niż inni. Może i w sporcie jest dużo korupcji ale jest też tam zdecydowanie więcej potu, krwi i rywalizacji. Poza tym pięknych wyrzeźbionych i pociągających ciał ( coś mi mówi,że zawsze miał Pan brzuszek i jest Pan zwyczajnie brzydki). Dlatego sport tak przyciąga. Dżizus jak tak można w ogóle jechać po kimś, kto nie zaszedł za skórę " nie chce mieć do czynienia z takimi ludźmi" czy cóś takiego. Takie życie musi po prostu boleć. Panie strzeż mnie przed takimi ludźmi;) Pozdrawiam kochających sport
    • havana28 Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 11:46
      Troche się pan redaktor zagalopwał - to kaskader był, nie królowa
      www.dailymail.co.uk/news/article-2180214/London-Olympics-2012-Man-played-Queen-opening-ceremony.html
      • h-mol Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 12:11
        Cóż za spostrzegawczość! Naprawdę?
    • h-mol Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 12:12
      ambegen napisał:

> Bełkot głupca - tyle można powiedzieć o tym artykule.

Komentarz kretyna!
      • cul-de-sac Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 20:55
        10/10!
    • jj_k drogi kicz 29.07.12, 12:24
      niemoralny w obliczu kryzysy, głodu na świecie etc.
    • 2hhlb Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 12:34
      Szanowny Panie
      Lubię czytać Pańskie felietony, ale już nie mogę zdzierżyć, gdy po raz kolejny czytam/słyszę (nie tylko u Pana) o rozpoczęciu olimpiady w Londynie. Otóż mój Panie : w Londynie rozpoczęły się IGRZYSKA olimpijskie a olimpiada właśnie się zakończyła.Tegoroczna formułka wypowiedziana przez Królową nieco różniła się od wcześniej wygłaszanych - jeśli dobrze słyszałem to było "Igrzyska olimpijskie uważam za otwarte" a poprzednio mówiono "Igrzyska n-tej olimpiady uważam za otwarte" co nie zmienia zasadniczego faktu : Królowa otworzyła igrzyska.
      Pewnie Pan uzna, że niepotrzebnie czepiam się słów, ale starajmy się używać ich zgodnie ze znaczeniem. Gdyby ktoś jednak chciał się upewnić, to służę linkiem do Wikipedii ( pl.wikipedia.org/wiki/Olimpiada_(czas) ).
      • grundol1 Re: Taka Brytania jest Wielka 29.07.12, 19:09
        doroszewski.pwn.pl/haslo/olimpiada/
    • mara571 Moze i Wielka, ale cholernie dekadencka 29.07.12, 12:46
      a perspektywy ma raczej niekorzystne. Złoża się kończą, przemysł finansowy upada , zreszta opierał się na szwidlach.
      Zobaczymy co bedzie dalej...
      • ubiquitousghost88 Co będzie dalej? Wiadomo, wystarczy studiować... 29.07.12, 18:08
        ...GW jakoś omija ten temat...
        www.youtube.com/watch?v=JlVJDrfmdjg

mara571 napisała:

> a perspektywy ma raczej niekorzystne. Złoża się kończą, przemysł finansowy upad
        > a , zreszta opierał się na szwidlach.
        > Zobaczymy co bedzie dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka