Dodaj do ulubionych

Wysyłanie Romów na księżyc

19.04.13, 14:49
Autor tekstu łatwo komentuje bo stoi z boku. Niech łaskawie w takim razie wytłumaczy w imię czego urzędnicy mają przymykać oczy na łamanie prawa. Bo nielegalne zajmowanie czyjegoś terenu oraz żebractwo jest łamaniem prawa. Czy kolor skóry upoważnia do nieprzestrzegania zasad życia społecznego? Dlaczego samorządowcy muszą kręcić i kombinować jakby tu wyjść z tego z twarzą, tak aby aktywiści różnej maści nie okrzyknęli Wrocławia miastem nienawiści. Cały czas słyszymy że urzędnicy to a tamto, organizacje to i to .... a niech ktoś napisze co właściwie zrobili Romowie? Czy kiwnęli palcem aby jakoś się dogadać? Nie, tylko roszczenia, prawa człowieka itp itd.
Obserwuj wątek
    • rand-all Re: Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 15:53
      Wojciechu Pelowski, dlaczego nie weźmiecie Romów na swoje działki, do swoich mieszkań.
      Pracownicy GW, AI i stowarzyszeń lewackich do dzieła!
    • watashi-no Re: Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 16:44
      "tylko roszczenia, prawa człowieka itp itd. " no fakt, pierdoły. co do roszczeniowosci, tez bym chciała, zeby odwiedzala mnie tylko bogata rodzina i przywoziła fanty. ale coz, przyjezdzaja i tacy, ktorymi po ludzku trzeba sie zająć.
      • ludendorf hehe rodzina.... 20.04.13, 01:28
        watashi-no napisała:

> tez bym chciała, zeby odwiedzala mnie tylko bogata rodzina i przywoził
        > a fanty. ale coz, przyjezdzaja i tacy, ktorymi po ludzku trzeba sie zająć

Jeśli to porównanie miałoby mieć jakikolwiek sens to do twojego domu musiała by wejść nie twoja biedna rodzina tylko bez zapowiedzi całkowicie obcy ludzie syfiący i włażący z buciorami do twojego salonu, rozsiadający się na twojej kanapie z okrzykiem "DAJ NA CHLEB!!!" Ugościłbyś takich ludzi u siebie bo ja od razu zadzwoniłbym po policję i wy****ił ich za drzwi. Ty chyba nigdy nie miałeś osobiście do czynienia z cyganami (choćby tymi polskimi) że takie debilizmy wypisujesz ja miałem nie raz (próbowali ukraść mi rower, piłkę, pobić mnie we 3kę i do tego cyganka zwyzywała mnie na ulicy że nie dałem se powróżyć) i gdyby to ode mnie zależało nakazałbym walkę z tym ścierwem wszelkimi dostępnymi środkami.
    • pan_adoll Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 17:07
      Panie Pelowski, nagadałeś (napisałeś) się Pan zdrowo, ale jakie konkretne rozwiązanie i działania Pan proponuje? Krytykować i wymądrzać się to każdy potrafi.
    • krzysztofczyz Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 17:25
      Niby czego pan oczekuje? Że mieszkańcy w imię czegoś co ktoś nazwał wielokulturowością nie chcą łamania podstawowych zasad współżycia społecznego. Proszę podać dwa przykłady takiego miasta wielokulturowego abym nie powiedział, że pieprzysz pan bzdury. Byłem w Sztokholmie, mieście ze stuprocentową pewnością wielokulturowym ale czegoś takiego to nie widziałem.
      • pijatyka Re: pieprzysz pan bzdury 19.04.13, 22:54

potrafią zagospodarować wszystkich przybyszów, rumuńskich Romów też - dają im pracę

Teraz już mam pewność - to autor artykułu przyleciał z kosmosu ;->

• mandolinka.bramborova Re: Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 17:53
      To teraz miasta mają dawać pracę? Oj to nie wiedziałam, tylko głupia wysyłałąm te CV i musiałam sobie pracę znaleźć sama, i jeszcze na nią zasłużyć! A wystarczyło się urodzić nieco bardziej leniwym, i miałabym prawo oczekiwać, że wszystko zostanie mi podsunięte pod nos!

Nierób i leń pozostanie nierobem i leniem, a takie nazywanie sprawy nie ma nic wspólnego z rasizmem. Znam Romów, którzy płacą za jedzenie zarobionymi, a nie wyżebranymi pieniędzmi i posyłają swoje dzieci do szkoły. Znam też Polaków-nierobów i złodziei, którzy rąk swoich pracą nie brudzą.

W tym problemie nie chodzi o to, że ci koczownicy z kamieńskiego są akurat Romami, a nie Polakami. Chodzi o to, że nie pracują, żebrzą, być może też kradną (kto okradł 50-latka z Oławy koło dworca PKS jakieś 2-3 tygodnie temu?), dzieci nie chodzą do szkół, nie są szczepione, nie ogląda ich lekarz, zapadają na choroby zakaźne (epidemia odry bodajże rok temu) i stanowią wyraźne niebezpieczeństwo dla okolicznych mieszkańców. Oni się bronią, że im wolno, bo taka jest ich kultura. Nie, nie wolno. Są w Polsce i mają się dostosować do polskiego prawa. A prawo jest takie, że dzieci mają chodzić do szkoły, a za serwowanie im takiej opieki (brak szczepień) i warunków życia oraz za wykorzystywanie do żebrania, dzieci powinny im być odebrane, bo za mniejsze przewinienia odbiera się Polakom dzieci.
      Zatem koczownicy i tak mają farta, że nie wszystkie paragrafy są wobec nich stosowane.
    • elf333 Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 18:08
      Panie Wojciechu, proszę podać swój adres zamieszkania. Mam nadzieję, że posiada Pan ogród, założymy tam koczowisko Polskiego Kościóła Latającego Potwora Spagetti. Jeśli Pan nie odpowie, oznacza to, że Wrocław nie jest tolerancyjny, mieszkańcy miasta (w tym dziennikarz GW) nie zasługują na ESK2016, bo są po prostu mało kulturalni i nie szanują innych wyznań w tym tolerancyjnym mieście. Mam nadzieję jednak, że nie jest tak źle i Pan poda ten adres :)
      • mukazy1988 Re: Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 18:36
        smieszny lewak, ten redachtor. jak by mu cygan narobil na wycieraczke, porysowal auto albo pobil dzieciaka to czy by nadal byl taki dobry dla cyganow
    • positum Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 18:50
      Można łatwo rozwiązać problem żebrzących dzieci Cyganów rumuńskich odkopując je od rodziców po cenach rynkowych. Handel dziećmi jest zupełnie naturalną formą zarobkowania w tych kręgach cywilizacyjnych i właśnie w obronie wielokulturowości, czyli akceptowania tych inno-kulturowych norm Urząd Miejski ma prawo do takich zakupów. Za zdrowego chłopczyka trzeba dać ok 500 Euro, taki okaleczony, ślepy lub bez nogi kosztuje do 2000. Za dziewczynki, które potrafią kraść pod bankomatem lub w tramwajach, czy autobusach trzeba dać nawet i 5 tysięcy. Ceny te obowiązują w Braszowie - we Wrocławiu mogą się trochę różnić, bo wiele z tych dzieci to już druga i trzecia ręka.
    • drugi-nie-poprawny Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 18:51
      Głos normalności!!!

www.nacjonalista.pl/2013/04/19/nop-niech-wladze-oddaja-cyganom-swoje-wlasne-domy/
    • sverir Wysyłanie Romów na księżyc 19.04.13, 19:17
      Olewając pierdoły narodowe, pragnące likwidacji wszystkiego, co takie nie jest, zajmijmy się kwestią potępienia "działka jest nasza".

Duże osiedle we Wrocławiu, przedsiębiorca prowadzi zakład (bodajże mechanika samochodowa). Po kilku latach okazuje się, że część zakładu znajduje się na terenie miejskim, a przedsiębiorca nie tylko nie miał na to umowy, ale nawet nie wnosił z tego tytułu żadnych opłat. Dlaczego redakcyjni koledzy nie bronili przedsiębiorcy, gdy miasto egzekwowało spore kwoty pieniężne i wyrzucało przedsiębiorcę z gruntu?

Osiedle nieco mniejsze, domki jednorodzinne, trwa budowa kanalizacji. Okazuje się, że przynajmniej połowa mieszkańców pewnej ulicy (w zasadzie to nawet kilku) wchodzi z granicami posesji na teren miejski. Dlaczego redakcyjni koledzy nie protestowali przeciw wyrzucaniu (bo tym to de facto było) mieszkańców z gruntów należących do miasta?

Takich przypadków, panie redaktorze, jest mnóstwo. Sądzę, że przynajmniej kilkadziesiąt w ciągu roku. I nigdy, ani razu, koledzy z wrocławskiej redakcji nie ujęli się za niby-poszkodowanym mieszkańcem. Ba, w kilku artykułach o podobnych tematach (bo takie też były) wręcz stawano po stronie miasta, że dba o swoje interesy i to dobrze, bo to wszystko takie publiczne.

W kwestii ogólnej: w niedalekiej przeszłości minister Gowin mówił o tym, że obok litery istnieje jeszcze duch prawa. Nikt z redakcji Gazety nie ujął się za ministrem w jego tezach. Wypadałoby być konsekwentnym i nie domagać się, żeby teraz urzędnicy szukali tego ducha, gdy litera prawa uniemożliwia Romom zajmowanie terenu, który teraz zajmują.
    • pawelly pelowski! 19.04.13, 19:33
      ...nauczysz się, że 20 kwietnia roku 1839 urodził się także przyszły król RUMUNII Karol I, Karl Eitel Friedrich Zephrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen.

pojmali harlukowitz, żuchowicz i inni?
    • kklement Żądanie likwidacji cygańskiego obozowiska karalne? 19.04.13, 20:28
      Temu panu coś się zdrowo popier... Halo, halo, mamy rok 2013, a nie 1953. Są jeszcze jakieś resztki wolności słowa, chociaż dzięki ideowym wnukom Stefana Michnika i jego kumpli coraz mniejsze. Sformułowanie "żadamy likwidacji cygańskiego obozowiska" oznacza dokładnie to co oznacza, a nie "żądamy przepuszczenia mieszkańców koczowiska przez krematoria".
      • katonzwybiorczej za 200zł za wierszówkę jestem w stanie napisać art 19.04.13, 20:51
        Za 200zł jestem w stanie napisać artykuł (około 500 znaków) mówiący o zamachu na demokrację, o faszystowskich nastrojach wśród mieszkańców Wrocławia, o braku tolerancji we Wrocławiu! O tym, że homofobia idzie w parze z antysemityzmem i romofobią.

Udowodnie także, że Romy to nie jest problem dla miasta, ani dla Europy. Jednak cena takiego artykułu to będzie min. 800zł, bo muszę się wysilić....intelektualnie....

Bu hahahaha!
    • divak2 Co znaczy "tracą na wartości"? 19.04.13, 23:44
      No bo do tego potrzebna jest wycena, a najlepiej kilka dokonywanych co jakiś czas, po to by udowodnić, że w pobliżu koczowiska ceny spadają szybciej niż na innych blokowiskach, no bo spadki to akurat trend ogólny. A nie czyjeś domysły. Nie żebym popierał mieszkanie w barakach, nieposyłanie dzieci do szkoły i żebranie, ale...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka