Dodaj do ulubionych

Kolej w Warszawie: zaspawane windy, dziury, bra...

20.05.13, 13:41
Przecież PKP nie ma czasu na pierdoły. Oni teraz budują Kolej Dużych Prędkości.
Obserwuj wątek
    • alik-w-plomieniach Re: Kolej w Warszawie: zaspawane windy, dziury, b 20.05.13, 14:53
      Chyba do koryta...
    • gazeta_2008 Sygnały? A mnie kazano się odstostunkować.. 20.05.13, 15:39
      Na pytanie czy można zobaczyć projekt peronu Warszawa Służewiec, odpowiedź z PKP S.A. dostałem że to nie mój problem, to że to problem inwestora.
      I tak mamy na Dworcu Warszawa Służewiec:
      - z peronu zasuwasz na 2 piętro na trasę NS, by zejść znowu 2 piętra w dół do pętli tramwajowej.
      - nie ma wogóle w planach dojazdu rowerem do peronu, chyba że chodnikami
      - chodnik między PERONEM a pętlą jest zwyczajowy 1,5-2 metry, DO PERONU KTÓRY OBSŁUGUJE kilka tysiecy klientów dziennie (jak nie kilkanaście tysiecy).

Próbowałem koleżeństwo z GDDKIA i PKP zainteresować pomysłem a może zbudujmy przejście podziemne z peronu łagodne zejście do pętli tramwajowej. wszyscy mnie olali. nawet na pisma z propozycjami nie odpowiedzieli.
      Windy zamknięte (choć czynne już rok).

Zawsze mnie zastanawia jedno. Jeśli 95% osób wysiada na peronie i idzie w stronę pętli to dlaczego nie zrobiono przejścia w poziomie torów. Tak jak w wielu miejscach w miastach zachodnioerupejskich lub przejściem podziemnym BEZ SCHODÓW, wyprofilowanym bo jest przecież miejsce.
      Dlaczego nie ma dróg rowerowych doprowadzających ruch do peronu. giną przed WĘZŁEM i pojawiaja się 200 metrów za! czyli te 400 metrów rowerzysta ma iść z rowerem?
      • lukask73 Służewiec 28.05.13, 10:33
        gazeta_2008 napisał:

> Na pytanie czy można zobaczyć projekt peronu Warszawa Służewiec, odpowiedź z PK
        > P S.A. dostałem że to nie mój problem, to że to problem inwestora.
        > I tak mamy na Dworcu Warszawa Służewiec:
        > - z peronu zasuwasz na 2 piętro na trasę NS, by zejść znowu 2 piętra w dół do p
        > ętli tramwajowej.

Zgoda, to nie jest fajne.
        Ale pociesz się, że w Poznaniu planowana jest likwidacja dworca GŁÓWNEGO. Zamiast niego wybudowano pseudo-dworzec, a właściwie przybudówkę do centrum handlowego. Hala jest 6 m nad peronami i zrobiono schody ruchome tylko w jedną stronę. W okolicy nie ma żadnego przystanku komunikacji miejskiej. Można iść z walizkami ponad 300 metrów, przechodząc przez galerię handlową. To jest dopiero skandal.

A w budynku dworca chcą urządzić hotel. Między torami i peronami.
    • l.szczypin Re: Kolej w Warszawie: zaspawane windy, dziury, b 20.05.13, 16:35
      Budują i modernizują trasy w całym kraju, ale jak zwykle pasażer zauważa tylko:
      -kolejarzy wybijających szyby w windach
      -konduktora palącego w toalecie, po czym załatwiającego swe potrzeby na/obok muszli
      -pracowników dworca centralnego, którzy urządzają sobie grę "kto pierwszy zepsuje ruchome schody"
      -maszynistę, który zatrzymał pociąg w Rembertowie o poszedł malować graffiti w przejściu podziemnym
      -SOKistów, którzy piją piwo na peronie i tłuką butelki, ubliżają podróżnym
      -Jednego z dyrektorów PKP, który na Wschodniej wsiadł ze słoikiem, wysypał jego zawartość w jednym z przedziałów i zadowolony odszedł popatrzeć z peronu, jak pasażerów gryzą pchły
      • taka_prawda500 Re: Kolej w Warszawie: zaspawane windy, dziury, b 20.05.13, 23:35
        l.szczypin napisał:

> Budują i modernizują trasy w całym kraju,

No to niech w końcu zaczną modernizować dworce i przystanki, aby były wygodne i dla każdego dostępne. Ale dla PKP oczywiście "się-nie-da"...
    • tieheme Absurdalna spolka 20.05.13, 18:18
      "Bo za budynek dworca odpowiada spółka PKP SA, a za przejścia podziemne i perony - PKP Polskie Linie Kolejowe. Nie dogadały się."
      Trzymajcie mnie. Ta wypowiedz wszystko streszcza : jak tu oczekiwac zeby cokolwiek na PKP dzialalo normalnie ? Skoro nawet PKP SA i PKP PLK nie moga sie dogadac, mimo ze naleza do jednej grupy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka