tytan38 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 09:54 Brawo panie Wałęsa ,ks.Rydzyk niech nie pcha się do polityki ,niech prawi o kościele religi ,Bogu politką powinni się zajmować ludzie tacy jak pan,którz znają życie robotnika i polityka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osa PO PRZECZYTANIU Waldemara Łysiaka .... IP: *.acn.waw.pl 14.02.05, 09:56 Rzeczpospolita kłamców - już naprawdę nie ma się czym podniecać - to co głoszą goście Radia M.to niewinny pryszczyk . Odpowiedz Link Zgłoś
lwprezydent Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 09:57 Przeczytałem szczególnie te krytyczne uwagi ,chcecie to wierzcie .chcecie nie wierzcie ,ale właśnie nic ,naprawdę nic ,nie ma tu prawdy ,to zostało wyprodukowane ,albo przez SB ,albo przez tych szaleńców i żyje swoim życie ,jest tego tak dużo ,że nie sposób walczyć ,czy odszczekiwać się ,sytuacja obronna jest beznadziejna .Przysięgam Wam że to co mi ,zarzucacie to nie prawda i mam na wszystko świadków i dowody .Nie wiem ,nie mam pomysłu jak Wam te dowody przedstawiać ,kiedy i które ,czasami to robię i tu też mogę , ,powiecie w jakiej sprawie ,a ja postaram się natychmiast ,to zrobić .ktoś n/p podważa mój skok przez płot niech sam sprawdzi idąc tym tropem Gazeta Gdańska 14, 15 sierpnia 1990 r. Cena 350 zł Wydawca: „Semeco" Spółka i zo.o.prezes Bogdan Barczyk Redaktor naczelny: Adam Kinaszewski Zastępcy redaktora naczelnego: Grzegorz Fortuna, Donald Tusk., redaguje kolegium. Adres redakcji: 80-866 Gdańsk, ul Gdyńskich Kosynierów 11. Adres do korespondencji: 80-801; Gdańsk 50, ul. Długa 22, skrytka pocztowa ' Weekend-Businęss. Tel. 31-28-14. Redakcja nocna^od g. 17): 31-18-64. x Telefon redakcji Sl-01-33 , (w g. »—18) FAX 31-09-71 TELEX 51-21-33 WIELKI SKOK- ujęcia z dwóch kamer Lech Wałęsa >NA STRAJK • zajechałem .tramwajem. Sam. Przeważnie w decydujących momentach człowiek jest sam. Miałem trochę czasu, Przez głowę przelatywały mi różne myśli. Dlaczego mnie nie zatrzymują? Widziałem wokół siebie tych charakterystycznych cywilów. Byli tuż obok, wystarczyłby byle jaki pretekst. Przecież Stocznia stała już od .szóstej rano, więc teraz, około ósmej, mają wszystko jak na dłoni. "Usłyszałem syreny, jeszcze w domu wiedziałem, że tam się zaczęło. Nie mogłem wyjść wcześniej, trzeba było uporządkować dom (...). Nie wierzyłem że uda mi się dojść do Stoczni, o naszych przygotowaniach do strajku było dość głośno. Wsiadłem do tramwaju. Długa jazda, ze Stogów pod Stocznię jedzie się dobre 35 minut. Przez ten czas nabierałem podejrzeń. Obstawę miałem szczelną, widziałem ich w samochodzie, byłem dobrze pilnowany. Więc musi im to być chyba na rękę? Co planują? Czy liczą na zmiany naszym kosztem, na których sami coś zyskają? Co? czekają na wyłożenie kart z. naszej strony, a potem uderzą we wszystkich jednocześnie? Wysiadłem pod Stocznią i ruszyłem w stronę bramy. Przy drugiej bramie już się kotłowało, ale straż uważnie sprawdzała przepustki, a ja od lat nie miałem wstępu" na Stocznię, Skręciłem na prawo w stronę pierwszej bramy i tam między dwiema bramami, koło szkoły, jest gdzieś z boku taka mała uliczka, tam zaszedłem i przeskoczyłem przez mur. Z autobiografii „Droga nadziei" Krzysztof Adamski st. chorąży, funkcjonariusz b. SB (przydział służbowy w latach 1976-88 Lech Wałęsa) 14 SIERPNIA nie był tajemnicą. Dwa tygodnie naprzód meldowaliśmy, że będzie strajk gdzieś w połowie sierpnia. Wałęsa w pewnym sensie sam to zapowiedział w trakcie „rozmów" jakie z nim prowadziliśmy, że on nam jeszcze dołoży tak, że pójdzie nam w pięty. No, ale to były takie, jak ja bym to określił, przepychanki uliczne i on donasczasami „chlapnął" nie wytrzymując nerwowo.W każdym razie po tych wydarzeniach lubelskich w lipcu 80 roku, należało się spodziewać, że w Gdańsku będzie tak samo i analizy wskazywały, że to będzie w sierpniu. Konkretnie do tego dnia właśnie podjęliśmy Wałęsę jak zwykle z domu. On dojechał do ulicy Wałowej i jak szedł ulicą Wałową Ale jechał tramwajem prawda? — Tak, dziewiątką —Czy pan był w tym tramwaju też? —Nie, ja w tym czasie jechałem samochodem. Muszę powiedzieć, że ze swej strony pracowałem precyzyjnie — cały czas podawałem do Centrali pozycję Wałęsy — na bieżąco, tak, że wszyscy na 100 proc. wiedzieli, że idzie właśnie do stoczni. A to oznaczało,, że dołączy do strajku. Chyba później w okolicach stoczni dołączył do niego Kazik Niezgoda ze Stogów, na którego mówiliśmy „Włodek", bo u nas każdy z nich miał swoje pseudo. —A Wałęsa? —Wtedy miał pseudonim „Wół", potem po sierpniu dostojniej —„Zenit",- „Posejdon". Więc ja meldowałem o tym wszystkim," ale decyzje przeciągano do ostatniej chwili. Dopiero około 10 me- metrów przed murem zapada decyzja żeby go zdjąć. Był taki moment zawahania z mojej strony. Złożyło się na niego .i to, że przy płocie oczekiwali już na niego robotnicy i musiałbym działać zupełnie publicznie, otwarcie. A tego miałem dość. —Czy można było zatrzymać Wałęsę? —Zdecydowanie tak. Można było go zatrzymać i nie dopuścić jeszcze w tym momencie. Ale właśnie to przeciąganie struny naszej wytrzymałości ze strony Centrali, nieliczenie się z naszą" psychiką, spowodowało nasze wzbierające zniecierpliwienie. Fizyczne możliwości uniemożliwiania mu tego skoku były. Dysponowałem dwoma radiowozami, w sumie miałem sześciu ludzi Konkretnie ja zameldowałem w tym momencie w odpowiedzi na polecenie zwinięcia go —że jest już za późno... (Fragment dłuższego wywiadu, który przeprowadził Adam Kinaszewski. Całość w następnych numerach „GG"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keri Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.udn.pl 14.02.05, 10:42 Brawo Panie Prezydencie!Dość tej nienawiści w radiu "katolickim". A wszystkim tym krytykantom proponuję pały 75-tki na plecy, jakie mnie spotkały, koledzy moi jak zobaczyli to powiedzieli ze mozna w szachy grać na moich plecach.Komuna by was panowie nauczyła pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus gratulujemy trafnego ujecia tego tematu :)) 14.02.05, 16:16 panie prezydencie :) Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: gratulujemy trafnego ujecia tego tematu :)) 15.02.05, 03:05 Człowieku o tym islamie to nie pisz bzdur. Wystarczy spojrzeć na praktykę - ile jest krajów muzułmańskich, a ile rządów fundamentalistycznych. Spójrz na chasydów albo Rydzyka, a zobaczysz takich samych ksenofobicznych opentańców jak w Iranie. Odpowiedz Link Zgłoś
mirmilek Panie Prezydencie: 14.02.05, 16:28 Sa ludzie zdolni do wszystkiego. Reagowanie na wypisywanie/rozpowszechniane przez nich bzdety to tylko woda na ich mlyn. Po co sie przejmowac? Tak na marginesie: ma Pan biuro, ma Pan w tym biurze zapewne sekretarke, to niech dziewczyna zarobi na swoja pensje i wklepie Panskie teksty do komputera, bo ta interpunkcja... (Nie mowie tego zlosliwie. Lech Walesa reprezentuje Polske , wiec o forme nalezy dbac) Odpowiedz Link Zgłoś
abigeil4 za pozno panie prezydencie 14.02.05, 19:25 w jakim celu miesza pan kwestie wiary do rozgrywek ze swymi bylymi kolegami. Radio Maryja sie panu nie podoba, a dlaczego dopuscil pan do tego , ze osoby takie jak Wyszkowski,Walentynowicz,Gwiazda prawdziwi tworcy wolnych zwiazkow zawodowych,pod ktorych sie pan podczepil , tylko w RM moga sie swobodnie wypowiedziec, inne media nie udziela im glosu. Dlaczego przez tyle lat blokowal pan lustracje,doprowadzajac do upadku rzadu Olszewskiego , jedynego , ktory mial na wzgledzie prawdziwa polska racje stanu. Rzad Olszewskiego to malo, najgorsze bylo to,ze przez zablokowanie lustracji doprowadzil pan do tego , ze rzadzic mogli ludzie na ktorych miano haki lub po prostu kapusie. Nie do nas te lzawe apele,niech pan wystawia swoja kandydature jeszcze raz w wyborach , jak pan wstydu nie ma.Zdziwi sie pan wysokoscia poparcia :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
r.maszkowski Re: za pozno panie prezydencie 15.02.05, 01:21 abigeil4 napisała: > w jakim celu miesza pan kwestie wiary do rozgrywek ze swymi bylymi kolegami. > Radio Maryja sie panu nie podoba, a dlaczego dopuscil pan do tego , ze osoby Gdzie miesza kwestie wiary? > takie jak Wyszkowski,Walentynowicz,Gwiazda prawdziwi tworcy wolnych zwiazkow > zawodowych,pod ktorych sie pan podczepil , tylko w RM moga sie swobodnie > wypowiedziec, inne media nie udziela im glosu. Walentynowicz juz nie - wywiad z nia dla "Naszego Dziennika" sie nie nadal, Walentynowicz protestowala w audycji RM i zostala wyciszona. Pewnie juz wiecej nie bedzie mogla powiedziec ani slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
abigeil4 Re: za pozno panie prezydencie 15.02.05, 01:46 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2551138.html "Ojciec Król, ojciec Rydzyk i całe to środowisko zostało dobrane chyba przez szatana, by zniszczyć wiarę i Polskę! - uważa Lech Wałęsa " Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Proponuję wuzytęu lekarza. 15.02.05, 12:54 <a href="http://www.lekarz.jgora.pl/psychiatrzy.html">Może tu Odpowiedz Link Zgłoś
doradca1 Wielce Szanowny Panie Prezydencie. 15.02.05, 00:27 Szanowny Panie Prezydencie Zawsze ceniłem Pana za odwagę. Zawsze ceniłem Pana za bezkompromisowość. Obecnie cenię Pana za odwagę. Obecnie cenię Pana za bezkompromisowość. Mam nadzieję, że wystarczy Panu sił aby nadal być odważnym i bezkompromisowym. Serdecznie pozdrawiam i życze dużo zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
ashkas Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 01:43 Ogromny szacunek Panie Prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
marcus646 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 08:29 Jak pamiętami blisko 8 lat temu lewica przegłosowała ustawą dopuszczającą zabijanie nienarodzonych dzieci, która została odrzucona przez trybunał. Obecnie trwają przygotowania do ponownego, a nawet bardziej brutalnego wprowadzenia ustawy o zabijaniu nienarodzonych do 9 miesiąca życia, jak również to, że mogą decydować o tym dzieci (dziewczęta bez wymaganej dotychczas zgody rodziców) od lat 14. Mam wrażenie, że Pan Wałęsa próbuje odwrócić uwagę opini publicznej od tego wydarzenia, zasłaniając się "swoim dobrym imieniem". Mam nadzieję, że robi Pan to nieświadomie. Niedopuszczam takiej możliwości, iż współpracuje Pan z obecnie rządzącym obozem Marek W. PS. Jeżeli Pan jest orędownikiem Maryi, to proszę sobie przypomnieć słowa Jezusa: "Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest wasza nagroda w niebie" Lk6,22-23. Gdzie w Panu jest pokora. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 12:34 Proponuję wybraćsiędo lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
paulina_k69 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:34 Witam i bardzo się ciesze, że być może wreszcie uda się zmienić w tej naszej Polsce. Działalność Radia Maryja i telewizji Trwam możne przyrównać do jakieś sekty czy czegoś w tym rodzaju. Starsi ludzie z mojego otoczenia dostali na tym punkcie bzika, słuchają 24 godziny na dobe i co gorsza głoszone tam poglądy biorą i robią swoimi. Mnie już to denerwuje kiedy słucham jak ktoś narzeka,wyzywa,obraża i nigdy bym się tego nie spodziewała po niby osobach z Kościoła...ALE TO TEŻ LUDZIE...Według mnie selekcja na księży powinna być bardzo ostra i powinna wykluczać takich ludzi skupionych na własnym interesie jak ksiądz Rydzyk!!!Wystarczy tylko zobaczyć czym on jeździ i ciekawe za kogo pieniądze ma samochód (takiego chyba nikt w Polsce nie ma...) i super rezydencje.Oczywiście, że za pieniądze ludzi biednych,którzy ubzdurali sobie że gdy dadzą mu pieniądze to on pomoże im trafić do nieba...Moja wypowiedź nie jest to atak w stosunku do Kościoła, ponieważ jestem wierząca i praktykująca ale myślę że wiara w Boga nie polega na tym że muszę robić to co mi każe jakiś ksiądź.chodzę do kościoła modlę się, a później słysze w radiu jacy to my jesteśmy bezbożnicy,źli i wszyscy trafimy do piekła...Rydzyk okradł już wielu ludzi, którzy zawierzyli mu i oddali całe majątki a teraz są bezdomni...Był taki pan, który oddał cały majątek bo był bardzo bogaty, ale...po paru miesiącach okazało się, że ów mężczyzna zachorował bardzo ciężko i będą mu potrzebne ogromne pieniądze na leczenie, a że miał mało czasu, gdyż groziła mu śmierć, zwrócił się do Ojca Rydzyka z prośbą. Jednak on nawet go nie wpóścił za brame swego Królestwa.Mężczyzna dopiero wtedy przekonał się tak naprawde jaki jest ten człowiek tak uwielbiany przez miliony...W rzeczywistości ksiądź okazał się człowiekiem bez serca i sumienia!!!To naprawde nie ładnie tak postępować...Dlatego bardzo się cieszę, że wreszcie może coś się zmieni, a ludzie wreszcie otworzą oczy... Odpowiedz Link Zgłoś
filip.m Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:58 Szanowny Panie Prezydencie Gratuluję przede wszystkim odwagi i rozsądku, bo bardzo niewielu ludzi z pierwszych stron gazet ma odwagę by przeciwstawić się mafii Ojca Rydzyka. Sam jestem katolikiem ale to co się dzieje na antenie radia zwłaszcza w czasie nocnych rozmów woła o pomstę. Ci ludzie niweczą trud wielu Polaków, którzy większość życia spędzili na walce z ubeckim aparatem, a teraz muszą się jeszcze tłumaczyć, jakby Szanowny Ojciec był sędzią i Bogiem. Gratuluję gdyż wielu z naszych VIPów po prostu boi się zadzierać z tym towarzystwem a Pan okazał się osobą po pierwsze o wielkim autorytecie a po drugie osobą która na zawsze wpisała się w historię Polski, a to dorobek ogromny. Życzę by udało się cokolwiek zmienić w funkcjonowaniu współczesnej Polski, współczesnej polityki, tak aby nasz kraj nie był postrzegany jako średniowiecze w dobie europejskiego liberalizmu. Oczywiście ważne są tradycje, ale niebezpieczny jest fundamentalizm, który na antenie radia jest wszechpanujący. Z serdecznym pozdrowieniem Filip Moterski Odpowiedz Link Zgłoś
ubu1 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 11:50 Panie Prezydencie, w tym miejscu gorąco pozdrawiam i gratuluję odwagi i energii w działaniu!!! Z wyrazami szacunku. Marek, Chorzów Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 11:54 Panie Prezydencie, próbowano już uciszyć te, za przeproszeniem "radyjo" (i Kościół i Papież, który wyraźnie ich ignorował), ale jak widać bezskutecznie, ba jeszcze powastała "telewizyja". Życzę skuteczności Pańskich poczynań, ale czarno to widzę. W naszym narodzie od 1000 z górą lat pełno było zawsze szatańskich kreatur i niestety wię kszość naszych tragedii właśnie przez to. To naszą klątwa chyba. Modlę się, by to pseudokatolickie środowisko "toruńskie" po chcreścijańsku rozlazło sięw niebyt. Może Pan Bóg, jeśli większość wierzących się przyłączy, wysłucha. Pozdrawiam, życząc zdrowia i sił, roztropności i pokory zarazem. ----- Taki sobie obywatel przeciętny. Odpowiedz Link Zgłoś
miedza Lechu! Podaj mi swe GG, masz? 15.02.05, 14:19 Chętnie bym z Panem podyskutował, mam też kilka koncepcji na czystkę w tym zaśmieconym PRLu.... Na wielu szczeblach, porządek trzeba zrobić! Odpowiedz Link Zgłoś
miriamfirst_ Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 15:34 Popieram stanowisko Pana Prezydenta wobec Radia Maryja. Niechaj rzeczywiscie przetnie tę żyłę złota która finansuje ksenofobie, nienawiść i same peroratywy prowadzących to curiosum radiowe, rzekomo "maryjne". Działalność imperialna O Rydzyka na niwie finansowo-religijnej (nieprzypadkowa kolejność) budzi odium. Miriam Odpowiedz Link Zgłoś
izee Re: List otwarty Lecha Wałęsy 16.03.05, 20:24 Panie prezydencie jest Pan czlowiekiem odwaznym i z latami ta odwaga Pana nie opuszcza. Gratulacje dla Pana, ze zaatakowal Pan ta "swieta krowe", Radio Maryja, ktore zajmuje sie tylko sianiem nienawisci wsrod biednych i sfrustrowanych ludzi. Radio to gra na "najnizszych instynktach" odwolujac sie do falszywej poboznosci, zaslepienia i fanatyzmu!!! A ojciec Rydzyk cynicznie wykorzystuje glupote ludzka i drenuje ich juz i tak puste kieszenie! Jestesmy z Panem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alasz7 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 26.03.05, 18:00 Proszę państwa trochę więcej szacunku dla Pana Prezydenta! Gdyby nie on w sklepach kupowalibyści tylko ocet, a podcieralibyście się Trybuną Robotniczą! Odpowiedz Link Zgłoś
sistan Re: List otwarty Lecha Wałęsy 21.06.05, 20:56 Panie Prezydencie. Nie ma dziś znaczenia to całe "inne pisanie". Gorąco i serdecznie do Pana apeluję. Niech Pan zdecyduję się podjąć jeszcze raz wyzwanie jakie Ojczyzna przed Panem stawia. Niech Pan kandyduje do wyborów. Zapewne wstrzymuje Pana wątpliwość wygrania oraz to co na Pana temat różnorodnej maści eksperci wypisują. Ja Panu mówię: to nie ma najmniejszego znaczenia. Naród jest ogłupiony i może przyjdzie opamiętanie. A jeżeli nie, to myślę, że stać Pana na to aby spojrzeć Narodowi w oczy i powiedzieć: ja siebie dla was poświEciłem, a wasza wola była inna. To nie jest żaden wstyd. Ja jestem z Panem od samego początku, a takich bezimiennych jak ja są tysiące. Niektórym może za bardzo zrobiono wodę z mózgu, ale to jednak dobrzy ludzie i Panu wierzą. Potrzeba Pańkiego głosu, Pańskich ideałów i przede wszystkim Pańskiej odwagi. Ci pseudopolitycy to nawet Panu do pięt nie dorastają. Jezeli będzie potrzebna moja pomoc proszę mnie wezwać. Tak jak Pan to uczynił przed 25 laty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keri Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.udn.pl 14.02.05, 09:59 nareście! jestem bardzo wierzącym katolikiem, i sianie zamętu i nienawiści to hańba dla kościoła.Brawo Panie Prezydencie Wałęsa.Pan Wyszkowski niech upierze sobie móżg, a nie zmęczonym ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:02 PRAKTYKUJĄCY NIEWIERZĄCY O.Rydzyk - świetne określenie chyba najbardziej odddaje istotę działania tego kapłana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zp7 Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:07 No i gdybyś tak tylko naskoczył na Radiomaryjców... Miałbyś trochę plusów u narodku, któremu nie chce się nic czytać. Ale zachciało Ci się listów otwartych... Jeżeli ktoś przeczyta Twój "list", po prostu się przerazi. Przerazi się tym, że coś takiego jak Ty przez parę lat było pierwszą osobą w czterdziestoparomilionowym państwie. Patologiczna bufonada (od zawsze), uporczywe ciągoty konfabulacyjne (również od zawsze), kompletne oderwanie od rzeczywistości (j.w.), graniczące z obłędem rozdęte ego... Po prostu, malutki człowieczek, wyniesiony niespodziewanie do góry przez naród, który po prostu zgłupiał z euforii. Lesiu, jeżeli w normalnym kraju polityk (a w każdym razie ktoś z takimi ambicjami) mówi, że rozmawia z Bogiem, to się go leczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZCZ Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 217.96.3.* 14.02.05, 10:09 Radio Maryja to tuba dla psychicznych.Od dawna wiadomo,że nikt go poważnie nie traktuje,jedynia słaby Prymas toleruje bo jest na jego poziomie intelektualnym. Ośmieszało Kościół od dawna.Brawo Panie Lechu - lepiej póżno niż wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruń Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:11 Wreszcie jakiś autorytet powiedział otwarcie prawdę!szkoda,ze kosciol w Polsce jest tak zakłamany,ze boi sie ojca dyretora i nic w jego sprawie nie robi! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:10 No bo episkopat to rozumie, że radiosłuchacze bardziej wierzą w Rydzyka niż w Boga. Tak jak w Gdańsku, gdzie dla obrony Jankowskiego znieważali kościół wulgarnymi okrzykami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m50! Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:17 Chyba olśnienie. Nareszcie ktoś nazwał sprawę po imieniu, tylko to jest parę lat za późno. Pieniądze dewotek na pychę Rydzyka i prałata Jankowskiego powinny być przenaczone na pomoc biednym. Kościół jest o propagowania wiary a nie zajmowania się polityką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Toruń Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:19 Jestem naprawdę pod wrażeniem! nie sądziłem, że Wałesa jest w stanie zrobić jeszcze coś tak odważnego i pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Boroski Lech przeszedł na islam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:19 Te mąciwoda, małoś głupot narobił? "Prawa noga - lewa noga", twoje dzieła>. A później kolesie ubeki i towarzysze czerwieni zrobili z ciebie "środkową nóżkę". Jescze ci mało mąciwodo. Oddaj lepiej te sto milionów coś nam obiecał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.05, 10:27 Walesa daje popis swojej niewiedzy. Czyzby nie wiedzial, ze kapitalizm jest równie antyludzki jak komunizm? I w ogóle: jaki pan taki kram; Walesa byl PANEM POLSKI kilka ladnych lat i wtedy prawdziwych przyjaciól rozgonil na "cztery wiatry" a wladze oddal duchom kapitalizmu czyli LIBERALOM. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:13 Najbardziej nieludzkim i najmocniej popieranym przez Kościół ustrojem gospodarczym był feudalizm z niewolnictwem chłopów i pęczniejącą kasą tak szlachty jak i proboszczów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Polska rzadza SB-ecy. IP: *.ipt.aol.com 14.02.05, 10:30 Nie zgadzam sie z Radiem Maryja. Ale jezeli w 16 lat nie udlao sie wyrugowac dziadostwa, co wiecej ono tylko naroslo i pogorszylo sie i kazdy wredny SB-ek teraz sie za takich ludzi jak Ty Lechu smieje, to cos trzeba zrobic. 16 lat to grubo za dlugo. Dlatego jak nawet Radio Maryja sie myli to i taj ich popieram. Moze nie najlepiej ale ten syf SB-ecki trzeba wymiesc. I mam w nosie czy robi sie to z nienawiscia czy nie - a im pozniej tym wiecje nienawisci bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajak do Tytusa Re: Polska rzadza SB-ecy. IP: 80.55.120.* 14.02.05, 10:46 Teczki o. Rydzyka poszukaj w Moskwie. Odpowiedz Link Zgłoś
lwprezydent Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 10:37 To trzeba podać kilka razy Przeczytałem szczególnie te krytyczne uwagi ,chcecie to wierzcie .chcecie nie wierzcie ,ale właśnie nic ,naprawdę nic ,nie ma tu prawdy ,to zostało wyprodukowane ,albo przez SB ,albo przez tych szaleńców i żyje swoim życie ,jest tego tak dużo ,że nie sposób walczyć ,czy odszczekiwać się ,sytuacja obronna jest beznadziejna .Przysięgam Wam że to co mi ,zarzucacie to nie prawda i mam na wszystko świadków i dowody .Nie wiem ,nie mam pomysłu jak Wam te dowody przedstawiać ,kiedy i które ,czasami to robię i tu też mogę , ,powiecie w jakiej sprawie ,a ja postaram się natychmiast ,to zrobić .ktoś n/p podważa mój skok przez płot niech sam sprawdzi idąc tym tropem Gazeta Gdańska 14, 15 sierpnia 1990 r. Cena 350 zł Wydawca: „Semeco" Spółka i zo.o.prezes Bogdan Barczyk Redaktor naczelny: Adam Kinaszewski Zastępcy redaktora naczelnego: Grzegorz Fortuna, Donald Tusk., redaguje kolegium. Adres redakcji: 80-866 Gdańsk, ul Gdyńskich Kosynierów 11. Adres do korespondencji: 80-801; Gdańsk 50, ul. Długa 22, skrytka pocztowa ' Weekend-Businęss. Tel. 31-28-14. Redakcja nocna^od g. 17): 31-18-64. x Telefon redakcji Sl-01-33 , (w g. »—18) FAX 31-09-71 TELEX 51-21-33 WIELKI SKOK- ujęcia z dwóch kamer Lech Wałęsa >NA STRAJK • zajechałem .tramwajem. Sam. Przeważnie w decydujących momentach człowiek jest sam. Miałem trochę czasu, Przez głowę przelatywały mi różne myśli. Dlaczego mnie nie zatrzymują? Widziałem wokół siebie tych charakterystycznych cywilów. Byli tuż obok, wystarczyłby byle jaki pretekst. Przecież Stocznia stała już od .szóstej rano, więc teraz, około ósmej, mają wszystko jak na dłoni. "Usłyszałem syreny, jeszcze w domu wiedziałem, że tam się zaczęło. Nie mogłem wyjść wcześniej, trzeba było uporządkować dom (...). Nie wierzyłem że uda mi się dojść do Stoczni, o naszych przygotowaniach do strajku było dość głośno. Wsiadłem do tramwaju. Długa jazda, ze Stogów pod Stocznię jedzie się dobre 35 minut. Przez ten czas nabierałem podejrzeń. Obstawę miałem szczelną, widziałem ich w samochodzie, byłem dobrze pilnowany. Więc musi im to być chyba na rękę? Co planują? Czy liczą na zmiany naszym kosztem, na których sami coś zyskają? Co? czekają na wyłożenie kart z. naszej strony, a potem uderzą we wszystkich jednocześnie? Wysiadłem pod Stocznią i ruszyłem w stronę bramy. Przy drugiej bramie już się kotłowało, ale straż uważnie sprawdzała przepustki, a ja od lat nie miałem wstępu" na Stocznię, Skręciłem na prawo w stronę pierwszej bramy i tam między dwiema bramami, koło szkoły, jest gdzieś z boku taka mała uliczka, tam zaszedłem i przeskoczyłem przez mur. Z autobiografii „Droga nadziei" Krzysztof Adamski st. chorąży, funkcjonariusz b. SB (przydział służbowy w latach 1976-88 Lech Wałęsa) 14 SIERPNIA nie był tajemnicą. Dwa tygodnie naprzód meldowaliśmy, że będzie strajk gdzieś w połowie sierpnia. Wałęsa w pewnym sensie sam to zapowiedział w trakcie „rozmów" jakie z nim prowadziliśmy, że on nam jeszcze dołoży tak, że pójdzie nam w pięty. No, ale to były takie, jak ja bym to określił, przepychanki uliczne i on donasczasami „chlapnął" nie wytrzymując nerwowo.W każdym razie po tych wydarzeniach lubelskich w lipcu 80 roku, należało się spodziewać, że w Gdańsku będzie tak samo i analizy wskazywały, że to będzie w sierpniu. Konkretnie do tego dnia właśnie podjęliśmy Wałęsę jak zwykle z domu. On dojechał do ulicy Wałowej i jak szedł ulicą Wałową Ale jechał tramwajem prawda? — Tak, dziewiątką —Czy pan był w tym tramwaju też? —Nie, ja w tym czasie jechałem samochodem. Muszę powiedzieć, że ze swej strony pracowałem precyzyjnie — cały czas podawałem do Centrali pozycję Wałęsy — na bieżąco, tak, że wszyscy na 100 proc. wiedzieli, że idzie właśnie do stoczni. A to oznaczało,, że dołączy do strajku. Chyba później w okolicach stoczni dołączył do niego Kazik Niezgoda ze Stogów, na którego mówiliśmy „Włodek", bo u nas każdy z nich miał swoje pseudo. —A Wałęsa? —Wtedy miał pseudonim „Wół", potem po sierpniu dostojniej —„Zenit",- „Posejdon". Więc ja meldowałem o tym wszystkim," ale decyzje przeciągano do ostatniej chwili. Dopiero około 10 me- metrów przed murem zapada decyzja żeby go zdjąć. Był taki moment zawahania z mojej strony. Złożyło się na niego .i to, że przy płocie oczekiwali już na niego robotnicy i musiałbym działać zupełnie publicznie, otwarcie. A tego miałem dość. —Czy można było zatrzymać Wałęsę? —Zdecydowanie tak. Można było go zatrzymać i nie dopuścić jeszcze w tym momencie. Ale właśnie to przeciąganie struny naszej wytrzymałości ze strony Centrali, nieliczenie się z naszą" psychiką, spowodowało nasze wzbierające zniecierpliwienie. Fizyczne możliwości uniemożliwiania mu tego skoku były. Dysponowałem dwoma radiowozami, w sumie miałem sześciu ludzi Konkretnie ja zameldowałem w tym momencie w odpowiedzi na polecenie zwinięcia go —że jest już za późno... (Fragment dłuższego wywiadu, który przeprowadził Adam Kinaszewski. Całość w następnych numerach „GG"). Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 16.02.05, 03:59 Lechu, ale to publiczna tajemnica, ze to SB cie podsadzalo zebys przeskoczyl przez ten plot. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rok Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.lublin.mm.pl 14.02.05, 10:38 W imie sprawiedliwosci i bezstronnosci GW powinna zamiescic tekst wystapienia p.Wyszkowskiego w RM . Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:20 A dlaczego GW ma udawać bezstronność? To należy do publicystyki i nie wolno kłamać, ale można wyrażać własny pogląd. Tak samo nie będziemy ze słów Goebbelsa odczytywać "prawdy" o nazizmie. RM co chwilę kogoś opluwa, ale wypowiedzieć się ofierze nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.W. Oryginał listu Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:42 Tekst w GW został zasadniczo przerobiony i antydatowany. W oryginale wyglądał następująco: Od: Lech Wałęsa [lwprezydent@tlen.pl] Wysłano: 13 lutego 2005 11:05 Do: kwyszkowski -Pisane w czasie słuchania relacji z dyskusji w stadzie O Rydzyka Nie jestem już wstanie cicho siedzieć i przyglądać się poczynaniom polityko-podobnym w ośrodku O Rydzyka . Nie mam nic do tematów religijnych ,dlatego to dla mnie dramat ,ale cóż można , nie widzieć i nie słyszeć. Na Boga ,Ludzie opamiętajcie się .Boże wybacz mi ,ale to się nie da oglądać i słuchać .Można zwątpić w wiarę i w człowieka .Ojciec Król , O. Rydzyk i całe to środowisko zostało dobrane chyba przez szatan , by zniszczyć wiarę i Polskę . Ja naprawdę i nie tylko ja tak to oceniam Tak się nie da budować , to musi się źle skończyć .Przez te mroczne nieodpowiedzialne typy .Czy można żądać od przedszkolaka by uniósł ciężar 500 kg . Czy można było więcej i lepiej przeprowadzić całość tej walki , proszę bardzo trzeba było zrobić ,miałem pod bokiem jednego z tych bohaterów Wyszkowskiego i co zrobił co pomógł .bez przerwy rył , intrygował to mit omam. sexekscentryczny , poznałem jego żony swego czasu . Źle że ja z pod znaku Maryi muszę włączyć się w zdecydowaną walkę wszędzie gdzie to tylko możliwe ,, Za wiarę i Ojczyznę byłem i jestem gotów oddać wszystko . Wasza budowa ,wasze zbiórki w całym świecie , wasze opowiadania bzdurne w tematach politycznych ,tego typu muszą ,być zrujnowane bo na kłamstwie ,pomówieniach ,cynizmie braku odpowiedzialności ,na piachu ,fałszu powstają .Ja w imię szczerej Wiary w imię prawdy , w imię Patriotyzmu mam Was dość .Nigdy nikt mnie nie pokonał i nie zastraszy ,można mnie zabić , ale nie pokonać w temacie wiary i Patriotyzmie To prawda w mię Boga ,Patriotyzmu udało by mi się więcej osiągnąć ,ale właśnie to takie typy , jak tu teraz udają że budują ,że robią .dla Polski dla Wiary nie pozwoliły mi więcej osiągnąć z małych nędznych pobudek Pan Bóg jeden zna prawdę i intencje .Ja jednak przypominam grupę którą swego czasu z definiowałem dokładając do dwóch wcześniej zdefiniowanych .Praktykujący nie wierzący i chyba z tym mamy poczynienia . Boże wybacz mi ,w imię Twej Chwały poprowadź mnie ,każdy wyrok przyjmę z pokorą . Lech Wałęsa . Tekst zostaje rozesłany wszędzie gdzie się da od dnia 14-02 2005 r w dniu dzisiejszym otrzymują ośrodki katolickie może coś podpowiedzą Słuchajcie mądrale bez okrągłego stołu bez walki lat 80 komuniści by sami odeszli wraz z armią sowiecką i kto miał od nich to odebrać i co by zaproponował Narodowi .Jak można tak tumanić naród .jak można takie bzdury wciskać .Wyszkowski zapomniał o jednej grupie agentów do mąciciele zakompleksieni . tchórzliwy, czyhający na padlinę , popaprańce , swą postawą , intrygami , jeszcze większe szkody wyrządzaliście niż , SB . Możecie odegrać rolę tylko za węgła , tylko podstępem , tylko zakazując , wykluczając ,bo w uczciwej walce nie macie szans .ale niedługo się na Was poznają i wystawią rachunki .Opamiętajcie się i przestańcie mącić i niszczyć ten z męczony Naród .Ojcowie nie dajcie nabierać się temu cynikowi zawsze tylko cwaniaczył , tylko ślizgał się ,czyhał z podstępem , nic nigdy nie zrobił porządnie .Co za bzdury to opowiada ,już nawet tu staje się niesmaczne .Po tym co mówi w tym momencie Wyszkowski to juz psychiczne , to wariactwo , przyglądam się Ojcu On chyba w to wierzy ,Oni chyba napili się szaleju , czy to łatwowierność czy naiwność Ojca K. czy też choroba jedna z psychicznych , czy w tym miejscu oni się tak dobierają z takimi predyspozycjami . To niesamowite .Lech Wałęsa Premiera Olszewskiego i miń Macierewicza uważacie za bohaterów lustracji ; powagi cały ten numer był po ,to by się utrzymać przy korycie .tu nie o Polskę chodziło .rzucono źle przygotowaną lustracje by pokłócić tak scenę, by nie mógł długo żaden rząd powstać. To małpy z brzytwą .Sprawcie fakty i odpowiedzi ,co miało być po tej akcji z Polską .Żadnego przygotowania ,żadnego pomysłu ,żadnego zabezpieczenia , żadnego do dziś możliwego rozwiązania i postawienie kraju przez sparaliżowanie wszystkie ośrodki władzy .Mieliście szczęście że Prezydentem był LW i uratował Was po raz kolejny .Do dziś tego nie zauważyliście , co za tępota , Lustracja tak możliwie pełna jest konieczna ,aż pod Grunwald trzeba wyjaśnić pracę agentów ,ale uwzględniająca TREŚCI .RÓŻNE .To jest taki kolosalny problem ,że bez mądrości i przygotowania tak będzie wyglądać .,albo że za mojej Prezydentury należało to zrobić .z kim ,czym i jak , naokoło agenci , cwaniacy , intryganci typu waszego administracja Pałacu to spadek po Jaruzelskim ,a człowiek posłany wcześniej by podpatrzył i wykonał to w odpowiednim czasie zdezerterował ,pamiętnie w tedy nazwany gnidą .Bez Partii , zaplecza programu i znajomości rzeczy ; to by wyszedł dopiero potworek .Systemem prezydenckim dekretami tak i ja bym tego dokonał .Ale z takimi ludźmi jacy tu często się spotykają ;to że do; zwycięstwa doprowadziłem Was ,nie mówiąc już o walce z SB i komunistach z nimi było łatwiej walczyć niż ,was przekonać , to naprawdę cud . Jeśli popełniłem błąd to tu ,oddając zwycięstwo Społeczeństwu ,bierzcie sprawy w własne ręce .Na razie przegrywa moja koncepcja ,ale jutro odpadną szaleńcy mitomani i okaże się prawda ,źle będziecie w niej wyglądać Spiskowa wersja świata w głowach maniaków mitomanów tu bez lekarzy nic się nie da zrobić szkoda czasu .Ja na całym globie będę w każdym czasie ostrzegał przed Wami ,nazywając Was grupą psycholi od Rydzyka , zniechęcając do nabierania się na wasze mądrości .Lech Wałęsa Boże co ten Wyszkowski bredzi ,niech się martwi o siebie ja mam czyste sumienie ,nigdy nie byłem agentem próbowano w walce podrabiać dokument co udowodniłem i zawsze udowodnię ,tylko chcą mnie pomniejszyć , zazdroszczą mi .co za nikczemności i to w obecności naiwnych Ojców .,albo to naprawdę wy jesteście zdrajcami .trzeba się temu przyjrzeć . Wykorzystują trudności reform i niezadowolenie mas dla windowania się w karierze .Co za tępota .Sytuacja była na skróty taka w tamtym czasie .Komunizm wyczerpał swoje możliwości ,trzeciej drogi do dziś nie ma ,pozostało kapitalizm zbudować ,bez kapitału i Kapitalistów ,Doły ,masy bez aktywności i pojęcia i bez środków .Rwie się kooperacja ,rozwiązany ZSRR, układ Warszawski , utrata kooperacji ,rynków zbytu ,NRD odeszło do RFN .Nie ma Kadr Nie ma Planów, programów , puste pułki sklepowe ,.Komuniści przeszkadzają , prowokują ,głupole z naszej strony ; popisują się tak jak dziś u O Rydzyka .W takich warunkach podpalić kraj można bardzo szybko , a opanować jak i kto .Udało się mimo wszystko przeżyć ten najgorszy czas improwizując wciąż .Trzeba było ratować się budowaniem kapitalizmu od góry .Znaleźć gospodarzy na wszystko co możliwe żeby zatrzymać procesy walenia się ,nie ważne jak .ale niech się zatrzyma walenie .Od góry to źle wyglądało .Gdyby mnie słuchano i popierano a nie ryto i przeszkadzano wszystkimi możliwymi sposobami i ze wszystkich możliwych stron . byłem w stanie poprowadzić i wyprowadzić Kraj ,znacznie lepiej, znacznie mądrzej i sprawiedliwiej , przy mniejszych stratach .System Prezydencki ,dekrety , Plan Marszala nowej generacji ,100 mil jako równy start do uwłaszczenia i jeszcze parę pomysłów które w tedy zgłaszałem .Komunizm pokonany , proletariat poczuł moc. Czym większy zakład pokomunistyczny ,tym silniejsza Solidarność , tym bardziej, w tych warunkach nie potrzeby ,do likwidacji , nie ma wyboru i jak to zrobić ,kto się na to z proletariatu zgodzi .,Tak można było lepiej ,można było szybciej ,można było sprawiedliwiej ,no to trzeba było zrobić , ja dałem z siebie wszystko bez zdrad , intryg ,z Bogiem z księdzem , codziennie zaczynając dzień od mszy świętej .To mnie zdradzono ,to mnie spoliczkowano ,zwycięstwem Kwaśniewskiego i potwarzą agenturalną ,przygotowaną przez SB ,a wyko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seawolfie Re: Oryginał listu Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:44 Jak widzę, Wyborcza litościwie skorygowała najśmieszniejsze błędy i kuriozalne wyzwiska Pana Prezydenta. W orginale po prostu nie da sie tego czytać. Teraz "zajarzyłem", o jaka dyskusję chodzi. Przypadkiem oglądałem tę dyskusję sobotnia nocą- Wyszkowski mówił w sposób spokojny, wyważony i doprawdy trudno mi zgadnąć, z czego wynika atak wściekłości Wałęsy. Prywatne, personalne ataki na Wyszkowskiego są doprawdy kuriozalne (mit oman- ???, sexekscentryczny, poznałem jego żony- co to jest? Wypowiedz męża stanu?). Nie mam pretensji o jakies stare historie z 70, ale o to, co Wałęsa zrobił w czasie swojej prezydentury. Głosowałem na niego, a potem było mi z tego powodu wstyd. Wachowski, lewa noga, wreszcie, arcyłajdactwo- "nocna zmiana". Do dziś Wałęsa nie przytacza żadnego dowodu na to, co mówił wtedy- o wojskowym zamachu stanu- "nie wolno ich wpuscic rano do gabinetów!!". Także w tym liście nie ma ani śladu argumentu, jedynie wyzwiska. Żenada i wielki zawód. I ten język żula, wtórnego analfabety spod budki z piwem, którego Wyborcza musi cenzurować, by ten list "męża stanu" dało sie w ogóle publikować. Panie Wyszkowski, niech pan robi swoje. Nie wolno ukrywać prawdy o naszej historii. Odpowiedz Link Zgłoś
holyboy_666 Re: co to jest oryginał? 15.02.05, 09:08 dla odmiany, ja nie glosowalem na wałęsę - ale doskonale rozumiem jego frustrację. co innego jest pisac list pod wplywem emocji, a co innego go przeredagowac na spokojnie. to nie wyborcza cos tu "korygowała" (skąd ten pomysł?). chcę tez ci przypomnieć, seawolfie, że umiejętność czytania nie jest tożsama z rozumieniem. "atak wściekłości" nie jest skierowany na wyszkowskiego, tylko na oszołomów. a tak się ostatnio składa, że wyszkowski na własna usilną prośbę do nich dołącza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek26 Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 83.103.40.* 14.02.05, 10:44 Brawo dla pana Lecha! Wreszcie ktos sie odwazyl poruszyc temat tabu - tzn pseudo_pro_polskiego, zerujacego na zabobonach, ciemnocie i jakze zle pojetym katolicyzmie osrodka politycznego. Obawiam sie jednak, ze jesli nie pojda za tym glosy innych 'postaci zycia politycznego/spolecznego' radio M. i ojciec R. Lecha zaszczuja i tyle.... Odpowiedz Link Zgłoś
adamo148 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 20:31 Ludzi myślących w kwestii Radia Maryja podobnie jak Pan Prezydent jest więcej, więc można być w tym względzie spokojnym - nikt L.W. nie zaszczuje, zresztą on sam tyle już przeżył, że nie załamuje się pod wpływem byle potwarzy. Poza tym RM nie ma takiego rządu dusz, żeby poważnie zaszkodzić Panu Prezydentowi. Na koniec składam wyrazy poparcia w walce z patologiami w Radiu Maryja (ta nazwa stacji to profanacja...). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edyta Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.02.05, 10:50 Popieram Panie Walesa!!! ale z drugiej strony jak nudno bylo by bez Radia Maryja i bez Partii Moherowych Beretow!!! Zawsze jest sie z czego posmiac.... niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: honza teologia wg Wałęsy IP: *.icpnet.pl 14.02.05, 10:54 Biedny pan Wałęsa powinien chyba dać sobie sopkój z zyciem politycznym i napisać traktat teologiczny pt/"teoplogia wg wiernego syna Kościoła". Biedny p.Wałęsa nie wie że nie istnieje coś takiego jak wierzenie i nie praktykowanie oraz praktykowanie i nie wierzenie to są rzeczy które wzajemknie sie wykluczają. A cały list to wyliczenie zwrotów typu :Na Boga! Warto by policzyc ile razy takich zwrotów użył no i oczywiście twierdzenie że tylko on uratował Polskę , że chciał a nie mógł no i że inaczej sie nie dało . Ech oanie Wałęsa niech pan lepiej juz przestanie bo stracę do pana resztki szacunki za to co zronbił pan rzeczywiście dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: teologia wg Wałęsy 15.02.05, 03:33 Wira i gusła typu różaniec, całowanie księdza po pierścionkach, śpiewanie pieśni nie mają ze sobą wiele wspólnego. Nie trzeba być wierzącym, aby nauczyć klepać zdowaśki po dziesięć. Wiara to uznanie, że Ewangelia jest jedyną objawioną prawdą i sprzeciwianie się jej to akt niewiary. Istnieje przecież udowodniony z badaniach socjologicznych spory odetek księży-ateistów, którzy otwarcie przyznają się do pozareligijnej inspiracji do kapłaństwa. Może tobie chodzi o inny rodzaj praktyk (szczera modlitwa, duchowa odnowa poprzez sakramenty), ale Wałęsie wyrzźnie chodzi o świętoszkowatość znaną z Moliera - ciemna szata, przygarbiona sylwetka, oczy ku niebu, na piersi krzyż, a w sercu zawiść, fałsz, chuć i prywata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman stoszko krak Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.02.05, 10:56 Poraz pierwszy czytam przemyslane slowa Walesy ,pretensjie ze nie wybrali go na 2 kadencje to niech ma do siebie podajac noge Kwasnieskiemu to jest to co robi dzis rydzyk glupota i buta to sie musi zemscic i tego debila ludzie zniszcza , jankowski juz oczymal swoje za glupote teraz jest kolej na rydzyka Odpowiedz Link Zgłoś
lukgrab JEST TYLKO JEDEN SPOSÓB NA RADIO MARYJA! 14.02.05, 11:01 Panie Wałęsa nie jestem Pańskim zwolennikiem ale ma Pan racje. Problem w tym, że Polska i cała Europa potrzebuje głosu wiary w swych domach. Kościół jest słaby a ludzie potrzebują wiary i nadzieji. Bez wiary i nadzieji nic nie można zbudować- w Polsce jest z tym problem. Jeżeli chcecie obalić katolickie radio Maryja musi założyć nowe radio chrześcijańskie które odciągnie ludzi od radia Maryja. Proponowałbym założyć radio które naprawdę daje wiarę i nadzieje, które jest apolityczne i niezależne od władz Kościelnych aczkolwiek zbudowane na fundamencie wiary katolickiej. Wspólne radio wszyskich chrześcijan w którym zamiast gier polityczny znajdziemy słowo Ewangeli (Dobrej Nowiny). Radio które powie "co cesarskie cesarzowi, a co Boskie Bogu". Radio które będzie jednoczyć Europe w duchu wiary chrześcijańskiej (bez względu na jej wyznanie), a nie dzielić! EUROPA POTRZEBUJE DOBREJ NOWINY I EKUMENIZMU! JEŚLI JEST PAN PANIE WAŁĘSA NIE TYLKO KATOLIKIEM ALE TEŻ PRAWDZIWYM CHRZEŚCIJANINEM, TO LICZĘ NA PANA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOANNA Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 217.8.182.* 14.02.05, 11:07 WYRAZY SZACUNKU DLA PANA LECHA WALESY NA ZWROCENIE UWAGI "NA TE TZW. KLIKE". ORAZ WYKORZYSTYWANIE POCZCIWEGO SPOLECZENSTWA SLUZAGEO JAKO INSTRUMENT W ORESLONYM CELU. Odpowiedz Link Zgłoś