Dodaj do ulubionych

List otwarty Lecha Wałęsy

• tytan38 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 09:54
      Brawo panie Wałęsa ,ks.Rydzyk niech nie pcha się do polityki ,niech prawi o
      kościele religi ,Bogu politką powinni się zajmować ludzie tacy jak pan,którz
      znają życie robotnika i polityka.
    • Gość: osa PO PRZECZYTANIU Waldemara Łysiaka .... IP: *.acn.waw.pl 14.02.05, 09:56
      Rzeczpospolita kłamców - już naprawdę nie ma się czym podniecać - to co
      głoszą goście Radia M.to niewinny pryszczyk .
    • lwprezydent Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 09:57

Przeczytałem szczególnie te krytyczne uwagi ,chcecie to wierzcie .chcecie nie
      wierzcie ,ale właśnie nic ,naprawdę nic ,nie ma tu prawdy ,to zostało
      wyprodukowane ,albo przez SB ,albo przez tych szaleńców i żyje swoim
      życie ,jest tego tak dużo ,że nie sposób walczyć ,czy odszczekiwać
      się ,sytuacja obronna jest beznadziejna .Przysięgam Wam że to co
      mi ,zarzucacie to nie prawda i mam na wszystko świadków i dowody .Nie wiem ,nie
      mam pomysłu jak Wam te dowody przedstawiać ,kiedy i które ,czasami to robię i
      tu też mogę , ,powiecie w jakiej sprawie ,a ja postaram się natychmiast ,to
      zrobić .ktoś n/p podważa mój skok przez płot niech sam sprawdzi idąc tym
      tropem

Gazeta Gdańska
      14, 15 sierpnia 1990 r.
      Cena 350 zł
      Wydawca: „Semeco" Spółka i zo.o.prezes Bogdan Barczyk
      Redaktor naczelny: Adam Kinaszewski Zastępcy redaktora naczelnego: Grzegorz
      Fortuna, Donald Tusk., redaguje kolegium. Adres redakcji: 80-866 Gdańsk, ul
      Gdyńskich Kosynierów 11. Adres do korespondencji: 80-801; Gdańsk 50, ul.
      Długa 22, skrytka pocztowa '
      Weekend-Businęss. Tel. 31-28-14. Redakcja nocna^od g. 17): 31-18-64. x

Telefon redakcji Sl-01-33
      , (w g. »—18) FAX 31-09-71 TELEX 51-21-33

WIELKI SKOK- ujęcia z dwóch kamer

Lech Wałęsa
      >NA STRAJK • zajechałem .tramwajem. Sam. Przeważnie w decydujących momentach
      człowiek jest sam. Miałem trochę czasu, Przez głowę przelatywały mi różne
      myśli. Dlaczego mnie nie zatrzymują? Widziałem wokół siebie tych
      charakterystycznych
      cywilów. Byli tuż obok, wystarczyłby byle jaki pretekst. Przecież Stocznia
      stała już od .szóstej rano, więc teraz, około ósmej, mają wszystko jak na dłoni.

"Usłyszałem syreny, jeszcze w domu wiedziałem, że tam się zaczęło. Nie mogłem
      wyjść wcześniej, trzeba było uporządkować dom (...).
      Nie wierzyłem że uda mi się dojść do Stoczni, o naszych przygotowaniach do
      strajku było dość głośno.
      Wsiadłem do tramwaju. Długa jazda, ze Stogów pod Stocznię jedzie się dobre
      35 minut. Przez ten czas nabierałem podejrzeń. Obstawę miałem szczelną,
      widziałem ich w samochodzie, byłem dobrze pilnowany. Więc musi im to być chyba
      na rękę? Co planują? Czy liczą na zmiany naszym kosztem, na których sami coś
      zyskają? Co? czekają na wyłożenie kart z. naszej strony, a potem uderzą we
      wszystkich jednocześnie? Wysiadłem pod Stocznią i ruszyłem w stronę bramy.
      Przy drugiej bramie już się kotłowało, ale straż uważnie sprawdzała przepustki,
      a ja od lat nie miałem wstępu" na Stocznię, Skręciłem na prawo w stronę
      pierwszej bramy i tam między dwiema bramami, koło szkoły, jest gdzieś z boku
      taka mała uliczka, tam zaszedłem i przeskoczyłem przez mur.
      Z autobiografii „Droga nadziei"

Krzysztof Adamski
      st. chorąży, funkcjonariusz b. SB
      (przydział służbowy w latach 1976-88 Lech Wałęsa)
      14 SIERPNIA nie był tajemnicą. Dwa tygodnie naprzód meldowaliśmy, że będzie
      strajk gdzieś w połowie sierpnia. Wałęsa w pewnym sensie sam to zapowiedział w
      trakcie
      „rozmów" jakie z nim prowadziliśmy, że on nam jeszcze dołoży tak, że pójdzie
      nam w pięty. No, ale to były takie, jak ja bym to określił, przepychanki
      uliczne i on donasczasami
      „chlapnął" nie wytrzymując nerwowo.W każdym razie po tych wydarzeniach
      lubelskich w lipcu 80 roku, należało się spodziewać, że w Gdańsku będzie tak
      samo i analizy wskazywały, że to będzie w sierpniu.
      Konkretnie do tego dnia właśnie podjęliśmy Wałęsę jak zwykle z domu. On
      dojechał do ulicy Wałowej i jak szedł ulicą Wałową
      Ale jechał tramwajem prawda?
      — Tak, dziewiątką
      —Czy pan był w tym tramwaju
      też?

—Nie, ja w tym czasie jechałem samochodem.
      Muszę powiedzieć, że ze swej strony pracowałem precyzyjnie
      — cały czas podawałem do Centrali pozycję Wałęsy — na bieżąco, tak, że wszyscy
      na 100 proc. wiedzieli, że idzie właśnie do stoczni. A to oznaczało,, że
      dołączy do strajku. Chyba później w okolicach stoczni dołączył do niego
      Kazik Niezgoda ze Stogów, na którego mówiliśmy
      „Włodek", bo u nas każdy z nich miał swoje pseudo.

—A Wałęsa?
      —Wtedy miał pseudonim
      „Wół", potem po sierpniu dostojniej —„Zenit",- „Posejdon". Więc
      ja meldowałem o
      tym wszystkim," ale decyzje przeciągano do ostatniej chwili. Dopiero
      około 10 me-
      metrów przed murem zapada decyzja żeby go zdjąć. Był taki moment zawahania z
      mojej strony. Złożyło się na niego .i to, że przy płocie
      oczekiwali już na niego robotnicy i musiałbym działać zupełnie publicznie,
      otwarcie. A tego miałem dość.
      —Czy można było zatrzymać Wałęsę?
      —Zdecydowanie tak. Można było go zatrzymać i nie
      dopuścić jeszcze w tym momencie. Ale właśnie to przeciąganie struny
      naszej wytrzymałości ze strony Centrali, nieliczenie się z naszą"
      psychiką, spowodowało nasze wzbierające zniecierpliwienie.
      Fizyczne możliwości
      uniemożliwiania mu tego skoku były. Dysponowałem dwoma radiowozami, w
      sumie miałem sześciu ludzi Konkretnie ja zameldowałem
      w tym momencie w odpowiedzi na polecenie zwinięcia go —że jest już
      za późno...
      (Fragment dłuższego wywiadu, który przeprowadził Adam Kinaszewski. Całość w
      następnych numerach „GG").

• Gość: keri Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.udn.pl 14.02.05, 10:42
        Brawo Panie Prezydencie!Dość tej nienawiści w radiu "katolickim". A wszystkim
        tym krytykantom proponuję pały 75-tki na plecy, jakie mnie spotkały, koledzy
        moi jak zobaczyli to powiedzieli ze mozna w szachy grać na moich plecach.Komuna
        by was panowie nauczyła pokory.
      • marcus_crassus gratulujemy trafnego ujecia tego tematu :)) 14.02.05, 16:16
        panie prezydencie :)
        • pandada Re: gratulujemy trafnego ujecia tego tematu :)) 15.02.05, 03:05
          Człowieku o tym islamie to nie pisz bzdur. Wystarczy spojrzeć na praktykę - ile jest krajów muzułmańskich, a ile rządów fundamentalistycznych. Spójrz na chasydów albo Rydzyka, a zobaczysz takich samych ksenofobicznych opentańców jak w Iranie.
      • mirmilek Panie Prezydencie: 14.02.05, 16:28
        Sa ludzie zdolni do wszystkiego. Reagowanie na wypisywanie/rozpowszechniane
        przez nich bzdety to tylko woda na ich mlyn. Po co sie przejmowac?

Tak na marginesie: ma Pan biuro, ma Pan w tym biurze zapewne sekretarke, to
        niech dziewczyna zarobi na swoja pensje i wklepie Panskie teksty do komputera,
        bo ta interpunkcja... (Nie mowie tego zlosliwie. Lech Walesa reprezentuje Polske
        , wiec o forme nalezy dbac)
      • abigeil4 za pozno panie prezydencie 14.02.05, 19:25
        w jakim celu miesza pan kwestie wiary do rozgrywek ze swymi bylymi kolegami.
        Radio Maryja sie panu nie podoba, a dlaczego dopuscil pan do tego , ze osoby
        takie jak Wyszkowski,Walentynowicz,Gwiazda prawdziwi tworcy wolnych zwiazkow
        zawodowych,pod ktorych sie pan podczepil , tylko w RM moga sie swobodnie
        wypowiedziec, inne media nie udziela im glosu.
        Dlaczego przez tyle lat blokowal pan lustracje,doprowadzajac do upadku rzadu
        Olszewskiego , jedynego , ktory mial na wzgledzie prawdziwa polska racje stanu.
        Rzad Olszewskiego to malo, najgorsze bylo to,ze przez zablokowanie lustracji
        doprowadzil pan do tego , ze rzadzic mogli ludzie na ktorych miano haki lub po
        prostu kapusie.
        Nie do nas te lzawe apele,niech pan wystawia swoja kandydature jeszcze raz w
        wyborach , jak pan wstydu nie ma.Zdziwi sie pan wysokoscia poparcia :))))
        • r.maszkowski Re: za pozno panie prezydencie 15.02.05, 01:21
          abigeil4 napisała:
          > w jakim celu miesza pan kwestie wiary do rozgrywek ze swymi bylymi kolegami.
          > Radio Maryja sie panu nie podoba, a dlaczego dopuscil pan do tego , ze osoby

Gdzie miesza kwestie wiary?

> takie jak Wyszkowski,Walentynowicz,Gwiazda prawdziwi tworcy wolnych zwiazkow
          > zawodowych,pod ktorych sie pan podczepil , tylko w RM moga sie swobodnie
          > wypowiedziec, inne media nie udziela im glosu.

Walentynowicz juz nie - wywiad z nia dla "Naszego Dziennika" sie nie nadal,
          Walentynowicz protestowala w audycji RM i zostala wyciszona. Pewnie juz wiecej
          nie bedzie mogla powiedziec ani slowa.
          • abigeil4 Re: za pozno panie prezydencie 15.02.05, 01:46
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2551138.html
            "Ojciec Król, ojciec Rydzyk i całe to środowisko zostało dobrane chyba przez
            szatana, by zniszczyć wiarę i Polskę! - uważa Lech Wałęsa "

• zhk Proponuję wuzytęu lekarza. 15.02.05, 12:54
          <a href="http://www.lekarz.jgora.pl/psychiatrzy.html">Może tu
          • krystian71 Re: a moze tak cos merytorycznie? 16.02.05, 16:14

• aquanta Jestem z Panem . 14.02.05, 19:41
      • doradca1 Wielce Szanowny Panie Prezydencie. 15.02.05, 00:27
        Szanowny Panie Prezydencie
        Zawsze ceniłem Pana za odwagę. Zawsze ceniłem Pana za bezkompromisowość.
        Obecnie cenię Pana za odwagę. Obecnie cenię Pana za bezkompromisowość.
        Mam nadzieję, że wystarczy Panu sił aby nadal być odważnym i bezkompromisowym.
        Serdecznie pozdrawiam i życze dużo zdrowia.
      • ashkas Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 01:43
        Ogromny szacunek Panie Prezydencie!
      • marcus646 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 08:29
        Jak pamiętami blisko 8 lat temu lewica przegłosowała ustawą dopuszczającą
        zabijanie nienarodzonych dzieci, która została odrzucona przez trybunał.
        Obecnie trwają przygotowania do ponownego, a nawet bardziej brutalnego
        wprowadzenia ustawy o zabijaniu nienarodzonych do 9 miesiąca życia, jak również
        to, że mogą decydować o tym dzieci (dziewczęta bez wymaganej dotychczas zgody
        rodziców) od lat 14. Mam wrażenie, że Pan Wałęsa próbuje odwrócić uwagę opini
        publicznej od tego wydarzenia, zasłaniając się "swoim dobrym imieniem". Mam
        nadzieję, że robi Pan to nieświadomie. Niedopuszczam takiej możliwości, iż
        współpracuje Pan z obecnie rządzącym obozem
        Marek W.

PS. Jeżeli Pan jest orędownikiem Maryi, to proszę sobie przypomnieć słowa
        Jezusa: "Błogosławieni będziecie, gdy ludzie was znienawidzą, i gdy was wyłączą
        spośród siebie, gdy zelżą was i z powodu Syna Człowieczego podadzą w pogardę
        wasze imię jako niecne: cieszcie się i radujcie w owym dniu, bo wielka jest
        wasza nagroda w niebie" Lk6,22-23. Gdzie w Panu jest pokora.
        • zhk Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 12:34

Proponuję wybraćsiędo lekarza.
      • paulina_k69 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:34
        Witam i bardzo się ciesze, że być może wreszcie uda się zmienić w tej naszej
        Polsce. Działalność Radia Maryja i telewizji Trwam możne przyrównać do jakieś
        sekty czy czegoś w tym rodzaju. Starsi ludzie z mojego otoczenia dostali na tym
        punkcie bzika, słuchają 24 godziny na dobe i co gorsza głoszone tam poglądy
        biorą i robią swoimi. Mnie już to denerwuje kiedy słucham jak ktoś
        narzeka,wyzywa,obraża i nigdy bym się tego nie spodziewała po niby osobach z
        Kościoła...ALE TO TEŻ LUDZIE...Według mnie selekcja na księży powinna być
        bardzo ostra i powinna wykluczać takich ludzi skupionych na własnym interesie
        jak ksiądz Rydzyk!!!Wystarczy tylko zobaczyć czym on jeździ i ciekawe za kogo
        pieniądze ma samochód (takiego chyba nikt w Polsce nie ma...) i super
        rezydencje.Oczywiście, że za pieniądze ludzi biednych,którzy ubzdurali sobie że
        gdy dadzą mu pieniądze to on pomoże im trafić do nieba...Moja wypowiedź nie
        jest to atak w stosunku do Kościoła, ponieważ jestem wierząca i praktykująca
        ale myślę że wiara w Boga nie polega na tym że muszę robić to co mi każe jakiś
        ksiądź.chodzę do kościoła modlę się, a później słysze w radiu jacy to my
        jesteśmy bezbożnicy,źli i wszyscy trafimy do piekła...Rydzyk okradł już wielu
        ludzi, którzy zawierzyli mu i oddali całe majątki a teraz są bezdomni...Był
        taki pan, który oddał cały majątek bo był bardzo bogaty, ale...po paru
        miesiącach okazało się, że ów mężczyzna zachorował bardzo ciężko i będą mu
        potrzebne ogromne pieniądze na leczenie, a że miał mało czasu, gdyż groziła mu
        śmierć, zwrócił się do Ojca Rydzyka z prośbą. Jednak on nawet go nie wpóścił za
        brame swego Królestwa.Mężczyzna dopiero wtedy przekonał się tak naprawde jaki
        jest ten człowiek tak uwielbiany przez miliony...W rzeczywistości ksiądź okazał
        się człowiekiem bez serca i sumienia!!!To naprawde nie ładnie tak
        postępować...Dlatego bardzo się cieszę, że wreszcie może coś się zmieni, a
        ludzie wreszcie otworzą oczy...
      • filip.m Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:58
        Szanowny Panie Prezydencie

Gratuluję przede wszystkim odwagi i rozsądku, bo bardzo niewielu ludzi z
        pierwszych stron gazet ma odwagę by przeciwstawić się mafii Ojca Rydzyka. Sam
        jestem katolikiem ale to co się dzieje na antenie radia zwłaszcza w czasie
        nocnych rozmów woła o pomstę. Ci ludzie niweczą trud wielu Polaków, którzy
        większość życia spędzili na walce z ubeckim aparatem, a teraz muszą się jeszcze
        tłumaczyć, jakby Szanowny Ojciec był sędzią i Bogiem. Gratuluję gdyż wielu z
        naszych VIPów po prostu boi się zadzierać z tym towarzystwem a Pan okazał się
        osobą po pierwsze o wielkim autorytecie a po drugie osobą która na zawsze
        wpisała się w historię Polski, a to dorobek ogromny. Życzę by udało się
        cokolwiek zmienić w funkcjonowaniu współczesnej Polski, współczesnej polityki,
        tak aby nasz kraj nie był postrzegany jako średniowiecze w dobie europejskiego
        liberalizmu. Oczywiście ważne są tradycje, ale niebezpieczny jest
        fundamentalizm, który na antenie radia jest wszechpanujący.

Z serdecznym pozdrowieniem

Filip Moterski
      • ubu1 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 11:50
        Panie Prezydencie, w tym miejscu gorąco pozdrawiam i gratuluję odwagi i energii
        w działaniu!!! Z wyrazami szacunku. Marek, Chorzów
      • zhk Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 11:54
        Panie Prezydencie, próbowano już uciszyć te, za przeproszeniem "radyjo" (i
        Kościół i Papież, który wyraźnie ich ignorował), ale jak widać bezskutecznie,
        ba jeszcze powastała "telewizyja". Życzę skuteczności Pańskich poczynań, ale
        czarno to widzę. W naszym narodzie od 1000 z górą lat pełno było zawsze
        szatańskich kreatur i niestety wię kszość naszych tragedii właśnie przez to. To
        naszą klątwa chyba. Modlę się, by to pseudokatolickie środowisko "toruńskie" po
        chcreścijańsku rozlazło sięw niebyt. Może Pan Bóg, jeśli większość wierzących
        się przyłączy, wysłucha. Pozdrawiam, życząc zdrowia i sił, roztropności i
        pokory zarazem.
        -----
        Taki sobie obywatel przeciętny.
      • miedza Lechu! Podaj mi swe GG, masz? 15.02.05, 14:19
        Chętnie bym z Panem podyskutował, mam też kilka koncepcji na czystkę w tym
        zaśmieconym PRLu.... Na wielu szczeblach, porządek trzeba zrobić!
      • miriamfirst_ Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 15:34

Popieram stanowisko Pana Prezydenta wobec Radia Maryja. Niechaj rzeczywiscie
        przetnie tę żyłę złota która finansuje ksenofobie, nienawiść i same peroratywy
        prowadzących to curiosum radiowe, rzekomo "maryjne".
        Działalność imperialna O Rydzyka na niwie finansowo-religijnej (nieprzypadkowa
        kolejność) budzi odium.

Miriam

• izee Re: List otwarty Lecha Wałęsy 16.03.05, 20:24
        Panie prezydencie jest Pan czlowiekiem odwaznym i z latami ta odwaga Pana nie
        opuszcza. Gratulacje dla Pana, ze zaatakowal Pan ta "swieta krowe", Radio
        Maryja, ktore zajmuje sie tylko sianiem nienawisci wsrod biednych i
        sfrustrowanych ludzi. Radio to gra na "najnizszych instynktach" odwolujac sie
        do falszywej poboznosci, zaslepienia i fanatyzmu!!! A ojciec Rydzyk cynicznie
        wykorzystuje glupote ludzka i drenuje ich juz i tak puste kieszenie!
        Jestesmy z Panem!!!!
        • alasz7 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 26.03.05, 18:00
          Proszę państwa trochę więcej szacunku dla Pana Prezydenta! Gdyby nie on w
          sklepach kupowalibyści tylko ocet, a podcieralibyście się Trybuną Robotniczą!
      • sistan Re: List otwarty Lecha Wałęsy 21.06.05, 20:56
        Panie Prezydencie. Nie ma dziś znaczenia to całe "inne pisanie".
        Gorąco i serdecznie do Pana apeluję. Niech Pan zdecyduję się podjąć jeszcze raz
        wyzwanie jakie Ojczyzna przed Panem stawia. Niech Pan kandyduje do wyborów.
        Zapewne wstrzymuje Pana wątpliwość wygrania oraz to co na Pana temat
        różnorodnej maści eksperci wypisują. Ja Panu mówię: to nie ma najmniejszego
        znaczenia. Naród jest ogłupiony i może przyjdzie opamiętanie. A jeżeli nie, to
        myślę, że stać Pana na to aby spojrzeć Narodowi w oczy i powiedzieć: ja siebie
        dla was poświEciłem, a wasza wola była inna. To nie jest żaden wstyd. Ja jestem
        z Panem od samego początku, a takich bezimiennych jak ja są tysiące. Niektórym
        może za bardzo zrobiono wodę z mózgu, ale to jednak dobrzy ludzie i Panu
        wierzą. Potrzeba Pańkiego głosu, Pańskich ideałów i przede wszystkim Pańskiej
        odwagi. Ci pseudopolitycy to nawet Panu do pięt nie dorastają. Jezeli będzie
        potrzebna moja pomoc proszę mnie wezwać. Tak jak Pan to uczynił przed 25 laty.
    • Gość: keri Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.udn.pl 14.02.05, 09:59
      nareście! jestem bardzo wierzącym katolikiem, i sianie zamętu i nienawiści to
      hańba dla kościoła.Brawo Panie Prezydencie Wałęsa.Pan Wyszkowski niech upierze
      sobie móżg, a nie zmęczonym ludziom
    • marcus_crassus brawo lechu :)))) 14.02.05, 10:01

• Gość: Jacek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:02
      PRAKTYKUJĄCY NIEWIERZĄCY O.Rydzyk - świetne określenie chyba najbardziej odddaje
      istotę działania tego kapłana.
    • Gość: zp7 Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:07
      No i gdybyś tak tylko naskoczył na Radiomaryjców... Miałbyś trochę plusów u
      narodku, któremu nie chce się nic czytać. Ale zachciało Ci się listów
      otwartych... Jeżeli ktoś przeczyta Twój "list", po prostu się przerazi.
      Przerazi się tym, że coś takiego jak Ty przez parę lat było pierwszą osobą w
      czterdziestoparomilionowym państwie. Patologiczna bufonada (od zawsze),
      uporczywe ciągoty konfabulacyjne (również od zawsze), kompletne oderwanie od
      rzeczywistości (j.w.), graniczące z obłędem rozdęte ego... Po prostu, malutki
      człowieczek, wyniesiony niespodziewanie do góry przez naród, który po prostu
      zgłupiał z euforii. Lesiu, jeżeli w normalnym kraju polityk (a w każdym razie
      ktoś z takimi ambicjami) mówi, że rozmawia z Bogiem, to się go leczy.
    • Gość: ZCZ Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 217.96.3.* 14.02.05, 10:09
      Radio Maryja to tuba dla psychicznych.Od dawna wiadomo,że nikt go poważnie nie
      traktuje,jedynia słaby Prymas toleruje bo jest na jego poziomie intelektualnym.
      Ośmieszało Kościół od dawna.Brawo Panie Lechu - lepiej póżno niż wcale.
    • Gość: Toruń Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:11
      Wreszcie jakiś autorytet powiedział otwarcie prawdę!szkoda,ze kosciol w Polsce
      jest tak zakłamany,ze boi sie ojca dyretora i nic w jego sprawie nie robi!
      • pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:10
        No bo episkopat to rozumie, że radiosłuchacze bardziej wierzą w Rydzyka niż w Boga. Tak jak w Gdańsku, gdzie dla obrony Jankowskiego znieważali kościół wulgarnymi okrzykami.
    • Gość: m50! Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:17
      Chyba olśnienie. Nareszcie ktoś nazwał sprawę po imieniu, tylko to jest parę lat za późno. Pieniądze dewotek na pychę Rydzyka i prałata Jankowskiego powinny być przenaczone na pomoc biednym. Kościół jest o propagowania wiary a nie zajmowania się polityką.
    • Gość: Toruń Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:19
      Jestem naprawdę pod wrażeniem! nie sądziłem, że Wałesa jest w stanie zrobić
      jeszcze coś tak odważnego i pozytywnego.
    • Gość: Marek Boroski Lech przeszedł na islam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:19
      Te mąciwoda, małoś głupot narobił? "Prawa noga - lewa noga", twoje dzieła>. A
      później kolesie ubeki i towarzysze czerwieni zrobili z ciebie "środkową nóżkę".
      Jescze ci mało mąciwodo. Oddaj lepiej te sto milionów coś nam obiecał.
    • Gość: Piotr Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.02.05, 10:27
      Walesa daje popis swojej niewiedzy. Czyzby nie wiedzial, ze kapitalizm jest
      równie antyludzki jak komunizm? I w ogóle: jaki pan taki kram; Walesa byl PANEM
      POLSKI kilka ladnych lat i wtedy prawdziwych przyjaciól rozgonil na "cztery
      wiatry" a wladze oddal duchom kapitalizmu czyli LIBERALOM.
      • pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:13
        Najbardziej nieludzkim i najmocniej popieranym przez Kościół ustrojem gospodarczym był feudalizm z niewolnictwem chłopów i pęczniejącą kasą tak szlachty jak i proboszczów.
    • Gość: Tytus Polska rzadza SB-ecy. IP: *.ipt.aol.com 14.02.05, 10:30
      Nie zgadzam sie z Radiem Maryja. Ale jezeli w 16 lat nie udlao sie wyrugowac
      dziadostwa, co wiecej ono tylko naroslo i pogorszylo sie i kazdy wredny SB-ek
      teraz sie za takich ludzi jak Ty Lechu smieje, to cos trzeba zrobic. 16 lat to
      grubo za dlugo. Dlatego jak nawet Radio Maryja sie myli to i taj ich popieram.
      Moze nie najlepiej ale ten syf SB-ecki trzeba wymiesc. I mam w nosie czy robi
      sie to z nienawiscia czy nie - a im pozniej tym wiecje nienawisci bedzie.
      • Gość: fajak do Tytusa Re: Polska rzadza SB-ecy. IP: 80.55.120.* 14.02.05, 10:46
        Teczki o. Rydzyka poszukaj w Moskwie.
    • windal Zanim napiszesz, przeczytaj "SALON KŁAMCUW". 14.02.05, 10:32
    • windal UW obiecała mu poparcie w wyborach? 14.02.05, 10:35
    • lwprezydent Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 10:37

To trzeba podać kilka razy
      Przeczytałem szczególnie te krytyczne uwagi ,chcecie to wierzcie .chcecie nie
      wierzcie ,ale właśnie nic ,naprawdę nic ,nie ma tu prawdy ,to zostało
      wyprodukowane ,albo przez SB ,albo przez tych szaleńców i żyje swoim
      życie ,jest tego tak dużo ,że nie sposób walczyć ,czy odszczekiwać
      się ,sytuacja obronna jest beznadziejna .Przysięgam Wam że to co
      mi ,zarzucacie to nie prawda i mam na wszystko świadków i dowody .Nie wiem ,nie
      mam pomysłu jak Wam te dowody przedstawiać ,kiedy i które ,czasami to robię i
      tu też mogę , ,powiecie w jakiej sprawie ,a ja postaram się natychmiast ,to
      zrobić .ktoś n/p podważa mój skok przez płot niech sam sprawdzi idąc tym
      tropem

Gazeta Gdańska
      14, 15 sierpnia 1990 r.
      Cena 350 zł
      Wydawca: „Semeco" Spółka i zo.o.prezes Bogdan Barczyk
      Redaktor naczelny: Adam Kinaszewski Zastępcy redaktora naczelnego: Grzegorz
      Fortuna, Donald Tusk., redaguje kolegium. Adres redakcji: 80-866 Gdańsk, ul
      Gdyńskich Kosynierów 11. Adres do korespondencji: 80-801; Gdańsk 50, ul.
      Długa 22, skrytka pocztowa '
      Weekend-Businęss. Tel. 31-28-14. Redakcja nocna^od g. 17): 31-18-64. x

Telefon redakcji Sl-01-33
      , (w g. »—18) FAX 31-09-71 TELEX 51-21-33

WIELKI SKOK- ujęcia z dwóch kamer

Lech Wałęsa
      >NA STRAJK • zajechałem .tramwajem. Sam. Przeważnie w decydujących momentach
      człowiek jest sam. Miałem trochę czasu, Przez głowę przelatywały mi różne
      myśli. Dlaczego mnie nie zatrzymują? Widziałem wokół siebie tych
      charakterystycznych
      cywilów. Byli tuż obok, wystarczyłby byle jaki pretekst. Przecież Stocznia
      stała już od .szóstej rano, więc teraz, około ósmej, mają wszystko jak na dłoni.

"Usłyszałem syreny, jeszcze w domu wiedziałem, że tam się zaczęło. Nie mogłem
      wyjść wcześniej, trzeba było uporządkować dom (...).
      Nie wierzyłem że uda mi się dojść do Stoczni, o naszych przygotowaniach do
      strajku było dość głośno.
      Wsiadłem do tramwaju. Długa jazda, ze Stogów pod Stocznię jedzie się dobre
      35 minut. Przez ten czas nabierałem podejrzeń. Obstawę miałem szczelną,
      widziałem ich w samochodzie, byłem dobrze pilnowany. Więc musi im to być chyba
      na rękę? Co planują? Czy liczą na zmiany naszym kosztem, na których sami coś
      zyskają? Co? czekają na wyłożenie kart z. naszej strony, a potem uderzą we
      wszystkich jednocześnie? Wysiadłem pod Stocznią i ruszyłem w stronę bramy.
      Przy drugiej bramie już się kotłowało, ale straż uważnie sprawdzała przepustki,
      a ja od lat nie miałem wstępu" na Stocznię, Skręciłem na prawo w stronę
      pierwszej bramy i tam między dwiema bramami, koło szkoły, jest gdzieś z boku
      taka mała uliczka, tam zaszedłem i przeskoczyłem przez mur.
      Z autobiografii „Droga nadziei"

Krzysztof Adamski
      st. chorąży, funkcjonariusz b. SB
      (przydział służbowy w latach 1976-88 Lech Wałęsa)
      14 SIERPNIA nie był tajemnicą. Dwa tygodnie naprzód meldowaliśmy, że będzie
      strajk gdzieś w połowie sierpnia. Wałęsa w pewnym sensie sam to zapowiedział w
      trakcie
      „rozmów" jakie z nim prowadziliśmy, że on nam jeszcze dołoży tak, że pójdzie
      nam w pięty. No, ale to były takie, jak ja bym to określił, przepychanki
      uliczne i on donasczasami
      „chlapnął" nie wytrzymując nerwowo.W każdym razie po tych wydarzeniach
      lubelskich w lipcu 80 roku, należało się spodziewać, że w Gdańsku będzie tak
      samo i analizy wskazywały, że to będzie w sierpniu.
      Konkretnie do tego dnia właśnie podjęliśmy Wałęsę jak zwykle z domu. On
      dojechał do ulicy Wałowej i jak szedł ulicą Wałową
      Ale jechał tramwajem prawda?
      — Tak, dziewiątką
      —Czy pan był w tym tramwaju
      też?

—Nie, ja w tym czasie jechałem samochodem.
      Muszę powiedzieć, że ze swej strony pracowałem precyzyjnie
      — cały czas podawałem do Centrali pozycję Wałęsy — na bieżąco, tak, że wszyscy
      na 100 proc. wiedzieli, że idzie właśnie do stoczni. A to oznaczało,, że
      dołączy do strajku. Chyba później w okolicach stoczni dołączył do niego
      Kazik Niezgoda ze Stogów, na którego mówiliśmy
      „Włodek", bo u nas każdy z nich miał swoje pseudo.

—A Wałęsa?
      —Wtedy miał pseudonim
      „Wół", potem po sierpniu dostojniej —„Zenit",- „Posejdon". Więc
      ja meldowałem o
      tym wszystkim," ale decyzje przeciągano do ostatniej chwili. Dopiero
      około 10 me-
      metrów przed murem zapada decyzja żeby go zdjąć. Był taki moment zawahania z
      mojej strony. Złożyło się na niego .i to, że przy płocie
      oczekiwali już na niego robotnicy i musiałbym działać zupełnie publicznie,
      otwarcie. A tego miałem dość.
      —Czy można było zatrzymać Wałęsę?
      —Zdecydowanie tak. Można było go zatrzymać i nie
      dopuścić jeszcze w tym momencie. Ale właśnie to przeciąganie struny
      naszej wytrzymałości ze strony Centrali, nieliczenie się z naszą"
      psychiką, spowodowało nasze wzbierające zniecierpliwienie.
      Fizyczne możliwości
      uniemożliwiania mu tego skoku były. Dysponowałem dwoma radiowozami, w
      sumie miałem sześciu ludzi Konkretnie ja zameldowałem
      w tym momencie w odpowiedzi na polecenie zwinięcia go —że jest już
      za późno...
      (Fragment dłuższego wywiadu, który przeprowadził Adam Kinaszewski. Całość w
      następnych numerach „GG").
      • polonus3 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 16.02.05, 03:59
        Lechu, ale to publiczna tajemnica, ze to SB cie podsadzalo zebys przeskoczyl
        przez ten plot.
    • Gość: rok Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.lublin.mm.pl 14.02.05, 10:38
      W imie sprawiedliwosci i bezstronnosci GW powinna zamiescic tekst wystapienia
      p.Wyszkowskiego w RM .
      • pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:20
        A dlaczego GW ma udawać bezstronność? To należy do publicystyki i nie wolno kłamać, ale można wyrażać własny pogląd. Tak samo nie będziemy ze słów Goebbelsa odczytywać "prawdy" o nazizmie.
        RM co chwilę kogoś opluwa, ale wypowiedzieć się ofierze nie da.
    • Gość: K.W. Oryginał listu Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 10:42
      Tekst w GW został zasadniczo przerobiony i antydatowany. W oryginale wyglądał
      następująco:
      Od: Lech Wałęsa [lwprezydent@tlen.pl]
      Wysłano: 13 lutego 2005 11:05
      Do: kwyszkowski
      -Pisane w czasie słuchania relacji z dyskusji w stadzie O Rydzyka Nie jestem
      już wstanie cicho siedzieć i przyglądać się poczynaniom polityko-podobnym w
      ośrodku O Rydzyka . Nie mam nic do tematów religijnych ,dlatego to dla mnie
      dramat ,ale cóż można , nie widzieć i nie słyszeć. Na Boga ,Ludzie opamiętajcie
      się .Boże wybacz mi ,ale to się nie da oglądać i słuchać .Można zwątpić w wiarę
      i w człowieka .Ojciec Król , O. Rydzyk i całe to środowisko zostało dobrane
      chyba przez szatan , by zniszczyć wiarę i Polskę . Ja naprawdę i nie tylko ja
      tak to oceniam Tak się nie da budować , to musi się źle skończyć .Przez te
      mroczne nieodpowiedzialne typy .Czy można żądać od przedszkolaka by uniósł
      ciężar 500 kg . Czy można było więcej i lepiej przeprowadzić całość tej walki ,
      proszę bardzo trzeba było zrobić ,miałem pod bokiem jednego z tych bohaterów
      Wyszkowskiego i co zrobił co pomógł .bez przerwy rył , intrygował to mit omam.
      sexekscentryczny , poznałem jego żony swego czasu . Źle że ja z pod znaku Maryi
      muszę włączyć się w zdecydowaną walkę wszędzie gdzie to tylko możliwe ,, Za
      wiarę i Ojczyznę byłem i jestem gotów oddać wszystko . Wasza budowa ,wasze
      zbiórki w całym świecie , wasze opowiadania bzdurne w tematach politycznych
      ,tego typu muszą ,być zrujnowane bo na kłamstwie ,pomówieniach ,cynizmie braku
      odpowiedzialności ,na piachu ,fałszu powstają .Ja w imię szczerej Wiary w imię
      prawdy , w imię Patriotyzmu mam Was dość .Nigdy nikt mnie nie pokonał i nie
      zastraszy ,można mnie zabić , ale nie pokonać w temacie wiary i Patriotyzmie To
      prawda w mię Boga ,Patriotyzmu udało by mi się więcej osiągnąć ,ale właśnie to
      takie typy , jak tu teraz udają że budują ,że robią .dla Polski dla Wiary nie
      pozwoliły mi więcej osiągnąć z małych nędznych pobudek Pan Bóg jeden zna prawdę
      i intencje .Ja jednak przypominam grupę którą swego czasu z definiowałem
      dokładając do dwóch wcześniej zdefiniowanych .Praktykujący nie wierzący i chyba
      z tym mamy poczynienia . Boże wybacz mi ,w imię Twej Chwały poprowadź mnie
      ,każdy wyrok przyjmę z pokorą . Lech Wałęsa .

Tekst zostaje rozesłany wszędzie gdzie się da od dnia 14-02 2005 r w dniu
      dzisiejszym otrzymują ośrodki katolickie może coś podpowiedzą

Słuchajcie mądrale bez okrągłego stołu bez walki lat 80 komuniści by sami
      odeszli wraz z armią sowiecką i kto miał od nich to odebrać i co by zaproponował
      Narodowi .Jak można tak tumanić naród .jak można takie bzdury wciskać
      .Wyszkowski zapomniał o jednej grupie agentów do mąciciele zakompleksieni .
      tchórzliwy, czyhający na padlinę , popaprańce , swą postawą , intrygami ,
      jeszcze większe szkody wyrządzaliście niż , SB . Możecie odegrać rolę tylko za
      węgła , tylko podstępem , tylko zakazując , wykluczając ,bo w uczciwej walce nie
      macie szans .ale niedługo się na Was poznają i wystawią rachunki .Opamiętajcie
      się i przestańcie mącić i niszczyć ten z męczony Naród .Ojcowie nie dajcie
      nabierać się temu cynikowi zawsze tylko cwaniaczył , tylko ślizgał się ,czyhał
      z podstępem , nic nigdy nie zrobił porządnie .Co za bzdury to opowiada ,już
      nawet tu staje się niesmaczne .Po tym co mówi w tym momencie Wyszkowski to juz
      psychiczne , to wariactwo , przyglądam się Ojcu On chyba w to wierzy ,Oni
      chyba napili się szaleju , czy to łatwowierność czy naiwność Ojca K. czy też
      choroba jedna z psychicznych , czy w tym miejscu oni się tak dobierają z takimi
      predyspozycjami . To niesamowite .Lech Wałęsa

Premiera Olszewskiego i miń Macierewicza uważacie za bohaterów lustracji ;
      powagi cały ten numer był po ,to by się utrzymać przy korycie .tu nie o Polskę
      chodziło .rzucono źle przygotowaną lustracje by pokłócić tak scenę, by nie mógł
      długo żaden rząd powstać. To małpy z brzytwą .Sprawcie fakty i odpowiedzi ,co
      miało być po tej akcji z Polską .Żadnego przygotowania ,żadnego pomysłu ,żadnego
      zabezpieczenia , żadnego do dziś możliwego rozwiązania i postawienie kraju przez
      sparaliżowanie wszystkie ośrodki władzy .Mieliście szczęście że Prezydentem był
      LW i uratował Was po raz kolejny .Do dziś tego nie zauważyliście , co za tępota ,

Lustracja tak możliwie pełna jest konieczna ,aż pod Grunwald trzeba wyjaśnić
      pracę agentów ,ale uwzględniająca TREŚCI .RÓŻNE .To jest taki kolosalny problem
      ,że bez mądrości i przygotowania tak będzie wyglądać .,albo że za mojej
      Prezydentury należało to zrobić .z kim ,czym i jak , naokoło agenci , cwaniacy
      , intryganci typu waszego administracja Pałacu to spadek po Jaruzelskim ,a
      człowiek posłany wcześniej by podpatrzył i wykonał to w odpowiednim czasie
      zdezerterował ,pamiętnie w tedy nazwany gnidą .Bez Partii , zaplecza programu i
      znajomości rzeczy ; to by wyszedł dopiero potworek .Systemem prezydenckim
      dekretami tak i ja bym tego dokonał .Ale z takimi ludźmi jacy tu często się
      spotykają ;to że do; zwycięstwa doprowadziłem Was ,nie mówiąc już o walce z SB
      i komunistach z nimi było łatwiej walczyć niż ,was przekonać , to naprawdę cud
      . Jeśli popełniłem błąd to tu ,oddając zwycięstwo Społeczeństwu ,bierzcie sprawy
      w własne ręce .Na razie przegrywa moja koncepcja ,ale jutro odpadną szaleńcy
      mitomani i okaże się prawda ,źle będziecie w niej wyglądać Spiskowa wersja
      świata w głowach maniaków mitomanów tu bez lekarzy nic się nie da zrobić szkoda
      czasu .Ja na całym globie będę w każdym czasie ostrzegał przed Wami ,nazywając
      Was grupą psycholi od Rydzyka , zniechęcając do nabierania się na wasze
      mądrości .Lech Wałęsa
      Boże co ten Wyszkowski bredzi ,niech się martwi o siebie ja mam czyste sumienie
      ,nigdy nie byłem agentem próbowano w walce podrabiać dokument co udowodniłem i
      zawsze udowodnię ,tylko chcą mnie pomniejszyć , zazdroszczą mi .co za
      nikczemności i to w obecności naiwnych Ojców .,albo to naprawdę wy jesteście
      zdrajcami .trzeba się temu przyjrzeć . Wykorzystują trudności reform i
      niezadowolenie mas dla windowania się w karierze .Co za tępota .Sytuacja była na
      skróty taka w tamtym czasie .Komunizm wyczerpał swoje możliwości ,trzeciej
      drogi do dziś nie ma ,pozostało kapitalizm zbudować ,bez kapitału i Kapitalistów
      ,Doły ,masy bez aktywności i pojęcia i bez środków .Rwie się kooperacja
      ,rozwiązany ZSRR, układ Warszawski , utrata kooperacji ,rynków zbytu ,NRD
      odeszło do RFN .Nie ma Kadr Nie ma Planów, programów , puste pułki sklepowe
      ,.Komuniści przeszkadzają , prowokują ,głupole z naszej strony ; popisują się
      tak jak dziś u O Rydzyka .W takich warunkach podpalić kraj można bardzo szybko ,
      a opanować jak i kto .Udało się mimo wszystko przeżyć ten najgorszy czas
      improwizując wciąż .Trzeba było ratować się budowaniem kapitalizmu od góry
      .Znaleźć gospodarzy na wszystko co możliwe żeby zatrzymać procesy walenia się
      ,nie ważne jak .ale niech się zatrzyma walenie .Od góry to źle wyglądało .Gdyby
      mnie słuchano i popierano a nie ryto i przeszkadzano wszystkimi możliwymi
      sposobami i ze wszystkich możliwych stron . byłem w stanie poprowadzić i
      wyprowadzić Kraj ,znacznie lepiej, znacznie mądrzej i sprawiedliwiej , przy
      mniejszych stratach .System Prezydencki ,dekrety , Plan Marszala nowej generacji
      ,100 mil jako równy start do uwłaszczenia i jeszcze parę pomysłów które w tedy
      zgłaszałem .Komunizm pokonany , proletariat poczuł moc. Czym większy zakład
      pokomunistyczny ,tym silniejsza Solidarność , tym bardziej, w tych warunkach
      nie potrzeby ,do likwidacji , nie ma wyboru i jak to zrobić ,kto się na to z
      proletariatu zgodzi .,Tak można było lepiej ,można było szybciej ,można było
      sprawiedliwiej ,no to trzeba było zrobić , ja dałem z siebie wszystko bez zdrad
      , intryg ,z Bogiem z księdzem , codziennie zaczynając dzień od mszy świętej
      .To mnie zdradzono ,to mnie spoliczkowano ,zwycięstwem Kwaśniewskiego i potwarzą
      agenturalną ,przygotowaną przez SB ,a wyko
      • Gość: seawolfie Re: Oryginał listu Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:44
        Jak widzę, Wyborcza litościwie skorygowała najśmieszniejsze błędy i kuriozalne
        wyzwiska Pana Prezydenta. W orginale po prostu nie da sie tego czytać.

Teraz "zajarzyłem", o jaka dyskusję chodzi. Przypadkiem oglądałem tę dyskusję
        sobotnia nocą- Wyszkowski mówił w sposób spokojny, wyważony i doprawdy trudno
        mi zgadnąć, z czego wynika atak wściekłości Wałęsy. Prywatne, personalne ataki
        na Wyszkowskiego są doprawdy kuriozalne (mit oman- ???, sexekscentryczny,
        poznałem jego żony- co to jest? Wypowiedz męża stanu?).
        Nie mam pretensji o jakies stare historie z 70, ale o to, co Wałęsa zrobił w
        czasie swojej prezydentury. Głosowałem na niego, a potem było mi z tego powodu
        wstyd. Wachowski, lewa noga, wreszcie, arcyłajdactwo- "nocna zmiana". Do dziś
        Wałęsa nie przytacza żadnego dowodu na to, co mówił wtedy- o wojskowym zamachu
        stanu- "nie wolno ich wpuscic rano do gabinetów!!". Także w tym liście nie ma
        ani śladu argumentu, jedynie wyzwiska.
        Żenada i wielki zawód. I ten język żula, wtórnego analfabety spod budki z
        piwem, którego Wyborcza musi cenzurować, by ten list "męża stanu" dało sie w
        ogóle publikować.

Panie Wyszkowski, niech pan robi swoje. Nie wolno ukrywać prawdy o naszej
        historii.
        • holyboy_666 Re: co to jest oryginał? 15.02.05, 09:08
          dla odmiany, ja nie glosowalem na wałęsę - ale doskonale rozumiem jego
          frustrację. co innego jest pisac list pod wplywem emocji, a co innego go
          przeredagowac na spokojnie. to nie wyborcza cos tu "korygowała" (skąd ten pomysł?).
          chcę tez ci przypomnieć, seawolfie, że umiejętność czytania nie jest tożsama z
          rozumieniem. "atak wściekłości" nie jest skierowany na wyszkowskiego, tylko na
          oszołomów. a tak się ostatnio składa, że wyszkowski na własna usilną prośbę do
          nich dołącza.
    • Gość: tomek26 Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 83.103.40.* 14.02.05, 10:44
      Brawo dla pana Lecha! Wreszcie ktos sie odwazyl poruszyc temat tabu - tzn
      pseudo_pro_polskiego, zerujacego na zabobonach, ciemnocie i jakze zle pojetym
      katolicyzmie osrodka politycznego. Obawiam sie jednak, ze jesli nie pojda za
      tym glosy innych 'postaci zycia politycznego/spolecznego' radio M. i ojciec R.
      Lecha zaszczuja i tyle....
      • adamo148 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 20:31
        Ludzi myślących w kwestii Radia Maryja podobnie jak Pan Prezydent jest więcej,
        więc można być w tym względzie spokojnym - nikt L.W. nie zaszczuje, zresztą on
        sam tyle już przeżył, że nie załamuje się pod wpływem byle potwarzy. Poza tym RM
        nie ma takiego rządu dusz, żeby poważnie zaszkodzić Panu Prezydentowi. Na koniec
        składam wyrazy poparcia w walce z patologiami w Radiu Maryja (ta nazwa stacji to
        profanacja...).
    • Gość: Edyta Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.02.05, 10:50
      Popieram Panie Walesa!!! ale z drugiej strony jak nudno bylo by bez Radia
      Maryja i bez Partii Moherowych Beretow!!! Zawsze jest sie z czego posmiac....
      niestety
    • Gość: honza teologia wg Wałęsy IP: *.icpnet.pl 14.02.05, 10:54
      Biedny pan Wałęsa powinien chyba dać sobie sopkój z zyciem politycznym i
      napisać traktat teologiczny pt/"teoplogia wg wiernego syna Kościoła". Biedny
      p.Wałęsa nie wie że nie istnieje coś takiego jak wierzenie i nie praktykowanie
      oraz praktykowanie i nie wierzenie to są rzeczy które wzajemknie sie
      wykluczają. A cały list to wyliczenie zwrotów typu :Na Boga! Warto by policzyc
      ile razy takich zwrotów użył no i oczywiście twierdzenie że tylko on uratował
      Polskę , że chciał a nie mógł no i że inaczej sie nie dało . Ech oanie Wałęsa
      niech pan lepiej juz przestanie bo stracę do pana resztki szacunki za to co
      zronbił pan rzeczywiście dobrego.
      • pandada Re: teologia wg Wałęsy 15.02.05, 03:33
        Wira i gusła typu różaniec, całowanie księdza po pierścionkach, śpiewanie pieśni nie mają ze sobą wiele wspólnego. Nie trzeba być wierzącym, aby nauczyć klepać zdowaśki po dziesięć.
        Wiara to uznanie, że Ewangelia jest jedyną objawioną prawdą i sprzeciwianie się jej to akt niewiary. Istnieje przecież udowodniony z badaniach socjologicznych spory odetek księży-ateistów, którzy otwarcie przyznają się do pozareligijnej inspiracji do kapłaństwa.
        Może tobie chodzi o inny rodzaj praktyk (szczera modlitwa, duchowa odnowa poprzez sakramenty), ale Wałęsie wyrzźnie chodzi o świętoszkowatość znaną z Moliera - ciemna szata, przygarbiona sylwetka, oczy ku niebu, na piersi krzyż, a w sercu zawiść, fałsz, chuć i prywata.
    • Gość: roman stoszko krak Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 5.2.* / *.chello.pl 14.02.05, 10:56
      Poraz pierwszy czytam przemyslane slowa Walesy ,pretensjie ze nie wybrali go na
      2 kadencje to niech ma do siebie podajac noge Kwasnieskiemu to jest to co robi
      dzis rydzyk glupota i buta to sie musi zemscic i tego debila ludzie zniszcza ,
      jankowski juz oczymal swoje za glupote teraz jest kolej na rydzyka
    • lukgrab JEST TYLKO JEDEN SPOSÓB NA RADIO MARYJA! 14.02.05, 11:01
      Panie Wałęsa nie jestem Pańskim zwolennikiem ale ma Pan racje.
      Problem w tym, że Polska i cała Europa potrzebuje głosu wiary w swych domach.
      Kościół jest słaby a ludzie potrzebują wiary i nadzieji. Bez wiary i nadzieji nic nie można zbudować- w Polsce jest z tym problem. Jeżeli chcecie obalić katolickie radio Maryja musi założyć nowe radio chrześcijańskie które odciągnie ludzi od radia Maryja. Proponowałbym założyć radio które naprawdę daje wiarę i nadzieje, które jest apolityczne i niezależne od władz Kościelnych aczkolwiek zbudowane na fundamencie wiary katolickiej. Wspólne radio wszyskich chrześcijan w którym zamiast gier polityczny znajdziemy słowo Ewangeli (Dobrej Nowiny). Radio które powie "co cesarskie cesarzowi, a co Boskie Bogu". Radio które będzie jednoczyć Europe w duchu wiary chrześcijańskiej (bez względu na jej wyznanie), a nie dzielić!
      EUROPA POTRZEBUJE DOBREJ NOWINY I EKUMENIZMU!
      JEŚLI JEST PAN PANIE WAŁĘSA NIE TYLKO KATOLIKIEM ALE TEŻ PRAWDZIWYM CHRZEŚCIJANINEM, TO LICZĘ NA PANA!
    • Gość: JOANNA Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 217.8.182.* 14.02.05, 11:07
      WYRAZY SZACUNKU DLA PANA LECHA WALESY NA ZWROCENIE UWAGI "NA TE TZW. KLIKE".

ORAZ WYKORZYSTYWANIE POCZCIWEGO SPOLECZENSTWA SLUZAGEO JAKO INSTRUMENT W
      ORESLONYM CELU.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka