Dodaj do ulubionych

List otwarty Lecha Wałęsy

• lwprezydent Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 11:07

Dalsze dowody co jeszcze udowodnić
      Prywatnie odszukałem faceta który kierował i firmował nazwiskiem podrabianie na
      mnie dokumenty pracując kiedyś w SB i sprowadziłem na rozprawę
      lustracyjną .Zamiast iść tą drogą i do końca wszystko wyjaśnić .nic nie
      zrobiono to wystarczyło na wygranie lustracji ,ale w tedy przegrani
      przenieśli ataki w inne miejsce ,że w wcześniej byłem agentem znalazłem
      dowody i na te bzdury ,teraz przeniosą się że w przedszkolu byłem agentem, a
      potem że płodem byłem podejrzanym .Taka jest prawda a tu dowody

Pismo inspektora SB odczytane w Sądzie Lustracyjnym
      Jak wymyślałem działalność "Bolka"
      Warszawa, 9 maj 1985 roku Sporządził starszy inspektor wydziału II Biura
      Studiów Służby Bezpieczeństwa MSW.
      Koncepcja prowadzenia działań specjalnych dotyczących Lecha Wałęsy powstała z
      chwilą powołania Biura Studiów Służby Bezpieczeństwa MSW. Działania te miały na
      celu pokazanie społeczeństwu za pośrednictwem fikcyjnej organizacji pod nazwą
      OKO (Ogólnopolski Komitet Obrony) w postaci przewodniczącego NSZZ "Solidarność"
      jako agenta SB wykonującego wszystkie zalecenia swoich opiekunów. W początkowej
      fazie o działaniach specjalnych wiedziało jedynie kilka osób, to jest: generał
      Władysław C., pułkownik Władysław K., płk A.M., kapitan J.B. Zadaniem tego
      ostatniego było dobranie sobie pracownika i wykonanie razem z nim początkowych
      prac merytorycznych. Wybrano mnie i po wykonaniu prac przygotowawczych
      przystąpiliśmy do pracy. Pierwszy etap działań polegał na "zmontowaniu
      działalności" tajnego współpracownika "Bolek", to jest Lecha Wałęsy.[Chodzi o
      podrobienie i zmontowanie w oparciu o papiery podpisane przez Wałęsę po
      zatrzymaniu go w 1970 r. przez milicję, o czym on sam wielokrotnie wspominał -
      red.]. Korzystając ze wszystkich dostępnych materiałów, tj. stenogramów
      przemówień Lecha Wałęsy wygłoszonych w różnych miastach Polski, komunikatów
      Biura B, materiałów techniki operacyjnej, sporządziliśmy kilka doniesień, z
      których ostatnie nosiło datę prawdopodobnie 1981 rok. Osobą, tajnego
      współpracownika pseudonim "Bolek", był autentyczny pracownik KW MO w Gdańsku -
      nie żyje - a później fikcyjna osoba z MSW. Po konsultacjach i odpowiednich
      poprawkach "dokumentom" nadano właściwą szatę graficzną (charakter pisma
      tajnego współpracownika "Bolek", omówienie, odpowiedni papier). Na każdym z
      doniesień zaznaczone było miejsce jego odbioru oraz sposób przekazania.
      Elementy te dobierano w taki sposób, żeby pasowały one do Lecha Wałęsy,
      zwłaszcza sposobu jego zachowania, miejsc pobytu, o których wiedzieli inni,
      itp. Ze strony departamentu techniki w pracach tych uczestniczył również
      Tadeusz M., wydział V departamentu techniki. Drugi etap operacji polegać miał
      na rozprowadzeniu sporządzonych doniesień w taki sposób, aby doprowadzić do
      prawdziwego lub pozornego sądu nad Wałęsą oraz sporego poruszenia całego byłego
      NSZZ "Solidarność". Czekano jedynie na stosowny moment. Sprzyjająca sytuacja
      powstała z chwilą uzyskania informacji o wysunięciu kandydatury Lecha Wałęsy do
      Nagrody Nobla w 82 roku. Powstał mianowicie plan sporządzenia odpowiedniego
      pisma do członków jury Nagrody Nobla. Do listu postanowiono załączyć
      doniesienie tajnego współpracownika "Bolek" wraz z pokwitowaniem odbioru
      kilkuset złotych (ksero). Listy do członków jury przekazane zostały do miejsc
      ich zamieszkania przez departament I MSW. Ambasadorowi Norwegii doręczono
      natomiast list razem z oryginalnym doniesieniem z prośbą o wykonanie ekspertyzy
      pisma. O sposobie jej odbioru ambasador miał zostać poinformowany odrębnym
      listem.

Działania powyższe spełniły swoje zadanie, laureatem Nagrody Nobla została pani
      Myrdal. Pozostała jednak otwarta sprawa odbioru ekspertyzy z ambasady. Zdania
      dotyczące sposobu odbioru były bardzo podzielone. Kierownictwo Biura stało na
      stanowisku wysłania do ambasadora Eligiusza Naszkowskiego, który występować
      miał jako przedstawiciel "OKO". Pomysł ten nie został wprawdzie zrealizowany,
      niemniej Naszkowski wprowadzony został w zagadnienia mimo zastrzeżeń kapitana
      B. i moich. Został poinformowany o celu wizyty w ambasadzie i o tym, jakie
      materiały ma odebrać. Mimo że kwestia przejęcia ekspertyzy wydawała się nader
      wątpliwa, podjęto dwukrotnie próbę jej przejęcia. Uczestniczył w niej pracownik
      KW MO w Bielsku-Białej, przy czym nie był poinformowany, co ma odebrać. Należy
      podkreślić, że posiadane przez Naszkowskiego informacje pozwolą na ujawnienie
      całej sprawy dotyczącej Nagrody Nobla, prawdziwych działań związanych z
      doniesieniem tajnego współpracownika "Bolek".

Naszkowski mógł również wysnuć wnioski z obecności w Biurze Studiów Służby
      Bezpieczeństwa MSW prawie osiem miesięcy T.M., o którym wiedział, że jest
      czołowym w MSW "fałszerzem", jeżeli chodzi o charaktery pisma. Z T.M.
      Naszkowski spotkał się znacznie wcześniej, prawdopodobnie w momencie odbierania
      przez niego dokumentów legalizacyjnych.

Z tego, co mi wiadomo, Naszkowski sugerowany był do wszystkich prac, jakie
      wiązały się z działaniami propagandowymi. Uczestniczył jako dobry stylista w
      redagowaniu różnego rodzaju informacji dla kierownictwa służbowego oraz listów
      do przedstawicieli Kościoła. Był najlepiej poinformowanym człowiekiem w Biurze
      Studiów Służby Bezpieczeństwa

Podpisał sporządzający ten dokument starszy inspektor wydziału II Biura Studiów
      Służby Bezpieczeństwa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.

• Gość: wera Re:do Lecha Wałęsy!! IP: 62.111.139.* 14.02.05, 11:49
        Panie Prezydencie, pozdrawiam serdecznie!!!

Ciekawe czy jeszcze ktoś z forum zorientował się, że to Pan.
        • Gość: wera Re:do Lecha Wałęsy jedno pytanie!! IP: 62.111.139.* 14.02.05, 11:54
          Panie Prezydencie, jedno mnie zastanawia. Czy nie lepiej było ten list
          opublikować na łamach Rzepy? Obyłoby się wówczas bez komentarzy na temat
          układów z GW.

Pozdrawiam! Wera
          • patience Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i prosba 14.02.05, 17:05
            Panie Prezydencie, prosze poprzec otwarcie archiwow. Prosze wykorzystac ten
            kontakt z redakcja GW i przekonac ich, ze nie bedzie powrotu do 68 roku. Nikt
            nikogo nie bedzie palil na stosie i nikt nie bedzie urzadzal zebran PZPRowskich
            ze skladaniem samokrytyki przed egzekutywa. Chodzi o odzyskanie pamieci. Nie da
            sie zyc w terazniejszosci jesli sie nie przywroci pamieci o tym co bylo i jak
            straszny byl system zniewalania i upadlania, w ktorym Polakom przyszlo zyc po
            II wojnie swiatowej.

Wierze Panu, akurat w Panskim przypadku SB miala wiele powodow by produkowac
            falszywki. Byc moze podobnie sie okaze w innych przypadkach. Prawda jest lepsza
            niz czarne legendy krazace po Polsce. Ale rowniez w przypadku ludzi ktorzy dali
            sie zlamac jest lepsza. Prawda o systemie lamania, torturowania ludzi powinna
            byc ujawniona. Startowalam w dorosle zycie w okropnych czasach, Panie
            Prezydencie. Chcialabym ciag dalszy wspanialych dni przezyc normalnie, w
            panstwie, w ktorym o scenie politycznej i zyciu publicznym decyduje
            terazniejszosc a nie przeszlosc.

Prosze tu zajrzec, jesli bedzie mial Pan ochote dowiedziec sie, co mysli
            pokolenie Pomaranczowej Alternatywy:

terra.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?175840
            • patience Re: Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i p 14.02.05, 17:13
              PS. Strona w internecie, Panie Prezydencie. Wolnosc informacji.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20488786&a=20531706
            • pandada Re: Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i p 15.02.05, 03:49
              Twój nick sugeruje cierpliwość, więc poczekaj sobie te 30 lat, aż archiwa SB staną się rzeczywiście materiałem historycznym, a nie instrumentem podłych politycznych zagrywek wiecznych nieudaczników. Teraz skupmy się na biedzie i beznadziei. Już z tego powodu młodzi uciekają z kraju, a po nadejściu rządów lustratorów wyjedzie jeszcze więcej.
              Panowie prawica - przestańcie się wreszcie zajmować tylko sobą, a spróbujcie coś zrobić dla ludzi. Ja wiem, że was gospodarka nie kręci, ale zrozumcie ludzi, którzy muszą myśleć o tym, czy wystarczy im na jedzenie, czy zdołają utrzymać pracę i opłacić mieszkanie. A wy tylko zajmujecie się politykami - czyli sobą albo przeciwnikami.
              Jeżeli chcesz pacjencie aby przeszłość przestała wyznaczać główny spór polityczny to zmuś prawicę, aby zapomniała o tych durnych teczkach, a zajęła się problemami milionów ludzi żyjących z dnia na dzień, których Polska przestaje się kojarzyć z domem, a staje się miejscem zesłania.
              • patience Re: Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i p 15.02.05, 06:18
                Kilka bledow: jestem pani, oraz jestem lewica
          • pandada Re:do Lecha Wałęsy jedno pytanie!! 15.02.05, 03:37
            GW jest jednak ważniejszym medium niż Rz, więc słowo pisane właśnie w Wyborczej ma największy oddźwięk społeczny. I nie wiem czy Rzepa chętnie by to drukowała.
          • 7em Re:do Lecha Wałęsy jedno pytanie!! 15.02.05, 08:31
            w rzepie jest ten niedobry bronek [ten tfu tfu co krzywdzi miliony teczkami]
            5040
      • Gość: seawolfie Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:51
        Panie Lechu, a co mówią Andrzej i Joanna Gwiazdowie i Anna Walentynowicz?
        Kłamią?

Czy pisanie o Wyszkowskim, że jest sexekscentrykiem ma byc argumentem w
        dyskusji?

Czy prawda jest, że Olszewski szykował wojskowy zamach stanu, jak twierdził Pan
        w 92? Czy to, co mówi Pan dzisiaj, jest taka sama prawdą?
      • galba Panie Wałęsa lub TW Bollek (jak Pan woli)! 16.02.05, 11:16
        Niech Pan nie opowiada głodnych kawałków o preparowaniu teczki Bolka - to
        przecież nikt inny jak PAN w czerwcu 1992 tuż po ujawnieniu listy Maciarewicza
        wydał oświadczenie o tym, że faktycznie donosił Pan na kolegów ze Stoczni.

Oświadczenie to w pośpiechu zostało zresztą przez Pańską Kancelarię wycofane z
        PAPu gdy okazało się, że uda się zmontować (wraz z komunistami) koalicję
        antyrządową i uziemić ujawnianie prawdy.

Panie Wałęsa - więcej godności i szacunku dla faktów.

G.
    • Gość: Jacek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.org.pl 14.02.05, 11:08
      Wielkie brawa dla Lecha Wałęsy !!!!!!!!1 W pełni popieram opinię Lecha Wałęsy
      odnośnie o. Rydzyka. Nareszcie ktoś z przedstawicieli elity politycznej w
      niezawoalowany sposób powiedział to co wielu ludzi myśli o o. Rydzyku i jego
      działalności. Miałem wiele zastrzeżeń do lecha Wałęsy i jego działalności, ale
      ten list zmienił moją opinię. Takie działanie świadczą o jego wielkiej klasie.
    • Gość: ino21 Re: List Jest to faszystowska sekta Radia Maryia IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.05, 11:08
      Jest to faszystowska sekta Radia Maryja. polega na wyłudzeniu pieniędzy od
      tych biednychludzi manip€lowanych przez Pana KrOla Guru Tak opanował ich umysły
      i rozumy /Ci ludzie czekają na HASLO od swego Pana zabić zabić są to oszołomy
      całe szczęście że to nie duża grupa Dzięki Panie Prezydencie Wałęsa
    • Gość: Andrzej Kijowski Brawo Prezydent Wałęsa, dużo rozsądku... IP: 213.42.2.* 14.02.05, 11:11
      Nigdy nie byłem fanem Wałęsy tym niemniej bardzo cenię jego każdy rozsądny głos
      czy krytykę w słusznej sprawie.
    • Gość: Bernard Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:14
      no i obudził się Lechu jak go osobiście połaskotano. Dlaczego do tej pory z
      zacięciem podlewano i pielęgnowano środowisko o. Dyrektora...? Dlaczego nie
      reagowano na brednie i pomówienia płynące z tej radiostacji...? Bo dobrze jest
      jak rydzyk dowala lewicy, Prezydentowi, masonom i cyklistom i każdemu kto ma
      nieszczęście mieć inne zdanie niż to środowisko "prawdziwych Polaków-Katolików"
      Rydzyk jesr idealny przed wyborami kiedy może opluć przeciwników politycznych,
      ale gdy rusza "naszych" i to mając w perspektywie kampanię przedwyborczą to już
      jest źle widziane. SAMI RYDZYKA SOBIE WYCHODOWALIŚCIE pożałowania godna t.z.
      prawico. Teraz może być zbyt późno na oswajanie Radia Maryja, ale lepiej późno
      niż wcale i dlatego życzę powodzenia
    • Gość: antek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:17
      Wyborcza ma o czym gadać ,a mnie się wydaje że po upadku komuny największym
      nieszczęściem było pojawienie się Unii Wolności i Gazety Wyborczej
      • Gość: snycerz I prezydenta Wałęsy IP: *.lgroup / *.azal.pl 14.02.05, 11:28
        To był tez kataklizm
      • pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:53
        To ludzie z UW i GW komunę głównie obalili, a nagle pojawili się właśnie Olszewscy, Macierewicze i Rydzyki - aby szczuć jednych na drugich dla osobistej korzyści.
    • Gość: snycerz Rydzyk to nie Olszewski IP: *.lgroup / *.azal.pl 14.02.05, 11:17
      A Lechu, po raz kolejny wpadł w panikę, dziwne że zawsze wtedy gdy chodzi o
      lustrację. Biedak tylko nie wie jak odwołać ojca Rydzyka. Proponuję sięgnąć do
      sprawdzonych metod, Lechu powołaj Pawlaka!!!!! Właśnie został szefem PSL i jest
      przygotowany na wszystko.
      • pandada Re: Rydzyk to nie Olszewski 15.02.05, 03:56
        Rydzyka "odwołać" powinien prokurator za pomówienia i szerzenie nienawiści oraz oszustwa finansowe. Mógłby w pierdlu prowadzić radiowęzeł, a towarzystwo miałby męskie, jak w klasztorze.
    • Gość: oie Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.crowley.pl 14.02.05, 11:17
      Wow, wreszcie ktoś wierzący, a tak znany powiedział słowa prawdy. Ma pan rację
      panie Wałęsa, radio ojca Rydzyka stworzył chyba sam szatan.
    • Gość: Zibi Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:21
      Panie Wałęsa dawno przestał pan być autorytetem po tym jak pan nogę
      Kwaśniewskiemu podał, jak można określić takiego człowieka? Brawo Ojcowie,
      wszystko w swoim czasie wyjdzie na jaw.
    • petpelson Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 11:23
      Jako praktykujacy chrześcijanin, mam dość ubeckich metod radia Maryja.
      Szerzenie głupoty, i mieszanie ludziom w głowach przez watpliwej jakości
      rozmówców musi się skończyć. Pseudo bojownicy sierpnia, cisi mieszacze ukryci w
      cieniu wydarzeń albo ogłupili księdza Rydzyka, albo, co jest bardziej
      prawdopodobne, rozpoczęli bezpardonową walkę o rząd dusz. Do Lecha Wałęsy:
      Prezydencie, zrób wszystko aby skończyć z tym kretynizmem. Do Ojca Rydzyka:
      Skończcie z tym. Pokory Wam trzeba. Opamiętajcie się!
    • Gość: Piotr Kłys, Łódź Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.02.05, 11:35
      Panie Prezydencie - dziękuję!
      • Gość: kibi Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.net / *.sarocom.net 14.02.05, 12:05
        po co to panu,Panie prezydencie.Widzi pan reakcję skrytykował pan gościa
        rozmów niedokończonych a atak poszedł i idzie pewnie w tym kierunku w którym i
        Pan do końca by nie chciał.Nie tak załatwia SIĘ SPRAWY POLSKI TAK załatwia się
        POLSKĘ !!!!
    • juras_z_berlina Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 11:45
      List przeczytalem z ogromnym wzruszeniem.

Mimo prostego jezyka (jak to u Pana Prezydenta), list jest bardzo dobra analiza
      przeszlosci i niezwykle celna krytyka srodowiska Radia Maryja. Zachwycilo mnie
      dodatkowo to, ze Pan Prezydent nie chowa glowy w piasek i w odroznieniu od
      wielu innych dawnych i obecnych prominentow-katolikow (o hierarchi lepiej nie
      mowic!), wyznaje z wszeczmiar chrzescijanska zasade jawnego upominania, bez
      owijania w dypolatyczna czy tez religijna bawelne!

Ze wstydem musze przyznac, ze zbyt czesto, chyba jednak nieslusznie,
      podejrzewalem Pana Prezydenta Lecha Walese o dyktatorskie zapedy, podczas kiedy
      on kierowal sie jedynie glebokim patriotyzmem i zasadami Ewangelii...

Pozdrowienia

Juras
      • davidmorst Re: Każdy niewybredny atak na RM zachwyca GazeteWy 14.02.05, 23:30
        Tym razem RM oszkalował były prezydent wszystkich prostaków, w prostackim
        stylu. No cóż chcieliśta takiego prezydenta to teraz mata!
        • www.netboard.pl Re: Każdy niewybredny atak na RM zachwyca GazeteW 14.02.05, 23:38
          Tak oszkalował, jak i styl był prostacki.
          Nie czas już do łóżka?
        • pandada Re: Każdy niewybredny atak na RM zachwyca GazeteW 15.02.05, 04:00
          Pewno mason albo i wieprzowiny nie jada
    • Gość: abel Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:47
      Jak powiedziec milionom emerytow i starszych ludzi ze od samego
      poczatku ryj Rydzyka to pysk szatana!!!!!!!!!!!Niewielka to dla mnie
      radosc ale troche glosniej o tym oszuscie naciagaczu pedalskim Rydzyku
      moze ludziom zdejmie z oczu i mysli zaslone. Jego sila jest pieniadz
      wdow i starszch ludzi opodatkowanych dobrowolnie!
    • kicior99 Lepiej pozno... 14.02.05, 11:49
      Jestem pod wrazeniem. Walesa na cos sie jeszcze przydaje...
    • Gość: Ari Sorko-Ram Walesa dalej sie niczego nie nauczyl... IP: *.ghost.pl 14.02.05, 11:52
      Nareszcie Wałęsa robi coś z sensem - słusznie wytykając Rydzykowi nienawiść, falsz i obłudę. Natomiast czytając cały List Otwarty nie mam wątpliwości, że Wałęsa dalej sie niczego nie nauczył, dalej cierpi na przerost ambicji, dalej nie pojmuje reguł demokracji (i pojecia konstytucyjnego trojpodziału władz), dalej nie dociera do niego, że mu naród odmówił drugiej kadencji z powodu jego własnej postawy, a nie nieuczciwych intryg Kwasniewskiego (to,ze w ostatnich wyborach prezydenckich dostal mniej niz Lepper, to pewnie tez zasluga SB, ktora sie na niego uwziela).Reasumujac - Walesa ma sporo odwagi i racji, atakujac Rydzyka i wytykajac mu wypaczenia, a przy okazji moze na tym zbic wlasny kapital polityczny, jednakże z mitologicznego wrecz spojrzenia na swoja osobe dalej nie potrafi wyjsc.
    • Gość: Dziadek 1942 Gwardian z klasztoru Rydzyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:52
    • Gość: Obserwator To przykre że Pan Wałęsa budzi się dopiero teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:55
      To przykre że Pan Wałęsa budzi się dopiero wtedy gdy żmija jego ukąsiła, ale
      dobre i to bo może na działalność ojca Dyrektora, Rektora i Prezydenta (to
      nieliczne z jego tytułów), działalność dla której skarbonka stoi w każdym
      polskim kościele przyjdzie kiedyś kres, choć niestety nigdy nie będzie to
      prokurator.
    • Gość: Integral00 Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 80.51.55.* 14.02.05, 11:58
      Absolutna racja Prezydenta Wałęsy i niedorzeczność stwierdzenia jakoby komuna
      miała sama z siebie się rozsypać. Kolejna niedorzeczność i oszołomstwo to
      zarzut o zaniechaniu lustracji, bezpośrednio po okrągłym stole. Ci politykierzy
      niech wrócą do historii bezpośrednio powojennej, Ojciec Rydzyk może pamięta ten
      czas choćby w skrócie. PRL przyniosła nam Jałta, a przede wszystkim Stalin,
      komunistyczny system przyniesiony na bagnetach, wykorzystujący osłabioną Polskę
      i paradoksalnie wykorzystujący po zmaganiach wojennych naturalny w takich
      razach optymizm Polaków. Starsi pamiętają, rozgłośnia Radia Maria nie może
      pamiętać, ale Ojciec Rydzyk wraz z Jego uczelnią powinni wiedzieć o tym ile
      zachodu ile ofiar,ile trudu poniosła Polska czasów Bieruta, Minca, pamiętają
      procesy polityczne, pamiętają czasy zamknięcia Tygodnika Powszechnego, nadzieje
      Polaków z polskim Październikiem, o odcinaniu przez Cyrankiewicza ręki
      podniesionej na socjalizm, przewodnią i kierowniczą rolę PZPR. O wiele
      większymi siłami dysponowały tamte rządy komunistyczne PRL - siłami
      bezpieczeństwa, siłami militarnymi własnymi i zaprzyjaźnionej -stacjonujących
      wojsk w Polsce - Armii Czerwonej , o wiele doskonalszym systemem organizacji i
      zarządzania i nie poradziły sobie.Wałęsie bazującym tylko na ruchu społecznym i
      przyzwoleniu społecznym, bez zaplecza kadrowego do zarządzania gospodarką, bez
      zaplecza kadrowego w służbach policyjnych i bezpieczeństwa stawia się zarzut
      zaniechania lustracji. Jest to oszołomstwo i głupota i chamstwo. Lustrację
      najlepiej było przeprowadzić w prostacki sposób, wsadzając do więzień
      dotychczasowych ubeków i esbeków, dotychczasowe służby milicyjne i wszystkich
      donosicieli. Po prostu trzeba było zwolnić całą dotychczasową armię milicyjno-
      esbecką, pezetperowską kadrę kierowniczo-zarządczą wszystkich szczebli i co
      dalej oszołomy. Mieliści to w to miejsce przygotowane kadry? Mieliście to dla
      zwalnianych, miejsca w więzieniach dla skazanych po oczywiście przeprowadzonych
      procesach, a dla reszty pieniądze na odprawy i emerytury, czy renty? Ocknijcie
      się nawiedzeni i przestańcie mieszać wśród Polaków, uczcie się historii choćby
      tej najnowszej, próbujcie jakichś porównań. Podziękujcie Bogu, że Polska
      uniknęła rzezi, podziękujcie Wałęsie i Solidarności, że istniejecie i
      nadajecie, ale kultura wymaga obiektywizmu, wdzięczności, a rzekomo kształcić w
      niej usilnie pragniecie następne pokolenia.
      • davidmorst Weźcie sobie tego prezydenta, Polakom nie potrzebn 14.02.05, 23:35
        Wstyd tej Wałęsowej prezydentury będzie mnie trapił przez lata, jak nocne
        koszmary.
    • Gość: ZZZ. Słyszałem Wałęsę jak mówiło podpisaniu dokumentów IP: *.fizyka.amu.edu.pl 14.02.05, 12:00
      Gdzie one są. Niech je pokaże abym wiedział o co chodzi
    • Gość: Bartek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:06
      Kochani dgyby nie Walesa do dzisiaj wojska Radzieckie stały by w POLSCE czy wy
      idioci tego nie widzicie
      • davidmorst Re: To właśnie Wałęsa chciał pozostawić wojskaZSRR 14.02.05, 23:40
        A o wyprowadzeniu wojsk radzieckich zadecydowała postawa premiera Olszewskiego.
        Musiał przeciwstawić się prezydentowi Wałęsie, który chciał ich zostawić
        w Polsce.
        • pandada Re: To właśnie Wałęsa chciał pozostawić wojskaZSR 15.02.05, 04:05
          Wojska radzieckie wyszły nie tylko z Polski. Decydował o tym Gorbaczow, który demontował ZSRR od środka.
    • Gość: krzysztof Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.05, 12:10
      Brawo Panie Prezydencie. Wreszcie ktoś głośno powiedział o Rydzyku prawdę. Jego
      Radio Ma Ryja to instrument w ręku diabła. Dziwne tylko że prokuratura się boi
      oskarżyć tego naciągacza i oszusta.
    • Gość: mariuszek Brak rozliczeń umożliwił kariere Niezabitowskiej IP: *.pl / *.pl 14.02.05, 12:10
      Miedzy innymi jej , to była przecież twarz pierwszego niepodległego rządu , i
      co kapuś ! A inni
      nie mamy takiej pewności ,że nie byli . W rządzie są i były różne szmaty ,
      Wałęsa temu nie chciał zapobiec , a przecież ci kapusie , agenci byli sterowani
      ,przez właścicieli teczek. Gdybym to ja miał teczkę Nezabitowskiej , to ho ho ,
      jejku już mam kosmate mysli !!
      • pandada Re: Brak rozliczeń umożliwił kariere Niezabitowsk 15.02.05, 04:11
        A taki Macierewicz - nie był na pewno agentem SB - bo mec. Olszewski u Kiszczaka załatwił jego zwolnienie i się lustratorek nie nasiedział.
        Agentem nie był, a łajdakiem i kłamcą niewątpliwie był i jest.
        Nieważne agent czy nie agent - ważne, żeby myślał o Polsce, a nie tylko o sobie, żeby zważał na biedę i beznadzieję narodu, a nie bezustanne podgryzanie z przeciwnikami a potem wymianę w urzędach i agencjach kadr obcych na znajome lub rodzime.
    • Gość: agnes Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.chello.pl 14.02.05, 12:23
      Brawo Lechu! nareszcie!!!!!
    • Gość: wle Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 192.109.211.* 14.02.05, 12:31
      Brawo Lechu,
      a ja myślałem, że już się nie odnajdziesz w tej nowej rzeczywistości.
    • Gość: sceptyk Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:34
      Panie Prezydencie !!! Wielkie brawa dla Pana i Pańskiej odwagi. Wreszcie ktoś
      ważny, znaczący w historii jak Pan powiedzial szczerą prawdę o tej rozgośni.
      Szkoda , że nie ma innych odważnych (by jeszcze śp. Jan Nowak - Jeziorański ,
      ale nikt go nie sluchal) . Panowie politycy (owi sczerzy partioci- jak sami
      się nazywają). Weźcie pfrzyklad z Lecha Walęsy. Panie Prezydencdie- jest Pan
      wielki.
      • Gość: Pop Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 14.02.05, 12:47
        Panie Prezydencie !!! Wielkie brawa !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka