lwprezydent Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 11:07 Dalsze dowody co jeszcze udowodnić Prywatnie odszukałem faceta który kierował i firmował nazwiskiem podrabianie na mnie dokumenty pracując kiedyś w SB i sprowadziłem na rozprawę lustracyjną .Zamiast iść tą drogą i do końca wszystko wyjaśnić .nic nie zrobiono to wystarczyło na wygranie lustracji ,ale w tedy przegrani przenieśli ataki w inne miejsce ,że w wcześniej byłem agentem znalazłem dowody i na te bzdury ,teraz przeniosą się że w przedszkolu byłem agentem, a potem że płodem byłem podejrzanym .Taka jest prawda a tu dowody Pismo inspektora SB odczytane w Sądzie Lustracyjnym Jak wymyślałem działalność "Bolka" Warszawa, 9 maj 1985 roku Sporządził starszy inspektor wydziału II Biura Studiów Służby Bezpieczeństwa MSW. Koncepcja prowadzenia działań specjalnych dotyczących Lecha Wałęsy powstała z chwilą powołania Biura Studiów Służby Bezpieczeństwa MSW. Działania te miały na celu pokazanie społeczeństwu za pośrednictwem fikcyjnej organizacji pod nazwą OKO (Ogólnopolski Komitet Obrony) w postaci przewodniczącego NSZZ "Solidarność" jako agenta SB wykonującego wszystkie zalecenia swoich opiekunów. W początkowej fazie o działaniach specjalnych wiedziało jedynie kilka osób, to jest: generał Władysław C., pułkownik Władysław K., płk A.M., kapitan J.B. Zadaniem tego ostatniego było dobranie sobie pracownika i wykonanie razem z nim początkowych prac merytorycznych. Wybrano mnie i po wykonaniu prac przygotowawczych przystąpiliśmy do pracy. Pierwszy etap działań polegał na "zmontowaniu działalności" tajnego współpracownika "Bolek", to jest Lecha Wałęsy.[Chodzi o podrobienie i zmontowanie w oparciu o papiery podpisane przez Wałęsę po zatrzymaniu go w 1970 r. przez milicję, o czym on sam wielokrotnie wspominał - red.]. Korzystając ze wszystkich dostępnych materiałów, tj. stenogramów przemówień Lecha Wałęsy wygłoszonych w różnych miastach Polski, komunikatów Biura B, materiałów techniki operacyjnej, sporządziliśmy kilka doniesień, z których ostatnie nosiło datę prawdopodobnie 1981 rok. Osobą, tajnego współpracownika pseudonim "Bolek", był autentyczny pracownik KW MO w Gdańsku - nie żyje - a później fikcyjna osoba z MSW. Po konsultacjach i odpowiednich poprawkach "dokumentom" nadano właściwą szatę graficzną (charakter pisma tajnego współpracownika "Bolek", omówienie, odpowiedni papier). Na każdym z doniesień zaznaczone było miejsce jego odbioru oraz sposób przekazania. Elementy te dobierano w taki sposób, żeby pasowały one do Lecha Wałęsy, zwłaszcza sposobu jego zachowania, miejsc pobytu, o których wiedzieli inni, itp. Ze strony departamentu techniki w pracach tych uczestniczył również Tadeusz M., wydział V departamentu techniki. Drugi etap operacji polegać miał na rozprowadzeniu sporządzonych doniesień w taki sposób, aby doprowadzić do prawdziwego lub pozornego sądu nad Wałęsą oraz sporego poruszenia całego byłego NSZZ "Solidarność". Czekano jedynie na stosowny moment. Sprzyjająca sytuacja powstała z chwilą uzyskania informacji o wysunięciu kandydatury Lecha Wałęsy do Nagrody Nobla w 82 roku. Powstał mianowicie plan sporządzenia odpowiedniego pisma do członków jury Nagrody Nobla. Do listu postanowiono załączyć doniesienie tajnego współpracownika "Bolek" wraz z pokwitowaniem odbioru kilkuset złotych (ksero). Listy do członków jury przekazane zostały do miejsc ich zamieszkania przez departament I MSW. Ambasadorowi Norwegii doręczono natomiast list razem z oryginalnym doniesieniem z prośbą o wykonanie ekspertyzy pisma. O sposobie jej odbioru ambasador miał zostać poinformowany odrębnym listem. Działania powyższe spełniły swoje zadanie, laureatem Nagrody Nobla została pani Myrdal. Pozostała jednak otwarta sprawa odbioru ekspertyzy z ambasady. Zdania dotyczące sposobu odbioru były bardzo podzielone. Kierownictwo Biura stało na stanowisku wysłania do ambasadora Eligiusza Naszkowskiego, który występować miał jako przedstawiciel "OKO". Pomysł ten nie został wprawdzie zrealizowany, niemniej Naszkowski wprowadzony został w zagadnienia mimo zastrzeżeń kapitana B. i moich. Został poinformowany o celu wizyty w ambasadzie i o tym, jakie materiały ma odebrać. Mimo że kwestia przejęcia ekspertyzy wydawała się nader wątpliwa, podjęto dwukrotnie próbę jej przejęcia. Uczestniczył w niej pracownik KW MO w Bielsku-Białej, przy czym nie był poinformowany, co ma odebrać. Należy podkreślić, że posiadane przez Naszkowskiego informacje pozwolą na ujawnienie całej sprawy dotyczącej Nagrody Nobla, prawdziwych działań związanych z doniesieniem tajnego współpracownika "Bolek". Naszkowski mógł również wysnuć wnioski z obecności w Biurze Studiów Służby Bezpieczeństwa MSW prawie osiem miesięcy T.M., o którym wiedział, że jest czołowym w MSW "fałszerzem", jeżeli chodzi o charaktery pisma. Z T.M. Naszkowski spotkał się znacznie wcześniej, prawdopodobnie w momencie odbierania przez niego dokumentów legalizacyjnych. Z tego, co mi wiadomo, Naszkowski sugerowany był do wszystkich prac, jakie wiązały się z działaniami propagandowymi. Uczestniczył jako dobry stylista w redagowaniu różnego rodzaju informacji dla kierownictwa służbowego oraz listów do przedstawicieli Kościoła. Był najlepiej poinformowanym człowiekiem w Biurze Studiów Służby Bezpieczeństwa Podpisał sporządzający ten dokument starszy inspektor wydziału II Biura Studiów Służby Bezpieczeństwa Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re:do Lecha Wałęsy!! IP: 62.111.139.* 14.02.05, 11:49 Panie Prezydencie, pozdrawiam serdecznie!!! Ciekawe czy jeszcze ktoś z forum zorientował się, że to Pan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re:do Lecha Wałęsy jedno pytanie!! IP: 62.111.139.* 14.02.05, 11:54 Panie Prezydencie, jedno mnie zastanawia. Czy nie lepiej było ten list opublikować na łamach Rzepy? Obyłoby się wówczas bez komentarzy na temat układów z GW. Pozdrawiam! Wera Odpowiedz Link Zgłoś
patience Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i prosba 14.02.05, 17:05 Panie Prezydencie, prosze poprzec otwarcie archiwow. Prosze wykorzystac ten kontakt z redakcja GW i przekonac ich, ze nie bedzie powrotu do 68 roku. Nikt nikogo nie bedzie palil na stosie i nikt nie bedzie urzadzal zebran PZPRowskich ze skladaniem samokrytyki przed egzekutywa. Chodzi o odzyskanie pamieci. Nie da sie zyc w terazniejszosci jesli sie nie przywroci pamieci o tym co bylo i jak straszny byl system zniewalania i upadlania, w ktorym Polakom przyszlo zyc po II wojnie swiatowej. Wierze Panu, akurat w Panskim przypadku SB miala wiele powodow by produkowac falszywki. Byc moze podobnie sie okaze w innych przypadkach. Prawda jest lepsza niz czarne legendy krazace po Polsce. Ale rowniez w przypadku ludzi ktorzy dali sie zlamac jest lepsza. Prawda o systemie lamania, torturowania ludzi powinna byc ujawniona. Startowalam w dorosle zycie w okropnych czasach, Panie Prezydencie. Chcialabym ciag dalszy wspanialych dni przezyc normalnie, w panstwie, w ktorym o scenie politycznej i zyciu publicznym decyduje terazniejszosc a nie przeszlosc. Prosze tu zajrzec, jesli bedzie mial Pan ochote dowiedziec sie, co mysli pokolenie Pomaranczowej Alternatywy: terra.blox.pl/html/1310721,262146,13.html?175840 Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i p 14.02.05, 17:13 PS. Strona w internecie, Panie Prezydencie. Wolnosc informacji. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=20488786&a=20531706 Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i p 15.02.05, 03:49 Twój nick sugeruje cierpliwość, więc poczekaj sobie te 30 lat, aż archiwa SB staną się rzeczywiście materiałem historycznym, a nie instrumentem podłych politycznych zagrywek wiecznych nieudaczników. Teraz skupmy się na biedzie i beznadziei. Już z tego powodu młodzi uciekają z kraju, a po nadejściu rządów lustratorów wyjedzie jeszcze więcej. Panowie prawica - przestańcie się wreszcie zajmować tylko sobą, a spróbujcie coś zrobić dla ludzi. Ja wiem, że was gospodarka nie kręci, ale zrozumcie ludzi, którzy muszą myśleć o tym, czy wystarczy im na jedzenie, czy zdołają utrzymać pracę i opłacić mieszkanie. A wy tylko zajmujecie się politykami - czyli sobą albo przeciwnikami. Jeżeli chcesz pacjencie aby przeszłość przestała wyznaczać główny spór polityczny to zmuś prawicę, aby zapomniała o tych durnych teczkach, a zajęła się problemami milionów ludzi żyjących z dnia na dzień, których Polska przestaje się kojarzyć z domem, a staje się miejscem zesłania. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Re: Pozdrowienia od mlodziezy stanu wojennego i p 15.02.05, 06:18 Kilka bledow: jestem pani, oraz jestem lewica Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re:do Lecha Wałęsy jedno pytanie!! 15.02.05, 03:37 GW jest jednak ważniejszym medium niż Rz, więc słowo pisane właśnie w Wyborczej ma największy oddźwięk społeczny. I nie wiem czy Rzepa chętnie by to drukowała. Odpowiedz Link Zgłoś
7em Re:do Lecha Wałęsy jedno pytanie!! 15.02.05, 08:31 w rzepie jest ten niedobry bronek [ten tfu tfu co krzywdzi miliony teczkami] 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seawolfie Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:51 Panie Lechu, a co mówią Andrzej i Joanna Gwiazdowie i Anna Walentynowicz? Kłamią? Czy pisanie o Wyszkowskim, że jest sexekscentrykiem ma byc argumentem w dyskusji? Czy prawda jest, że Olszewski szykował wojskowy zamach stanu, jak twierdził Pan w 92? Czy to, co mówi Pan dzisiaj, jest taka sama prawdą? Odpowiedz Link Zgłoś
galba Panie Wałęsa lub TW Bollek (jak Pan woli)! 16.02.05, 11:16 Niech Pan nie opowiada głodnych kawałków o preparowaniu teczki Bolka - to przecież nikt inny jak PAN w czerwcu 1992 tuż po ujawnieniu listy Maciarewicza wydał oświadczenie o tym, że faktycznie donosił Pan na kolegów ze Stoczni. Oświadczenie to w pośpiechu zostało zresztą przez Pańską Kancelarię wycofane z PAPu gdy okazało się, że uda się zmontować (wraz z komunistami) koalicję antyrządową i uziemić ujawnianie prawdy. Panie Wałęsa - więcej godności i szacunku dla faktów. G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.org.pl 14.02.05, 11:08 Wielkie brawa dla Lecha Wałęsy !!!!!!!!1 W pełni popieram opinię Lecha Wałęsy odnośnie o. Rydzyka. Nareszcie ktoś z przedstawicieli elity politycznej w niezawoalowany sposób powiedział to co wielu ludzi myśli o o. Rydzyku i jego działalności. Miałem wiele zastrzeżeń do lecha Wałęsy i jego działalności, ale ten list zmienił moją opinię. Takie działanie świadczą o jego wielkiej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ino21 Re: List Jest to faszystowska sekta Radia Maryia IP: *.olsztyn.mm.pl 14.02.05, 11:08 Jest to faszystowska sekta Radia Maryja. polega na wyłudzeniu pieniędzy od tych biednychludzi manip€lowanych przez Pana KrOla Guru Tak opanował ich umysły i rozumy /Ci ludzie czekają na HASLO od swego Pana zabić zabić są to oszołomy całe szczęście że to nie duża grupa Dzięki Panie Prezydencie Wałęsa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Kijowski Brawo Prezydent Wałęsa, dużo rozsądku... IP: 213.42.2.* 14.02.05, 11:11 Nigdy nie byłem fanem Wałęsy tym niemniej bardzo cenię jego każdy rozsądny głos czy krytykę w słusznej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bernard Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:14 no i obudził się Lechu jak go osobiście połaskotano. Dlaczego do tej pory z zacięciem podlewano i pielęgnowano środowisko o. Dyrektora...? Dlaczego nie reagowano na brednie i pomówienia płynące z tej radiostacji...? Bo dobrze jest jak rydzyk dowala lewicy, Prezydentowi, masonom i cyklistom i każdemu kto ma nieszczęście mieć inne zdanie niż to środowisko "prawdziwych Polaków-Katolików" Rydzyk jesr idealny przed wyborami kiedy może opluć przeciwników politycznych, ale gdy rusza "naszych" i to mając w perspektywie kampanię przedwyborczą to już jest źle widziane. SAMI RYDZYKA SOBIE WYCHODOWALIŚCIE pożałowania godna t.z. prawico. Teraz może być zbyt późno na oswajanie Radia Maryja, ale lepiej późno niż wcale i dlatego życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:17 Wyborcza ma o czym gadać ,a mnie się wydaje że po upadku komuny największym nieszczęściem było pojawienie się Unii Wolności i Gazety Wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snycerz I prezydenta Wałęsy IP: *.lgroup / *.azal.pl 14.02.05, 11:28 To był tez kataklizm Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 03:53 To ludzie z UW i GW komunę głównie obalili, a nagle pojawili się właśnie Olszewscy, Macierewicze i Rydzyki - aby szczuć jednych na drugich dla osobistej korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snycerz Rydzyk to nie Olszewski IP: *.lgroup / *.azal.pl 14.02.05, 11:17 A Lechu, po raz kolejny wpadł w panikę, dziwne że zawsze wtedy gdy chodzi o lustrację. Biedak tylko nie wie jak odwołać ojca Rydzyka. Proponuję sięgnąć do sprawdzonych metod, Lechu powołaj Pawlaka!!!!! Właśnie został szefem PSL i jest przygotowany na wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Rydzyk to nie Olszewski 15.02.05, 03:56 Rydzyka "odwołać" powinien prokurator za pomówienia i szerzenie nienawiści oraz oszustwa finansowe. Mógłby w pierdlu prowadzić radiowęzeł, a towarzystwo miałby męskie, jak w klasztorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oie Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.crowley.pl 14.02.05, 11:17 Wow, wreszcie ktoś wierzący, a tak znany powiedział słowa prawdy. Ma pan rację panie Wałęsa, radio ojca Rydzyka stworzył chyba sam szatan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zibi Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:21 Panie Wałęsa dawno przestał pan być autorytetem po tym jak pan nogę Kwaśniewskiemu podał, jak można określić takiego człowieka? Brawo Ojcowie, wszystko w swoim czasie wyjdzie na jaw. Odpowiedz Link Zgłoś
petpelson Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 11:23 Jako praktykujacy chrześcijanin, mam dość ubeckich metod radia Maryja. Szerzenie głupoty, i mieszanie ludziom w głowach przez watpliwej jakości rozmówców musi się skończyć. Pseudo bojownicy sierpnia, cisi mieszacze ukryci w cieniu wydarzeń albo ogłupili księdza Rydzyka, albo, co jest bardziej prawdopodobne, rozpoczęli bezpardonową walkę o rząd dusz. Do Lecha Wałęsy: Prezydencie, zrób wszystko aby skończyć z tym kretynizmem. Do Ojca Rydzyka: Skończcie z tym. Pokory Wam trzeba. Opamiętajcie się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Kłys, Łódź Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.lodz.dialog.net.pl 14.02.05, 11:35 Panie Prezydencie - dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibi Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.net / *.sarocom.net 14.02.05, 12:05 po co to panu,Panie prezydencie.Widzi pan reakcję skrytykował pan gościa rozmów niedokończonych a atak poszedł i idzie pewnie w tym kierunku w którym i Pan do końca by nie chciał.Nie tak załatwia SIĘ SPRAWY POLSKI TAK załatwia się POLSKĘ !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
juras_z_berlina Re: List otwarty Lecha Wałęsy 14.02.05, 11:45 List przeczytalem z ogromnym wzruszeniem. Mimo prostego jezyka (jak to u Pana Prezydenta), list jest bardzo dobra analiza przeszlosci i niezwykle celna krytyka srodowiska Radia Maryja. Zachwycilo mnie dodatkowo to, ze Pan Prezydent nie chowa glowy w piasek i w odroznieniu od wielu innych dawnych i obecnych prominentow-katolikow (o hierarchi lepiej nie mowic!), wyznaje z wszeczmiar chrzescijanska zasade jawnego upominania, bez owijania w dypolatyczna czy tez religijna bawelne! Ze wstydem musze przyznac, ze zbyt czesto, chyba jednak nieslusznie, podejrzewalem Pana Prezydenta Lecha Walese o dyktatorskie zapedy, podczas kiedy on kierowal sie jedynie glebokim patriotyzmem i zasadami Ewangelii... Pozdrowienia Juras Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Każdy niewybredny atak na RM zachwyca GazeteWy 14.02.05, 23:30 Tym razem RM oszkalował były prezydent wszystkich prostaków, w prostackim stylu. No cóż chcieliśta takiego prezydenta to teraz mata! Odpowiedz Link Zgłoś
www.netboard.pl Re: Każdy niewybredny atak na RM zachwyca GazeteW 14.02.05, 23:38 Tak oszkalował, jak i styl był prostacki. Nie czas już do łóżka? Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Każdy niewybredny atak na RM zachwyca GazeteW 15.02.05, 04:00 Pewno mason albo i wieprzowiny nie jada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abel Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:47 Jak powiedziec milionom emerytow i starszych ludzi ze od samego poczatku ryj Rydzyka to pysk szatana!!!!!!!!!!!Niewielka to dla mnie radosc ale troche glosniej o tym oszuscie naciagaczu pedalskim Rydzyku moze ludziom zdejmie z oczu i mysli zaslone. Jego sila jest pieniadz wdow i starszch ludzi opodatkowanych dobrowolnie! Odpowiedz Link Zgłoś
kicior99 Lepiej pozno... 14.02.05, 11:49 Jestem pod wrazeniem. Walesa na cos sie jeszcze przydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ari Sorko-Ram Walesa dalej sie niczego nie nauczyl... IP: *.ghost.pl 14.02.05, 11:52 Nareszcie Wałęsa robi coś z sensem - słusznie wytykając Rydzykowi nienawiść, falsz i obłudę. Natomiast czytając cały List Otwarty nie mam wątpliwości, że Wałęsa dalej sie niczego nie nauczył, dalej cierpi na przerost ambicji, dalej nie pojmuje reguł demokracji (i pojecia konstytucyjnego trojpodziału władz), dalej nie dociera do niego, że mu naród odmówił drugiej kadencji z powodu jego własnej postawy, a nie nieuczciwych intryg Kwasniewskiego (to,ze w ostatnich wyborach prezydenckich dostal mniej niz Lepper, to pewnie tez zasluga SB, ktora sie na niego uwziela).Reasumujac - Walesa ma sporo odwagi i racji, atakujac Rydzyka i wytykajac mu wypaczenia, a przy okazji moze na tym zbic wlasny kapital polityczny, jednakże z mitologicznego wrecz spojrzenia na swoja osobe dalej nie potrafi wyjsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziadek 1942 Gwardian z klasztoru Rydzyka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:52 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator To przykre że Pan Wałęsa budzi się dopiero teraz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 11:55 To przykre że Pan Wałęsa budzi się dopiero wtedy gdy żmija jego ukąsiła, ale dobre i to bo może na działalność ojca Dyrektora, Rektora i Prezydenta (to nieliczne z jego tytułów), działalność dla której skarbonka stoi w każdym polskim kościele przyjdzie kiedyś kres, choć niestety nigdy nie będzie to prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Integral00 Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 80.51.55.* 14.02.05, 11:58 Absolutna racja Prezydenta Wałęsy i niedorzeczność stwierdzenia jakoby komuna miała sama z siebie się rozsypać. Kolejna niedorzeczność i oszołomstwo to zarzut o zaniechaniu lustracji, bezpośrednio po okrągłym stole. Ci politykierzy niech wrócą do historii bezpośrednio powojennej, Ojciec Rydzyk może pamięta ten czas choćby w skrócie. PRL przyniosła nam Jałta, a przede wszystkim Stalin, komunistyczny system przyniesiony na bagnetach, wykorzystujący osłabioną Polskę i paradoksalnie wykorzystujący po zmaganiach wojennych naturalny w takich razach optymizm Polaków. Starsi pamiętają, rozgłośnia Radia Maria nie może pamiętać, ale Ojciec Rydzyk wraz z Jego uczelnią powinni wiedzieć o tym ile zachodu ile ofiar,ile trudu poniosła Polska czasów Bieruta, Minca, pamiętają procesy polityczne, pamiętają czasy zamknięcia Tygodnika Powszechnego, nadzieje Polaków z polskim Październikiem, o odcinaniu przez Cyrankiewicza ręki podniesionej na socjalizm, przewodnią i kierowniczą rolę PZPR. O wiele większymi siłami dysponowały tamte rządy komunistyczne PRL - siłami bezpieczeństwa, siłami militarnymi własnymi i zaprzyjaźnionej -stacjonujących wojsk w Polsce - Armii Czerwonej , o wiele doskonalszym systemem organizacji i zarządzania i nie poradziły sobie.Wałęsie bazującym tylko na ruchu społecznym i przyzwoleniu społecznym, bez zaplecza kadrowego do zarządzania gospodarką, bez zaplecza kadrowego w służbach policyjnych i bezpieczeństwa stawia się zarzut zaniechania lustracji. Jest to oszołomstwo i głupota i chamstwo. Lustrację najlepiej było przeprowadzić w prostacki sposób, wsadzając do więzień dotychczasowych ubeków i esbeków, dotychczasowe służby milicyjne i wszystkich donosicieli. Po prostu trzeba było zwolnić całą dotychczasową armię milicyjno- esbecką, pezetperowską kadrę kierowniczo-zarządczą wszystkich szczebli i co dalej oszołomy. Mieliści to w to miejsce przygotowane kadry? Mieliście to dla zwalnianych, miejsca w więzieniach dla skazanych po oczywiście przeprowadzonych procesach, a dla reszty pieniądze na odprawy i emerytury, czy renty? Ocknijcie się nawiedzeni i przestańcie mieszać wśród Polaków, uczcie się historii choćby tej najnowszej, próbujcie jakichś porównań. Podziękujcie Bogu, że Polska uniknęła rzezi, podziękujcie Wałęsie i Solidarności, że istniejecie i nadajecie, ale kultura wymaga obiektywizmu, wdzięczności, a rzekomo kształcić w niej usilnie pragniecie następne pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Weźcie sobie tego prezydenta, Polakom nie potrzebn 14.02.05, 23:35 Wstyd tej Wałęsowej prezydentury będzie mnie trapił przez lata, jak nocne koszmary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZZZ. Słyszałem Wałęsę jak mówiło podpisaniu dokumentów IP: *.fizyka.amu.edu.pl 14.02.05, 12:00 Gdzie one są. Niech je pokaże abym wiedział o co chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:06 Kochani dgyby nie Walesa do dzisiaj wojska Radzieckie stały by w POLSCE czy wy idioci tego nie widzicie Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: To właśnie Wałęsa chciał pozostawić wojskaZSRR 14.02.05, 23:40 A o wyprowadzeniu wojsk radzieckich zadecydowała postawa premiera Olszewskiego. Musiał przeciwstawić się prezydentowi Wałęsie, który chciał ich zostawić w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: To właśnie Wałęsa chciał pozostawić wojskaZSR 15.02.05, 04:05 Wojska radzieckie wyszły nie tylko z Polski. Decydował o tym Gorbaczow, który demontował ZSRR od środka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysztof Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.05, 12:10 Brawo Panie Prezydencie. Wreszcie ktoś głośno powiedział o Rydzyku prawdę. Jego Radio Ma Ryja to instrument w ręku diabła. Dziwne tylko że prokuratura się boi oskarżyć tego naciągacza i oszusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariuszek Brak rozliczeń umożliwił kariere Niezabitowskiej IP: *.pl / *.pl 14.02.05, 12:10 Miedzy innymi jej , to była przecież twarz pierwszego niepodległego rządu , i co kapuś ! A inni nie mamy takiej pewności ,że nie byli . W rządzie są i były różne szmaty , Wałęsa temu nie chciał zapobiec , a przecież ci kapusie , agenci byli sterowani ,przez właścicieli teczek. Gdybym to ja miał teczkę Nezabitowskiej , to ho ho , jejku już mam kosmate mysli !! Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Brak rozliczeń umożliwił kariere Niezabitowsk 15.02.05, 04:11 A taki Macierewicz - nie był na pewno agentem SB - bo mec. Olszewski u Kiszczaka załatwił jego zwolnienie i się lustratorek nie nasiedział. Agentem nie był, a łajdakiem i kłamcą niewątpliwie był i jest. Nieważne agent czy nie agent - ważne, żeby myślał o Polsce, a nie tylko o sobie, żeby zważał na biedę i beznadzieję narodu, a nie bezustanne podgryzanie z przeciwnikami a potem wymianę w urzędach i agencjach kadr obcych na znajome lub rodzime. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnes Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.chello.pl 14.02.05, 12:23 Brawo Lechu! nareszcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wle Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: 192.109.211.* 14.02.05, 12:31 Brawo Lechu, a ja myślałem, że już się nie odnajdziesz w tej nowej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 12:34 Panie Prezydencie !!! Wielkie brawa dla Pana i Pańskiej odwagi. Wreszcie ktoś ważny, znaczący w historii jak Pan powiedzial szczerą prawdę o tej rozgośni. Szkoda , że nie ma innych odważnych (by jeszcze śp. Jan Nowak - Jeziorański , ale nikt go nie sluchal) . Panowie politycy (owi sczerzy partioci- jak sami się nazywają). Weźcie pfrzyklad z Lecha Walęsy. Panie Prezydencdie- jest Pan wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pop Re: List otwarty Lecha Wałęsy IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 14.02.05, 12:47 Panie Prezydencie !!! Wielkie brawa !!! Odpowiedz Link Zgłoś