Dodaj do ulubionych

List otwarty Lecha Wałęsy

• hrabina777 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 04:42

hmm, kiedy to ostani raz Walesa pisal list i to otwarty ??

Wiele zlego dzieje sie od dawna w POlsce i radio Maryja istnieje nie od wczoraj
      ani nawet nie od poczatku tego roku.

Zatem czym naprawde jest ten list z tak silnymi slowani pod ktorymi niejeden z
      uczestnikow tego forum by sie podpisal,sadzac z postow.?

Jakie sa intencje Waleszy ,ze dopiero teraz zdecydowal sie przemowic i to
      publicznie.
      Czy moze to miec zwiazek z jego ewentualnym kandydowaniem na urzad,co niejasno
      kiedys wypowiedzial?? I bylby ten list przygotowaniem sobie jakiegos gruntu??

Nie zapominam o tym,ze Walesa jest graczem i swiat polityki nie jest mu tak
      calkiem obcy?

Po prostu zastanawiam sie ,
      bo jest rok wyborow i jestesmy swiadkami nie tylko tworzenia sie jakis dziwnych
      tworow partyjncych ale i zaskakujacych oswiadczen, zatroskanych glossow i
      otwartych listow.
      • wlodekbar Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 05:00
        Kazdy wszk wie, ze polityka jest gra.
        Ja osobiscie wole jednak Walese i list otwarty od tego, przeciwko czemu i komu
        jest skierowany.
        A nowe ugrupowania?
        Sadze, ze cale szczescie.
        Bo w tej chwili nie mamy demokracji.
        I Rydzyk tez jej ani nie zapewni, ani tez niezbyt mu na niej (jesli w ogole:))
        zalezy.
        Zreszta takim ludziom demokracja przeszkadza. Od wiekow.
    • 1monk Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 04:52
      Nie palam miloscia do Rydzyka ale dla przypomnienia to nie on byl prezydentem
      tylko Walesa i ten walesa sprzedal za grosze, zdjal w ciagu jednej nocy rzad
      olszewskiego obawiajac sie ze jego Bolkowa przeszlosc zopstanie ujawniona i
      kolega Mazowieckim oddzielili wszystko gruba kreska, wyczyscili swe konta w
      ubecji i dalej pasozytuja na narodzie. A glupi im wierza...
      Audycji nie sluchalem to nie mam zdania.
      Czytajcie tez inne komentarze, rozejrzyjcie sie wokol bo wiekszosc
      popierajacych go forumowiczow ma wciaz klapki na oczach...
      I wroccie do postu chlopa na tym forum:
      Lechu
      m Cię, gdy byłem v-ce przewodniczącym ponad 1000 osobowej SOLIDARNOŚCI w
      moim już zlikwidowanym zakładzie , Ty 3 krotnie porywałeś nas do walki w 1981r.
      i 3 krotnie skutecznie gasiłeś w nas zapał i nadzieję.
      Dziś już wiem dlaczego - byłeś poprostu cienki BOLEK i to zostanie Ci do końca
      życia.
      Wyrządziłeś nam krzywdę , pozbawiłeś nas miesc pracy , a nasze zakłady oddałeś
      przy okrągłym stole nomenklaturze i kolegom ze SŁUŻBY .
      Lechu - jesteś już żałosny i smieszny. To co zrobiłeś jest niewybaczlne.
      • wlodekbar Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 05:04
        Nie wyobrazam sobie zwlaszcza red. Mazowieckiego, posla katolickiego 'Znaku'
        jako ubeka.
        Tak, jak Daniela Olbrychskiego, i to co najmniej:)
    • amkwaw Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 05:37
      Brawo Panie Prezydencie! Gratuluje odwagi i trafnych spostrzezen zawartych w
      panskim liscie!!!
      Adam K.
    • ufo54 Radio Maryja - 666 MHz 15.02.05, 05:45
      Warto się zastanowić komu służy antyunijna retoryka Rydzyka.
      Moskwie! Są już przecieki o tym, że drogą okrężną otrzymuje fundusze stamtąd
      właśnie.

Lepszy rydz niż nic???!!!
    • qwardian Panie PrezyDĘCIE 15.02.05, 05:47
      Przyznaj Pan jak człowiek i przestań Pan się wymądrzać, bo to wstyd słuchać.

Natomiast bodajże najbrudniejszą robotę wykonał ten półpiśmienny prezydent
      Polski 4 czerwca 1992 roku. Wtedy to, na wniosek sejmu, Antoni Macierewicz,
      minister spraw wewnętrznych, przedstawił listę tajnych współpracowników SB,
      członków parlamentu. Poseł Kazimierz Świtoń oznajmił wówczas publicznie, iż na
      liście agentów Służby Bezpieczeństwa znajduje się także Lech Wałęsa, zakodowany
      jako tajny współpracownik “Bolek”. I wtedy stała się rzecz dziwna. W przypływie
      paniki Wałęsa przyznał, że podpisał 3 czy 4 papiery w grudniu 1970 roku i
      jasnym było, że te dokumenty to było zobowiązanie się do współpracy z SB .
      Niemniej nie dość, że to przyznanie się do winy nigdy nie zostało opublikowane
      w mediach, to w około dwie godziny później ukazało się inne oświadczenie
      prezydenta, w którym zapierał się wszystkiego i jednocześnie zarzucał
      Macierewiczowi, iż sfabrykował listę. Jednocześnie Lech Wałęsa zwrócił się do
      sejmu z wnioskiem o natychmiastowe odwołanie pierwszego od 47 lat w miarę
      patriotycznego rządu Polskiego. Wiedział też dobrze, że pod jego wnioskiem
      podpiszą się liderzy post-komunistów, ludowcy z Pawlakiem na czele,
      Konfederacja Polski Niepodległej z Moczulskim, który zresztą też był na liście
      agentów oraz Unia Demokratyczna z Tadeuszem Mazowieckim jako przewodniczącym. W
      takim układzie sił polityczno-mafijnych, na oczach całej Polski i w ciągu
      jednej nocy, Lech Wałęsa wykończył rząd Jana Olszewskiego tylko dlatego, że
      zaczynał on dawać nadzieję na dekomunizację, podstawową uczciwość polityczną
      oraz sprawiedliwość społeczną. Jasna sprawa, że taki rozwój sytuacji godziłby
      bezpośrednio w agentów SB.
      • gazman Re: Panie PrezyDĘCIE 15.02.05, 06:11
        lechu- wiesz jaką kasę sprzed twojego nosa zwija ci Watykan?- dołóż im też:-)
    • turtlezzz Wałęsa! Prosimy!!! Przys..aj Lepperowi !!! 15.02.05, 06:43
      • gallux Re: Wałęsa! Prosimy!!! Przys..aj Lepperowi !!! 15.02.05, 07:18
        i w ten oto prosty sposób bez większego "komPinowania" dał LW ucieche wrogom
        Krzyża a słuchaczy RM postawił w trudnej sytuacji
        bo raz tam sie osobiście prezentuje, a za chwile atakuje
        czyżby znowu "jestem za, a nawet przeciw"?
        w wywiadzie wspomniał pan LW, że z synem bedzie pisał do władz kościelnych żeby
        wzywali do bojkotu RM
        żeby leszku nie było jak w tym kawale, że ojciec dyktował a syn pisał:)
        milczący głupiec uchodzi za mędrca......
        • turtlezzz Re: Wałęsa! Prosimy!!! Przys..aj Lepperowi !!! 16.02.05, 03:05
          gallux napisała:

> i w ten oto prosty sposób bez większego "komPinowania" dał LW ucieche wrogom
          > Krzyża...

Z Twojej logiki wynika, że Jezus nie krzyż wnosił na Golgotę, a Leppera...
          Lepiej daruj sobie chwyty słowne, dla własnego dobra :)
    • boykotka Re: Brawo dla p. Lecha Wałęsy 15.02.05, 07:17
      Jest jednak najlepszy. Brawo
    • czeslaw1313 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 08:29
      Lechu!Byłem z Tobą w 1981r.(4.5 roku wyrok, 68-dni głodówki non-stop).Jestem z
      Tobą i dzisiaj.Bierz się za to wszystko od nowa i wal.Napewno Cię nie zdradzę.
      CZESŁAW LIPKA.-były więzień polityczny Z.K.-Strzelin
    • kotek5050 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 08:55
      Coś mego kochanego Lecha sumienie rusza.Ale, ty Lechu jesteś nieuczciwy, jak ci
      dop....li, to skamlesz, a dlaczego nie broniłeś innych, opluwanych przez radio,
      ludzi????No q.....a dlaczego?Teraz cwaniaczku?Odetniesz dolary z Ameryki?Wizy
      załatwiłeś?Żal d...ę ściska, jak słyszy się , ciebie, Lechu!!!!!!
    • 48matrix Lechu! Trzymaj się! Kochamy Ciebie!!!!!!!!!!!!!!!! 15.02.05, 09:19
      Przy okazji życzę 100 Lat!!!!
      • lukasz.domagala Panie Prezydencie BRAWO 15.02.05, 09:55
        Sam uważam się za Polaka, praktykującego katolika (a gazeta nie nalezy do
        ulubionych, a na pewno nie jest wzorem obiektywizmu).
        Natomiast tak jak Pan, nie mogę już od dłuższego czasu znieść tego co wyprawia
        Radio Maryja w swojej polityczno ideowej działalności. Pod płaszczykiem
        katolicyzmu i sutanny szerzy NIENAWIŚĆ, OBŁUDĘ. Posługując sie kłamstem straszy
        ludzi oraz zdobywa ich przychylność wykorzystując biedę polskiego społeczeństwa
        oraz religijność Polaków. Czasem mam wrażenie że prowadzący nie mają pojęcia co
        to na prawdę chrześcijaństwo - i jak ma się ta cała obłuda do miłości, prawdy,
        miłosierdzia, uznawania człowieka i życia ludzkiego jako najwyższej wartości.
        To podłe z jednej strony modlitwa a z drugiej nienawiśc, kłamstwo i obłuda. Co
        zabija katolicyzm a na pewno odstrasza laików od kościoła i religii. Już dawno
        biskupi Polscy powinni coś z tym zrobić. Brawo, Brawo, Brawo - Panie
        Prezydencie. Polsce potrzebne jest Radio o religijnym charakterze, ale wolne od
        wyżej opisanego łajdactwa. Wiem że w każdym stadzie znajdą sie czarne owce -
        Rydzyk, Jankowski ale ile czasu może to trwać???!!!! Biskupi,
        Ojcowie!!!!!!!
    • innekonto Brawo! 15.02.05, 09:40
      Wreszcie ktoś wykazał się odwaga i publicznie wystąpił przeciw o. Rydzykowi.
      Szkoda, że nie wcześniej, ale lepiej późno niż wcale. Teraz czekamy na innych
      odważnych.
    • barbarat Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 09:48
      Popieram w całości Pana Prezydenta Wałęsę. To przez kompleksy Jego otoczenia
      doszło do rozbicia prawicy.Jestwm fanką Pana Wałęsy od zawsze tłumacząc
      wszystkim, że to wielka sztuka i odwaga, wielka determinacja i wrodzona
      intuicja pozwoliła Mu zaistnieć na arenie politycznej. Brak wyższego
      wykształcenia jest w tym przypadku atutem a nie wadą. Jestem magistrem z
      ubiegłego wieku - 1978r.Wpajane nam Podstawy nauk politycznych, Filozofia
      Marksistowsko-Leninowska, Ekonomia polityczna socjalizmu wielu
      ludzi "uszkodziły" trwale.Dużo złego zrobiły i niestety robią media w
      kształtowaniu obrazu trzeciej Rzeczpospolitej.
    • andrzej.sto Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 09:54
      Brawo Panie Prezydencie!!!
    • mariusz_wilczynski Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:11
      Panie Lechu to jest Pana rola: punktować różnych maniaków, zabierać głos w
      najważniejszych sprawach, budować środowiska (jak w latach 70., 80. ?). Odzywać
      się publicznie (raz w miesiącu?) w istotnych sprawach... Może jeszce będzie
      czas dla Lecha Wałęsy?!....
    • indris Wart Pac pałaca... 15.02.05, 10:25
      ...a pałac Paca, mawiali już dawni Polacy. Nie jestem fanem o. Rydzyka, ale
      samochwalstwo i prymitywizm ex-prezydenta RP budzą niemniejszy sprzeciw niż
      prymitywizm Radia Maryja.
      Nie wiele mnie obchodzi, czy p. Wałęsa podpisywał coś czy nie. Ale bardzo mnie
      obchodzi, że ZDRADZIŁ on nadzieje milionów ludzi wśród których byłem i ja. Tą
      zdradą było promowanie kapitalizmu i to w jego najbardziej odrażającej postaci.
      Dlatego właśnie Okrągły Stół był oszustwem. "Solidarności" chodziło o
      sprawiedliwość a NIE o brutalny kapitalizm. Pan i Pańska ekipa oszukali
      Polaków. Czy było to w zmowie z komuną czy nie - o to mniejsza, bo oszustwo
      jest oszustwem.
      P. Wałęsa był kiedyś symbolem walki olepsze życie. Od roku 1989 stał sie
      symbolem politycznego oszustwa zwykłych ludzi. Żadne przywary Radia Maryja nie
      zmienią tego prostego faktu.
      A wplatanie do polemiki z RM autoreklamy własnej osoby jest niesmaczne.
    • sikorio9 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:29
      pelne poparcie panie Prezydencie!!!!!
    • mksvitos Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 10:30
      No tego sie po Panu Prezydencie nie spodziewalem. Bravo!! Ale ciekawe kto mu
      tekstnapisal :) "... na piachu fałszu powstają."
    • arahat1 Za pelna lustracja gdy teczka bolka spalona?? 15.02.05, 11:23
      ale cynik....jak szukal poparcia to lezl plackiem przed rydzykiem ale gdy ten
      chce go teraz zrentgenowc to rydzyk beee... ale pamietajcie...siano zawsze
      wychodzi z lapci...
    • letetete Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 11:42
      Przedwyborczy bełkot Pana Wałęsy doprowadza mnie do mdłości. Prostak, który
      uważa się za Boga atakuje i tak juz przez wiekszosć nie traktowany poważnie
      oszołomski megafon, jakim jest Radio Maryja. Dlaczego akurat ta audycja zrobiła
      na Wałęsie takie wrażenie? Dlaczego nie zauważał innych, wcześniejszych,gdzie
      fale nacjonalizmu, antysemityzmu, nietolerancji po prostu wylewały się z
      glośnika? Dlaczego akurat TERAZ po kilku latach szkodliwej działalności tej
      kuriozalnej instytucji Pan Prezydent reaguje z taką złością?
      I te jego megalomańskie teksty typu:"można mnie zabić, ale nie
      pokonać," "system prezydencki."
      Tak to jest gdy do władzy dopuści się "chlopka roztropka", co to zjadł wszelkie
      rozumy i za Polskę demokratyczną rozumie swoje dyktatorskie rządy.
      • bm_ka Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 12:41
        letetete napisała:

> Przedwyborczy bełkot Pana Wałęsy doprowadza mnie do mdłości. Prostak, który
        > uważa się za Boga atakuje i tak juz przez wiekszosć nie traktowany poważnie
        > oszołomski megafon, jakim jest Radio Maryja. Dlaczego akurat ta audycja
        zrobiła
        >
        > na Wałęsie takie wrażenie? Dlaczego nie zauważał innych, wcześniejszych,gdzie
        > fale nacjonalizmu, antysemityzmu, nietolerancji po prostu wylewały się z
        > glośnika? Dlaczego akurat TERAZ po kilku latach szkodliwej działalności tej
        > kuriozalnej instytucji Pan Prezydent reaguje z taką złością?
        > I te jego megalomańskie teksty typu:"można mnie zabić, ale nie
        > pokonać," "system prezydencki."
        > Tak to jest gdy do władzy dopuści się "chlopka roztropka", co to zjadł
        wszelkie
        >
        > rozumy i za Polskę demokratyczną rozumie swoje dyktatorskie rządy.

Sądzisz że lepiej by się stało gdyby nigdy się nie odezwał? Co Cię tak boli,
        czy to że L.Wałęsa ciągle może wpływać na to co się dzieje w Polsce, to ze ma
        ochotę i odwagę żeby usadzić Rydzyka tam gdzie jego miejsce? Że podejmuje
        choćby próbę zatrzymania tego ogromu zła jakie wylewa Rydzyk ze swojej stacji
        prosto w serca Bogu ducha winnych emerytów i emerytek? Masz w rodzinie babcię,
        dziadka a może sąsiadkę ktora niedojada czy oszczędza zużycie prądu, wody,
        ciepła a kiedy listonosz przynosi emeryturę biegnie na pocztę żeby wysłać
        wielebnemu ojcu Rydzykowi swój biedny wdowi grosz? Masz takiego kogoś????!!!
        To że dla Ciebie i dla mnie 'Radio Maryja to oszołomski megafon' nie znaczy że
        dla moherowych beretów jest tym samym, nie wiesz o tym? A to ze szerząc
        nacjonalizm, antysemityzm, nietolerancję a jednocześnie mając władzę nad rządem
        tak wielu dusz - Rydzyk zagraża także Tobie i mnie, nie tylko Wałęsie, wiesz?
        I nie mów: 'prostak' 'chłopek roztropek' bo sam jestes tylko lekko
        przylakierowanym inteligentem który siedząc przed monitorem obraża, wyraża
        oburzenie zamiast np. napisac list Radiu Maryja, rozpętać gorącą dyskusję
        i spróbować powstrzymać oszołoma Rydzyka. Masz lepszy pomysł od Wałęsy to do
        roboty, przestanie Cię mdlić na jego widok!

• rabarbar81 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 12:14
      Popieram zdecydowanie Pana Prezydenta, dosyc juz chowania glowy w piasek i
      patrzenia na dzialslność rydzyka i jemu podobnych. W jednym szeregu stawiam
      także ksiedza Jankowskiego i biskupa glodZia, oni takze kompromituja Polske i
      Kościol. Wczoraj poogladalam sobie programy publicystyczne, rozmowy z
      politykami i oczywiscie doskonale widac ze zblizaja sie wybory . Poltyce
      skumaliby sie i z diablem i z rydzykiem aby liczyc na reelekcje. Jeśli zdanie
      Pana Walesy podziela biskup Pieronek i wielu wielu ludzi to chyba o czymś
      świadczy. Polonia i zdrowo myślacy ludzie nie powinni grosza przeznaczyc na
      dzialalność jaka prowadzi Rydzyk. Najbardziej mi szkoda tych oszukanych
      staruszkow, ktorzy zaślepienie wierza w glupoty sączone przez radio nomen omen
      Maryja i kazdy grosz trzesaca sie reka niosa w dobrej intencji a tak naprawdę
      buduja bogactwo Rydzyka i przyczyniaja sie do siania nienawiści i szkalowania
      lub szczucia jednych na drugich. Kościol powinien zgecydowanie odciąć sie od
      tej działalności. Ale jak Polonia nie przyśle dolarków to może to nawroci
      Rydzyka . Kościol powinien szerzyc milość i milosierdzie a nie nienawiść i
      mowiąc o milosierdziu ukazywal swoje bogactwa- dlatego mlodzi ludzie odwracaja
      sieod Kościola, oni najszybciej wylapuja zaklamanie.
    • tslowar Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 12:38
      Panie Prazydencie!!

Zawsze Pan mi imponował swoją niezłomnóścią i charakterem, chociaż przyznaję
      nie ze wszystkim się z Panem zgadzałem. RM b yłem jednak od początku przeciwny,
      bo podobnie jak Pan uważam, że z wiarą katolicką nie mają NIC wspólnego,
      potrafiią jedynie siać nienawiść i obrażać wszystkich którzy są przeciwko nim.
      Znamienne że Pan jak pierwszy miał odwagę powiedzieć DOSĆ! Przyznam,że gdybym
      posiadał Pański autorytet, kontakty i możliwośći zrobiłbym dokładnie to samo.
      Jest to działanie dla wspólnego dobra, dla lepszej Polski i wręcz nie można
      było tego nie zrobić!
      Istnieje jeszcze pare rzeczy w tym kraju również wymagających tak zdecydowanych
      reakcji i tutaj również lcizę na Pana, bo w końcu na kogo innego?
      Niech Pan pamięta że przeszedł Pan do historii i to Pana będą oceniać w
      przyszłości, a nie nas, duża odpowiedzialność więc na Panu ciąży ale ma Pan
      Panie prezydencie mojue wielkie poparcie! Brawo!!!!!!!!!!!

Tomasz S.
    • kkroczynski Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 12:58

Panie prezydencie - był czas, że dałbym się za Pana pokrajać. Sądzę, że takich
      jak ja było sporo, o czym świadczą wyniki wyborów 1989 i to, jak ludzie
      głosowali na osoby sfotografowane z Panem, panie Prezydencie. Dlatego teraz
      chciałbym Pana zapytać, co Pan zrobił z naszym poparciem, z naszym entuzjazmem?
      Przecież to Pan firmował układ, który oszukał i okradł tych, którzy Pana
      popierali. Ludzie nie głosowali na nikogo innego, nawet bardzo zasłużonego
      (może przypomina Pan sobie wybory prezydenckie i rezultat p. Mazowieckiego).
      Głosowali na Pana. Pański głos był dla nas decydujący. Odpowiedzialność zatem
      też spoczywa na Panu. Tymczasem układ, który Pan firmował ochronił UBoli,
      umożliwił czerwonym grabież majątku, dał szanse na wypompowanie z Polski
      gigantycznej kasy (sztywny kurs dolara przez rok przy ponadstuprocentowym
      oprocentowaniu wkładów)... To Pan, panie Prezydencie. Pan zapłacił rozmaitym
      indywiduom za możliwość objęcia władzy czymś, co nie było Pana własnością.
      Zapłacił Pan majątkiem narodowym, poczuciem sprawiedliwości obywateli, ich
      patriotyzmem. Pan po prostu przehandlował nasz entuzjazm, panie Prezydencie.
      Mogliśmy i chcieliśmy dokonać rzeczy wielkich, Pan jednak zadowolił się byle
      czym - urzędem prezydenckim, którego zresztą nie potrafił Pan sprawować.
      To Pan sprawował władzę w sposób, który milionom Polaków pozostawił w głowie
      jedną ideę polityczną: "nie wierz w nic, żeby nie dać się więcej oszukać!".
      To Pan umożliwił (nie twierdzę, że celowo) powrót czerwonym do władzy.
      To Pan patronował układowi, w którym służby po cichutku rządziły krajem.
      To Pan utrupiał w zarodku każdą próbę rozliczenia się z PRL.

Nie wierzę, że obalił Pan komunę we współpracy z SB. Nie wierzę, że był Pan
      agentem. Nie wierzę, żeby szef Pańskiej kancelarii był oficerem SB, działającym
      za Pana wiedzą i zgodą.

Jednak to Pan jest prawdziwym architektem III RP i to Pan ponosi
      odpowiedzialność za to, jakim jest bagnem. Bo u źródeł tego bagna leżą Pańskie
      decyzje, wybory, kompromisy i uniki.

Z poważaniem - Krzysztof Kroczyński
    • jmx Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 14:30

Brawa dla Lecha Wałęsy! Jeśli osoba tak związana z polskim kościołem i
      katolicyzmem kieruje TAKIE słowa pod adresem duchownego i jego rozgłośni to o
      czymś to świadczy. Wiele głosów, choć nie czytałam wszystkiego, konstatuje, że
      zbyt późno nastąpiła taka reakcja, co może sugerować jej osobisty wydźwięk.
      Ale... ale myślę, że po prostu o. Rydzyk przekroczył granice głopty, za która
      kryje się już tylko groteska. I nie sposób było nie zareagować.

PS. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na "genialny" pomysł, jakoby L. Wałęsa
      miał umowę z o. Rydzykiem na przypomnienie swojej osoby w związku z
      rozpoczynająca się kampanią wyborczą... ;)
    • nonincognito Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 16:54
      Po pierwsze: Nie każdemu przyznano pokojową nagrodę Nobla. Za to Lechowi
      Wałęsie należy się szacunek. Nieistotne jest to, w jaki sposób oceniamy jego
      osobę, rządy czy styl pisania. Pomyślcie, że za kilkanaście lat wasze dzieci
      albo wnuki będą uczyć się o tym w szkole. Czy nie miło byłoby mieć w
      podręcznikach do historii osobę, z której możnaby było być dumnym? Czy każdego
      w tym kraju trzeba oczerniać? Czy nie cierpimy przypadkiem na brak autorytetów?
      (Może dlatego, że zawsze sami jesteśmy dla siebie jedynym i najlepszym
      autorytetem?). Więc dlaczego sami je sobie odbieramy?
      Po drugie: To prawda, że demokracja ma swoje prawa. Dlatego rozumiem, że tak
      trudno jest ocenzurować audycje RM. Rozumiem też osoby, które nie chcą się
      mieszać w to, co dzieje się w społeczeństwie przez RM. Ale tu nawet nie chodzi
      o zwykłą cenzurę. Przecież RM przynosi wstyd polskiemu Kościołowi! Dlaczego
      Kościół w końcu czegoś z tym nie zrobi? Przecież nie jest bezsilny!!! Dlaczego
      Kościół przymyka oko na to, że podczas każdej wizyty u swojej babci słyszę
      uwagi na temat Żydów, polityków i kiepskiej sytuacji, w jakiej znalazła się
      Polska? Dlaczego muszę czytać jakieś durne artykuły napisane przez osoby o tak
      stronniczych poglądach? Dlaczego słyszę obraźliwe uwagi na swój temat, gdy
      mówię, że nigdy w życiu nie słyszałam takiej ilości informacji wypełnionych
      jadem i nienawiścią? I dlaczego wszystko to muszę robić przy dźwiękach RM w
      tle, ze świadomością, że ten sposób postrzegania rzeczywistości to objawy
      schizofrenii paranoidalnej? Obudźcie się Księża! Skoro Rydzyk potrafi tak
      doskonale korzystać ze środków komunikacji, to dlaczego Wy siedzicie jak
      cichutkie myszki i nic z tym nie robicie? Przecież biedny Jan Paweł nie jest
      jedyną osobą, która mogłaby coś z tym zrobić! Dla Kościoła, dla wiernych
      praktykujących, niepraktykujących i tych, którzy nie wierzą (nie wierzyli nigdy
      albo przestali wierzyć), bo utożsamiają Kościół przede wszystkim z ojcem
      Rydzykiem.

Panie Lechu! Zawsze myślałam, że nie jestem patriotką. Ale teraz pomyślałam, że
      zupełnie nie przeszkadza mi to, że tak nieskładnie konstruuje Pan zdania. Każdy
      ma swoje słabsze strony:) Jestem z Pana dumna tak samo jak z Adama Małysza,
      Jana Pawła II, W. Szymborskiej i wszystkich innych osób, których nazwiska
      dobrze kojarzą się cudzoziemcom. Urodziłam się zaledwie kilka lat przed 1989
      rokiem, zatem niewiele pamiętam z tamtego okresu. Jednakże dzisiaj, czytając
      list otwarty, jestem z Pana dumna. Nie zauważyłam, aby jakikolwiek inny
      polityk - katolik zdobył się na taki gest. Faktycznie trochę późno wyraził Pan
      publicznie swoją opinię nt. RM, ale ważne jest to, że w ogóle Pan to zrobił.
      Teraz popiera Pana co najmniej połowa społeczeństwa! Trzymaj się Lechu!:)
      • bambo2406 Re: List otwarty Lecha Wałęsy 16.02.05, 21:41
        Takie listy jak Twój MONINCOGNITO sprawiają, że nawet mnie,
        siwiejącemu "dziadkowi" przyjemniej patrzeć na naszą smutną codyienność. Dzięki
        Ci, za te mędre słowa. I wiesz, tak jak Ciebie martwię się tylko, że tylko
        nieliczni ludzie kościoła, prawicowi politycy /nie mylić z tzw. Ligą Polskich
        Rodzin itp oszolomstwem/ potrafią zdobyć się na odwagę i uczciwie mówić: DOSYC
        temu szaleńcowi z Torunia.
    • tkac Re: List otwarty Lecha Wałęsy 15.02.05, 17:03
      "Dnia 27.10.1994 roku na spotkaniu z mieszkańcami Warszawy w kościele przy ul.
      Chłodnej, Pani Walentynowicz publicznie oświadczyła, że Wałęsa nie organizował
      strajku w stoczni. Skok przez płot ze śrubokrętem w ręku jest zakłamanym mitem
      podobnym do wystrzału z “Aurory” wymyślonym dla celów propagandowych przez
      filmowców – rosyjskich żydów."

To jak to w końcu było?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka