Dodaj do ulubionych

List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych

• szatan33 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:19
      Jeśli w rzekomo demokratycznym państwie brak jest reakcji organów kontrolnych
      nad funkcjonowaniem faszystowskiej rozgłośni to musiał znaleźć sie człowiek,
      który moze się o to upominać. Chociaż dla mnie osobiście ten pseudoelektryk i
      błazen ze stoczni nie jest żadnym autorytetem, to w tej sprawie popieram go w
      pełni. I nie dlatego, że jakiś profesor oszołom wypowiedział się negatywnie na
      jego temat, ale że była to wypowiedź niefortunna. Należę do tego pokolenia,
      które doskonale pamięta 56, 68, 70, 76 rok ubiegłego wieku. Mam swoje zdanie na
      temat Wałęsy, mozna go uważać za pajaca ale był prezydentem RP. Jest głęboko
      wierzący i choćby dlatego nie powinno się go ośmieszać i obrażać w rzekomo
      katolickiej rozgłośni. Przypominam, że konstytucja RP zakazuje działalności
      faszystowskich organizacji.
      • ambl Re: To co pisze 23.02.05, 13:38
        wałęcha, jest głosem wołającego na puszczy.Jego żelazny elektorat czyli babcie-
        dewotki już wymarł a młodsi dawno się na nim poznali.
    • krzysw73 Brawo Panie Prezydencie! 23.02.05, 13:21
      W życiu bym nie przypuszczał, ze tak w pełni bede dzielił Pańskie zdanie ze swoim! Ale zycie płata figle. Gratuluje odwagi i poświecenia dla własciwej, dobrej sprawy. Dotknął Pan tego co jest tu wazne... oni oddalają ludzi od Kościoła, szczególnie młodych ludzi, którzy sa wrażliwi na jad i nienawiść sączoną przez o. Rydzyka i jego stacje.
      Jestem pełen podziwu, jeszcze raz brawo!
    • fnoll mocny tekst, dobre, rzeczowe argumenty - brawo! 23.02.05, 13:25
      no to teraz trzeba będzie wreszcie uporządkować "niepuporządkowane wewnętrznie"
      Radio Maryja - ciekawe kto pierwszy się za to weźmie: epsikopat czy KRRiT?
    • trawozerca Lechu pewnie wie co robi ... 23.02.05, 13:26
      Lechu, nie wiem co knujesz ale ja tam w Ciebie wierze. Nigdy sie na Tobie
      (wylaczajac Twoja alergie na lustracje ponad 10 lat temu) nie zawiodlem. Wiec
      kombinuj Panie Prezydencie. Moze masz racje.

ps. nie wysylaj syna do uw. Szkoda chlopaka!
    • nana125 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:27
      A mnie zwyczajnie jest żal, że Radio, które moglo zrobic tak wiele dobrego
      poszło w złym kierunku.
    • mozart Lechu o 15 lat za pozno! 23.02.05, 13:29
      Obawiam sie, ze schizma w Polsce juz od dawna stala sie faktem. Cos na wzor
      Lefebrystow we Francji, ktorzy nic sobie z Papieza, a przeciez slubowali
      posluszenstwo Papiezowi (przelozonym), nieprawdaz?
      Episkopat Polski nic mu nie zrobi, bo to zbyt skostniala i konformistyczna
      struktura. Kruk krukowi oka nie wykole. Poza tym jak pisalem, trzeba najpierw
      Rydzyka pozbawic radia i telewizji, a potem apelowac do Episkopatu. Jak mowilem,
      drania mozna tylko capnac za podatki. Jedyne pytanie jest, czy znajdzie sie
      ktos, kto bedzie chcial taka kontrole przeprowadzic?
    • pogromcaidiotow Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:30
      Myslalem, ze nigdy do tego nie dojdzie, ale milo sie zawiodlem. Zgdzam sie z
      terscia tego listu w 100%. Nie wazne, czy wlasnorecznie napisanego przez bylego
      prezydenta, czy tez tylko firmowanego jego nazwiskiem. Pora skonczyc z
      poblazliwoscia w stosunku do nazistow w sutannach i z krzyzykami na szyji. To
      skandal, ze w imie Boga serwuje sie faszystowska papke propagandowa, ludziom
      bezmyslnie i bezkrytycznie oddanym tej pseudoreligijnej rozglosni. Jesli Polska
      jest krajem prawa lub przynajmniej to udajacym, to z sektami o destrukcyjnym
      charakterze trzeba walczyc !!! Dlatego Lechu, RESPECT !!!
    • sa-re Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:37
      Wałęsa ma rację, że to radio wpływa na odsuwanie się ludzi od Kościoła. Tak
      jest przynajmniej w moim wypadku. A dokładnie jest tak nie dlatego, że banda
      oszołomów gada bzdury publicznie, lecz że Kościół na to pozwala, w końcu skoro
      Rydzyk jest zakonnikiem - musi być posłuszny przełożonym - ślubował to. A skoro
      przełożeni pozwalają mu na sianie nienawiści - coś jest z nimi nie tak. To
      wystawia opinie Kościołowi, przynajmniej polskiemu Kościołowi.

Byłam przez pewien czas we Włoszech i z chęcią słuchałam tamtejszego
      radia "Radio Maria". To radio nawołuje m.in. do ekumenizmu. Kiedy jednak tam
      usłyszałam prośby o wsparcie finansowe dla rozłośni bliźniaczych w innych
      krajach, m.in. w Polsce, zrobiło mi się słabo.

Dobrze, że ktoś o tym tak głośno mówi, może dzięki temu choć mała część
      słuchaczy RM zrozumie, że jest ono antykatolickie, sprzeciwia się m.in. naukom
      Papieża... no i samego Jezusa... itd.

Może też same władze kościelne zrozumieją, że trzeba coś z Rydzykiem zrobić lub
      się przynajmniej głośno i wyraźnie do jego postawy ustosunkować.
    • benek_s Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:38
      Panie Prezydencie Walesa,popieram w calej rozciaglsci Panskie postulaty
      • kapitan50 kapitan50 23.02.05, 14:03
        ... Lechu, tak dlugo musielismy z Adamem Pietruszka, Waldkiem Chmielewskim i
        Leszkiem Pekala czekac...Kamulki do nozek i kijaszki mamy w bagazniku! My temu
        czarnemu z Torunia tak poprawimy w zabkach, paznokietkach i oczetach, ze i
        Komitet z Radiofonii nie poprawi a i pulkownik Trafalski Go sukienkowca nie
        znajdzie....bravo Lechu, bravo...

twoj oddany
        Grzegorz Piotrowski
    • cocolinko BRAWO PANIE WAŁĘSA!!!! 23.02.05, 13:42
      • leniu63 DYZURNI KLAKIERZY!!!!!!!!!!!!!! 23.02.05, 13:44
        ENTE ZERA
        • puba RM DYZURNy KLAKIER!!!!!!!!!!!!!! 23.02.05, 14:18
          a ty na dyżurku u Rydzyka leniu??????
          placi ci cos ze swej forunki czy ty ot, tak by poćwiczyc nienawisć?
          wprawe masz niezłą - studiujesz cos może u OjczulkaDyrektorka?
          moze macie kurs "Jak sławic imie ojca dyrektora wszem i wobec"
          hihi

leniu63 napisał:

> ENTE ZERA
          • leniu63 WIESZ CO KOLEGO????.......TY NIC NIE WIESZ!!!! 23.02.05, 14:20
            I TYLE Z TEGO
            • puba Re: WIESZ CO KOLEGO????.......TY NIC NIE WIESZ!!! 23.02.05, 15:06
              pasjonujaca dyskusja:)
              pozdrawiam cie moj drogi.

leniu63 napisał:

> I TYLE Z TEGO
          • rokietnica Re: RM DYZURNy KLAKIER!!!!!!!!!!!!!! 23.02.05, 15:45
            Czy w naszym kraju już nie ma nic innego tylko nienawiść przecież opinie
            niektórych a Was o tym swiadcza , nie dziwcie sie zatem innym , najlepiej
            byłoby sie samemu zastanowić nad soba czy wybieramy dobro czy zło. Ja wybieram
            dobro
      • vontomke demokracja przede wszystkim 23.02.05, 15:31
        Rydzyk próbuje za pomocą swoich mediów wykreować poczucie osaczenia i wielkiej
        roli dziejowej swego Radia. Niestety zbyt wielu ludzi go lekceważy, a to
        człowiek bardzo niebezpieczny. To niebezpieczeństwo bierze się z jego
        niezwykłej determinacji w przejmowaniu włpywów polityczno-społecznych w
        połączeniu z wiedzą jak te wpływy zdobywać . Stąd budzące się imperium medialne
        Ojca Rydzyka wraz z tykającą bombą - Wyższą Szkoła Kultury Społecznej i
        Medialnej. Rydzyk doskonale wie jaką rolę w przejmowaniu władzy odgrywają media
        i wcale się z tą wiedzą nie kryje. Najczarniejszym scenariuszem dla Polski
        będzie przejęcie czwartej władzy przez ludzi których obecnie kształci szkoła
        pod patronatem Rydzyka. To straszna cena jaką przyjdzie zapłacić za zaniedbania
        polskich rządów w obszarze edukacji.
        W tej chwili walka Wałęsy z imperium Rydzyka przyniesie więcej korzyści temu
        drugiemu. Wałęsa stawia się na szali swój autorytet przeciwko Rydzykowi nie
        zdając sobie sprawy jakim kultem jednostki cieszy się Ojciec Dyrektor. Typ
        ludzi jakich wokół siebie gromadzi Rydzyk to zwolennicy spiskowej teorii
        dziejów. Ludzie Ci są zaślepieni swoją zbiorową iluzją, ale jakakowliek krytyka
        ich poglądów jest traktowana jako "atak na Polskę i niezależne media".
        Oczywiście krytyki tej nie słychać na falach Radia Maryja gdyż ludzie o innych
        poglądach są po prostu wycinani (z tego powodu audycje są nadawane z
        kilkunastosekundowym opóźnieniem). Ojciec Rydzyk nie toleruje pluralizmu
        medialnego, a potwierdzeniem tego są wszelkie jego próby bojkotów mediów
        niezależnych.
        Jesteśmy narodem malkontentów, w naszej historii nie było rządu który by miał
        dobre notowania. Na niezadowoleniu Polaków żeruje między innymi Radio Maryja i
        to powoduje że czas działa na jego korzyść. Dodatkowo Polacy to naród
        moralizatorów, lubimy pouczać innych i uważamy swoje zachowania za wzorzec. To
        dodatkowo uzdatnia grunt dla Rydzykowych działań.
        Według mnie jedyną receptą na rozwiązanie problemu, jest odebranie tuby
        propagandowej Ojcu Rydzykowi czyli delegalizacja jego rozgłośni i dziennika.
        Wystarczy przyjżeć się finansom Radia, a także antysemickim, faszyzującym i
        zwykle kłamliwym treściom które ono głosi. Być może ktoś powinien się także
        zainteresować jego kontaktami z Rosją.
        Chcę żyć w Polsce wolnej od nietolerancji i moralizatorstwa. Nię chcę aby
        hipokryci i Faryzeusze odciągali ludzi od kościoła. Mam nadzieję że państwo
        polskie upora się z tym wrzodem zanim zajmie cały organizm.
    • jm19 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:51
      Znowu Panie Wałęsa - nierozumny człowieku - wyzwalasz Pan pokłady nienawiści,
      ksenofobii, agresji i pospolitego chamstwa wobec Kościoła Katolickiego i Radia
      Maryja oraz ludzi, którzy mają odwagę mieć inne poglądy niż te akceptowane
      przez Gazetę Wyborczą, Trybunę, NIE i środowiska antykościelne.
      W Pana sytuacji nic już Panu nie pomoże (nawet Panież!). Jak mawiali kiedyś
      esbecy:
      PANA SPRAWIE, MOŻE ZASZKODZIĆ NAWET SAMA SPRAWA!
      • rembka Re: Pytanie do jm19 dobry blekot byl w smaku? 23.02.05, 13:58
      • kapitan50 kapitan50 23.02.05, 14:17
        ...a na pana, panie trzezwy jm19, to my z Wydzialu IX tez
        odpowiednie "narzedzia" znajdziemy, chyba ze juras z berlina nas uprzedzi!!!
        pozdrawiam
        grzesiek, tak tak ten sam Piotrowski z reszta kapitan
    • qwardian Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:51
      Tak Bolek, za judaszowe pieniądze dałeś się przekupić. Zawsze byłeś szmatą,
      kapusiem i donosicielem. Już od pewnego czasu stało się jasne, że wróciłeś do
      starego procederu gorszego od zawodu dziwki portowej.
    • piro_pr Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:52
      W dniu dzisiejszym stał się Pan ponownie przywódcą Wolnej Polski.
      Pozdrawiam

PR
    • pendrek_wyrzutek Trzeba przywrocic urzad cenzury! 23.02.05, 13:54
      Nie mozna opierac kontroli mediow i wypowiedzi
      na protestach listach, metnych zasadach, przypadkowych
      czesciowych prawach i arbitralnie zmiennej poprawnosci
      politycznej.

Potrzeba oficjalnego dobrze zdefiniowanego
      systemu, ktory okresli jakie opinie i informacje
      za zakazane.
      • indris Przywrocic urzad cenzury ?! 23.02.05, 14:01
        To jest dobre streszczenie konsekwencji wypływających z tego żałosnego tekstu
        eks-prezydenta.
        Przypominam więc, że cenzura jest wxplicité zakazana w Konstytucji RP.
        • dragger NIE, cenzurze NIE! 25.02.05, 18:50
          Zauwazcie - nikt sensowny (takze p. Walesa) nie postuluja FORMALNEGO ZAKAZU dzialalnosci RM. Nawet p. Braun, czlonek KRRiTV mowil, ze zaglosowal za przyznaniem RM koncesji mimo ze uwaza to co robia za obrzydliwe. Dlaczego? Bo jest URZEDNIKIEM, a z FORMALNEGO punktu widzenia RM nie popelnia wykroczen przeciw prawu prasowemu na tyle duzych, zeby im nie dac koncesji...

Wiec to co trzeba robic, to przestac ignorowac RM. Isc do ludzi, na ktorych prostocie i braku wiedzy zeruje rydzyk i oszolomy spod znaku giertycha i maciarewicza. Pokazywac i tlumaczyc im, ze saczona w ich mozgi jest obrzydliwa papka antysemityzmu, frustracji, historycznegi i ekonomicznego zaklamania.

To jest wojna na idee. Ja tez uwazam rydzyka za drania. Ale tez bylbym zaniepokojony, gdyby nalozyla na niego jakies ograniczenia jakas cenzura...
    • sp9tcu Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 13:55
      Zamknąć to radio w trybie pilnym
      Brawo lechu brawo
    • polimat0 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 14:00
      Brawo!!!Zdecydowanie popieram.Myslę,że tylko Pan,Panie Prezyncie, ma jescze
      szanse coś z tym zrobic.Trzeba do tego odwagi,bo wszyscy się tego boją.Jestem
      osoba wierzacą i praktykującą.Mam też taką rodzinę.Ale już nie potrawię z nimi
      rozmawiać,przynajmniej z tymi co słuchają Radia Maryja.Ta wylewjąca się z nich
      żółć nienawiści na wszystko co nie jest po myśli Księdza dyrektora jest
      PRZERAŻAJĄCA !!! Próba prostowania tych kłamstw kończy sie krzykiem nienawiści
      skierowanym tym razem do mnie.Co oni robia tym ,dawniej dobrym (i wierze ,że w
      głębi nadal dobrym)ludziom.
    • brynk WAŁĘSA - " Miłój blizniego jak siebie samego "... 23.02.05, 14:02
      ...to przykazanie winna być twoją dewizą , zapomniałeś?
      • dragger LW nie ma nic do ewangelizacji prowadzonej przezRM 25.02.05, 18:52
        Kilkakrotnie powtarza, ze atakuje to, co RM robi w warstwie polityczno-spolecznej. Misje ewangelizacyjna uwaza za piekne i warte wsparcia dzielo.

Ja jestem ateista, ale tez uwazam, ze katolicy maja prawo do rozglosni wspierajacej w modlitwie, jezeli tego potrzebuja. Ale modlitwa to modlitwa, a wpuszczanie na antene idiotow z lpru to co innego
    • michal.o Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 14:02
      Popieram Lecha !!
    • qc RADIO zamknac mozna, co zrobic ze sluchaczami ? 23.02.05, 14:03
      Ewidentnie radio wypelnia jakies zapotrzebowanie.
      Nie spychajmy oszolomstwo do podziemia, lepiej miec je na oku.

2 strona dzisiejszej GW /ta z gwiazdami RM/ jest dobrym materialem poznawczym o
      stopniu zaawansowania fermentacji w zgnilych umyslach.
    • spierzg Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 14:05
      bardzo dobry list P. Prezydencie RP. ja takze sie pod nim podpisuje.
    • pupcia_majora KONIEC Z KACYKIEM RYDZYKIEM - alleluja i do przodu 23.02.05, 14:06
      pokonaj go jego własną bronią: "Alleluja i do przodu"
    • augora Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 14:07
      Wreszcie coś, z czym się zgadzam z Wałęsą. Może Mu się uda? Czego serdecznie
      życzę i Jemu i nam wszystkim.
    • adamalysz Wreszcie ktoś to zaczął 23.02.05, 14:14
      Panie Prezydencie,

Bardzo słusznie w słusznej sprawie.
    • kaszub11 Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 14:14
      Atak Wałęsy na jedyną niezależną rozgłośnię w Polsce w przeddzień wyborów
      świadczy jak komuna boi się, że znajdzie się poza parlamentem. Frasyniuk tworzy
      UW-bis razem z komunistami i różowymi, Borowski się przefarbował na socjal-
      liberała. Wszyscy się boją, że zwyciężą ludzie o nastawieniu narodowym i
      prolustracyjnym.. I Wałęsa wypełnia instrukcje, tak jak wypełniał je w latach
      siedemdziesiątych, gdy był dla korowców chłopcem na posyłki. Teraz trzeba
      załatwić Rydzyka, bo tylko tam można czasem usłyszeć prawdę, niedostępną gdzie
      indziej, niereglamentowaną przez "poprawność polityczną". Nic się nie liczy, bo
      trzeba wypełnić zadanie. Mam nieskromną nadzieję, że tym razem mu się nie uda.
      • adamalysz Re: List otwarty Wałęsy do biskupów i wiernych 23.02.05, 14:17
        Prawdę?

Jaką? o Żydach? a la Hitler z '36-tego?? taka prawde chcesz słyszec?
      • rembka Re: Kaszub11, blagam powiedz do jakie 'prawdy'... 23.02.05, 14:22
        sie odnosisz w audycjach Radia Maryi? Czy anysemityzm, teorie spiskowe,
        dziecinne i prymitywne pojmowanie sytuacji politycznej w Polsce, przekladane
        rozancem, to jest prawda, czy retoryka? Prawda to jest to, co jest, to nie to
        samo, co spekulacje Radia Maryi? Wg RM, to nalezy wszystkich nie-katolikow
        wypedzic z Polski, prawda? Powrocic do fundamentalizmu religijnego, a przeciez
        wszyscy wiedza, jak fajnie sie zyje, kiedy rzadza fundamentalisci, byli tacy
        fundamentalni kiedys, tylko rase arianska uznawali, prawda?
        • kaszub11 Re: Kaszub11, blagam powiedz do jakie 'prawdy'... 23.02.05, 15:04
          Kim byli ariania, a jaka jest rasa aryjska, to dla ciebie już zbyt
          skomplikowane. Chodzi właśnie o to, aby tacy ludzie jak ty, nie powielali kalek
          intelektualnych typu antysemityzm, fundamentalizm, teorie spiskowe itp. Aby
          posiedli choć podstawową wiedzę, której nie przeczytają w GW, Nie czy Trybunie.
          Widzisz, ja w życiu może dwa razy, przez dziesięć minut słuchałem Radia Maryja.
          Trochę znam się na historii i polityce, więc audycje były dla mnie nudnawe. Ale
          patrząc na nienawiść jaką to radio wzbudza we wrogach Polski, przypuszczam, że
          można tam znaleźć niezależne poglądy, które czegoś cię mogą nauczyć.
          • rembka Re: Kaszub11, ... 23.02.05, 16:13
            Mistrzu uogolnien, gratuluje! 10 minut sluchania i taki mocny poglad! W dalszym
            ciagu nie wiem o jaka prawde chodzi? O innosc? Drogi mistrzu, RM i jej 'fani'
            nie lubia innych.
        • pendrek_wyrzutek Rasa arianska, Bracia Polscy i cenzura. 23.02.05, 15:15
          rembka napisała:

> sie odnosisz w audycjach Radia Maryi? Czy anysemityzm, teorie spiskowe,
          > dziecinne i prymitywne pojmowanie sytuacji politycznej w Polsce, przekladane
          [...]
          > wszyscy wiedza, jak fajnie sie zyje, kiedy rzadza fundamentalisci, byli tacy
          > fundamentalni kiedys, tylko rase arianska uznawali, prawda?

Prawda, i nazywali sie oni Bracia Polscy! Trzeba tepic ich
          jako najgorsze zagrozenie dla wolnosci i demokracji!

Kwestionowanie ich podlego charakteru i krwawej przeszlosci
          powinno byc zakazane jako "klamstwo arianskie".

Zdecydowanie potrzebujemy oficjalnego urzedu cenzury aby bronic nasza
          europejska kulture przed zalewem wrogiej propagandy i nienawisci.

Proponuje ulozenie listy klamstw, ktore przyszla cenzura zakaze.
    • indris Na listy Wałęsy nie powinno się reagować... 23.02.05, 14:16
      ...dopóki nie przeprosi on Polaków i p. Anny Walentynowicz za swoje haniebne
      oświadczenie na temat przyznanego jej przez sąd odszkodowania.
      Z ludźmi ponizej pewnego poziomu podłości i chamstwa nie powinno się w ogóle
      rozmawiać. A Wałęsa wczoraj zszedł poniżej tego poziomu.
      • pupcia_majora zrób se lewatywę to ci ulży.......... 23.02.05, 14:19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka