1milosierny 22.03.05, 16:35 -dzialanie kongresu, ten stary endek blokowal wszystko, kongres nie powinien zajmowac sie tylko zydami, syjonizmem, nie jestem zydem ani komuchem, kocham PIS, i PO jestem za lustracja, i dekomunizacja, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
p.e.d.r.o Re: Moskal nie zyje, nareszcie jest szansa na nor 22.03.05, 18:48 Szans może jest, ale boję się, że wynajdą i wybiorą jeszcze większego oszołoma, ostatnio dobry na nich sezon w Polsce i Ameryce. A swoją drogą, to że ktoś z takim nazwiskiem był prezesem Polonii jest niezłym żartem historii. Odpowiedz Link Zgłoś
kawamarago Re:To ten niedobry człowiek był? 22.03.05, 19:18 Ale Drda nie przewidzial takiej postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w nareszcie ! 22.03.05, 21:05 po informacji ze zmarl jak mnie tutaj zainspirowano powinno sie puscic tego lekarza z reklamy actimela ktory takim chorym wzrokiem mowi " to doooobra wiadommosc !!! " eeee Odpowiedz Link Zgłoś
lolo11 Byl Polakiem 22.03.05, 23:09 I to jest najwazniejsze! Polacy maja w d.... jaka opinie maja o nim zydzi. Byl czlowiekiem ktoremu najwazniejsze byly przede wszystkim POLSKIE sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
barbara44 Re: Byl Polakiem 22.03.05, 23:37 Edward Moskal byl dobrym prezesem. Ten smierdzacy Kwach jezdzil do syjonistow a zawsze pomijal Moskala. On reprezentowal wyborcow polskich w USA a to byla wieksza sila niz bandycka komuna Kwacha i Stozmanow i reszty. Odpowiedz Link Zgłoś
9mm Re: Byl Polakiem 22.03.05, 23:59 Jak mial reprezentowac, skoro byl persona non grata w bialym domu? Ale o zmarlych nie powinno sie mowic zle, wiec zamilcze, tylko swieczke postawie. [`] Odpowiedz Link Zgłoś
wlodek35 Re: Byl Polakiem 23.03.05, 06:34 barbara44 napisał: > Edward Moskal byl dobrym prezesem. > Ten smierdzacy Kwach jezdzil do syjonistow a zawsze pomijal Moskala. Bo szanowal Moskala i nie chcial go zasmierdzic. Nie mozna tego natomiast powiedziec o "barbarze44" (...) Odpowiedz Link Zgłoś
stabom Re: Byl Polakiem 23.03.05, 10:27 basienko-semper fidelis, bierz przyklad ze swego idola ! Im szybciej tym lepiej A my Tobie tego marsza chetnie zagramy ! Odpowiedz Link Zgłoś
stabom Re: Byl Polakiem 23.03.05, 10:33 lolo11 napisała: > I to jest najwazniejsze! Polacy maja w d.... jaka opinie maja o nim zydzi. > Byl czlowiekiem ktoremu najwazniejsze byly przede wszystkim POLSKIE sprawy a wyobraz sobie, ze wilu polakow ze mna wlacznie , maja o takich jak ty jeszcze gorsze mniemanie niz to, o zydach, twoje. Odpowiedz Link Zgłoś
stabom Re: Byl Polakiem 23.03.05, 10:54 lolo11 napisała: lolo11 zakuta palo. ty chyba na podstawowce skonczyles, bo i z pisaniem nie za bardzo.... Odpowiedz Link Zgłoś
jachoo85 No tak same dobre rzeczy GW pisze o Moskalu 23.03.05, 01:27 Jak Nasz Dziennik napisał o kilku mniej chwalebnych sprawach z życia Miłosza to odrazu go zahukano i wyzwano od faszystów i nienawistnych fanatyków .A tu proszę GW ta co lubi wszystkich pouczac robi teraz to samo , ot czysta hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
mis22 Szansa dla Polakow w USA 23.03.05, 03:18 Wynika z tego, ze pojawila sie teraz szansa dla Polakow w USA aby odzyskac sile polityczna. Jest nas tutaj kilka milionow, a przez brak jednosci znani jestesmy glownie z dowcipow o delikatnie mowiac miernej inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
csso Re: Szansa dla Polakow w USA 23.03.05, 08:06 GW pisze :"Kongres jest jedyna polonijna organizacja w USA,ktora posiada jakikolwiek majatek"-to kompletna bzdura,wyssana z palca,swiadczy o malej znajomosci tematu. W tej chwili w US jest wiele roznego rodzaju organizacji polonijnych ktorych do biednych absolutnie zaliczyc nie mozna. Kongres Polonii Amerykanskiej nie byl jakims magnesem laczacym je,ale teraz jest szansa na chociazby czesciowe zjednoczenie tych grup.To prawda.Tylko czy tak sie stanie? Najnowsze pokolenie emigracyjne,sam do niego naleze, (poczatek lat 80tych)w zdecydowanej wiekszosci nawet nie staralo sie rozumiec stanowiska KPA i dlatego nie wstepowalo do niego.Pokolenie to tez osiagnelo w tak krotkim czasie najwiecej-jest to z moich obserwacji prawdziwie bogata czesc Polonii w USA i zawsze z politowaniem patrzylem na wysilki cymbalow i idiotow z Warszawy opisujacych celowo to srodowisko w nieprawdziwy sposob.Boli ich, ze ta wielo milionowa grupa ludzi doszla do czegos,jest praktycznie calkowicie niezalezna,zamozna,-stad np. te idiotyzmy z podwojnymi paszportami,tylko po to aby w bezczelny sposob wyciagnac od nas pieniadze. "USA i Polonia to Greenpoint i nic wiecej"-nastepna warszawska bzdura wpajana spoleczenstwu polskiemu od lat.Swoja droga trzeba miec doze szacunku dla ludzi, ktorzy ruszyli dupe z Polski i pomimo ze robili to w nielegalny sposob dorobili sie czegos nie czekajac na zmilowanie Panow z Wiejskiej.Ci zapewniaja uczciwym ludziom tylko duze bezrobocie i zycie w nedzy-bylem w Polsce kilka razy to sam widzialem co sie dzieje. Wracajac do tematu KPA to chyba bedzie musiala ona zmienic swoj sposob kontaktu z najnowsza emigracja, bo ta jest juz dosc dobrze zorganizowana na szczeblach lokalnych i nie wiadomo czy Ci ustawieni tu juz dobrze ludzie tesknia za czyms takim jak jakas Centrala, ktora ma ich reprezentowac.Bedzie to mialo swoje plusy i minusy.Jestem businessmanem juz od wielu lat i za zadna centralizacja nigdy nie przepadalem i nie przepadam.Wielu Polakow osiagnelo tu bardzo wiele i dlatego nasz obraz w spoleczenstwie amerykanskim wyglada dzisiaj inaczej niz ten z niedalekiej jeszcze przeszlosci-25 lat. Szansa dla Polakow w USA.......szansa na co? Wizy-moze to zabrzmi szokujaco,ale duza czesc Polonii zdecydowanie nie popiera tego pomyslu,a jeszcze wieksza udaje ze popiera-wie o tym dobrze Bush, dlatego niewiele robi w tym kierunku.Zreszta tu zawalil sam Kwasniewski-bo najpierw sie egzekwuje swoje warunki,a potem dopiero wysyla chlopakow do Iraku. Jeszcze kilka slow o p. Moskalu-nic nie usprawiedliwia oszczerczych postow dotyczacych jego osoby.Byl President KPA, wybrany,dzialal w taki czy inny sposob,i w tym dniu naleza mu sie slowa szacunku, a nie oszczerstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Do Csso 23.03.05, 14:21 Piszesz dużo , mądrze i ciekawie . Pytanie tylko po co ? Dla nas mieszkających w Polsce właściwie jest nieistotne jak się tam gdzieś organizujecie , czy Wam się powiodło , jakie macie perspektywy . Dla nas i tak nic praktycznego z tego nie wynika . Owszem , rzeczywiście Polonia raz pokazała klasę lobbując za NATO . Szczerze mówiąc nie wiem czemu to robiliście . Z Twojego postu wynika ,że raczeju nasze sprawy tu nad Wisłą Was nie interesują , a tu nagle taka "bezinteresowność". Bez względu na to kto tam u Was będzie Wam teraz "prezesował", to i tak my w Krakowie , Warszawie , Poznaniu itd liczymy tylko i wyłącznie na siebie a nie na kogoś z zewnątrz np Polonię. Bardzo powoli ale idziemy "do przodu", robiąc przy okazji wiele błedów. Ale to normalne , przecież mamy zaledwie 15 lat wolności i demokracji. Bardzo łatwo jest "załapać się na gotowe", na 200 letnią demokrację . I później z pozycji tego "mądrego" z wyższoscią pouczać "głupiutkich", ktorzy to nad Wisłą z wielkim trudem coś dla siebie i dla kraju konstruktywnego robią. Jak na razie to ja nie widzę ( poza NATO ) , aby Polonia chciała cokolwiek dla starego kraju robić. Stąd moja prośba - chcesz autentycznie pomóc , chętnie skorzystamy , chcesz wyłącznie pouczać , drwić i kpić - zajmij się Swoimi sprawami i nie wtrącaj w nasze . My i tak sobie poradzimy. Bo sprawy Polski są rozstrzygane nad Wisłą , a nie za "wielką wodą". Ps Czy Ty naprawdę myślisz ,że my tu w Polsce czekamy na "zmiłowanie panów z Wiejskiej" , czy napisałeś to tak "dla jaj" ? Odpowiedz Link Zgłoś
csso Re: Do Remika.bz 24.03.05, 17:11 1) Odpisywalem na wypowiedz Mis22-z jego slow wynika,ze mieszka w US.Moja wypowiedz nie dotyczy Polakow w Polsce, zwraca tylko uwage na stronniczosc polskich mass media. 2)Nikogo nie pouczam, z nikogo nie drwie ani nie wystepuje z pozycji "madrego" wobec"glupiutkich",nigdy tego nie robilem-napisac cos takiego to bzdura. 3)"Zalapac sie na gotowe,na 200 letnia demokracje"-to stalo sie mozliwe dzieki "uprzejmosci" owczesnych wladz-wszystkich nas,a bylo nas duzo w pociagu z Berlina Zach. cofnieto z granicy i odmowiono wjazdu do kraju w czasie stanu wojennego.To byla przyslowiowa kropka nad i po ktorej podjelem najwazniejsza decyzje mojego zycia.Swoja droga nie zachowywalismy sie poprawnie (bylismy pijani-bledy mlodosci)ale przy okazji jak widac mielismy duzo szczescia. 4)Bardziej niz w pomoc ogolna od Polonii dla starego kraju jak to okreslasz wierze w pomoc indywidualna, bo tylko taka daje prawdziwe efekty.Nie warto pchac duzej ilosci pieniedzy do "Centrali"(jakiejkolwiek)-bo i tak sie "rozejda" zanim trafia do ludzi,ktorzy tego naprawde potrzebuja. Dlategotez,od wielu lat, razem z zona opiekujemy sie 2 ma bardzo chorymi osobami w Polsce (nikt z rodziny-Alzheimer i porazenie mozgowe)zapewniajac lekarstwa i czesciowo pieniadze na zycie.Bralem udzial w aukcjach charytatywnych w Polsce przekazujac wszystko to co kupilem z powrotem na aukcje na pomoc dla bardzo chorych dzieci.Od 2 ch lat tu w USA nasza grupa polonijna opiekuje sie bardzo chorym polskim dzieckiem-efekt-dziecko,ktore nie chodzilo w ogole,chodzi-to sa prawdziwe rezultaty, ktore do mnie przemawiaja,a nie ststystyki,lobby,liczby i jakies tam sztuczne apele o wiez Polonii ze starym jak to okreslasz krajem.Znam dziesiatki ludzi ze swojego srodowiska, ktore postepuja dokladnie w ten sam sposob.Stac nas na to,bo poprzez ciezka prace doszlismy do tego statusu,ze jestesmy w stanie pomoc innym. 5)Piszesz: "zajmij sie swoimi sprawami i nie wtracaj sie w nasze-my i tak sobie poradzimy"- nie watpie, ze tak bedzie. Czy powinienem i wszyscy mi podobni mieszkajacy tu w US przeprosic was za to co do tej pory zrobilismy? Get real,dude. Chris. Odpowiedz Link Zgłoś
remik.bz Re: Do Remika.bz 25.03.05, 09:44 csso napisał: Nikogo nie pouczam, z nikogo nie drwie ani nie wystepuje z pozycji "madrego" > wobec"glupiutkich",nigdy tego nie robilem-napisac cos takiego to bzdura. Rzeczywiście masz rację. To ja się zagalopowałem i "nadinterpretowałem" Twoją wypowiedź. Sorry. A zagalopowałem się , gdyz podeszłem do Twojej wypowiedzi zbyt emocjonalnie a nie racjonalnie. To niestety taka nasza narodowa cecha. Czasem się przydaje ,jak na Ukrainie w czasie tamtejszych sfałszowanych wyborów. Gdybyśmy na chłodno kalkulowali jak "stara Unia", a nie działali emocjonalnie pod wpływem chwili , to pewnie Ukraina straciłaby szansę na zbliżenie sie do demokracji. I właśnie to podejście do problemu "demokracji" w Polsce było powodem mojego ostrego i niesprawiedliwego stanowiska wobec Ciebie. Napisałeś " panowie z Wiejskiej zapewniaja uczciwym ludziom bezrobocie i życie w nędzy". Odebrałem to jako kpiny z nas - wyborców , którzy całkowicie dobrowolnie tak głupio wybrali swoich przedstawicieli. I na dodatek mam pełną świdomość faktu ,że rzeczywiście głupio wybraliśmy. Ale dla mnie "demokracja" to sprawa bardzo ważna , dająca nam perspektywę na rozwój gospodarczy i lepsze jutro. Nawet ,gdyby Polacy powołali na prezydenta Leppera , to chociaż "jasna krew mnię zalewała" z tego powodu , to bym bronił takiej suwerennej decyzji wyborców. Dlatego pewnie jestem zbyt przewrażliwiony i doszukuję się ataków na tą naszą młodą ,ułomną i słabiutką demokrację tam , gdzie ich nie ma. No cóż , "sztandarowa demokracja" ( USA ) potrzebowała ok. 80 lat na zniesienie niewolnictwa i ok następnych 100 lat na zniesienie segregacji rasowej . A my mamy za soba zaledwie 15 lat wolności i swobody wyboru. Pewne popełnimy jeszcze wiele, wiele błędów , ale takie to juz są "uroki" demokracji . Jescze raz "sorry" za moje niesprawiedliwe słowa wobec Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
csso Re: Do Remika.bz 27.03.05, 01:57 No hard feelings, buddy.Just an exchange of views. Wesolych Swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
abba14 mmm20 podcierasz zydowskie dupy i bierzesz kase 23.03.05, 03:29 mmm20 napisał: > JEDYNY KTORY NIE BAL SIE ZYDOWSKIEGO KLANU.NIE BYL ZAPRASZANY DO BIALEGO DOMU > BO NIE CALOWAL ZYDOWSKICH TYLKOW,DZISJAJ STOLZMANY MILLERY CIMOSZKI SA > ZAPRASZANE A MOWIA ZE JEST ICH W POLSCE 6 TYS. HEHEHE Odpowiedz Link Zgłoś
ubu_roy Re: Moskal nie zyje, nareszcie jest szansa na nor 23.03.05, 04:33 Jednej mendy mniej. Normalnosc zapanuje sama, od nia kiedy tego smiecia ze zgnilym mozgiem diabli wzieli. Piekny dzien i piekny rok nastal dla polonii. Odpowiedz Link Zgłoś
goldstueck wreszcie!!! 23.03.05, 11:17 odchodzi epoka starych endekow, popieprzonych antysemitow. mam nadzieje ze wybiora kogos sensownego i kogo nie bedzie trzeba sie wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
stabom Re: wreszcie!!! 23.03.05, 12:05 goldstueck, masz racje, to samo przed chwila zaczalem stukac, ale sie komputer zwalil. Ps. Ale co bedzie jak w maju znowu barana wybiora ? Odpowiedz Link Zgłoś
jtb Re: Moskal nie zyje, nareszcie jest szansa na nor 23.03.05, 13:34 Szansa jest ale czy będzie wykorzystana to wątpie. Cały KPA w Chicago to jest Park Jurajski . Wywodzą się oni ze starej emigracji. Obraz wspolczesnej Polski jaki omi mają ksztaltowny jest przez polityków zbliżonych do RM. Tylko tacy ludzie jak Maciarewicz, Rydzyk, Olszewski, Pająk, J R Nowak, Jaroszyński z KUL tam jeżdżą, organizują spotkania z Polonią w pomieszczeniach koscielnych opowiadając to co się słyszy w kraju na antenie RM. Na tych spotkaniach większość to są "moherowe berety". Mlodsza emigracja bardziej wykształcona w pracach na rzecz Polonii wcale nie bierze udziału bo woli robic swoje własne biznesy. Popularna stacja radiowa pani Śliwy na 1490 AM też jest duplikatem RM Odpowiedz Link Zgłoś
bodziuvv Re:Szansa dla lizydupow i oportunistow bez kregosl 24.03.05, 18:23 Gratuluje, tak juz sie stalo w niektorych krajach ze zarowno organizacje polonijne, stacje radiowe jak i media drukowane sa opanowane przez bylych ZMS- PZPRowcow. Przybyli bo jakos psim swedem przeszli przez urzednikow emigracyjnych jako uchodzcy polityczni gdy walila sie PRL,kilka lub kilkanascie lat posiedzieli cicho a obecnie znow rzadza, np 2-3 lata temu taka "odnowa" kadr zdarzyla sie w Australii. Jakos tak sie porobilo ze teraz "brak wlasnego" zdania jest postrzegany w naszym spoleczenstwie zaleta. Odpowiedz Link Zgłoś