Dodaj do ulubionych

skretyniała telewizja tylko o papieżu

01.04.05, 16:44
Godz. 16'30 - wszystkie 3 programy TVP transmitują modły za papieża, do tego
tercetu dołączyła się jeszcze TVN. Tylko na Polsacie jakiś reportaż, pewnie
tylko w przerwie między programami religijnymi. Życzę zdrowia Karolowi
Wojtyle, tylko czemu telewizja skazuje mnie na oglądanie tego spektaklu,
który nakręca wokół jego choroby? Czy to jest jeszcze normalny kraj?
Obserwuj wątek
    • magda985 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 16:47
      Posłuchaj muzyki lub włącz sobie film na dvd. Nikt Ci nie każe ogladać
      telewizji skoro to Cię tak drażni,a z drugiej strony to dziwie Ci się. Do kogo
      ta pretensja?
      • tomech Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 16:48
        ale a zjakiego powodu nie nadadzą mojego ulubionego serialu?
        • djevelsbror Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 21:15
          dla tego samego powodu dla jakiego nie bylo teleranka, dawno temu....
        • leeluvia Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 16:39
          a jaki to serial? na dobre i na zle?

tomech napisał:

> ale a zjakiego powodu nie nadadzą mojego ulubionego serialu?
      • kropekuk [...] 01.04.05, 17:15
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • miniaga Re: Do TELEWIZJI. Przeciez wyraznie napisal. To u 02.04.05, 00:16
          bez komentarza...
        • mis22 Odchodzi namiestnik Boga na ziemi 02.04.05, 03:09
          kropekuk napisał:
          > b.dobry papiez i wielce wartosciowy czlowiek, ale to przeciez nie PAN BOG...

Papiez to nNie Pan Bog ale namiestnik Boga na ziemi. Polacy traca sposrod
          siebie drugiego po Bogu. Szkoda, ze Papiez Polak odchodzi. Ale spotkawszy sie z
          Bogiem moze przedstawi Mu problemy Polakow i Pan Bog nam skuteczniej pomoze?
          • barb25 Re: Odchodzi namiestnik Boga na ziemi 02.04.05, 05:37
            Czytajac ten post usmialam sie jak nigdy z tak cudownie naiwnego komentarza. Po
            pierwsze : Pan Jezus/!/ zakazal nazywac kogokolwiek na ziemi "ojcem" ,po drugie
            Bog nigdy nie ustanowil zadnego papieza jako "zastepce"Boga na ziemi-jest tylko
            jeden posrednik miedzy Bogiem a nami a to jest Jezus Chrystus ; po trzecie
            oddawanie holdu czlowiekowi ,nawet jesli ma wielkie pretensje do swietosci, jest
            swietokractwem,po czwarte mila naiwna panienko czytaj BIBLIE a nie sluchaj
            belkotu ten najwiekszej ,ciemnej organizacji na swiecie jaka jest KK !!!!!
            • ankatdi Re: Odchodzi namiestnik Boga na ziemi 02.04.05, 05:51
              1. Przytocz źródło: gdzie dokładnie Pan Jezus tego zakazał? Chyba masz spore
              zaległości w lekturze...
              2. Ma pretensje do świętości? Kto? Papież? Jak naprawdę tak uważasz, to jesteś
              małym, żałosnym człowieczkiem.
              3. Pisze się "świętokradztwem"- tu też polecam dokładną lekturę Biblii, tam
              przeczytasz sobie o zauważaniu źdźbła w cudzym oku i kłopotach z dojrzeniem
              belki we własnym.

Tak sobie po prostu myślę, że zanim się zacznie innych pouczać, wypadałoby
              najpierw chociaż w stopniu podstawowym opanować sztukę pisania.
              • dark_priest Re: Odchodzi namiestnik Boga na ziemi 02.04.05, 11:23
                ankatdi napisała:

> 1. Przytocz źródło: gdzie dokładnie Pan Jezus tego zakazał?
                Ewangelia wg. św. Mateusza, rozdział 23, wersety 8-10:
                "Otóż wy nie pozwalajcie nazywać się Rabbi, albowiem jeden jest wasz Nauczyciel,
                a wy wszyscy braćmi jesteście. Nikogo też na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem;
                jeden bowiem jest Ojciec wasz, Ten w niebie. Nie chciejcie również, żeby was
                nazywano mistrzami, bo jeden jest tylko wasz Mistrz, Chrystus. " (Biblia
                Tysiąclecia-wydanie III)

Jeszcze odnośnie oddawania czci papieżowi, przyrównywania go do Boga itd:

"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie
                wysoko, ani tego, co jest na ziemi nisko, ani tego, co jest w wodach pod ziemią!
                Nie będziesz oddawał im pokłonu i nie będziesz im służył, ponieważ Ja Pan, twój
                Bóg, jestem Bogiem zazdrosnym, który karze występek ojców na synach do trzeciego
                i czwartego pokolenia względem tych, którzy Mnie nienawidzą."
                (Księga Wyjścia, rozdział 20, wersety 4-5, wydanie jak wyżej)

I kto tu mówił o nieznajomości Biblii?
          • kobusowaty Re: Odchodzi namiestnik Boga na ziemi 02.04.05, 18:12
            mis22 napisał:

> kropekuk napisał:
            > > b.dobry papiez i wielce wartosciowy czlowiek, ale to przeciez nie PAN BOG
            > ...
            >
            > Papiez to nNie Pan Bog ale namiestnik Boga na ziemi. Polacy traca sposrod
            > siebie drugiego po Bogu. Szkoda, ze Papiez Polak odchodzi. Ale spotkawszy sie z
            >
            > Bogiem moze przedstawi Mu problemy Polakow i Pan Bog nam skuteczniej pomoze?

Fe, nie wypada żartować w takiej chwili.
        • murowany Re: Do TELEWIZJI. Przeciez wyraznie napisal. To u 02.04.05, 07:14
          No dokladnie!
          Bedzie nastepny, tez bedzie pielgrzymowal a ludzie beda mu klaskac!
      • murowany Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 07:16
        magda985 napisała:

> Posłuchaj muzyki lub włącz sobie film na dvd. Nikt Ci nie każe ogladać
        > telewizji skoro to Cię tak drażni,a z drugiej strony to dziwie Ci się. Do kogo
        > ta pretensja?

Na stacjach radiowych tez medialne umieranie - nikt mi nie kaze ale co z tego, ze wylacze tv czy radio skoro ten proces wiwisekcji dalej trwa? Kto dal nam prawo upublicznienia smierci tak wybitnej osoby? Czy to nie oznaka braku szacunku (czy ekg juz jest plaskie czy jescze nnie?) Czy to nie szarganie godnosci czlowieka na lozu smierci?
    • bolobolo3 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 16:48
      To nie ogladaj... Przynajmniej dzis
      • yast Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 16:51
        A może przez jakiś miesiąc? Bo pewnie tyle będzie trwała żałoba.
        • tomech Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 16:54
          Zgodnie z przyjętymi zasadami żałoba po Ojcu trwa rok. Jak zauważyłeś, to
          większość ludzi nazywa go ojcem......strach pomyśleć..
          • kalokagathia Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 18:23
            Teraz tak szybko nie odpuszczą.
        • jp2jp2 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 17:06
          A jeśli JP2 będzie sztucznie uczymywany przy życiu jak Terri Schiavo?
          15 lat bez radia i televizji...
          • tomech Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 17:08
            jp2jp2 napisał:

> A jeśli JP2 będzie sztucznie uczymywany przy życiu jak Terri Schiavo?
            > 15 lat bez radia i televizji...

Przecież o to chodzi w tym biznesie, biskup Dziwisz z resztą obsady będą dalej
            przy korycie.
            • jp2jp2 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 17:26
              10 minut temu założyłem nawet taki watek ale jak widać macki kk i watykanu
              siegaja nawet do Agory hehe

Polska to strasznie popierdo... kraj

tomech napisał:

> jp2jp2 napisał:
              >
              > > A jeśli JP2 będzie sztucznie uczymywany przy życiu jak Terri Schiavo?
              > > 15 lat bez radia i televizji...
              >
              > Przecież o to chodzi w tym biznesie, biskup Dziwisz z resztą obsady będą dalej
              > przy korycie.
    • jagienkaa Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 16:57
      Ale przecież on jeszcze nie umarł!!!! a już żałoba na całego!
    • umfana TVP bardziej pobożna od Radia Maryja 01.04.05, 17:13
      Polskie media chyba specjalnie robią taki dewocki happening wokół papieża, aby
      obrzydzić do końca Polakom Kościół Katolicki, przypominając czasy ostatnich dni
      Breżniewa, lub zejście Stalina...;o)
      • ivrp Wyborcza też oczadziała 01.04.05, 21:13
        Nie ma Michnika i zrobiła się gazetka parafialna.
        • gunther Trochę pokory 01.04.05, 21:16

• umfana Re: Wyborcza też oczadziała 02.04.05, 13:10
          ivrp napisał:

> Nie ma Michnika i zrobiła się gazetka parafialna.

Ivrp sądzę, że Gazeta musi tak śpiewać jak jej grają.
          To sprawa jej życia i śmierci!
          Popatrz co się dzieje w tym kraju wyznaniowym...
      • djevelsbror Re: TVP bardziej pobożna od Radia Maryja 01.04.05, 21:17
        kasujcie , kasujcie, ale to niczego nie zmieni, ludzie nadal beda miewac
        wlasne zdanie.
        • luxyfer Re: TVP bardziej pobożna od Radia Maryja 01.04.05, 22:36
          TV TRWAM ogladajcie - to nie zart - dzis sie pokazalo od dobrej strony nawet dla
          mnie - niezbyt religijnego. modlą sie zamiast wywiady robic dla kasy
    • selenium Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 22:35
      O 00.05 na TCM bedzie Noc w operze braci Marx.
      TCM na pewno nie zmieni ramowki, wiec polecam,
      bo film wyjatkowy :)
    • lojciec_dyrektor WOW!!! Jest jednak jakieś forum bez cenzury, 01.04.05, 22:36
      na innych forach takie wątki znikają po minucie!
    • lojciec_dyrektor Onet jak onet, ale na wszystkich forach GW, 01.04.05, 22:43
      wywalają za to że papież nie jest dla ciebie Bogiem. Zresztą nawet tutaj
      napisałem post że co sekundę umiera jakiś człowiek na świecie, po 5 sekundach
      tego postu już nie było.
      • tomech Re: Onet jak onet, ale na wszystkich forach GW, 01.04.05, 22:48
        Post został skasowany, bo nie uzasadniłeś, że co 5 sekund ktoś ginie. Według
        pana cenzora ktoś ginie np. co 4 sekundy w związku z tym, że nie poparłeś swojej
        teorii w sposób naukowy pan cenzor stwierdził, że skasuje posta aby nie
        propagować błednych informacji na tak poważnym forum.
        • lojciec_dyrektor Ano możliwe, nie pomyślałem, dzięki. 01.04.05, 22:50
      • ankatdi Re: Onet jak onet, ale na wszystkich forach GW, 02.04.05, 05:29
        Podejmuj takie dyskusje dopiero jak pojmiesz, kim jest Papież. Trochę czasu z
        pewnością ci jeszcze to zabierze, bo jak na razie piszesz z nienawiścią, między
        palcami której przeciska się zwykła głupota.
        • che.guevara No jak widać lociec ma rację, nieuznawanie 02.04.05, 13:12
          Boskości Jana Pawła II oznacza dla większości Polaków że się Papieża nienawidzi.
    • legato11 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 01.04.05, 23:06
      W końcu Polska to państwo kościelne i nie ma się co dziwić , że na wszystkich
      kanałach TV jednakowa tematyka. A z drugiej strony przeciez lubimy sensację ,
      wszystko to co nas w danej chwili nie dotyczy. Szkoda, że Telewizja Polska i
      inne kanały komercyjne nie uruchomiły "audiotele" w związku z nadchodząca
      śmiercią Papieża. To dopiero byłby dochód! W telewizji przede wszystkim chodzi
      o pieniądze a nie o rzetelne informowanie odbiorcy. A skąd niby te różne
      sprzeczne informacje o stanie zdrowia Papieża w ciągu ostatnich godzin? Po to
      aby przyciągnąc jeszcze większa nasza uwagę. Założę się, że za parę dni dowiemy
      sie o "rankingach oglądalności" w poszczególnych stacjach TV. Zgroza mnie
      ogarnia drodzy Forumowicze . Oto Polska właśnie,,,,,,zamiast minuty ciszy i
      kontemplacji show.....
      • news21 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 07:53
        Najgorszy był Lis ze Smoktunowicz. Przerwali program, nadając wydanie
        specjalne, żeby mogli jako pierwsi ogłosić smutny fakt, potem się okazało, że
        ktoś podał tę wiadomość na wyrost. Wyraźnie odwlekali gadając o niczym, że może
        się potwierdzi. Horror. Młodzież się wydziera pod oknami umierającego
        staruszka. Dajcie człowiekowi umrzeć w spokoju.
    • mieszko966 Poprzedni post mi się nie udał :-/ 02.04.05, 03:04
      Mam wrażenie, że wy wszyscy powinniście pisać na forum gazety "Fakty i mity", a
      nie "Gazety Wyborczej". Ja osobiście też nie popieram kasowania postów, ale
      widocznie stężenie [głupoty] / [1 jedną stronę tekstu] w tym wątku przekroczyło
      wartości krytyczne i trzeba było szybko reagować ;-). Pozdrawiam wszystkich
      antyklerykałów walczących z hierarchią kościelną, cytując pewnego posła
      SLD: "Walcie się!" ;-).
    • dziwak4 [...] 02.04.05, 06:16
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • akinka6 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 07:27
      Ivrp - bo gdyby nie ten Papież, to może nie miał byś możliwości pisać teraz na
      tym forum. Nie musisz być wierzący, ale musisz przyznać - że to naprawdę Wielki
      Człowiek - i niewielu ludzi po studiach potrafi zachowywać się normalnie, bez
      patosu i zadufania w sobie.
    • magdzik-m Re: mam do Ciebie takie pytanie 02.04.05, 07:49
      czy nigdy nie uczestniczyłeś w śmierci kogoś bliskiego ??? Czy gdy ten Ktoś
      umierał siadłeś na kanapie i oglądałeś mecz lub ulubiony serial ???
      Jeżeli nie czujesz więzi z Janem Pawłwm - postaraj się przynajmniej uszanować
      poglądy innych.
      • dark_priest Re: mam do Ciebie takie pytanie 02.04.05, 11:32
        magdzik-m napisała:

> czy nigdy nie uczestniczyłeś w śmierci kogoś bliskiego ???
        Może Cię to lekko zszokować, ale nie wszyscy uznają papieża za bliskiego, dlatego...

> Jeżeli nie czujesz więzi z Janem Pawłwm - postaraj się przynajmniej uszanować
        > poglądy innych.
        Uszanowanie poglądów niekatolickiej mniejszości powinno, moim skromnym zadniem,
        polegać także na niezmuszaniu tej mniejszości do oglądania religijnego show
        na żywo, które właśnie nadaja wszystkie kanały polskiej TV naziemnej. Nie mam
        nic przeciwko informacjom nadawanym, powiedzmy, raz na dwie godziny po 5 minut
        (zamiast reklam), ale każda przesada jest zła.
        • magdzik-m Re: mam do Ciebie takie pytanie 02.04.05, 13:06
          dark_priest napisał:
          > Uszanowanie poglądów niekatolickiej mniejszości powinno, moim skromnym
          > zadniem,polegać także na niezmuszaniu tej mniejszości do oglądania
          > religijnego show na żywo, które właśnie nadaja wszystkie kanały polskiej TV
          > naziemnej. Nie mam nic przeciwko informacjom nadawanym, powiedzmy, raz na
          > dwie godziny po 5 minut (zamiast reklam), ale każda przesada jest zła.

Przykro mi ale obiektywnie patrząc na to co piszesz jest komercjonalizmem, nie
          oczekuj więc od telewizji publicznej by stała się komercyjna. Prosty przykład.
          Na początku marca ub roku w telewizji publicznej po godz 20-tej na 1-nce leciał
          mecz piłkarski; 2-ka transmitowała skoki narciarskie. Też powinnam
          protestować ?? Wyłączyłam telewizor i poczytałam sobie książkę. Pozdr.
          • dark_priest Re: mam do Ciebie takie pytanie 02.04.05, 13:34
            magdzik-m napisała:
            > Prosty przykład.
            > Na początku marca ub roku w telewizji publicznej po godz 20-tej na 1-nce leciał
            > mecz piłkarski; 2-ka transmitowała skoki narciarskie.
            Różnica jest taka, że show pod tytułem "Papież-umrze czy nie umrze?" trwal bez
            przerw około 10 godzin. W porownaniu z transmisja meczu to jest 5 razy dluzej.

Poza tym oprócz wspomnianych transmisji na takim np. Polsacie czy TVN można było
            obejrzeć coś innego. Wczoraj, niestety, można było obejrzeć tylko to samo
            w innym ujęciu.
            • magdzik-m Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 14:22
              zauważasz. Mecz piłkarski jak i skoki narciarskie ( nawet te w wydaniu Adama
              Małysza) nie da się porównać do śmierci największego Polaka. Tak się składa, że
              gdy wybrano Karola Wojtyłę na papieża byłam nastolatką. Pamiętam jaki wtedy był
              dostęp do informacji. Pamiętam z jakich źródeł korzystaliśmy by się dowiedzieć
              o stanie zdrowia Papieża po zamachu na jego życie. Cieszę się, że dziś Ty masz
              wybór możesz wziąc pilota do ręki i przełączyć program telewizyjny, lub
              wyłączyć telewizor. Nie zapominaj jednak komu to zawdzięczasz. Ten Człowiek,
              który do tego się przyczynił właśnie umiera.
              • dark_priest Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 14:53
                magdzik-m napisała:

> Mecz piłkarski jak i skoki narciarskie ( nawet te w wydaniu Adama
                > Małysza) nie da się porównać do śmierci największego Polaka
                Zgadza się, imprez rozrywkowych nie można porównywać do relacji z tragedii, jaką
                jest niewątpliwie śmierć człowieka. Ale, moim zdaniem, nie trzeba z powodu tej
                tragedii odbierać ludziom wolności wyboru! Piszesz dalej:

> Cieszę się, że dziś Ty masz
                > wybór możesz wziąc pilota do ręki i przełączyć program telewizyjny, lub
                > wyłączyć telewizor.
                Tak, wczoraj mogłem to zrobić, co nie zmieniało faktu, że wszystkie państwowe
                kanały TV i duża część komercyjnych przekazywały ten sam program, tylko
                zrealizowany w różny sposób.

Zwykle jeśli nie podoba mi się coś, co właśnie oglądam, mam wybór i mogę
                obejrzeć coś zdecydowanie innego. Wczoraj ten wybór mi zabrano. Mogłem, poza
                wspomnianymi przekazami, obejrzeć tylko kanały nadawane przez TV satelitarną (w
                moim miasteczku nie ma czegoś takiego jak sieć TV kablowej). W programach
                naziemnych już takiego wyboru nie było. Co oznacza, że w mojej najbliższej
                okolicy około tysiąca ludzi pozbawiono możliwości obejrzenia czegokolwiek poza
                relacjami z Watykanu. I właśnie przeciwko temu protestuję.

Nie wiem, jak wyglądała sprawa dostępu do informacji przed rokiem Panskim 1989,
                gdyż jestem na to po prostu za młody-mam 19 lat. Jednak z tego, co czytałem
                i słyszałem w swoim krótkim życiu wynika, że wczoraj przeżyłem prawie powtórkę
                z historii-prawie, bo miałem szczęście posiadania anteny satelitarnej i dostępu
                do Internetu.
                • magdzik-m Re: No to wszysto wyjaśnia :) 02.04.05, 15:18
                  Ale ale. Cóż takiego straciłeś ?
                  TV1- 20,10Bulionierzy,(to jakiś serial ? zapewne puszczą kolejny odcinek w
                  przyszły piątek) 20,40 Na fali ( to chyba powtórka ?) 22,55,23,50 - filmy
                  fabularne ( chyba dostępne na DVD?)
                  TV2 - Śpiewające fortepiany i Europa da się lubić - powtórki Wideoteka
                  dorosłego Człowieka ( w przyszłym tyg kolejny program) Nowojorscy gliniarze....
                  et cetera
                  Tylko prosze nie rozpłacz się jak nie puszczą teleranka w niedzielę :))

Naprawdę nie potrafię Cię zrozumieć - to chyba różnica pokoleń :))
                  • epaniusia Re: No to wszysto wyjaśnia :) 02.04.05, 16:02
                    To nie jest róznica pokoleń, to jest różnica kulturowa.Nikomu nie można
                    zabronić bycia prymitywnym nieokrzesańcem i tylko można się dziwić, że tacy
                    ludzie wytrzymują sami z sobą.Jeśli za ograniczenie praw jednostki osobnik
                    uważa ograniczenie jego PRAWA DOSTĘPU DO NORMALNEJ ? / bo ta niby nie jest /
                    TELEWIZJI , to jakich słów użyje gdy - tak jak w Stanach po 11 września -
                    będzie musiał się poddawać wszystkim ograniczeniom i rygorom narzucanym -
                    najczęściej niesłusznie - w imię bezpieczeństwa zbiorowego...
                    Martwi mnie ,że ci ludzie mają przecież jakieś rodziny, rodziców ...Czy aż
                    taka ilość ludzie nie umie po prostu przygotować młodych do sznowania PRAWA DO
                    SMUTKU ....
                    • magdzik-m Re: No to wszysto wyjaśnia :) 02.04.05, 18:11
                      No nie, to nie jest różnica kulturowa, w tym sensie :)) Oni po prostu nigy nie
                      jedli słonego masła i nie wiedzą co mogą stracić.... Mój Boże walczyliśmy o
                      wolność tylko teraz się zastanawiam o jaką ???
                    • jursky Re: No to wszysto wyjaśnia :) 02.04.05, 21:56
                      Zgadzam się z twoją opinią ale...
                      Nie jestem chrześcijaninem ( katolikiem)w myśl niektórych mediów " współnie z
                      chrześcianami modlili się o zdrowie papierza - protestanci, żydzi i muzłumanie "
                      szanuję Wasz smutek ale chyba mam prawo dowiedźieć się co się dzieje na świecie
                      i w kraju czyżby aferzyści ogłosili zawieszenie broni. Pozwólcie inowiercom żyć
                      w miarę normalnie.
                • epaniusia Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 15:19
                  myślę ,że ten post powstał tylko dlatego,że chciałeś kogoś do czegoś
                  sprowokować.I że teraz chichoczesz,bo osiągnłeś cel.
                  Ale ja potraktuję go poważnie, bo może na to zasługuje. Problem jest prosty
                  konfrontacja: prawa jednostki - prawa zbiorowości / tym razem wyjątkowej bo
                  bez mała globalnej/.Masz rację : ograniczono Twoje prawo wyboru, choć - jak
                  pewnie oboje wiemy nie do końca - dvd,internet TV sat itp.. Rozważmy jednak
                  razem, czy jest to jednak prawo nadrzędne? Czy nie jest tak, że w imię lepiej
                  lub gorzej zdefiniowanego interesu zbiorowego i ogólnospołecznej tradycji
                  prawo wyboru należne jednostce nie może zostać ograniczone?

Wyobraż sobie, jak bardzo niestosowne, wręcz nieprzyzwoite i łamiące tradycję
                  ciszy przy łożu konającego, byłoby teraz - z punktu widzenia zbiorowości
                  emitowanie innych / być może czysto rozrywkowych/ treści.
                  Jak czuliby się ci wszyscy, którzy nie mogąc trzymać umiertającego Papieża za
                  rękę , z twarzami zalanymi łzami oglądają telewizję jednocześnie słuchając
                  radia i zerkając w internet , gdyby zmieniając kanał czy stację radiową
                  natrafili na hop-sasa.Przecież by ich bolało! Dlaczego nie możesz sam, z
                  własneJ woli OGRANICZYĆ SWOICH PRAW WYBORU i pozwolić nam czuwać przy Papieżu
                  tak,jak uczy nas tradycja i jak sami czujemy....
                  Daję ci słowo, jak odchodzi ktoś bliski / obyś tego doświadczył jak najpóźniej/
                  to jak to ktoś napisał SAMO SIĘ PŁACZE....Ale taka postawa nazywa się
                  dojrzałość - masz jeszcze na nią czas...A może zaczniesz dorastać właśnie dziś?
                  pozdrawiam...
                  • dark_priest Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 17:46
                    epaniusia napisała:
                    > Dlaczego nie możesz sam, z
                    > własneJ woli OGRANICZYĆ SWOICH PRAW WYBORU i pozwolić nam czuwać przy Papieżu
                    > tak,jak uczy nas tradycja i jak sami czujemy....
                    "Ograniczyć"? Tak, to bardzo dobre słowo. Proszę bardzo, niech telewizja nadaje
                    bezpośrednie relacje, niech podaje komunikaty-mnie nie chodzi o sam fakt, że to
                    robi, tylko o nasilenie tego zjawiska.

Papież jeszcze żyje. Rozumiem, że może istnieć w społeczeństwie grupa ludzi,
                    którzy są zainteresowani stanem jego zdrowia, relacją na żywo... Ale jest też
                    grupa, której to zupełnie, ale to zupełnie nie interesuje. Jeśli zatem publiczna
                    telewizja, finansowana także z podatków tych ludzi, propaguje jedynie słuszną
                    wizję świata i jedynie słuszną religię, to już zdecydowana przesada.

Do stacji komercyjnych oczywiście nie mogę mieć takich zarzutów-to nie ja
                    je finansuję, robią to reklamodawcy. Ale...

Raczcie zauważyć, drogie Panie, że ten festiwal szybko stał się żałosny, żeby
                    nie powiedzieć-wręcz śmieszny. Tak musiało się stać, przecież nie można
                    co chwila podawać tych samych informacji w sposób ciekawy dla niezbyt
                    zainteresowanych tematem. Jeszcze raz podkreślam-nie mam nic przeciwko podobnym
                    programom, ale zaczynam się sprzeciwiać, gdy trwają za długo.

Popatrzcie i porównajcie obecną szopkę medialną z relacjami po śmieci,
                    na przykład, C. Miłosza, który przecież był równie wielkim Polakiem. Zastanawiam
                    się też, czy podobne relacje byłyby możliwe, gdyby odchodził jeden z patriarchów
                    Kościołów prawosławnych, albo przywódca duchowy jakiejkolwiek innej religii.
                    Jestem prawie pewien, że telewizja ograniczyłaby się do krótkiej wzmianki
                    o tym wydarzeniu. Zgodnie z Waszymi poglądami, w tym czasie także powinna zostać
                    wstrzymana emisja programów rozrywkowych. Czy coś takiego jednak może mieć miejsce?

Wtedy możemy znaleźć się w zupełnie odmiennej sytuacji-kiedy to ja okażę się
                    mniejszością spychaną na margines, której odbiera się "prawo do smutku". Wtedy
                    zupełnie nie zdziwiłbym się, gdybyście protestowały przeciwko podjętym przez
                    telewizje decyzjom.

Dlatego też uważam, że w obecnej sytuacji mam prawo domagać się nadawania czegoś
                    innego niż transmisja na żywo z Watykanu w wymiarze 10 godzin. Jeszcze raz
                    powtarzam-chodzi o długość, nie o sam fakt. A jesli Wy to prawo kwestionujecie,
                    to zgodnie z konstytucyjną zasadą równości wyznań wobec prawa, będę domagał się
                    wzajemności-nawet, jeśli następnym odchodzącym przywódcą religijnym okaże się
                    ktoś z "Kościoła Szatana", od którego z całych sił sie odżegnuję. Dla mnie
                    będzie się liczyła wtedy zasada, a nie konkretny przypadek.
                  • szary_czlowiek Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 17:47
                    Czego sie chłopaka czepiasz. Moim zdaniem ma rację. Buntuje się przeciwko
                    państwu religijnemu, gdzie najważniejsze wiadomości krążą zawsze wokół głowy
                    jednego z kościołów (nie chodzi tylko o obecną sytuację, ale w ogóle) i nieważne
                    jest, że kościół ten ma najwięcej wyznawców w kraju.
                    • dark_priest Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 18:14
                      szary_czlowiek napisał:
                      > Czego sie chłopaka czepiasz. Moim zdaniem ma rację. Buntuje się przeciwko
                      > państwu religijnemu
                      Tak jest, dokładnie tak. Gdyby podobne rzeczy działy się z powodu śmierci
                      każdego, podkreślam, każdego przywódcy religijnego, nie zaprotestowałbym. Gdyby
                      ograniczono długość trwania relacji do 2-3 godzin, nie zaprotestowałbym. Ale to,
                      co się dzieje, to już pachnie mi totalitaryzmem, którego na szczęscie nie zaznałem.
                • leeluvia Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 16:54
                  Jezeli twoja wolnosc jako 19letniego faceta polega glownie na tym jaki program
                  mozesz obejrzec w tv to z calego serca ci wspolczuje. Podaj swoj adres to kupie
                  ci jakas ciekawa ksiazke i wysle wraz z mapa Tatr.

dark_priest napisał:

>
                  > Zwykle jeśli nie podoba mi się coś, co właśnie oglądam, mam wybór i mogę
                  > obejrzeć coś zdecydowanie innego. Wczoraj ten wybór mi zabrano. Mogłem, poza
                  > wspomnianymi przekazami, obejrzeć tylko kanały nadawane przez TV satelitarną
                  (w
                  > moim miasteczku nie ma czegoś takiego jak sieć TV kablowej). W programach
                  > naziemnych już takiego wyboru nie było. Co oznacza, że w mojej najbliższej
                  > okolicy około tysiąca ludzi pozbawiono możliwości obejrzenia czegokolwiek poza
                  > relacjami z Watykanu. I właśnie przeciwko temu protestuję.
                  >
                  > Nie wiem, jak wyglądała sprawa dostępu do informacji przed rokiem Panskim
                  1989,
                  > gdyż jestem na to po prostu za młody-mam 19 lat. Jednak z tego, co czytałem
                  > i słyszałem w swoim krótkim życiu wynika, że wczoraj przeżyłem prawie
                  powtórkę
                  > z historii-prawie, bo miałem szczęście posiadania anteny satelitarnej i
                  dostępu
                  > do Internetu.
                  • dark_priest Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 18:17
                    eeluvia napisała:

> Jezeli twoja wolnosc jako 19letniego faceta polega glownie na tym jaki program
                    > mozesz obejrzec w tv to z calego serca ci wspolczuje.
                    Nie opiera się GŁÓWNIE na tym, polega TAKŻE na tym, co mogę obejrzeć w TV,
                    przeczytać w prasie, posłuchać w radiu. Różnica jest zasadnicza.
                • chomr Re: Różnica jest jeszcze jedna, jeżeli tego nie 02.04.05, 21:04
                  wszystkim uzaleznionym od telewizji - może czas się uniezaleznić. Umiera
                  człowiek, którego wielkości nie trzeba udowadniać.Jest to wazne dla tylu ludzi
                  na świecie,że na nic protesty tych paru osób na forum. Jeśli to jeszcze do was
                  nie dotarło i wygląda na to, że nigdy nie dotrze(mówi się trudno)to moze
                  przemówi do was inny argument, żyjemy w systemie demokratycznym gdzie
                  mniejszość musi podporządkować się większości a tak się składa,że
                  niewyobrazalna masa ludzi jest teraz z tym czlowiekiem. A media cokolwiek by
                  się o nich nie mówiło umozliwiają nam to przeżycie. A specjalnie dla tego 19 -
                  latka, ktory prawdopodobnie jeszcze niczego nie przezył - życzę ci, bez
                  złośliwości, abyś kiedy będzie umierać twoja matka lub ojciec uslyszał słowa
                  podobne do twoich wtedy może to poczujesz i zrozumiesz, że to o czym teraz
                  piszesz nie świadczy o twojej błyskotliwości ani racjonalizmie tylko o braku
                  wyobrażni i egoizmie.
                  • dark_priest A ja cały czas mówię... 02.04.05, 21:52
                    ...że nie chodzi mi konkretnie o telewizję i program przez nią nadawany, tylko
                    o ogólną reakcję na podawane informacje. Bronię swojego prawa do wyboru
                    informacji, a to, co się działo wczoraj i nadal dzieje w mediach, zmusza mnie do
                    komentarza.
                • tomasz.lubierski Do dark_priest 02.04.05, 21:42
                  Szok - trudno znaleźc normalnych ludzi w Polsce... A tym bardziej przed 20 -
                  Bravo fajnie że są jeszcze ludzie którzy mają własne zdanie i potrafią go
                  bronic !!!!
              • leeluvia Magdzik M ... dziekuje 02.04.05, 16:50
            • olapas_199 (bez komentarza) 02.04.05, 22:03
              Jak czytam te opinie to az mi sie slabo robi....Papiez (moim zdaniem) jest wazniejszy od "na dobre i na zle", od "zlotopolskich" a nawet prosze panstwa od "m jak milosc". Trzeba uszanowac to ze inni chca wiedziec co dzieje sie z papiezem i jezeli komus to nie odpowiada to przez caly dzien byla piekna pogoda i mozna bylo wyjsc na spcer, a nie marudzic na forum ze telewizja mowi o papiezu. CALY SWIAT mowi o papiezu. pozdr.
              • dark_priest Re: (bez komentarza) 02.04.05, 22:16
                olapas_199 napisała:
                > Trzeba uszanowac to ze inni chca wiedziec co dzieje sie z papiezem
                Czy naprawdę nie dostrzegłaś, że cały czas mówię o ilości, nie o fakcie? Jeśli
                informacje z Watykanu podawanoby w krótkich, 5-minutowych "Flashach" (chociaż
                5 minut to jakieś dwa razy więcej niż potrzebne jest do przekazania komunikatu),
                gdyby bezpośrednia transmisja nie trwała przez 10 godzin albo więcej,
                i gdyby wreszcie nie trwała na wszystkich kanałach, w tym telewizji publicznej,
                tego wątku by nie było.
    • belial13 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 08:42
      Patrzę na przekazy TV,zwłaszcza z Polski i zastanawiam się ile w zachowaniu
      polskiego społeczeństwa jest wiary a ile hipokryzji i obłudy.Gdyby ci sami
      ludzie zyli tak jak to widać od wczoraj czyli zgodnie z zasadami wiary,nie
      byłyby potrzebne ani organy scigania,nie byłoby
      afer,złodziejstwa,chamstwa,zawiści czy mściwości.A jak wygląda
      codzienność?Wszyscy widzimy.Podam ostatnio publikowane dane.Miejsc w
      pierdlach-69 tys,siedzących 80 tys,czekajacych na odsiadkę 30 tys.Wszak to nie
      Chińczycy siedzą w polskich pudłach,tylko nasi rodzimi głęboko wierzący krajanie.
      • lesteer Polacy to nieco więcej niż te tysiące skazanych 02.04.05, 08:44
        .. i kradnących..Pomyśl trochę niż coś napiszesz
    • e.pona Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 08:53
      Heh...Wlasnie...W sumie to popoludniu probowalam znalezc cos konkretnego do ogladania, ale jedyne
      co bylo to kreskowki na progrmach dla dzieci i muzyka na kanalah muzycznych. Mozna dostac szalu,
      szczegolnie gdy sie jest antyreligijnym :| Owszem mam jako taki szacunek dla tego czlowieka, ale nadal
      jest to tylko czlowiek!!! A czlowiek kazdy wkoncu musi umrzec!!! Dajcie mu spokuj! Niech umrze.
      Zasluguje... Poza tym o wiele lepsza jest modlitwa odmawiana w domu. Raz a nie caly dzien. A reszta
      niech mysli o nas ktorzy nie wierza!!!! Bo mozna sie zanudzic. Zreszta...mialam na tyle szacunku do
      tego czlowieka ze wczoraj wypilam jego zdrowie gdziekolwiek by nie byl :] I mysle ze to o wiele brdziej
      dotarlo do waszych bogow nizli lament starych dewot :]
      • didasowski Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 10:29
        e.pona napisała:

> Heh...Wlasnie...W sumie to popoludniu probowalam znalezc cos konkretnego do
        ogl
        > adania, ale jedyne
        > co bylo to kreskowki na progrmach dla dzieci i muzyka na kanalah muzycznych.
        Mo
        > zna dostac szalu,

Wiesz co wiedzej rozumu i wyczucia chwili mieli kibice, którzy na wieść o coraz
        cięższym stanie Ojca Swiętego poprosili o przerwanie meczu.
        Dla mnie to coś niesamowitego ... Przecież media kreowały i kreują ich na
        niebezpiecznych "debili", którzy tylko myślą o tym komu wlać a nie oglądać mecz.
        Jednak wczorajsza postawa tych ludzi budzi mój największy szacunek.

A Ty która masz kanały muzyczne i kreskówki masz zapewne i parę innych kanałów,
        które nie pokazywały informacji, czy filmów o Papiezu, masz pewnie książki, jak
        widzę internet, jeżeli Ci nie pasowała TV, trzeba było sobie znależć inną
        alternatywę
        • cham_i_prostak Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 11:58
          > Wiesz co wiedzej rozumu i wyczucia chwili mieli kibice, którzy na wieść o
          coraz
          >
          > cięższym stanie Ojca Swiętego poprosili o przerwanie meczu.
          > Dla mnie to coś niesamowitego ... Przecież media kreowały i kreują ich na
          > niebezpiecznych "debili", którzy tylko myślą o tym komu wlać a nie oglądać
          mecz

Pamiętaj jednak, że gdyby mecz nie zostałby na ich prosbe przerwany to pewnie
          skonczyło by się to niezłą rozróbą.
        • aaki dla niektórych czytanie książek to wysiłek 02.04.05, 18:00
          przerastający ich możliwości intelektualne-zrozumcie chłopaka
    • goryll Cyniczne zycie 02.04.05, 08:59
      Ciesze sie, ze mnie teraz nie ma w Polsce.
      Papiez umiera, szkoda, kazda smierc wartosciowego czlowieka smuci. Ale to co
      obserwuje przez net z wydarzez w Polsce zalamuje.
      A szczyt hipokryzji dopiero nadchodzi. Bedzie darcie szat i posypywanie glow
      popiolem przed kamerami.
      Nie podejrzewalem w najsmielszych fantazjach, ze pierwszy relity-
      show "Umieranie na ekranie" bedzie mial za bohatera Papieza.
      Okazuje sie, ze zycie, jak zwykle, przeskakuje kazda poprzeczke jaka mu
      ustawimy. I zawsze pozniej posle nam to cyniczne mrugniecie okiem.
    • kobusowaty Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 09:21
      Czy tylko telewizja??A media papierowe lepsze?
    • mrlusiek toż to reality schoow, co te media wyprawiają ? 02.04.05, 09:22
      pokory media !!! już wywiady udzielają sobie nawzajem dziennikarze między sobą
      /TVN/. cisza nad naszym nieszczęściem, hieny !!! Zachowują się jak sępy na
      filmie przyrodniczym !!
    • rudzia20 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 09:31
      O czym Wy wogóle piszecie? Czy papież nie powiedział: Kocham Was i zawsze będę
      z Wami? Jak inaczej ludzie mogą się mu odwdzięczyć? Tylko tym samym!!!!
      Jesteśmy z nim i interesuje nas co dzieje się z jego zdrowiem i życiem. Nie
      jestem wielce wierząca, nie chodzę co tydzień do kościoła, ale kocham Ojca
      Świętego i modlę się za niego. Cały świat czuje przed Nim respekt. Pomyślcie
      jak to będzie jak Go zabraknie. Czy to będzie ten sam świat?....
    • snopczykwariat Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 09:33
      bardzo dobrze że cały czas podają informacje o Papieżu.
      Dzięki temu nie powstają plotki, takie jak w pewnej włoskiej stacji...
      a jak nie chcesz oglądać nie musisz, weź książkę poczytaj, albo pobaw się żyletkami.
    • rotkew Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 09:43
      ludzie ta skretyniała telewizja ma na tym takie pieniadze ze sobie nawet z tego
      sprawy nie zdajecie
      oni wola robic chalas i miec wieksza ogladalnos niz puszczac jakies seriale
      brazylijskie ktore oglada ze 3000 ludzi
      a to wlasnie jest ludzka pazernasc na pieniadze!!!! boze to za nich sie modlmy
      bo to oni maja nieczysta dusze
      a propo papieza
      oki spoko a czy ktos moze pomyslał ze on juz zrobil co do niego nalezalo i
      nalezy mu sie teraz odpoczynek a reszta nalezy do ludzi ..... a wiec ja modle
      sie o to aby stala sie wola Boga a nie ludzi bo on to ma tu chyba najwiecej do
      powiedzenia
      • piahoo1 Re: skretyniała telewizja tylko o papieżu 02.04.05, 15:00
        I jak zwykle "POLSKIE BAGNO" z każdej strony. Wymiana zdań na forum urąga
        podstawom dobrego wychowania. Świat zmienił się bezpowrotnie na naszych oczach,
        a jedyne co potrafimy - to krakać na siebie nawzajem. Rodacy!!! Bądżcie
        konstruktywni!!!
    • monia734 jestem wierząca lecz niechodzę do kościoła 02.04.05, 10:56
      i wcale nie przeszkadza mi i mojej rodzinie aktualny program tv. Jak komuś nie
      odpowiada - na spacer wywietrzyć te wasze puste móżdżki!!!!!!!!!!
    • tempus Re: I znów teleranka nie będzie!!!! 02.04.05, 13:23
      pan.kazio napisał:

> widac tumanie brak ci resztki rozumu skoro nie rozumiesz......

Oto wypowiedź polskiego katolika...
      • arcyfioletowy Re: I znów teleranka nie będzie!!!! 02.04.05, 15:26
        > pan.kazio napisał:
        >
        > > widac tumanie brak ci resztki rozumu skoro nie rozumiesz......
        >

ich w klerowie uczą na każdym szczeblu kariery jak z udziałem psychologii
        dyskryminować "niepożądanych" ludzi, jedni z nich robią to inteligentnie i inni
        niedouczeni i nie przywykli do myślenia robią to jak widać powyżej.
        Cenzorze, jak masz kasować to kasuj całość a nie wybiórczo.
    • pl.adex daleko im jeszcze do cyrku z Diana 02.04.05, 13:40
      Paiez uniera i co pokazali jakis dodatkowy dziennik z paroma osobami modlacymi
      sie na placu Swietego Piotra w Rzymie i raczej smieszny reportaz z Krakowa
      kosciol pelen pan w moherowych berecikach na glowie,ale ciagle jeszcze daleko
      do cyrku medialnego jaki byl jak Diana Spencer zginela w tunelu pod Pont d'Alma
      w Paryzu,wtedy wszystkie stacja przestaly nadawac normalnr programy a przez 24
      godziny bylo tylko o Dianie i tez nie umarla od razu wiec hordy reporterow pod
      szpitalem i tlumy gapiow na moscie a pogrzeb i ta masowa histeria nie tylko
      posrod flegmatycznych i zrownawazonych mieszkancow Albionu ale masowe histerie
      w USA,Japonii w Kanadzie,Australii czy w Argentynie,no a tlumow takich jak na
      jej pogrzebie to chyba Wojtyla nie bedzie mial,chyba ze wzorem radzieckim
      spedza tlumy mlodziezy szkolnej i zamkna fabryki i zawioza robotnikow na
      miejsce ktorym przebiegnie kondukt pogrzebowy.Najwiekszym zyjacym czlowiekiem
      XX wieku byla Diana Spencer Princess Of Wales,takiej histerii i takiego
      pogrzebu swiat nie bedzie dlugo widzial.
    • arcyfioletowy Re: do dupkow... 02.04.05, 15:19
      Brawo katoliku, dajesz wspaniałe "świadectwo" sobie i swojej religii.
      W sumie to dobrze że tacy klienci wypisują takie głupoty, dzięki temu ci
      bardziej inteligentni wyrabiają sobie właściwe zdanie na temat tej
      całej "zbieraniny".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka