amerykanin09 05.04.05, 17:47 Jak myslicie jak zareaguje wiekszosci polkich katolikow jesli kardynalowie wybiora na popierza tego czarnego pana z Afryki albo hindusa. Czy radio Marija by go uznalo czy tez oglosiloby secesje? Wojna domowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murowany Re: CZARNY PAPIEZ 05.04.05, 18:18 Juz widze jak bedzie przyjezdzal na pielgrzymki do ojczyzny JP2, i widze te tlumy ciagnace na zbiorowe msze swiete, np na Bloniach krakowskich. Ale tak powaznie - moze przyswoi to czesci spoleczenstwa zasady tolerancji dla innych kolorow skory? Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: CZARNY PAPIEZ 05.04.05, 18:43 Wg.mnie każdego Papieża którego wybierze konklawe kardynałow trzeba uszanować kto to by nie był bez względu na kolor skóry czy narodowość.Papieżem ma prawo zostać każdy który ma ku temu odpowiednie prodyspozycje i jest kardynałem w hierarchi kościelnej.Wybór jego zależy od konklawe kardynałów .Nasz Jan Paweł II-zaskoczył cały świat jego wybraniem --co dało owocne wyniki jego pontyfikacie trwającym ponad 26 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Kardynal a papiez 05.04.05, 19:44 No wlasnie o co chodzi z tym kardynalem. Myslalem ze papiezem moze zostac jakikolwiek mezczyzna, katolic i ze nie trzeba byc kardynalem. Gdzie jest to zapisane Odpowiedz Link Zgłoś
indris Papieżem może zostać... 05.04.05, 19:57 ...KAŻDY mężczyzna ! Nawet nieochrzczony. W razie potrzeby udziela mu się odpowiednich sakramentów, od chrztu aż do sakry biskupiej. To jest oczywiście teoria, w praktyce zawsze wybierano kardynałów. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Papieżem może zostać... 05.04.05, 20:18 Gdzie to przeczytales, jesli mozna sie spytac? Chodzi mi o to ze moze byc nawet nie ochrzczny. Slyszalem ze mozna co prawda wybrac jakiegokolwiek katolika mezczyzne, ale mosi on zostac biskupem przed "koronacja" Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Musi...Wg. Konstytucji Apostolskiej Jana Pawla II, 05.04.05, 23:41 cytuje odnosny fragment nizej + link. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie musi byc kardynalem, nie musi byc nawet 05.04.05, 23:40 biskupem... Wg. Jana Pawla II w jego Konstytucji Apostolskiej: "88. Po przyjęciu wyboru elekt, który otrzymał już święcenia biskupie, staje się natychmiast Biskupem Kościoła Rzymskiego, prawdziwym Papieżem i Głową Kolegium Biskupiego; nabywa tym samym rzeczywiście pełną i najwyższą władzę w Kościele powszechnym i może ją wykonywać. Jeśli natomiast elekt nie posiada sakry biskupiej, winien zaraz otrzymać święcenia biskupie. 89. Po wypełnieniu w międzyczasie innych formalności przewidzianych przez Ordo rituum conclavis, Kardynałowie elektorzy w ustalony sposób zbliżają się, aby wyrazić cześć i posłuszeństwo nowo wybranemu Biskupowi Rzymskiemu. Następnie składają dziękczynienie Bogu, po czym pierwszy z Kardynałów Diakonów ogłasza oczekującemu Ludowi Bożemu dokonany wybór i imię nowego Papieża, który bezpośrednio potem udziela Błogosławieństwa Apostolskiego Urbi et Orbi z balkonu Bazyliki Watykańskiej. Gdyby elekt nie miał sakry biskupiej, dopiero po otrzymaniu święceń biskupich zostaje mu oddany hołd i następuje ogłoszenie wyboru..." www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/konstytucje/universi_dominici_22021996.html POSTARAJ SIE NIE BYC MADRZEJSZYM OD SAMEGO PAPIEZA, OK? Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Nie musi byc kardynalem, nie musi byc nawet 05.04.05, 23:59 To akurat wiedzialem. Zastanawialem sie tylko, czy teoretycznie papiezem moze zostac nie-katolik. Powyzszy tekst tez chyba nic o tym nie mowi, chyba ze to akurat przeoczylem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbiszew Re: CZARNY PAPIEZ 05.04.05, 19:58 Juz slysze te szepty-ANTYCHRYST-koniec swiata-sol trzeba kupowac.. i ocet Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: CZARNY PAPIEZ 05.04.05, 20:48 ale Radio Maryja chyba nie ma nic przeciwko Murzynom i Hindusom przynajmniej ja nie słyszałem. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 PAPIEZ a Madonna 05.04.05, 21:02 W sumie mamy juz Czarna Madonne, dlaczego nie dozucic Czarnego Papieza? Jak sie okazuje do kolorow mozna sie latwo przywyczaic Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie zartuj: MB Czestochowska sie ogromnie w Afryce 05.04.05, 23:42 czci; czarni katolicy maluja wlasne Madonny tez na Jej podobienstwo. Tudziez...swoje wlasne. Odpowiedz Link Zgłoś
antidotumm Re: Następca Jana Pawła II - Polakiem 06.04.05, 15:07 Czarny Papiez przywrocilby poczucie godnosci ludziom pogardzanym z powodu li i jedynie koloru skory. Z tego powodu jestem 'za'. Polak tez w 1978 wzbudzal kontrowersje (nie-wloch, no i na - marginesie - opinie mamy za granica nienajlepsza). Odpowiedz Link Zgłoś
tees1 a propos opinia 06.04.05, 16:41 O co jej chodzi z tym "Jest po pierwsze Polakiem"?: "I wouldn't take the Pope too seriously. He's a Pole first, a pope second, and maybe a Christian third." www.brainyquote.com/quotes/quotes/m/murielspar155616.html Odpowiedz Link Zgłoś
eowyn Re: a propos opinia 06.04.05, 16:50 czy to prawda,ze 60% katolikow nie jest biala? Tzn czy ktos moze mi podac jakies zrodla? Ja bym sie cieszyla z czarnego papieza, moze ludzie by troche zmadrzeli i skonczyli z rasistowskimi uprzedzeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Następca Jana Pawła II - Polakiem 06.04.05, 17:16 W tym wypadku prezentujesz postepowanie ktore mozna by nazwac odwrocona dyskryminacja. Jestes za czarnym tylko dlatego ze nie jest bialy. Podobne sytuacje wystepuje tez niestety w USA Odpowiedz Link Zgłoś
eowyn Re: Następca Jana Pawła II - Polakiem 06.04.05, 17:24 wiesz,przez x lat papiestwa nie bylo czarnego papieza,wiec mysle ze dla odmiany moglby wreszcie taki papiez nastac;) a serio - moze papiez Afrykanczyk aktywniej zajalby sie sprawami Afryki i problemami jej dotyczacymi, a poza tym naprawde wkurza mnie zabobon "jak papiez bedzie czarny to bedzie koniec swiata". Moze moje stwierdzenie zostalo odebrane jako wtorna dyskryminacja, bo oczywiscie powinno sie wybrac papieza najlepszego ze wszystkich kardynalow,a nie papieza czarnego,bo takiego jeszcze nie bylo, ale po prostu dziwne mi sie wydaje,ze od czasow zniesienia niewolnictwa Watykan nie mogl znalezc dobrego papieza z innego kontynentu niz Europa,skoro wkladal tyle pracy w misje w innych czesciach swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 A czemu nie ZIELONY papiez? 06.04.05, 17:45 tylu juz mamy zielonych politykow. Ekoterrorysci na pewno byliby uszczesliwieni. P.S. Na zoltego papieza trzeba bedzie poczekac jeszcze z 50 lat, kiedy to trzy czwarte calej ziemskiej populacji stanowic beda Kitajcy!. Odpowiedz Link Zgłoś
amerykanin09 Re: Następca Jana Pawła II - Polakiem 06.04.05, 18:53 Wybor takich papiezy a nie innych wynikach chyba przede wszystkich z przekonania europejczykow o ich wyzszosci nad innymi ludzmi. W 20 stuleciu kardynaowie nie byli po prostu jeszcze przygotowani na zmiane koloru papieze. Przyznam sie szczeze ze czarnego papieza ja tez przyjolbym z mieszanymi uczuciami. Zastanawiam sie jednak przede wszystkich nad reakcja ludzi starszych, ktorzy w wiekszosci wypadkow gorzej przystosowuja sie do zmian Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Następca Jana Pawła II - Polakiem 07.04.05, 03:14 Ludzie starsi i tak od religii nie odejdą, bo blisko czas rozliczeń. A poza tym - takie uprzedzenia są złem i należy je zwalczać w taki właśnie łagodny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Następca Jana Pawła II - Polakiem 07.04.05, 03:12 Z tej samej zasady skorzystał chyba Wojtyła, który być może ze względów politycznych został papieżem. Odpowiedz Link Zgłoś
major.dudek Re: CZARNY PAPIEZ 06.04.05, 17:53 www.nczas.com/nczas.cgi?a=show_article&id=2481 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna.rokita Re: CZARNY PAPIEZ 07.04.05, 02:55 Jestem jak najbardziej za czarnym papiezem.Afryka tego potrzebuje, chociazby ze wzgledu na rozprzestrzeniajacy sie w niej Islam. Tak wiec Arinze:) Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: CZARNY PAPIEZ 07.04.05, 03:19 Ja nie wiem czy Afryka bardziej potrzebuje islamu czy katolicyzmu. Pewnie wody, żarcia i leków. W Ameryce Pd mają katolicyzm, a także prostytucję dzieci, niszczenia śwuiatowych zasobów zieleni, zagęszczenie dyktatorów i narkotykowych bossów. Przewroty, zamachy, itp. Katolicyzm nie przeszkadza też w wojnach etnicznych w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś