20.04.05, 20:24
Przypuszczam, że średnia wieku piszących na forum zawyżając jest w okolicy 25-
30 lat. Nikt z Was nie pamięta innego papieża niż Jana Pawła II - był od
zawsze. Ja jestem ostro ponad tą podaną średnią wieku. Urodziłam się za Jana
XXIII, dobrze pamiętam pontyfikat Pawła VI, byłam już dorosła gdy papieżem
został Jan Paweł I i a zaraz potem nasz papież Jan Paweł II. Powiedzieć Wam
jak było przed 1978 r. Gdzieś daleko w Watykanie był Papież, na każdej
niedzielnej mszy wspominano go w sakrametnych słowach "moódlmy się za Ojca
świętego papieża .... i to wszystko. Ważniejszy był Prymas , miejscowy
Biskup. I teraz tak też będzie. Benedykt XVI złoży jedna kurtuazyjną wizytę w
kraju rodzinnym Wielkiego Poprzednika i zajmie się kościołem światowym.
Proponuje więc modlić się aby miejscowi Pasterze byli światli i umieli
poprowadzić polski Kościół Katolicki w XXI wieku, bo jak na razie to czarno
to wiedzę. Pozdrawiam :))
Obserwuj wątek
    • neptyk-sceptyk Re: Papież 21.04.05, 00:16
      Ech. Jak już się trafi mądra wypowiedź, to brakuje chętnych i odważnych do
      dyskusji. Smutne.

Jeśli zas chodzi o mritum Twej wypowiedzi, to zgadzam się z nią w 100%. I nawet
      mam pozytywne nastawienie do tego zjawiska.
      • wanda43 Re: Papież 21.04.05, 06:37
        O czym tu dyskutowac,taka po prostu jest prawda.W tamtych czasach kosciol byl
        kosciolem,a polityka,polityką.Teraz wszystko się zamazało.Kazalnice czesto
        zamienily sie w mownice,a ksieza w agitatorow.Zrobilo sie za malo Boga,a za duzo
        polityki w kosciele.W tamtych czasach księżą zyli znacznie skromniej i byli
        blizej wiernych.Teraz wiekszosc,to nadęte,pyszałkowate bufony,opływajace w
        dostatek.Liczy sie tylko kasa,kasa,i tylko kasa.Ich postępowanie ma sie nijak do
        nauk Jezusa.Moze sami są niewierzący?
      • kotek.filemon Re: Papież 21.04.05, 09:31
        > Ech. Jak już się trafi mądra wypowiedź, to brakuje chętnych i odważnych do
        > dyskusji. Smutne.

A co tu dyskutować? Zgadzam się w 100% z rozpoczynającą wątek. Technicznie
        rzecz biorąc równiez jest to czwarty papież za mojego życia, ale za czasów
        Pawła VI i JP I znajdowałem się na poziomie pieluch, zatem całe moje świadome
        życie przypada na pontyfikat Jana Pawła II. Z rozmów ze starszymi członkami
        mojej rodziny widzi mi się, że kiedyś papież to był ktos bardzo daleki, o kim
        się wiedziało, że istnieje i przewodzi, ale niewiele poza tym. O polityce
        kościoła powszechnego zaczęło się wśród wiernych mówić dopiero za Vaticanum II,
        który niewątpliwie był najważniejszym wydarzeniem w KK w XX wieku.

Podejrzewam, że teraz nastąpi powolny powrót do normalności. Benedykt XVI złoży
        jedną kurtuazyjną wizytę duszpasterską w naszym kraju i szluss...
        • piotr7777 Re: Papież 21.04.05, 10:06
          Póki nunjuszem w Warszawie będzie Polak - arcybiskup Kowalczyk lub ktoś inny -
          wiele się w relacjach między polskim kościołem a Stolicą Apostolską nie zmieni -
          to takie moje spostrzeżenie.
          O ile się oriemtuję Jan XXIII był bardzo popularnym i lubianym papieżem na
          całym świecie. Paweł VI może mniej ale też nie był już wyniosłym władcą a Jan
          Paweł I był podobnie bezpośredni i serdeczny jak jego znany nam wszystkim
          następca.
          Czasy, w których papież siedział za murem a wierni go tylko "czcili" już
          bezpowrotnie minęły - w dobie TV i internetu papiestwo nie może się ukrywać.
    • ned_pap Re: Papież 21.04.05, 12:23
      Niekoniecznie. Byc moze Jan Pawel II stworzyl nowy standard kierowania
      Kosciolem. Jezeli Benedykt XVI zechcialby pracowac rowniez w ten sposob,
      bariere tworzylyby tylko roznice jezykowe i kulturowe. Sadze, ze gdyby teraz
      powrocono do tradycji Papieza zamknietego za murami Watykanu, bylby to upadek
      tej instytucji i powazny problem dla Kosciola.
    • piotr7777 Re: Papież 21.04.05, 15:16
      morka5 napisała:

> Przypuszczam, że średnia wieku piszących na forum zawyżając jest w okolicy 25-
      > 30 lat. Nikt z Was nie pamięta innego papieża niż Jana Pawła II - był od
      > zawsze. Ja jestem ostro ponad tą podaną średnią wieku. Urodziłam się za Jana
      > XXIII, dobrze pamiętam pontyfikat Pawła VI, byłam już dorosła gdy papieżem
      > został Jan Paweł I i a zaraz potem nasz papież Jan Paweł II. Powiedzieć Wam
      > jak było przed 1978 r. Gdzieś daleko w Watykanie był Papież, na każdej
      > niedzielnej mszy wspominano go w sakrametnych słowach "moódlmy się za Ojca
      > świętego papieża .... i to wszystko. Ważniejszy był Prymas , miejscowy
      > Biskup. I teraz tak też będzie. Benedykt XVI złoży jedna kurtuazyjną wizytę w
      > kraju rodzinnym Wielkiego Poprzednika i zajmie się kościołem światowym.
      > Proponuje więc modlić się aby miejscowi Pasterze byli światli i umieli
      > poprowadzić polski Kościół Katolicki w XXI wieku, bo jak na razie to czarno
      > to wiedzę. Pozdrawiam :))
      Coś o Janie XXIII - nie tak dawno polska telewizja pokazał film pt. "Dobry
      papież Jan", oczywiście nie wszystkie fakty są pawdziwe, ale potwierdza to, że
      Jan XXIII, papież odnowy, był skromnym, sympatycznym i otwartym człowiekiem. To
      właśnie on zerwał z celebrą.
      Ty masz skojarzenia z jego następcą, Pawłem VI - ostatnim papieżem, mowiącym o
      sobie w liczbie mnogiej i stale korzystającym z lektyki (potem ponoć oddał ją
      na cel charytatywny) ale także pierwszym, który nie nosił korony. Zarazem żyłaś
      w PRL gdzie neiwiele mówiono o sprawach Kościoła. Jednak papież miał przyejchać
      do Polski z okazji Millenium chrześcijaństwa - władze się nie zgodziły, dlatego
      na Jasnej Górze stał pusty fotel. Myślę, że gdyby przyjechał byłby przyjęty
      serdecznie.

Powtarzam raz jeszcze - czasy, w których papież był oderwanym od ludu
      pomazańcem Bożym minęły bezpowrotnie i to nie tylko za sprawą pontyfikatu
      polskego papieża choć oczywiście w dużym stopniu dzieki niemu.
      • morka5 Re: Papież 21.04.05, 21:18
        Zgadzam się z Toba, że Papież przy obecnym rozwoju środków przekazu nie może
        schować sie za spiżową bramę. Mimo wszystko nadal twierdzę, że ten pontyfikat
        będzie inny dla Tych co nie znają innego niż Jana Pawła II. Nie znaczy że zły
        ale inny w odczuwaniu przez przeciętnego młodego Polaka. A co do tego że żyłam
        większość swojego życia w PRL i wtedy mało mówiono o sprawach Kościoła. Tak
        mało w oficjalnych mediach ale Kościól był i informacje o Nim nie koniecznie
        muszę pobierać z porannej gazety czy TV. Wystarczy w nim być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka