kossmann 27.04.05, 14:10 Podobno jednak nie ujawni. Jesli nie ujawni to kogo i na czyje polecenie IPN chce szantazowac????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaczepiel Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 14:27 Nie!Nie mojego dziadka! Odpowiedz Link Zgłoś
hegemon72 nie lac do PiSuaru!!! 27.04.05, 17:38 Populizmowi i Socjalizmowi mowimy NIE!!! Lidze Partii Rosjan tez!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: nie lac do PiSuaru!!! 27.04.05, 17:43 Co do LPR to sie zgadzam. A tak miedzy Bugem a Prawda - masz powod zeby bac sie PiS-u? Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi Diabelek Kieres podlozyl solidna wiazke drewna .. 27.04.05, 18:26 Diabelek Kieres podlozyl solidna wiazke drewna pod polski kociol w katolickim piekielku. Teraz dopiero bedzie sie palic. Teraz bedzie bulgotac. Wszystko to jest takie zalosne, ze juz wolalbym poczytac opis ze spustu surowki w jakiejs nowootwartej hucie lub z wjazdu pociagu na nowouruchomiony peron z przecinaniem wstegi przez towarzysza Macierewicza, moze byc Gierek, ale on niestety juz nie zyje. Poczulem wielka sympatie i szacunek do ojca Hejmo. Powinien sobie znalezc adwokata i sciagnac z Kieresa z jeden lub dwa miliony za nareszenie godnosci osobistej. Tylko tak mozna zwalczyc oszolomow, debili, kretynow, polglowkow ubecko lustracyjno, solidarnosciowych. Po kieszeniach ich... nie wazne czy to Kieres, czy Moniczka, czy Wildstein, czy Rydzyk, czy Nowak profesorem zwany. Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Diabelek Kieres podlozyl solidna wiazke drewn 27.04.05, 18:32 Przeczytales to w pracy magisterskej Olka Kwasniewskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
erpe Re: Diabelek Kieres podlozyl solidna wiazke drewn 27.04.05, 21:47 Zgadzam się z wroxi.Kieres oraz cały IPN popelnił bląd po raz trzeci. Historycy IPN-u nie potrafią właściwie pracować dla dobra pamięci narodowej. Do tego potrzebni są obiektywni specjaliści od wywiadu i kontrwywiadu. Znający sposoby pracy wywiadu. A tak to tylko słyszymy chihot historii. Komuniści są czyściutcy jak zła a winni całego bagna są donosiciele dziennikarze i pazerni księża o zawistnych stoczniowcach nie wspomnę. Może zakarzmy jawnej działalności IPN-u na 2;3;5 lat i domagajmy się po tym czasie pełnej listy sprawdzonych tajnych pracowników SB z pełna konsekwencją tego ujawnienia. Bo inaczej historia pęknie ze smiechu a świat straci do nas szacunek. Odpowiedz Link Zgłoś
pies333 Re: Diabelek Kieres podlozyl solidna wiazke drewn 28.04.05, 06:35 Co ja sadze, Ja sadze ze takich naukowcow, historykow jak Kiers trzeba jak najszybciej poslac w niebyt. Nawet jak tam cos bylo, i ktos cos donosil, to zadaniem tej instytucji jest rejestrowanie, nie oglaszanie Tylko taka umyslowa prstytutka jak Kieres cos takiego mogl zrobic Ale poki Polska nie wyrobo sobie normalnych procedur, takie gnidy jak Kiers zawsze bedca na gorze Z Powazaniem (szczegolie dla wszawego profesora) Pies Odpowiedz Link Zgłoś
jojek3000 Re: Diabelek Kieres podlozyl solidna wiazke drewn 28.04.05, 08:45 Zgadzam sie z wroxi. Dlaczego ta umyslowa prostytutka Kieres uzurpuje sobie prawo do sadzenia. Robi to jednoosobowo(?) i bez mozliwości obrony o.Hejmo.Kto mu daje takie prawo? Dlaczego robi to za posrednictwem mediów? Dlaczego "oskarżony" dowiaduje sie o tym jako ostatni i z mediów? IPN ze swymi sentencjami, utrzymywane z podatków należałoby natychmiast rozwiazac. Nie wykonuje swoich stautowych zadań. Jest rozgłośnia a instytutem. Tak przez glupote Kieresa zlinczujemy ojczulka... Precz z Kieresem!! Dwa miliony odszkodowania to mało! Połamać go kołem należy! Na pohybel!! Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: nie lac do PiSuaru!!! 27.04.05, 20:24 Przecież głupich należy się bać..Nie wiadomo co im do łba strzeli...a Kaczorki dużo dziwnych pomysłów mają... Odpowiedz Link Zgłoś
read1 do analfabety z SLD hegemon72 28.04.05, 09:23 Nie zauważyłeś kapciu, że pomyliłeś wątki? Ten wątek jest o próbie skompromitowania lustracji (niestety pewnie udanej) przez SBecje wykorzystując do tego naiwność Kieresa i śmierć Papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
wroxi Zwichniete psychicznie spoleczenstwo i panstwo 27.04.05, 14:41 Zwichniete psychicznie spoleczenstwo i panstwo ze swymi idiotycznymi problemami. Jakie to ma znaczenie, czy i kto donosil na Wojtyle. Wojtyla nie zyje, ustroju komunistycznego nie ma, a Kosciol zawsze mial sie dobrze. Teraz ma sie szczegolnie dobrze materialnie, a za komuny nie mial prawie problemow z owieczkami. Komunisci pilnowali bowiem moralnosci seksualnej obywateli i zapewniali cenzure obyczajowa w literaturze, radio,tv i w filmach. IPN i Kieres wydaja niepotrzebnie grube miliony zlotych na podtrzymywanie psychozy ubecko lustracyjnej w spoleczenstwie. Ciekawe byloby oszacowanie strat w gospodarce wynikajacych z obnizenia przedsiebiorczosci i pracowitosci spoleczenstwa w wyniku dzialan IPN. Nie wykluczone, ze straty te sa wielokrotnie wieksze od budzetu tej pasozytniczej instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Zwichniete psychicznie spoleczenstwo i panstw 27.04.05, 16:26 wroxi napisał: > Jakie to ma znaczenie, czy i kto donosil na Wojtyle. > Wojtyla nie zyje, ustroju komunistycznego nie ma, Ano takie, aby Tobie lub komukolwiek innemu nie przychodziły do głowy takie rzeczy .... by każdy podejmując się takiego zadania wiedzial, że wcześniej, czy później dosięgnie go kara. Odpowiedz Link Zgłoś
turecki4 Re: Zwichniete psychicznie spoleczenstwo i panstw 27.04.05, 16:34 No tak, widać cytat muftiego i wszystko jasne... Ciekawe tylko komu i co donosił, bo na razie to tylko zarzut bez pokrycia. Po kiego grzyba już teraz ujawnili> BEz dowodó? Odpowiedz Link Zgłoś
charli Hejmo konfident, Papież w Hitlerjugen, Petz pedofi 27.04.05, 17:19 Hejmo konfident, Papież w Hitlerjugen, Petz pedofil... wszyscy święci w tym kościele uczą jak ludzie mają postępować.... i dyktują co kto ma robić... i biorą co łaska za chrzest, bierzmowanie, wesele i pogrzeb. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
marcinosek To Kiszczak jest winien, a nie Kieres!!!!!!!!! 27.04.05, 17:26 Pomysły z inwigilowaniem dobrych ludzi i łamaniem kręgosłupów moralnych innym pochodzą z głowy aparatu bezpieczeństwa. To ich powinno się piętnować! Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: Hejmo konfident, Papież w Hitlerjugen, Petz p 27.04.05, 17:31 Kazde srodowisko ma swoje swinie. Sa jednakze srodowiska, ktore skladaja sie w wiekszosci ze swin. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: Hejmo konfident, Papież w Hitlerjugen, Petz p 27.04.05, 20:22 Już nie chcę zgadywać z kogo ( czy z czego) składa się Twoje ?? Miłych snów... Odpowiedz Link Zgłoś
x-y-z Re: Zwichniete psychicznie spoleczenstwo i panstw 28.04.05, 09:02 Cytat muftiego nie ma tutaj nic do rzeczy, jestem Polką stąd (z dziada pradziada).... cytuje muftiego, bo mi sie podoba takie honorowe podejście do sprawy... nie jestem rasistką, jestem osobą tolerancyjną i to bardzo... nie toleruję jednak, wszystkich tych osób, które szkodzą mi, albo mi - poprzez państwo Odpowiedz Link Zgłoś
alekx_s Do internautów - Zażądajmy ujawnienie wszyskich ak 27.04.05, 23:21 Chciałbym zachęcić wszyskich internautów, wystąpmy do naszych "kochanych" władz, aby przecieły dalszą możliwość żąglowania faktami. NIECH AKTA STANĄ SIĘ JAWNE, A SPOŁECZEŃSTWO OCENI, KTO BYŁ SZPIEGIEM. Nie pozwólmy, aby "grupy trzymające władzę", "grupy nacisku" i inni chętni do manipulowania informacją mogli dalej bawić się w swoje gierki. Zażądajmy od IPN-u ujawnienia akt. Wysyłajmy petycje do Prezydenta, Premiera, Marszałka Sejmu oraz każdego posła i senatora o konieczności ujawnienia wszystkich nietajnych akt poprzedniego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
golcon Re: Do internautów - Zażądajmy ujawnienie wszyski 28.04.05, 08:14 alekx_s masz całkowitą rację. Od początku istnienia IPN domagałem się upublicznienia tajnych agentów. Jeśli nie potrafią bądź nie chcą zrobić to pracownicy IPN, zwolnić tych nierobów. Ustawowo nakazać natychmiastowe opracowanie list tajnych współpracowników SB z pełnymi danymi osobowymi. I niech nie pieprzy Pan Kieres o tragediach szpicli i donosicieli. Niech za własne pieniąsdze te gnidy się oczyszczają. Osobiście to wisi mi teraz po 15 latach kto na kogo donosił. Ale trzeba wyrwać to narzędzie szantażu politycznego Pana Kieresa i jego popleczników. Raz na zawsze przeciąć ten wrzód. To na odległość się czuje, że chłopcy Kieresa bawią się pseudobadaniami za pieniądze podatnika. Pan Kieres okazał się obrzydliwym graczem tej instytucji, "jedyny sprawiedliwy", który jednych oczyszcza drugich żywcem grzebie. IPN powinno się rozwiązać, pieniądze przeznaczyć na edukacje zaniedbanych regionów. Oszołomy niech bawią się w lustracje za własne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
don_caballero Re: Zwichniete psychicznie spoleczenstwo i panstw 28.04.05, 00:09 Odnośnie stróżów moralności - proszę troszeczkę postudiować historię, chociażby takich miast jak Tychy w woj. śląskim. Zastanawiające, że największe gaduły na forum zamiast nieść konkretną treść, wyróżniają się jedynie plotkarskim bełkotem. Ja zdaję sobie sprawę, że "wolność słowa", że łatwo się ukryć pod pseudonimem, ale troszkę odpowiedzialności za słowo... Zwłaszcza jeśli krytykuję się tych, którzy z wyżej wymienioną odpowiedzialnością mają problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Brak profesjonalizmu w IPN 27.04.05, 14:49 "Powiem / nie powiem, widzialem ze jest ale nie powiem, pan/pani nie jest agentem bo widzialem, lista agentow ale i nie-agentow" Przez miesiace spoleczenstwo jest wystawione na wypowiedzi pracownikow IPN, z prezesem Kieresem na czele, ktore absolutnie nie licuja z powaga jaka ta organizacja powinna pokazywac. Czy ktos ma wplyw na decyzje kto jest zatrudniony w tym interesie? Jak na razie kadra IPN wykazuje mentalnosc dzieci z przedszkola, no moze pierwszych klas szkoly podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Sąd kapturowy i bezprawie ot cały IPN 28.04.05, 01:29 Jakiś historyk mówi że gdzieś coś widział w aktach i na tej podstawie człowiek jest skazywany na banicje. Najlepsze że dowie się o tym z telewizji. I to wszystko na podstawie notatek siepaczy państwa trzeciego świata jakim był PRL. Jakieś prawo do obrony ? Jakieś prawo do sądu ? Brak jasnych zasad kogo uznać za agenta. Już nie chodzi o to czy i w jaki sposób ten zakonnik współpracował z SB, tylko o to że w państwie prawa muszą być jasne procedury. No ale w Polsce czas płynie powoli i plebs się będzie dalej podniecał lustracją i IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
ct4 [...] 28.04.05, 01:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ct4 [...] 28.04.05, 01:37 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kpix O cholera,a tyle bylo faceta w telewizji 27.04.05, 15:44 w zwiazku ze smiercia Papieza... Odpowiedz Link Zgłoś
wilczysko1 G... prawda, Kieres to karierowicz i uczyni każde 27.04.05, 15:45 świństwo aby ostać przy stołku.Rozp... w p... ten cały IPN i to będzie właściwy krok na drodze do sprawiedliwości dziejowej a zaoszczędzoną forsę dla bezrobotnych i rolników jako rekompensata za straty związane z wejściem do UE. Odpowiedz Link Zgłoś
worgules Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:47 Czy młodzież krakowska ukrzyżuje ojczulka/?C0o na to młodzież KUL -owska?A stronnictwo moherowe? Czy będzie transmisja w TVN?Sprawozdawcą Pochankę? Czy wyprzedzi ich Lis? Tyle pytań.... Odpowiedz Link Zgłoś
j.zwolski Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:48 No prosze IPN twierdzi ze to Hejmo donosił SB na Wojtyłe... Odpowiedz Link Zgłoś
fromagreatheight Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:52 Nie wiem jak to jest formalnie uregulowane, ale czy takich oświadczeń nie powinien specjalny sąd wygłaszać - coś jak Sąd Lustracyjny w przypadku polityków ? Rzecz jasna Hejmo może pozwać Kieresa o naruszenie dóbr osobistych, ale to pośrednia droga i zakłada, że najpierw można człowieka krzywdzić (jeśli był niewinny oczywiście), a potem dopiero rehabilitować. Śmierdzi to średniowieczem. Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 17:10 Ja tez nie wiem jak to jest uregulowane, ale wydaje mi sie, ze publiczne pietnowanie osób na podstawie oswiadczenia szefa IPN, czy dziennikarza hobbysty jest samosadem. Orzekaniem powinien zajmowac sie sad, podejrzany powinien miec mozliwosc obrony, lub chociaz zapoznac sie z materialem zanim ten zostanie upubliczniony. W tej procedurze powinno tez byc miejsce na odwolanie sie do innej instancji. Inna sprawa, to to, ze wszyscy obywatele powinni byc jednakowo traktowani, równiez TW. A kogo teraz pan Kieres wyciagnie z kapelusza? A o kim zapomni? Wg jakich zasad dokona wyboru? Czy tylko tego, ile mozna zarobic na kolejnej publikacji? Przeciez to Kieres decyduje jednososbowo (a moze i nie jednoosobowo), kogo rzucic na pozarcie gawiedzi. Na razie to wyglada, ze demokracja jedno, a my sobie i tak zlinczujemy ojczulka. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Trudno sie nie zgodzic: powinna istniec procedura 27.04.05, 17:49 ujawniania sprawdzonych i potwierdzonych przez IPN dokumentow obciazajacych. Na pewno nie powinno to byc zajeciem drektora IPN. Osoba obciazana zarzutami winna byc poinformowana wczesniej tak by mogla przygotowac swoje otoczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies333 Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 28.04.05, 06:46 a czy mozna Kiersa poslac do rabania drzewa, bo widac profesor tepy jak pien Odpowiedz Link Zgłoś
aguniak27 Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:49 No to niezły pasztet...... Odpowiedz Link Zgłoś
jelop75 skandal!! 27.04.05, 15:50 Czy Hejmo, ktory pracuje we Włoszech albo Watykanie nie jest przypadkiem obywatelem Watykanu i czy w takim razie nie mozna go scigac za szpiegostwo? Odpowiedz Link Zgłoś
yo_r Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:50 To okropne. Chyba wolałabym tego nie wiedzieć. Nie chcę nikogo osądzać. Pociesza mnie to, ze nasz Papież na pewno by mu wybaczył. Odpowiedz Link Zgłoś
aguniak27 Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:52 Dokładnie... i tak powinniśmy podejć do tej informacji. NIe ferujmy wyroków. Ja również jestem w tej chwili w szoku, ale trzeba temu nieszczęśnikowi wybaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mangold A może Wojtyła brał przykład z Jezusa..... 27.04.05, 15:53 ... i to właśnie Hejmo był jego prywatnym Judaszem?? Sami tego chcieliście, oszołomki !!! Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: A może Wojtyła brał przykład z Jezusa..... 27.04.05, 17:24 Jureczek Urban? Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: A może Wojtyła brał przykład z Jezusa..... 27.04.05, 17:30 Piotruś Wierzbicki ?? Bo styl podobny .... Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: A może Wojtyła brał przykład z Jezusa..... 27.04.05, 17:37 No wlasnie. Styl.... Odpowiedz Link Zgłoś
mangold Re: A może Wojtyła brał przykład z Jezusa..... 27.04.05, 20:23 No właśnie...musisz poprawić, bo zbyt rozpoznawalnyPiotrze W. jesteś.... Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Credo o. Hejmo to: 27.04.05, 15:53 "Posłał mnie, abym ubogim niósł dobrą nowinę, więźniom głosił wolność, a niewidomym przejrzenie, abym uciśnionych odzyskał wolnymi" ... i pewnie to czynił najlepiej jak potrafił. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztadla LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 16:12 To naprawdę przykre jak u nas odbierana jest nauka Ojca Świętego. Obawiam się, że dla większości Polaków osoba Jana Pawła II to jednak tylko jakiś sposób na leczenie narodowych kompleksów. Był wielkim Polakiem - to postawmy mu pomnik, a nie wybudujmy hospicjum. co do "ujawnienia": Papież w swoim życiu przebaczył człowiekowi, który chciał zrobić coś dużo gorszego niż to co robił ojciec Hejmo, przebaczył swojemu niedoszłemu mordercy. Nie rozumiem dlaczego prof. Kieres właśnie teraz ujawnił nazwisko donosciela? Niestety jedyną prawdziwą odpowiedzią wydaje się być ta, że faktycznie chciał zaistnieć medialnie, zapewnić drugą kadecję, przypodobać społeczeństwu, zasmuconemu śmiercią Karola Wojtyły. Co gorsza chciał się chyba też przypodobać politykom prawicy. Niestety, profesor Kieres, którego dotąd ceniłem, gra na najniższych instynktach: daje społeczeństwu pretekst do oburzenia się, wyładowania negatywnych emocji i dostarcza idealnego kozła ofiarnego, czarnej owcy. A prawda jest taka, że między czxarnym a białym jest dużo odcieni, a powody dla których ludzie podejmowali współpracę z SB są rozmaite, często dramatyczne. Powód do oburzenia będą też mieli politycy prawicy. Giertych będzie sobie mógł nareszcie pogrzmieć, a Rokita strzelić pseudointeligencką gadkę. A ja się pytam: po co? po co to wszystko? Przecież papież nigdy nie chciał zobaczyć swojej teczki. Może wskazane byłoby to w przypadku innej osoby, ale dlaczego akurat w przypadku Jana Pawła? Człowieka kierującego się w życiu miłosierdziem i wolą przebaczenia. Obawiam się że przyczyną są podane przeze mnie wyżej powody. Ponadto Kieres zrobił jeszcze jedną rzecz niegodną: skazał ojca Hejmo na śmierć społeczną. Nie wiem czy jego obecna krzywda może zrekompensować krzywdę doznaną przez papieża. Jestem natomiast pewien, że papież by tego nie chciał. Odpowiedz Link Zgłoś
olany_klient Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 16:29 tomasztadla napisał: > co do "ujawnienia": Papież w swoim życiu przebaczył człowiekowi, który chciał > zrobić coś dużo gorszego niż to co robił ojciec Hejmo, przebaczył swojemu > niedoszłemu mordercy. Nie rozumiem dlaczego prof. Kieres właśnie teraz ujawnił > nazwisko donosciela? Niestety jedyną prawdziwą odpowiedzią wydaje się być ta, > że faktycznie chciał zaistnieć medialnie, zapewnić drugą kadecję, przypodobać > społeczeństwu, zasmuconemu śmiercią Karola Wojtyły. Co gorsza chciał się chyba > też przypodobać politykom prawicy. > Kieres wykonuje tylko swoje obowiązki, do których został powołany - nic więcej. Można dyskutować czy robi to dobrze, czy źle ale nie można mu tego zabronić. > Niestety, profesor Kieres, którego dotąd ceniłem, gra na najniższych > instynktach: daje społeczeństwu pretekst do oburzenia się, wyładowania > negatywnych emocji i dostarcza idealnego kozła ofiarnego, czarnej owcy. A > prawda jest taka, że między czxarnym a białym jest dużo odcieni, a powody dla > których ludzie podejmowali współpracę z SB są rozmaite, często dramatyczne. > Masz rację, dlatego należy ujawniać WSZYSTKIE dokumenty nietylko nazwiska, abyśmy mogli poznać te powody, by każdego TW ocenić indywidualnie. > > A ja się pytam: po co? po co to wszystko? Przecież papież nigdy nie chciał > zobaczyć swojej teczki. Może wskazane byłoby to w przypadku innej osoby, ale > dlaczego akurat w przypadku Jana Pawła? Człowieka kierującego się w życiu > miłosierdziem i wolą przebaczenia. JPII był wspaniałym człowiekiem i pewnie wielu z nas po poznaniu prawdy o O. Hejmo zachowa się tak jakby JPII sobie tego życzył. > Ponadto Kieres zrobił jeszcze jedną rzecz niegodną: skazał ojca Hejmo na >śmierć społeczną. Jest coś takiego jak odpowiedzialność człowieka za swoje czyny - za wszystkie czyny - te dobre i te złe, dlatego ojciec Hejmo właśnie teraz ponosi konsekwencjie swoich czynów i musi się z tym zmierzyć, jak każdy odpowiedzialny człowiek.... Odpowiedz Link Zgłoś
turecki4 Najpierw wyrok, a dowody póżniej????!!!!! 27.04.05, 16:37 ...byli już tacy. Kieres widocznie lubi takie styl działania. OBlepimy błotem, a potem zobaczyy ile z tego błota się przyklei. Do tego nie był powołany. Odpowiedz Link Zgłoś
tomciu111 Re: Najpierw wyrok, a dowody póżniej????!!!!! 27.04.05, 22:49 turecki4 napisał: > ...byli już tacy. Kieres widocznie lubi takie styl działania. OBlepimy błotem, > a potem zobaczyy ile z tego błota się przyklei. Do tego nie był powołany. cHCIAŁES CHYBA POWIEDZIEĆ "UB-lepimy " błotem , bo to styl działania propagandy komunistycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
niezapowiedziany Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 16:37 co do przebaczania przez Papieza. Papiez przebaczyl Ali Agcy, ale 1) wszyscy wiedzieli co zrobil 2) ponosi kare 3) rzeczywiscie chyba zaluje i po 4) mysle tez, ze powiedzial cos waznego Papiezowi (bo to byla reakcja chwili i to spotkanie i uscisk jaki widac na zdjeciach); ale to jest mniej wazne. Przebaczenie musi byc poprzedzone prawda i jawnoscia. I to tez Papiez mowil. Nie traktujcie spraw wybiorczo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasztadla Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 16:49 > co do przebaczania przez Papieza. Papiez przebaczyl Ali Agcy, ale 1) wszyscy > wiedzieli co zrobil 2) ponosi kare 3) rzeczywiscie chyba zaluje i po 4) mysle > tez, ze powiedzial cos waznego Papiezowi (bo to byla reakcja chwili i to > spotkanie i uscisk jaki widac na zdjeciach); ale to jest mniej wazne. Papież przebaczyl Agcy już 4 dnia pobytu w szpitalu (był komunikat) czyli w maju 1981, spotkali się dopiero w grudniu 1983 radzę przejrzeć kroniki. Za papieża juz wypuścili, teraz siedzi w Turcji. Tyle, że to wszystko naprawdę nie ma znaczenia najgorsze jest to co napisałeś "Papiez przebaczyl Ali Agcy, ale (...)" => właśnie o to chodzi, że przebaczenie, prawdziwe przebaczenie nie zna żadnego "ale". Papież sobie teraz siedzi na górze i mysle, że mu sie to wszystko nie podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 17:27 Wojtyla byl jedynym czlowiekiem, który mial moralne prawo osadzenia i przebaczenia tym, którzy m.in. donosili na niego. Skoro Kieres znal materialy od czterech lat (a wiedzial, ze któregos dnia wyjda na jaw) mial wystarczajaco dlugo czasu, by sprawe przy pomocy papieza wyjasnic w sposób cywilizowany, w duchu chrzescijanskiej cywilizacji. No ale postanowil to zrobic na wlasne konto, z iscie rewolucyjna pryncypialnoscia. Molodiec !!! Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk szare, biale i czarne................... 27.04.05, 17:30 Nie mozna (okazuje sie ze mozna) z jednej strony glosic z ambon pewne wartosci a z drugiej potajemnie postepowac w sprzecznosci z tymi wartosciami. Po stokroc wole tych, co rozumiejac historyczne uwarunkowaniania Polski w tamtych czasach decydowali sie jawnie angazowac w rzczywistsc niejednokrotnie lamiac wlasne przekonania. Jakkolwiek by nie ujawnic tego (jak zreszta kazdego innego) faktu, zawsze znajda sie tacy co zamiast zajac stanowisko wobec samego faktu, tutaj zdradliwego donosicielstwa, zaczna doszukiwac sie powodow dla ktorych fakt ten zostal ogloszony teraz i tutaj a nie za 5 lat i gdzie indziej. Jest to jedna z przyczyn dla ktorej po 15 latach demokracji trzeba bylo podchodow dziennikarza by ktos powaznie zajal sie nazwiskami na liscie. Pan Kieras moglby rowniez podobnie do szefa amerykanskiego FBI kompletowac sobie prywatne teczki by moc w Polsce rzadzic. Fakt wczesniejszych zapowiedzi pana Kierasa mial przede wszystkim przygotowac na to "zainteresowane" osoby by uniknac jakis tragedi. Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniogorski Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 17:48 Jeśli Kieres teraz by o tym nie powiedział to za jakiś czas jakby sprawa jednak wyszła na jaw , wszyscy darliby się dlaczego nie powiedział tego wcześniej. Przecież ten facet siedzi między młotem a kowadłem.Tu się nigdy nikomu nie dogodzi. Tu się ciągle pieprzy o tym co jest najmniej ważne. To taki porąbany kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
rap97 Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 27.04.05, 18:35 Jaka nauka Ojca Swietego???? Kto ją zna - ale tak naprawde ?Przeciez to katolickie społeczenstwo nie zna Pisma sw. ( podobno jest zalecane czytanie ), nie zna ilości Ewangelii , listow i ich autorow. Nie mowiac o znajomosci poruszania sie miedzy Starym a Nowym Testamentem. Wszystko tylko powierzchownie, nie za gleboko. Ale czemu??? Odpowiedz Link Zgłoś
alekx_s czy to wszystko nie jest KAMPANIĄ REKLAMOWĄ? 27.04.05, 23:38 Odnoszę wrażenie, że to wszystko, co się teraz dzieje odnośnie ujawniania "szpiegów" jest jedną wielką kampanią reklamową książki "kto szpiegował Papieża" (nie pamiętam dokładnie tytułu). Jest też możliwe, że ludzie IPN-u zazdroszczą autorowi przyszłej książki i chcą ją spalić jeszcze przed opublikowaniem. Niestety nie widzę żadnego sensu publikowania takich informacji, informacji bez jednoczesnego udostępnienia dokumentów potwierdzających te fakty. Profesor Kierez może je udostępni za miesiąc - czemu? Może jeszcze ich nie przeczytał? Przecież "lista Wildsteina" pokazała, że pracownicy IPN-u nie potrafią odróżnić szpiega od osoby poszkodowanej. Powinno się ich wszystkich zwolnić i odebrać wynagrodzenia za całą "pracę". Dla mnie jest to przykre, że bez dania możliwości zapoznania się i ustosunkowania zainteresowanych są upubliczniane takie informacje. Alekx Odpowiedz Link Zgłoś
pies333 Re: LUDZIE, WY NIC NIE ZROZUMIELIŚCIE!!! 28.04.05, 06:55 Kieres to profesor? Historyk to z humanista? Ile tego humanizmu u Kieresa? Smierdzi mi to stara pasztetowa i zebysmy sie jak najszybciej pozbyli takich"profesorow" Co sobie i wam bracia Polacy zycze Odpowiedz Link Zgłoś
snajpe_ru Do tomaszatadla! 28.04.05, 08:33 masz absolutnie racje !jezeli JPII nie chcial widziec zawartosci swojej teczki , to trzeba bylo to USZANOWAC! teraz nie widze sensu zeby IPN dalej funkcjonowal,po co rozdrapywac rany,po co to wszystko!przeciez nie wiemy tak do konca czy te teczki tak naprawde sa prawdziwe , tzn, czy ktos ze zlosci nie wstawil tam wlasnie to nazwisko czy inne!Ludzie opamientajmy sie!a pan Kieres mnie rozczarowal! Odpowiedz Link Zgłoś
orku Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 15:57 dlaczego ujawnili tylko jedno nazwisko - miało być ich kilkunastu Odpowiedz Link Zgłoś
dupekzoledny Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 16:02 kwity na pozostałych są u glempa. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.klops Skoro prof. Kieres tak beztrosko wszystko ujawnia 27.04.05, 15:59 i z takim uśmiechem na twarzy, to nie dziwi że Wildstein nie miał problemów ze stworzeniem swojej listy. Może ktoś go po cichu popierał, tylko mu było wstyd robić to jawnie. Ale jak widać, już nie wstyd. Nie sądzę, żeby o. Hejmo donosił nie mówiąc o niczym Papieżowi. Sądzę że Papież był zbyt inteligentny żeby się na nim nie poznać. W każdym razie komunie niewiele pomógł ten agent. Prof. Kieresowi bardzo zależy, żeby się spodobać nowej władzy. Szkoda, wyżej oceniałem tego człowieka. Zdjęcie w GW jest świetne i ten uśmieszek kogoś kto ma władzę i rozdaje karty... Odpowiedz Link Zgłoś
zbychuk Re: Skoro prof. Kieres tak beztrosko wszystko uja 27.04.05, 18:41 Widze, ze nie ogladales koferencji prasowej IPN-u. Po pierwsze prof. Kieres w ogole sie nie usmiechal, byl bardzo zdenerwowany i wyraznie niechetnie to mowil, po drugie to byla jednoglosna decyzja celego IPN-u i wreszcie po trzecie zaproszono na to posiedzenie ksiedza, ktory jest zwierzchnikiem zakonu ojca Hejmo i on tez potwierdzil te stwierdzenia bo obejrzeniu materialow. Odpowiedz Link Zgłoś
kpt.klops Re: Skoro prof. Kieres tak beztrosko wszystko uja 27.04.05, 23:21 Wyobraź sobie że widziałem tę relację i zdania swego na temat prof. Kieresa nie zmieniam. Odpowiedz Link Zgłoś
erpe Re: Skoro prof. Kieres tak beztrosko wszystko uja 27.04.05, 22:03 IPN popełnia kolejny błąd. Ci ludzie poprostu nie potrafią prowadzić tak poważną instytucję w Polsce. Przyznajcie sie, że jesteście nieudolni. Szukajmy lepszych. Nie wszyscy muszą umieć wszystko. Dymisja to honorowe wyjście Panie Profesorze. Naprawdę. Póżniej zostanie tylko wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
olany_klient Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 16:01 Już Lizut w Tok FM gębuje – jaka to straszna rzecz się stała! Kieres ujawnił prawdę! Taaaaak, faktycznie rzecz stała się straszna, bo według Lizuta i innych prawda – szczególnie ta boląca, niewygodna i trudna, MUSI być tajna i skrywana przed ludźmi – dlatego idąc dalej tym tropem - niech się pan Lizut nie dziwi, że Rosja nie chce ujawnić dokumentów w sprawie zbrodni Katyńskiej – bo dla nich jest to również boląca, trudna i niewygodna prawda, dlatego usiłują ją utajnić, rozmazać i zapomnieć tak, jak Gazeta chciałaby zapomnieć o dokumentach SB znajdujących się w IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
rower_pancerny CIEKAWE NA KOGO KIERES DONOSIL???????????? 27.04.05, 16:08 Jestem zdegustowany tym Kieresem i jego folwarkiem zwanym IPN. Wymiotowac sie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
rower_pancerny Kieres, Wildstein, Hejmo to nie polska narodowosc 27.04.05, 16:13 polskie obywatelstwo ale narodowosc inna. Ale mieszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
trawolta No oczywiście! To są Aborygeni. 27.04.05, 17:30 I to wiadomego pochodzenia. Polacy? Też pomysł! Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Nim zaczniemy kamieniowac Ojca Konrada 27.04.05, 16:13 Zapoznajmy sie z jego dzialalnoscia przez dzieciolecia jako duchownego, duszpasterza, i rozpatrzmy ile przyniosla ta dzialalnosc. Polozmy to na jedno ramie wagi na na drugie efekty jego postepowania jako agenta bezpieki. Nie dajmy sie zwariowac oszolomom z IPN. Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszferchmin Nikt z IPN nie ocenia o. Konrada! 27.04.05, 16:18 ...więc może skończm z inwektywami pod adresem prof. Kieresa i IPN. Oni tylko ujawniają to, co jest udokumentowane, a więc wykonują obowiązki wynikające z ustawy - gdzie tu karierowiczostwo?? Wyborcza już całkiem pomieszała ludziom w głowach. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.2x Re: Nikt z IPN nie ocenia o. Konrada! 27.04.05, 16:25 lukaszferchmin napisał: > ...IPN... wykonują obowiązki wynikające z ustawy.... ----------------- Ten sposob wykonywania obowiazkow jest kpina albo policzkiem dla spoleczenstwa. Powinno sie rozwiazac ten zespol i zastapic odpowiedzialnymi pracownikami z mentalnoscia ludzi doroslych a nie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kami24 Re: Nikt z IPN nie ocenia o. Konrada! 27.04.05, 16:28 Zgadzam się. Wyglada na to, iz niektorzy nie wiedza podstawowych rzeczy i to jest tragiczne. Ludzie! Poczytajcie na temat kompetencji IPN-u.... Poza tym, Kieres jest skromniejszy niz gro polityków.... Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Re: Nikt z IPN nie ocenia o. Konrada! 27.04.05, 17:37 lukaszferchmin napisał: > Oni tylko > ujawniają to, co jest udokumentowane, a więc wykonują obowiązki wynikające z > ustawy - gdzie tu karierowiczostwo?? Wyborcza już całkiem pomieszała ludziom w > głowach. Teczki w IPN zostaly przygotowane przez SB, w dodatku sa bardzo niekompletne, a juz w ogóle nie zawieraja opinii drugiej strony. Jak tu wiec mozna mówic o udokumentowaniu czegokolwiek - przeciez to jest zaledwie udostepnianie zasobów archiwalnych. Dokumentacja w IPN jest równie wybiórcza jak Gazeta, a pól prawdy nie bedzie nigdy prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
ochd2 Re: Nikt z IPN nie ocenia o. Konrada! 27.04.05, 18:12 Kieres i całe towarzycho z IPN mają władzę. mogą ujawnić lub nie. Mogą to zrobić teraz lub potem. Pewnie daje to Kieresowi dobre samopoczucie obok niezlej kasy. Popatrzcie jak ten dupek się zachowuje. Wszyscy pytają bo puścił farbę a ten czeka, publicznie przeżywając dramat. jest w centrum zaiteresowania. typowe małostkowe podbudowywanie swojego ego. to jeszcze jeden dowod że Wildstein miał rację. ZMIENIĆ KIEROWNICTWO IPN. PRZEPROWADZIĆ WRESZCIE TĄ ZAKICHANĄ DEKOMUNIZACJĘ. niech IPN-owcy staną się zwykłymi bibliotekarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
tomciu111 Re: Nikt z IPN nie ocenia o. Konrada! 27.04.05, 22:43 nO TO DLACZEGO KIERES NIE UJAWNIŁ TEGO KILKA LAT TEMU, WIEDZIAŁ OD DAWNA O TYM. Zreszta naruszył przy tym regulamin ipn, nie miał prawa podać nazwiska O.Hejmo. Ujawnić nazwisko współpracownika w tym przypadku mogła jedynie osoba bezposrednio poszkodowana. Jesli ktoś nie nadaje sie do tak odpowiedzialnej pracy na tym stanowisku, to nie ma problemu, nie wszyscy musza byc prezesami, a moze czas pomyśleć o innej pracy np DAJCIE MU MIOTŁE I NIECH ULICE ZAMIATA. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Etyka to nie handel, ani instrument rownowagi 27.04.05, 18:14 Swoja droga dziwi milczenie zawsze skorego do pouczajacych komentarzy polskiego KK. Co oszolomy z IPN maja wspolnego z faktem,ze (o ile dobrze zrozumialem) znany powszechnie krakowski dominikanin pracowal dla SB PRL? Bo przeciez to jest zdumiewajace ! Odpowiedz Link Zgłoś
lukaszferchmin PRAWDA BOLI... 27.04.05, 16:15 ...co nie oznacza, że należy ją skrywać. Prawdziwe społeczeństwo obywatelskie buduje się na prawdzie, a nie na tajemnicach i niedomówieniach. PRAWDA NAS WYZWOLI. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: PRAWDA BOLI... 27.04.05, 16:35 Prawda czasami jest potrzebna, a innym razem szkodliwa. Coś poprawiło ujawnienie tej prawdy? Jaki miało to wpływ na demokrację - żaden, bo Hejmo nigdzie nie kandyduje. Nie donosi od dawna, więc nie poprawi też aktualnego stanu. Tak samo była potrzebna prawda o Lewinsky. Trzeba ujawniać prawdę tam, gdzie ma to rzeczywiście wpływ na życie obywateli i funkcjonowanie demokracji, a nie udawać, że się działa dla"Prawdy" i zaajmować się byle czym. Odpowiedz Link Zgłoś
adek32 Re: PRAWDA BOLI... 27.04.05, 16:48 > Prawda czasami jest potrzebna, a innym razem szkodliwa. Coś poprawiło ujawnieni > e tej prawdy? to się właśnie nazywa relatywizm. Z wielkimi "sukcesami" wszelaki relatywizm stosował Hitler i Stalin z wiadomymi skutkami. Musisz pójść do szkoły i nauczyć się co to znaczy praworządność i demokracja oraz równość wobec prawa, a później coś pisać na forum żeby się nie kompromitować w taki sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
himax KLAMSTWO BOLI JESZCZE MOCNIEJ 27.04.05, 17:57 mozna wiedziec co takiego mozna bylo doniesc na taka osobe jak Papiez? O ktorej godzinie sie modli? Ile rozancow odmawia? O ktorej godzinie komunie przyjmuje? O ktorej gdzinie zjada posilek? I co zjada? Kiedy idzie spac. Przeciez taka osoba jak Ojciec Swiety nie prowadzila zadnego prywatnego zycia. Wiadomo za to jest ze SB lubilo sobie bladzic w oblokach i wypisywac niestworzone rzeczy ktore teraz beda przypisane do tego nieszczesnika i byc moze do samego Papieza. Czekamy na wiadomosci o kochance Papieza Panie Kieres. Ciekawi nas tez Pana kochanka(i) Panie Kieres jak juz upubliczniamy ciekawe historyjki. Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Re: KLAMSTWO BOLI JESZCZE MOCNIEJ 27.04.05, 18:01 himax napisał: > mozna wiedziec co takiego mozna bylo doniesc na taka osobe jak Papiez? > O ktorej godzinie sie modli? > Ile rozancow odmawia? > O ktorej godzinie komunie przyjmuje? > O ktorej gdzinie zjada posilek? > I co zjada? > Kiedy idzie spac. Kiedy idzie do ubikacji? Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Problem w tym ze niewiadomo kto ma 27.04.05, 18:25 decydowac czy to jest "byle co" czy tez cos waznego. Szczegolnie, ze jak znam moje blizsze i dalsze otoczenie roznice w ocenach sa czesto skrajne. Wole wiec by ta ocene pozostawic mnie jako ze do ocen blizszego i dalszego otoczenia nie mam najmniejszego zaufania. A zaufania nie mam bo kiedys sie znimi bardzo liczylem a okazaly sie nic nie warte. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: IPN ujawni dziś nazwisko donoszącego na Wojty 27.04.05, 16:15 myślę, że gdyby żył JP-II nie pozwoliby ujawnić nazwiska donosiciela. Obawiam się, że ten nieszczęśnik może targnąć się na życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ko_bie_ta Re: Poznajcie prawdę, a prawda was wyzwoli.... 27.04.05, 16:16 Żeby ocenić, wyrobić pogląd na ten temat, trzeba poznać całość materiałów dotyczących ojca Hejmo, które posiada IPN. Dlatego uważam, że prof. Kieres powinien natychmiast ujawnić całą prawdę, musi nastąpić publikacja materiałów, o których Kieres wspominał na konferencji prasowej. Chcę najpierw przeczytać na czym polegało to „donoszenie” ojca Hejmo, a dopiero potem oceniać, pochwalać, czy potępiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bestia81 ale jaja 27.04.05, 16:16 wszyscy pielgrzymi w lapach konfidenta. ciekawe co teraz czuja. Odpowiedz Link Zgłoś
jb777 P.Kieres nie drażnij już ludzi swoją osobą, jesteś 27.04.05, 16:22 podobny (osobowość) do tych którzy donosili. Też to robisz. Gdybyś był sprawnym Prezesem zostawiłbyś to historykom. Jednak kadencja się kończy i trzeba jakość zaszachować decydentów. Rozmieniasz P. na drobne resztki argumentów za IPEnem. Odpowiedz Link Zgłoś