Dodaj do ulubionych

Europejczyk wśród eurosceptyków

30.04.05, 10:24
lepiej przyciagnac Europe blizej GB - bo zmierzanie ku wspanialosciom gospodarek francuskiej i niemieckiej to srednio ciekawy pomysl...;)
Obserwuj wątek
    • hummer Lepszy Luxemburg 01.05.05, 09:18
      A tak swoją drogą zastanawiałeś się kiedyś dlaczego najlepsze kamery mają Zeissa w układzie optycznym?
      • kygel2 Bo maja Funty nie Euro i popieraja pokojowe USA !! 01.05.05, 13:53
        • kygel2 Wchodzac do Europy rozwali gospodarke WB !!!! 01.05.05, 13:55
          • kropekuk Pieprzysz jak niezdrowy tylek. 06.05.05, 09:02
            Gospodarke UK (przemysl motorowy) rozwalil leniwy i niedbaly brytyjskich robol -
            przy swietnych rozwiazaniach konstrukcyjnych, nawet jag sie kupy nie trzymal.
            I...nadal nie trzyma (ale to juz nie problem brytyjskiego kapitalu). Przemysl
            wlokieniczy oberwal przez Chiny, jesli chodzi o rynek masowy, bo firmy
            nastawione na rynek luksusowy (np.kaszmiry) maja sie dobrze, a nawet jeszcze
            lepiej. A przemysl wydobywczy? Skonczyl sie wegiel, zaczal sie gaz i ropa -
            problem tylko, ze miejscowy "miner" byl za tepy, by isc pracowac na
            platformach.Zaczyna sie tu wytwarzac ciekawa sytucja - ludzie z jakims
            wyksztalceniem nie maja klopotu z praca (gdy chca), bo dzialy projektowe,
            marketingu itd. pozostaja w UK. Traci natomiast fabryczny robol - jego prace
            dostaje Chinczyk czy Rumun. To zreszta normalny trend cywilizacyjny, czego
            jednak "social trash" (termin socjologiczny na te przemyslowe zabytki historii)
            nie chce zrozumiec - on chce "jak kiedys"...
    • grazia.eni Re: Europejczyk wśród eurosceptyków 01.05.05, 17:01
      Dziękuję Pani, Dominiko Pszczółkowska, za ten artykuł. W wyniku zawirowań
      życiowych dwa miesiące temu znalazłam się Wielkiej Brytanii. W kraju, którego
      prawie nie znałam. Niewiele wiedziałam też o jego polityce i gospodarce. Mając
      małe dziecko nie bardzo mam czas, żeby czytać publikacje na ten temat.
      Słabiutko znając język nie jestem w stanie dokładnie zrozumieć, o czym mówią w
      Wiadomościach. Tony Blaira polubiłam już dawno, po prostu spodobał mi się
      bardziej jako człowiek niż polityk. Dzięki Pani wiem, że intuicja mnie nie
      zawiodła. Lubię gościa i już.
      Pani artykuł dał mi też odpowiedzi na pytania, na które osoby już mieszkające
      tu nie mogły znaleźć odpowiedzi, np. dlaczego mój niespełna czteroletni synek
      musi pójść do przedszkola i dlaczego w przychodni u lekarza czuję się jak u
      siebie, w Polsce :)
      Rzeczywiście, któryś z moich przedmówców ma rację: bliższa integracja z Europą
      nie wyjdzie Anglii na dobre. Chciałabym, żeby Tony wygrał wybory (może dlatego,
      że nie rozumiem, co mówi, chociaż oglądam wszystkie jego wystąpienia :))
      • kropekuk Fakt, Blair ma i charm i charyzme...Ma tez rozum. 06.05.05, 09:11
        A o integracje sie nie martw - Brytania nigdy nie pcha sie w uklady, na ktorych
        ma sama stracic: od tego jest przeciez w Europie...POLAK.;)
        Jedyna nierzetelnoscia p. Pszczolkowskiej w dobrym, o dziwo!, tekscie jest
        fakt, ze TONY JAKO PIERWSZY SKRYTYKOWAL KONSTYTUCJE EU, twierdzac, ze "lepszy
        brak prawa, nizli zle prawo", co zreszta powtarzal i w czasie kampanii
        wyborczej. Jego manewry sa tu przejrzyste: Konstytucja EU -tak, ale NIE TA
        AKTUALNA ZLA KONSTYTUCJA. Stad tez referendum konstytucyjne w UK odbedzie sie w
        mozliwie odleglych terminie, przy "ostatnim dzwonku" - by samemu sie nie
        podlozyc Europie, a i na zbytniej ugodowosci nie stracic. Juz musialas
        zauwazyc, ze nikt sie tu nie spieszy: co nagle to po diable. I taki jest tez
        stosunek do zaciesniania wiezi z Unia.
        A GW znow malymi klamstewkami-niedomowieniami robi Polakom pranie mozgu, by
        jednak powiedzieli TAK i ZLEMU PRAWU, i ZLEJ KONSTYTUCJI.
        • kropekuk PS: Czy wiesz, ze - mimo olania czesci traktatow - 06.05.05, 09:14
          Wlk. Brytania ma w Unii pierwsze mejsce w przestrzeganiu europejskich
          regulacji: po prostu nie podpisuje sie tu traktatow, ktore potem trzeba by
          lamac czy naciagac (jak notorycznie robia to Niemcy i Francja, od traktatu euro
          poczawszy).
    • kropekuk Nie sadze, Marcusie, by na ten wariant ktos sie 06.05.05, 08:54
      zdecydowal. UK ma, poki co, najmadrzejszy socjal (choc ciut zbyt
      paternalistyczny w stosunku do lumpow, ale i to sie zmienia - np. rodzice
      gnojkow z piekla rodem zaczynaja tracic domy komunalne - po raz pierwszy
      eksmisje sadowe na bruk, traca i zasilki za wagarowanie ich dziecie etc) i
      praktycznie zadne bezrobocie przy przyzwoitym prawie pracy (zreszta
      zrownowazenie rynku pracy te przyzwoitosc na bossach wymusza). Brak euro troche
      przeszkadza przy eksporcie, ale za to ma to inne atuty (a i rynek miejscowy
      jest chlonny), kraj niewatpliwie ciagle nie wykorzystuje w pelni swych
      mozliwosci, takze w businessie i rynku uslug - fatalnie z poziomem
      wyksztalcenia i "skills" u ogromnej czesci klasy robotniczej. Zreszta mozna by
      dugo. A tekst, jak na GW, zadziwiajaco niezly!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka