marcus_crassus 30.04.05, 10:24 lepiej przyciagnac Europe blizej GB - bo zmierzanie ku wspanialosciom gospodarek francuskiej i niemieckiej to srednio ciekawy pomysl...;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hummer Lepszy Luxemburg 01.05.05, 09:18 A tak swoją drogą zastanawiałeś się kiedyś dlaczego najlepsze kamery mają Zeissa w układzie optycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Pieprzysz jak niezdrowy tylek. 06.05.05, 09:02 Gospodarke UK (przemysl motorowy) rozwalil leniwy i niedbaly brytyjskich robol - przy swietnych rozwiazaniach konstrukcyjnych, nawet jag sie kupy nie trzymal. I...nadal nie trzyma (ale to juz nie problem brytyjskiego kapitalu). Przemysl wlokieniczy oberwal przez Chiny, jesli chodzi o rynek masowy, bo firmy nastawione na rynek luksusowy (np.kaszmiry) maja sie dobrze, a nawet jeszcze lepiej. A przemysl wydobywczy? Skonczyl sie wegiel, zaczal sie gaz i ropa - problem tylko, ze miejscowy "miner" byl za tepy, by isc pracowac na platformach.Zaczyna sie tu wytwarzac ciekawa sytucja - ludzie z jakims wyksztalceniem nie maja klopotu z praca (gdy chca), bo dzialy projektowe, marketingu itd. pozostaja w UK. Traci natomiast fabryczny robol - jego prace dostaje Chinczyk czy Rumun. To zreszta normalny trend cywilizacyjny, czego jednak "social trash" (termin socjologiczny na te przemyslowe zabytki historii) nie chce zrozumiec - on chce "jak kiedys"... Odpowiedz Link Zgłoś
grazia.eni Re: Europejczyk wśród eurosceptyków 01.05.05, 17:01 Dziękuję Pani, Dominiko Pszczółkowska, za ten artykuł. W wyniku zawirowań życiowych dwa miesiące temu znalazłam się Wielkiej Brytanii. W kraju, którego prawie nie znałam. Niewiele wiedziałam też o jego polityce i gospodarce. Mając małe dziecko nie bardzo mam czas, żeby czytać publikacje na ten temat. Słabiutko znając język nie jestem w stanie dokładnie zrozumieć, o czym mówią w Wiadomościach. Tony Blaira polubiłam już dawno, po prostu spodobał mi się bardziej jako człowiek niż polityk. Dzięki Pani wiem, że intuicja mnie nie zawiodła. Lubię gościa i już. Pani artykuł dał mi też odpowiedzi na pytania, na które osoby już mieszkające tu nie mogły znaleźć odpowiedzi, np. dlaczego mój niespełna czteroletni synek musi pójść do przedszkola i dlaczego w przychodni u lekarza czuję się jak u siebie, w Polsce :) Rzeczywiście, któryś z moich przedmówców ma rację: bliższa integracja z Europą nie wyjdzie Anglii na dobre. Chciałabym, żeby Tony wygrał wybory (może dlatego, że nie rozumiem, co mówi, chociaż oglądam wszystkie jego wystąpienia :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Fakt, Blair ma i charm i charyzme...Ma tez rozum. 06.05.05, 09:11 A o integracje sie nie martw - Brytania nigdy nie pcha sie w uklady, na ktorych ma sama stracic: od tego jest przeciez w Europie...POLAK.;) Jedyna nierzetelnoscia p. Pszczolkowskiej w dobrym, o dziwo!, tekscie jest fakt, ze TONY JAKO PIERWSZY SKRYTYKOWAL KONSTYTUCJE EU, twierdzac, ze "lepszy brak prawa, nizli zle prawo", co zreszta powtarzal i w czasie kampanii wyborczej. Jego manewry sa tu przejrzyste: Konstytucja EU -tak, ale NIE TA AKTUALNA ZLA KONSTYTUCJA. Stad tez referendum konstytucyjne w UK odbedzie sie w mozliwie odleglych terminie, przy "ostatnim dzwonku" - by samemu sie nie podlozyc Europie, a i na zbytniej ugodowosci nie stracic. Juz musialas zauwazyc, ze nikt sie tu nie spieszy: co nagle to po diable. I taki jest tez stosunek do zaciesniania wiezi z Unia. A GW znow malymi klamstewkami-niedomowieniami robi Polakom pranie mozgu, by jednak powiedzieli TAK i ZLEMU PRAWU, i ZLEJ KONSTYTUCJI. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: Czy wiesz, ze - mimo olania czesci traktatow - 06.05.05, 09:14 Wlk. Brytania ma w Unii pierwsze mejsce w przestrzeganiu europejskich regulacji: po prostu nie podpisuje sie tu traktatow, ktore potem trzeba by lamac czy naciagac (jak notorycznie robia to Niemcy i Francja, od traktatu euro poczawszy). Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie sadze, Marcusie, by na ten wariant ktos sie 06.05.05, 08:54 zdecydowal. UK ma, poki co, najmadrzejszy socjal (choc ciut zbyt paternalistyczny w stosunku do lumpow, ale i to sie zmienia - np. rodzice gnojkow z piekla rodem zaczynaja tracic domy komunalne - po raz pierwszy eksmisje sadowe na bruk, traca i zasilki za wagarowanie ich dziecie etc) i praktycznie zadne bezrobocie przy przyzwoitym prawie pracy (zreszta zrownowazenie rynku pracy te przyzwoitosc na bossach wymusza). Brak euro troche przeszkadza przy eksporcie, ale za to ma to inne atuty (a i rynek miejscowy jest chlonny), kraj niewatpliwie ciagle nie wykorzystuje w pelni swych mozliwosci, takze w businessie i rynku uslug - fatalnie z poziomem wyksztalcenia i "skills" u ogromnej czesci klasy robotniczej. Zreszta mozna by dugo. A tekst, jak na GW, zadziwiajaco niezly! Odpowiedz Link Zgłoś