Dodaj do ulubionych

Ranking rezysera

16.09.25, 12:45
www.filmweb.pl/news/Quentin+Tarantino+wybra%C5%82+sw%C3%B3j+najlepszy+film.+%22B%C4%99karty+wojny%22+kontra+%22Pewnego+razu...+w+Hollywood%22-162504
Ciekawe, bo Bękarty uważam za jego najgorszy film. Nudny. Czytałem też że Europejczycy nie lubią tego filmu, podczas gdy Amerykanie go uwielbiają. Nie sądzę żeby tu chodziło o politykę. Raczej względy artystyczne.
Obserwuj wątek
    • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 12:50
      Jemu podobają się jego ostatnie filmy a mi pierwsze. Wściekłe psy i Jackie Brown. To też są kwestie kulturowe. Europejczycy lubią Jackie, Amerykanie najmniej cenią ten film
      • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 13:01
        Mam do tego filmu sentyment także przez główny motyw filmu. Temat chodzenia mnie ciekawi.
        • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 13:09
          Jeszcze Django mi się podobał .

Jego filmy oddają sens choroby amerykańskiego liberalizmu. Wszystkie są o zemście. Kobieta na mężczyźnie. Czarny na białym, tradycyjny mężczyzna na hipisie, oczywiście też na nazistach...Polański całe życie kręcił jeden temat o seksualności i rywalizacji , ten o zemście. Ile można żyć tym samym uczuciem
          • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 15:56
            Paradoks jest taki że jedyną grupą w której płynie krew białych posiadaczy niewolników są Czarni. Ponad połowa obywateli osiedliła się w USA po drugiej wojnie światowej. Jeśli twoich przodkowie zrobili to po pierwszej wojnie to już to mniejszość. Ci z dziewiętnastego wieku to pojedyncze procenty , a tych z z pierwszej połowy promile. Ten kraj nigdy się nie reprodukować w kolejnym pokoleniu. Tylko dowozi imigrantów, bo ma chora kulturę przemiału zombi . Czarny zemścił się w metrze z słowami Mam tą biała sukę na Słowiance , której możliwe że przodkowie pańszczyźniani byli dokładnie takimi samymi niewolnikami w 19 wieku, kiedy to pańszczyzna, zresztą na skutek rozwoju kapitalizmu na zachodzie tylko rosła do skali niewolnictwa. Od kilku godzin w średniowieczu do niewolnictwa w 19 wieku
            • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 16:15
              Kiedyś był film o genetyce Czarnych w USA. Czarny który miał takich rodziców itd miał 90 procent genów irlandzkich. Pojechał do Irlandii zresztą rozmawiać ze studentami że jest ich rodakiem. Niestety dzieci mogą brać się zarowno z miłości ,jak i gwałtu, wyzysku ekonomicznego. Taka jest natura seksu że wszystko miesza i tworzy nowe życie
              • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 16:22
                Tak więc jeśli Żydzi chcą na mocy swojej uchwały 447 mieć rekompensaty moze pojawić się pytanie na podstawie jakich kryteriów? Ustaw norymberskich?
                • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 16:26
                  Czy też kuzyni Lenina ,trockiego, komisarzy politycznych armii czerwonej dadzą odszkodowanie za przejecie polskich posiadłości ziemskich na wschodzie?
                  • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 16:28
                    A może polskim chłopom za to żepoldka historia nie mogła potoczyć się zachodnią ścieżka , przez to że całkiem inny naród zajął tu miejsce mieszczaństwa bo go przyjęto wypedzonego z zachodu, żeby ratować swoje mieszczaństwo.
                    • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 16:37
                      Może też wszyscy z USA którzy rozliczają złych białych wyniosą się z USA bo tylko dzięki nim są na tym kontynencie, mają tamta ziemię .

Cała liberalna idea rekompensaty historycznej jest choroba umysłową. Rekompensaty mogą być tylko między dwoma podmiotami w procesie cywilnym tu i teraz . Życie ma całkowicie inna logikę. Liberalizm jest przeciwko logice życia.
                      • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 17:09
                        Słusznie to nazwał Brzozowski. Lewica to bunt kwiatu przeciwko własnym korzeniom.

W istocie nie jest to jednak bunt piękna przeciwko brzydocie czy nawet zywicielowi. To odwrócenie się kwiatu od dalszego wzrostu.
    • dotera Re: Ranking rezysera 16.09.25, 13:35
      Co ciekawe dwa razy słyszałem lament że współczesne nagrody literackie nie przekładają się w żaden sposób na sprzedaż nagrodzonego dzieła . Nie dziwię się że w Polsce jest słabsze czytelnictwo e Europie wschodniej. Towarzystwo tej pani zabiło kulturę polską zgodnie z planem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka