Dodaj do ulubionych

Biżuteria z portretami świętych

24.07.05, 22:56
Gdyby tak wykorzystywali muzulmanskie symbole to mieliby bomby w sklepach albo gardla poderzniete. Gdyby zydowskie to bylby krzyk na caly swiat ze profanacja i biedni zydzi. A jesli sie opluwa katolikow to jest wszystko w porzadku. Nie wiem czy wszysy wiedza ale chcrzescijanstwo jest najbardziej przesladowana religja na swiecie. Niestety chcrzescijanie sie nie umieja upomniec o swoje tak jak zydzi i muzulmanie. A wszyscy tylko od nich chca tolerancji. hahahah kpina kompletna
Obserwuj wątek
    • filemoneczka Re: Biżuteria z portretami świętych 24.07.05, 23:07
      totalna beznadzieja; religia ani wiara nie sa na pokaz - sa jedna z intymniejszych czesci zycia człowieka, kiedys nawet nie wypadało pytac kogos czy wierzy w co wierzy itp? a teraz różaniec kolorowy przy pasku jako czesc garderoby??, no moze wytatuujmy sobie na czole wizerunki swietych bedzie fajnie(?_) rozumiem ze swiat mody cierpi z powodu braku pomysłów i ze wszystko tam juz zostało powiedziane ale jako prawdziwy katolik nauczmy sie mówić NIE kiedy sa przekraczane granice nawet nie przyzwoitośći ale Świetości!!! chyba ze poprostu juz nic sie nie liczy dla ludzi prócz pieniadza, ja wysiadam w kazdym razie i mooowie NIEEEEE takiej modzie!!!!
      • neceser religia nie jest na pokaz? 25.07.05, 01:38
        Powiedz to bonzom z KrK. Moze ogranicza swoje parteitagi na jasnej gorze i w
        Watykanie.

filemoneczka napisała:

> totalna beznadzieja; religia ani wiara nie sa na pokaz - sa jedna z
        intymniejsz
        > ych czesci zycia człowieka, kiedys nawet nie wypadało pytac kogos czy wierzy
        w
        > co wierzy itp? a teraz różaniec kolorowy przy pasku jako czesc garderoby??,
        no
        > moze wytatuujmy sobie na czole wizerunki swietych bedzie fajnie(?_) rozumiem
        ze
        > swiat mody cierpi z powodu braku pomysłów i ze wszystko tam juz zostało
        powied
        > ziane ale jako prawdziwy katolik nauczmy sie mówić NIE kiedy sa przekraczane
        gr
        > anice nawet nie przyzwoitośći ale Świetości!!! chyba ze poprostu juz nic sie
        ni
        > e liczy dla ludzi prócz pieniadza, ja wysiadam w kazdym razie i mooowie
        NIEEEEE
        > takiej modzie!!!!
    • benedyktynka Re: Biżuteria z portretami świętych 24.07.05, 23:10
      Demokracja jako najlepszy system z najgorszych. Do czego to doprowadzi, jeśli
      np. we Francji dzieciom nie wolno wystawiać przedstawień Bożonarodzeniowych,
      gdyż progenitura obywateli francuskich wyznających islam czuje się gorsza?
      Zakaz wieszania krzyży...
      • karbat Re: benedyktynka jestes zalosnie smieszna 25.07.05, 03:04
        benedyktynka napisała:

> Demokracja jako najlepszy system z najgorszych. Do czego to doprowadzi, jeśli
        > np. we Francji dzieciom nie wolno wystawiać przedstawień Bożonarodzeniowych,
        > gdyż progenitura obywateli francuskich wyznających islam czuje się gorsza?
        > Zakaz wieszania krzyży...

Szopki ipredstawienia robia poza szkola przy parafiach i moga tam robic co chca
        i kiedy chca.
        Skoro ludzie zyja w systemie demokratycznym to sie do jego regul stosuja .
        A co maja robic cyrk w szkole i obwiesic tablice
        polksiezycami,gwiazdami ,krzyami ,swietymi krowami,buddami i innymi
        przedmiotami ?
        Ponad 4 miliardy ludzi na swiecie zyje bez krzyzy ,wody swieconej i kadzidla
        i co ....i bardzo dobrze jak tak chca.
      • kapciora Ksiadz to se moze pogadac !!! Czarny pajac !!!!!! 26.07.05, 13:07
        Niech idzie na szczaw czarna zaraza!!! ZIEMIA DLA LUDZI . KSIEZYC DLA KSIEZY !!!
    • bladatwarz Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 03:54
      planitnyk napisał:

> Gdyby tak wykorzystywali muzulmanskie symbole to mieliby bomby w sklepach albo
      > gardla poderzniete. Gdyby zydowskie to bylby krzyk na caly swiat ze profanacja
      > i biedni zydzi. A jesli sie opluwa katolikow to jest wszystko w porzadku. Nie w
      > iem czy wszysy wiedza ale chcrzescijanstwo jest najbardziej przesladowana relig
      > ja na swiecie. Niestety chcrzescijanie sie nie umieja upomniec o swoje tak jak
      > zydzi i muzulmanie. A wszyscy tylko od nich chca tolerancji. hahahah kpina komp
      > letna

masz racje! niestety!
    • jotembi a fuj 25.07.05, 06:46
      pomijając jakiekolwiek względy religijne te cudeńka to potworna tandeta...
    • emari Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 06:58
      Pamiętam jak kiedyś kiedy pracowałam u Amerykanina zdziwiło mnie, że używają
      kubków np. z wizerunkiem Matki Boskiej i nie uważają tego za żadną profanację
      tylko za świadectwo wiary. Nie oburzajmy się więc może aż tak na te różańce-
      bransoletki, bo w wielu krajach również nie są one traktowane jako coś
      niestosownego. Czym innym jest "zwykła" bransoletka ozdobiona portretami
      świętych, a czym innym różaniec przeznaczony na rękę (skonstruowany jak
      bransoleta). Szkoda, że autorka tekstu w Gazecie nie podała bliższych
      szczegółów.
      Jej uwaga o kolekcji krzyży jest nieco śmieszna. Od dawna można kupić krzyże
      traktowane jako biżuteria więc to trochę śmieszne, że umieszcza informację o
      nich w takim kontekście.
      • karbat Re:emari ty powaznie ,czy zartujesz? 25.07.05, 10:21
        emari napisała:

> u Amerykanina zdziwiło mnie, że używają
        > kubków np. z wizerunkiem Matki Boskiej i nie uważają tego za żadną profanację
        > tylko za świadectwo wiary. Nie oburzajmy się więc może aż tak na te różańce-
        > bransoletki, bo w wielu krajach również nie są one traktowane jako coś
        > niestosownego. Czym innym jest "zwykła" bransoletka ozdobiona portretami
        > świętych, a czym innym różaniec przeznaczony na rękę (skonstruowany jak
        > bransoleta). Szkoda, że autorka tekstu w Gazecie nie podała bliższych
        > szczegółów.
        > Jej uwaga o kolekcji krzyży jest nieco śmieszna. Od dawna można kupić krzyże
        > traktowane jako biżuteria więc to trochę śmieszne, że umieszcza informację o
        > nich w takim kontekście.

emari gdybys przeczytala i przytoczyla slowa Jeusa ,ktory sie wypowiedzial sie
        na temat wiernych "obnoszacych sie na zewnatrz" z wiara i manifestujacy glosno
        swoja wiare - bylabys b. uczciwa, wobec siebie i innych.

Ty jestes tylko katoliczka wiec moze za duzo wymagam.sorry.
        Jezus nie znal czegos takiego jak malowidla swietych ,gadzety , rozance kubki
        ze swoja podobizna ,(no coz mamona !!!). Co mowil i co robil Jezus -kto by sie
        tym przejmowal.

Jezus na kubku ....swiadectwem wiary ,mozna sie zalamac.

• jan.kulczyk Re:emari ty powaznie ,czy zartujesz? 25.07.05, 11:05
          > ze swoja podobizna ,(no coz mamona !!!). Co mowil i co robil Jezus -kto by sie
          > tym przejmowal.
          >
          > Jezus na kubku ....swiadectwem wiary ,mozna sie zalamac.

Jest wiele sposobów manifestowania i przeżywania wiary. Niektóre, choć powierzchowne, mogą być nie mniej szczere od ascetycznego rozmodlenia i buddyjskiej zadumy. Skąd wiesz, że to ty masz monopol na to "co Jezus mial na myśli"? Czasy się zmieniają mentalność też a ekspresja wiary jest tylko funkcją światopoglądu i rozwoju duchowego każdego człowieka. Wiary jednak według mnie nie można wartościować. Myślę natomiast, że twoja wypowiedź spodobałaby się Bernardowi Guy czy Torquemadzie. Oni też bardzo lubili ludzi myślących inaczej ;) Choć byli z obozu przeciwnego do twojego (o ile dobrze wywnioskowałem z wypowiedzi).
          • karbat Re:emari ty powaznie ,czy zartujesz? 25.07.05, 11:22
            jan.kulczyk napisała:
            > Jest wiele sposobów manifestowania i przeżywania wiary. Niektóre, choć
            powierzc howne, mogą być nie mniej szczere od ascetycznego rozmodlenia i
            buddyjskiej zad umy. Skąd wiesz, że to ty masz monopol na to "co Jezus mial na
            myśli"? Czasy si ę zmieniają mentalność też a ekspresja wiary jest tylko
            funkcją światopoglądu i rozwoju duchowego każdego człowieka. Wiary jednak
            według mnie nie można warto ściować.

szanowny katoliku nie mam monopolu na to co Jezus mowil ,
            Przeczytaj tylko fragmet ,malutki fragmencik ,zajmie ci to 3 minuty ,
            co Jezus mowil na ten temat (NT).

Ja nigdzie nie wartosciuje wiary ,czytaj uwaznie.Ja pisze co mowil Jeus na
            temat manifestowania i obnoszenia sie z wiara - jej symbolami.

Od ksiedza na tem temat nie uslyszysz , bo sam sobie nie bedie psul
            interesu ....kasa,kasa ,duza kasa.

• jan.kulczyk Re:emari ty powaznie ,czy zartujesz? 25.07.05, 14:48
              > szanowny katoliku nie mam monopolu na to co Jezus mowil ,

Nie jestem katolikiem. Skąd to założenie?

> Ja nigdzie nie wartosciuje wiary

a wcześniej:

> Jezus na kubku ....swiadectwem wiary ,mozna sie zalamac.

No, jeśli to nie jest wartościowanie wiary (lub jej przejawów), to ja już kompletnie nic nie wiem.

> Od ksiedza na tem temat nie uslyszysz , bo sam sobie nie bedie psul
              > interesu ....kasa,kasa ,duza kasa.

Eee... nie rozmawiam z księżmi. Ale takie wietrzenie ogólnoświatowych spisków... daj spokój. Jestem pewien, że są księża i księża. Tak jak i są karbaty i karbaty. ;)

Pozdrawiam
        • emari Re:emari ty powaznie ,czy zartujesz? 26.07.05, 06:57
          Karbat przeczytaj uważnie mój post. Napisałam, co robią inni - ja nie
          napisałam, że ja używam takiego kubka i że traktuję to jako świadectwo wiary.
          Ludzie czytajcie posty zanim napiszecie odpowiedź.
    • wlodekfu Czysta wioska! 25.07.05, 10:30
      Jeden głupek wyprodukuje a drugi to kupuje!
    • asienka32 Od razu przypomina mi sie stara anegdotka 25.07.05, 10:30
      Salcia i Mojsze prowadzili sklep z dewocjonaliami dla Żydów. Jednak w okolicy
      wszyscy wyprowadzali się i coraz mniej było żydowskich klientów. W końcu Salcia
      rzekła:
      - Mojsze, ty musisz zmienić branża. Ty musisz sprzedawać teraz dla katolików...
      Na co Mojsze się zdenerwował:
      - Salcia! My jesteśmy Żydami i nie będziemy sprzedawać katolickich rzeczy...
      Jednak okolica szybko zmieniła się w katolicką i w końcu duma dumą, ale Mojsze
      zajął się sprzedażą katolickich dewocjonaliów. Salcia bierze za słuchawkę i
      zamawia towar w jedynej w okolicy hurtowni z katolickimi rzeczami:
      - Dzień dobry, chciałabym zamówić: 100 różańców, 50 katechizmów, 100 obrazków z
      Papieżem oraz 50 krzyżyków...
      Na co głos w słuchawce odpowiada:
      - Niech no sprawdzę: 100 różańców, 50 katechizmów, 100 obrazków z Papieżem oraz
      50 krzyżyków... Aha, krzyżyki mają być z Jezusem czy bez? No i jutro nie
      dostarczamy, bo jest szabas...
    • ryszard_cebula Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 10:36
      Ejże, bez przesady.

Po pierwsze, chrześcijaństwo to bardzo głęboki typ duchowości, która u swoich
      podstaw ma MIŁOŚĆ i PRZEBACZENIE. Przez to jest bardzo wymagające dla wiernych,
      trudno wyrzec się upominania o swoje ;) . Ale z założenia chrześcijanin nad
      takimi rzeczami jak ta kolekcja powinien przechodzić co najwyżej ze
      współczującym uśmiechem

Po drugie, ta kolekcja to nie jest żadna obraza boska ani prowokacja tylko
      sposób na zarobienie kasy. I tu niestety Kościół jest trochę sam sobie winny,
      bo sam się komercjalizuje, wierząc zapewne, że to dobre narzędzie
      ewangelizacji. Nawet śmierć papieża została niestety zmieniona w wydarzenie
      medialne, a tzw. pokolenie JP II to woda na młyn dla takich jarmarcznych
      performance'ów jak ten tutaj. Nie wątpię w dobre intencje Kościoła, ale chyba
      nie tędy droga.
      • karbat Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 11:31
        Katolioki kupuja cichy i inne rzeczy w C&A bo tanio

C&A potezna siec sklepow na zachodzie w rekach katolikow -( katolicka
        korporacja)
        Szyja ciuchy w Indiach zatrudniajac dzieci ,nieletnich za glodowa stawke w
        skandalicnych warunkach.
        (o tym kazde dziecko wie w Holandii czy niemczech , pieniadz katolikom nigdy
        nie smierdzial).

OHYDA
        • jan.kulczyk Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 14:52
          > C&A potezna siec sklepow na zachodzie w rekach katolikow -( katolicka
          > korporacja)
          > Szyja ciuchy w Indiach zatrudniajac dzieci ,nieletnich za glodowa stawke w
          > skandalicnych warunkach.
          > (o tym kazde dziecko wie w Holandii czy niemczech , pieniadz katolikom nigdy
          > nie smierdzial).
          >

Po pierwsze: skąd te newsy?

Po drugie: jestem pewien, że wszystkie porządne protestanckie niemieckie, holenderskie i skandynawskie firmy odzieżowe (H&M?) szyją swoje ubrania w rodzinnych firmach po maksymalnie 5-6 osób, wyłącznie w swoich krajach, oferując im pełen socjal, opiekę lekarską, 2-miesięczne urlopy, imprezy integracyjne i opcje na akcje koncernu...
          Daj spokój, ta antykatolicka propaganda już nawet nie jest śmieszna.
          • wildcatapollo Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 16:50
            "H&M" produkuje prawie wylacznie w Azji, glownie w Chinach, Indiach i
            Bangladeszu, wiec o spolkach rodzinnych nie ma tutaj mowy. Taka firma
            jak "H&M", powtarza model "Ikei", czlowiek nie potrafi sie zorientowac w jakim
            tempie sie rozrasta, a przy okazji ceny rowniez.
            Tak na marginesie ode mnie. Juz bylo kilka projektow z wizerunkami swietych i
            jakos obeszlo sie to bez wiekszego echa, np. wizerunek Matki Boskiej, czy
            podobne motywy czesto stosowane na koszulkach zespolow metalowych w latach ´80-
            tych poprzedniego stulecia. Co do innych religii to jest prawda, ze nie zauwaza
            sie wzorcow z innych religii z wyjatkiem Kryszny, czy popularnych figurek
            Buddy, ale powodem jest wg mojej oceny, brak takiego obnoszenia sie "przy
            okazji", jak np. na forum internetowym, przez wyznawcow innych religii.
            A tak dla ogolnej spolecznosci netowej: to nie jest brak pomyslow na mode, tak
            zazwyczaj mowia ci, co na codzien ubieraja sie w t-shirt z "Real"-a i jeansy
            jednej ze spolek, ktora "istnieje na rynku juz od 1989r.".
          • karbat Re: jan.kulcyk a nie wie jak robic kase ! ;) 25.07.05, 18:20
            jan.kulczyk napisała:

> Po pierwsze: skąd te newsy?

O tym sie po prostu wie jak ktos pojmuje pojecie globalizacja.gdzie pan zyje na
            ksiezycu.Wyksztalcenie ogolne matura w XXI w.
            >
            > Po drugie: jestem pewien, że wszystkie porządne protestanckie niemieckie,
            holen
            > derskie i skandynawskie firmy odzieżowe (H&M?) szyją swoje ubrania w
            rodzinnyc firmach po maksymalnie 5-6 osób, wyłącznie w swoich krajach, oferując
            im pełen
            > socjal, opiekę lekarską, 2-miesięczne urlopy, imprezy integracyjne i opcje na
            > akcje koncernu...

hahahahaha ales pan infantylny przemysl odziezowy w Holandii ,Niemczech dawno
            padl szyja w Indiach ,chinach i czesc w Polsce o d od od lat!

> Daj spokój, ta antykatolicka propaganda już nawet nie jest śmieszna.
            I N D I A C H i pracuja tam wylacznie dieci o tym wie kazdy dep pzdr.

• jan.kulczyk Re: jan.kulcyk a nie wie jak robic kase ! ;) 25.07.05, 18:34
              > O tym sie po prostu wie jak ktos pojmuje pojecie globalizacja.gdzie pan zyje na
              >
              > ksiezycu.Wyksztalcenie ogolne matura w XXI w.

Wobec tak rzeczowych argumentów jestem bezsilny. Pozwolisz, że będę twoją odpowiedź wykorzystywał w dyskusjach z innymi forumowiczami - daje do myślenia.

> hahahahaha ales pan infantylny przemysl odziezowy w Holandii ,Niemczech dawno
              > padl szyja w Indiach ,chinach i czesc w Polsce o d od od lat!

swo.pwn.pl/haslo.php?id=24514
              Narka
        • choronzon Re: Biżuteria z portretami świętych 26.07.05, 10:43
          A przepiekne sportowe buty (nazw firm nie podam) produkuja male dzieci o bosych
          stopkach zapracowujace sie na smierc w dalekowschodnich fabrykach.

Religia akurat nie ma tu nic do rzeczy.
    • kochaj_misie Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 15:23
      wydaje mi się, że każdy katolik wie, do czego służy różaniec - a napewono nie
      do noszenia go przy pasku....dla mnie jest to po prostu przykre..:(
    • norbinl polecam dzwon na szyje 25.07.05, 15:33
      Skoro to takie modne i szykowne to na szyje mozna zalozyc oryginalny dzwon
      Zygmunta i do tego sredniowieczny wor pokutny - szyk.
      Jacy ci projektanci religijni sie ostatnio zrobili - w Europie ostatnio takie
      nawrocenia, ze normalnie Bojazn Boza. A w niektorych miastach Europy (czytaj
      Londyn) nawet trwaja manifestacje religijne w autobusach i satcjach metra.
      • wildcatapollo Re: polecam dzwon na szyje 25.07.05, 16:58
        Bardzo podoba mi sie Twoja wypowiedz, ale wierz mi, ze nie chodzi tu o
        religijnosc projektantow, tylko na trafienie w nisze. Pomysly sie powtarzaja,
        te religijne, to raczej nowe zagadnienie, choc nie calkowicie. A co do workow
        pokutnych: bardzo wielu ludzi tak sie ubiera, choc o tym nie wiedza i wcale
        powodem nie jest bieda.
        Nie mozna popasc w absurd z tymi nadmiernymi krzykami, choc roznie mozna to
        interpretowac (mozna przeciez zignorowac). Tez moge wpasc w absurd i
        zasygnalizowac, ze "moherowe berety" na mszy porannej to hardcore ;)
    • totalna_apokalipsa Re: Biżuteria z portretami świętych 25.07.05, 16:23
      A mnie to wisi , dynda i powiewa z bardzo prostej przyczyny : dewocjonalia
      sprzedawane w sklepach Caritasu, na ktorych Matka boska jest blondynką o
      niebieskich oczach i gniecie stopą weża przypominającego tylko i wyłącznie
      dzdzownicę na rogaliku majacym przypominac księzyc, a wyglądającym na bułkę-----
      --> to wszystko wystarczajaco obraza moje uczucia estetyczne, podobnie jak
      ampułki na wodę święconą w kształcie matki boskiej w ćzestochowie i Lourdes.
      Rzygać się chce!
    • camel_3d to jest obraza 25.07.05, 16:30
      gdyby zrobil wisorki z gawiaza dawida, czy symolami islamskimi to by pewnie
      musieli takie kary walic, albo sklepy zaczelyby wybuchac..
      • karbat Re: to jest obraza i bluznierstwo 25.07.05, 18:29
        katoliki wy przeciez bluznicie !!!

Podkosulki z Jezusem ,wisiorki z podobizna Boga ,okolicznosciowe kartki z
        Maryjami, kubki i inne przedmioty przedstawiajace osoby kultu sa bluznierstwem.

Tego zabrania wam wyraznie Biblia ...... wy tego nie wiecie !
        W co wy wlasciwie wierzycie??
        Mozna sie zalamac.

• cpunowicz Wisiorki z Zydami robil Hitler 26.07.05, 02:57
      • cpunowicz Mowi sie nie obraza a obraz! 26.07.05, 02:58
      • cpunowicz Gacie z wizerunkiem Rydzyka na zadzie 26.07.05, 02:59
      • emari Re: to jest obraza 26.07.05, 06:59
        Camel tego typu wisiorki kupisz nawet w Polsce (już nie wspominam o USA czy
        Europie Zachodniej) - nie wiem czym się emocjonujesz...
        • camel_3d Re: to jest obraza 26.07.05, 08:19
          mnie to az tak nie irytuje..ale irytuje mnie sam fakt, ze zadna z
          tych "modnych" firm nie odwazylaby sie na umieszczenie np symboli zydowskich
          lun islamskich..bo by pewnei albo w powietrze wylecieli, albo z dlugow nie
          wyszli.. z chrzecicjan sie smieja, bo my chrzescijanie sa durni..a w
          szczegolnosci w europie religia przestala miec jakies znaczenie.. Od dobrobytlu
          ludziom sie w du..pie poprzewracalo.
    • 3gr Nareszcie DEWOTKI beda SEXY 25.07.05, 18:42
      Bigoteria, dewocja, kretynizm! Niech kupuja te bizuterie, a potem szybko leca
      do koscila i ofiatuja na tace. Potem klechy szybko odsprzedadza bizuterie o
      sklepow i biznes bedzie sie krecil. Z dwojga zlego wole kroliczka Playboya.
      • cpunowicz Benedykty wyciete z dykty,swieci w drzewie rznieci 26.07.05, 02:56
    • cpunowicz Zdjecie Jankowskiego na kondomach firmy "Pedofeel" 26.07.05, 05:28
    • xamixy Re: Biżuteria z portretami świętych 26.07.05, 06:43
      planitnyk napisal

""Gdyby tak wykorzystywali muzulmanskie symbole to mieliby bomby w sklepach albo
      gardla poderzniete. Gdyby zydowskie to bylby krzyk
      na caly swiat ze profanacja i biedni zydzi. A jesli sie opluwa katolikow to jest
      wszystko w porzadku. Nie wiem czy wszysy wiedza
      ale chcrzescijanstwo jest najbardziej przesladowana religja na swiecie. Niestety
      chcrzescijanie sie nie umieja upomniec o swoje
      tak jak zydzi i muzulmanie. A wszyscy tylko od nich chca tolerancji. hahahah
      kpina kompletna""

Zgadzam sie z tym calkowicia,smutne ale prawdziwe.

Zapraszam do :
      www.persecution.org/newsite/index.php
    • giwia Cheap and Awful 26.07.05, 07:44
      tak Angielki tłumaczyły skrot C&A. Cos jest na rzeczy
    • choronzon Re: Biżuteria z portretami świętych 26.07.05, 10:31
      Moim zdaniem bardzo fajny pomysl. Zbyt dlugo juz sfery sacrum i profanum w
      katolickiej mentalnosci byly w stosunku do siebie calkowicie przeciwstawne.

Ci zas, ktorzy narzekaja, ze kicz i tandeta i obraza religijnosci najwyrazniej
      nigdy w swym zyciu nie byli na odpustnym jarmarku, jakie sa bardzo czesto
      organizowane przy niektorych kosciolach. Tam to dopiero kicz i tandeta i pelno
      marnej jakosci obrazkow swietych.

Religia nie jest na pokaz? Nic bardziej blednego. To wiara nie jest na pokaz.
      Wystarczy wlaczyc w niedzielny poranek telewizor, aby przekonac sie, ze religia
      rzymsko-katolicka jest jak najbardziej na pokaz.

A te produkty przynajmniej jakos wygladaja.. Kicz i tandeta to IMHO cala masa
      ozdobnego badziewia reklamowanego pod haslem "Pokolenie JP2".
      • karbat Re: Biżuteria z portretami świętych 26.07.05, 17:29
        > A te produkty przynajmniej jakos wygladaja.. Kicz i tandeta to IMHO cala masa
        > ozdobnego badziewia reklamowanego pod haslem "Pokolenie JP2".

to mozna przezyc tylko w Polsce i dostac szoku od swietej tandety.

najlepsze jest ,ze te przedmioty czesto poswiecone ,swiete
        figurki ,obrazki,kubki, wisiorki laduja czesto gesto z czasem w koszu na
        smieci,..... tak normalnie po katolicku.

Ktory ksiadz madrala mi wytlumaczy , widzialem mnostwo Maryj ,i inne Bozie w
        skrynkach pocztowych czasami rozrzuconych przez wiatr po ulicy .Czy jest to
        grzech a jesli tak to czyj? Ksiadz oswiec mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka