Dodaj do ulubionych

Łamanie prądem

08.08.05, 08:51
Zaklady energetyczne sa policjantami, prokuratorami i sedziami. Niewiele ma to
wspolnego z panstwem prawa. Dziwne,ze tak niewiele osob zostaly przez ZE
oskarzone o kradziez pradu. Istniejace pzrepisy pozwalaja im na oskarzanie
praktycznie kazdego odbiorcy.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Łamanie prądem 08.08.05, 09:29

Uprzywilejowanie przedsiębiorstw energetycznych ocenić należy jako relikt
      szczególnej ochrony, jaką w poprzednim ustroju otaczane były monopolistyczne
      koncerny państwowe - napisali Zoll i Trzciński.
      (...)
      Przepisy o egzekucji administracyjnej nakładają na urzędników skarbowych
      obowiązek zbadania dopuszczalności egzekucji - podkreśla Krogulec.

Znaczniej więcej podmiotów korzysta z tyułów wykonawczych bez drogi sądowej.

Również źle się stało, że US stały się podmiotem stojącym poza prawem.

Bardzo źle się dzieje w tzw. windykacji, kiedy wierzyciel korzystając z
      normalnej drogi sadowej czeka miesiące lub lata, a "biuro windykacyjne"
      dysponuje tytułem wykonwczym po 2-3 dniach.

Gdzie jest tzw. konstytucyjna równość podmiotów wobec prawa?

• lux-ex-silesia POSTKOMUNA - MONOPOL ZAKŁADÓW ENERGETYCZNYCH 08.08.05, 09:51
    • lux-ex-silesia POSTKOMUNA - MONOPOL ZAKŁADÓW ENERGETYCZNYCH 08.08.05, 09:55
      Gdy w Nowym Jorku na parę godzin wyłaczono prąd, to była afera na cały świat. W
      mojej dzielnicy Górnośląski Zakład Energetyczny wyłącza prąd prawie co noc.
      Wiele urządzeń uległo przez to zepsuciu.
      • darr.darek mentalnie CZERwoni 08.08.06, 19:40
        lux-ex-silesia napisała:
        > Gdy w Nowym Jorku na parę godzin wyłaczono prąd, to była afera na cały świat.
        > mojej dzielnicy Górnośląski Zakład Energetyczny wyłącza prąd prawie co noc.
        > Wiele urządzeń uległo przez to zepsuciu.

Czegóż spodziewać się w kraju, gdzie durni politycy zgadzają się na idiotyzmy
        czerwonej hołoty i innych związkowców, gdzie pracownicy jednego z państwowych
        zakładów energetycznych "wywalczyli" sobie umowy z faktycznym okresem
        wypowiedzenia 10-ciu lat przy płacy 6000zł brutto na m-c. Potem czerwone
        przedsiębiorstwa z monopolem na rynku muszą sobie "odbić" na konsumentach.

Też uważam, że złodziei energii należy karać surowo. Jednak najpierw niech
        mentalnie czerwony twórca takich przepisów da takie urządzenia, które
        bezwzględnie wskazuje jedynie złodzieja. Gdy złośliwy sąsiad przyłoży do
        licznika na korytarzu magnes neodymowy, to wg mentalnie czerwonych ten
        pokrzywdzony ma płacić kilka tysięcy za złośliwość sąsiada.

• jakarta Re: Łamanie prądem 08.08.05, 11:36
      A gdzie są te pożal się Boże "polskie autorytety prawnicze", uznawane ponoć w
      całym świecie? No gdzie są te kmioty, chamy, idioci i debile z władz wszystkich
      szczebli, zafajdani niby demokraci i liberałowie, socjaliści i faszyści,
      udający opiekunów ludu pracującego....?
    • r.m.wisniewski Re: Łamanie prądem 08.08.05, 13:59
      Pajęczarzom i energetycznym skrytożercom mówimy stanowcze NIE!!! Wyborcza niech
      wspomoże biedną staruszkę, która zachęcona serią artykułów w GW zakupiła ze
      skromnej emeryturki magnes reklamowany w wybiórczej właśnie. Co do nielegalnego
      poboru energii elektrycznej to definicja jest określona w Prawie Energetycznym.
      Co do kradzieży energii elektrycznej odpowiedzialność w KK Art 278 §5. Nie
      każdy nielegalny pobór energii jest kradzieżą i nie każda kradzież jest
      nielegalnym poborem (np. kradzież z sąsiedniego mieszkania w bloku nie jest
      nielegalnym poborem a zwyczajną kradzieżą na szkodę lokatora sąsiedniego
      mieszkania lub administracji). Odpowiedzialność za nielegalny pobór wobec ZE
      odbywa się na zasadzie umowy i taką odpowiedzialność ponosi Odbiorca.
      Odpowiedzialność za kradzież energii ponosi bezpośredni sprawca kradzieży.
      Dlatego zarzucanie kradzieży przez ZE nie może być stosowane bo właśnie Zakład
      Energetyczny nie jest Policją, Prokuratorem i Sędzią. Nie posiada stosownych
      uprawnień do udawadniania komu czegokolwiek. Natomiast w Zakładach
      Energetycznych pracują bez wątpienia fachowcy, którzy na bazie istniejącego
      prawa potrafią udowodnić czy zaistniał przypadek nielegalnego poboru energii
      elektrycznej lub też go wykluczyć.
      Cwaniactwu, drobnomieszczaństwu i komunistycznemu okradaniu kogo się da należy
      mówić stanowcze NIE>!!!!
      • xboom Re: Łamanie prądem 18.05.06, 23:52
        Witam pana fachofca :) (przez duże 2x F)
        Widziałem wielu tzw. Fachowców z ZE którzy powinni zamiatać ulice bo na swoim
        fach się nic a nic nie znają.
        Może wytłumaczysz mi cwaniaczku dlaczego wymieniają ludziom liczniki i
        wszystkich oskarżają o kradzież ???.
        A co z licznikami wymienianymi przez ZE przed erą ogólnej kradzieży
        magnesami ???, one były po prostu zepsute ?. Tylko wtedy jak wskazywały za dużo
        to ZE zwracał ludziom pieniądze za błędne wskazania urządzenia pomiarowego.
        Właśnie zabrano mi licznik który był wyłączony przez ok 6 miesięcy (awaria
        głównych bezpieczników). Jako że jest to działalność sezonowa nie naprawiałem
        uszkodzenia aż do maja tego roku. Następnie przyjechała ekipa z ZE pomierzyła
        licznik i stwierdziła że ma uchyb i muszą go wysłać do ekspertyzy. Przywieźli
        NOWY licznik ale po zamontowaniu go stwierdzili że on również ma uchyb i
        musieli pojechać po inny. Pytanie moje do pana fachofca brzmi licznik który
        przywieźli był już namagnesowany czy tylko popsuty ?, a może ja go
        namagnesowałem chuchając na niego ?. Jak można uczciwych ludzi oskarżać o
        kradzież bo licznik jest zepsuty i to nie przez magnes.

• simensm35 Re: Łamanie prądem 08.08.06, 17:35
        Szanowny r.m.wisniewski!
        Myślisz, że jesteś dowcipny, czy tylko pracujesz w ZE? Chociaż styl i poziom twoich "przemysleń" karze wątpić, czy w ogóle jesteś osobą dorosłą.
        Polecam ten temat: www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=525826&postdays=0&postorder=asc&highlight=magnesy+neodymowe&start=0
        Radzę przeczytać CAŁOŚĆ, potem ZROZUMIEĆ co Pan przeczytał. Nie wszyscy jesteśmy złodziejami.Logika ZE i pańska jest typu: "Urodziłeś się w stajni? wobec tego jesteś koniem". Co zaś tyczy się "fachowców", to większość z nich powinna zajmowaś się czymś, co nie wymaga zaangażowania IQ wyższego niż wiek "fachowca".
    • eccenemo Re: Łamanie prądem 08.08.05, 19:29
      Jestem w dokładnie takiej samej sytuacji,oskarżono mnie o kradzież energii. Nie
      uwzględniono nawet faktu ze licznik głupiał co było widać po rachunkach - w maju
      miałem o połowę większe zużycie niż w styczniu. Jak napisano w protokole użyto
      silnego pola magnetycznego i płacić bez dyskusji. Tylko nikt się nie zapytał z
      czego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka