Dodaj do ulubionych

Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeżeni...

15.08.05, 10:59
"FAZ" podkreśla, że w tegorocznej kampanii wyborczej Schroeder po prostu
zastąpił słowo "Irak" wyrazem "Iran".

Powiedzialbym raczej ze to Bush zamienil po prostu Irak na Iran. Co ciekawe:
gdy Bush powiedzial, ze nie wyklucza opcji militarnej (jako pierwszy!) to GW
napisala: "nie wyklucza". Gdy Iran powiedzial ze bedzie sie bronic to GW
napisala ze Iran "GROZI" USA :).
Obserwuj wątek
    • a_s_i_m_o Re: Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeże 15.08.05, 11:00
      Bush zamienil a GS realizuje stary scenariusz. Ale inicjatorem "powtorki z
      rozrywki" jest szympans z USA.
      • eva15 Re: Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeże 15.08.05, 11:13
        _s_i_m_o napisał:

> Bush zamienil a GS realizuje stary scenariusz. Ale inicjatorem "powtorki z
        > rozrywki" jest szympans z USA.

To prawda, ale Schröder ciut za wcześnie się wychyliŁ i przewz to wygląda to na
        wtrącanie i pouczanie innych. Może ma polską krew w żyłach, w końcu, jak podaje
        statystyka, co 5 Niemiec pochodzi z terenów wsch.
        • sldupow_igor OPCJE MILITARNE W PRZYPADKU NIEMIEC BYŁY OK !!!!!! 15.08.05, 13:47
          .....
          Kanclerz podczas sobotniego wystąpienia w Hanowerze wezwał Amerykanów do rezygnacji z rozważania opcji militarnych
          "Przekonaliśmy się, że nie są nic warte" - powiedział, otwierając ostatni etap kampanii przed wrześniowymi wyborami do Bundestagu
          .........

NIE MOŻNA UOGÓLNIAĆ !
          CZĘSTO OPCJE MILITARNE SĄ JEDYNYM
          ŚRODKIEM WOBEC ZBRODNI LUDOBÓJSTWA, BARBARZYŃSTWA, BANDYTYZMU.
          W IRAKU PROCES DEMOKRATYZACJI TRWA ...
          WIĘC NA KOŃCOWĄ OCENE JEST ZA WCZESNIE !
          • a_s_i_m_o Re: OPCJE MILITARNE W PRZYPADKU NIEMIEC BYŁY OK ! 15.08.05, 13:51
            Ile jeszcze dajesz czasu zanim bedzie mozna pokusic sie o ocene? Bo wydaje mi
            sie ze Bialy Dom co chwile jakies fantastyczne optymistyczne oceny sytuacji w
            Iraku puszcza w swiat.

Ocena typu: Zginelo 2000 amerykanskich zolnierzy, 30.000 irackich cywili, PKB
            spadlo, kobiety maja coraz mniej praw i szykuje sie w Iraku drugi Iran (A NOTA
            BENE: w Iranie drugi Irak), to lewacka klamliwa propaganda.
            • sldupiew_17 Re: OPCJE MILITARNE W PRZYPADKU NIEMIEC BYŁY OK ! 15.08.05, 16:37
              a_s_i_m_o napisał:

> Ile jeszcze dajesz czasu zanim bedzie mozna pokusic sie o ocene? Bo wydaje mi
              > sie ze Bialy Dom co chwile jakies fantastyczne optymistyczne oceny sytuacji w
              > Iraku puszcza w swiat.
              >
              > Ocena typu: Zginelo 2000 amerykanskich zolnierzy, 30.000 irackich cywili, PKB
              > spadlo, kobiety maja coraz mniej praw i szykuje sie w Iraku drugi Iran (A NOTA
              > BENE: w Iranie drugi Irak), to lewacka klamliwa propaganda.

NIECIERPLIWY ANTYAMERYKANINIE !
              ZBRODNICZY REZIM NIEMIECKI TEZ NIE OD RAZU
              PADL NA KOLANA !

CYWILIZOWANY SWIAT
              ZAPLACIL WIELE OFIAR !
              ZANIM PO WOJNIE UCYWILIZOWANO ICH
              I NAUCZONO DEMOKRACJI MINELO CO NAJMNIEJ 5 LAT !

ROZNICA POLEGALA NA TYM
              ZE NIE MIELI TAK OGROMNEGO WSPOMAGANIA
              Z ZEWNATRZ JAKIM JEST ALKAIDA I SWIAT MUZULMANSKI !
        • zigzaur do evci 15.08.05, 16:59
          Skoro wysyłasz tak śmiałe hipotezy, to może jego tatą lub dziadkiem był dziarski
          Wania?

W końcu wielu Niemców z okolic Berlina ma nazwisko kończące się na -ow.
          Rosjanie po raz pierwszy wkroczyli do Berlina w roku 1762. A potem były wojny
          napoleońskie, wtedy rosyjska armia poszła daleko na zachód.
      • adamust Re: Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeże 15.08.05, 11:13
        Taak, lepiej dajmy wolną rękę ajatollahom, niech sobie skonstruują bombę, potem
        też biernie przyglądajmy się jak robi to Syria itd itp. I nie zdziwmy się tylko,
        że któregoś dnia jakaś rakieta przyfrunie nad Wisłę. Nie miejmy tylko wtedy
        pretensji do tego "szympansa" z USA, że nie zareagował.
        A co do reakcji Szredera to mnie nie zaskakuje. Mały piesek szczeka, bo chce
        jeszcze posiedzieć w wygodnej budzie. Szkoda mi tylko Niemców, gdyby GS jeszcze
        jedną kadencję został na swoim stołku.
        • a_s_i_m_o Re: Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeże 15.08.05, 11:16
          Skrajne argumenty ktorych nikt nie wysuwal i z ktorymi nie da sie dyskutowac.
        • eva15 obędzie się bez rakiet 15.08.05, 11:19
          adamust napisał:

> I nie zdziwmy się tylko, że któregoś dnia jakaś rakieta przyfrunie nad Wisłę.

Mj megaloman z kolegi adamusta, megaloman...

A tymczasem Al-Kaida nie dostrzega wagi Polski jako wielkiego światowego
          gracza w tym konflikcie. I olewa... Nawet na liście krajów do odstrzału nie
          chce jej się Polski umieścić.
          • adamust Re: obędzie się bez rakiet 15.08.05, 11:26
            Należy się tylko z tego faktu cieszyć. Groźniej będzie jak jakaś banda Arabów
            postanowi jednak odwiedzić kraj nad Wisłą. Jeżeli jednak komuś przeszkadza słowo
            Wisła, to można zastąpić je słowem Tamiza, Loara, Tybr - do wyboru do koloru.
            • eva15 Re: obędzie się bez rakiet 15.08.05, 11:29
              adamust napisał:

> Należy się tylko z tego faktu cieszyć. Groźniej będzie jak jakaś banda Arabów
              > postanowi jednak odwiedzić kraj nad Wisłą.

Nie bój nic

>Jeżeli jednak komuś przeszkadza słowo Wisła, to można zastąpić je słowem
              >Tamiza, Loara, Tybr - do wyboru do koloru.

mnie nie przeszkadza, może być i Wisła, jeśli życzysz, ale obowiam się, że Al-
              Kaida ma ważniejsze sprawy na głowie i cię nie wysłucha.
              • zigzaur Re: obędzie się bez rakiet 15.08.05, 17:03
                Przy całym szacunku, pozwolę zadać sobie pytanie:

Czy Al-Kaida jest w stanie "odstrzelić" cokolwiek na skalę polityczną?

Nie!

Oni są w stanie tylko mordować i wzbudzić wściekłość.

Oraz ściągnąć na siebie uwagę.

I chyba o to chodzi.

Arabski terroryzm jak narazie skutecznie odciąga uwagę USA od Europy Wschodniej,
                Bałtyku i Morza Czarnego. Zapewne o to chodzi.

Bardzo podoba mi się częste używanie inicjałów "GS" w stosunku do Bundeskanzlera.

Geprüfte Sicherheit ??? ;-)))
          • maciek770 Evuniu znowu klamiesz 15.08.05, 13:15
            Evuniu znowu klamiesz , doskonale wiesz ze al-kaida wymienila wsrod innych
            panstw koalicji ktore "zostana ukarane w stosownym czasie i miejscu za ich
            udzial w zbrodniczej napasci na Irak" bylo to chyba w czasie slynnego ultimatum
            dla Europy wystawionego przez ta organizacje ... wiec jeszcze raz cie prosze
            przestan klamac , wiem ze pokazywanie Poslki jako nic niewartego kraju ,z
            ktorym nikt sie nie liczy jest twoim hobby/praca ale jak juz to robisz to
            przynajmniej nie klam .

Zreszta przeprowadzenie ataku w Poslce jest dla Al-kaidy bardzo trudne ze
            wzgledow logistycznych , i jak juz jakis czas temu pisali w Jane's defence
            wywiady USA i GB oraz kiku panstw europejskich podejrzewaja ze istnieje bardzo
            wyskoie prawdopodobienstwo ataku w Polsce przy uzyciu broni chemicznej lub
            brudnej bomby przywiezionej ze wschodu . Przypomne ci tez ze w grudniu 2003
            roku przed samymi swietami w Polsce planowano zamach i wtedy po raz pierwszy
            uzyto na terenie RP jednostki GROM , a sytuacja byla na tyle powazna ze
            zdecydowano sie na uzycie jednostki wojskowej na terenie kraju pomimo iz bylo
            to prawnie zakazane . To evuniu ze ty poza swoia IVrzesza swiata nie widzisz
            nie znaczy ze ten swiat nie istnieje .

Jak juz napisalem lubisz zaklamywac role Polski i sprowadzac ja do roli nic
            nieznaczacego panstewka rob to ale nie klam .
            • a_s_i_m_o Maciusiu idz zrob siusiu 15.08.05, 13:19
              Nigdy nie slyszale/czytalem slowa: "Polska"/"Poland" wsrod grozb Al-Kaidy.

"podejrzewaja ze istnieje bardzo wyskoie prawdopodobienstwo" :-) Sliczne nic nie
              znaczace zdanie. Ale jakie grozne...

> Jak juz napisalem lubisz zaklamywac role Polski i sprowadzac ja do roli nic
              > nieznaczacego panstewka rob to ale nie klam .
              Jesli miala by to robic NIE KLAMIAC to oznacza LOGICZNIE ze Polska JEST nic nie
              znaczacym panstewkiem. Uwazam, ze jest tak samo nieznaczaca jak Hiszpania albo
              Holandia, ale staram sie tak jawnych bledow logicznych nie popelniac :)
              • maciek770 Re: Maciusiu idz zrob siusiu 15.08.05, 13:24
                daruj sobie takie durne odpowiedzi

TAAD zajmuje się Polską, bo znalazła
                się ona wśród pięciu krajów określanych jako cele najwyższego ryzyka - obok
                Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraela i Japonii. O tych celach
                mówiono kilka dni temu (20 marca) na posiedzeniu komitetu przedstawicieli
                krajów Unii Europejskiej ds. kryzysowych.

Ciekawe oni tez sie myla ???
                • a_s_i_m_o Re: Maciusiu idz zrob siusiu 15.08.05, 13:29
                  Nie potrafie z dyskutowac na temat tego czy ktos kto ma dostep do informacji do
                  ktorych ja nie mam dostepu ma racje. Wiem, ze nie trzeba byc ekspertem by
                  domyslec sie ze Polska jest bardziej zagrozona niz Czechy czy Niemcy.

Ale twierdze tez ze wszyscy ci eksperci rzadko kiedy maja cos madrego do
                  powiedzenia przed faktem. Za to po: potrafia cale tomy opublikowac.
                • a_s_i_m_o Re: Maciusiu idz zrob siusiu 15.08.05, 13:31
                  To jest tautologia: " TAAD zajmuje się Polską, bo znalazła
                  Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraela i Japonii. "

A kto ja tam umiescil. Pewnie MI6. No i bomba. A wiec A.
              • eva15 Re: Maciusiu idz zrob siusiu 15.08.05, 14:28
                Istnieją ludzie tak zakompleksieni, że daliby się nawet zabić, byleby tylko
                udowodnić, że są ważni. To już jest tragikomiczne.
                • a_s_i_m_o ... 15.08.05, 14:35
                  To zdanie chyba najlepiej pasuje do zamachowcow samobojcow.
                  • eva15 Re: ... 15.08.05, 14:47
                    a_s_i_m_o napisał:

> To zdanie chyba najlepiej pasuje do zamachowcow samobojcow.

Myślę, że oni mają inną motywację. Wg. mnie chcą głównie (acz nie tylko)
                    obrzydzić okupantowi okupację.
                    • maciek770 Re: ... 15.08.05, 15:30
                      eva15 napisała:

> a_s_i_m_o napisał:
                      >
                      > > To zdanie chyba najlepiej pasuje do zamachowcow samobojcow.
                      >
                      > Myślę, że oni mają inną motywację. Wg. mnie chcą głównie (acz nie tylko)
                      > obrzydzić okupantowi okupację.

Wiesz evuniu mysle ze moj brat mial racje gdy mi kiedys powiedzial ze takcih
                      jak ty powinno sie wyslac do Iraku na kilka miesiecy ... popatrzylabys sobie na
                      efekty tego obrzydzania zycia okupantom :( porozrywane przez bomby ciala
                      cywilow ktorzy mieli czelnosc wyjsc na ulice , albo zwloki malych dzieci ktore
                      zginely bo braly slodycze od amerykanow a jakis popapraniec wlasnie mial ochote
                      udac sie z hukiem do allaha . ja wiem ze tobei nie przemowei do rozumu bo rozum
                      trzeba najpierw miec , ale zastanow sie gdy piszesz takie brednie jak

> Myślę, że oni mają inną motywację. Wg. mnie chcą głównie (acz nie tylko)
                      > obrzydzić okupantowi okupację.

bo jest to niesmaczne i uraga wszelkim dobrym obyczaja ... no chyba ze uwazasz
                      ze niewinni cywile tez powinni ginac dla sprawy , no to wtedy przepraszam
                      jestes zbyt glupia aby z toba rozmawiac
                      • eva15 Re: ... 15.08.05, 15:50
                        chlopie, weż się zastanow, o co ci chodzi? Mam napisać, że zamachowcy giną bo
                        chcą być ważni, jak sugeruje asimo? Bedziesz bardziej zadowolony? A może mam
                        napisać, żew umierają z nudów?

Możesz nie przyjmować do wiadomości amerynkańskiej okupacji w Iraku i reakcji
                        Irakijczyków na to uszczęśliwianie na siłę. Ale nie licz, że dam się wciągnać w
                        takie nonsensowne dyskusje, jak zaprzeczanie rzezcywistości.
                    • zigzaur Re: ... 15.08.05, 17:05
                      A kto im obrzydził życie?

Życie ma się tylko jedno. Ta prawda dotyczy także muzułmanów.
            • maciek770 PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJESZ 15.08.05, 13:20
              Oto jak sytuacje widza specjalisci a nie politolodzy z bozej laski twojego
              pokroju

Bronią biologiczną lub chemiczną zaatakują Polskę terroryści - uważa brytyjski
              wywiad

"Prawdziwe i uaktualnione" informacje na temat planowanych ataków
              terrorystycznych na Polskę znajdują się nie w Warszawie, lecz w Londynie. Są
              zgromadzone w pozbawionym okien pomieszczeniu, które można otworzyć tylko za
              pomocą karty magnetycznej. Jej kody są regularnie zmieniane. Drzwi wiodące do
              tego pomieszczenia nie mają żadnego oznaczenia, a sama sala znajduje się w
              budynku centrali brytyjskiego wywiadu MI6. W pomieszczeniu tym pracuje TAAD -
              Wydział Oceny Ataków Terrorystycznych. Komputery i najnowocześniejsze
              urządzenia łączności przez całą dobę zbierają informacje napływające i
              wypływające z innych wydziałów MI6 oraz z zagranicznych ekspozytur brytyjskiego
              wywiadu na całym świecie, w tym z Polski. TAAD zajmuje się Polską, bo znalazła
              Stanów Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Izraela i Japonii. O tych celach
              mówiono kilka dni temu (20 marca) na posiedzeniu komitetu przedstawicieli
              krajów Unii Europejskiej ds. kryzysowych.
              Wydział Oceny Ataków Terrorystycznych MI6 regularnie przekazuje raporty
              dyrektorowi generalnemu wywiadu sir Richardowi Dearlove'owi. Informuje też
              Połączony Komitet ds. Wywiadu (JIC) w Whitehall. Stąd informacje są
              przekazywane na Downing Street - do premiera Tony'ego Blaira. TAAD ma
              bezpośrednią łączność z Pentagonem i Centralną Agencją Wywiadowczą.

"Zapłata" dla Polski
              "Polskę szczególnie powinno martwić to, że grupy najbardziej groźnych
              dżihadystów działają blisko polskiego wybrzeża oraz na terenie Rosji i w jej
              sąsiedztwie. Na tych obszarach znajduje się dostatecznie dużo broni masowego
              rażenia - chemicznej i biologicznej oraz materiałów jądrowych - aby sporządzić
              brudną bombę". Taki wniosek sformułował prestiżowy amerykański Foreign Policy
              Research Institute (Instytut Badawczy ds. Polityki Zagranicznej). Zagrożenie
              Polski oceniono jako realne z dwóch powodów. Po pierwsze, Polska w pełni
              poparła wojnę przeciwko irackiemu reżimowi. Po drugie, utrzymuje w Iraku
              kontyngent około 2 tys. żołnierzy.
              Do niedawna przemowy bin Ladena były gęste od ogólnikowej retoryki. Groźby,
              które wygłosił w październiku ubiegłego roku (co zapisano na taśmie wideo),
              były już jednak bardzo przejrzyste. "Niech agresorzy wiedzą - mówił Osama bin
              Laden - że zachowujemy sobie prawo do udzielenia odpowiedzi wszędzie tam, gdzie
              uważamy to za stosowne, i w odpowiednim czasie wystąpimy przeciwko państwom,
              które wzięły udział w niesprawiedliwej wojnie przeciw Irakowi". Polska została
              wymieniona wśród krajów, które powinny oczekiwać "zapłaty". Analitycy z
              wydziału TAAD brytyjskiego wywiadu MI6 uważają, że do zapowiadanego ataku na
              Polskę zostanie użyta broń chemiczna lub biologiczna.
              "Chociaż granice Polski są lepiej chronione niż granice innych krajów regionu,
              wymagają dodatkowego wzmocnienia, bo Polska jest bardziej zagrożona niż inne
              państwa tej części Europy" - stwierdził prof. Paul Rogers, jeden z najlepszych
              w Europie ekspertów od spraw terroryzmu, wykładowca Uniwersytetu Bradford w
              Wielkiej Brytanii.

Polscy konsultanci Al-Kaidy
              Tym, co budzi zaniepokojenie zarówno TAAD, jak i amerykańskich służb
              wywiadowczych, są powiązania między ugrupowaniami terrorystycznymi w rodzaju Al-
              Kaidy a byłymi oficerami polskiego wywiadu (komunistycznego), którzy teraz
              służą Al-Kaidzie i innym ugrupowaniom jako wysoko opłacani "doradcy"
              i "konsultanci". Ted Gunderson, były wysoki oficer FBI, uważa, że istnieją
              wiarygodne dowody na to, iż byli funkcjonariusze wywiadu wojskowego PRL zostali
              zatrudnieni jako eksperci przez tzw. państwa rozbójnicze oraz ugrupowania
              terrorystyczne. - Przed upadkiem imperium sowieckiego agenci komunistycznych
              służb specjalnych blisko współpracowali z takimi ugrupowaniami
              [terrorystycznymi] jak Hezbollah i Organizacja Wyzwolenia Palestyny. Kiedy na
              scenie pojawiła się Al-Kaida, zaoferowali jej swoje usługi - za większe
              pieniądze. Wedle zasady "płacisz, a my ci pokazujemy" - mówi Ted Gunderson.
              Norweski Zakład Badań Obronnych (NDRE), jeden z najlepszych w Europie zespołów
              analityków wywiadu, ostrzegł w ubiegłym tygodniu, że im bardziej Europa odcina
              się od ataku w Madrycie, tym bliżej jest do następnego ataku. Raporty
              docierające do TAAD w ubiegłym tygodniu zawierały informacje o rekrutacji
              prowadzonej przez Al-Kaidę we Francji. "Liczbę rekrutów ocenia się na 35-40
              tys. Są oni zorganizowani w jednostkach paramilitarnych, odbywają ćwiczenia w
              posługiwaniu się bronią i materiałami wybuchowymi, uczą się taktyki walki i są
              indoktrynowani. Są kontrolowani przez lokalne i regionalne sztaby podlegające
              głównemu dowództwu [Al-Kaidy] na obszar Francji" - napisano w raporcie
              francuskich służb wywiadowczych. Z kolei niemiecki wywiad BND w raporcie
              nadesłanym do TAAD w Londynie stwierdził, że w Niemczech liczba członków i
              sympatyków Al-Kaidy może sięgać 30 tysięcy. Ci ludzie, gotowi do
              przeprowadzenia ataków terrorystycznych, mogą w kilka godzin dotrzeć do Polski.
              W raporcie sporządzonym przez komórkę Mossadu (wywiadu Izraela) na lotnisku
              Schiphol w Amsterdamie stwierdza się: "Rekrutowani ostatnio do Al-Kaidy to
              wyłącznie biali (nie Arabowie), którzy przeszli na islam. Są szkoleni w małych
              grupach. Nieustannie zmieniają miejsce pobytu oraz telefony komórkowe, za
              pomocą których się porozumiewają, więc bardzo trudno ich śledzić". To z tej
              grupy nowych rekrutów będą się najpewniej wywodzić terroryści, którzy zaatakują
              Polskę (jeśli do tego dojdzie). "Mając paszporty Unii Europejskiej i mogąc
              łatwo przekraczać granice, stanowią oni zagrożenie praktycznie niemożliwe do
              zwalczenia. Dowiemy się o nich dopiero wtedy, gdy uderzą" - powiedział mi
              urzędnik Home Office [MSW] w Londynie. Po madryckiej masakrze brytyjski
              kontrwywiad (MI5) utworzył specjalny wydział (M90) do śledzenia nowych,
              europejskich najemników Al-Kaidy. Do jego zadań należy podejmowanie prób
              infiltracji rekrutów Al-Kaidy w Wielkiej Brytanii.

Cel: papież
              Osama bin Laden nazwał Polaków niewiernymi. W swym ostatnim wystąpieniu
              wymienił Polskę wśród celów, które zaatakują jego fanatycy. TAAD przypuszcza,
              że celem Al-Kaidy będzie także papież Jan Paweł II, który jednoznacznie potępił
              masakrę w Madrycie. CIA oraz służby wywiadowcze kilku krajów europejskich
              ostrzegły w ubiegłym tygodniu Watykan, że możliwy jest atak na papieża, na
              przykład podczas uroczystości Wielkanocy. "Papież jest idealnym celem. Zamach
              na niego byłby czymś niezwykle spektakularnym i gwarantowałby bezprecedensowy
              rozgłos w mediach. Poza tym papież reprezentuje to wszystko, czego Al-Kaida
              nienawidzi" - mówi Colin Williams, specjalista ds. zwalczania terroryzmu.
              Przedstawiciele włoskich służb wywiadowczych mówią, że od czasu madryckiego
              ataku Watykan zaostrzył procedury bezpieczeństwa. Wszystkie wejścia są
              pilnowane przez uzbrojonych agentów po cywilnemu, agenci z bronią są również w
              Pałacu Apostolskim. - Problemem jest to, że Ojciec Święty nie lubi tej całej
              obstawy i procedur bezpieczeństwa. Nadal odmawia noszenia kamizelki
              kuloodpornej podczas publicznych wystąpień, nadal chce się pokazywać w
              papamobile. Tymczasem ten pojazd nie daje żadnej ochrony przed samobójczym
              atakiem bombowym - powiedział mi irlandzki ksiądz pracujący w Watykanie.

Atak na Polskę, czyli na Busha
              Ataki bombowe w Madrycie dały Al-Kaidzie to, o czym do niedawna mogła tylko
              marzyć - wpływ na bieżącą politykę państw. Skutki tego mogą być znacznie
              groźniejsze dla Zachodu niż to, że zabito tylu niewinnych ludzi. Analitycy
              brytyjskiego TAAD uważają, że atak na Polskę mógłby przynieść podobny rezultat,
              a wręcz wywołać polityczny i gospodarczy chaos w kraju. Mógłby też dotkliwie
              uderzyć w Amerykę i
              • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:21
                To sa ci sami co znalezli WMD w Iraku? :-)

(no dobrze. zaraz przeczytam.)
              • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:24
                Duzo ogolnikow. Polowa prognoz juz zweryfikowana negatywnie. Reszta
                niezweryfikowana. Zadna prognoza nie zostala zweryfikowana pozytywnie.

Naprawde wierzysz ze jest mozliwe przewiezienie brudnej bomby przez wschodnia
                granice? Ja nie. Czujniki sa zbyt tanie i zbyt powszechne.
                • maciek770 Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:33
                  a_s_i_m_o napisał:

> Duzo ogolnikow. Polowa prognoz juz zweryfikowana negatywnie. Reszta
                  > niezweryfikowana. Zadna prognoza nie zostala zweryfikowana pozytywnie.

Niezweryfikowane ?? ogolniki ??? czego ty wymagasz listu od osamy z planami
                  atakow??

> Naprawde wierzysz ze jest mozliwe przewiezienie brudnej bomby przez wschodnia
                  > granice? Ja nie. Czujniki sa zbyt tanie i zbyt powszechne.

Tak jest to mozliwe , jest to malo prawdopodobne ale mozliwe .

Zrozumcie ze dla Al-kaidy uderzenie na Polske jest medialnie rownie korzystne
                  jak uderzenie na Londyn , tu chodzi o duza ilosc ofiar i pokazanie swiatu jaka
                  cene zaplaca jesli nie odpuszcza .
                  • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:36
                    Tak jest to mozliwe , jest to malo prawdopodobne ale mozliwe .

Przed chwila pisales ze "przewiduja ze wysoce prawdopodobne"
                    • maciek770 Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:56
                      a_s_i_m_o napisał:

> Tak jest to mozliwe , jest to malo prawdopodobne ale mozliwe .
                      >
                      > Przed chwila pisales ze "przewiduja ze wysoce prawdopodobne"

Przewidywania specjalistow ,a moje odczucia czy przemyslenia nie zawsze musza
                      isc w parze
                      • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:57
                        DOKLADNIE!

Moje tak samo. A wlasciwie przeciwnie.

Sorry za ten tekst o siusiu, ale nie lubie jak ktos uzywa inwektyw w temacie.
                        Pozniej to sie ciagnie i ciagnie po forum... Oko za oko.
                  • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 13:38
                    Wg mnie bardziej medialny jest kolejny atak na Londyn.
                    • maciek770 Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:08
                      a_s_i_m_o napisał:

> Wg mnie bardziej medialny jest kolejny atak na Londyn.

W obecnej chwili z bardzo prozaicznych powodow bardziej medialny bylby atak na
                      Polske . Ataki na Madryt a teraz Londyn mialy na celu "ukaranie najezdzcow"
                      Hiszpanie i Anglicy zostali juz ukarani skutki tej kary byly rozne Hiszpania
                      sie wycofala z Iraku i zmieniala rzad , Anglicy sie postawili i zaczeli scigac
                      terrorystow i ich sympatykow . Z listy zostala tylko Polska i Dania w miare
                      bezpieczna moze sie czuc Slowacja ktorej Al-kaida faktycznie nigdy nie
                      wymieniala jako potencjalnego celu , w obecnej chwili bardziej medialny bylby
                      atak wlasnie w Polsce gdyz

po pierwsze :
                      Polacy wsparli inwazje od samego poczatki i brali wniej czynny chodziaz
                      niewielki udzial

po drugie:
                      Polskie wojsko zarzadza jedna z trzech stref okupacyjnych w Iraku i ma jeden z
                      najlicznieszych kontyngentow

Mam nadzieje ze do takiego ataku nigdy nie dojdzie , ale twierdzenie takie jak
                      Evy ze Polacy sa bezpieczni bo nikt sie z nimi nie liczy jest poprostu
                      smieszne . Zareczam ci ze gdyby w polsce byla tak liczna "mniejszosc"
                      muzlumanska jak w GB czy Hiszpani to w polaczeniu z ogolna sprawnoscia Polskich
                      sluzb cos by tutaj juz dawno pierdyklo .

Zreszta pomysl poco w 2003 roku zlamano prawo i uzyto na terenie RP jednostki
                      wosjkowe w tym przyapdku GROM , a nie uzyto naprzyklad antyterrorystow z
                      Policji ?? Skoro do dzialania zostal uzyty GROM to sytuacja musial byc naprawde
                      powazna .
                      • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:16
                        Ja rozumiem Twoje argumenty. Ja sie z nimi po prostu nie zdadzam. Wg mnie
                        gdybysmy mieli spora nie rozpoznana mniejszosc muzulmanska to moze bysmy na
                        wojne nie poszli.

Oczywiscie LOGICZNIE jestesmy jednymi z nastepnych na liscie, ale nawet jesli
                        nas kiedys zaatakuja, to nie bedzie to mialo zwiazku z pierwotnym tematem tego
                        forum: rakieta lecaca z Iranu na Polske. No chyba ze znowu pojdziemy pomagac USA
                        "budowac demokracje".

Moge zadac 2 pytania?

Jakie metody wg Ciebie powinni stosowac ludzie, ktorzy nie godza sie na
                        stacjonowanie amerykanskich wojsk na Polwyspie Arabskim. Ludzie, ktorzy
                        twierdza, ze ta ziemia nie powinna sluzyc USA (50% zysku z wydobycia ropy idzie
                        do kieszeni amerykanskich firm) i marionetkowym arabskim dyktaturom?

Dlaczego Bush obala swiecka dyktature w Iraku mimo ze wojne wypowiedzieli mu
                        fanatyczni muzulmanie z Afganistanu, a nie ma nic do muzulmanskiej dyktatury w
                        Arabii Saudyjskiej? Ba! Zaprasza krola A.S. na swoje prywatne rancho i biorac go
                        dlon za dlon pokazuje mu kwiatki przy dziennikarzach w swoim ogrodku (TRUE STORY)?

Nie wiem po co byl uzyty GROM. Wiem ze nie musialo to miec zwiazku z Al-Kaida.
                        Ale podejrzewam ze Ty wiesz wiecej (albo inaczej: lepiej).
                        • a_s_i_m_o Bush raczka w raczke 15.08.05, 14:19
                          www.csmonitor.com/2005/0426/dailyUpdate.html
                        • maciek770 Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:36
                          > Moge zadac 2 pytania?
                          >
                          > Jakie metody wg Ciebie powinni stosowac ludzie, ktorzy nie godza sie na
                          > stacjonowanie amerykanskich wojsk na Polwyspie Arabskim. Ludzie, ktorzy
                          > twierdza, ze ta ziemia nie powinna sluzyc USA (50% zysku z wydobycia ropy
                          idzie
                          > do kieszeni amerykanskich firm) i marionetkowym arabskim dyktaturom?

Ale dlaczego ci ludzie morduja bogu ducha winnych irackich cywili ?? Dlaczego
                          99% zamachow wIraku przeprowadzaja Syryjczycy , Iranczycy czy tez
                          Saudyjczycy ?? Kto dal im prawo do nazywania Irakijczykow kolaborantami i
                          mordowania policjantow , przechodniow , dzieci , starcow itd itd ..?? policz
                          ilu w zamachach ginie cywili a ilu zolnierzy Amerykanskich czy tez Polskich ty
                          to nazywasz walka ?? ja to nazywam ludobujstwem . Amerykanei popelnili wilel
                          bledow przed i po wejsciu do Iraku , ale to nie upowaznia bandy muzlumanskich
                          matolow do mordowania cywili ktorzy sie nata wojne nei pchali a teraz gina
                          wysadzaniw powietrze przez bezmozgich debili .

> Dlaczego Bush obala swiecka dyktature w Iraku mimo ze wojne wypowiedzieli mu
                          > fanatyczni muzulmanie z Afganistanu, a nie ma nic do muzulmanskiej dyktatury w
                          > Arabii Saudyjskiej? Ba! Zaprasza krola A.S. na swoje prywatne rancho i biorac
                          g
                          > o
                          > dlon za dlon pokazuje mu kwiatki przy dziennikarzach w swoim ogrodku (TRUE
                          STOR
                          > Y)?

Jak juz napisalem USA popelnilo wiele bledow przed i po inwazji , ktora moim
                          zdaniem nie byla potrzebna bo SAddama USA moglo wziac za pysk bez interwencji
                          zbrojnej . Nigdy nie uwazalem ze ta wojna jest potrzebna zwlaszcza ze moj
                          mlodszy brat zostal tam wyslany , ale teraz to juz musztarda po obiedzie i
                          trzeba ta sparwe jakos zalatwic , ale nieda sie tego zrobic wychodzac z dnia na
                          dzien z Iraku bo skonczylo by sie to masakra

> Nie wiem po co byl uzyty GROM. Wiem ze nie musialo to miec zwiazku z Al-Kaida.
                          > Ale podejrzewam ze Ty wiesz wiecej (albo inaczej: lepiej).

Tu niestety wiem tyle co ty :) , czyli tylko tyle ze z pewnych wzgledow wladze
                          Polskie zdecydowaly sie zlamac obowiazujace prawo i uzyc GROM na terenie RP . Z
                          tego co udalo mi sie keidys dowiedziec od znajomego wojskowego sytuacja byla
                          bardzo nieciekawa i armia byla az do nowego roku 2004 postawiona w stan
                          gotowosci bojowej .
                          • maciek770 Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:37
                            przepraszam za stan poprzedniego postu ale pisalem go na szybkiego i jest
                            troche malo czytelny :)
                          • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:40
                            O.K.

Ja nie chce ABSOLUTNIE usprawiedliwiac terrorystow. Natomiast nie mozna wsadzac
                            kija w mrowisko i udawac ze to wina mrowek.

Co do Twojego brata: to zycze mu (szczerze i bez zadnych ironii) szczesliwego
                            powrotu do domu w jednym kawalku bez PSTD. Ale... naprawde "wyslali" jako
                            zawodowca i nie mial wyboru czy sam sie zglosil "ku chwale ojczyzny"?

Co do GROMu to chyba pamietam jak Dziewulski stary komuch zepsul wszystkim
                            wierzacym pasterki mowiac, zeby uwazac w kosciolach na ludzi z plecakami.
                        • eva15 Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:45
                          a_s_i_m_o napisał:

> Ja rozumiem Twoje argumenty. Ja sie z nimi po prostu nie zdadzam. Wg mnie
                          > gdybysmy mieli spora nie rozpoznana mniejszosc muzulmanska to moze bysmy na
                          > wojne nie poszli.

Pewnie tak, skoro Anlicy poszli. No ale inna rzecz, że Anlicy ottrzymali dostÄp
                          do łupów wojennych (ropa), więc to sytuacja nieporównywalna.

> Oczywiscie LOGICZNIE jestesmy jednymi z nastepnych na liscie, ale nawet jesli
                          > nas kiedys zaatakuja, to nie bedzie to mialo zwiazku z pierwotnym tematem tego
                          > forum: rakieta lecaca z Iranu na Polske. No chyba ze znowu pojdziemy pomagac
                          >USA "budowac demokracje".

Wątpią czy kiedykolwiek Polska bedzie zaatakowana. Pomijając wspomniane
                          trudności wtopienia się terrorystow w polski monolityczny krajobraz rasowy,
                          ataki organizuje się wbrew pozorom pragmatycznie, czyli tam, gdzie mogą one
                          przynieśś jakiś efekt. Np. tam, gdzie rząd ma jakiś wpływ na USA (GB)lub gdzie
                          opinia publiczna danego kraju ma realny wpływ na rząd (Hiszpania i znów GB),
                          lub gdzie można wstrząsnać Muzulmanami-Arabami (GB, potencjalnie Francja,
                          Niemcy już raczej nie, bo mają Turków). Atak w Polsce na nic z tych rzeczy nas
                          nic by się nie przełożył.

Co najwyżej zadowolilby dumę własna paru oszołomów. No ale to Al-Kaidzie akurat
                          obojętne i tak to wracamy do punktu wyjścia.
                          • a_s_i_m_o Re: PROSZE EVUNIU POCZYTAJ TROCHE MOZE ZMADRZEJES 15.08.05, 14:51
                            No tutaj pozostaja w takim razie jesienne wybory. Ale znajac polska dume (to nie
                            jest pejoratywnie) to pewnie bysmy jeszcze doslali do Iraku posilki.

Miec pozostaje nadzieje, ze obecne wysilki na rzecz wykorzenienia terroryzmu z
                            WB okaza sie pragmatyczne i skuteczne. Chcialbym zeby to moglo stac sie wzorem
                            do nasladowania.
                            • a_s_i_m_o ps 15.08.05, 14:53
                              to oczywiscie checi. Nie potrafie przewidywac przyszlosci politycznej. Z reszta
                              nikt nie potrafi. Ludzie przewiduja to co chca zeby sie stalo albo to co im
                              pasuje do pogladow. Tak bylo dawno i jest i bedzie.
                              • a_s_i_m_o over and out 15.08.05, 14:54
                                musze na chleb zarobic :) Wracam do myslenia o tym za co mi placa :)
    • eva15 Schröder niczym Tusk 15.08.05, 11:10
      Tym razem Schrłder zachował się niczym Tusk na Białorusi. Dla celów kampanii
      wyborczej zaczął się po tuskowatemu wtrącać w politykę innego państwa i mówić
      mu co ma robić.

Schröder odgrzał na siłę swą dawna skuteczną (w obliczu wojny irackiej)
      kampanie wyborczą. Tym razem jednak groźba US-ataku jest dużo mniejsza i nie
      bezpośrednia, szanse na to, śe USA zaatakują są raczej małe i jak narazie
      Niemcy NIE stoją jeszcze przed bezpośrednim dylematem: co zrobć jeśli Amis
      znów zwrócą się o pomoc?
      Ten "wojenny" temat jest w Niemczech o wiele mniej palący niż cały szereg
      problemów wewnętrznych. Więc to, co obecny i przyszły (??) kanclerz robi, to
      łatwe i tanie chwyty wyborcze. Zagapił się na Tuska i z programu wyborczego
      zrobił program wychowawczy innego prezydenta w innym państwie..

• a_s_i_m_o Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 11:15
        "z programu wyborczego zrobił program wychowawczy innego prezydenta w innym
        państwie"

GS taka pacyfistyczna wersja Busha. GWB tez stosuje programy wychowacze
        prezydentow obcych panstw. Rozpieprza im infrastrukture, wjezdza z wojskiem i
        wsadza za kratki sadu doraznego.
        • eva15 Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 11:21
          GS Bushowi do pięt nie dorasta. On niczego nie roz..., pogada przed wyborami i
          tyle.
          • eva15 Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 11:26
            sorry, nie zauważyłam słowa "pacyfistyczna", wiec komentarz był niechcący
            tautologią
      • adamust Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 11:15
        Czyżby GS upominał się o jakąś niemiecką mniejszość narodową w Iranie? Jakoś nie
        słyszałem o tej diasporze, ale pewnie coś przeoczyłem.
      • chateau Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 12:25
        Przeceniasz wpływ Tuska na politykę w Niemczech ;)

A tak BTW - jaki jest odsetek muzułmanów w Niemczech? Tych z prawem wyborczym.
        • eva15 Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 12:34
          chateau napisał:

> Przeceniasz wpływ Tuska na politykę w Niemczech ;)

??????????????????????????????????????????????????????

Ja piszę o Tusku w kontekście BIAŁORUSI. Przeczytaj jeszcze raz powoli mój post
          n/t.

> A tak BTW - jaki jest odsetek muzułmanów w Niemczech? Tych z prawem wyborczym.

Niewielu, ok. 600.000 - 800.000 i są to w ca. 85-90% Turcy. Turcy głosują na
          ogół na SPD i Zielonych. Wśród Zielonych mają swoich przedstawicieli, zresztą w
          SPD chyba też.
          • chateau Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 12:50
            No wiesz, smile był ;) Wyluzuj, jest dopiero poniedziałek ;))
            • eva15 Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 14:25
              OK , nie zauważyłam
              • zigzaur Re: Schröder niczym Tusk 15.08.05, 17:16
                Donald Tusk swą ingerencją w sprawy Białorusi stanął w obronie nie tyle
                tamtejszych Polaków, co zdobyczy europejskiej cywilizacji.
                Łukaszenko prześladuje polskie organizacje na Białorusi nie tyle z powodu ich
                polskości, co z powodu samorządności i wewnętrznej demokracji. Dla bolszewika i
                promoskiewskiego dzierżymordy prawo ludzi do zrzeszania się i obywatelskiej
                aktywności jest nie do zniesienia. Dlatego zaatakował polskie organizacje
                kulturalne.
                Istnienie oddolnej obywatelskiej aktywności w dziedzinie kultury, sportu,
                kształcenia zawodowego itp. jest w takich np. Niemczech czymś oczywistym i
                stanowi ogromny wkład Niemców do światowej kultury. Tezę moją potwierdzi każda
                osoba znająca choć trochę Niemcy. Bez niemieckich "e.V." nie byłoby mowy o
                demokracji i dobrobycie w tym kraju.

Nie każdy zauważa, że Łukaszenko prześladuje głównie Białorusinów,
                wynaradowiając ich przez niszczenie ich języka.

Może się powtórze, ale bardzo podoba mi się skrót GS w odniesieniu do wiadomej
                osoby: Geprüfte Sicherheit.
    • mathias_sammer Re: Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeże 15.08.05, 12:50
      Hehehe, szkoda, ze nie zdazyli przetlumaczyc wypowiedzi Stoibera, ktora cale
      Niemcy zyja, a ktore zmieniaja obraz ringu wyborczego.

M.S.
      • eva15 Re: Niemcy/Prasa krytykuje Schroedera za ostrzeże 15.08.05, 14:34
        Dokładnie, to jest dużo lepsze niż gadanie Schrödera.
    • zigzaur pomieszanie pojęć! 15.08.05, 16:56
      Po pierwsze, kryzys irański wybuchł nie teraz, lecz jesienią roku 1979. Obecnie
      tylko przeszedł do kolejnego stadium.

Po drugie, co za pożytek z Bundeswehr, skoro nie chce walczyć o wolność.
      Rozwiązać, wcielić jako rekrutów do jednostek polskich czy brytyjskich. W
      stopniach szeregowców, oczywiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka