Dodaj do ulubionych

82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary

19.08.05, 10:27
A co z Morelem,S.Michnikiem-zbrodniarzami, którzy jeszcze pobierają z naszych
podatków emerytury
Obserwuj wątek
    • e.v.q.a glupota ludzka! 19.08.05, 10:34
      nic dodac nic ujac! ciekawe ze ten 82-letni czlowiek przezyje chocby rok ze
      swojej kary? co to ma na celu?
      • kharid Re: glupota ludzka! 19.08.05, 10:36
        I dobrze. Niech zdechnie.
        Zachciało mu się torturować ludzi to niech zapłaci za to.
        Lepiej późnio niż wcale.
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 10:53
          calkiem ciekawa postawa jak na czlowieka... i to XXI wieku... gratulacje i
          kondolencje zarazem
          • nick.kertiz [...] 19.08.05, 12:22
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • e.v.q.a Re: Dla takich zwyrodnialców, jak ty 19.08.05, 12:35
              tak sobie tlumacz, ze plaszcze sie przed przestepcami - jak jestes taki madry to
              wprowadz kare smierci i wtedy bedzie sprawiedliwie - moga go skazac, ale skoro
              jej nie ma, to niech na nia nie skazuja! w koncu w panstwie prawa zyjemy (?)

jeseli napisalabym w esperanto, po angielsku badz francusku pewnie bys nie
              zrozumial wiec pisze tak, bys laskawie zrozumial.
              • vinogradoff Pomimo watpliwosci sluszna decyzja sadu 19.08.05, 13:10
                Jest to przestroga dla ewentualnych nastepcow co to byliby skloni lamac prawo w
                nadziei bezkarnosci. Problemem sa warunki odbywania kary przez owego starca w
                wiezieniu. Erichowi Kochowi zapewniono pojedyncza cela , a pod koniec zycia
                sale w oddziale szpitalnym wiezienia i dozyl on 91 lat. Z cala pewnoscia nie
                mozna 82 latka za tego typu czyny osadzic w towarzystwie ludzi mlodych, z
                zawodu przestepcow. Jesli bedzie mial nie gorsze warunki od tych kjakie mial
                gauleiter Erich Koch to ma szanse na spokojny pobyt w wiezieniu.
                • e.v.q.a Re: Pomimo watpliwosci sluszna decyzja sadu 19.08.05, 13:13
                  w Polsce jednak zyjemy i w to szczerze watpie. poza tym czemu tylko 4,5 roku dla
                  zbrodniarza
                  • fubrawiec Re: Pomimo watpliwosci sluszna decyzja sadu 19.08.05, 13:27
                    e.v.q.a napisała:

> w Polsce jednak zyjemy i w to szczerze watpie. poza tym czemu tylko 4,5 roku dl
                    > a
                    > zbrodniarza

Może właśnie ze względu na wiek...?
                    Jesteś bardzo elokwentna, ale nie wynika to z procesu myślowego tylko z
                    powielania poglądów lewackich krzykaczy.
                    • e.v.q.a Re: Pomimo watpliwosci sluszna decyzja sadu 19.08.05, 13:38
                      kolego do lewackich krzykaczy to mi daleko, ale nie o tym mowa.
                      wlasnie - 'moze ze wzgledu na wiek' ??????? no chore to !!! czyli skazali go na
                      4,5 roku bo uznali ze wiecej nie wytrzyma? ok, ale przypominam, ze kary smierci
                      jeszcze nie mamy, a szkoda.

pozwol, ze na temat mojej elokwencji, badz jej braku jak uwazasz, beda
                      wypowiadali sie ludzie, ktorzy znaja mnie dluzej niz przeczytanie kilku postow
                      na jeden temat.

pozdrawiam.
                      • purysta4 nie ma sie co litowac! 19.08.05, 14:01
                        hitlerowskich zbrodniarzy tez nikt nie zalowal...
                        • rechott Re: nie ma sie co litowac! 19.08.05, 14:24
                          dlaczego żałowac przestępców? Nikt nie żałuje pokrzywdzonych
                          • e.v.q.a Re: nie ma sie co litowac! 19.08.05, 14:35
                            nikt nie zaluje pokrzywdzonych?? troszke przegiales z tym stwierdzeniem :)
                            • gator1945 Sami mówicie, że kara powinna być NIEUCHRONNA! 19.08.05, 15:06
                              Wy, to znaczy liberałowie prawni. Więc o co Ci chodzi? Za zdradę Polski powinien
                              dostać karę śmierci, a jako że takowej jeszcze (!) nie ma - dożywocie.
                              • e.v.q.a Re: Sami mówicie, że kara powinna być NIEUCHRONNA 19.08.05, 15:11
                                dozywocie to jak dla mnie juz dostal - bo dlugo w wiezieniu nie pociagnie.
                                poczekajmy - moze kiedys ktos wpadnie u nas na pomysl ze kara smierci nie jest
                                taka zla.
                                • gator1945 Re: Sami mówicie, że kara powinna być NIEUCHRONNA 19.08.05, 15:12
                                  No własnie - nie dostał dozywocia. Jako dobrze odżywiony byczek z UB może pożyć
                                  jeszcze i kilkanaście lat.
                                • dglodek Re: Sami mówicie, że kara powinna być NIEUCHRONNA 19.08.05, 16:19
                                  No bo nie jest.
                                  Biorąc pod uwage, że mamy biedne społeczeństo, które musi utrzymywać tysiace
                                  recydywistów - to w tym kontekście kara śmierci byłaby najlepszym rozwiązaniem.
                                  A jeżeli nie śmierć to np wywózka na ciężkie roboty(po pas w wodzie) do kopalni
                                  srebra gdzieś na Syberii- niech zarobia na kromkę chleba na utrzymanie. W
                                  takich kopalniach straciło życie wielu niewinych (a nawet inaczej patriotów)
                                  ludzi, których tam wywiózł PAPA STALIN.
                                  A nawiązując do tematu, jeżeli temu dziadkowi udowodniono ponad wszelka
                                  watpliwość, że jest winny zbroni wobec własnego narodu, to nie dożywocie tylko
                                  śmierć. Gdyby nie takie mendy jak on to może nie bylibyśmy niewolnikami
                                  Wielkiego brata ze wschodu przez 50 lat.

• don2 Re: Sami mówicie, że kara powinna być NIEUCHRONNA 19.08.05, 16:30
                                    Myslalem ,ze tam glownie zloto kopia a nie srebro :))
                                    • dumnyzeswejorientacjigej Kara śmierci dla UBeków z marszu! 20.08.05, 19:12
                                      Po kie licho mają mu podatnicy w ciupie fundować jadło i lekarstwa. Jak słyszę o
                                      takich dziadkach, jestem za eutanazją...:)
                  • studioturos Re: Pomimo watpliwosci sluszna decyzja sadu 19.08.05, 18:14
                    e.v.q.a napisała:

> w Polsce jednak zyjemy i w to szczerze watpie. poza tym czemu tylko 4,5 roku
                    dl
                    > a
                    > zbrodniarza
                    Sad byl litosciwy?
            • e.v.q.a tak na marginesie 19.08.05, 12:37
              zwyrodnialcem jest ten kto takie bezpodstwane opinie wyglasza czyli... w dodatku
              jest niewychowanym prostakiem i zacofancem

pozdrawiam
              • zylioner Re: tak na marginesie 19.08.05, 13:03
                Mylisz sie zwyrodnialcem jest ten kto dokonuje czynow a nie ten kto mysli lub
                jakiestam opinie wyglasza. A co do zacofania i prostactwa to nie sa to dla mnie
                zrozumiale kategorie - znacznie lepsza bylaby adekwatnosc do sytuacji i czasu.
                • e.v.q.a Re: tak na marginesie 19.08.05, 13:07
                  no to spojrz a propos czego byla ta odpowiedz, a zrozumiesz mja odpowiedz.. nie
                  dam sobie ublizac, no sorry. ja zwyrodnialcem nie jestem w takim razie, bo
                  czynow takich nie popelnilam, a kolega tak mnie wlasnie nazwal.

ps
                  tego 'pana' juz niestety chyba wycieli wiec nie zobaczysz, ale przynajmniej
                  domysl sie

pozdrwiam
                  • pijaki Zgadzam się z e.v.q.a 19.08.05, 13:30
                    Wszyscy, którzy tu piszą o sprawiedliwości tak na prawdę nie chcą
                    sprawiedliwości tylko zemsty (e.v.q.a chyba też skoro pisze o karze śmierci).
                    Tak naprawdę nic nie wróci życia lub zdrowia jego ofiarom, ani jego więzienie
                    ani śmierć. I nic im nie zadośćuczyni. Może tylko skrucha tego skazanego - ale
                    na to nie mamy wpływu.

Jeżeli wsadzimy go do więzienia to skażemy go na tortury (np. przez
                    współwięźniów) i być może śmierć. I tym samym staniemy się tacy jak on.

Więzienie przestępców ma tak naprawdę dwa cele: rechabilitację społeczną (tych
                    nielicznych z którymi się to udaje) i odseparowanie wszystkich pozostałych,
                    którzy mogą być groźni dla innych ludzi. W przypadku tego SBka żaden z tych
                    celów nie jest spełniony.
                    • e.v.q.a Re: Zgadzam się z e.v.q.a 19.08.05, 13:35
                      no wlasnie.
                      ale ja msciwa nie jestem. to ze za kara smierci jestem to inna sprawa. jest to
                      dobry straszak, odciazenie budzetu i skonczenie z 'przechowywaniem' coniektorych
                      zwyrodnialcow
                    • igapaw Re: Zgadzam się z e.v.q.a 19.08.05, 14:51
                      Nie zgadzam sie - zbrodnie nie powinny byc bezkarne !
                      >Więzienie przestępców ma tak naprawdę dwa cele: rechabilitację społeczną (tych
                      > nielicznych z którymi się to udaje) i odseparowanie wszystkich pozostałych,
                      > którzy mogą być groźni dla innych ludzi. W przypadku tego SBka żaden z tych
                      > celów nie jest spełniony.
                      Czy dlatego, ze udalo sie podlemu sbekowi dozyc sedziwego wieku
                      bez "rehabilitacji" i "separacji" ma on byc nagrodzony darowaniem kary ? A
                      chyba to, ze za zbrodnie powinna byc kara jest jedna z podstaw naszego ladu
                      prawnego i moralnego takze.
                    • jagnieszkaa Odpowiadam pijakowi z 13.30 19.08.05, 16:30
                      Głównym celem kary jest KARA.
                      Kara, czyli przymusowe sprawienie dyskomfortu sprawcy czynu zabronionego. Taka
                      karę wymierza jednostce społeczeństwo, które demokratycznie wybiera swoich
                      przedstawicieli, a ci uchwalają kodeksowe kary.
                      To nieprawda, że głównym celem więzienia jest rehabilitacji i(lub) separacja.
                      To są cele wtórne, drugorzędne. Głównym celem więzienia jest KARA, czyli
                      sprawienie przykrości (smutku, cierpienia psychicznego, bólu mentalnego)
                      osadzonemu przestępcy.
                      • archivario Re: Odpowiadam jagnieszce 19.08.05, 16:39
                        Kara, czyli przymusowe sprawienie dyskomfortu sprawcy czynu zabronionego.

A ty gdzie " studiowalas " jezyk polski ? :))))))))))))))))))
                        • jagnieszkaa Zrobiłam doktorat na polonistyce na UW. 19.08.05, 22:34
                          Odpowiedziałam na pytanie.
                          A do czego Pan pije?
              • nick.kertiz Re: tak na marginesie 20.08.05, 01:07
                Nie martw się, cenzor jest po twojej stronie.
          • fubrawiec Re: glupota ludzka! 19.08.05, 13:25
            e.v.q.a napisała:

> calkiem ciekawa postawa jak na czlowieka... i to XXI wieku... gratulacje i
            > kondolencje zarazem

Ciekawa jest za to Twoja postawa. Czy 21 wiek oznacza, że zapominamy o
            przeszłości? Ale to chyba taka tendencja, że przechodzimy z wszelkimi
            nienormalnościami do porządku dziennego.
            • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 13:32
              poczytaj troche moich postow i sie przekonasz jaka ona jest. jezeli Ci sie nie
              chce, to Ci powiem, znaj moja dobroc ;) zartuje sobie ;)

nie mowie o zapominaniu, ani o przechodzeniu z nienormalnoscia do porzadku
              dziennego. skazuja czlowieka, ktory prawdopodobnie umrze w wiezieniu, mimo ze
              nie ma kary smierci (niech ja wprowadza i sie skonczy) poza tym dlaczego
              zbrodniarz dostaje tylk 4,5 roku? bo wiecej nie wytrzyma?
          • smokpz droga e.v.k.o 19.08.05, 14:59
            mam dosyc wysluchiwania lewackich pogladow o tym 'jak tak mozna' i glupiego
            zaslaniania sie humanitaryzmem. ten pan jakos sie tym w zyciu nie kierowal.
            miejsce zbrodniarzy jest za kratami i to do konca zycia
            • e.v.q.a Re: droga e.v.k.o 19.08.05, 15:09
              humanitaryzm nie jest glupi, ale to Twoja opinia. i badz laskaw nie nazywac
              moich pogladow lewackimi.
              ano wlasnie 'ten pan' sie nim nie kierowal (humanitaryzmem) i dlatego my mamy
              tez od tego odejsc? no ok - to niemal jak w swiecie zwierzat - i to nie tych
              naczelnych... jezeli byl zbrodniarzem to jego miejsce nie jest za kratami a...
              tzw kara smierci.
        • mlody_junak PRZESTĘPCA NIEZALEŻNIE OD WIEKU DO WIĘZIENIA !!! 19.08.05, 11:43
          nie ma znaczenia czy stary czy mlody ma isc do wiezienia i odbyc kare! niby 82
          lata, ale przeciez moze pozyc jeszcze 20 latek.
          a odpowiadajac jego obroncom: czy skazany na wieloletnie wiezienie, jak dozyje
          w nim sedziwego wieku i zaczna go trapic choroby to nalezy go wypuscic?
          moim zdaniem nie! wiezienie nie jest drugim domem skad mozna sobie zrobic
          wypady do sanatorium na wolnosci. tak samo nie ma usprawiedliwienia przed
          pojsciem do wiezeinia: jak chory to do wieziennego spzitala - niech choruje w
          odosobnieniu a nie na wolnosci!!!!

ps. a co do zdrowych wiezniow: moze by tak tych najgorszych poslac do kopaln.
          ciezko pracujac zarobia na swoje utrzymanie, odpokutuja kare, panstwo nie
          bedzie dokladac od nierentownych kopaln no i przeciez najlepsza resocjalizacja
          jest przez prace! bo dlaczego mja gapic sie w tv albo pakowac na silowni?
          i nie mowcie ze to nichumanitarne!!!
          • fubrawiec Re: PRZESTĘPCA NIEZALEŻNIE OD WIEKU DO WIĘZIENIA 19.08.05, 13:30
            EVQA należy do tych, którzy w imię źle pojętego współczucia stają po stronie
            biednych przestępców, zapominając o pokrzywdzonych. Ale zgodne z linią
            przyjętego w Polsce prawa.
        • upierdliwy [...] 19.08.05, 11:50
      • ja9922 Re: glupota ludzka! 19.08.05, 10:53
        Hitlerowi też byłoby darowane z racji wieku? Ten człowiek w majestacie swej
        władzy pastwił się nad innymi. Czy upływający czas zwróci zdrowie i życie jego
        ofiarom?
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 10:58
          nie zwroci, ale wysylanie do wiezienia czlowieka, ktoremu na wolnosci zostalo
          tylko kilka lat zycia, i to w najlepszym przypadku, jest znizaniem sie do tego
          samego poziomu. ten czlowiek cierpi z powodu wielu chorob itp wiec jako taka
          kare odbywa, ale skracanie mu ostatnich dni zycia (i tak nie najlepszych)
          powtarzam - jest znizaniem sie do tego samego poziomu co on w mlodosci... trzea
          bylo go wczesniej wezwac a nie gdy jest juz schorowany i umierajacy (bo wiek 82
          lat to juz koncowka, jak by nie patrzec)
          • jacekdnt Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:05
            Nie przesadzaj z tym cierpieniem i chorobami. Sąd oddalił jego wniosek o
            uwzględnienie jego stanu zdrowia, a więc jest zdrowy. No chyba nie wątpisz w
            niezawisłość sądów w Polsce?

Człowiek ten za sowije czyny sprzed 50 lat został osądzony i skazany. Więził,
            maltretował i kaleczył żołnierzy Rzeczypospolitej. Ma do odbycia karę i ją
            odbędzie choćby miał zdechnąć w pierdlu.
            Tyle sie należy zdracji w dobie niepodległości i suwerenności.
            I nie mów o zniżaniu się do jakichś poziomów - to komusze brednie.
            • e.v.q.a Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:13
              wybacz, ale za bardzo nie wierze w ta 'niezawislosc'... komusze brednie moga
              wypowiadac ludzie w wieku moich rodzicow lub dziadkow, ale nie ja, bo na
              szczescie wtedy mnie nie bylo :)
              niestety przeszlosci sie nie cofnie, ale niedlugo dojdzie do tego, ze kogos uzna
              sie za winnego, ten ktos juz nie zyje, wiec wyrokiem sadu bedzie
              zbeszczeszczenie jego grobu - uwazam, czytajac coniektorych wypowiedzi
              ('zdechnac w pierdlu') ze to bardziej niz prawdopodobne

pozdrawiam
              • jacekdnt Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:23
                Jesli chcesz dyskutować to dyskutuj posługując się argumentami. Pomiń jakieś
                brednie o rozkopywaniu grobów.
                Argumenty to:
                prześladowanie żołnierzy AK i członków opozycji
                utrwalanie sowieckiej podległości
                brutalne maltretowanie niewygodnych i niepokornych
                nieuchronność kary
                nieprzedawnienie zbrodni nazistowskich i komunistycznuch przeciw narodowi
                polskiemu

Jeśli jesteś za młoda, odpuść sobie. Jeśli jesteś zbyt wrażliwa nie patrz na to
                i odwróć oczy tylko w barbarzyńskiej komunistycznej Francji zmuszano całe
                rodziny do uczestnictwa i obserwowania setek tysięcy dekapitacji. Pozwól
                wymierzyć sprawiedliwość okrutnemu oprawcy za niesprawiedliwe życie.
                Temida ma przewiązane oczy opaską. Dlatego żadna siwa głowa jej nie urzeknie i
                serca nie zmiękczy. I dobrze!!
                • e.v.q.a Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:34
                  to przywroccie kare smierci i tyle, wtedy nie bede sie bulwersowac.

jak dla mnie najwazniejszym argumentem jest to, iz ma on 82 lata. jezeli nie
                  widziales takiego czlowieka, nie widziales jak meczy sie nawet majac najlepsza
                  opieke i rodzine dbajaca o niego 24h na dobe to nie zrozumiesz. a jezeli miales
                  to wyobraz sobie takiego czlowieka wsadzonego w dodatku do wiezienia - kara czy
                  znecanie sie? humanitaryzm o ktory walczymy? watpie. --> to byly argumenty,
                  jezeli nieprzekonywujace to przykro mi.
                  • jacekdnt Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:40
                    Ja mam przypuszczenie graniczące z pewnością że populistycznie posługujesz się
                    pewnymi zwrotami "stary,schorowany,wymagający opieki 24H" - gó.. prawda. Ty go
                    nie widziałaś i nie masz pojęcia jak wygląda. To siwy i rześki staruszek - aż
                    wierzyć sie nie chce że zbrodniarz i gwałciciel.

Tak jestem za karą śmierci. Każdemu zwyrodnialcowi, bandycie, mordercy się
                    należy jak powietrze. I Miłosierdzie Boże nie ma z tym nic wspólnego.
                    Miłosierdzie Boże jest dlatych którzy są świadomi popełnionych grzechów i chcą
                    odpokutować. W tym przypadku - JAK? Jakim cudem?
                    • e.v.q.a Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:45
                      jedyne w czym sie z Toba zgadzam, to kara smierci. no to czas ja wprowadzic i
                      wtedy juz nie bede 'spiewala' o humanitaryzmie, ale poki jej nie ma, bede i
                      koniec. bo to jest przeczenie obecnej sytuacji - nie wprowadzimy kary smierci bo
                      fe, ale skazemy starsza osobe, niech zdycha.
                      • alfredkujot Re: Sprawiedliwość ludzka! 20.08.05, 18:37

A jakie problemy masz tak naprawde ?
                        Czy wiesz mniej wiecej czego chcesz ?
                        O co ci chodzi ?
                        Nie jestem pewny ale umrzemy chyba wszyscy, wczesniej czy pozniej.
                        Czy to jest sprawiedliwe ?
                        Naprawde strasznie mi zal bandytow , zlodzieji , kryminalistow, gwalcicieli
                        zwlaszcza gdy pomyslez ze moga doczekac wieku kiedy beda milymi staruszkami
                        ktorzy beda stac nad grobem .Takim uroczym staruszkiem jest jaruzelski.
                        jak na niego patrze to mi tak zal ze odejdzie, taki uroczy on jest...
                        A kiszczak taki mily pan ? ......

e.v.q.a napisała:

> jedyne w czym sie z Toba zgadzam, to kara smierci. no to czas ja wprowadzic i
                        > wtedy juz nie bede 'spiewala' o humanitaryzmie, ale poki jej nie ma, bede i
                        > koniec. bo to jest przeczenie obecnej sytuacji - nie wprowadzimy kary smierci
                        b
                        > o
                        > fe, ale skazemy starsza osobe, niech zdycha.
              • bombardieros Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 11:29
                jasne ze musi byc ukarany - sbcy to swinie ktorzy w tamtym systemie byli panami
                co mogli wszystko - i co maja nadal dostawac emeryturki za torturowanie,
                wiezienie, upodlenie, inwiligacje i w koncu zniszczenie niejedego zycia? chcesz
                zeby z twoich podatkow szlo na takich ludzi? wybaczyc im zbrodnie bo to nie
                wypada wsadzic 80 letnia swinie do paki? poza tym nie ty jestes kompetetna im
                wybaczac -za pozno sie urodzilas
                a co do grobow to dobry pomysl - niech im wieszaja tabliczki - "tu lezy sbek swinia"
                • e.v.q.a wybaczac?? 19.08.05, 11:36
                  czy ja mowilam o wybaczaniu???? zacytuj mi to zdanie w ktorym jest slowo
                  'wybaczac' lub cos w tym stylu.
                  ja mowilam o HUMANITARYZMIE i znizaniu sie do poziomu ludzi, ktorych karzemy
                  • martyw Re: wybaczac?? 19.08.05, 12:18
                    e.v.q.a napisała:

> czy ja mowilam o wybaczaniu???? zacytuj mi to zdanie w ktorym jest slowo
                    > 'wybaczac' lub cos w tym stylu.
                    > ja mowilam o HUMANITARYZMIE i znizaniu sie do poziomu ludzi, ktorych karzemy

Wiesz co, kolejny raz piszesz o jakimś "zniżaniu się"... Możesz wytłumaczyć o co Ci dokładnie chodzi? Czy ktoś go będzie torturował? Czy ktoś go będzie sadazał na nodze od krzesła? Czy ktoś go chociaż klepnie w policzek? Nie, po prostu pójdzie siedzieć za zbrodnie które się nie przedawniają. To jest sprawiedliwość a nie zniżanie się.

Gdyby teraz jakiś 30latek zabił Ci matkę, ojca czy kogoś z rodziny i złapaliby go za 50 lat to też uważałabyś, że wszystko jest w porządku i nie powinien iść siedzieć bo jest stary? Jeśli tak to wybacz, ale żyjemy w różnych wszechświatach...

Poza tym starość to rzecz względna, jedni w wieku 80 lat robią pod siebie a inni żeglują po oceanach. Skoro Sąd i biegli stwierdzili, że facet jest na tyle zdrowy, że może siedzieć to chcę go widzieć w ciupie. I już.

M
                    • e.v.q.a Re: wybaczac?? 19.08.05, 12:52
                      to prosze bardzo - kara smierci zalatwia sprawe i jestem za, o ile ona
                      obowiazuje (a jak na razie nie)
                      akurat co do decyzji sadu w tej sprawie to tak srednio... po pierwsze - skoro
                      zabijal, torturowal to czemu tylko 4,5 roku wiezienia?? (bo dla niego to pewnie
                      dozywocie czyli kara smierci niejawna- odpowiedz)
                      po drugie - sprobowaliby go uniewinnic.. oj, to by sie dzialo dopiero, bo winny
                      jest z pewnoscia, ale w takim razie czemu tylko 4,5 roku pytam sie?? cos mi to
                      malo jak na zbrodniarza... czyzby sad uznal, ze dluzej i tak nie pociagnie lub
                      'nie wypada' starucha na wiecej skazywac - smieszne.

jezeli ktos zabilby mi kogos bliskiego to zadalabym kary smierci, a nie
                      dozywocia, ponizania itp rzeczy. moze mamy inne spojrzenie na sprawe - nie wiem,
                      ale mozliwe, jak wszystko

no tak, chcesz go widziec w ciupie i juz - ok, ale wydaje mi sie, ze niewazne
                      jaki bylby jego stan zdrowia i tak chcialbys go widziec w tej 'ciupie'
                      • chytrylis do EWKI!! 19.08.05, 13:01
                        e.v.q.a napisała:

> to prosze bardzo - kara smierci zalatwia sprawe i jestem za, o ile ona
                        > obowiazuje (a jak na razie nie)
                        > akurat co do decyzji sadu w tej sprawie to tak srednio... po pierwsze - skoro
                        > zabijal, torturowal to czemu tylko 4,5 roku wiezienia?? (bo dla niego to
                        pewnie
                        > dozywocie czyli kara smierci niejawna- odpowiedz)
                        > po drugie - sprobowaliby go uniewinnic.. oj, to by sie dzialo dopiero, bo
                        winny
                        > jest z pewnoscia, ale w takim razie czemu tylko 4,5 roku pytam sie?? cos mi to
                        > malo jak na zbrodniarza... czyzby sad uznal, ze dluzej i tak nie pociagnie lub
                        > 'nie wypada' starucha na wiecej skazywac - smieszne.
                        >
                        > jezeli ktos zabilby mi kogos bliskiego to zadalabym kary smierci, a nie
                        > dozywocia, ponizania itp rzeczy. moze mamy inne spojrzenie na sprawe - nie
                        wiem
                        > ,
                        > ale mozliwe, jak wszystko
                        >
                        > no tak, chcesz go widziec w ciupie i juz - ok, ale wydaje mi sie, ze niewazne
                        > jaki bylby jego stan zdrowia i tak chcialbys go widziec w tej 'ciupie'
                        >

dziewczyno o czym ty piszesz?
                        jaka kara smierci??

nie ma tego u nas więc przestan pieprzyc.

stary ch.. dostał 4,5 i to jest sprawiedliwe..!!
                        a czy było by gdyby dostał mając 40 lat..tego nie wiem..od tego jest
                        kodeks,sędziowie ,prokurator..

a tak swoją drogą..
                        napisałas komuś tam że jest prostakiem i mogła bys to napisać w
                        j.angielskim,esperanto,francuskim..

bardzo proszę napisz mi..całą treśc którą teraz czytasz w jednym z tyc języków..
                        ciekaw jestem jaki poziom zaprezentujesz..

• e.v.q.a ... 19.08.05, 13:28
                          hehe
                          yes, I was writing about death penalty, because this is commensurate with the
                          crime which he commited! not 4,5 years - such sentences receive people who, for
                          example, smuggle drugs etc (their verdicts are, nota bene, much higher, so about
                          what we are talking about?? for sure, this is not a penalty for a criminal! and
                          that's absurd )

I'm not talking nonsense! in return you're blaspheming - but if it doesn't
                          disturb you, that's your choice.

I'm not a translator, so excuse me, I won't be your private translator and I'm
                          not going to translate things which you've written
                          • chytrylis Re: ...EWKA naucz ty sie czytać.. 19.08.05, 17:14
                            i trzymaj sie tematu..
                            • e.v.q.a Re: ...EWKA naucz ty sie czytać.. 19.08.05, 17:40
                              a co nie zrozumiales in english? :) dla sprostowania zastosowala taki jezyk, ze
                              bez wiekszej jego znajomosci mozna zrozumiec co tam jest dokladnie napisane, ale
                              chyba Tobie sie to nie udalo.
                              • chytrylis Re: ...EWKA naucz ty sie czytać.. 19.08.05, 20:06
                                poziom podstawowy
                                ja natomiast nie bez powodu pytałem czy potrafisz to z robic z tekstem który
                                czytasz..

a twoja odpowiedz jest jakby nie na temat..

wogóle to o co ty tu tak walczysz?

stary ch.. dostał co dostał..

kary smierci nie ma!

to nie jest debata nad nowelizacją kodeksu

kara została zastosowana po przez narzędzia prawne ,jakie w tej chwili sa
                                a ty ze on po cichu zostanie uśmiercony..

sama napisałas ze powinien dostać i KS

więc o co ci chodzi?

• e.v.q.a Re: ...EWKA naucz ty sie czytać.. 19.08.05, 20:44
                                  no jakbys nie zauwazyl to z nikim do tej pory 'nie walczylam' a rozmawialam, a
                                  to podstawowa roznica.
                                  powtorze jeszcze raz - za sekretarke i osobistego tlumacza nie robie, ani tez
                                  nie musze udowadniac mojego poziomu angielskiego - od tego mam co innego, ale
                                  niewazne.
                      • martyw Re: wybaczac?? 20.08.05, 01:13
                        OK, ja też jestem za karą śmierci i w takich przypadkach uważam że jak najbardziej "się należy". Tylko nadal nie wiem, o co chodziło z tym "zniżaniem sie"? Moim zdaniem zniżylibyśmy się do jego poziomu gdybyśmy go torturowali i poniżali. Zamknięcie w więzieniu samo w sobie poniżeniem nie jest, tylko kara przewidzianą przez system, tak jak kara śmierci. Dlaczego kara śmierci miałaby nie być "zniżaniem się" a więzienie miałoby nim być, tego nie rozumiem...

M
              • fubrawiec Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 13:33
                <ciach ciach>
                ('zdechnac w pierdlu')

On pozwalał zdechnąć polskim patriotom jeszcze zanim trafili do pierdla.

Patrząc na Ciebie żal tylko mnie ogarnia jak komunizm i lewactwo pomieszało
                ludziom w głowach.
                • e.v.q.a Re: Sprawiedliwość ludzka! 19.08.05, 13:49
                  nie ma Ci co byc zal, chyba ze lubisz, ale ani komunizm ani lewactwo nie
                  pomieszalo mi w glowach, bo mie wtedy nie bylo. mowie co mysle i dlatego
                  niektorych to tak irytuje.
          • sneer_rg [...] 19.08.05, 11:16
            • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 11:19
              zbrodnia zbrodnia - z tym sie zgodze, ale w tym momencie robimy to samo. chcemy
              tak? on i tak juz umiera.
              • sneer_rg Re: glupota ludzka! 19.08.05, 11:26
                nie robimy to samo tylko dajemy znak innym usłuznym że nie będzie pomiłuj,nad
                tym pomysl
                • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 11:42
                  jedyne co mnie sklania teraz do myslenia to to, ze chyba polowa z was nie miala
                  w rodzinie 82latka, otoczonego najlepsza opieka, rodzina, a mimo to umierajacego
                  z powodu swojego wieku. widzielisci takie meczarnie? to dodajcie do tego
                  wiezienie i macie odpowiedz czemu mnie to denerwuje. humanitaryzm w naszym
                  spoleczenstwie jest mocno na minusie, nie mowiac o wybaczaniu, ale to rozumiem,
                  bo tez bym nie wybaczyla.
              • www97 [...] 19.08.05, 11:43
                • e.v.q.a Re: umiera? 19.08.05, 11:53
                  o to chodzi, ze nic nie zagraza, ale pytanko - chcialbys by tak ludzie umierali,
                  tzn szli do pierdla umrzec? bo ja nie. lepsza juz kara smierci, ale jawna!
              • lupus71 bzdura 19.08.05, 13:19
                kierując się twoim rozumowaniem, mozna przyjąć, że człowiek całe życie umiera
                • e.v.q.a Re: bzdura 19.08.05, 13:34
                  jak uwazasz. ja jednak pisze o tym, ze koles dostal tylko 4,5 roku za zbrodnie.
                  czemu tylko tyle? bo juz i tak tam umrze? no to kare smierci przywrocic i bedzie ok.
            • e.v.q.a [...] 19.08.05, 11:20
          • chytrylis Re: glupota ludzka!--DO E.V.Q.A 19.08.05, 12:46
            moze juz ktoś napisał cos podobnego:

ty napisałas ze:

> nie zwroci, ale wysylanie do wiezienia czlowieka, ktoremu na wolnosci zostalo
            > tylko kilka lat zycia,

A co powiesz mi o znęcaniu sie nad starszymi ludzimi często po 80-tce
            którym zostało kilka lat zycia???

prawo Hamurabiego jest jedynym uczciwym prawem..
            owszem jest to straszne ze starzec ma zostac osądzony..

a moze masz jakis rozsądny sposób na karanie za zbrodnie wyrządzone 20-i wiecej
            lat temu?

moze zrobic amnestie dla osób powiedzmy po 70 roku zycia???

??

• e.v.q.a Re: glupota ludzka!--DO E.V.Q.A 19.08.05, 12:56
              co do prawa Hammurabiego sie nie wypowiadam, ale na dalsze moge.
              mam sposob - najzwyklejsza kara smierci - ale jest jeden jedyny warunek - ma byc
              jawna! a nie po cichu zalatwiana. jak dla mnie jedyne sensowne rozwiazanie.

co do amnestii to nie naciagaj mojej wypowiedzi - jezeli ktos siedzi od dobrych
              kilkunastu lat, to ok, nich siedzi do konca (ale kara smierci i tak jest
              najlepsza) ale chodzi mi o skazywanie czlowieka, by w ciagu np roku lub dwoch
              umarl w wiezieniu - taka mala kara smierci, tyle za niejawna, czyli z tych
              'ukochanych' czasow, a przypominam, ze mamy XXI wiek i demokracje
          • zylioner Re: glupota ludzka! 19.08.05, 13:08
            Jego choroby i przypadlosci nie sa kara za jego czyny sprzed lat tylko naturalna
            przypadloscia ludzka. A tak poza tym kiedy wczesniej nalezalo go wezwac do
            odbycia kary? w 1950 rok, w 1960, w 1970, w 1980?
            Dobrodusznosc i przebaczenie nie jest obligatoryjne a ta postac nie zasluzyla
            sobie na spokojna starosc - niestety.
            • e.v.q.a aaa 19.08.05, 13:12
              czy ja gdziekolwiek powiedzialam o WYBACZANIU?
              mowie o humanitaryzmie, ktory z tym nie ma nic wspolnego
              ewentualnie o karze smierci, ktorej niestety nie ma
      • merro symbol 19.08.05, 11:01
        każda wina musi zostać potepiona a winny osadzony
        dramat naszej sytuacji ze dopiero teraz doczekalismy sie czasow kiedy
        rozliczenie starych zbrodni jest mozliwe co nie czyni przeciez ich mniej
        strasznymi a winnych mniej winnymi (bo sa starsi)
        to symbol , rozumiesz?
        • e.v.q.a Re: symbol 19.08.05, 11:05
          tak tak, rozumiem ale jedno pytanko - nie lepiej od razu dac mu zastrzyk? czy
          lepiej zeby sie w pierdlu pomeczyl?? to jest chore!! gratulacje dla wymiaru
          sprawiedliwosci,ze dopiero teraz doczekal sie wyroku...

przez Was dosc mocna nienawisc przemawia i nie jest to obrazliwe. owszem z
          uplywem czasu nie stal sie mniej winny, ale skazywanie tego czlowieka na smierc
          w wiezieniu (bo jak to nazwac??) jest cofaniem sie w naszym rozwoju
          • miauk Re: symbol 19.08.05, 11:15
            z tym skazywaniem na smierc to raczej przesadzasz - 4,5roku to nie tak duzo, a
            faceto moze pozyc nawet i do 100 - ludzie starej daty sa jacys bardziej trwali.
            Poza tym nie bedzie odsiadywal wyroku w takich warunkach jak jego ofiary i nikt
            nie bedzie go torturowal - to swiadczy o tym, ze wyrok i decyzja sadu nie jest
            zemsta i nie znizamy sie do jego poziomu, bo do tego jeszcze bardzo daleko.
            Poza tym watpie, ze odsiedzi caly wyrok (nie tylko jesli umrze) i zgadzam sie z
            poprzednim wpisem, ze skazanie tego czlowieka to symbol, niz adekwatne
            odpowiedzenie na to, czego on sie dopuscil w przeszlosci.
            • e.v.q.a Re: symbol 19.08.05, 11:23
              4,5 roku to rzeczywiscie niewiele - dla czlowieka w srednim wieku...
              chcecie symbolu? no to juz go macie - skazali zbrodniarza, ale niech
              przynajmniej nie znizaja sie do jego poziomu

a na marginesie - za kara sierci i eutanazja jestem i wcale nie sa to zarty. i
              zeby nie bylo, ze zbrodniarzem jestem ;)
          • merro Re: symbol 19.08.05, 12:21
            a kiedy mial sie dioczekać w latach 60 tych ?
            jest to mozliwe teoretycznie od 15 lat, jaka jest roznica miedzy wsadzaniem 70
            latka i 82 latka
            pytanie raczej wsadzac czy nie ?
            moim zdaniem tak,choć wyrok skazujacy i kara w zawieszeniu to tez symbol
            moze areszt domowy a'la pinochet, nie wiem to trudne dylematy ale karac na pewno

jesli pytasz mnie osobiscie, to chyba zastrzyk dla takich bydlad to zbytnia
            łaska, niech zyje choruje, cierpi i mysli o tym jak sobie i innym sp... zycie
            • e.v.q.a Re: symbol 19.08.05, 12:39
              zgadzam sie co do pierwszej czesci :)
              ale co do drugiej to tak srednio - mara smierci ma same plusy:
              - ile pieniedzy podatnikow zaoszczedzimy jednym zastrzykiem, a nie trzymaniem np
              do konca zycia?
              - odplacimy pieknym za ... skoro niektorzy o tym tylko mowia
              - jest genialnym 'straszakiem'
      • ratatatam glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 11:04
        kara ma na celu ukaranie zbrodniarza - to takie skomplikowane?
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 11:08
          no to juz napisalam - lepiej by bylo, taniej i bardziej humanitarnie, dac mu
          zastrzyk, niz zeby umarl w wiezieniu. no przeciez jestesmy ludzmi humanitarnymi!
          - tyle, ze to zachowanie i te wypoewidzi swiadcza o jednym - chcemy rewanzu za
          wszelka cene i jestemy humanitarni ale inaczej...
          • ratatatam Re: glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 11:11
            nie rewanzu - tylko kary - nieuchronnej - tak zeby inni potencjalni
            zbrodniarze wiedzieli , ze ich to tez czeka
            • e.v.q.a Re: glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 11:18
              aha, zapomnialam, jeszcze babcie 100letnia... dla mnie to kara w tym wieku jest
              swiadomosc zbrodni, choroby tego wieku, opuszczenie i to co spotyka starszych
              ludzi - nie uwazam, zeby cos takiego mialo miejsce w normalnym panstwie, majacym
              o sobie mniemanie jako o panstwie chroniacym prawa czlowieka itd. a jezeli juz
              ma odbyc kare, to ludzie - dajcie mu zastrzyk, chyba, ze oprocz tego, ze ma
              odbyc kare i pokazac ze zbrodniarze zostana ukarani, chcecie pomeczyc troche
              czlowieka - jak dla mnie lepszy zastrzyk, bo i tak w tym wiezieniu za dlugo nie
              pozyje.
              • ratatatam Re: glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 11:24
                byc moze dla ciebie wystarczjaca kara dla tego zbrodniarza - jest swiadomosc
                ze dopuscil sie zbrodni - problem w tym, ze typ- z tego co wiem- takiej
                swiadomosci nie ma - zbrodniarz nie uwaza ,ze dopuscil sie czegos zlego - co
                gorsza calkiem niemala czesc spoleczenstwa polskiego( najczesciej ludzie ,
                ktorzy byli uwilklani w budowe i wspieranie zbrodniczego od podstwa panstwa pod
                tytulem prl) utwierdzaja zbrodniarza w tym, ze w gruncie rzeczy nic zlego nie
                zrobil,albo ze to byly takie czasy, albo ze kazdy na jego miejscu postapilby
                tak samo - a to g... prawda! powtarzam - jego kara - poza dolegliwoscia dla
                samego zbrodniarza i faktem ze mam byc jakims rodzajem zadoscuczynienia za
                popelnione zbrodnie - pelni pewna konkretna funkcje wobec calego
                spoleczenstwa - funkcje wychowacza i odstraszajaca - a to ubeckie scierwo i
                jego cierpienia mam gdzies - on juz mnie nie iteresuje - ja akurat nie
                jestem "humanitarny" nie nadstawiam drugiego policzka i jestem msciwy
                • e.v.q.a Re: glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 11:48
                  no ok, wprowadzmy kare smierci i bedzie spokoj - nawet sie nie zajakne, ale
                  niech mi kitu nie wciskaja, ze kara smierci jest zla, a starszego czlowieka na
                  cos takiego skazuja - niech to przynajmniej jawne bedzie.

jezeli nie jestes humanitarny, to Twoja sprawa, ja na to inaczej troche patrze,
                  moze z racji tego co bede chciala robic, ale to juz inna bajka.

pozdrowienia
                  • ratatatam Re: glupota ludzka! - samokrytyka? 19.08.05, 12:09
                    > no ok, wprowadzmy kare smierci i bedzie spokoj

zgadzam sie ! należy przywrócić karę śmierci!
      • entropia Re: glupota ludzka! 19.08.05, 11:14
        > nic dodac nic ujac! ciekawe ze ten 82-letni czlowiek przezyje chocby rok ze
        > swojej kary? co to ma na celu?
        wiedziałem że znajdę taki post
        a na celu ma pokazać NIEUCHRONNOŚĆ kary.
        znowu ktoś się lituje nad katem zamiast nad ofiarą.
        pewnie lewak.
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 11:31
          lewakiem nie jestem :) ewentualnie jego wnuczka, badz corka, ale zapewniam, ze
          tez nie. i laskawie nie nazywaj mnie tak.
          NIUCHRONNOSC kary juz to pokazalo! a teraz czas na co? - na smierc!! taaak!
          powrzeszczmy razem! chore to, ale czemu sie dziwic.

NIE LITUJE sie nad zbrodniarzem, ale wrazam swoje zdanie, ze ludzie juz
          umierajacy (82 lata) do wiezienia nie powinni isc - chyba, ze przywrocono kare
          smierci (za ktora jestem, ale na razie jej nie ma) lub chcemy sie troche
          poznecac lub zrobic popisowy procesik i kare (skads to znamy...?)
      • doktor.1 Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 11:22
        Posadzenie w areszcie na 4,5 roku 82-letniego kata i oprawcę ubeckiego
        ma na celu wskazanie wszystkim oprawcom NKWD, UB, SB czy ZOMO, także rządzącym
        zdrajcom Polski, że bez względu na wiek, - muszą ponieść karę za popełnione
        przestępstwa.

Niech ten suwalski ubek Aleksander O. się cieszy, że nie dostąpił dziś tego,
        czym "częstował" w latach 1946 - 47 członków organizacji niepodległościowych,
        głównie ugrupowania Wolność i Niezawisłość. Wówczas ten przebrzydły ubek
        nie przejmował się losem i zdrowiem ludzi, nad którymi się znęcał,
        nie przejmował się także losem ich rodzin.
        Ty nie dostąpiłaś tego "dobrodziejstwa" ze strony aparatu represyjnego
        totalitarnego komunizmu, więc nie zabieraj głosu w tej sprawie.

• e.v.q.a Re: Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 11:27
          wybacz, ale zabiore w tej dyskusji glos, nawet jezeli nie dostapilam
          'zaszczytow' represji, a to dlatego, ze uwazam, iz to NICZEGO nie zmieni
          rozumiesz? myslisz, ze ktos sie przestraszy, powie, tak ja tez to robilem?
          oddaje sie sprawiedliwie w rece wymiaru sprawiedliwosci? no raczej nie.

a poza tym, mam takie zdanie a nie inne nie dlatego, ze to ubek czy kto tam
          dalej - takie samo zdanie mialabym, gdyby skazali morderce itp (czlowieka w
          takim samym wieku). i tyle. nie neguje jego 'dokonan' itd.
          • jacekdnt Re: Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 11:34
            EvCIA przeczytaj uważnie co napisałem wyżej i przemyśl.
            Odwróć od tego głowę. Jemu adwokat nie potrzebny.

Poczytaj o tym, poszukaj jakie miał zasługi dla PRL.
            Dopuścił się niewyobrażalnych wręcz okrucieństw - dopadła go okrutna kara, u
            kresu swych dni na (nie)zasłużonym wypoczynku na koszt podatników, dopadła go
            SPRAWIEDLIWOŚĆ. I niech zdechnie w pierdlu jeśli on taki słaby i chory.
            Zasłużył na to!
            • e.v.q.a Re: Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 11:39
              i dlatego w zyciu nie nazwe naszego spoleczenstwa humanitarnym, na miare XXI
              wieku, ale szanuje Twoje zdanie

pozdrowienia
              • jacekdnt Re: Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 11:46
                Staram się ciebie przewkonać, ale to niemożliwe.
                Co ma dzisiejszy humanitaryzm do wczorajszych tortur. Czy oni go będą kołem
                łamać? Obdzierać ze skóry? Przypalać pięty?

Pójdzie do XXI w. więzienia i będzie miał czas pomyśleć nad przeszłością.
                Sparwiedliwości stanie się zadość. Bo tu o sprawiedliwość chodzi. Do więzienia
                nie wsadzają do dawne ofiary, inni starcy. Do więzenia wsadza go RZeczpospolita
                Polska za dawne zbrodnie. Należy mu się.
                • e.v.q.a Re: Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 11:51
                  humanitaryzmem nazywam rowniez zagwarantowanie prawa do godnej smierci (niewazne
                  kogo, wiem ze swinia, ale rowniez jak by nie patrzec czlowiek) - a w pierdlu
                  smierc to nie do konca humanitaryzm, rozumiem jak by tam gnil od kilkunastu lat
                  juz, ale on tam idzie prawdopodobnie umrzec..

powtarzam - jezeli skazali by go na kare smierci ok, bo szczerze mowiac nalezy
                  mu sie, ale tego u nas nie ma (czemu?? no comments) i nich w takim razie ludzie
                  nie przecza samym sobie.
            • don2 Re: Do e.v.q.a ! - Odpowiadam na Twoje pytanie 19.08.05, 15:14
              Dopuścił się niewyobrażalnych wręcz okrucieństw

Egzaltowany bzdet napisales.Zupelnie wyobrazalne okrucienstwa i byli gorsi od
              niego.ten to tylko taki powiatowy sadysta.I mozna dyskutowac czy powinien lub
              nie powinien siedziec.I nie ludzmy sie ani jego ani pozostalych przy zyciu jemu
              podobnych ta kara nie zmieni.Po pierwsze ,ludzie tego modelu sa
              niepoprawni,nigdy nie uznaja swego postepowania za zbrodnie.I jak by sie go
              zapytac,to jedno tylko by odpowiedzial:pocalujcie mnie gdzies,zaluje tylko ,ze
              tak malo was wykonczylem.Majac lat ponad 80,jest wszystko jedno ,gdzie sie
              siedzi samotnie ze wspomnieniami swego zycia.I tak w wiezieniu jest lepsza
              opieka dla takiego starego czlowieka od tej ,ktora ma na wolnosci.I nie ludzmy
              sie,nie budzi sie po nocach od koszmarnych slow.Jednego bedzie mu
              brak:ogladania swoich odznaczen i zdjec z lat mlodosci oraz wspominania
              brawurowych "akcji" zwalczania wrogow ludu.A tak co innego moze go spotkac?
              Jest granica wieku ,po przekroczeniu ktorej,wszystko co sie dzieje wkolo ma
              bardzo male znaczenie-liczy sie juz tylko przeszlosc.A ta we wlasnych oczach
              zawsze jawi sie jako czas dobrze przezytego zycia.
              Taki proces powinien sie odbyc juz w r.1990,teraz to jest zalosnym dowodem na
              idiotyzm polskiego prawodawstwa.Jezeli to byly straszne zbrodnie ,to 4,5 lat
              odsiadki jest bzdura a nie sprawiedliwoscia.Powinien byc skazany na dozywocie
              jezeli byl morderca.Bo za falszywy podpis pod czekiem ,tez mozna dosta 5 lat.
      • tabmar Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:07
        Zbrodnie przeciwko pokojowi, ludzkości i przestępstwa wojennenie ulegają przedawnieniu - art. 105. kk.
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:19
          no i prawidlowo, ale co z tego? a jest jakis zapis w Kodeksie Karnym, o
          mozliwosci znecania sie? bo wiesz, prawa akurat nie studiuje, ale medycyne, wiec
          moge nie wiedziec... juz lepsza i sprawiedliwsza jest kara smierci, ale jawnie
          stosowana, a nie po cichu, bo 'po cichu' to zalatwiano sprawy w czasach, o
          ktorych piszecie.
      • pyosalpinx Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:26
        chodzi o pryncipia i zeby wymiar sprawiedliwosci znow stal sie autorytetem w
        panstwie. jesli ulaskawia 80latka, 70latek tez bedzie chcial byc ulaskawiony,
        potem 60latek itd., a skonczy sie na tym ze 18latka ktory zamordowal, tez nie
        nalezy zamykac, bo mlody i ma cale zycie przed soba. z calym szacunkiem nie
        podzielam twojej opinii.
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:58
          z calym szacunkiem, ale ja nie o ulaskawianiu pisalam. pisalam tez o karze
          smierci, ktora powinno sie wprowadzic i wtedy nie bedzie takich dylematow. bo
          dla mnie dylematem jest dlaczego, jesli kara smierci jest, skazuja na nia (jak
          to nazwac, on ma 82lata) czlowieka. o to mi chodzi przede wszystkim
      • tim7 Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:43
        Jednym z głownych elementów kary, który nadaje sens karaniu, jest nieuchronność
        kary. I dlatego kara wymierzona nawet po tylu latach od zbrodni (zbrodni
        przeciw ludzkośći!) musi byc wymierzona. I dziadek musi iść siedziec, inaczej
        bedzie sie stary ubek szczerzyl swoja proteza i smial ze sprawiedliwosci. Nie
        moze tak byc. Byla zbrodnia - musi byc kara, bez wzgledu na wiek u pozycje. To
        chyba proste. A to czy przezyje, to juz jego problem. Jakos sie nie
        zastanawial, czy jego ofiary przezyja jego przesluchania.
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 13:01
          to odpowiedz mi na jedno podstawowe pytanie - CZEMU JESLI JEST ON ZBRODNIARZEM
          ('zbrodnia przeciw ludzkosci') ZOSTAL SKAZANY T Y L K O NA 4,5 ROKU?
          czyzby sad uznal, ze to wystarczajace, bo dluzej nie pociagnie - jezei tak, to
          drwie z sadu, bo skazuje na smierc mimo, ze jest to zabronione - jezeli chce na
          to skazac to jawnie, niech w koncu zostanie wprowadzona kara smierci i nie bede
          miala nic przeciwko skazywaniu nawet 100latkow na ta kare.
          • tim7 Re: glupota ludzka! 19.08.05, 14:28
            Jakie "skazuje na smierc" ??? Lekarze sa od orzekania zdolnosci do odbycia
            kary. A jaka granice wieku bys ustalila jako minimalna do odbcia kary ? Droga
            losowania czy statystyczna granice umieralnosci dla ludzi ? W wiezieniach
            umieraja wiezniowie w kazdym wieku i z roznych przyczyn. A ze tylko na 4,5
            roku ? To nie do nas-obywateli pytanie, a do sadu. Zapoznaj sie z uzasadnieniem
            wyroku.
            • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 14:55
              granicy wieku nie ustalam, ale powinienes wiedziec, ze w pewnym wieku nawet
              czlowiek o nienagannym zdrowiu juz po prostu sie nie budzi ktorejs nocy -
              starosc (pomijajac choroby, bo uznajemy, ze jest zdrowy). i wlasnie dlatego tak
              to odbieram.
              i denerwuje mnie to 4,5 roku, no przeciez on zabijal itd.

a co do minimalnej granicy wieku do odbywania kary - kazdy kto sie dopuscil
              przestepstwa :) nie mowie tu o wyglupach malych bachorow - ukradla gume do zucia
              zeby sie popisac, ale o powaznych przestepstwach bo o takich tu mowimy.
              • jorn Re: glupota ludzka! 19.08.05, 17:08
                1. Dlaczego 4,5 roku? Gdybyś uważnie przeczytała artykuł, wiedziałabyś, że
                udowodniono mu 10 przypadków bezprawnego zatrzymania, bicia i znecania się -
                nie ma nic o zabijaniu (wbrew temu, co napisałaś), nawet o trwałym rozstroju
                zdrowia. Dlatego sąd uznał, że 4,5 roku jest odpowiednią karą, Bieruta (gdyby
                żył) skazanoby pewnie na dożywocie.
                2. Piszesz, że nie możesz być komunistką, bo jesteś za młoda - komunizm jest to
                zestaw poglądów, który nadal istnieje, przestał być tylko obowiązującą doktryną
                w Polsce i kilku innych krajach.
                3. Ktoś w tym wątku słusznie napisał, że trzeba mu zapewnić takie warunki, jak
                Kochowi, a ty odpowiedziałaś, że w Polsce tak się nie da - otóż Koch siedział w
                więzieniu w Polsce, zresztą nie odsiadywał wyroku więzienia, tylko został
                skazany na karę śmierci, ale wyroku nie wykonano ze względu na zły stan zdrowia
                skazanego i to własnie w polskim więzieniu zapewniono mu takie warunki
                leczenia, że przeżył ok. 40 lat w celi śmierci. Zanim zaczniesz polemizować,
                sprawdź fakty, bo ci się chyba z Hessem pomyliło.
                4. Co to za alternatywa - wypuszczenie przestępcy albo kara śmierci? Dlaczego
                nie może być czegoś pośredniego? Takie "zerojedynkowe" myślenie charakteryzuje
                osoby o niskiej inteligencji (o czym świadczą również pozostałe 3 przytoczone
                przeze mnie przykłady braku logiki w twoich wypowiedziach).

Pozdrawiam
                • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 18:04
                  system binarny cechuje komputery, a ja nim nie jestem, wiec pudlo.
                  moze i komunizm nadal istnieje, ale ja sie z nim 'nie przjaznie'
                  nooo super - niech zyje w celi smierci chocby i 50 lat - podatnicy kochaja
                  wywalac pieniadze w bloto i na darmozjadow.

'został skazany na karę śmierci, ale wyroku nie wykonano ze względu na zły stan
                  zdrowia' - dobre:) czyli zeby zostac usmierconym trzeba miec predyspozycje
                  zdrowotne, czyli byc zdrowym :) no genialnie, coraz bardziej mi sie Polska
                  'podoba' :)

dosc plytko odzytales - nie mowie o alternatywie - smierc lub wypuszczenie na
                  wolnosc. ale jak chcesz tak to odczytywac, to znaczy, ze sam myslisz systemem
                  zerojedynkowym.

no genialnie :) ze mu tylko 10 przypadkow znecania sie udowodnili, w sumie nic
                  takiego... nie?

brak logiki zarzucaj sobie, jezeli tylko chcesz. to, ze mam inne zdanie niz Ty
                  tego nie oznacza. a takie stawianie sprawy chrakteryzuje ludzi o niskim poziomie
                  intelektu i przede wszystkim kultury, bo zdarzaja sie genialni debile i
                  prostacy, ale takich tu raczej nie ma.

a jak chcesz to plac podatki na zwyrodnialcow, niech sobie tacy jak on siedza w
                  wiezieniach, maja stawke zywieniowa wieksza niz chorzy w szpitalach - Twoje
                  pieniadze, ale to jest absurdalne. niech buduja wiezienia o standardach
                  sanitarnych lepszych niz w niejednym polskiem szpitalu, niech wiezniowie z
                  przyjemnoscia odbywaja kary dozywocia... lub siedza i ogladaja telewizje, a co w
                  koncu maja wakacje

dla takich ludzi jak on nie ma alternatywy, sorry. normalnie powinno sie skazac
                  go na dozywocie (wierzysz, ze tylko 10 osob 'przepytal'??)za ktore oczywiscie
                  zaplacisz jako podatnik... a ze nie mozna jak widac to nich sady nie osmieszaja
                  sie wyrokim 4,5 lat wiezienia bo to jest tylko i wylacznie smieszne. wedlug mnie
                  skazaly 82latka na smierc w przyslowiowym pierdlu - ok, ale niech ta kara
                  smierci bedzie jawna przynajmniej - powtarzam sie, ale w koncu wg Ciebie mysle
                  systemem 'zerojedynkowym' wiec wysilac sie nie bede.

wiezienie to nie miejsce od zapewniania opieki medycznej ale miejsce odbywania
                  kary wiec nie wypisuj farmazonow ze mozna go otoczyc troskliwa opieka... bo na
                  to szpitali nie stac.
      • 1europejczyk Jestes pewna czy wsrod ofiar tego pana nie bylo 19.08.05, 13:14
        Twoich przodkow ?
        Czy odbiera sie prawo do glosowania ludziom, ktorzy nie przezyja kadencji
        wybranych !
        Dlaczego wiek ma zwalniac od odpowiedzialnosci ?
        Dlaczego czas ma uniewinniac ludzi winnych przestepstwom tak powaznym jak te
        za ktore zostal skazany ?
        Zostanie pewnie zwolniony jesli bedzie ubiegac sie o prawo laski u Prezydenta!
        Niech chociaz wie ze zawinil !

• e.v.q.a Re: Jestes pewna czy wsrod ofiar tego pana nie by 19.08.05, 14:10
          niczego nie mozna byc pewnym. wiek nie zwalnia od odpowiedzialnosci. nie
          uniewinniaja go za niezaprzeczalne przestepstwa. moze nigdy nie zrozumie, ze
          zawinil.

ale ja mowie o sytuacji, w ktorej zbrodniarz dostaje 4,5 roku. troche malo, nie
          uwazasz? chyba, ze skazano go na tyle bo wiecej moze nie wytrzymac i i tak tam
          umrze - jesli tak jest (a cos mi sie wlasnie tak wydaje) to z niezawisloscia
          sadow, sprawiedliwymi wyrokami itp nasze sadownictwo nie ma nic wspolnego. niech
          kary smierci beda wydawane, ok, ale najpierw musza byc wprowadzone. a jezeli ich
          nie ma, to nie ma i koniec - wyrok wtedy powinien byc o wiele wyzszy niz 4,5 roku...
      • linski4 [...] 19.08.05, 13:22
      • fubrawiec [...] 19.08.05, 13:22
      • linski4 [...] 19.08.05, 13:25
      • szamoni Do EVCIA 19.08.05, 13:28
        czy ty masz 14 lat już skończone?
        • e.v.q.a Re: Do EVCIA 19.08.05, 13:40
          no jakos tak wyszlo, ze tak. sorry jezeli Cie zawiodlam.
          • marekmarek44 Re: Do EVCIA 19.08.05, 14:35
            Czy z taką pasją bronisz tylko zbrodniarzy komunistycznych?
            Czy także faszystowskich np. byłych gestapowców?
            • e.v.q.a Re: Do EVCIA 19.08.05, 14:47
              przeczytaj posty (wszystkie!!!) i zobaczysz, ze nie bronie zbrodniarzy, zadnej
              'masci'!!!!!
      • manfredmann Re: glupota ludzka! 19.08.05, 14:51
        Logika nie jest twoją mocna stroną - sądząc po tym jak tu się prezentujesz. Czy
        możesz mi odpowiedzieć na takie pytanie: czy wiek jest okolicznością łagodzącą?
        Czy gdyby facet miał 55 albo 35 lat to jego wina byłaby większa? Czy wina
        zmniejsza się wraz z wiekiem? Czy zatem - rozumując dalej - być starym lajdakiem
        jest po prostu wygodniej niż być lajdakiem mlodszym? Spróbuj posłużyc się
        logiką, to naprawdę pożyteczne i - kiedy się udaje - satysfakcjonujące!!!
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! 19.08.05, 15:02
          nie wypowiadaj sie o mojej logice itp bo nie wiesz i glupoty, za przeproszeniem
          piszesz, a poza tym w jakis sposob ublizasz, chyba, ze lubisz - wtedy przezyje.

wiek nie ma tu nic do ujmowania/dodawania winy! poczytaj to co pisze, wyciagnij
          logiczne wnioski, ale nie jak kon z klapkami na oczach (za i przeciw, chyba ze
          ich kopletnie nie widziasz badz udajesz ze ich nie widzisz bo zwyczajnie nie chcesz)

dosc proste rozumowanie zastosowales poslugujac sie moimi wypowiedziami co
          swiadczy, ze z Twoim logicznym rozumowaniem moze tez nie byc najlepiej. bron
          Boze nie ublizam Ci, ale stosuje Twoja 'kulturalna' taktyke polemiki, wypowiedzi
          i oceniania innych. logiczne? ;)
      • at_work Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 15:14
        e.v.q.a - może skup się i pomyśł, albo, jeszcze lepiej postaraj się wczuć w
        sytuacje ofiar tych katów, ich rodzin. Co myślą i czują Ci, którym udało się
        mimo wszystko przeżyć to piekło.

Jak już wykonasz tę trudny eksperyment, to opisz go (może na tym forum), jestem
        ciekaw wniosków.

Powodzenia.
        • e.v.q.a Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 15:20
          juz sie wczulam ;) i przeprowadzilam 'tę' eksperyment, ale nie czepiajmy sie
          szczegolow :)

a czy ja pisze, ze on jest niewinny, wspanialy, ze nie zasluzyl, ze powinien byc
          uniewinniony?????????? nie!!!!!!!!!!!!!!! i nie wciskajcie mi tego w to co
          napisalam, dziekuje z gory.
          • don2 Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 15:29
            Ten Ubek ,nie bedzie w celi ani minuty.natychmiast trafi do szpitala
            wieziennego,gdzie bez kolejki i bez jakichkolwiek lapowek itp ma zapewniona
            opieke medyczna.Ano polezy sobie,posmieje sie z debila ,ktory go skazal na taki
            luxus i po najwyzej roku wyjdzie ,gdyz na cholere komu takie wydatki.juz sie
            napewno znajdzie paragraf na zwolnienie.
            • e.v.q.a Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 15:32
              nota bene - opieke medyczna, lepsza niz na wolnosci, w normalnym panstwowym
              szpitalu!
              • don2 Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 15:44
                Spoznila sie polska sprawiedliwosc,taki jest efekt "przemian",po czesci
                przemiany robione z pomoca mlodszych kolegow tego ubeka.Teraz pozostaje tylko
                duzo ze wsciekla piana toczona z niewyparzonych naiwnych gab slow.Niepotrzebnych
                nic nie dajacych.A ilu tak naprawde wie co robili dziadkowie w tych czasach?
                Mozna dyskutowac ale bez wrzaskow i tysiecy glupich cytatow ,oraz bez
                znajomosci faktow.
          • at_work Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 15:44
            Mój teść jest dwa lata starszy od skazanego.

Jako były AKowiec wielokrotnie, przeżywał rzeczy od których zwykle ludziom
            śiwieją włosy.

Cały PRL przeżył godnie, jest wspaniałą i godną postacią, na której mam
            nadzieję, wzorują się jego wnuki.

Koszt godnego "przeżycia" komunizmu spadł też na jego dzieci.

Nie widzę powodu, dla którego jego kat miałby spokojnie dożywać starości.

To, że on mógłby wybaczyć, to jedno, a pamięć i szacunek dla ofiar tego
            bandyckiego ustroju jaki nastał po wojnie, to zupełnie inna sprawa.

ps.
            Też studiował na Akademii Rolniczej.
            Szacunek dla nieugiętego rektoratu, tej uczelni.
            • e.v.q.a Re: glupota ludzka! - tak, to ludzka głupota 19.08.05, 16:00
              no ok, ale to, ze wypowiadalam sie na ten temat w taki a nie inny sposob nie
              oznacza, ze nie wiem co sie dzialo, nie wspolczuje ofiarom i ich rodzinom i nie
              szanuje ludzi, ktorzy zgineli z jego rak, lub ktorym zniszczyl zycie. i bron
              Boze, go popieram... powiedzialam co mysle o takim rozwiazaniu sprawy i
              zostalam potraktowana jak zwolennik ubekow itp.
      • studioturos Re: glupota ludzka! 19.08.05, 18:12
        e.v.q.a napisała:

> nic dodac nic ujac! ciekawe ze ten 82-letni czlowiek przezyje chocby rok ze
        > swojej kary? co to ma na celu?

Moze niech chociaz rok przezyuje w takich warunkach, jakie stwarzal swoim
        podopiecznym!
      • jczips Re: glupota ludzka! 19.08.05, 21:03
        Niektórzy z tamtych nie przeżyli roku, a mieli po 20 lat...
    • aditer Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 10:37
      Niech zgnije w więzieniu. Nie powinien zaznać spokojnej starości a ostatni dzień
      w życiu powinien być za kratkami!
    • hirsh1 Dziadek dostał dożywocie a nie pamięta już za co 19.08.05, 10:38
      Dziadek dostał w sumie dożywocie a nie pamięta już zapewne za co.
      Jaka jest w takim przypadku funkcja kary?
      Staruszek zostanie zresocjalizowany?
      Przecież popełniał przestępstwa jako 20-to latek.
      Co dziś zostało w nim z tamtego gó..arza?
      Bez sensu jest taka kara.
      Okrucieństwo i tyle.
      Zostawić staruszka w domu.
      • ziefco Re: Dziadek dostał dożywocie a nie pamięta już za 19.08.05, 10:40
        Ja wiem, ze wam lewakom takie slowo jak "sprawiedliwosc" nie przejdzie przez
        usta, ale nawet wy musicie czasem zaakceptowac fakty : Byla zbrodnia, jest kara.
        • hirsh1 Na kim kara? na 82-letnim starcu?To jest kara? 19.08.05, 10:47
          • miauk Re: Na kim kara? na 82-letnim starcu?To jest kara 19.08.05, 11:21
            funkcja tej kary nie musi byc ukaranie tylko tego jednego konkretnego
            przypadku, ale pokazanie chocby dzisiejszym 20, i wiecej/mniej -latkom, ze za
            zbrodnie trzeba placic nawet wiek nie uwalnia od odpowiedzialnosci za swoje
            czyny. Bo jesli tak, to dlaczego nie zamykac 82 latka, a skazywac 60 latka, a
            jesli nie 60, to dlaczego 40 itd. Zyjemy w panstwie prawa, sad orzekl, ze facet
            jest zdolny do odbycia kary i mysle ze nie kierowal sie zemsta czy checia
            odwetu, ale faktami. Ta kara ma WYMIAR SYMBOLICZNY
            • 1europejczyk Gdyby kara miala charakter symboliczny to bylaby 19.08.05, 13:26
              z zawieszeniem. Dostal kare na jaka zasluzyl wedlug sadu!
              Ma sie stawic na odbywanie kary i kropa!
              Albo lekarz uzna ze odbywanie kary jest ze wzgledu na stan zdrowia niemozliwe
              albo moze sie starac o ulaskawienie !
              Tak czy inaczej musi sie zapoznac z losem zkazanego i wieznia bo na taki los,
              za popelnione czyny, ktore nie ulegaja przedawnieniu skazal go SAD!
        • vip_wielka8 Re: Dziadek dostał dożywocie a nie pamięta już za 19.08.05, 11:08
          ziefco napisał:

> Ja wiem, ze wam lewakom takie slowo jak "sprawiedliwosc" nie przejdzie przez
          > usta, ale nawet wy musicie czasem zaakceptowac fakty : Byla zbrodnia, jest
          kara
          > .

może jednak przechodzi przez usta? ;>

jeden z "lewackich" tekstów:

"Escaped the net in '45, hiding out in South America
          Protected by money and powerful friends
          Hoping the world has forgotten by now
          All the things that you did in the Nazi Death camps
          The people that you tortured and killed
          You can live you life in expectant fear
          Sure some day you'll be made to pay

I believe in justice
          I believe in vengeance
          I believe in getting the bastard..."
          Justin Sullivan - New Model Army
      • mick28 Re: Biedny dziadek a co z AKowcami zabiotymi !!!!! 19.08.05, 10:45
        Biedny Ubol a co z bohaterami Polski ktorych zabijal ?!
        ### hirsh1 ## napisal ze wtedy mial 20 pare lat i za to gowniarstwo nie musi
        odpowiadac
        Ok to ja zabije stobiew cala rodzine i nic mi nie robic ok
        Bandyta na ulicy zabije twoja matke i tez mu nic nie robic bo po co !!!!!!!!!
        • hirsh1 Powinni zawiesić mu karę Za stary jest i tyle 19.08.05, 10:53
          Dziadek został słusznie skazany ale odbycie kary powinno się mu zawiesić ze
          względu na podeszły wiek.
          Ponadto on działał z motywów politycznych.
          Wojna domowa wówczas trwała w Polsce.
          Były dwie strony: patrioci broniący niepodległości i walczyący z nimi
          uzależnieni od ZSRR komuniści pragnący za wszelką cenę budować nowy ustrój.
          Dziadek mógł wówczas wierzyć w swoje idee i walczył o nie.
          Nawet jak były one nie słuszne to jednak nie można jego czynów zrównywać z
          działaniami pospolitych morderców.
          Druga strona zabijała również...
      • adamesco Re: Dziadek dosta? doz˙ywocie a nie pamie˛ta juz˙ 19.08.05, 10:50
        Taki Hitler - jakby sie okazalo ze zyje - tez staruszek niech sobie posiedzi w domku, zwlaszcza ze
        tez by pewnie nie pamietal czy zabil 4 czy 6 mln ludzi.
      • lew_konia Czy wiek moze byc podstawa do bezkarnosci? 19.08.05, 11:01
        Czy osiemdziesieciolatka nie obowiazuje kodeks karny? Czy bez zagrozenia
        wyrokiem moze mordowac, krasc, napadac? Mamy juz cassus nieletnich. Gangi
        wykorzystuja ich praktyczna bezkarnosc, aby sluzyli jako doskonale narzedzie
        zbrodni. czy mamy isc dalej i zwolnic od kary osoby starsze? Moim zdaniem
        odstrasza ewentualnych przestepcow nieuchronnosc kary. Dlatego jestem przeciw
        abolicji dla osob starszych.
        • ar.co Re: Czy wiek moze byc podstawa do bezkarnosci? 19.08.05, 11:13
          Oczywiście, że wiek nie może być podstawą bezkarności, czy jednak w takim
          wypadku właściwszą karą nie byłoby jedynie wydanie wyroku i zawieszenie go ze
          względu na wiek sprawcy? Co do tego, że był on zbrodniarzem i tak nie ma
          wątpliwości, natomiast z punktu widzenia zwykłego obywatela chyba ważniejsze
          jest, żeby w więzieniach siedzieli przestępcy w sile wieku (czy też młodociani,
          o których też tu była mowa) - którzy są nadal (czy już) niebezpieczni dla
          społeczeństwa i których z tego względu należy od społeczeństwa możliwie
          skutecznie izolować. Karanie więzieniem osiemdziesięciolatka nosi raczej
          znamiona zemsty - a jednocześnie ze względu na konieczność opieki zdrowotnej
          itp. kosztuje podatnika kilkakrotnie więcej, niż utrzymanie w tymże więzieniu
          znacznie bardziej szkodliwego złodzieja czy chuligana.
          • lew_konia Re: Czy wiek moze byc podstawa do bezkarnosci? 19.08.05, 11:31
            Kodeks karny wyraznie mowi kiedy kare mozna zawiesic. Kary w zawieszeniu nie
            mozna orzec przy popelnieniu ciezkich przestepstw. A torturowanie
            przesluchiwanych zalicza sie do ciezkich przestepstw. Nieuchronnosc kary daje
            do myslenia mlodym, zdrowym, silnym byczkom, ktorzy bija i morduja. Sadyste
            moze powstrzymac tylko nieuchronnosc kary. W przypadku Aleksandra O. przyszedl
            wrescie czas na wykonanie kary za zbronie, ktore nie ulegly przedawnieniu.
            Obroncom tego kata zadam pytanie: - Ile odszkodowan wypalcila Polska za
            nieslusznie osadzonych w wiezieniach AKowcow? Dlaczego tutaj nie oddzywa armia
            obroncow. Co z odszkodowaniami zazlamane zycie, uniemozliwienie podjecia pracy
            po wyroku? Co z rekompensata za uniemozliwienie podjecia nauki? Temida podobno
            jest slepa.
            • ar.co Re: Czy wiek moze byc podstawa do bezkarnosci? 19.08.05, 11:42
              Cóż, skoro jesteśmy przy odszkodowaniach dla poszkodowanych - to w jaki sposób
              kara więzienia dla oprawcy polepszy ich sytuację? Nie mówiąc już o tym, że
              trudno mówić o wypłacaniu odszkodowań przez "Polskę"; Polska - czyli podatnicy;
              może zabrzmi to cynicznie, ale wcale nie mam ochoty, żeby z moich podatków
              płacono obecnie za to, co ktoś - choćby taki "Aleksander O." robił 50 lat temu.
              Podobnie jeśli chodzi o odszkodowanie, rekompensaty itp - równie dobrze mogę
              powiedzieć, że gdyby mojej babci nie rozpracelowano w 1946, to teraz stać by
              mnie było na studia np. w GB i miałbym lepsze perspektywy życiowe, ergo -
              "Polska" powinna mi za tę parcelację i zmarnowane szanse zapłacić.
              • lew_konia Re: Czy wiek moze byc podstawa do bezkarnosci? 19.08.05, 11:47
                Polska dawala Aleksandrowi O. wysoka zbowidowska emeryture (jako utrwalaczowi
                wladzy ludowej). Przeciez mozesz domagac sie bardziej humanitarnej grzywny, lub
                konfiskaty majatku tego dziadziusia! Wtedy skarb panstwa bedzie mial pieniadze
                na rekompensaty dla ofiar Aleksandra O.
                • ar.co Re: Czy wiek moze byc podstawa do bezkarnosci? 19.08.05, 12:27
                  Oczywiście - ale wątpię, czy wyrok obejmuje konfiskatę mienia lub zajęcie
                  emerytury.
      • ratatatam Re: Dziadek dostał dożywocie a nie pamięta już za 19.08.05, 11:06
        ale pamietaja rodziny jego ofiar - jego kara pelni takze funkcje wychowawcza
        wobec spoleczenstwa - oraz odstraszjaca - dla tych wszystkich, ktorzy
        chcieliby sie dopuscic podobnej zbrodni
    • domin66 Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 10:42
      Wreszcie sprawiedliwść triumfuje! Starzy ludzie nie moga być bezkarni tylko ze
      względu na wiek
    • darl a jak on mordował 82 latków to było OK 19.08.05, 10:47
      z dramatycznego tonu GW wynika, że OK
    • read1 rozpacz Wyborczej nad ubeckim sadystą 19.08.05, 10:48
      rozbrajająco szczere, ale i tak działające wymiotnie
      • ratatatam Re: rozpacz Wyborczej nad ubeckim sadystą 19.08.05, 11:08
        dziwisz sie ?? ja nie, ja widze rozne rodzinne koligacje panow i pan
        redaktorow GW , nie mowiac juz o smieciach rodzaju Maleszki
    • pralat.jankowski [...] 19.08.05, 10:52
    • hirsh1 Czy wyscie miali do czynienia ze starymi ludzmi? 19.08.05, 11:05
      Czy wyśćie mieli kiedyś do czynienia ze starymi ludźmi?
      Młodzi jestescie i nie wiecie jeszcze czym jest starość.
      82-letnia osoba nie pamieta często co było wczoraj, robi kupę w majtki jak małe
      dziecko i jest bezradna jak małe dziecko.
      Takie są fakty.
      Społeczeństwo powinno karać kumunistycznych zbrodniarzy ale pownno też baczyć
      na to czy zamykając sędziwych starców w więzieniu samo nie staje się bezmyślne
      i okrutne jak sami skazani, gdy jako młodzi ludzie w imię stalinowskich haseł
      torturowali i mordowali swoich przeciwników politycznych.
      Potrzebne jest nam dziś chrześcijańskie miłosierdzie, młodzi forumowicze.
      Za dużo jadu w was.
      Gdybyście trafili w czasy młodości skazanego dziadka i dali się omamić komunie
      robili byście zapewne to samo co robił wówczas ten dziadek.
      • ratatatam ale nie trafilismy w lata mlodosci ubeka 19.08.05, 11:09
        i nie dalismy sie omamic komunie - nie skur...ilismy sie !
        a ubek niech siedzi do konca swoich dni i gnije w tych kupkach ktore pod
        siebie bedzie robil !
      • jacekdnt Re: Czy wyscie miali do czynienia ze starymi ludz 19.08.05, 11:14
        "....nie pamieta często co było wczoraj..."
        Będzie miał kilka lat aby sobie przypomnieć!

"....robi kupę w majtki ..."
        Osadzeni żołnierze AK też robili gdy usłyszeli że się zbiża do ich celi.

"....jest bezradna jak małe dziecko...."
        Katowani bohaterowie Polski podziemnej też byli bezradni wobec tego brutala,
        nadaktywnego utrwalacza sowieckiej niewoli.
        "Takie są fakty" - Zgadzam się.

"...Społeczeństwo powinno karać kumunistycznych zbrodniarzy" - Jak najbardzie.
        To niezawisłe i niezbywalne prawo Wolnej, Niepodległej Poski.

"....zamykając sędziwych starców w więzieniu"
        Nie kpij!!!!

"... ble ble ble.......ili w czasy młodości skazanego dziadka i dali się omamić
        komunie
        > robili byście zapewne to samo co robił wówczas ten dziadek."

Jedni wybrali drogę przez las do wolnej Polski w 1989 a inni dostatnie i
        wygodne życie w sowieckiej agenturze. Taki los jakie wybory!
      • sneer_rg Re: Czy wyscie miali do czynienia ze starymi ludz 19.08.05, 11:23
        obrażasz pamięć mojego ojca błażnie
      • miauk STAROSC NIEJEDNO MA OBLICZE 19.08.05, 11:30
        Moja babcia na przyklad w wieku 88 lat chodzila z tobolami na bazar pohandlowac
        sobie i nikt nie byl w stanie odwiezc jej od tego. HUmanitaryzm itd musi sie w
        tej sprawie wiazac z rozeznaniem faktow - prawdopodobnie nikt kto komentuje ten
        artykul i cala sprawe nie wie, jaki jest stan zdrowia skazanego, wiec proponuje
        zdac sie na decyzje sadu - mysle ze nie zapadla bez odpowiednich podstaw
      • lew_konia Re: Czy wyscie miali do czynienia ze starymi ludz 19.08.05, 11:40
        Owszem mialam i mam do czynienia ze starymi ludzmi. Opiekuje sie 84 letnia
        osoba. Ale za komuny moja rodzina nie ulegla otumanieniu i nie katowala
        Polakow. Ciocia taty dostala 8 lat za udzielanie AKowcom pomocy (karmienie,
        nocleg) w swoim domu. Byla wtedy wdowa i miala 5 letniego syna, ktorym zajela
        sie jej siostra. Moj wujek mial - nieoficjalny oczywiscie! - zakaz studiowania,
        ajko syn skazanej za pomoc wrogim elementom. Dzieki solidarnosci rodzin
        akowskich dostal sie na Akademie Rolnicza (podziekowania dla dziekana d/s
        nauki, ktory sie nie wystraszyl). Zapewniam, ze w PRLu mozna bylo zyc godnie.
        Moze bez przydzialu mieszkania, samochodu lub cieplej, dobrze platej posadki -
        ale godnie.
      • lupus71 zbrodniarz powinien gnić w pudle, tam jego miejsce 19.08.05, 12:41
        na tym polega sprawiedliwość
    • sneer_rg Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:13
      Czekam na kolejne esej Michnika na ten temat,bo jemu bliżej do katów a ofiary
      no muszą być,Gratuluję poczucia przyzwoitości panie Michnik
      • wujaszek_joe Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:22
        od michnika wara. siedział za twoją wolnosc i wyzywanie go od katów jest żałosne
        a dziadek powinien siedziec.
        • sneer_rg Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:32
          za moją wolność nie siedział,kiedy on korzystał z dobrodziejstw komuny mój
          ojciec był ścigany więc chłopcze nie pouczaj bo jestes żałosny jak ten lewak
          Michnik
          • wujaszek_joe Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 13:17
            siedział ale widac nieskutecznie. twoją wolność ogranicza ci cos okropnego w
            twojej głowie
        • lupus71 Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 13:21
          nikt nie wyzywa michnika od katów, on się z nimi blatuje dlatego jest mu bliżej
          do katów niż ofiar. To że kiedyś miał zasługi nie przeczę, ale potem wszystko
          przekreślił
      • t-800 Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:33
        sneer_rg napisał:

> Czekam na kolejne esej Michnika na ten temat,bo jemu bliżej do katów a ofiary
        > no muszą być,Gratuluję poczucia przyzwoitości panie Michnik

Cytuję Michnika z pamięci: "Jak ktoś popełnił przestępstwo, to to jest jego
        dramat i trzeba mu pomóc!"
      • lupus71 he he he jemu nie jest wszystko jedno 19.08.05, 13:20
        tak twierdzi. Dlatego idzie w ślinę ze spawaczem i kiszczakiem
    • aditer Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:26
      Straszne te lewactwo się wypleniło na tym forum, przecież nie wsadzają
      niewinnego tylko mordercę! Za chwilę zażądacie, aby osoby powyżej 65 roku miały
      dożywotni immunitet, licencję na zabijanie itd?!

A jaka jest funkcja kary?! Daje mi osobiście poczucie choć częściowej
      sprawiedliwości, że przynajmiej niektórzy bandyci i mordercy będą ukarani. W
      dupie mam te stare próchno, które zdechnie teraz w pierdlu, najważniejsze że
      moje samopoczucie jest dzięki temu lepsze! :-)
      • ar.co Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 12:34
        Wyrok mówi, zdaje się, że O. "jest winny bezprawnego zatrzymywania, bicia i
        znęcania się ". Na temat morderstwa nic tu jakoś nie widzę, więc może
        pozostaniemy przy faktach stwierdzonych w sądzie, a nie będziemy dośpiewywać
        własne?
        Poza tym - zdaje się, że tzw. "dobry uczynek" mówiący o nawiedzaniu
        uwięzionych, jak również ogólny nakaz współczucia - to nie są
        nakazy "lewackiego" marksizmu, ale religii chrześcijańskiej - skąd więc nagle
        wśród "nielewaków" tak niechrześcijańska nienawiść?
        Bo trudno określić inaczej życzenia typu "niech zdechnie w pierdlu" i zbliżone.
        • lew_konia Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 12:56
          Moze inni uczestnicy forum nie beda cie brali za lewaka, jesli z rownym zapalem
          bedziesz plakal nad losem dziadziusia Hessa w wiezieniu w Spandau, gdzie
          biedaczyna siedzial sam (jakie to okrutne)- az do smutnej, samotnej smierci.
          Poniewaz Temida jest slepa karze rowniez czerwonych, a nie tylko brunatnych,
          zbrodniarzy.
    • t-800 Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:27
      A dlaczego tak późno?
    • ratatatam GW nie ma obiekcji zeby podac nr dowodu Jaruckiej 19.08.05, 11:27
      ale ciagle pisze o ubeku " Aleksander O." ...
      • amadera Re: GW nie ma obiekcji zeby podac nr dowodu Jaruc 19.08.05, 11:59
        Taką mają specyficzną etykę, ci "którym nie jest wszystko jedno"...
        Brawo dla Sądu Rejonowego w Suwałkach.
        Jednak ten UBek nie był i nie jest jedynym stalinowskim zbrodniarzem. Poza
        granice Polski uciekli przed SPRAWIEDLIWOŚCIĄ (jak twierdzą - przed odwetem)
        Wolińska, Michnik i Morel. Inni zaś byli utrwalacze władzy ludowej dożywają
        spokojnie swych dni w willowych dzielnicach (np. w tzw. zatoce czerwonych
        świń). Wychodzą na krótki spacer z pieskiem, po drodze kupując Trybunę i Nie,
        każdych wyborów w poczuciu obywatelskiego obowiązku karnie głosują na SLD (bo
        senator Jarzębowski tak pięknie przemawia do ZBoWiDowców 22 lipca) i pewnie
        boli ich serce gdy przypomni się im "ten faszysta" Kaczyński. Kiedyś na "tych
        faszystów" z AK, WiN i NSZ były proste metody: ogłoszenie amnestii dla ludzi z
        lasu a potem areszt i cieżkie śledztwo np. w Majdanie Lubelskim, albo też
        zaproszenie dowódców oddziałów na "bratnie spotkanie" z miejscowymi
        przedstawicielami Armii Czerwonej (po prawdzie specjalną jednostką NKWD), z
        którego polscy oficerowie już nie wracali...
        • jerzy_w11 Re: GW nie ma obiekcji zeby podac nr dowodu Jaruc 19.08.05, 13:10
          Dobry kierunek, ale fakt, że to tylko kropla w morzu. Są miasteczka w Polsce,
          gdzie wciąż stoją pomniki utrwalaczy władzy ludowej, ulice 22 lipca i
          Świerczewskiego.
    • esmolny Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:37
      Pewnikiem jest zdrowszy od Rywina?
    • kaldur Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 11:39
      Poraz kolejny pokazujemy, że jesteśmy narodem pełnym skrajnosci i uwielbiamy
      wprost rozdrapywać stare zaszłości.
      UB-ek został uznany przez sąd za winnego, mi to wystarcza, jednak nie mogę
      zgodzić się z formą kary. Dla takiej osoby właściwszą karą byłoby upublicznienie
      nazwiska oraz ograniczenie swobód obywatelskich, ale od razu zamykać w
      więzieniu, troche to przesadzone. Zresztą wyrok na pewno został złagodzony ze
      wzgledu na podeszły wiek oskarżonego.
      Uważam jak większość, że kary nie powinno się uniknąć bez wzgledu na wiek, ale
      miejmy też serce, a nie chłdujmy zasadzie oko za oko i ząb za ząb.
      • lew_konia Dlaczego nie zalujecie Hessa? 19.08.05, 11:43
        Biedaczek zmarl jako jedyny wiezien Spandau. I to jako staruszeczek. Nie zal
        wam dziadziusia?
        • ratatatam Re: Dlaczego nie zalujecie Hessa? 19.08.05, 12:17
          takich dobrodusznych babć jak Brus-Wolińska czy dziadziusiów Jak Morel czy S.
          Michnik sa setki ...
          no ale nad dziadziusiami, ktorzy mordowali ubrani w mundury wehrmachtu czy ss
          litowac sie nie wolno a na tymi ktorzy robili to w mundurach nkwd czy kbw to i
          owszem
    • nikola_piterski2 glupota ludzka! 19.08.05, 11:48
      W karnych kodeksach prawdziwych demokratycznych panstw jest paragraf, w zgodzie
      z ktorym, na takich ludzi roschodzi sie termin dawnosci pociagniecia do karnej
      odpowiedzialnosci...
      • i-lowe-2-bike Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:02
        Szukam miejsca dla mojego dziadka. Juz nie wie jak sie nazywa. Sra w gacie i na
        dodatek nigdzie nie chca go przyjac, bo jest zgryzliwy i niemily. Nie
        rozpoznaje nikogo i mamy z nim tylko utrapienie. W czasie wojny robil rozne
        brzydkie rzeczy. Czy moge go zglosic do prokuratury, aby go zamkneli? To
        genialny pomysl. On tez zdaje sie byl ubekiem.
        • lew_konia Re: glupota ludzka! 19.08.05, 12:16
          Masz racje. Przydladajac sie twoim argumentom mozna miec pewnosc, ze wychowali
          cie ubecy. I na starosc spotyka ich zasluzona kara - wnusio, ktory ma ich
          gleboko w nosie i uwaza jedynie za "utrapienie". Jak juz zejdziesz z rowerka
          zastanow sie, gdzie ty na starosc bedziesz zalatwial swoje potrzeby
          fizjologiczne!
      • lupus71 lepiej w ogóle wypuścić wszystkich bandytów 19.08.05, 12:40
        tylko niech obiecają, że jużwięcej nie będą niegrzeczni.

Bandzior powinien być skazany na więzienie niezależnie od wieku. Szczególnie w
        przypadku zdrady i zbrodni przeciw narodowi. Niech inni wiedzą, że
        sprawiedliwość ich zawsze dopadnie. To się nazywa sprawiedliwość a nie
        poprawność polityczna
      • lupus71 Re: glupota ludzka! 19.08.05, 13:02
        cóż za zbieżność pochodzenia z poglądami broniącymi bolszewickiego przestępcę.
    • jot Nie "Aleksander O." lecz Aleksander OMILJANOWICZ 19.08.05, 12:00
      Text o nim byl w zeszłotygodniowym "Plusie-Minusie".
    • ansad3 Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 12:08
      Przed komentowaniem tej wiadomosci radze przeczytac obszerny artykul na temat
      Aleksandra O. w Rzeczypospolitej z dni 13-15 (Plus-Minus). Warto, to moze
      osczedzi glupich komentarzy.
      pzdr,
      ansad
    • pyosalpinx Lepiej pozno niz wcale... 19.08.05, 12:22
      i tez sie powinni nad nim klawisze znecac, np. dac na obiad mieso z kozy i
      zabrac proteze.
    • jester_737 Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 12:25
      4,5 roku.Powinno byc bez przecinka oraz traktowanie starymi metodami czerwonych
      zdrajcow ub & sb.
    • e.v.q.a Re: Evcia CO MA WIEK DO TEGO ZE ZA ZBRODNIE SIE S 19.08.05, 12:33
      to, ze nie ma w Polsce jawnej kary smierci, a takiego czlowieka wlasnie na nia,
      jak by nie patrzec, skazuja. jezeli wprowadzona zostalaby jawna kara smierci to
      sie nawet nie zajakne. o to mi chodzi. dopoki jej nie bedzie, bede mowila o
      humanitaryzmie itp.
      • lupus71 No cóż nie wszyscy są inteligentni 19.08.05, 12:37
        ten facet poza więzieniem też kopyta wyciągnie
        • e.v.q.a o kim mowisz? 19.08.05, 12:42
          o sobie? nie wiem, nie wypowiadam sie, bo Cie nie znam...
          > ten facet poza więzieniem też kopyta wyciągnie --> oczywiscie, o tym mowie.
          mowie jeszcze o jednym - ze 3/4 z Was wlasnie takiego rozwiazania by sobie
          zyczylo - niech umrze w celi. jak dla mnie to troche przestarzale poglady...
          wprowadz kare smierci i skonczy sie ta bezsensowna dyskusja. w koncu taki
          inteligentny jestes.
          • lupus71 mówię o tobie 19.08.05, 12:48
            bo argumentujesz jakby więzienie miało go zabić. I tak umrze. Zatem lepiej
            szybko go wsadzic niż czekać aż się wywinie karze
            • e.v.q.a mowisz jednak o sobie 19.08.05, 13:03
              jak wyzej.
              bo wiezienie go zabije, zostal skazany na smierc w wiezieniu mimo, ze wyroczek
              dostal malutki jak na zbrodniarza - 4,5 roku. wiec niech mi nikt nie wciska, ze
              jest to skazanie czlowieka za jego winy - jesli tak to dozywocie powinien
              dostac, a najlepiej jawan kare smierci a nie po cichu - tak sie zalatwialo w
              czasach jego mlodosci
              • lupus71 Re: mowisz jednak o sobie 19.08.05, 13:05
                sku..syna trudno zabić, więc więzienie mu nie zaszkodzi. A sprawiedliwość
                wymaga wykonania wyroku. Przecież nie powiedział nawet, że żałuje, przeprasza
                ofiary. Żadnej skruchy - zatem więzienie jest obowiązkowe
              • chytrylis Re: mowisz jednak o sobie 19.08.05, 13:07
                a niech go zabije więzienie i sto razy!!!
                to jest sprawioedliwy wyrok!!!
    • lupus71 i bardzo dobrze!!!!!!!!!!!!!! 19.08.05, 12:35
      to samo powinno spotkać pozostałych sukinsynów: Morela i innych jego kumpli.
      Trzeba się pospieszyć zanim padną
    • nikola_piterski2 glupota ludzka! 19.08.05, 12:39
      Czy pan zauwazyl, ze mowilem nie o Polsce i jej Karnym kodeksu, ale a karnych
      kodeksach demokratycznych panstw, ktore utrzymaja paragrafy o ulieganiu
      przedawnienia tylko za przestepstwa przeciw pokoju i za ludobojstwa. Jnaczej
      do "wojennych przestepstw" mozna odniesc i samowolny wychod z wojskowej
      jednostki, i niespelnienie rozkazu...
    • jeanamga Re: 82-letni UB-ek wezwany do odbycia kary 19.08.05, 12:40
      Ten tzw. humanitaryzm prawa przekracza wszelkie granice przyzwoitości. Bydle
      nie liczyło się z życiem i zdrowiem wielu ludzi, a teraz mamy się rozczulać nad
      takim gównem.
    • lupus71 to nie nasza wina, że się sukinsyn zestarzał 19.08.05, 12:45
      to jego kuple są winni tego, że przez 50 lat nie można było gnoja skazać.
      Sprawiedliwość polega na tym, że skoro mozna było go osądzić to kara ma być
      wymierzona. Żydzi z Eichmannem się nie patyczkowali i słusznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka