denver7 Re: a chłopcy michnika znowu... 23.08.05, 11:32 teraz to już nie Michnika, tylko Rapaczyńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: a chłopcy michnika znowu... 23.08.05, 11:59 radek16 napisał: > bronią czerwonych:) Musimy czerwonych bronic Bo czerwoni sa lepsi nizli czarni. To wszyscy o tym wiedza, Czerwoni moga ustapic ,a czarni nie maja, tego w nawyku. Oto _Dlatego wyborcza gazeta przyszla po rozum do glowy.... Cimoszewicz moze cos zaoferowac w zamian. A czarni moga tylko nienawisc wpoic do narodu POLSKIEGO..... A przy okazi Gazete Opluc i wyszydzic itd; Oto odpowiedz czemu dziennikarze GW tak pisza jak pisza. GW nie moze sie kojarzyc z GERTYCHEM BO TO bylby jej koniec .... BRoniac Cimoszewicza GW nic nie rezykuje. Cimoszoszewicz jest marszalkiem sejmu. GERTYCH zas tylko wschodzacym <idolem >Swoich mlodocjanych narwancow. Odpowiedz Link Zgłoś
alfredkujot Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 11:22 relatywista.pl napisał: > skupiono sie na faksymile,a nie na istocie sprawy:akcjach orlenu Pozwole sobie zacytowac: Gość: gazeciarz68 Pisał Jasienica(proroczo o Cimoszewiczu, przyjacielu Michnika m.inn.): "Bezkarność na szczytach stanowiła zjawisko moralnie oburzające, lecz w pełni logiczne i zrozumiałe. Skazanie któregokolwiek z magnatów stworzyłoby precedens dla wszystkich fatalny. Krąg raz na zawsze uprzywilejowanych bronił się przed rozrachunkiem. Zażegnywał upiora odpowiedzialności. Skwapliwie odpuszczał grzechy popełnione przez swoich ludzi". No bo chodzi o to : Odpowiedz Link Zgłoś
olany_klient Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 11:51 Według mnie są dwie możliwości – albo Cimoszewicz kłamie i stąd wypływają coraz to nowe nieporozumienia i nakręca się spirala kłamstw (wersja powszechnie uważana za słuszną) i druga – Cimoszewicz mówi prawdę (wersja uważana za słuszną tylko w kręgach GW i Trybuny) ale przy tym jest tak nieudolny, tak niezorganizowany, nielogiczny, nieporadny i kompletnie niewiarygodny, że swoim działaniem powoduje, iż ci co jeszcze do niedawna wierzyli w jego profesjonalizm i fachowość – już dawno stracili złudzenia. I jeszcze jedno, każdy niewinny człowiek publicznie niesłusznie pomówiony, nie zasłania się ekspertyzami i nie walczy z pomawiającymi zaklęciami o swojej niewinności – po prostu pokazuje wszystkie dokumenty potwierdzające jego wersję zdarzeń, które posiada i tym sposobem zamyka usta wszystkim pieniaczom. Czy Mikołaj Lizut zadał sobie pytanie dlaczego Cimoszewicz tego do dzisiaj nie zrobił? Wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
testep Inwestowanie - darowizna 23.08.05, 11:34 1. Jeżeli dobrze rozumiem, pan Marszałek nie złamał prawa inwestując na giełdzie, bo każdy obywatel RP ma takie prawo. Nie można jednak tego zrobić pieniędzmi nieswoimi, w imieniu osoby trzeciej (chyba, że się jest maklerem). Zatem przekazanie mu przez córkę pieniędzy chyba musiało być ... darowizną. Przynajmniej formalnie. A od darowizny płaci się podatki. 2. Jak mi się wydaje, także zarobione na giełdzie pieniądze były, w tym wypadku, własnością tego kto zainwestował, zaś przekazanie ich córce teżdarowizną. A od darowizny ... itd. Proszę niech mi ktoś wyjaśni czy mam rację. Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Re: Inwestowanie - darowizna 23.08.05, 13:39 testep napisał: > 1. Jeżeli dobrze rozumiem, pan Marszałek nie złamał prawa inwestując na > giełdzie, bo każdy obywatel RP ma takie prawo. > Nie można jednak tego zrobić pieniędzmi nieswoimi, w imieniu osoby trzeciej > (chyba, że się jest maklerem). > Zatem przekazanie mu przez córkę pieniędzy chyba musiało być ... darowizną. > Przynajmniej formalnie. A od darowizny płaci się podatki. > 2. Jak mi się wydaje, także zarobione na giełdzie pieniądze były, w tym > wypadku, własnością tego kto zainwestował, zaś przekazanie ich córce > teżdarowizną. A od darowizny ... itd. > > Proszę niech mi ktoś wyjaśni czy mam rację. > Masz! Tylko, ze w Polsce obecnej obowiazuja trzy prawdy Tischnera :) Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Inwestowanie - darowizna 23.08.05, 17:05 testep napisał: > ... > Proszę niech mi ktoś wyjaśni czy mam rację. Najlepiej nie opierać się na anonimowych postach i przeczytać zamieszczone także na łamach GW kopie ekspertyz w tej sprawie. W którymś z artykułów dostępnych np. ze strony wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/8,67805,2872121.html znajdziesz po prawej stronie jpg-i. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: Inwestowanie - darowizna 23.08.05, 17:11 A dokładniej tutaj serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34317,2864033.html P.S. Z tych opinii wynika, że nie masz racji. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus71 nic podobnego! 24.08.05, 11:24 z tych opinii wynika, że żadna nie odnosi się do kwestii "darowizna", ani do kwestii faktycznego nabycia akcji przez osoby zza granicy. Bo w praktyce dokonano operacji obchodzącej przepisy. Więc albo była to pożyczka i cimoszwicz ma psi obowiązek zapłacenia podatku, albo darowizna (a nawet dwie - bo i w drugą stronę) i ma ten sam psi obowiazek, albo działał jako posrednik nabywający akcje dla osoby zza granicy co było zabronione w warunkach emisji. Do tego żadna z tych opinii się nie odnosi! Zatem są gó.. warte. Przpisy które ominął Cimoszewicz ustanowiono po to by uniknąć kilku zjawisk: m.in. spekulacji, praniu pieniędzy. On pokazał, że ma to w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: nic podobnego! 24.08.05, 15:27 lupus71 napisał: > ... Nic podobnego, że: 1. umiesz czytać (co oznacza rozumienie, tego co się czyta), 2. wyrażać swoje opinie dającym się czytać językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
lupus71 Re: nic podobnego! 25.08.05, 13:20 w którym miejscu zachwalane przez ciebie skany opinii odnoszą się do kwestii: a/opodatkowania pożyczki / darowizny? b/nabycia akcji przez zagranicznego rezydenta? W żadnym, zatem do tych zarzutów ciposza się nie odniósł. Doskonale wie, że omijając istniejące przepisy postąpił przynajmniej nieetycznie. Czy złamał prawo to się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
rs_gazeta_forum Re: nic podobnego! 25.08.05, 18:09 Nie wypowiadałem sie na temat etycznej postawy p. C., etyka jest głęboko subiektywna zazwyczaj, poza tym za mało wiem na ten temat. Natomiast przytoczone (a nie zachwalane) skany mówią wyraźnie, że mamy do czynienia z sytuacją, którą opiszę językiem potocznym i na przykładzie z życia codziennego, by było łatwiej zrozumieć. Podatek płacimy od pożyczki. A z ekspertyz wynika, że nie było tu żadnej pożyczki, a więc czynności podlegającej opodatkowaniu, natomiast było wykonanie czynności przez p. C., polegającej na zamianie pieniędzy swojej córki na akcje. Po sprzedaży akcji pieniądze włożone przez córkę wraz z całym zyskiem przekazał jej. Tłumacząc to na język codzienny: - jak pożyczasz pieniądze od córki i wydajesz je na własne potrzeby, to masz od tych pieniędzy zapłacić podatek, - jak córka daje ci pieniądze, mówiąc, byś jej kupił chleb, i ten chleb jej oddasz, nie płacisz podatku. Operacja p. C., choć jej opis jest bardziej skomplikowany, też się do tego sprowadza i można ją przeniesieść na życie codzienne. Otóż w sytuacji, gdy córka daje ci pieniądze, byś zakupił jej dolary na wyjazd, nie odbiera ich od razu, potem rezygnuje, prosi cię, byś je z powrotem odsprzedał i oddał jej złotówki, też nie płacisz podatku - pod warunkiem rzecz jasna, że oddasz jej wszystkie pieniądze uzyskane ze sprzedaży. Uprzedzając złe skojarzenia - dla ciebie wtedy nie ma znaczenia, jaki był kurs waluty w momencie kupna, a jaki w momencie sprzedaży - co najwyżej dla niej, jeśli przepisy mówią, że ew. nadwyżkę trzeba opodatkować. A tu nawet chyba to nie zachodzi, bo zysk ze sprzedaży akcji nie podlegał opodatkowaniu. Gdzie w tych skanach jest o tym mowa? - wybacz, ale forum to nie szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Pułkownik jednak inteligentniejszy niż Internauci! 23.08.05, 11:59 Z zażenowaniem czytam te mądre uwagi Polaków. Członek PO, pułkownik służb specjalnych rżnie głupa i "demaskuje" Cimoszewicza, częściowo rękami Giertycha, w taki sposób, że ręce opadają ale gawiedź to kupuje. Ta gawiedź to pół ugogiej Polski wyczulona na "komunizm", "komuch". A więc skoro rżnie cię pułkownik Miodowicz z AWS mówisz do siebie dużo tam ściemy - ale pewnie coś w tym jest! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh WC utopił sie sam !! Miodowicz,Jarucka,Giertych 23.08.05, 12:11 z jego kłamstwami nie mają nic wspólnego. Wiadomość z ostatniej chwili w TV : WC stracił zapał podania Giertycha do sadu "jeszcze sie zastanowi". A szkoda!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: WC utopił sie sam !! Miodowicz,Jarucka,Gierty 23.08.05, 12:14 rsrh napisał: > z jego kłamstwami nie mają nic wspólnego. > Wiadomość z ostatniej chwili w TV : WC stracił zapał podania Giertycha do sadu > "jeszcze sie zastanowi". A szkoda!!!! Spotkał się z prawnikami i mu uświadomili, że w sądzie nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: WC utopił sie sam !! Miodowicz,Jarucka,Gierty 23.08.05, 12:24 kataryna.kataryna napisała: > rsrh napisał: > > > z jego kłamstwami nie mają nic wspólnego. > > Wiadomość z ostatniej chwili w TV : WC stracił zapał podania Giertycha do > sadu > > "jeszcze sie zastanowi". A szkoda!!!! > > > > Spotkał się z prawnikami i mu uświadomili, że w sądzie nie ma szans. Gertycha nikt nie osadzi w POLSCE . Gertych jest nietykalny tak ocenili doradcy Cimoszewicza.... ZASTEPY mlodziezowki to silna obstawa gertycha i jego ideologi... Co lepsi obserwatorzy zycia politycznego ,juz pare lat temu dostrzegli.... Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Jest juz nowe słowo w użyciu : "cimoszenie" 23.08.05, 12:57 oznacza kłamstwo+krętactwo+arogancja!!! Odpowiedz Link Zgłoś
saramago2 A juz na pewno inteligentniejszy od chrisa12 23.08.05, 13:21 Z zazenowaniem czytam takie "diagnozy" wirnopoddanczych pieskow Komuszewicza. Ale to stara spiewka lewackiego imperium zla, ktore pada na naszych oczach, czy sie to naiwnym chrisom podoba czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_gajowniczek Re: Pułkownik jednak inteligentniejszy niż Intern 23.08.05, 13:31 Zapominasz, ze to lewica rzadzi sluzbami... a rewelacje Jaruckiej pochodza predzej od Millera i kolesi niz z prawej strony. Giertych jest w tym momencie jedynie chlopcem na posylki agentow Millera. A Leszek sie cieszy ze slodkiej zemsty. grg Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh WC stracił zapał podania Giertycha do sądu!!! 23.08.05, 12:07 Wiadomość z godziny 12 00 TVP ! Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 12:11 LIZUT PISZE: „Ale sposób, w jaki posłowie z sejmowej komisji śledczej zapolowali na Włodzimierza Cimoszewicza, budzi moją odrazę i powinien być przestrogą dla każdego. Przez ostatnie dni zarzucono mu tyle występków i przestępstw, że do kolekcji brakuje mu już tylko skrytobójstwa i pedofilii. Według śledczych Cimoszewicz jest już oszustem, fałszerzem, kłamcą i przestępcą gospodarczym handlującym akcjami na zlecenie córki. Te poważne oskarżenia rzucane są w obiektywy kamer i powtarzane po wielokroć w mediach. Co w tej sytuacji może zrobić Cimoszewicz? Jedyne, co mu pozostało, to powtarzać, że jedyną jego winą jest błąd w oświadczeniu majątkowym, i cierpliwie czekać na werdykt organów sprawiedliwości.” FORUMOWICZ „ zara_int” PISZE: Data: 23.08.2005 09:47 W cyklu słowa i czyny, odcinek "Prawda o tow. Włodzimierzu" 1. TWIERDZIŁ, że nigdy nie zmieniał oświadczenia majątkowego OKAZAŁO SIĘ, że zmieniał 20 kwietnia oświadczenie złożone 18 dni wcześniej. 2. TWIERDZIŁ, że oświadczenia majątkowego nie da się zmienić OKAZAŁO SIĘ, że się da, co sam koniec końców potwierdził. 3. TWIERDZIŁ, że 20 kwietnia 2002 nie było go w Warszawie OKAZAŁO SIĘ, że właśnie taką datę ma jego oświadczenie 4. TWIERDZIŁ, że Anna Jarucka to osoba niepoczytalna OKAZAŁO SIĘ, że przez lata trzymał ją u swojego boku i wprowadził do MSZ 5. TWIERDZIŁ, że nigdy nie udzielał nikomu protekcji OKAZAŁO SIĘ, że pomógł mężowi pani Jaruckiej zachować pracę. 6. TWIERDZIŁ, że gdy tylko został ministrem zbył akcje spółki założonej z kolegami z SLD OKAZAŁO SIĘ, że zrobił to dopiero siedem miesięcy po zostaniu ministrem (korekta oświadczenia z 2 kwietnia) 7. TWIERDZIŁ, że jego korespondencja z posłem Stefaniukiem dotyczyła wyceny mieszkania. OKAZAŁO SIĘ, że dotyczyła także spraw związanych z akcjami PKN Orlen 8. TWIERDZIŁ, że nie wiedział, że zeznanie majątkowe wypełnia się wg. stanu na 31 grudnia OKAZAŁO SIĘ, że wiedział o tym - w liście do Stefaniuka akcje Agory i oszczędności szacował na "31 grudnia 2001". 9. TWIERDZIŁ, że może sobie bez umowy i odprowadzenia podatku obracać sumą PÓŁ MILIONA złotych JA TWIERDZĘ, że każdy normalny obywatel miałby z tego powodu kłopoty. " LIZUT PISZE: „Szybko okazało się, że jest to ksero z pisma napisanego ręką Jaruckiej, pod którym nie ma podpisu Cimoszewicza, jedynie odcisk pieczątki z podpisem, tzw. faksymile.” JA PISZĘ: Co i komu się okazało? Ma Lizut jakiś dowód na to, że stwierdzenia Cioszewicza są prawdziwe? Czy Cimoszewicz i Lizut mieli w rękach dokument, który Jarucka i dostarczyła komisji śledczej? Czy poddali go jakimś ekspertyzom? LIZUT PISZE: „Sprawa Cimoszewicza przypomina popularny ostatnio żart: - Chciałbym, drogi Jasiu, żebyś już więcej nie przychodził do mnie w gości - mówi przez telefon Małgosia. - Po twojej ostatniej wizycie zginęły pieniądze. - Jak możesz mnie podejrzewać o kradzież?! - irytuje się Jaś. - Nie podejrzewam. Pieniądze się znalazły. Ale niesmak pozostał.” JA PISZĘ: Ten „wic” to najbardziej pasuje do sytuacji pani Jaruckiej, którą gazeta redaktora Lizuta przedstawiła jako „zaburzoną” umysłowo osobę i złodziejkę, zaraz po tym jak zgłosiła się komisji śledczej. Odpowiedz Link Zgłoś
golota20 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 12:33 iza.bella.iza napisała: > LIZUT PISZE: > „Ale sposób, w jaki posłowie z sejmowej komisji śledczej zapolowali na > Włodzimierza Cimoszewicza, budzi moją odrazę i powinien być przestrogą dla > każdego. Przez ostatnie dni zarzucono mu tyle występków i przestępstw, że do > kolekcji brakuje mu już tylko skrytobójstwa i pedofilii. Według śledczych > Cimoszewicz jest już oszustem, fałszerzem, kłamcą i przestępcą gospodarczym > handlującym akcjami na zlecenie córki. Te poważne oskarżenia rzucane są w > obiektywy kamer i powtarzane po wielokroć w mediach. Co w tej sytuacji może > zrobić Cimoszewicz? Jedyne, co mu pozostało, to powtarzać, że jedyną jego winą > jest błąd w oświadczeniu majątkowym, i cierpliwie czekać na werdykt organów > sprawiedliwości.” > > FORUMOWICZ „ zara_int” PISZE: > Data: 23.08.2005 09:47 > > W cyklu słowa i czyny, odcinek "Prawda o tow. Włodzimierzu" > 1. TWIERDZIŁ, że nigdy nie zmieniał oświadczenia majątkowego > OKAZAŁO SIĘ, że zmieniał 20 kwietnia oświadczenie złożone 18 dni wcześniej. > 2. TWIERDZIŁ, że oświadczenia majątkowego nie da się zmienić > OKAZAŁO SIĘ, że się da, co sam koniec końców potwierdził. > 3. TWIERDZIŁ, że 20 kwietnia 2002 nie było go w Warszawie > OKAZAŁO SIĘ, że właśnie taką datę ma jego oświadczenie > 4. TWIERDZIŁ, że Anna Jarucka to osoba niepoczytalna > OKAZAŁO SIĘ, że przez lata trzymał ją u swojego boku i wprowadził do MSZ > 5. TWIERDZIŁ, że nigdy nie udzielał nikomu protekcji > OKAZAŁO SIĘ, że pomógł mężowi pani Jaruckiej zachować pracę. > 6. TWIERDZIŁ, że gdy tylko został ministrem zbył akcje spółki założonej z > kolegami z SLD > OKAZAŁO SIĘ, że zrobił to dopiero siedem miesięcy po zostaniu ministrem > (korekta oświadczenia z 2 kwietnia) > 7. TWIERDZIŁ, że jego korespondencja z posłem Stefaniukiem dotyczyła wyceny > mieszkania. > OKAZAŁO SIĘ, że dotyczyła także spraw związanych z akcjami PKN Orlen > 8. TWIERDZIŁ, że nie wiedział, że zeznanie majątkowe wypełnia się wg. stanu na > 31 grudnia > OKAZAŁO SIĘ, że wiedział o tym - w liście do Stefaniuka akcje Agory i > oszczędności szacował na "31 grudnia 2001". > 9. TWIERDZIŁ, że może sobie bez umowy i odprowadzenia podatku obracać sumą PÓŁ > MILIONA złotych > JA TWIERDZĘ, że każdy normalny obywatel miałby z tego powodu kłopoty. " > > LIZUT PISZE: > „Szybko okazało się, że jest to ksero z pisma napisanego ręką Jaruckiej, > pod > którym nie ma podpisu Cimoszewicza, jedynie odcisk pieczątki z podpisem, tzw. > faksymile.” > > JA PISZĘ: > Co i komu się okazało? Ma Lizut jakiś dowód na to, że stwierdzenia Cioszewicza > są prawdziwe? Czy Cimoszewicz i Lizut mieli w rękach dokument, który Jarucka i > dostarczyła komisji śledczej? Czy poddali go jakimś ekspertyzom? > > LIZUT PISZE: > „Sprawa Cimoszewicza przypomina popularny ostatnio żart: - Chciałbym, dro > gi > Jasiu, żebyś już więcej nie przychodził do mnie w gości - mówi przez telefon > Małgosia. - Po twojej ostatniej wizycie zginęły pieniądze. > > - Jak możesz mnie podejrzewać o kradzież?! - irytuje się Jaś. > > - Nie podejrzewam. Pieniądze się znalazły. Ale niesmak pozostał.” > > JA PISZĘ: > Ten „wic” to najbardziej pasuje do sytuacji pani Jaruckiej, którą g > azeta > redaktora Lizuta przedstawiła jako „zaburzoną” umysłowo osobę i zło > dziejkę, > zaraz po tym jak zgłosiła się komisji śledczej. > > > PONIEWAZ ty to napisales ,to utwierdza mnie ze zaglosujena LEPPERA.....ewentualnie na Borowke A cimoszewicz itak bedzie rozgrzeszony.... Bo w polsce jest taka tradycja ,ze atakowanego sie zawsze broni.... A Agresora sie olewa. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Endrju to ty? 23.08.05, 22:07 golota20 napisał: > PONIEWAZ ty to napisales ,to utwierdza mnie ze zaglosujena > LEPPERA.....ewentualnie na Borowke > A cimoszewicz itak bedzie rozgrzeszony.... > Bo w polsce jest taka tradycja ,ze atakowanego sie zawsze broni.... > A Agresora sie olewa. Boks jednak źle wpływa na myślenie:( Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Iza-polemika z jamochłonami jest sprzeczna z 23.08.05, 13:01 osobista higiena jak mawiał prof Kępiński! Odpowiedz Link Zgłoś
goldilock Re: KOLEK OSINOWY 23.08.05, 13:08 nalezy sie upiorm PZPRu, nic innego..... Odpowiedz Link Zgłoś
janko9 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 13:17 Panie Giertych, kiedys slyszalem ze pana malzonka przyprawiala panu rogi, ale ja jestem przekonany ze to jest klamstwo i wielka potwarz. Czy mam racje Panie Giertych? Czy mam prawo wierzyc nie jest Pan Rogaczem i jest pan uczciwym czlowiekiem i uczciwym Polakiem? Nie patrzac iz w czasie pracy w komisji robil Pan z siebie durnia w imie wyzszej gry politycznej? Ale jest Pan napewno uczciwy, prawda Panie Giertych? Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Janko 9 ! Masz stare wydanie "Poradnika Politruka" 23.08.05, 13:20 i stad twoja "argumentacja" tylko śmieszy! Nowy poradnik znajdziesz pod wiadomym ci adresem. Odpowiedz Link Zgłoś
crassus Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 13:24 Panie Lizut! Kandydat Cimoszewicz złożył niezgodne z prawdą, a więc fałszywe oświadczenia majątkowe - w Sejmie i MSZ, przyznał się do tego osobiście twierdząc, iż "popełnił błąd". Oświadczenie sejmowe nie odzwierciedlające prawdy po dziś dzień można znaleźć na stronach internetowych Kancelarii Sejmu - każdy kto je czyta i zna prawdę, bo np. oglądał zeznania Cimoszewicza przed komisją ds. Orlenu, może czuć się przez kandydata oszukany. Pomimo bzdur plecionych w mediach, m. in. przez pana, zwykli prości ludzie doskonale kojarzą fakty i nie tylko Giertych, Wasserman, czy Miodowicz, ale również większość spośród nich twardo trzymając się rzeczywistości uważa, iż marszałek jest fałszerzem i oszustem. Czytając pana artykuł trudno oprzeć się wrażeniu, iż pan te fakty usiłuje zakrzyczeć, przez co ten i ów może uznać pana za wspólnika kandydata. Przytacza pan nijak pasujące do sprawy dowcipy, tymczasem w rzeczywistości okrzyk "łapać złodzieja" bardzo często najłośniej słychać z ust złodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Bardzo ładna przyśpiewka!! 23.08.05, 13:25 "Wszyscy Polacy to jedna rodzina, oprócz Cimoszewicza - tego sku..syna" Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Bardzo ładna przyśpiewka!! 23.08.05, 14:22 musisz jeszcze do taktu rzucac kamieniami w policje. Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Re: Bardzo ładna przyśpiewka!! 23.08.05, 14:24 yeellow napisał: > musisz jeszcze do taktu rzucac kamieniami w policje. Nie widze powodu by ladnej przyspiwki nie zacytowac... Ty widzisz? Cenzura jakas, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Bardzo ładna przyśpiewka!! 23.08.05, 14:27 A czy ja Ci bronie cytowac? Zachecam tylko do wiernego odtworzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Re: Bardzo ładna przyśpiewka!! 23.08.05, 14:29 yeellow napisał: > A czy ja Ci bronie cytowac? Zachecam tylko do wiernego odtworzenia... Zostawie to takim jak ty, w czasie pochodu 1-majowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Bardzo ładna przyśpiewka!! 23.08.05, 14:31 widac nie wiesz nawet kogo cytujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
lupus71 Re: Bardzo ładna przyśpiewka!! 24.08.05, 11:25 w pierwszej wersji brzmiało "oprócz prezydenta..." :)) Śpiewało się to już od grudnia 1995 r :) Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Tusk na tle niesionego na drzwiach chłopaka... 23.08.05, 13:28 Polak to lubi. Po wojnie było sporo żebrzących na ulicach "inwalidów wojennych". Niestety część z nich została okaleczona w wypadkach czy awanturach pijackich. Jednakże moja matka zawsze srogo upominała mi dać datek "akowcowi". Nie meritum a emocje! Brawo Tusk, bij komucha. Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Re: Tusk na tle niesionego na drzwiach chłopaka.. 23.08.05, 13:33 chris12 napisał: > Polak to lubi. > Po wojnie było sporo żebrzących na ulicach "inwalidów wojennych". Jestes idiota czy udajesz takowego? >Niestety > część z nich została okaleczona w wypadkach czy awanturach pijackich. Zapewne w czasie powstania warszawskiego... > Jednakże > moja matka zawsze srogo upominała mi dać datek "akowcowi". Niespójna wypowiedź ostatnio stala sie cholerycznie modna > Nie meritum a emocje! Brawo Tusk, bij komucha. Kretynie!, czyz te drzwi a na nich TRUP to wlasnie nie jest meritum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jerry.uk chce Pan niuansow, panie Lizut? 23.08.05, 13:39 Cimoszewicz dziwil sie na konferencji prasowej, ze oswiadczenie przedstawione przez Jarucka ma date 20 kwietnia 2002 skoro byla to sobota - MSZ wtedy nie pracowal a on sam byl w Hajnowce. Ale oto dzisiaj Belka ujawnil dzisiaj oswiadczenia majatkowe Cimoszewicza (wszystkie trzy) i jedno z nich mialo date 20 kwietnia. Sobota. czyli jednak nie byl w Hajnowce! po co te kretactwa? Bylby z niego drugi Kwasniewski. Niby czysty ale jednak umoczony. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: chce Pan niuansow, panie Lizut? 23.08.05, 13:42 A niby czemu nie mial byc w Hajnowce 20.04.02? Mogl byc i tu i tu. A zeby lepiej wczuc sie w sytuacje opowiedz, co robiles 20.04.02. Pamietasz ze szczegolami? Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Żółty piesek atakuje!? 23.08.05, 13:49 yeellow napisał: > A niby czemu nie mial byc w Hajnowce 20.04.02? Mogl byc i tu i tu. Ale twierdzil stanowczo ze nie byl bo byl TAM. Kurcze, poczytaj wypowiedzi... > A zeby lepiej wczuc sie w sytuacje opowiedz, co robiles 20.04.02. Gralem z kumplami w picipolo. Caly dzien > Pamietasz ze > szczegolami? Tak. Picipol bylo szesc Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Żółty piesek atakuje!? 23.08.05, 13:57 przeczytalem Twoja wypowiedz i na nia odpowiedzialem. Ty umiesz tylko prostacko napadac na kazdego, kto powie cos nie po Twojej mysli. I tak samo wyglada atak na Cimoszewicza. Inna sprawa, ze te wrzaski na forum wzajemnej adoracji nie maja zadnego znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
yabool Re: Żółty piesek atakuje!? 23.08.05, 14:23 yeellow napisał: > przeczytalem Twoja wypowiedz i na nia odpowiedzialem. Tak, w sposob klamliwy piszac ze mogl byc i tu i tu, co jest nieprawda, bo mówił ze byl tam... > Ty umiesz tylko prostacko napadac na kazdego, kto powie cos nie po Twojej > mysli. Nie myl przyczyn ze skutkami... Skutkiem ataku na pRAWDE byl atak na glosiciela KLAMSTWA > I tak samo wyglada atak na Cimoszewicza. To znaczy? Acha, Cimoszewicz klamie... > Inna sprawa, ze te wrzaski na > forum wzajemnej adoracji nie maja zadnego znaczenia... Oczywiscie ze nie maja, szczegolnie w wykonaniu takich jak ty, Cimoszewicz juz przpadl i ch.. z nim! Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Żółty piesek atakuje!? 23.08.05, 14:26 jezeli to zapewnia Ci dobre samopoczucie... Zebys sie tylko nie zdziwil :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hella11 Re: Żółty piesek atakuje!? 23.08.05, 16:01 yabool napisał: > yeellow napisał: > > > przeczytalem Twoja wypowiedz i na nia odpowiedzialem. > Tak, w sposob klamliwy piszac ze mogl byc i tu i tu, co jest nieprawda, bo > mówił ze byl tam... > > > Ty umiesz tylko prostacko napadac na kazdego, kto powie cos nie po Twojej > > > mysli. > Nie myl przyczyn ze skutkami... Skutkiem ataku na pRAWDE byl atak na glosiciela > > KLAMSTWA > > > I tak samo wyglada atak na Cimoszewicza. > To znaczy? Acha, Cimoszewicz klamie... > > > Inna sprawa, ze te wrzaski na > > forum wzajemnej adoracji nie maja zadnego znaczenia... > Oczywiscie ze nie maja, szczegolnie w wykonaniu takich jak ty, Cimoszewicz juz > przpadl i ch.. z nim! > Ty, yabool przestan wreszcie klac. Bo chyba jako prawdziwy Polak powinienes dbac o nasza piekna mowe ojczysta. I nie chowaj sie w bramie. Cos wydaje mi sie, ze masz pietra. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Żółty piesek atakuje!? 23.08.05, 17:22 hella11 napisała: > Ty, yabool przestan wreszcie klac. Bo chyba jako prawdziwy Polak powinienes dba > c > o nasza piekna mowe ojczysta. I nie chowaj sie w bramie. Cos wydaje mi sie, ze > masz pietra. On w tej bramie chleje... Wiem to napewno Sam jego nick wyjaśnia sprawę dokładnie: ja bul, bul, bul... Stąd te jego teksty... Odpowiedz Link Zgłoś
lupus71 eż ty baranie! 24.08.05, 11:28 przecież kłamał mówiąc że 20 niczego nie podpisywał a okazało się że podpisał! Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekz1 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 13:52 Rozumiem, że Gazeta chce kanonizować Cimoszewicza. Toż to święty i nieskalany czlowiek, a wszyscy się go czepiają! Przecież to drobiazg, że w nadmiarze obowiązków pan doktor prawa i marszałek sejmu zapomniał, że ma jakieś drobne kilkaset tysięcy w akcjach Orlenu. Tak samo, jak drobiagiem było "wyzsze" wyksztalcenie naszego omc magistra Kwaśniewskiego. Ktoby na takie głupstwa zwracał uwagę, gdy dotyczy to tak zasłużonych działaczy lewicy? No chyba, że takie "nieścisłości" popełni zwykły obywatel, ten równy, a nie "równiejszy". Wtedy odpowiednie organa, od urzędu skarbowego do prokuratury włącznie dobrałyby mu się do czterech liter niezwykle skutecznie. Wie, o tym każdy, kto popełnił chocby najabardziej niwinny błąd w deklaracji PIT. Więc wszystko będzie jak w "Folwarku zwierzęcym" Orwella - świnie nadal będą spokojnie rządzić, a koń może sobie najwyżej zdechnąć z przepracowania Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 13:59 czyzbys tez nalezal do tych, ktorzy myla PIT z deklaracja majatkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
kijaw012 Re:Polowanie na Cimoszewicz a Media 23.08.05, 13:58 Dla każdego rozsądnego obywatela kampania " antywyborcza " przeciwko W.Cimoszewiczowi jest kampania brudną. Ostatnio prowadzona jest nawet przy wykorzystaniu niektórych funkcjonariuszy służb specjalnych, na czele z plk Miodowiczem, i Panią Jarucką, żoną funkcjonaroiusza ABW. Nosi więc piętno esbeckiej prowokacji, w jakich to wycwiczeni zostali quasi specjaliści awansowani z szeregowca na majora, tacy jak Miodowicz oraz inni bezpieczniacy, szybko robiący kariery za rządów AWS. Wtórują im media, prywatne i publiczne. Prywatne, bo Tusk i PO obiacały właścicielom Polsatu i TVN, że jak dojdzie do władzy to sprywatyzuje TVP i doprowadzi do likwidacji telewizji publicznej. Dziennikarze TVP zaś boją się obecnego kierownictwa TVP powiązanego z PO (prezes Dworak) i PiSem, są więc dyspozycyjni jak przysłowiowa kurtyzana. Na forach internetwych Onet.pl powiązanego z TVN(TGD -telewizja gospodyń domowych) nie przejdzie żadna opinia korzystna dla W.Cimoszewicza. To samo na wp.pl powiązanej z Polsatem. Pozostała jedynie Gazeta.pl, jedyne tradycyjnie formum, wolne od cenzury politycznej. Sposób prowadzenia pracy dziennikarskiej w ww stacjach tv jest skandalicznie tendencyjny. Sztucznie podgrzewa się rzekome zarzuty, poświęcając im 90% czasu, na reakcję strony atakowanej wręcz nie ma żadnego miejsca. Jest to sposób uprawiania propagandy jako żywo zaczerpnięty z czasów komunistycznych, które Pan Walter i Pan Solorz dobrze pamiętaja i znają. Widać im to nie przeszkadza. Czy wszyscy Ci, którzy tak hucznie zamierzają obchodzić 25-lecie "Solidarności" zdają sobie sprawę, że na gruzach totalitarnej cenzury utworzyli system cenzury oligarchów finansowych ? Czy dziennikarze, ślepo atakujący na zlecenie, nie wstydzą się swojej roli hunwejbinów współczesnej Polski ? Radzę im , aby się zainteresowali, jaki los spotkał hunwejbinów w Chinach, aby mogli uniknąć podobnego. Jedno już osiągnęli - całkowity obraz wiarygodności. Nadają się więc do odstrzału, po dobrze wykonanym zadaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re:kijowowi (ileś tam) 23.08.05, 16:26 Masz całkowitą rację. Tylko zapomiałeś dodać, że aby taki system mógł funkcjonować musi być "społeczne przyzwolenie" - niezależnie, czy wynikające z jego (społeczenstwa) głupoty, czy demoralizacji. Jakie społeczenstwo, taka i jego reprezentacja. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
kijaw012 Re: Polowanie na Cimoszewicza a MEDIA 23.08.05, 14:04 Dla każdego rozsądnego obywatela kampania " antywyborcza " przeciwko W.Cimoszewiczowi jest kampania brudną. Ostatnio prowadzona jest nawet przy wykorzystaniu niektórych funkcjonariuszy służb specjalnych, na czele z plk Miodowiczem, i Panią Jarucką, żoną funkcjonaroiusza ABW. Nosi więc piętno esbeckiej prowokacji, w jakich to wycwiczeni zostali quasi specjaliści awansowani z szeregowca na majora, tacy jak Miodowicz oraz inni bezpieczniacy, szybko robiący kariery za rządów AWS. Wtórują im media, prywatne i publiczne. Prywatne, bo Tusk i PO obiacały właścicielom Polsatu i TVN, że jak dojdzie do władzy to sprywatyzuje TVP i doprowadzi do likwidacji telewizji publicznej. Dziennikarze TVP zaś boją się obecnego kierownictwa TVP powiązanego z PO (prezes Dworak) i PiSem, są więc dyspozycyjni jak przysłowiowa kurtyzana. Na forach internetwych Onet.pl powiązanego z TVN(TGD -telewizja gospodyń domowych) nie przejdzie żadna opinia korzystna dla W.Cimoszewicza. To samo na wp.pl powiązanej z Polsatem. Pozostała jedynie Gazeta.pl, jedyne tradycyjnie formum, wolne od cenzury politycznej. Sposób prowadzenia pracy dziennikarskiej w ww stacjach tv jest skandalicznie tendencyjny. Sztucznie podgrzewa się rzekome zarzuty, poświęcając im 90% czasu, na reakcję strony atakowanej wręcz nie ma żadnego miejsca. Jest to sposób uprawiania propagandy jako żywo zaczerpnięty z czasów komunistycznych, które Pan Walter i Pan Solorz dobrze pamiętaja i znają. Widać im to nie przeszkadza. Czy wszyscy Ci, którzy tak hucznie zamierzają obchodzić 25-lecie "Solidarności" zdają sobie sprawę, że na gruzach totalitarnej cenzury utworzyli system cenzury oligarchów finansowych ? Czy dziennikarze, ślepo atakujący na zlecenie, nie wstydzą się swojej roli hunwejbinów współczesnej Polski ? Radzę im , aby się zainteresowali, jaki los spotkał hunwejbinów w Chinach, aby mogli uniknąć podobnego. Jedno już osiągnęli - całkowitą utratę wiarygodności. Nadają się więc do odstrzału, po dobrze wykonanym zadaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
tulipan52 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 14:09 Panie Lizut zapomniał pan o jednym szczególe. Pan Cimoszewicz złożył fałszywe oświadczenie majątkowe pod odpowiedzialnościa karną i dlatego powinien natychmiast zrezygnowac z polityki i zakończyć ten cały cyrk. Odpowiedz Link Zgłoś
yeellow Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 14:21 niestety, na tej zasadzie nie ostal by sie zaden polityk. Kaczynski z Tuskiem np. tez sie rypneli. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.kosecki Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 16:06 Czterech "Jeźdzców Apokalipsy" z SKŚ napawa mnie najwyższa odrazą, co nie zmienia faktu, że uważam W. Cimoszewicza za żałosnego krętacza. Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Oszolomy boja sie panicznie Cimoszewicza ! 23.08.05, 16:51 Niedlugo oskarza go o jakas zbrodnie, byle tylko do celu. Oszomstwo LPr-owskie jest najgorsze i ich wymoczki z MW, choc trzeba przyznac , ze Po i PiS probuje im dotrzymac kroku w tym oszolomstwie, nie mowiac o Samoobronie i innych kilku pomniejszych partyjek spod znaku Rydzyka. A wszystko to jedno wielkie zlodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 17:12 Nie ulega wątpliwości, że Pan Cimoszewicz ostatnio jest teraz pod pewną presją. Taka obrona jaką mu serwuje Pan Lizut, tylko Panu Marszałkowi zaszkodzi. Obaj Panowie nie mają pojęcia jak takie sprawy odbywaja się w krajach gdzie prawo jest przestrzegane w dużo większym stopniu niż w Polsce. Gdyby to było, na przykład w Wlk. Brytanii, to Pan Cimoszewicz, albo już by odbywał karę więzienia, albo zostałby oczyszczony z wszystkich zarzutów. Pan Lizut bredzi coś o jakiejś faksymile (ja wiem, że ma się to do metod Komisji, no i co z tego, jeszcze może się okazać, że Pani Jarucka mówi prawdę) kiedy Pan Marszałek musi się wytłumaczyć z akcji "Orlenu" i przekazania zysku z nich do swoich amerykańskich mocodawców. Pan Marszałek powiedział, że zostały z zysku odliczone koszta administracyjne, oraz, że akcje "Orlenu" kupił na zasadzie perfekcyjnej USTNEJ umowy ze swoim, bodajże, zięciem. Pan Cimoszewicz doskonale wie, że czasy komunistycznego bezprawia, którego był tak znacznym przedstawicielem, powoli mijają. Wie on również doskonale, że jakiekolwiek uchybienia ze strony amerykańskiej nie będzie on mógł załatwić starymi, aroganckimi, czy brutalnymi wręcz, metodami PZPR-owskimi. Pan Cimoszewicz powinien się cieszyć z energii jaka się obudziła w jego sprawie w Komisji Parlamentarnej. Im szybciej się wyjaśnią polskie aspekty tej sprawy tym lepiej. Pan Lizut stara się jak może bronić przed słusznymi działaniami Komisji, polityka, który powinien był się trzymać ściśle wymogów prawa. Winnym tej sytuacji jest tylko Pan Marszałek. To Pan Marszałek przygotował sobie taki los, to nie Komisja obracała ponad stoma tysiącami dolarów, pochodzących z USA, BEZ UMOWY PISEMNEJ, na rzecz zakupu akcji spółki, o której losie miała zadecydować bezpieka, czyli partyjni towarzysze Pana Marszałka. I tutaj, aż sam się dziwię, Komisja jest obecnie bardzo bliska normom wyrobionych demokracji zachodnich. Jakże daleko od nich jest żałosny i bekliwy Pan Lizut, który zanim złapie się za dziennikarskie pióro powinien poznać trochę świata. Autorem atmosfery wokół siebie jest tylko i wyłącznie Pan Cimoszewicz, której to atmosferze takie głupkowate i na durnych analogiach oparte skrzypliwe miazmaty, jak te w wykonaniu Pana Lizuta, tylko dodadzą smrodliwej pikantności. Odpowiedz Link Zgłoś
kijaw012 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 19:01 Co za bełkot. Na esbeckie zeznania Pani J. oraz ich mocodawców z obecnej bezpieki powołują się właśnie członkowie komisji parlamentarnej, nie Cimoszewicz. Nie zaszkodziłaby też bardziej dogłębna znajomość prawa, szczególnie kodeksu cywilnego, bo każdy prawnik wie, że Cimoszewicz nie popełnił żadnego przestępstwa. Jak upadają powoli zarzuty wytoczone za pomocą Les esbe Panią J., wytacza się nowe, a na końcu, że to i tak wszystko jest niezrozumiałe. Jak nie rozumiesz chłopie prostych rzeczy, to nie bierz sie za pisanie, ale lepiej weż sobie książkę aby łyknąć trochę więcej wiedzy, bo ci jej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 23:52 Nie rozumiem o czym piszesz? Bełkoczesz. Co to znaczy?: "Na esbeckie zeznania Pani J...." Czy sugerujesz, że Pani Jarucka była w SB? Przecież ona miała okołu 20 lat w 1989 r.. Od kiedy to "insider dealing" jest w gestii prawa cywilnego? Co to znaczy?: "Les esbe Panią J." Ja rzeczywiście nie wiem o co Tobie chodzi. Jak mówię, bełkoczesz. Odpowiedz Link Zgłoś
danuta49 Czy ty z własnymi dziecmi zawierasz umowy cywilno- 24.08.05, 13:54 prawne przy każdej pozyczce i podobnych sytuacjach?Jeśli tak, to współczuję i dzieciom i tobie. >i przekazania zysku z nich do swoich amerykańskich mocodawców.< Twoje dziecko/twój rodzic twoim mocodawcą ;-))))))) Nie podoba mi się polityka(!) jaką będzie realizował Cimoszewicz (Irak i parę jeszcze innych rzeczy)jeśli zostanie prezydentem(i o niej wolę dyskutować!), ale nie lubię robienia ludziom wody z mózgu! Odpowiedz Link Zgłoś
lupus71 co za durna baba! 24.08.05, 15:12 Nie chodzi o jakąś pożyczkę tylko, durna, o 100 tys $ na zakup akcji. Zleceniodawca nie mial prawa ich nabyć więc zrobił to przez "słupa". Jest to z pewnoscią ominięcie przepisów. A ponieważ połączone z zatajeniem, prokuratura winna sprawdzić czy nie zaszło przestępstwo. Odpowiednie przepisy mają uchronić system finansowy przed praniem pieniedzy. Jeśli nie zawierasz w takich przypadkach, durna babo, umowy to US, jeśli się dowie, przeorze ci tyłek. Od osoby publicznej mamy prawo domagać się przestrzegania obowiązującego prawa i dlatego opluwamy cimoszę, bo prawo ma w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Czy ty z własnymi dziecmi zawierasz umowy cyw 24.08.05, 16:44 danuta49 napisała: > prawne przy każdej pozyczce i podobnych sytuacjach?Jeśli tak, to współczuję i > dzieciom i tobie. > >i przekazania zysku z nich do swoich amerykańskich mocodawców.< > Twoje dziecko/twój rodzic twoim mocodawcą ;-))))))) > Nie podoba mi się polityka(!) jaką będzie realizował Cimoszewicz (Irak i parę > jeszcze innych rzeczy)jeśli zostanie prezydentem(i o niej wolę dyskutować!), > ale nie lubię robienia ludziom wody z mózgu! xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Twój post jest dobrym przykładem tragedii, jaką jest pogarda dla wymogów prawa w Polsce. Powinowactwo nie ma tutaj nic do rzeczy. Tutaj chodzi o ELEMENTARNE PRZESTRZEGANIE PRAWA. Istnieje podejrzenie o ominięcie i polskiego i amerykańskiego prawa finansowego, które to ominięcie podlega prawu karnemu. Twoja postawa przypomina reakcję szalenie prymitywną Pana Nałęcza, który pytany o błędy w oświadczeniach majątkowych Pana Cimoszewicza odpowiedział dziennikarce: "A pani nie robi błędów?", tak jakby to, że człowiek jest omylny - wie to każdy, przecież - zwalniało Pana Cimoszewicza, kandydata na Prezydenta RP, od podstawowej uczciwości i poszanowania dla prawa. Gdyby tak Pan Nałęcz, jako rzecznik byłego ministra sprawiedliwości, Marszałka Sejmu, i kandydata na prezydenta, odezwał się do dziennikarki na Zachodzie to by dostał za to potężne lanie w mediach. W ponurym nadwiślańskim kraju wszyscy przeszli nad tym do porządku dziennego. Razem z tymi dwoma Panami reprezentujesz, danuto49, dzikie i chamskie myślenie azjatyckie, które stoi w jawnej sprzeczności z szacunkiem dla elektoratu, dla zwykłego szarego obywatela. Tak Ci powiem expressis verbis. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 17:16 Ja mam o wiele poważniejsze wątpliwości niż p. Lizut... Uwypuklanie TUMAŃSTWA nic nie daje - pluj świni w ryj a ona mówi, że deszcz pada... Wszakże wątpliwość jaka pozostaje otwarta, jest następująca: Jak to jest możliwe, że grupka psychopatów może trząść Rzeczypospolitą, stawiając się ponad urząd prezydenta, ponad sejm, senat, ponad prawo całe.... jak to jest możliwe, że owa grupka psychopatów może trząść mediami a media łykają każde kretyństwo bez żenady, bez jakiejkolwiek resztki poszanowania dla zawodu dziennikarskiego... Jak to jest możliwe, że owa grupka psychopatów, tytułując się Sejmową Komisją Śledczą do sprawy Orlenu, zawładnęła państwem i jego najważniejszymi instytucjami... Odpowiedz Link Zgłoś
sawa13 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 17:20 to bardzo trafna i smutna ocena tego, co sie dzieje. od jakiegos czasu mieszkam za granica, z tej perspektywy zwykle idealizuje nasz kraj i z radosia mysle o powrocie. ale kiedy jestem swiadkiem tak prymitywnej nagonki, o ktorej mowa w artykule, przechodzi mi na to ochota. poczekam az znormalnieje, choc watpie, czy to predko nastapi! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 18:26 Skąd Wy, sawo13 i sclavusie, piszecie? Z Kuby, czy z innej Republiki Środkowej Afryki. Tam to jest porządek. Ja pamiętam jak na początku "Solidarności" stosowano te same metody. Wariaci, nienormalni, nikt ich nie rozumie. A teraz to Was mało kto rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan62 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 17:40 Tten art.to jeden wielki BEŁKOT,Cimoszko jak nie zrobi byznes to nigdy nie powie prawdy,to Człowiek pozbawiony honoru.Tylko zwykłym obywatelom nie wolno się mylić nawet o 1-zł.Głosujcie na Polaków nie na WC. Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjeden Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 18:54 Teraz to by się Panu Cimoszewiczowi przydała władza, tego zamknąć, tamtego wyrzucić z pracy, czy z kraju. To uz se ne vrati, Soudruhu! Xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 1. CZĘŚĆ ARTYKUŁU Z „RZECZYPOSPOLITEJ” PROFESORA ANDRZEJA ZYBERTOWICZA Swoje, ale nie nasze Są przyzwoici ludzie, którym Cimoszewicz jawi się jako głos rozsądku na polskiej scenie politycznej i szansa na ocalenie wartości lewicy. Nie potrafią zajrzeć za kulisy polityki, by zrozumieć, że to złudzenie. Zobaczyliby Cimoszewicza dokonującego agenturyzacji Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Polityka, który gra na giełdzie akcjami spółki skarbu państwa, na której notowania mają wpływ jego partyjni koledzy, w tym prezydent kraju typujący skład rady nadzorczej Orlenu. Nie istnieje niezależny kandydat Cimoszewicz. Jest człowiek-narzędzie podtrzymania patologicznych mechanizmów. Oto symbol naszych osiągnięć: hołd solidarnościowej tradycji odda człowiek, który jako minister spraw zagranicznych wybrał na swoich zastępców tajnych współpracowników komunistycznych służb. On, jako prezydent, miałby być znakiem siły naszego narodu... Obywatele mogą symbolicznej mocy takiej sytuacji nie odczytywać wyraźnie, mogą niektórych rzeczy nie wiedzieć, ale ich podświadomość takie symbole rozkoduje. Z jakim efektem? Z ponownym przekonaniem, że państwo jest beznadziejne. I z reakcją: "róbmy swoje". Ale tym razem swoje (rodzinne, koleżeńskie, ale i cwaniackie) stoi w opozycji do tego, co już miało być nasze, wspólne. Polacy pozbawieni skutecznego, postrzeganego jako swoje państwa muszą stać się łupem potężnych sił na arenie międzynarodowej. Czy Kaczyńscy z Tuskiem i Rokitą są w stanie wielką przemianę zapewnić? Nie możemy być pewni. Ale wiadomo, co zapewni Cimoszewicz: więcej upokorzeń i goryczy dla większości, więcej szans na mętne interesy dla układnych. Jak powiedział mi niedawno oficer służb specjalnych: "chodzi o zachowanie całego mechanizmu". Sam Cimoszewicz nie musi nawet tego rozumieć. Jego postkomunistyczne otoczenie i podświadomość zapewnią wykonanie i zaniechanie czego trzeba. ANDRZEJ ZYBERTOWICZ, Profesor w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu 2. ARTYKUŁ JANA M. FIJORA Swoim nieroztropnym postępowaniem, Włodzimierz Cimoszewicz może swą córkę, Małgorzatę Cimoszewicz Harlan i jej amerykańskiego małżonka, wpędzić w nie lada tarapaty, a kto wie, może i do kryminału. Pożyczanie pieniędzy czy to na terenie kraju, czy zagranicą, nie jest w Stanach Zjednoczonych zabronione. Nie jest też obłożone - absurdalnym skądinąd - podatkiem od czynności cywilno – prawnych, odbywać się jednak musi w sposób nie budzący wątpliwości prawa. Wprawdzie obowiązująca ustawa O Praniu Pieniędzy (Money Laundering Act) ustanowiona została w 2003 roku, przestępstwo to zostało wpisane już do Ustawy Podatkowej z 1986 roku i wszystkich jej późniejszych modyfikacji. Wspomniane ustawy wymagają, aby obywatel amerykański, przekazując pieniądze zagranicę zrobił to w sposób formalny, z powiadomieniem organów imigracyjnych oraz urzędu skarbowego (IRS). Służy do tego chociażby formularz IRS nr 8300. Transfer gotówki powyżej 10 tys. dol. jest w ogóle zakazany! Równie skrupulatnie powinny zostać wypełnione dokumenty związane ze zwrotem pożyczki. I to niezależnie od tego, czy pożyczka była oprocentowana czy nie. W przypadku oprocentowania jej, w stosunku do pożyczkodawcy może powstać obowiązek zapłaty podatku od dywidend (income tax). Zważywszy, że ojciec oświadczył, iż była to pożyczka na cele inwestycyjne i dzięki niej osiągnięto korzyść materialną, istnieje znaczne prawdopodobieństwo, że amerykański fiskus domagać się będzie podatku od wzbogacenia (capital gains), który wynosi – minimum – 20 proc. kwoty wzbogacenia. (Nieudokumentowanie zwrotu pożyczki powinno być uruchomić postępowanie w sprawie darowizny wobec Włodzimierza Cimoszewicza.) Władze skarbowe domagać się będą oczywiście, rozliczenia z posiadania pożyczonych ojcu (teściowi) ponad 100 tys. dol. Innymi słowy, zażądają udowodnienia, że córka/zięć weszli w ich posiadanie legalnie, oraz że zapłacili od tych pieniędzy podatek. Nie jest to łatwe. Skuteczność IRS w analizowania łańcucha przyczynowo – skutkowego jest duża. W ten sposób, b. prokurator generalny stanu Nowy Jork, Rudolph Giuliani, wytropił i zniszczył m. in. potęgę finansową mafii włoskiej i kartelu narkotykowego z Medellin, które nie były w stanie dowieść legalności posiadanego przez siebie majątku. Niedopełnienie któregoś z powyższych wymagań, wiązać się może z kolejnym zarzutem wobec małżeństwa Harlan, mianowicie z udziałem w konspiracji w celu dokonania przestępstwa (prania pieniędzy i osiągnięcia korzyści majątkowej w oparciu o informację poufną). Wprawdzie zarzuty te łatwo będzie obalić, bowiem Włodzimierz Cimoszewicz, który był autorem tej konspiracji nie podlega pod jurysdykcję sądów amerykańskich, pranie pieniędzy może jednak podpadać pod międzynarodowe porozumienia do walka z terroryzmem, a to w dzisiejszych czasach bardzo groźne narzędzie. Nie ma co liczyć na to, że władze amerykańskie sprawę zignorują ze względu na jej lokalny, polski charakter. Wystarczy, że ktoś z Amerykanów polskiego pochodzenia, a ci szczególnie interesują się aferami w Polsce, wypełni formularze nr 8300, 4790 czy choćby SAR (Suspicious Activity Report), służące do raportowania wątpliwości jednego obywatela co do sposobu przestrzegania prawa podatkowego przez drugiego obywatela i poda w raportach swój numer identyfikacji podatkowej (numer Social Security ) a IRS musi wszcząć śledztwo. Gdyby nawet komuś nie chciało się przechodzić kłopotliwych formalności – informuje H. A. Wikar z The Financial Services Corporation z Chicago: „wystarczy telefon pod bezpłatna linię: 1-800-829-0433. IRS ma także placówki zagraniczne w Londynie, Paryżu i Berlinie”. Osób nie darzących Cimoszewiczów sympatią jest w USA czy w Europie bardzo wiele. Gdyby się jeszcze okazało, że akcje PKN Orlenu zostały zarejestrowane w SEC czyli w amerykańskiej Komisji ds. Giełdy i Papierów Wartościowych, to dość trudno będzie się obronić przed zarzutem korzystania z informacji poufnej (insider trading) dla osiągnięcia korzyści majątkowej. Skazanie córki/zięcia z tego paragrafu będzie dla prokuratury trudne, ale nie niemożliwe. Nie zapominajmy, że ten rodzaj przestępstw jest w USA ścigany z niezwykłą gorliwością o czym świadczy chociażby fakt skazania naszej rodaczki, Marthy Stewart na rok więzienia za znacznie bardziej błahe, o wiele bardziej wątpliwe, przewinienie. Nie do pozazdroszczenia jest sytuacja samego zięcia, prawnika z zawodu, dla którego udowodnienie chociażby jednego z zarzutów jest jednoznaczne z pozbawieniem go licencji na wykonywanie zawodu prawnika, przynajmniej w stanie Południowa Karolina, gdzie obecnie zamieszkuje. I choć najprawdopodobniej, polski wymiar sprawiedliwości oczyści ojca z zarzutów; prania pieniędzy, fałszywych zeznań, niedopełnienia obowiązku podatkowego, a także korzystania z poufnej informacji, za przestępstwa te skazani mogą zostać na więzienie i wysoką grzywnę jego, Bogu ducha winni, powinowaci: córka z zięciem. Jeśli nawet się z tego wywiną, czekają ich długie, kłopotliwe i bardzo kosztowne zmagania z urzędnikami Departamentu Sprawiedliwości. Jan M. Fijor www.fijor.com Odpowiedz Link Zgłoś
bolekzaja Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 19:35 Jest na piedestale paru cwaniaków - paru przypadkowych - jeden juz prezydent wszyscy z tego piedestału nie zadługo zejdą - zostanie jeden prawy - Cimoszewicz - prawy bo wokół cwaniacy - kryminaliści - Ja mam jedną broń przed cwaniakami- przypadkowymi osobnikami- kryminalistami ( czytaj Lepeeeee) tą broń to mój głos - bron przeciwko wszelkiemu złu powierzam przyszlymu prezydentowi panu marszalkowi CIMOSZEWICZOWI !! Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 19:53 bolekzaja napisał: > Jest na piedestale paru cwaniaków - paru przypadkowych - jeden juz prezydent > wszyscy z tego piedestału nie zadługo zejdą - zostanie jeden prawy - > Cimoszewicz - prawy bo wokół cwaniacy - kryminaliści - > Ja mam jedną broń przed cwaniakami- przypadkowymi osobnikami- kryminalistami ( > czytaj Lepeeeee) tą broń to mój głos - bron przeciwko wszelkiemu złu powierzam > przyszlymu prezydentowi panu marszalkowi CIMOSZEWICZOWI !! Jedna uwaga: Cimoszewicz to lewy a nie prawy, lewus, lewak, lewizna, lewnik, lewomyślny, leworządny, Lepiej się upij i nie idź na wybory, w przeciwnym razie zmarnujesz głos chłpcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tysprag Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 20:09 Oj, bolek, bolek, no toś napisał, zupełnie jak swego czasu wypowiedź Celińskiego w komisji ds. Orlenu, cyt. z pamięci, " ... ja mam jednego prezydenta, i jedną żonę prezydenta ...". Po prostu, żeeenada. A p. Lizutowi, chcę przekazać, że ta część wspaniałych zalet, które jednak prawidłowo pan zauważył, i co ważne, wymienił, jest wystarczająca, by panu Cimoszewiczowi podziękować. No bo jaki z niego byłby prezydent, i kto tak naprawdę by rządził? Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Polowanie na Cimoszewicza 23.08.05, 19:54 Panie lizut liźnij się pan w cztery litery. Odpowiedz Link Zgłoś