Dodaj do ulubionych

Znane są powody śmierci wcześniaka

02.11.05, 12:29
To nie ma większego znaczenia co ustalą biegli - tzw. opinia publiczna będzie
wiedziała swoje.
Obserwuj wątek
    • at_work Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 12:31
      Usunięcie cewnika miało miejsce bezpośrednio podczas fotografowania, czy
      wcześniej?

_
      Pies na kaczki.
      • mikronezja Oświadczenie przedstawiciela PiAr TłWsz ! 02.11.05, 22:32
        "My Tłuszcza Wszechinternetowa obojga obrządków (Nulix,Dowswin) popychana
        słuszną żądzą krwi i publicznego linczu, niniejszym żądamy wydania w nasze
        klawiatury i myszki wymienionych w artykule pielęgniarek celem wykonania na
        nich wyroku bitowego bez sądu albowiem jakiekolwiek posądzanie lekarzy o błąd
        uważamy z głęboko niesłuszne. Żądamy zrobienia tego szybko albowiek każda
        godzina zwłoki stwarza możliwość udowodnienia niewinności w/w pielęgniarek w
        zakresie pozbawienia życia inkryminowanego dziecka a nas wpędza we frustrację
        wynikającą z niezaspokojonej potrzeby samosądu. Domagamy się też większej
        ilości pielęgniarek albowiem nasz apetyt jest niezaspokojony i niezadowoli się
        tymi dwoma."

PiAr, Zenon Tłuszcz

• framberg Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 23:01
        Jakby wyjęcie z inkubatora nie miało mieć wpływu na wcześniaka to po co
        właściwie są stosowane inkubatory?

Może wystarczą kieszenie w fartuchach - warunki tam dobre - nie mają wpływu na
        wczesniaka przecież.
    • malczikmalczik Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 12:52
      za swoją głupotę powinny zostać ukarane. Trzeba nie mieć serca żeby robić coś
      takiego!
      • elfhelm No i zostaną 02.11.05, 13:48
        tyle że trafnie za narażenie (chyba 163 kodeksu karnego), a nie za nieumyślne
        spowodowanie śmierci (155 kk)
        • kubecek Re: No i zostaną 02.11.05, 23:18
          A nie przyszlo ci do glowy dlaczego Mateuszek mial operacje oczu po ktorej
          zmarl?
          Na poczatku wrzesnia jakies nieodpowiedzialne osoby blyskaly mu fleszem po
          oczach, to uszkodzilo mu oczka, potem operacja na oczy - dlatego umarl - a
          wlasciwie zostal zamordowany.
          judy3.own.pl/
          www.jihad.own.pl/
          • logo.vlad Re: No i zostaną 02.11.05, 23:36
            Możliwe. Prawdopodobne. Ale do podważenia - czyli gó.., a nie materiał na
            zmianę oskarżenia.
    • baryla2000 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 12:52
      Drażni mnie już czytanie tego typu postów: wyniośli i "światli" ludzie próbują
      udowodnić, że zabawa wczseśniakiem to nic takiego, że opinia publiczna wydaje
      wyroki nie znając sprawy. Nie wiem czy masz dzieci ale jeśli masz to naprawdę
      nie rozumiem tego co piszesz. Życie ludzkie, zwłaszcza takie kruchutkie i młode
      jak w przypadku tego dziecka zasługuje na ochronę i nikt nie jest w stanie mnie
      przekonać, że osoba, która igra z cudzym życiem tylko dla własnej rozrywki nie
      zrobiła nic strasznego. Jak sprawia jej przyjemność ryzykowanie życia
      bezbronnych ludzi to niech wystawi nago na mróz swoje dziecko w wieku
      przedszkolnym (myślę że skala nie jest przesadzona). Może to dziecko miało małe
      szanse na przeżycie, nie zmienia to jednak faktu, że ludzie pracujący w szpitalu
      zobowiązani są do zrobienia wszystkiego co w ich mocy by wykorzystać nawet tą
      iluzoryczną szansę na uratowanie mu życia, a nie wystawiać je na dodakowe
      niebezpieczeństwo. Dla mnie te panie są skreślone nie tylko jako pielęgniarki, w
      obliczu tego co zrobiły można zacząć wątpić w ich człowieczeństwo. Narażanie na
      śmierć innej osoby zasługuje chyba na najwyższe potępienie.
      ---
      Czasem lepiej nic nie mówić i sprawiać wrażenie idioty niż się odezwać i rozwiać
      wątpliwości.
      • jureek Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 13:00
        Codziennie na polskich drogach dla zabawy, czy adrenaliny naraża się życie
        innych - podczas wyprzedzania przed zakrętem, przed wzniesieniem, zmusza się
        nadjeżdżających z przeciwka do wjeżdżania do rowu, żeby uniknąć czołówki, ale o
        tym kolorowa prasa nie pisze, to temat za mało medialny. Wręcz odwrotnie, do
        dobrego tonu należy, gdy jakaś znana osoba w wywiadzie powie z dumą "lubię
        szybką jazdę". Tak wygląda w polskiej prasie potępianie narażania innych na śmierć.
        Jura
        • kaya333 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 13:47
          Dziwią mnie głosy tak broniące te panie, jak znieczuleni jesteście na ludzką
          krzywkę żeby coś takiego pisać?? Nikt o zdrowych zmysłach nie usprawiedliwia
          tzw. "drogowych wariatów" Ale czyż nie widać znaczącej różnicy miedzy takowymi,
          a pielęgniarkami, których obowiązkiem jest opieka i ochrona tych małych
          istotek,i które zamiast tego narażają je na niebezpieczeństwo, z premedytacją,
          z próżności??? To nie chodzi tylko o narażanie innych na śmierć, ale o to kto
          je naraża! Komu można zaufać w szpitalu? Z kim zostawić chorą osobę, by nie bać
          sie, ze zostanie skrzywdzona w podobny sposób?
          • jureek Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 14:06
            W którym miejscu bronię tych pań? Jeśli nie zapluwam się z oburzenia na ich
            postępek, to znaczy, że ich bronię?
            Twoja insynuacja, jakobym bronił pielęgniarek jest tak samo prawdziwa jak
            stwierdzenie, że Ty bronisz piratów drogowych.
            Jura
            • kaya333 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 14:24
              Porównaniem z piratami drogowymi stawiasz te czyny na równej szali. No bo skoro
              piszesz, ze piratami drogowymi się prasa nie zajmuje, bo to temat za mało
              medialny, (nie tak jak pielęgniarki) to sugerujesz, że oburzenie na to co
              zrobiły te pielęgniarki wynika jedynie z chęci sensacji i publicznego linczu, a
              nie z powodu słusznego zgorszenia jakie wywołuje ich zachowanie - w tym miejscu
              moim zdaniem bronisz te panie. Ja uważam, ze "sukces medialny" tej histori to
              jedynie skutek skali ich perfidności i bezmyślności. Pielęgniarki pełnią
              funkcję w pewnym sensie zaufania publicznego. I tak samo jak oczekujesz , ze
              policjanci nie będa kradli i mordowali, tak samo pielęgniarki maja chronić
              życie i zdrowie, a nie je narazać.
              • jureek Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 14:50
                Przekręcasz i wciskasz mi rzeczy, których nie napisałem. Nie napisałem np., że
                oburzenie wynika _jedynie_ z chęci sensacji i publicznego linczu.
                No cóż, trudno, po raz kolejny przekonałem się, że jeśli nie wyrażam
                wystarczająco głośno swojego oburzenia, to zostanę uznany za obrońcę przestępców.
                Spróbuj powiedzieć rodzinie człowieka zabitego przez pirata drogowego, że
                przestępstwa owego pirata nie można stawiać na równej szali z tym co zrobiły
                pielęgniarki.
                Jura
                • kralik11 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 14:58
                  jureek napisał:

> Przekręcasz i wciskasz mi rzeczy, których nie napisałem. Nie napisałem np., że
                  > oburzenie wynika _jedynie_ z chęci sensacji i publicznego linczu.
                  > No cóż, trudno, po raz kolejny przekonałem się, że jeśli nie wyrażam
                  > wystarczająco głośno swojego oburzenia, to zostanę uznany za obrońcę
                  przestępcó
                  > w.
                  > Spróbuj powiedzieć rodzinie człowieka zabitego przez pirata drogowego, że
                  > przestępstwa owego pirata nie można stawiać na równej szali z tym co zrobiły
                  > pielęgniarki.
                  > Jura

Walnij se setke czlowieku i nie zajmuj sie sprawami ktore cie przerastaja.
                  • jureek Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 15:05
                    kralik11 napisał:

> Walnij se setke czlowieku i nie zajmuj sie sprawami ktore cie przerastaja.

Dziękuję za radę. Nie skorzystam, bo nie piję, ale odwdzięczę Ci się również
                    dobrą radą:
                    Jak już walnąłeś parę setek, to lepiej nie pisz na forum.
                    Jura
                    • bellicose A mi sie już ... 02.11.05, 18:50
                      ... rzygac chce tym waszym ujadaniem, winne, niewinne, po raz n-ty te same
                      (pseudo)argumenty, te same posty ...
                      • jureek Re: A mi sie już ... 02.11.05, 19:00
                        bellicose napisał:

> ... rzygac chce tym waszym ujadaniem, winne, niewinne, po raz n-ty te same
                        > (pseudo)argumenty, te same posty ...

Pokaż mi mój post, w którym piszę, czy są winne, czy niewinne.
                        Jura
                        • bellicose Re: A mi sie już ... 02.11.05, 20:00
                          To jest post do ogółu
              • entropia Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 14:54
                > medialny, (nie tak jak pielęgniarki) to sugerujesz, że oburzenie na to co
                > zrobiły te pielęgniarki wynika jedynie z chęci sensacji i publicznego linczu, > a
                > nie z powodu słusznego zgorszenia jakie wywołuje ich zachowanie

ktoś wczoraj potrącił 2 rowerzystki - zdaje się że obie nie żyją - czy na forum dotyczącym tamtego newsa Pani się wypowiadała?

ja także sądzę że słuszne zgorszenie jest bardziej spowodowane tym, że Ogólnopolski Dziennik Fakt nazwał te panie potworami już w pierwszym artykule, a nie tym, jak ich głupota ma się do głupoty innych, których działania powodują narażenie życia ludzi.

zgadzam się z przedmówcą, że oburzenie wynika PRZEDE WSZYSTKIM z 'chęci sensacji i publicznego linczu'
                • wredna_jedza Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 15:14
                  Chyba nigdy nie widziałeś wcześniaka w inkubatorze :P
                  Jeśli dziecko przychodzi na świat duuużo wcześniej, to każdy czynnik może
                  zadziałac negatywnie - a odpięcie od aparatury, wyjęcie z inkubatora i noszenie
                  w kieszeni [septyka sie nisko kłania!] może się przyczynić do pogorszenia stanu
                  zdrowia.
                  Ciekawa jestem, co byś śpiewał, gdyby to chodziło o twoje dziecko? Podejrzewam,
                  że zażądałbyś kary śmierci :)
                  A tak, to ci to "wisi" bo dzieci nie twoje :P
                  PS - sama kiedyś byłam wcześniakiem :P
                • 1europejczyk Oburzenie bardziej wynika z wrazliwosci 02.11.05, 16:34
                  opini publicznej na kruchy los wczesniakow i trudnosci w zrozumieniu, ze
                  personel zawodowy nie tylko tej wrazliwosci nie podziela ale wydaje sie, ze
                  jest mu wszystko jedno. Bezbronny i niczemu niewinny wczesniak to jednak nie to
                  samo co rowerzystki "zciete" przez pijana. Reprezentuje "niewinnosc doskonala"
                  i wobec niej wlasnie zachowanie pilegniarek nabiera takiego demonicznego
                  aspektu w mas mediach.
                  Nikt nikogo nie linczuje zwlaszcza, ze gdyby wszystkich linczowac za podobna
                  bezmyslnosc w Polsce zostaloby z 15 % tego co jest obecnie.
                  • entropia Re: Oburzenie bardziej wynika z wrazliwosci 02.11.05, 16:40
                    > jest mu wszystko jedno. Bezbronny i niczemu niewinny wczesniak to jednak nie to
                    > samo co rowerzystki "zciete" przez pijana. Reprezentuje "niewinnosc doskonala"
                    > i wobec niej wlasnie zachowanie pilegniarek nabiera takiego demonicznego
                    > aspektu w mas mediach.
                    Oczywiście, ale karani powinniśmy być podług winy, a nie stopnia demoniczności naszego czynu po jego opisaniu w massmediach.

> Nikt nikogo nie linczuje zwlaszcza, ze gdyby wszystkich linczowac za podobna
                    > bezmyslnosc w Polsce zostaloby z 15 % tego co jest obecnie.
                    Ależ - właśnie o to i mi chodzi. Tylko, że niestety wydaje mi się, że paru chętnych do linczowania to ja na tym forum widzę.
                • trophy1 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 22:39
                  Oj glupia ty jestes entropia, oj glupia.
            • kralik11 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 14:56
              jureek, ale o co ci chodzi z tymi piratami drogowymi?
              chciales moze blysnac intelktem n forum i pokazac ze sa jeszcze ine sprawy o
              ktorych sie niewiele mowi?
              Czlowieku jakie to jest porownanie???
              • jureek Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 15:21
                kralik11 napisał:

> jureek, ale o co ci chodzi z tymi piratami drogowymi?

Mało wyraźnie napisałem, że jeszcze pytasz?

> chciales moze blysnac intelktem n forum i pokazac ze sa jeszcze ine sprawy o
                > ktorych sie niewiele mowi?

Tak.

> Czlowieku jakie to jest porownanie???

Tak, wiem, bardzo nietrafne to porównanie, bo piratów drogowych mamy tysiące, a
                takie pielęgniarki to wyjątki.
                Jura
      • kotuj1 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 13:38
        Bylbym ostrozniejszy z wydawaniem wyrokow... Niedawna nasza mistrzyni
        olimpijska w plywaniu to dopiero prawdziwa morderczyni. A jakos media milcza na
        ten temat.
        • mikronezja Jak to przecież tam było winne otoczenie .... 02.11.05, 22:28
          "Nasza słynna sportsmenka jechała sobie spokojnie 180 km/h samochodem w
          kierunku przez siebie wybranym, gdy nagle asfalt przesunął się gwałtownie w
          prawo a jadący z przeciwka samochód usiłował wymusić pierszeństwo. W chwilę
          później działający wspólnie i w porozumieniu z w/w współsprawcami rów,
          ściągnął do siebie jadący 180 km/h samochód pływaczki i skierował niczego nie
          spodziewającą się medalistkę w kierunku czwartego sprawcy, który wtargnął do
          samochodu i zabił jej brata. Zatrzymani: asfalt, samochód z przeciwka, rów i
          drzewo nie przyznają się do winy. Jest jednak nadzieja, że nasza pływaczka
          będzie pływać ( nie tylko w basenie podawanym przez pielęgniarkę) za co
          dostanie nowy jeszcze szybszy samochód.
      • patatipatata bardzo ci dziekuje za twoja opinie i wrazliwosc 02.11.05, 14:03
        ciekawi mnie kiedy i czy wogole odezwie sie 'asienka' iles tam, co tu rej
        wodzila w sprawie swiadomosci, wyczucia i profesjonalizmu tych bab, twierdzac,
        ze to tak wlasciwie to media i fotograf sa winni zamieszaniu, a pielegniarki to
        maja takie zlote rece, ze wczesniaka w kieszeni umieszczaja profesjonalnie i
        bez konsekwencji. Moje dziecko tez jest wczesniakiem, lekarz twierdzil, kiedy
        wychodzilo ze szpitala do domu lekarz dal dluga instrukcje postepowania z
        synkiem, w tym bardzo surowe wskazania dot. noszenia, podnoszenia. Twierdzil,
        ze w jednej chwili i na stale mozna uszkodzic dziecku kregoslup np przez
        bujanie czy 'patataje' na kolanach doroslego.
        dobra rada: nie zabierajcie glosu we wszystkich sprawach, jak sie nie wie, to
        lepiej czasami pomilczec
        pozdrawiam
    • wredna_jedza Odezwał sie... 02.11.05, 12:56
      Obrońca morderczyń...
      Zasłanianie sie opinią biegłych, bla, bla, bla...
      Jeśli dziecko przychodzi na świat grubo przed czasem i ma mizerne szanse na
      przeżycie, to wyjęcie tego malca z inkubatora [i odpięcie od aparatury] jest
      jeszcze ZMNIEJSZANIEM tych szans :P
      Pomyśl to nie boli...
      • entropia Odezwała się 02.11.05, 14:57

> Jeśli dziecko przychodzi na świat grubo przed czasem i ma mizerne szanse na
        > przeżycie, to wyjęcie tego malca z inkubatora [i odpięcie od aparatury] jest
        > jeszcze ZMNIEJSZANIEM tych szans :P
        Dzieci wyjmuje się z inkubatora proszę Pani - jest to standardowa praktyka - choćby do ważenia - pisała o tym niedawno prasa. Czy należy zabić wszystkich którzy to robią?

> Pomyśl to nie boli...
        No właśnie...

> Obrońca morderczyń...
        przed chwilą wypowiadałem się w innym poście na temat sensacji - i chęci linczu - a czym jest powyższe?
        • wredna_jedza Re: Odezwała się 02.11.05, 15:10
          > Dzieci wyjmuje się z inkubatora proszę Pani - jest to standardowa praktyka - ch
          > oćby do ważenia -
          Do ważenia - czyli na chwilę [a najczęściej wtedy wage umieszcza sie w pobliżu
          inkubatora], a nie do zabawy i wsadzania maluszka do kieszeni :)
          Szkoda, że tego nie odróżniasz :P

> > Pomyśl to nie boli...
          > No właśnie...
          Zastosuj do siebie :P
          • entropia Re: Odezwała się 02.11.05, 15:23
            > Do ważenia - czyli na chwilę [a najczęściej wtedy wage umieszcza sie w pobliżu
            > inkubatora], a nie do zabawy i wsadzania maluszka do kieszeni :)
            jest Pani pewna że stawia się ją w pobliżu inkubatora? jeśli tak to skąd? od Kowalskiej z boksu obok? czy pisze tak Pani, mimo że nie ma pojęcia czy tak jest, bo potwierdza to Pani tezę, a ja nie mam możliwości udowodnić że jest inaczej?

> Szkoda, że tego nie odróżniasz :P
            Odróżniam. Jedno jest ratowaniem życia, drugie działaniem na szkodę.
            Ale odróżniam też debilizm i narażanie życia innych od zarąbania kogoś siekierą dla 15 złotych. I chciałbym żeby debil był karany jak i inni debile, a nie indywidualnym wymiarem kary ustalonym w głosowaniu sms-owym, w którym głosują czytelnicy Fakt-u.

> Zastosuj do siebie :P
            Do siebie stosuję.
        • kaya333 Re: Odezwała się 02.11.05, 17:49
          Entropia, pielęgniarka ma wykonywac swoje obowiązki. Ni mniej ni więcej.
          Wkładanie dziecka do kieszeni do takowych nie należy. I tak, uważam, ze zato
          należy im się lincz opini publicznej. Te kobiety są skreślone zawodowo, w moich
          oczach są dodatkowo potworami, bo te dzieci nie mogły sie bronić, dobrze , ze w
          swej bezmyślności zrobiły zdjęcia, to przynajmniej inne matki są uczulone na
          opiekę, pod jaką zostawiają swoje dzieci. Jeżeli tego nie rozumiesz, to trudno.
          Może życie zaoszczędziło Ci sytuacji, w których zrozumiałabyś bezsilność i ból
          osób , które muszą zostawić dziecko pod obcą opiekę i drżą co się z nimi
          dzieje.
          • entropia Re: Odezwała się 02.11.05, 20:00
            > I tak, uważam, ze zato
            > należy im się lincz opini publicznej. Te kobiety są skreślone zawodowo
            Tak, sa skreslone zawodowo, powinny stracic prawo do wykonywania zawodu. I dostac wyrok, taki jak za porównywalne przestępstwa. To pierwsze - za same zdjęcia, a drugie - w zależności od tego, jakie przestępstwo im się udowodni.

Co do linczu - naprawde Pani uważa, że nalezy im się lincz? a od jakiego minimalnego przewinienia należy się lincz? A można wybrac bardziej humanitarną śmierc?

> swej bezmyślności zrobiły zdjęcia, to przynajmniej inne matki są uczulone na
            > opiekę, pod jaką zostawiają swoje dzieci. Jeżeli tego nie rozumiesz, to trudno.
            Ale czego właściwie nie rozumiem? Że zrobiły źle? To rozumiem. Że należy je za to ukarac? To też rozumiem. Że należy to zrobic przykładnie - tu się zgadzam - to powinno byc napiętnowane.
            Nie zgadzam się natomiast na to, w jaki sposób są tutaj ferowane wyroki.
            • xxxxyyyyzzzz ENTROPIA, PO CO RŻNIESZ GŁUPA, WYLUZUJ... 02.11.05, 20:04
    • chingachgook Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 13:19
      moze i mialbys racje, gdyby to byli ludzie chorzy psychicznie a nie
      pielegniarki... ale te dwie babki dokladnie wiedzialy na jakie ryzyko narazaja
      te dzieci - srednio rozgarniety klikulatek wie, ze "jak dzidzia jest chora, to
      pani doktor sie dzidzia opiekuje". one zrobily to z premedytacja i pelna
      swiadomoscia zagrozenia... tyle ze mialy to gdzies...
      • piotr7777 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 13:24
        Winę trzeba udowodnić.
        Nie kwestionuję, że obie pielęgniarki winny ponieść karę, ale - przynajmniej na
        razie - nie można ustalić związku przyczynowego między ich zachowaniem kilka
        miesięcy temu a śmiercią dziecka.
        Poza tym nikt z nas nie zna akt sprawy.
        Chciałem tylko zauważyć, że gdyby nie oddały zdjęć do wywołania albo gdyby
        pracownik zakłądu zachował zawodową obojetność wobec tego co wywołuje dla
        wszystkich (łącznie z rodzicami zmarłego chłopca) byłby oczywisty naturalny
        charakter zejścia.
    • jodlo Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 13:40
      Katowickie pielęgniarki znane są już m.in. w Czechach. W ubiegły piątek
      widziałem zdjęcia z pielęgniarskich wyczynów w praskiej prasie. Komentarzy tam
      zamieszczonych nie będę przytaczał. Naród głupieje, ot co.
      • regusia Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 13:50
        > Katowickie pielęgniarki znane są już m.in. w Czechach. W ubiegły piątek
        > widziałem zdjęcia z pielęgniarskich wyczynów w praskiej prasie. Komentarzy tam
        > zamieszczonych nie będę przytaczał. Naród głupieje, ot co.

przytocz, dlaczego nie?
        • jodlo regusi 02.11.05, 13:54
          myślącym nie trzeba wykładać kawy na ławę...
      • kaya333 Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 14:03
        No jasne, że głupieje ten naród (i to już chyba nie jeden!), przecież nic się
        nie stało. Pielęgniarki maja poczucie humoru i za dużo czasu to sobie porobiły
        fotki a tu takie halo. Przecież na rękach im to dziecko nie zmarło, więc niech
        teraz udawadniają winę. A w ogóle to wina tego fotografa, łotra, co złamał
        tajemnicę zawodową i pokazał ich zdjęcia! Jakim prawem???
        • entropia Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 15:12
          > No jasne, że głupieje ten naród (i to już chyba nie jeden!), przecież nic się
          > nie stało.
          Czy ktoś mówi że nie stało? Pani umie czytać?

> Przecież na rękach im to dziecko nie zmarło, więc niech
          > teraz udawadniają winę.
          O WŁAŚNIE!
          wcześniej było tyle (w postach tej Pani) o tym, że to nie lincz i chęć mordu, a teraz coś takiego. A więc uważa Pani że winy nie należy udowadniać? Po prostu zapie..ć w taką kamieniem jeśli ma się ochote...
          • wredna_jedza Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 15:15
            entropia napisał:

> > No jasne, że głupieje ten naród (i to już chyba nie jeden!), przecież nic
            > się
            > > nie stało.
            > Czy ktoś mówi że nie stało? Pani umie czytać?
            Między innymi TY!

> > Przecież na rękach im to dziecko nie zmarło, więc niech
            > > teraz udawadniają winę.
            > O WŁAŚNIE!
            > wcześniej było tyle (w postach tej Pani) o tym, że to nie lincz i chęć mordu, a
            > teraz coś takiego. A więc uważa Pani że winy nie należy udowadniać? Po prostu
            > zapie..ć w taką kamieniem jeśli ma się ochote...
            Powierz jej opieke nad swoim dzieckiem "geniuszu" :)
            • entropia Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 15:27
              > > Czy ktoś mówi że nie stało? Pani umie czytać?
              > Między innymi TY!
              tak? a pokaże mi Pani gdzie? w którym miejscu napisałem, że nie należy ich karać. Ja po prostu nie chcę żeby to Pani ich karała.

> Powierz jej opieke nad swoim dzieckiem "geniuszu" :)
              j.w.
        • erg_samowzbudnik Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 16:28
          kaya333 napisała:

> No jasne, że głupieje ten naród (i to już chyba nie jeden!), przecież nic się
          > nie stało. Pielęgniarki maja poczucie humoru i za dużo czasu to sobie
          porobiły
          > fotki a tu takie halo. Przecież na rękach im to dziecko nie zmarło, więc
          niech
          > teraz udawadniają winę. A w ogóle to wina tego fotografa, łotra, co złamał
          > tajemnicę zawodową i pokazał ich zdjęcia! Jakim prawem???

Nareszcie jakas logika.
      • jureek Re: w Niemczech też 02.11.05, 14:03
        Zagadała mnie dzisiaj na ten temat koleżanka z pracy. Coś tam widziała w
        telewizji. Nie pamięta w jakiej stacji, ale dałbym se głowę uciąć, że musiała to
        być jakaś RTL albo SAT1. Brukowe gazety i brukowa telewizja lubią takie sensacje.
        Jura
        • duna24 Potwory 02.11.05, 14:42
          Wy, wszyscy co ich tak pięknie bronicie postawcie się na miejscu matki,
          która nigdy nie pocałowała sowjego synka.
          A te potwory z mózgami wielkości jednej szarej komórki bawiły się, bo jak to ktoś tu na forum ujął nudziło im się.

Mnie się też nudzi to się pobawię jakąś chorą staruszką.

Co za głupie rozumowanie...

Brawo dla fotografa za trzeźwą reakcję !
          • jureek Re: Potwory 02.11.05, 14:53
            duna24 napisała:

> Brawo dla fotografa za trzeźwą reakcję !

Gdyby fotograf zgłosił sprawę na policję lub prokuraturę, to uwierzyłbym, że
            działał bezinteresownie i ze szlachetnych pobudek.
            Jura
            • zupagrochowa1 Re: Potwory 02.11.05, 15:43
              Tak, tylko czy w Polsce policja lub prokuratura by zareagowala?
              Niestety moje doswiadczenie mowi mi ze NIE. Dlatego jedyne co mozemy zrobic to
              oddac sprawe do gazet, nawet takich jak Fuckt. Im zalezy, bo to dla nich
              pieniadze, dla policji - zbedny obowiazek. SAD BUT TRUE!
              • jureek Re: Potwory 02.11.05, 17:06
                zupagrochowa1 napisała:

> Tak, tylko czy w Polsce policja lub prokuratura by zareagowala?

Gdyby tam doniósł, moglibyśmy się dowiedzieć, jaka byłaby reakcja. A tak możeny
                tylko spekulować.

> Niestety moje doswiadczenie mowi mi ze NIE. Dlatego jedyne co mozemy zrobic to
                > oddac sprawe do gazet, nawet takich jak Fuckt. Im zalezy, bo to dla nich
                > pieniadze, dla policji - zbedny obowiazek. SAD BUT TRUE!

Ze zdjęciami to jest tak, że można ich więcej kopii zrobić. Nie powątpiewałbym w
                bezinteresowność fotografa, gdyby dostarczył zdjęcia prasie w przypadku
                bezczynności właściwych organów. Ale on tym właściwym organom nawet nie dał
                szansy wykazania się.
                Jura
              • ewak224 Re: Potwory 02.11.05, 18:35
                Kto jak kto ale katowicka policja jest skuteczna.
        • sylwia-s6 Re: w Niemczech też 02.11.05, 14:45
          ..kurcze blade czy te pielęgniarki tego nie robiły. Ich głupota nest
          niezaprzeczalna. Dlaczego to ukrywać? Czemu Niemcy czy inni Czesi nie mają prawa
          wiedzieć jaki jest poziom odpowiedzialności zawodowej dyplomowanej pielęgniarki
          z Polski? ..może nie każdej ,ale na dyplomach tych dwu ktoś się przecież
          podpisał..oczywiście to sprawdzone i mianowane panie pedagog..nikt jakoś nie
          wpadł na to...och to był incydent. Ale nie mówcie tego komuś kto miał kontakt z
          państwową służbą zdrowia i cokolwiek pamięta.....
          • jureek Re: w Niemczech też 02.11.05, 14:52
            Między ukrywaniem a robieniem sensacji jest jeszcze całe spektrum zachowań.
            Jura
            • sylwia-s6 Re: w Niemczech też 02.11.05, 14:58
              jureek napisał:

> Między ukrywaniem a robieniem sensacji jest jeszcze całe spektrum zachowań.
              > Jura

....i kto je ma dobierać? ..według mnie głupotę i nieodpowiedzialność (KAŻDEGO)
              trzeba piętnować głośno i dobitnie!!!!SZCZEGÓLNIE TYCH CO PRACUJĄ RÓWNIEŻ ZA
              MOJE PODATKI
              • jureek Re: w Niemczech też 02.11.05, 15:02
                sylwia-s6 napisał:

> jureek napisał:
                >
                > > Między ukrywaniem a robieniem sensacji jest jeszcze całe spektrum zachowa
                > ń.
                > > Jura
                >
                > ....i kto je ma dobierać? ..według mnie głupotę i nieodpowiedzialność (KAŻDEGO)
                > trzeba piętnować głośno i dobitnie!!!!

Boję się, że Faktowi zabrakłoby papieru gdyby chciał tak samo głośno i dobitnie
                piętnować tylko co dziesiątego wariata drogowego.

SZCZEGÓLNIE TYCH CO PRACUJĄ RÓWNIEŻ ZA
                > MOJE PODATKI

Wśród piratów drogowych są i tacy, co w budżetówce pracują.
                Jura
                • sylwia-s6 Re: w Niemczech też 02.11.05, 15:12

> Wśród piratów drogowych są i tacy, co w budżetówce pracują.
                  > Jura
                  ...coś się tak uczepił piratów drogowych. Skończmy z jednymi przyjdzie czas na
                  następnych! coś mi się wydaje, że za bardzo Ci zależy by zamiast (osądzić wine
                  panie-nie to rola sądu)może lepiej ocenić ich przydatność społeczną ,,-wszyscy
                  zapomieli o co poszło i zajeli się cyklistami i masonami, wtedy znowu jednej
                  ku..e się upiecze!!!!
                  • entropia Re: w Niemczech też 02.11.05, 15:17
                    > ...coś się tak uczepił piratów drogowych.
                    ...coś się tak uczepiła pielęgniarek?

> Skończmy z jednymi przyjdzie czas na
                    > następnych!
                    jakieś propozycje jak z nimi skończyć? może toporem, na głównym placu w mieście?

> wtedy znowu jednej
                    > ku..e się upiecze!!!!
                    jejku, czemu w was tyle chęci mordu? te kobiety trzeba ukarać. jak? proporcjonalnie do przewinienia. jak duże jest to przewinienie? nie mi to oceniać, bo, oprócz zdjęć, nie mam zielonego pojęcia co zrobiły i jak bardzo było to groźne.
                    udowadnianiem winy powinien się zająć prokurator, a osądzeniem sąd.
                    • patatipatata mnie sie wydaje 02.11.05, 15:35
                      ze prasowe doniesienia o zabawie wczesniakami w szpitalu na Slasku poruszyly
                      wrazliwosc spoleczenstwa, stad liczne glosy oburzenia i protestu i nawet jesli
                      ktos nazwal te pielegniarki potworami to blizej mi do takiego stanowiska, niz
                      do milczenia nad sprawa, a tutaj komentowania jej jako byc moze calkiem
                      nieszkodliwej glupoty,
                      • entropia Re: mnie sie wydaje 02.11.05, 15:39
                        > ktos nazwal te pielegniarki potworami to blizej mi do takiego stanowiska, niz
                        > do milczenia nad sprawa, a tutaj komentowania jej jako byc moze calkiem
                        > nieszkodliwej glupoty,
                        dobrze, a czy może Pan pokazać przykład komentowania jej tutaj jako NIESZKODLIWEJ głupoty?
                        nie mogłem odnaleźć takich wypowiedzi.
                      • jureek Re: mnie sie wydaje 02.11.05, 15:41
                        patatipatata napisał:

> ze prasowe doniesienia o zabawie wczesniakami w szpitalu na Slasku poruszyly
                        > wrazliwosc spoleczenstwa, stad liczne glosy oburzenia i protestu i nawet jesli
                        > ktos nazwal te pielegniarki potworami to blizej mi do takiego stanowiska, niz
                        > do milczenia nad sprawa, a tutaj komentowania jej jako byc moze calkiem
                        > nieszkodliwej glupoty,

Właśnie takiego oburzenia brakuje mi w stosunku do piratów drogowych. Zamiast
                        potępienia mamy wręcz społeczne przyzwolenie dla takich zachowań.
                        Jura
                  • wredna_jedza Bredzisz jurku jak potłuczony 02.11.05, 15:20
                    Uczepiłeś sie tych piratów drogowych jak rzep psiego ogona!
                    Za wykroczenie na drodze są kary przewidziane kodeksem [drogowym i karnym].
                    Poza tym, na drodze obowiązuje zasada ograniczonego zaufania wobec innych
                    użytkowników drogi - jasne?
                    Jakbyś miał prawko, to byś o tym wiedział!

Natomiast pielęgniarka jest zawodem "z powołania", jeśli ktoś nie nadaje sie -
                    lepiej niech odejdzie. To zawód "zaufania społecznego" :P
                    Pacjent musi ZAUFAĆ pielęgniarce, bo jej powierza opieke nad swoim zdrowiem i
                    życiem. A te dwie durne baby zawiodły to zaufanie.
                    Teraz każdy rodzic ma pełne prawo sie zastanawiać, czy w szpitalu jego dzieckiem
                    sie pielęgniarki nie bawią!
                    Czaisz różnice?
                    • jureek Re: Bredzisz jurku jak potłuczony 02.11.05, 15:38
                      wredna_jedza napisała:

> Uczepiłeś sie tych piratów drogowych jak rzep psiego ogona!
                      > Za wykroczenie na drodze są kary przewidziane kodeksem [drogowym i karnym].
                      > Poza tym, na drodze obowiązuje zasada ograniczonego zaufania wobec innych
                      > użytkowników drogi - jasne?
                      > Jakbyś miał prawko, to byś o tym wiedział!

Mam prawko i wiem o tym. Czyżbyś sugerowała, że kary kodeksowe dotyczą tylko
                      piratów, a pielęgniarki są poza prawem?

> Natomiast pielęgniarka jest zawodem "z powołania", jeśli ktoś nie nadaje sie -
                      > lepiej niech odejdzie. To zawód "zaufania społecznego" :P
                      > Pacjent musi ZAUFAĆ pielęgniarce, bo jej powierza opieke nad swoim zdrowiem i
                      > życiem. A te dwie durne baby zawiodły to zaufanie.
                      > Teraz każdy rodzic ma pełne prawo sie zastanawiać, czy w szpitalu jego dzieckie
                      > m
                      > sie pielęgniarki nie bawią!
                      > Czaisz różnice?

Czy gdzieś pisałem, że nie widzę różnicy? A czy z tego, że jest taka różnica
                      wynika, że pielęgniarki nie podlegają osądzeniu przez sąd, tylko przez tłum?
                      Jura

• jodlo Jeszcze raz o pielęgniarkach... 02.11.05, 14:59
        Aby było jasne. Dla mnie zachowanie pielęgniarek jest współczesną wersją "etyki
        dr. Mengele" i tak to trzeba nazwać. Głupotą zaś jest to, co ogólnie się nazywa
        "cywilizacją śmierci" lub "porawnością polityczną". W imię głupoty stawia się
        wyżej wydumaną poprawność niż życie ludzkie we wszelkich jego wymiarach. I to
        wystarczy.
        • salvionaut pisanie takich BZDUR to zbrodnia społeczna! 02.11.05, 16:22
          > Aby było jasne. Dla mnie zachowanie pielęgniarek jest współczesną wersją etyki
          > dr. Mengele" i tak to trzeba nazwać.
          Ale masz kaliber.... troche ciezko przyrównales...

> Głupotą zaś jest to, co ogólnie się nazywa
          > "cywilizacją śmierci" lub "porawnością polityczną".
          Od kiedy to jedna i ta sama rzecz nazywa sie "cywilizacją śmierci" lub
          "porawnością polityczną"??? Tylko niektore oszolomy pokroju o. Rydzyka tak robia
          i powtarzanie takich rzeczy to zbrodnia społeczna!

> W imię głupoty stawia się
          > wyżej wydumaną poprawność niż życie ludzkie we wszelkich jego wymiarach. I to
          > wystarczy.
          Akurat... pod pozorem stawiania życia ludzkiego "we wszelkich jego wymiarach"
          (jako to piekne i ambiwalentne sformułowanie) wyżej niż cokolwiek załatwia
          się 1000 własnych interesów - np. przyciąganie czytelników Faktu do Gazety.

Czlowieku... uwierz, ze nikt tu nie broni tych pielegniarek...
          Ty pewnie chcialbys zeby tak bylo - wtedy moglbys stanac na czele
          "obronców życia" ze sztandarem i w chwale...

Wypowiedz kieruje do wszystkich, którym sie wydaje, ze swiat sie zatraca
          i takie tam - nie tylko wam zostało poczucie sprawiedliwosci. Niektórym
          został jeszcze rozsądek.

Do GW: O sprawie nalezalo napisac (ale nie na 1szej stronie!!!), potem dac pare
          notek i juz...
      • erg_samowzbudnik Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 16:27
        jodlo napisał:

> Katowickie pielęgniarki znane są już m.in. w Czechach. W ubiegły piątek
        > widziałem zdjęcia z pielęgniarskich wyczynów w praskiej prasie. Komentarzy tam
        > zamieszczonych nie będę przytaczał. Naród głupieje, ot co.

Przecież o to własnie chodziło żeby pielengniarki zdyskredytować w europie.
        Stanowia juz zbyt duże zagrozenie na europejskim rynku pracy.To było
        rozdmuchane na zamówienie.
        • kaya333 Re: Pielęgniarki w Pradze... 02.11.05, 17:39
          No teraz to się ubawiłam!!! Biedne pielęgniarki padły ofiarą brudnej polityki!
          Ludzie, co Wy macie zamiast serc? Znam matkę, której maleńka córeczka zmarła, w
          dużej mierze z powodu nieodpowiedniej opieki. Trzeba byłą widzieć ją wczoraj
          nad tym maleńkim grobem i jej opowiedzieć tę historię.
    • lub_czasopismo Nie ma się co martwić pielęgniarkami. 02.11.05, 14:44
      Jak "eksport" będzie postępował w tempie takim jak teraz, za kilka lat nikt nie
      będzie wkładał niczego do pielęgniarskich fartuchów. Ani paczek z kawą, ani
      wcześniaków.

Chyba że w szpitalach zachodniej Europy są podobne obyczaje?!
    • aisha-medea Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 15:42
      nie deprecjonuj opinii publicznej. Poza tym - mniejsza z tym, czy to, co robily
      pielegniarki przyczynilo sie do smierci tego akurat chlopca. Najwazniejsze,
      najgorsze i najstraszniejsze jest to, ze one to w ogole robily!!!!! Narazaly na
      smierc najmniejszych i najbardziej bezbronnych pacjentow... Sprzeniewierzyly
      sie swojemu zawodowi i etyce. Przeciez dlatego wczesniaki umieszcza sie w
      inkubatorach, ze nie moga one jeszcze przebywac w "normalnym srodowisku", ze
      potrzebuja innej temperatury, braku mikrobow i bakterii, innego stezenia tlenu
      i kto wie czego jeszcze. Kazde wyjecie z inkubatora to dla takiego dziecka
      szok. Pielegniarki powinny stracic prace i stanac przed sadem za narazanie
      zycia pacjentow.
    • obywatelgkar Jak sie to polaczy z Raportem Polityki, to obraz.. 02.11.05, 16:17
      tzw. polskiej sluzby zdrowia jest straszny. Glupi i prymitywni lekarze plus
      sadystyczne, leniwe pielegniarki w szpitalnych molochach przypominajacych obozy
      koncentracyjne.
      • torquay Re: Jak sie to polaczy z Raportem Polityki, to ob 02.11.05, 19:08
        Ciekawe skąd tyle wiesz o pracy pielęgniarek, jak udało ci się zaczerpnąć
        takie "informacje" ??
        Chyba za dużo Faktu czytasz
        Swoją drogą skąd u ludzi taka skłonność do generalizowania?
    • andre7 Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 16:46
      Przestańcie szczuć, dziecko zmarło bo tak chciał Bóg.
      • fidziaczek To glupota nie sadyzm 02.11.05, 17:27
        pielegniarki zrobily zle
        ale zrobily to poniewaz sa kobietami
        kazda z kobiet szczegolnie jesli nie ma dzieci, albo wlasnie bardzo chce miec
        marzy zeby wziac do rak i przytulic do twarzy taka krucha istotke (tak jak to
        widac na jednym ze zdjec)
        im ta istotka mniejsza, bardziej krucha i bezbronna tym radosc dla kobiet
        wieksza
        po prostu takie sa kobiety
        wiec nie robcie z tych pan potworow z wielkimi zebami
        mozecie z nich zrobic bezrozumne oslice bez wyobrazni, ale nic ponadto!
        • nilka13 Re: To glupota nie sadyzm 02.11.05, 18:41
          "pielegniarki zrobily zle
          ale zrobily to poniewaz sa kobietami"

Normalnie złota myśl wszechczasów.
          Az sobie wydrukuję złotą czcionką. a potem pójdę pomaltretować jakieś
          niedołężne stworzenie, bo mnie ndmiar czułości porywa.
          N.
          • fidziaczek do nilka 13 02.11.05, 22:13
            nieladnie nilka
            tak wyrwany cytat faktycznie dobrze nie wyglada
            nie zebym chcial dogryzc ale to manipulacja z Twojej strony, wyrywanie cytatow
            z calosci wypowiedzi jest ok pod warunkiem ze nie zmienia jej sensu....bo tak
            to mi wyglada na radio erewań

> Az sobie wydrukuję złotą czcionką. a potem pójdę pomaltretować jakieś
            > niedołężne stworzenie, bo mnie ndmiar czułości porywa.

widzialas zdjecia? chyba jednak nie
            one tych dzieci nie maltretowaly tylko przytulaly do twarzy
            nie raz widzialem jak kobieta tak postepuje z niemowlakiem
            fakt faktem ze nie widzialem wczesniej kobiet ktore robia to z wczesniakami tak
            jak te pielegniarki,
            no i musze przyznac ze nie widzialem wczesniej niemowlaka wsadzanego do
            kieszeni fartucha....mam nadzieje ze nie dlatego ze kieszenie sa za male....
            pozdrawiam

• felinecaline Re: do nilka 13 02.11.05, 23:23
              Wrazliwemu wczesniakowi "najlepiej robi" mietoszenie go w podejrzanej czystosci
              kieszeni, przytulanie do twarzy zionacej na niego cala bogata hodowla wszelkich
              wyobrazalnych bakterii. Efekt w postaci sepsy wlasnie nader latwy do
              przewidzenia.
    • brrr3 Re: Gazetko...jakaś ty mądra 02.11.05, 22:46
      "Znane są powody smierci noworodka" Jak pięknie napisane..... Mozna by jednak
      to napisac inaczej...np. TO NIE PIELĘGNIARKI ZABIŁY NOWORODKA. Prawda? Ta sama
      informacja tylko tytuł nie ten. Jak się rozpętało PUBLICZNY LINCZ na paru
      idiotkach to teraz jakos cięzko..pisac prawde ? Prawda? Wynik sekcji zupełnie
      nie pasuje do założonej "prawdy" przez nieomylnych z GW. Rzygać mi się chce
      jak widzę jakim dnem stała się GW.
      • logo.vlad Brrr... co tu się wypisuje... 02.11.05, 23:50
        Zauważ Waszeć, że stwierdzona BEZPOŚREDNIA przyczyna śmierci nijak się nie ma
        do kwestii winy/niewinności pielęgniarek - ustaleniem ew. związków zajmą się
        sądy, natomiast to co stwierdzono bynajmniej nie wyklucza wpływu zachowania
        pielęgniarek na stan chłopca i - POŚREDNIO! - na jego śmierć.

Chodzi Waści o pielęgniarki czy o dokopanie "Wybiórczej"??? Jak o to pierwsze -
        moim zdaniem w tym momencie to juz sprawa sądu, jak o to drugie - źle trafiony
        atak. Nie przy tym artykule. Choć poprzedni, bezpośrednio po śmierci dziecka,
        przyznaję - był plugawy.
        • brrr3 Re: Brrr... co tu się wypisuje... 03.11.05, 01:15
          Ze pielęgniarki za mądre nie były , to oczywiste. Nie są jednak morderczyniami
          czy potworami jak sugerowała GW. Organizowanie przez media linczu na tych
          osobach sprawia,że dla mnie to media są POTWORAMI. Kto dał tym niedouczonym
          pismakom skazywac kogokolwiek na smierc ,nawet tylko (?) cywilną ? Im sie juz
          zupełnie role poplątały ! Podobnie jest z wieloma wątkami w innych sprawach,
          ten nagonki na Kaczorów, Krwawy Wassermann czy tam inny, wspaniała PO, itp itd
          o wątku łowców skór ( tysiące zamordowanych przez lekarzy) nie wspomne. Od
          początku powstania GW była dla mnie autorytetem. Co teraz zostalo ? To
          gadzinówka jakich mało. A pan A.M. ? Nie znam drugiego, kto by tak nisko upadł
          w moich oczach.
    • lukasanusiak Re: Znane są powody śmierci wcześniaka 02.11.05, 23:28
      W jakim kierunku zmierza ludzkość - szacunku już dawno nie ma ale gdzie jest
      granica tego wszystkiego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka