korekt 04.11.05, 13:00 Już wiadomo kto.Ale czy będzie sprzątanie po Kalwasie? Co z sędziami i prokuratorami tzw. dyspozycyjnymi, podatnymi na korupcję, i innymi zakałami???????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zyks No , człowiek stanowczy. On może tam zostac, jak Z 04.11.05, 13:02 bysio z hukiem wyleci...:) Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Krótka ocena propozycji Kryżego 05.11.05, 01:08 Co zamierza jako wiceminister? • zmiany w prawie karnym, m.in. zaostrzenie zasad odpowiedzialności (nie chodzi tylko o wysokość kar) za groźne przestępstwa; akurat groźne przestępstwa nie są szczególnie uciążliwe. Liczba zabójstw w Pl spada (poniżej 800 rocznie chyba). Problemem jest drobna i średnia przestępczość (przeciwko mieniu, pijani kierowcy jak poseł PiS itp.). I tu trzeba MYŚLEĆ - nad nowymi karami, egzekucją grzywien, urealnieniem ograniczenia wolności. O groźnych przestępstwach można sobie hobbystycznie coś tam manipulować w kodeksie. Ale nie jest to najważniejsze (a kary za groźne przestępstwa i tak zapadają dość wysokie). • wprowadzenie do kodeksu nowego antykorupcyjnego przepisu, bata na urzędników państwowych, którzy nie potrafią udokumentować źródeł pochodzenia swojego majątku; no mam pewne wątpliwości - co z domniemaniem niewinności i brakiem konieczności dowodzenia niewinności. Może być to instrument polityczny. Poczekajmy na konkret. • uproszczeniu ścigania mają służyć sądy 24-godzinne dla sprawców występków, ale tylko złapanych na gorącym uczynku. Czytałem projekt na stronie PiS. Dość słaby. Wymagałby znacznego wzmocnienia kadrowego sądów. Poza tym jest dość kosztowny (adwokaci z urzędów w drobnych sprawach). Poza tym nic się nie stanie, gdy gość przenocuje w izbie zatrzymań a następnego dnia się go osądzi. Warto raczej pomyśleć nad infrastrukturyzacją i ewentualnie dwuzmianowością pracy sądów. • większy wpływ ministra na obsadę prezesów sądów, a następnie nacisk administracji sądowej (ale odchudzonej) na tzw. sprawność postępowania, czyli przyspieszenie procesów. czyli upolitycznianie do bólu. Minister polityczny ma wpływać na sądy. A nacisk administracji sądowej właśnie przyczynia się do spowalniania procesów. sprawność postępowania przyspieszy też odbiurokratyzowanie od Policji po sądy. • Za to sędziowie mają dostać nowe jasne reguły awansowania, a ich pracę wspomagać mają - jak na Zachodzie - asystenci oraz stali protokolanci. dobry pomysł, wymaga jednak wzmocnień kadrowych. • Chce także, by sędziowie skutecznie mogli „dyscyplinować" adwokatów. też dobry pomysł • rozbudowanie merytorycznego nadzoru sądów nad prokuraturą; • oraz zdecydowane podporządkowanie komorników administracji sądowej. zgoda co do obu. I jednak zastrzeżenie. Pierwszy punkt wymaga rozdzielenia funkcji sprawowanych przez Ziobro - MS od PG. Prok. Gen. powinien być nieupolityczniony, co ułatwi usprawnianie prokuratur. • Na spotkaniu z dziennikarzami stwierdził też, że „trzeba poważnie zastanowić się nad zlikwidowaniem instytucji ławnika" ja jestem za, ale ławnicy to spory elektorat. I stołki. Co panie ministerze? Odpowiedz Link Zgłoś
doremisol Re: Krótka ocena propozycji Kryżego 05.11.05, 08:53 Ja już nie potrafię słuchać, jak to trzeba "wzmonić kadrowo". Od kilku lat znam pracę sędziów i muszę stwierdzić, że pomimo, że mają czas zadaniowy, to najczęściej ich nie ma przed 9-ą i po 13-ej. Taka jest prawda. Wyjątkiem są sytuacje, gdy mają rozprawę. Znaczną część dnia chodzą, bądź "robią" kilka zarządzeń i czytają leniwie akta sprawy. Na zarządzenie, badź postanowienie trzeba czekać conajmniej miesiąc, choć sprawa jest łatwa i prosta jak drut. Nie wolno składać na sędziego skargi, bo masz wylot z sądu. Druga sprawa to biegli. Najczęściej mają kilku "zaprzyjaźnionych", choć może i nie będących specjalistami w swojej dziedzinie. Nazwiska są niemal stałe i niezmienne. A już ostatnio to spadłęm prawie z krzesłą ze śmiechu, jak przez godzinę, bo tyle czekałem na zarządzenie od sędziego w ich pokoju, pani sędzia przez cały czas wysyłała sms-y. Nie mogłem aż na to patrzeć i brał mnie szlag. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Re: Krótka ocena propozycji Kryżego 05.11.05, 12:34 taaa problem w tym, że sędzia pracuje jeszcze w domu (zwłaszcza przygotowywanie uzasadnień) Odpowiedz Link Zgłoś
marta.tomiczak GRATULACJE 05.11.05, 09:45 po ćwiczeniach z prawa karnego z A.Kryze nabrałam wiary w polski wymiar sprawiedliwości. bardzo sie cieszę i z całego serca mu gratuluję! mam nadzieję,że przeczyta te słowa :) będę trzymała kciuki facet ma głowę na karku, kodeks w małym palcu, i co rzadko się zdarza Charakter i Odwagę! nie boi się! byłam na jego rozprawie i byłam zaskoczona- sprawnie, szybko i konkretnie- oby te wszystkie umiejętności przenieść na nowe obowiązki... bajka :) raz jeszcze gratuluję ------------- kurcze, chyba widać, ze się cieszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
oraw SĄDZI KRYŻE - BĘDĄ KRZYŻE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.11.05, 12:10 Tak mówiono ongi gdy dzisiejszy wiceminister pracował ku chwale KOMUNY!!!! Nawet dzisiaj (pokazali w TVN-24) pan wiceZiobro, zarzuca panu Komorowskiemu,że w latach siedemdziesiątych ( a więc za GIERKOWEJ KOMUNY) nie zwrócił się do władz o pozwolenie na ANTYKOMUNISTYCZNĄ DEMONSTRACJĘ i dlatego właśnie pan Kryże w imieniu PR KOMUNY posadził pana Komorowskego do kozy!!!!!!!! Oj będzie bal!! Serdecznie pozdrawiam VIATORES Odpowiedz Link Zgłoś
x3936012 W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 04.11.05, 13:15 Prawo i Sprawiedliwość zyskuje, wszystkie pozostałe partie tracą. Takie są wyniki sondażu przeprowadzonego przez GFK Polonia dla Faktów TVN. Gdyby takie były wyniki wyborów w Sejmie nie znaleźliby się posłowie LPR i PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
x3936012 do tego to GfK a oni zawsze niedoszacowuja PiS 04.11.05, 13:17 wg. GfK PiS: 33% PO: 24% SO: 9% SLD: 6% Odpowiedz Link Zgłoś
taktrzymaj Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 04.11.05, 15:04 Pewnie,że by się nie znaleźli.Ludzie mają już dość pierdoł LPR-u i kunktatorstwa PSL-u tak naprawdę po co te partie istnieją? By Romuś mógł wprowadzać w czyn idee szalonego nacjonalizmu?A Pawlak to powinien już iść na emeryturę rolniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
lwaw Tak, czy siak - PIS idzie w górę! I BARDZO DOBRZE! 04.11.05, 16:09 Po prostu są najbardziej wiarygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
w19f45 Re: Tak, czy siak - PIS idzie w górę! I BARDZO DO 04.11.05, 16:22 lwaw napisał: > Po prostu są najbardziej wiarygodni. Tak jest szczegulnie w tedy jak sami o sobie mówią posłuchaj go ocenisz sam. -- fosia Odpowiedz Link Zgłoś
mkolargol Re: Tak, czy siak - PIS idzie w górę! I BARDZO DO 04.11.05, 22:07 "szczegulnie" polecaną lekturą jest słownik ortograficzny Odpowiedz Link Zgłoś
doremisol Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 05.11.05, 08:55 Pawlak, to tak naprwdę fajny gość i wie, co się dzieje. Właśnie nie powinien iść na żadną emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
oraw Re: W sondazach... I CO Z TEGO????????????????? 05.11.05, 12:15 Za komuny przez czterdzieści parę lat PZPR miała ponad 99% głosów i co z tego? KIEDY WIĘKSZOŚĆ MYŚLI TAK SAMO , TO NIE ZNACZY , ŻE MA RACJĘ!!!!!!!!!!!!!! Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marek.cholewa Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 05.11.05, 08:48 Zawsze tak jest po wyborach-SLD miała najwyższe notowania mniej wiecej pół roku po wyborach;w pierwszych miwsiącach po objęciu władzy duzo się gada,jest zawierucha kadrowa,ludziom sie to podoba,coś się dzieje.Zobaczymy jak będzie w połowie kadencji... Odpowiedz Link Zgłoś
doremisol Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 05.11.05, 08:54 Tak, tak wyniki wg GfK tak samo prawdopodobne, jak te przedwyborcze. He, he... Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Nominacja pana Kryze odwroci tendencje: tylko 05.11.05, 09:05 czekac na nastepna podobna i rzad nie bedzie mial votum zaufania. Widac juz tak musi byc: nie ma innej metody by bagno oczyscilo sie samo. Moze jak wyschnie to bedzie mniej smierdziec. Szkoda, ze trzeba jeszcze poczekac ze trzydziesci lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Nominacja pana Kryze odwroci tendencje: tylko 05.11.05, 10:12 Sędzia Kryże uznał, że świadek mówiący o udziale Kaczyńskich w aferze FOZZ jest mało wiarygodny. Sędzia Kryże zatem w ogóle nie badał wątku Porozumienia Centrum. Tak sobie uznał i już. Teraz Kaczory zrobiły z niego wiceministra. Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:17 Bardzo dobrze, że wyznaczyli sędziego Kryże. Świetna decyzja. Ale chleba z tego i tak nie będzie. Za to zaczynają się igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
macmac1001 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:26 mobisek napisał: > Bardzo dobrze, że wyznaczyli sędziego Kryże. Świetna decyzja. > > Ale chleba z tego i tak nie będzie. Za to zaczynają się igrzyska Swietnie! Igrzyska sa nam rownie potrzene jak chleb. Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:39 Sędziemu Kryże tak się spieszyło z zakończeniem sprawy FOZZ, że stosował pewne odstępstwa od procedury (tak to nazwijmy eufemistycznie). Sąd Apelacyjny miał tu poważne wątpliwości co do prawidłowości procedowania i zapytał Sąd Najwyższy. Myślę, że z nominacją należałoby wstrzymać się do czasu wyjaśnienia tych wątpliwości. Jeśli SN je podzieli, konsekwencją może być konieczność powtórzenia procesu. MK Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:42 Dodam, ze posiedzenie SN w sprawie wyjaśnienia wątpliwości dot. osądzenia FOZZ zostało wyznaczone na 17 listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
taktrzymaj Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 15:08 Sędzia ekspertem prawnym Pis-u? Czy to nie łamie jego niezawisłości?A teraz wiceminister.Powinien przestać być sędzią do końca życia.Takie powinny być przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
mk72 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 15:38 A co powiesz na kazus sędzi Piwnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
filut69 a kto to wcześniej prowadził sprawę FOZZ??? 04.11.05, 22:01 Sędzia B.Piwnik (prawie Ponury) i też była ministrem coś za dużo podobieństw Nie sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
michr Re: a kto to wcześniej prowadził sprawę FOZZ??? 05.11.05, 00:20 W przeciwieństwie do sędzi Kryży, Barbara Piwnik nie skazywała działaczy opozycji w czasach PRL. Jak PiS godzi to ze swoją pryncypialnością? Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: a kto to wcześniej prowadził sprawę FOZZ??? 05.11.05, 08:01 filut69 napisał: > Sędzia B.Piwnik (prawie Ponury) i też była ministrem coś za dużo podobieństw > Nie sądzicie? Ale budujemy IV RP a burzymy III-cia. Jak ma być tak samo to po co? Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 22:49 mk72 napisał: > Sędziemu Kryże tak się spieszyło z zakończeniem sprawy FOZZ, że stosował pewne > odstępstwa od procedury (tak to nazwijmy eufemistycznie). Sąd Apelacyjny miał > tu poważne wątpliwości co do prawidłowości procedowania i zapytał Sąd > Najwyższy. Myślę, że z nominacją należałoby wstrzymać się do czasu wyjaśnienia > tych wątpliwości. Jeśli SN je podzieli, konsekwencją może być konieczność > powtórzenia procesu. > MK Dla mnie ważniejszy jest duch (a nie tylko sama litera ) prawa. Jestem pewny że każdy dobry adwokat ( a tylko tacy sie kręcą wokół wielkich pieniędzy) jest w stanie wykorzystując kruczki prawne nie dopuścić do skazania nawet w najbardziej oczywistej sprawie. Ciekawe dlaczego taka sytuacja nie obraża Twojego poczucia sprawiedliwośći ?( pewnie jesteś czloniem palestry- a więc grupy ktora walnie przyczynia sie na codzień do upadku naszego państwa- oczywiście za odpowiednie pieniądze) A sędzia Kryże mial odwagę postawić wyżej interes państwa, sprawiedliwości i spoleczeństwa nad interesem korporacyjnym. Dla mnie ideałem jest Sąd ktory sądzi , a nie dokonuje ocen procedur. Odpowiedz Link Zgłoś
doremisol Re: Zaczynają się igrzyska 05.11.05, 08:56 Niestety patrząc na tą rzeczywistość, ukłądy, kumoterstwo, etc. to po igrzyskach będzie chleb. A w przeciwym przypadku to dla "bez układów" za chwilę zabraknie nawet pracy za granicą na miotle. Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Dyspozycyjny sędzia promowany. 04.11.05, 13:34 Przypominają się czasy stalionowskie, niestety. Osądził jak chcieli, więc awansował. Odpowiedz Link Zgłoś
mozanto1 Re: Dyspozycyjny sędzia promowany. 04.11.05, 18:03 no wlasnie, nie rozstrzygnietp czy kryze jest czy nie dyspozycyjny Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 13:39 Nie mam nic przeciw temu panu Kryze,ale mam przeciw PiS-owi.Jak dotad rozdaje posady swoim i nic nie robi.Mam cicha nadzieje,ze sejm nie udzieli votum zufania temu rzadowi,chociaz wiem,ze to uluda.Oni juz kupili sobie inne partyjki,szczegolnie LPR.Wiadomo co sie za tym kryje.Czekam na powolanie nowej inkwizycji.Kto bedzie nowym Torquemada?Moze Gertych?A moze jednak Ziobro ps.Zero?Juz 16 lat "kwitnie" demokracja w naszym kraiku i co i nic.Rzadzacy i tak wiedza lepiej jak mam zyc,co robic i jak.Mam modlic sie co niedziela w kosciolku,rzucac na tace,przestrzegac wartosci chrzescijanskich itd itd. L U D Z I E !!! Ja juz mam tego dosyc,myslalem upadnie komunizm,bede mogl robic i mowic wszystko co mi sie podoba,ale niechbym sprobowal !!! Odpowiedz Link Zgłoś
x3936012 a niech nie bedzie wotum zaufania ;)))) 04.11.05, 13:51 wybory chocby jutro. PiS wciaz zwyzkuje, lewizna traci. POpaprancy tez Naprawde, z checia sie przejde do urny jeszcze raz by wreszcie dac plnie wladzy Kaczynskim Odpowiedz Link Zgłoś
taktrzymaj Re: a niech nie bedzie wotum zaufania ;)))) 04.11.05, 15:11 Kaczyński do zoo a nie na prezydenta! Odpowiedz Link Zgłoś
piglowacki PRAWY i SPRAWIEDLIWY wieloletni ekspert PiS 04.11.05, 13:41 To ten PRAWY i SPRAWIEDLIWY wieloletni ekspert Kaczyńskich ds. zaostrzania kodeksu karnego, którego w co najmniej kontrowersyjnym trybie wyznaczono do prowadzenia procesu FOZZ, a który proces ten prowadził będąc bardzo wrażliwym na niewygodne dla niektórych polityków wątki. Kilka tygodni temu jednym z gości R.Ziemkiewicza w TOK FM był jeden z działacz Solidarnościowej opozycji, któremu w 1991 roku zaproponowano długoletnią odsiadkę lub bilet w jedną stronę, a który niedawno wrócił do kraju. Gość nazwał HICHOTEM HISTORII, że osoba od której otrzymał propozycję nie do odrzucenia, przymierzana jest z nadania PiS do objęcia po wyborach funkcji Wiceministra Sprawiedliwości. SIC! bip.adwokatura.pl/pl/bip/o_nas_i_u_nas/fozz … „Sprawa była jednak bardziej skomplikowana. Sędzia Kryże nie pracował bowiem w wydziale sędziego Celeja, ale w innym - odwoławczym, a w ogóle oddelegowany był do pracy w Ministerstwie Sprawiedliwości. Gdy trzeba było zmienić skład sądzący i poprowadzić sprawę od początku, sędzia Celej zamiast wyznaczyć nowy skład (na podstawie art. 350 § 1 pkt 1 k.p.k.) według wskazanych zasad (z art. 351 § 1 k.p.k.), zwrócił się do prezesa sądu "o wsparcie starań wydziału w poszukiwaniu sędziego z wydziałów odwoławczych, którzy - nie mając wyznaczonych spraw jak sędziowie pierwszoinstancyjni - mogliby rozpoznać sprawę FOZZ". Prezes z kolei zwrócił się do kolegium sądu, a ono uchwaliło przeniesienie sędziego Kryże do Wydziału VIII SO, więcej - do rozpoznania tej konkretnej sprawy. Trzeba zaznaczyć, że sędzia Celej wydał jeszcze stosowne zarządzenie o wyznaczeniu sędziego Kryże do tej sprawy. „ … Odpowiedz Link Zgłoś
michr Nareszcie ruszy budownictwo! 05.11.05, 00:50 PiS obiecywało 3mln mieszkań. Tymczasem trzeba będzie budować więzienia, już teraz skazani czekają po kilka lat aż zwolni się miejsce.Brawo dobra decyzja Ziobry. Budownictwo jest motorem gospodarki, tak przynajmiej twierdzi Lepper koalicjant PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
slarwar Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 13:44 Tatuś Kryże miał ponoć swój cmentarz na Służewcu .... Odpowiedz Link Zgłoś
pandada Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 05.11.05, 10:36 "Drugi proces w sprawie FOZZ trwa już 8 miesięcy. (Pierwszy został przerwany, bo przewodnicząca składu orzekającego Barbara Piwnik objęła urząd ministra sprawiedliwości). Składowi orzekającemu przewodniczy sędzia Andrzej Kryże, 54-letni doświadczony karnista. Jest synem osławionego PRL-owskiego sędziego Romana Kryże, który wydał jedyny w dziejach polskiego sądownictwa wyrok kary śmierci w sprawie o przestępstwo gospodarcze. 19 marca 1965 r. w więzieniu przy ul. Rakowieckiej zawisł na szubienicy Stanisław Wawrzecki, ojciec popularnego aktora Pawła Wawrzeckiego. Powieszono go za machinacje przy handlu mięsem i wymuszanie drobnych łapówek. Oczywiście syn nie odpowiada za ojca, ale wyznaczenie sędziego Andrzeja kryże na gospodarza procesu w sprawie afery FOZZ wywołało protesty ze strony osób wywodzących się z kręgów solidarnościowej opozycji. Poirytowany poseł Bronisław Komorowski przypomniał, że w 1980 r. został skazany za udział w demonstracji przed Grobem Nieznanego Żołnierza, a wyrok ogłaszał właśnie Andrzej Kryże. Nawiasem mówiąc braciom Kaczyńskim nie przeszkodziło to korzystać z usług eksperckich sędziego Kryże." www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3771&zaznacz=kry%BFe "Prywatnym sponsorem Fundacji dr. Kochanowskiego jest sędzia Andrzej kryże, wykreowany przez media na polskiego Falcone w związku z procesem FOZZ. Sędzia kryże jest także prawnym doradcą posła Ziobry i braci Kaczyńskich. Chyląc czoło przed tym, jak sprawnie przeprowadził proces FOZZ, zauważyć trzeba, że uczynił wiele, aby pozostała w cieniu sprawa dofinansowania z pieniędzy FOZZ Porozumienia Centrum, nieistniejącej już partii bliźniaków. W ustnym uzasadnieniu wyroku kryże podkreślił, że zeznania świadków, którzy twierdzili, iż najbliżsi współpracownicy Kaczyńskich obłowili się na FOZZ, a Grzegorz Żemek był protegowany przez polityków PC na wiceprezesa NBP, były niewiarygodne. Sędzia Andrzej kryże, jak dr Kochanowski, jest propagatorem budowania nowych kryminałów. Po procesie FOZZ powiedział: – Trzeba budować więzienia, a nie przerzucać koszty przestępczości na obywateli...* W kwestii przywrócenia kary śmierci sędzia kryże nie wypowiada się publicznie. Może pochwała szubienic byłaby dla niego niezręczna, gdyż jego ojciec, sędzia Roman kryże, wydał w czasach PRL kilka wyroków śmierci, w tym na rotmistrza Witolda Pileckiego oraz na Stanisława Wawrzeckiego w tak zwanej aferze mięsnej." www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=5614&zaznacz=kry%BFe Odpowiedz Link Zgłoś
nazgul7 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 13:50 Matko Boska, następny opętany fanatyk z obłędem w mściwych oczkach ... Kara śmierci będzie za przechodzenie na czerwonym świetle. Odpowiedz Link Zgłoś
brudi2005 Czy teraz zmierzy się i z takim wyzwaniem? 04.11.05, 13:55 Centrum Adama Smitha ma podobno zaprezentować w poniedziałek raport na temat nadużyć TP SA i France Telecom przy zmianie marki Idea na Orange. Mają chyba coś interesującego do pokazania skoro na konf.pras. mają być ludzie z PISu + związki zawodowe TP. Plotka głosi, że ma też być niejaki Mark Mobius - szef funduszu inwestycyjnego Tempelton, który jako mniejszościowy akcjonariusz skarżył się już KPWiG na złodziejskie praktyki Francuzów w TP SA. O sprawie wiadomo od kilku miesięcy ale żaden z organów państwa nie uznał póki co za stosowne zainteresowanie się nią... Odpowiedz Link Zgłoś
rpyzel Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 14:14 Ty lepiej zobacz kto skazywał na śmierć w aferze mięsnej, jak już tak dyspozycyjnych tropisz. Zbieżność nazwisk nieprzypadkowa Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Czy to jest w ramach niezawisłości sędziów 04.11.05, 14:14 Tylko pytanie bez sugestii.Czy sędzia,który jako ekspert pracuje nad nowelizacją kodeksu karnego w zakresie przedłużenia okresu przedawnienia przestępstw,które to przedłużenie ma odnieść skutek w sprawie w której właśnie sądzi jest jeszcze sędzią niezawisłym czy też granice te przekroczył?Nie chodzi mi o zasadność przedłużenia okresu przedawnienia.To inny problem. Odpowiedz Link Zgłoś
beumer Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 14:18 jeszcze nie dostali wotum zaufania więc niech sie nie cieszą ze stołków. A swoja drogą jak to dobrze mieć dzieci na zachodzie europy, bedzie miał kto pochować. A te tak zwane zmiany na szczytach władzy to czyste brednie - robienie wody z mózgu dla maluczkich tak samo jak i zamknięcie Rywina mimo decyzji sądu wyższej instancji. Każdy c..j na swój strój,żeby sie przypodobać nowej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajcie 04.11.05, 14:35 tego gnoja czym sie zajmowal w listopadzie 1979 - "niech zstapi duch twoj i odnowi oblicze tej ziemi" - ta odnowa zajmowal sie Kryze. Wsadzal opozycjonistow do paki. Taki cytacik o Kryze z Trybuny: Nie patyczkował się z ówczesnymi działaczami tzw. opozycji demokratycznej. Na przykład skazał obecnego posła PO Bronisława Komorowskiego i kilku innych demonstrantów na więzienie za udział w demonstracji patriotycznej przed Grobem Nieznanego Żołnierza. Były prawicowy opozycjonista, Andrzej Czuma, wspominając proces z 1980 r., powiedział: „Kryże nie sądził, ale dopasowywał fakty do z góry przyjętego scenariusza” („Życie Warszawy” z 11.12.2001 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
beumer Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 14:41 Spokojnie, jeszcze i dla niego znajdzie sie paragraf. Odpowiedz Link Zgłoś
atka5 Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 14:48 Sprawdżcie jeszcze, czym wsławił się ojciec Ministra Sprawiedliwości Dorna - Henryk Dorenbaum, który wykładał marksizm na Politechnice W-wskiej w czasach stalinowskich. Są tacy, co go zbyt dobrze zapamiętali... Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Ciiicho!! Dzieci nie odpowiadają za grzechy ojców! 04.11.05, 14:58 atka5 napisała: > Sprawdżcie jeszcze, czym wsławił się ojciec Ministra Sprawiedliwości Dorna - > Henryk Dorenbaum, który wykładał marksizm na Politechnice W-wskiej w czasach > stalinowskich. Są tacy, co go zbyt dobrze zapamiętali... No, chyba że chodzi o wnuka dziadka Tuska albo syna starego Szechtera :-))... Odpowiedz Link Zgłoś
female1 Re: Ciiicho!! Dzieci nie odpowiadają za grzechy o 04.11.05, 21:38 ta..śedzia Kryże i trzy krzyże....jak pisano o wyroku "afera miesna" -0 wiem, wiem za grzechy ojców sie nie odpowiada... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Obys mial racje. 04.11.05, 15:01 Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro pytany przez dziennikarzy, czy nie obawia się zarzutu, iż nominacja dla sędziego Kryże to swoista nagroda za to, że pod jego przewodnictwem zapadły wyroki skazujące w procesie w sprawie FOZZ, odpowiedział: "Trzeba mieć wielką złą wolę, by stawiać tej nominacji taki zarzut". No więc ja ją mam i stawiam. Ciekawe, że sędziego Celeja wszyscy nazywają człowiekiem Kwaśniewskiego tylko dlatego, że reprezentuje urząd (a nie osobę) Prezydenta w KRS a Kryże pomimo oczywistych związków z PiS uchodzi za niezależnego. Odpowiedz Link Zgłoś
atka5 Re: Krzyze to gorzej - on walczyl z wolna Polska 04.11.05, 15:16 mazowsze.kraj.com.pl/1101710948,47378,.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
mario.osh nieważne. ważne że jest dyspozycyjny. 04.11.05, 15:40 popatrz na trądka. jak popiera PISiorowatych to jest cacy. to samo z krzyże. nie ma znaczenia że "krzyżował" opozycjonistów. ciekawe ile nauczył sie od papy który był dyspozycyjny względem włady ludowej i zabijał ludzi z pomocą "prawa" tak to wyglada "prawie sprawiedliwość" kaczyńskich. kaczyńskich powinno się zamknąc pod paryżem jak wzorce upadku. dziś uosobiają wszystko to z czym walczyli przez lata. dno. kompletne dno. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Panie Ziobro to nie jest zla wola to jest tylko 05.11.05, 01:28 delikatne pytanie. Zla wola to jakby sie spytac, co pan Kryze zafascynowalo w zawodzie ojca, ze wybral ten sam. Ilosc wyrokow smierci wydanych na bylych zolnierzach AK ? W tym czasie nikt nie mogl liczyc, ze sie nie "spalami" procesami politycznymi. Czesto kryminalne byly tylko przykrywka do politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
taktrzymaj Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 15:18 W takim razie teza,że komuchy się będą miały bardzo źle za Pisuaru jest nieprawdziwa.Kat opozycji awansował. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc I to jest poczatek konca Kaczorow. 04.11.05, 15:26 takiego lachudre jak Kryzego nie mozna nagradzac za to, ze walczyl z wolna Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 15:37 Dobre spostrzeżenie. Poza tym myślę, że pan sędzia miał już dosyć sądowej harówy, personalnych przepychanek, przewalania kilkuset tomów akt i ślęczenia po nocach nad uzasadnieniami wyroków, więc postanowił na starość poszukać sobie ciepłej i wygodnej posadki, "podwieszając się" pod rządzącą władzę. Trochę to interesowne. Nieodparcie odnoszę wrażenie, że w naszym kraju rządzą ludzie o mentalności Stanisława Anioła z "Alternatywy 4"(złota myśl I Ciecia IV RP-St.A:"pod kogo by się tu podwiesić?"). W wypadku sędziego Kryże może być również i tak, że PiS po prostu nie ma kadr i profesjonalistów, więc bierze ludzi z łapanki, najwazniejsze, aby lojalnych wobec pryncypałów. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 16:35 szoszan napisała: > Dobre spostrzeżenie. > Poza tym myślę, że pan sędzia miał już dosyć sądowej harówy, personalnych > przepychanek, przewalania kilkuset tomów akt i ślęczenia po nocach nad > uzasadnieniami wyroków, Sędzia Kryże sądził FOZZ ba zasadzie wyjatku. A tak poza tym, to pracuje w Wydziale odwoławczym, gdzie nie musi się borykać z tymi kłopotami o których piszesz. A poza tym to dobry sędzia. Chociaż daleko mi do PiS - u (lata świetlne), to denerwuje mnie Twoje głupie gadanie. Posada wiceministra to harówa!!!! Harówa, a nie ciepła posadka. Facet chce coś dobrego zrobić, bo dużo jest do ulepszenia i w kodeksach i w organizacji sądownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Osiol jestes. Pierwsza kwalifikacja na sedziego to 04.11.05, 17:08 czystosc moralna. A jak moze nim byc czlowiek, ktory walczyl aktywnie przeciw Polsce? Ten facet jest hanba Polakow! Nie tylko sedziow czy prawnikow. PS. Mi jest dosc blisko PiS (od strony PO) - i wstydze sie za tak kompromitujaca nominacje. Mimo, ze Komorowskiego nie trawie dzisiaj, to bije przed nim czolo za to kim byl w latach 70-tych i 80-tych. I to wlasnie Kryze go sadzil. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Osiol jestes. Pierwsza kwalifikacja na sedzie 04.11.05, 19:39 Sądził. Ale jak osądził? Była taka sztuka grana w Teatrze Polskim, bodaj Portret. Rzecz dzieje się w Polsce, w okresie odwilży ok 56. Jeden z bohaterów wyszedł z więzienia i rozmawia z innym, który zasugerował, ze współczuciem, że powinien dochodzić jakiejś rekompensaty, że niewinnie siedział. A ten (grał go Fronczewski), jak się nie wkurzy! Jak to niewinnie. Ja z władzą walczyłem!!! Uniewinnienie byłoby negacją jego buntu! Gdy się walczy z władzą, która się nam nie podoba, łamiąc ustanowione prawa, trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnosciami. Sędziowie sa od wypełniania prawa, a nie od jego oceny. W ramach tego prawa, Kryże wydawał najłagodniejsze możliwe wyroki. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Pieprzysz - SS-mani w Oswiecimiu tez byli od 04.11.05, 20:12 wykonywania rozkazow, a nie od ich analizowania. A jednak jakos sie ich do dizsiaj potepia. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Pieprzysz - SS-mani w Oswiecimiu tez byli od 04.11.05, 22:50 Z kimś, kto widzi Polskę z lat do 1989 (a szczególnie z lat 1956-1989) jako Oświęcim, żadna rozsądna dyskusja jest niemożliwa. Sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
szatan33 Re: Osiol jestes. Pierwsza kwalifikacja na sedzie 05.11.05, 00:58 MAsz rację. Podobnie jest ze Stalinem. O stalinie opowiadają taką powiastkę: W czasie któregoś ze świąt państwowych podano mu małe dziecko. Stalin prawie cisnął to dziecko ze słowami: zabierzcie tego bachora. Oczywiście ukazała sie natychmiast plansza z napisem: a mógł zabić. Podobnie jest z Kryże. Skazał na parę miesięcy aresztu , a mógł skazać na karę śmierci. To jest hichot historii. A w ogóle rozmowy pisu z PO przypominają stare dobre tematy z dawnych lat np. Kto jest twoim idolem i dlaczego właśnie Stalin? Podobnie postępuje pis. Mogą być rozmowy i koalicja, pod warunkiem, że marszałkiem sejmu będzie Tusk. Wstyd mi za pis bo czeka go kariera AWS. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 16:06 qfc napisał:tego gnoja czym sie zajmowal w listopadzie 1979 - "niech zstapi duch twoj iodnowi oblicze tej ziemi"-ta odnowa zajmowal sie Kryze. Wsadzal opozycjonistow do paki.aki cytacik o Kryze z Trybuny: > Nie patyczkował się z ówczesnymi działaczami tzw. opozycji demokratycznej. Na > przykład skazał obecnego posła PO Bronisława Komorowskiego i kilku innych > demonstrantów na więzienie za udział w demonstracji patriotycznej przed Grobem > Nieznanego Żołnierza. Były prawicowy opozycjonista, Andrzej Czuma, wspominając >proces z 1980 r., powiedział: „Kryże nie sądził, ale dopasowywał fakty doz > góry przyjętego scenariusza” („Życie Warszawy” z 11.12.2001 r.). kto cytuje trybunę -musi być wsiunem a jeśli chodzi o Komorowskiego to od razu widać, że to kryminalista Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Masz racje, <abba> - Komorowski siedział w 1980 04.11.05, 17:13 (wraz z innymi) za udział w manifestacji 11 listopada 1979 z okazji Święta Niepodległości i "publiczne twierdzenie, że PRL nie jest państwem niepodległym". Skazał go sędzia Andrzej Kryże, a w uzasadnieniu wyroku stwierdził m. in. że "demonstracyjnie okazywali lekceważenie dla narodu polskiego, twierdząc m.in., że nie jest on narodem wolnym i niepodległym". Komorowski to kryminalista... Odpowiedz Link Zgłoś
pryvaciarz Re: Masz racje, <abba> - Komorowski siedz 04.11.05, 17:16 Dobrze, że nie doszło do powołania wielokrotnego przestępcy, niejakiego Komorowskiego, na tak ważne stanowisko w naszej ojczyźnie. Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany Re: Masz racje, <abba> - Komorowski siedz 04.11.05, 17:23 pryvaciarz napisał: > Dobrze, że nie doszło do powołania wielokrotnego przestępcy, niejakiego > Komorowskiego, na tak ważne stanowisko w naszej ojczyźnie. Byłoby to poważne wykroczenie przeciw Prawu i Sprawiedliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
az_mir Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 19:59 abba15 napisał: > kto cytuje trybunę > -musi być wsiunem > a jeśli chodzi o Komorowskiego to od razu widać, że to kryminalista --------------------------------------------------- a kto głosował za PiSuarem?////------WSIUNY czytające Trybunę Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 [...] 04.11.05, 20:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Omen... 04.11.05, 15:35 Zamiast: "Wiceminister Kryże zreformuje pracę sądów" przeczytalem: "Wiceminister: Krzyże zreformują pracę sądów"... Czyzby "prorocze" przywidzenie???? heh. Odpowiedz Link Zgłoś
w19f45 Re: Palant jestem - bo tak się robi kariere 04.11.05, 15:54 Kryże wiedział komu się podłożyć żeby otrzymać stanowicho – nie trzeba być mądrym trzeba być cwanym. fosia Odpowiedz Link Zgłoś
zwiatrem1 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 16:29 Zlote góry panowie zlote góry!! Za duzo w tym wszystkim afiszowania. Zobaczymy co na to Leper???????? Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 16:57 Powodzenia Panie sędzio. Właściwy człowiek w trudnych czasach. Nawet jeśli to stanowisko jest nagrodą za FOZZ to nic nie szkodzi. Należało się. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Gratulacje dla Kryze. Za jego walke z wolna Polska 04.11.05, 17:09 w latach 70-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Gratulacje dla Kryze. Za jego walke z wolna P 04.11.05, 17:47 Walczył z wolną Polską, wsadzając do pudła politycznych czy wsadzał rzezimieszków za przestępstwa kryminalne? Jak było? Odpowiedz Link Zgłoś
uchachany I tak, i tak... Myślisz, że tych "politycznych" to 04.11.05, 17:59 aż tak dużo było w tych czasach? Otóż nie - była ich garstka... Za to teraz wielu innych opowiada istne cuda o swoim kombatanctwie :-)). Toż i nawet Prezio Kwaśniewski swój udział w walce o wolną Polskę podkreślił, używając gdzie trzeba liczby mnogiej przy okazji jakiegoś rocznicowego przemówienia :-))... Odpowiedz Link Zgłoś
pryvaciarz Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 17:26 Powodzenia Panie sędzio. Wspólnie z Panem prokuratorem Wassermanem będziecie dławić antysocjalistyczną działalność już w zarodku, tak jak wiele lat to czyniliście będąc funkcjonariuszami komunistycznego aparatu przemocy. W końcu potrzebne Wam były bilety komunistycznego NBP, za które można było nabyć wódkę i kiełbasę. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Wdzięczność? 04.11.05, 17:05 Cyt:"Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro pytany przez dziennikarzy, czy nie obawia się zarzutu, iż nominacja dla sędziego Kryże to swoista nagroda za to, że pod jego przewodnictwem zapadły wyroki skazujące w procesie w sprawie FOZZ, odpowiedział: "Trzeba mieć wielką złą wolę, by stawiać tej nominacji taki zarzut"." A mnie się wydaje, że za to, że podczas procesu miał jedno oko zasłonięte. Ciekawe jaką placówkę obejmie p. Jarucka. Jedno trzeba przyznać. PiS nie zapomina przysług. Odpowiedz Link Zgłoś
qfc Pomylka. Jarucka to byla impreza PO. 04.11.05, 17:10 PiS nie ma byc jej za co wdzieczny. Cimocha by odbieral glosy bardziej Donaldowi niz Kaczorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Tak? 04.11.05, 17:44 Śledziłem poczynania komisji dość dokładnie. Nie stwierdziłem aby przedstawiciele PiS w tej komisji odcięli się od p. Jaruckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: Tak? 04.11.05, 18:25 ws21 napisał: > Śledziłem poczynania komisji dość dokładnie. Nie stwierdziłem aby > przedstawiciele PiS w tej komisji odcięli się od p. Jaruckiej. Bo wtedy Wasserman miał prikaz - zniszczyć Cimoszewicza. A potem dostał kolejny: "teraz Jarucka jest be" - i wraz z całą partią zmienił kurs na zatopienie Platformy. Odpowiedz Link Zgłoś
daimona Skazywał za walkę o wolność 04.11.05, 18:23 arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2001/11/20011129/200111290002.html Andrzej Kryże, który zastąpi Barbarę Piwnik w procesie FOZZ, w 1980 roku skazywał działaczy niepodległościowych za twierdzenia, że PRL nie jest niepodległym krajem. "Gazeta Polska" opisała proces, w którym w 1980 roku sędziował Kryże. Chodziło o manifestację, która przeszła 11 listopada 1979 roku ulicami Warszawy. Podczas procesu na ławie oskarżonych zasiedli m.in. Wojciech Ziembiński i Bronisław Komorowski. Kryże wymierzył oskarżonym od 1 do 3 miesięcy więzienia, a w uzasadnieniu wyroku napisał m.in., że demonstracyjnie okazywali lekceważenie dla narodu polskiego, zarzucając mu m.in., iż nie jest narodem wolnym i niepodległym. Pięć lat temu Sąd Najwyższy pozytywnie rozpatrzył rewizję od tego wyroku, orzekając, że w 1980 roku sąd popełnił błędy i niesłusznie skazał oskarżonych. F.G. Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Komorowskiego skazał? 04.11.05, 18:30 I czy wobec tej informacji ktokolwiek ma jeszcze wątpliwosci? Tyla lat temu przewidział, że Komorowski to wróg nr 1 PiS. Nagroda sie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
atka5 Re: Skazywał za walkę o wolność 04.11.05, 18:34 A teraz, w kraju, którego prezydentem został twórca muzeum AK w Warszawie, wiceministrem sprawiedliwości zostaje syn jednego z największych katów AKowców Romana Kryże - Andrzej Kryże, który również nie zapisał się chwalebnie w naszej historii. I wyszło szydło z worka - obrzydliwy, wyjątkowy cynizm braci Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
mozanto1 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 18:38 to samo...kryze jest bodaj rowniez dyspozycyjny....akurat jego sposoby przypominaja jako zywo czasy komuny...ale najwiekszy problem to z cala pewnoscia dalej dzialajacy przemysl wiezienny, no i caly system lagrow nowoczesnego gulagu. ar, sledcze, przynajmniej tu na slasku, to zwyczajne obozy koncentracyjne gdzie latami trzyma sie ludzi bez wyrokow, bah bez jakichkolwiek czynnosci. tutaj dalej po prostu frymarczy sie wolnoscia!!! i to bagno jest bodaj najbardziej zaropialym wrzodem, ktory wyniszcza narod polski. amm Odpowiedz Link Zgłoś
daglezja4 Re: Sędzia Kryże ma nowego asystenta 04.11.05, 19:02 widziałem w teleexpresie Sędzia Kryże ma nowego asystenta. taki młody, prawie szczeniak jeszcze. Żeberko się nazywa czy jakoś tak. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_ha Re: Sędzia Kryże ma nowego asystenta 04.11.05, 20:02 daglezja4 napisał: > widziałem w teleexpresie Sędzia Kryże ma nowego asystenta. taki młody, prawie > szczeniak jeszcze. Żeberko się nazywa czy jakoś tak. Zioberko? Odpowiedz Link Zgłoś
ddddd9 Re: Sędzia Kryże - rozgoni te korupcyjne układy 04.11.05, 20:39 ja jako prosty obywatel nakazuje rozbić tą mafię w sądownictwie, chcę szerokiego nie szerszego dostępu młodych absolwentów prawa do zawodu ( teraz jest chyba tylko na papierze), i znieść dla sędziów adwokatów prokuratorów imunitetów - może wtedy przestaną chlać wóde jeździć po pijaku brać łapówy i bronić koleżków bandziorów - pokrótce, jako prosty obywatel tego właśnie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Sędzia Kryże - rozgoni te korupcyjne układy 04.11.05, 20:54 ddddd9 napisał: > ja jako prosty obywatel nakazuje rozbić tą mafię w sądownictwie, chcę > szerokiego nie szerszego dostępu młodych absolwentów prawa do zawodu ( teraz > jest chyba tylko na papierze), i znieść dla sędziów adwokatów prokuratorów > imunitetów - może wtedy przestaną chlać wóde jeździć po pijaku brać łapówy i > bronić koleżków bandziorów - pokrótce, jako prosty obywatel tego właśnie chce. i tak się stanie amen, amen, amen Odpowiedz Link Zgłoś
atka5 Re: Sędzia Kryże - rozgoni te korupcyjne układy 04.11.05, 21:00 I sam sobie odpowiedziałeś - teraz jest i chyba będzie w najbliższym czasie tylko na papierze. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Z takim nastawieniem, to nie rozgoni. 04.11.05, 21:41 Nie rozgoni zła w wymiarze sprawiedliwości ten, który nie dostrzega mechanizmów zła. Kryże zamyśla "dyscyplinować strony". To ma być recepta? Sąd ma na tyle władzy, że więcej mu nie potrzeba. Wystarczy, że mądrze zadba o swój autorytet. Mądrze, a nie w sposób w jaki "zadbał" Kryże w procesie FOZZ. Nigdzie nie mogę znaleźć statystyk, dotyczących przestępstwa składania fałszywych zeznań. Pewnie jest to znikomy procencik, o którym nie warto wspominać. No coż, z@j@biście prawdomówny kraj! Przecież to sądy pozwalają z siebie robić wała. Każdy może przyjść do polskiego sądu i napleść co mu się żywnie spodoba. I nic. W sprawach cywilnych kłamswto występuje nagminnie i nie robi na sądach żadnego wrażenia. To i autorytet jest jaki jest. Ważniejszym problemem jest inne zjawisko. Sprzedajna pani sędzia z Gdańska ustawiała wyroki. Podobnie postępowały dwie inne sędziny z północnej Polski. Kraj zawył z oburzenia. Co za skandal! Ja twierdzę, że takie osoby w sądownictwie zdarzały się, zdarzają i będą się zdarzać. Zatrważający jest jednak fakt, że nikt nie dotknął składów orzekających w II instancji. A to jest skandal prawdziwy i tragedia polskiego sądownictwa. Nie boję się stronniczych, sprzedajnych sędziów, ale boję się sędziów, którzy milczą (albo wręcz oburzają się), gdy w toku instancji wyrokom stawia się ciężkie, uzasadnione zarzuty. Boję się sądownictwa, które kryje łajdaków. Porządni sędziowie wiedzą kto jest draniem. Wiedzą i milczą! Kto atakuje nas jest naszym wrogiem! To jest mentalność współczesnego polskiego sądownictwa. Nieważne czy atakujący ma rację. Już my potrafimy udowodnić, że nie ma racji. W końcu ktoś (w II instancji) wyroki sędzi Płonki krył. No nie, panie sędzio Kryże? To się chyba nazywa mentalność mafijna. Mafię rozbija się bardzo trudno. Nie obchodzi mnie ile jest sędzin Płonek w tym kraju. Bardzo obchodzi mnie natomiast ile jest osób kryjących sprzedajność, niewiedzę i arogancję tych Płonek. Obchodzi mnie czy do dymisji podał się cały skład Sądu Najwyższego, gdy z powodu braku nadzoru nad sądownictwem (konstytucyjny obowiązek SN), drań w todze wyrządził krzywdę maluczkiemu. Obchodzi mnie czy sądy będą sprawować "władzę sądowniczą" (co zdaje się ich ukochanym zajęciem), czy nareszcie staną się sługami prawa. Pokornymi wobec prawa, jako najwyższego dobra. Boję się sprawiedliwości. Nie boję się prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Z takim nastawieniem, to nie rozgoni. 04.11.05, 23:05 repres1 napisała: > Kraj zawył z oburzenia. Co za skandal! Ja twierdzę, że takie osoby w > sądownictwie zdarzały się, zdarzają i będą się zdarzać. Zatrważający jest > jednak fakt, że nikt nie dotknął składów orzekających w II instancji Z tego co wyczytałem, sprzedajna sędzia Płonka, podejmowała przekupione decyzje nie bedące wyrokami, tylko rozporządzeniami, od których nikt się nie odwoływał. Ambicje zawodowe sędziów drugiej instancji jest znajdywaie "dziury w całym", jeśli chodzi o kwestionowane wyroki pierwszej instancji. Zupełnie się nie orientujesz w działaniu naszego wymiaru sprawiedliwości. Kupienie normalnego wyroku, mogącego być przedmiotem odwołania, jest w naszym systemie niemożliwe. Nie jest tak bardzo źle, jak Ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
repres1 Zbyt długo pracuję w tym interesie drogi panie... 04.11.05, 23:36 ...i zorientowany jestem aż nadto. Dla uwierzytelnienia swojej fachowości: sąd nie wydaje rozporządzeń. To teraz przykład (żebyś nie myślał, że masz do czynienia z nieudacznikiem). Miałem dwie sprawy(dwa różne problemy prawne) przeciwko "pewnemu panu z układu": I sprawa: Sąd Rejonowy w K. - przegrałem, Sąd Okręgowy w K. - przegrałem, Sąd Najwyższy - wygrałem. II sprawa: Sąd Okręgowy w K. - przegrałem, Sąd Apelacyjny w K. - przegrałem, Sąd Najwyższy - wygrałem. Pełnomocnikiem przeciwnika w obu sprawach był niedawny prezes Sądu Rejonowego w K. Takie przebiegi instancji świadczyć mogą o: - moim wyjątkowym geniuszu prawniczym (tylko Sąd Najwyższy "dorósł" intelektualnie do zrozumienia moich racji), - wyjątkowym zbiegu okoliczności, - ... Wybór należy do ciebie. Dodam tylko, że niewielki procent skarg kasacyjnych (dawniej: kasacji) jest przyjmowany do rozpoznania. Naiwnyś, drogi wj_2000. Kiedyś i ja taki byłem. Marzę, by znowu wierzyć, tak jak ty. Może doczekam. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Jest duzo gorzej: tyle ze nikt o tym nie wie !!! 05.11.05, 01:21 A sama palestra sedziowska, adwokacka i prokuratorska doklada olbrzymich staran, tak na plaszczyznie politycznej jak i w swoich organizacjach zawodowych, ktore w swoim dzialaniem bardziej przypominaja mafie niz cokolwiek innego, zeby tak pozostalo. Oni to ladnie nazywaja dzialanoscia korporacyjna ! Odpowiedz Link Zgłoś
jurcio Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 22:08 Panie sędzio, gratulacje, społeczeństwo od ponad pół wieku czekało na takiego wice-mistra. Owocnej pracy, a Komorowskiego należało osądzić surowiej, bo dziś widać jakie to ziółko. Odpowiedz Link Zgłoś