Dodaj do ulubionych

Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości

04.11.05, 13:00
Już wiadomo kto.Ale czy będzie sprzątanie po Kalwasie?
Co z sędziami i prokuratorami tzw. dyspozycyjnymi, podatnymi na korupcję,
i innymi zakałami????????
Obserwuj wątek
    • zyks No , człowiek stanowczy. On może tam zostac, jak Z 04.11.05, 13:02
      bysio z hukiem wyleci...:)
      • elfhelm Krótka ocena propozycji Kryżego 05.11.05, 01:08
        Co zamierza jako wiceminister?

• zmiany w prawie karnym, m.in. zaostrzenie zasad odpowiedzialności (nie
        chodzi tylko o wysokość kar) za groźne przestępstwa;

akurat groźne przestępstwa nie są szczególnie uciążliwe. Liczba zabójstw w Pl
        spada (poniżej 800 rocznie chyba). Problemem jest drobna i średnia
        przestępczość (przeciwko mieniu, pijani kierowcy jak poseł PiS itp.). I tu
        trzeba MYŚLEĆ - nad nowymi karami, egzekucją grzywien, urealnieniem
        ograniczenia wolności. O groźnych przestępstwach można sobie hobbystycznie coś
        tam manipulować w kodeksie. Ale nie jest to najważniejsze (a kary za groźne
        przestępstwa i tak zapadają dość wysokie).

• wprowadzenie do kodeksu nowego antykorupcyjnego przepisu, bata na urzędników
        państwowych, którzy nie potrafią udokumentować źródeł pochodzenia swojego
        majątku;

no mam pewne wątpliwości - co z domniemaniem niewinności i brakiem konieczności
        dowodzenia niewinności. Może być to instrument polityczny. Poczekajmy na
        konkret.

• uproszczeniu ścigania mają służyć sądy 24-godzinne dla sprawców występków,
        ale tylko złapanych na gorącym uczynku.

Czytałem projekt na stronie PiS. Dość słaby. Wymagałby znacznego wzmocnienia
        kadrowego sądów. Poza tym jest dość kosztowny (adwokaci z urzędów w drobnych
        sprawach). Poza tym nic się nie stanie, gdy gość przenocuje w izbie zatrzymań a
        następnego dnia się go osądzi.
        Warto raczej pomyśleć nad infrastrukturyzacją i ewentualnie dwuzmianowością
        pracy sądów.

• większy wpływ ministra na obsadę prezesów sądów, a następnie nacisk
        administracji sądowej (ale odchudzonej) na tzw. sprawność postępowania, czyli
        przyspieszenie procesów.

czyli upolitycznianie do bólu. Minister polityczny ma wpływać na sądy. A nacisk
        administracji sądowej właśnie przyczynia się do spowalniania procesów.
        sprawność postępowania przyspieszy też odbiurokratyzowanie od Policji po sądy.

• Za to sędziowie mają dostać nowe jasne reguły awansowania, a ich pracę
        wspomagać mają - jak na Zachodzie - asystenci oraz stali protokolanci.

dobry pomysł, wymaga jednak wzmocnień kadrowych.

• Chce także, by sędziowie skutecznie mogli „dyscyplinować" adwokatów.

też dobry pomysł

• rozbudowanie merytorycznego nadzoru sądów nad prokuraturą; • oraz
        zdecydowane podporządkowanie komorników administracji sądowej.

zgoda co do obu. I jednak zastrzeżenie. Pierwszy punkt wymaga rozdzielenia
        funkcji sprawowanych przez Ziobro - MS od PG. Prok. Gen. powinien być
        nieupolityczniony, co ułatwi usprawnianie prokuratur.

• Na spotkaniu z dziennikarzami stwierdził też, że „trzeba poważnie zastanowić
        się nad zlikwidowaniem instytucji ławnika"

ja jestem za, ale ławnicy to spory elektorat. I stołki. Co panie ministerze?
        • doremisol Re: Krótka ocena propozycji Kryżego 05.11.05, 08:53
          Ja już nie potrafię słuchać, jak to trzeba "wzmonić kadrowo". Od kilku lat znam
          pracę sędziów i muszę stwierdzić, że pomimo, że mają czas zadaniowy, to
          najczęściej ich nie ma przed 9-ą i po 13-ej. Taka jest prawda. Wyjątkiem są
          sytuacje, gdy mają rozprawę. Znaczną część dnia chodzą, bądź "robią" kilka
          zarządzeń i czytają leniwie akta sprawy. Na zarządzenie, badź postanowienie
          trzeba czekać conajmniej miesiąc, choć sprawa jest łatwa i prosta jak drut. Nie
          wolno składać na sędziego skargi, bo masz wylot z sądu. Druga sprawa to biegli.
          Najczęściej mają kilku "zaprzyjaźnionych", choć może i nie będących
          specjalistami w swojej dziedzinie. Nazwiska są niemal stałe i niezmienne. A już
          ostatnio to spadłęm prawie z krzesłą ze śmiechu, jak przez godzinę, bo tyle
          czekałem na zarządzenie od sędziego w ich pokoju, pani sędzia przez cały czas
          wysyłała sms-y. Nie mogłem aż na to patrzeć i brał mnie szlag.
          • elfhelm Re: Krótka ocena propozycji Kryżego 05.11.05, 12:34
            taaa problem w tym, że sędzia pracuje jeszcze w domu (zwłaszcza przygotowywanie
            uzasadnień)
      • marta.tomiczak GRATULACJE 05.11.05, 09:45
        po ćwiczeniach z prawa karnego z A.Kryze nabrałam wiary w polski wymiar
        sprawiedliwości. bardzo sie cieszę i z całego serca mu gratuluję! mam
        nadzieję,że przeczyta te słowa :) będę trzymała kciuki

facet ma głowę na karku, kodeks w małym palcu, i co rzadko się zdarza Charakter
        i Odwagę! nie boi się! byłam na jego rozprawie i byłam zaskoczona- sprawnie,
        szybko i konkretnie- oby te wszystkie umiejętności przenieść na nowe
        obowiązki... bajka :)

raz jeszcze gratuluję

-------------
        kurcze, chyba widać, ze się cieszę ;)
        • oraw SĄDZI KRYŻE - BĘDĄ KRZYŻE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 05.11.05, 12:10
          Tak mówiono ongi
          gdy dzisiejszy wiceminister pracował ku chwale KOMUNY!!!!
          Nawet dzisiaj (pokazali w TVN-24) pan wiceZiobro,
          zarzuca panu Komorowskiemu,że w latach siedemdziesiątych
          ( a więc za GIERKOWEJ KOMUNY) nie zwrócił się do władz
          o pozwolenie na ANTYKOMUNISTYCZNĄ DEMONSTRACJĘ
          i dlatego właśnie pan Kryże
          w imieniu PR KOMUNY
          posadził pana Komorowskego do kozy!!!!!!!!
          Oj będzie bal!!
          Serdecznie pozdrawiam VIATORES
    • x3936012 W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 04.11.05, 13:15

Prawo i Sprawiedliwość zyskuje, wszystkie pozostałe partie tracą. Takie są
      wyniki sondażu przeprowadzonego przez GFK Polonia dla Faktów TVN. Gdyby takie
      były wyniki wyborów w Sejmie nie znaleźliby się posłowie LPR i PSL.
      • x3936012 do tego to GfK a oni zawsze niedoszacowuja PiS 04.11.05, 13:17
        wg. GfK

PiS: 33%
        PO: 24%
        SO: 9%
        SLD: 6%
      • taktrzymaj Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 04.11.05, 15:04
        Pewnie,że by się nie znaleźli.Ludzie mają już dość pierdoł LPR-u i
        kunktatorstwa PSL-u tak naprawdę po co te partie istnieją? By Romuś mógł
        wprowadzać w czyn idee szalonego nacjonalizmu?A Pawlak to powinien już iść na
        emeryturę rolniczą.
        • lwaw Tak, czy siak - PIS idzie w górę! I BARDZO DOBRZE! 04.11.05, 16:09
          Po prostu są najbardziej wiarygodni.
          • w19f45 Re: Tak, czy siak - PIS idzie w górę! I BARDZO DO 04.11.05, 16:22
            lwaw napisał:

> Po prostu są najbardziej wiarygodni.

Tak jest szczegulnie w tedy jak sami o sobie mówią
            posłuchaj go ocenisz sam.
            --

fosia
            • mkolargol Re: Tak, czy siak - PIS idzie w górę! I BARDZO DO 04.11.05, 22:07
              "szczegulnie" polecaną lekturą jest słownik ortograficzny
        • doremisol Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 05.11.05, 08:55
          Pawlak, to tak naprwdę fajny gość i wie, co się dzieje. Właśnie nie powinien iść
          na żadną emeryturę.
          • oraw Re: W sondazach... I CO Z TEGO????????????????? 05.11.05, 12:15
            Za komuny przez czterdzieści parę lat PZPR miała ponad 99% głosów i co z tego?
            KIEDY WIĘKSZOŚĆ MYŚLI TAK SAMO , TO NIE ZNACZY , ŻE MA RACJĘ!!!!!!!!!!!!!!
            Serdecznie pozdrawiam
      • marek.cholewa Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 05.11.05, 08:48
        Zawsze tak jest po wyborach-SLD miała najwyższe notowania mniej wiecej pół roku
        po wyborach;w pierwszych miwsiącach po objęciu władzy duzo się gada,jest
        zawierucha kadrowa,ludziom sie to podoba,coś się dzieje.Zobaczymy jak będzie w
        połowie kadencji...
      • doremisol Re: W sondazach PiS zwyzkuje a PO leci w kanal 05.11.05, 08:54
        Tak, tak wyniki wg GfK tak samo prawdopodobne, jak te przedwyborcze. He, he...
      • 1europejczyk Nominacja pana Kryze odwroci tendencje: tylko 05.11.05, 09:05
        czekac na nastepna podobna i rzad nie bedzie mial votum zaufania.
        Widac juz tak musi byc: nie ma innej metody by bagno oczyscilo sie samo.
        Moze jak wyschnie to bedzie mniej smierdziec.
        Szkoda, ze trzeba jeszcze poczekac ze trzydziesci lat.

• pandada Re: Nominacja pana Kryze odwroci tendencje: tylko 05.11.05, 10:12
          Sędzia Kryże uznał, że świadek mówiący o udziale Kaczyńskich w aferze FOZZ jest mało wiarygodny. Sędzia Kryże zatem w ogóle nie badał wątku Porozumienia Centrum. Tak sobie uznał i już.

Teraz Kaczory zrobiły z niego wiceministra.
    • mobisek Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:17
      Bardzo dobrze, że wyznaczyli sędziego Kryże. Świetna decyzja.

Ale chleba z tego i tak nie będzie. Za to zaczynają się igrzyska.
      • macmac1001 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:26
        mobisek napisał:

> Bardzo dobrze, że wyznaczyli sędziego Kryże. Świetna decyzja.
        >
        > Ale chleba z tego i tak nie będzie. Za to zaczynają się igrzyska

Swietnie! Igrzyska sa nam rownie potrzene jak chleb.
        • waclawr Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 23:38
          tak ale nie tylko chleba
      • mk72 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:39
        Sędziemu Kryże tak się spieszyło z zakończeniem sprawy FOZZ, że stosował pewne
        odstępstwa od procedury (tak to nazwijmy eufemistycznie). Sąd Apelacyjny miał
        tu poważne wątpliwości co do prawidłowości procedowania i zapytał Sąd
        Najwyższy. Myślę, że z nominacją należałoby wstrzymać się do czasu wyjaśnienia
        tych wątpliwości. Jeśli SN je podzieli, konsekwencją może być konieczność
        powtórzenia procesu.
        MK
        • mk72 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 13:42
          Dodam, ze posiedzenie SN w sprawie wyjaśnienia wątpliwości dot. osądzenia FOZZ
          zostało wyznaczone na 17 listopada.
        • taktrzymaj Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 15:08
          Sędzia ekspertem prawnym Pis-u? Czy to nie łamie jego niezawisłości?A teraz
          wiceminister.Powinien przestać być sędzią do końca życia.Takie powinny być
          przepisy.
          • mk72 Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 15:38
            A co powiesz na kazus sędzi Piwnik ?
          • filut69 a kto to wcześniej prowadził sprawę FOZZ??? 04.11.05, 22:01
            Sędzia B.Piwnik (prawie Ponury) i też była ministrem coś za dużo podobieństw
            Nie sądzicie?
            • michr Re: a kto to wcześniej prowadził sprawę FOZZ??? 05.11.05, 00:20
              W przeciwieństwie do sędzi Kryży, Barbara Piwnik nie skazywała działaczy
              opozycji w czasach PRL. Jak PiS godzi to ze swoją pryncypialnością?
            • erg_samowzbudnik Re: a kto to wcześniej prowadził sprawę FOZZ??? 05.11.05, 08:01
              filut69 napisał:

> Sędzia B.Piwnik (prawie Ponury) i też była ministrem coś za dużo podobieństw
              > Nie sądzicie?

Ale budujemy IV RP a burzymy III-cia. Jak ma być tak samo to po co?
        • borrus Re: Zaczynają się igrzyska 04.11.05, 22:49
          mk72 napisał:

> Sędziemu Kryże tak się spieszyło z zakończeniem sprawy FOZZ, że stosował pewne
          > odstępstwa od procedury (tak to nazwijmy eufemistycznie). Sąd Apelacyjny miał
          > tu poważne wątpliwości co do prawidłowości procedowania i zapytał Sąd
          > Najwyższy. Myślę, że z nominacją należałoby wstrzymać się do czasu wyjaśnienia
          > tych wątpliwości. Jeśli SN je podzieli, konsekwencją może być konieczność
          > powtórzenia procesu.
          > MK

Dla mnie ważniejszy jest duch (a nie tylko sama litera ) prawa. Jestem pewny że
          każdy dobry adwokat ( a tylko tacy sie kręcą wokół wielkich pieniędzy) jest w
          stanie wykorzystując kruczki prawne nie dopuścić do skazania nawet w najbardziej
          oczywistej sprawie. Ciekawe dlaczego taka sytuacja nie obraża Twojego poczucia
          sprawiedliwośći ?( pewnie jesteś czloniem palestry- a więc grupy ktora walnie
          przyczynia sie na codzień do upadku naszego państwa- oczywiście za odpowiednie
          pieniądze)
          A sędzia Kryże mial odwagę postawić wyżej interes państwa, sprawiedliwości i
          spoleczeństwa nad interesem korporacyjnym.
          Dla mnie ideałem jest Sąd ktory sądzi , a nie dokonuje ocen procedur.
      • doremisol Re: Zaczynają się igrzyska 05.11.05, 08:56
        Niestety patrząc na tą rzeczywistość, ukłądy, kumoterstwo, etc. to po igrzyskach
        będzie chleb. A w przeciwym przypadku to dla "bez układów" za chwilę zabraknie
        nawet pracy za granicą na miotle.
    • baltazarus Dyspozycyjny sędzia promowany. 04.11.05, 13:34
      Przypominają się czasy stalionowskie, niestety. Osądził jak chcieli, więc
      awansował.
      • mozanto1 Re: Dyspozycyjny sędzia promowany. 04.11.05, 18:03
        no wlasnie, nie rozstrzygnietp czy kryze jest czy nie dyspozycyjny
    • emeryt21 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 13:39
      Nie mam nic przeciw temu panu Kryze,ale mam przeciw PiS-owi.Jak dotad rozdaje
      posady swoim i nic nie robi.Mam cicha nadzieje,ze sejm nie udzieli votum
      zufania temu rzadowi,chociaz wiem,ze to uluda.Oni juz kupili sobie inne
      partyjki,szczegolnie LPR.Wiadomo co sie za tym kryje.Czekam na powolanie nowej
      inkwizycji.Kto bedzie nowym Torquemada?Moze Gertych?A moze jednak Ziobro
      ps.Zero?Juz 16 lat "kwitnie" demokracja w naszym kraiku i co i nic.Rzadzacy i
      tak wiedza lepiej jak mam zyc,co robic i jak.Mam modlic sie co niedziela w
      kosciolku,rzucac na tace,przestrzegac wartosci chrzescijanskich itd itd.
      L U D Z I E !!! Ja juz mam tego dosyc,myslalem upadnie komunizm,bede mogl robic
      i mowic wszystko co mi sie podoba,ale niechbym sprobowal !!!
      • x3936012 a niech nie bedzie wotum zaufania ;)))) 04.11.05, 13:51
        wybory chocby jutro.

PiS wciaz zwyzkuje, lewizna traci. POpaprancy tez

Naprawde, z checia sie przejde do urny jeszcze raz by wreszcie dac plnie wladzy
        Kaczynskim

• taktrzymaj Re: a niech nie bedzie wotum zaufania ;)))) 04.11.05, 15:11
          Kaczyński do zoo a nie na prezydenta!
    • piglowacki PRAWY i SPRAWIEDLIWY wieloletni ekspert PiS 04.11.05, 13:41

To ten PRAWY i SPRAWIEDLIWY wieloletni ekspert Kaczyńskich ds. zaostrzania
      kodeksu karnego, którego w co najmniej kontrowersyjnym trybie wyznaczono do
      prowadzenia procesu FOZZ, a który proces ten prowadził będąc bardzo wrażliwym
      na niewygodne dla niektórych polityków wątki.

Kilka tygodni temu jednym z gości R.Ziemkiewicza w TOK FM był jeden z działacz
      Solidarnościowej opozycji, któremu w 1991 roku zaproponowano długoletnią
      odsiadkę lub bilet w jedną stronę, a który niedawno wrócił do kraju.

Gość nazwał HICHOTEM HISTORII, że osoba od której otrzymał propozycję nie do
      odrzucenia, przymierzana jest z nadania PiS do objęcia po wyborach funkcji
      Wiceministra Sprawiedliwości. SIC!

bip.adwokatura.pl/pl/bip/o_nas_i_u_nas/fozz
      … „Sprawa była jednak bardziej skomplikowana. Sędzia Kryże nie pracował bowiem
      w wydziale sędziego Celeja, ale w innym - odwoławczym, a w ogóle oddelegowany
      był do pracy w Ministerstwie Sprawiedliwości. Gdy trzeba było zmienić skład
      sądzący i poprowadzić sprawę od początku, sędzia Celej zamiast wyznaczyć nowy
      skład (na podstawie art. 350 § 1 pkt 1 k.p.k.) według wskazanych zasad (z art.
      351 § 1 k.p.k.), zwrócił się do prezesa sądu "o wsparcie starań wydziału w
      poszukiwaniu sędziego z wydziałów odwoławczych, którzy - nie mając wyznaczonych
      spraw jak sędziowie pierwszoinstancyjni - mogliby rozpoznać sprawę FOZZ".
      Prezes z kolei zwrócił się do kolegium sądu, a ono uchwaliło przeniesienie
      sędziego Kryże do Wydziału VIII SO, więcej - do rozpoznania tej konkretnej
      sprawy. Trzeba zaznaczyć, że sędzia Celej wydał jeszcze stosowne zarządzenie o
      wyznaczeniu sędziego Kryże do tej sprawy. „ …

• michr Nareszcie ruszy budownictwo! 05.11.05, 00:50
        PiS obiecywało 3mln mieszkań. Tymczasem trzeba będzie budować więzienia, już
        teraz skazani czekają po kilka lat aż zwolni się miejsce.Brawo dobra decyzja
        Ziobry. Budownictwo jest motorem gospodarki, tak przynajmiej twierdzi Lepper
        koalicjant PiS-u.
    • slarwar Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 13:44
      Tatuś Kryże miał ponoć swój cmentarz na Służewcu ....
      • pandada Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 05.11.05, 10:36
        "Drugi proces w sprawie FOZZ trwa już 8 miesięcy. (Pierwszy został przerwany, bo przewodnicząca składu orzekającego Barbara Piwnik objęła urząd ministra sprawiedliwości). Składowi orzekającemu przewodniczy sędzia Andrzej Kryże, 54-letni doświadczony karnista.

Jest synem osławionego PRL-owskiego sędziego Romana Kryże, który wydał jedyny w dziejach polskiego sądownictwa wyrok kary śmierci w sprawie o przestępstwo gospodarcze. 19 marca 1965 r. w więzieniu przy ul. Rakowieckiej zawisł na szubienicy Stanisław Wawrzecki, ojciec popularnego aktora Pawła Wawrzeckiego. Powieszono go za machinacje przy handlu mięsem i wymuszanie drobnych łapówek. Oczywiście syn nie odpowiada za ojca, ale wyznaczenie sędziego Andrzeja kryże na gospodarza procesu w sprawie afery FOZZ wywołało protesty ze strony osób wywodzących się z kręgów solidarnościowej opozycji. Poirytowany poseł Bronisław Komorowski przypomniał, że w 1980 r. został skazany za udział
        w demonstracji przed Grobem Nieznanego Żołnierza, a wyrok ogłaszał właśnie Andrzej Kryże.

Nawiasem mówiąc braciom Kaczyńskim nie przeszkodziło to korzystać z usług eksperckich sędziego Kryże."
        www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=3771&zaznacz=kry%BFe
        "Prywatnym sponsorem Fundacji dr. Kochanowskiego jest sędzia Andrzej kryże, wykreowany przez media na polskiego Falcone w związku z procesem FOZZ. Sędzia kryże jest także prawnym doradcą posła Ziobry i braci Kaczyńskich. Chyląc czoło przed tym, jak sprawnie przeprowadził proces FOZZ, zauważyć trzeba, że uczynił wiele, aby pozostała w cieniu sprawa dofinansowania z pieniędzy FOZZ Porozumienia Centrum, nieistniejącej już partii bliźniaków. W ustnym uzasadnieniu wyroku kryże podkreślił, że zeznania świadków, którzy twierdzili, iż najbliżsi współpracownicy Kaczyńskich obłowili się na FOZZ, a Grzegorz Żemek był protegowany przez polityków PC na wiceprezesa NBP, były niewiarygodne.

Sędzia Andrzej kryże, jak dr Kochanowski, jest propagatorem budowania nowych kryminałów. Po procesie FOZZ powiedział: – Trzeba budować więzienia, a nie przerzucać koszty przestępczości na obywateli...*

W kwestii przywrócenia kary śmierci sędzia kryże nie wypowiada się publicznie. Może pochwała szubienic byłaby dla niego niezręczna, gdyż jego ojciec, sędzia Roman kryże, wydał w czasach PRL kilka wyroków śmierci, w tym na rotmistrza Witolda Pileckiego oraz na Stanisława Wawrzeckiego w tak zwanej aferze mięsnej."
        www.nie.com.pl/main.php?dzial=akt&id=5614&zaznacz=kry%BFe
    • nazgul7 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 13:50
      Matko Boska, następny opętany fanatyk z obłędem w mściwych oczkach ... Kara
      śmierci będzie za przechodzenie na czerwonym świetle.
    • brudi2005 Czy teraz zmierzy się i z takim wyzwaniem? 04.11.05, 13:55
      Centrum Adama Smitha ma podobno zaprezentować w poniedziałek raport
      na temat nadużyć TP SA i France Telecom przy zmianie marki Idea na
      Orange. Mają chyba coś interesującego do pokazania skoro na
      konf.pras. mają być ludzie z PISu + związki zawodowe TP.
      Plotka głosi, że ma też być niejaki Mark Mobius - szef funduszu
      inwestycyjnego Tempelton, który jako mniejszościowy akcjonariusz
      skarżył się już KPWiG na złodziejskie praktyki Francuzów w TP SA.
      O sprawie wiadomo od kilku miesięcy ale żaden z organów państwa nie uznał póki
      co za stosowne zainteresowanie się nią...

• rpyzel Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 14:14
      Ty lepiej zobacz kto skazywał na śmierć w aferze mięsnej, jak już tak
      dyspozycyjnych tropisz. Zbieżność nazwisk nieprzypadkowa
    • jed67 Czy to jest w ramach niezawisłości sędziów 04.11.05, 14:14
      Tylko pytanie bez sugestii.Czy sędzia,który jako ekspert pracuje nad
      nowelizacją kodeksu karnego w zakresie przedłużenia okresu przedawnienia
      przestępstw,które to przedłużenie ma odnieść skutek w sprawie w której właśnie
      sądzi jest jeszcze sędzią niezawisłym czy też granice te przekroczył?Nie chodzi
      mi o zasadność przedłużenia okresu przedawnienia.To inny problem.
    • beumer Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 14:18
      jeszcze nie dostali wotum zaufania więc niech sie nie cieszą ze stołków.
      A swoja drogą jak to dobrze mieć dzieci na zachodzie europy, bedzie miał kto
      pochować.
      A te tak zwane zmiany na szczytach władzy to czyste brednie - robienie wody z
      mózgu dla maluczkich tak samo jak i zamknięcie Rywina mimo decyzji sądu wyższej
      instancji. Każdy c..j na swój strój,żeby sie przypodobać nowej władzy.
    • qfc To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajcie 04.11.05, 14:35
      tego gnoja czym sie zajmowal w listopadzie 1979 - "niech zstapi duch twoj i
      odnowi oblicze tej ziemi" - ta odnowa zajmowal sie Kryze. Wsadzal
      opozycjonistow do paki.

Taki cytacik o Kryze z Trybuny:
      Nie patyczkował się z ówczesnymi działaczami tzw. opozycji demokratycznej. Na
      przykład skazał obecnego posła PO Bronisława Komorowskiego i kilku innych
      demonstrantów na więzienie za udział w demonstracji patriotycznej przed Grobem
      Nieznanego Żołnierza. Były prawicowy opozycjonista, Andrzej Czuma, wspominając
      proces z 1980 r., powiedział: „Kryże nie sądził, ale dopasowywał fakty do z
      góry przyjętego scenariusza” („Życie Warszawy” z 11.12.2001 r.).
      • beumer Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 14:41
        Spokojnie, jeszcze i dla niego znajdzie sie paragraf.
        • atka5 Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 14:48
          Sprawdżcie jeszcze, czym wsławił się ojciec Ministra Sprawiedliwości Dorna -
          Henryk Dorenbaum, który wykładał marksizm na Politechnice W-wskiej w czasach
          stalinowskich. Są tacy, co go zbyt dobrze zapamiętali...
          • uchachany Ciiicho!! Dzieci nie odpowiadają za grzechy ojców! 04.11.05, 14:58
            atka5 napisała:

> Sprawdżcie jeszcze, czym wsławił się ojciec Ministra Sprawiedliwości Dorna -
            > Henryk Dorenbaum, który wykładał marksizm na Politechnice W-wskiej w czasach
            > stalinowskich. Są tacy, co go zbyt dobrze zapamiętali...

No, chyba że chodzi o wnuka dziadka Tuska albo syna starego Szechtera :-))...
            • female1 Re: Ciiicho!! Dzieci nie odpowiadają za grzechy o 04.11.05, 21:38
              ta..śedzia Kryże i trzy krzyże....jak pisano o wyroku "afera miesna"
              -0 wiem, wiem za grzechy ojców sie nie odpowiada...
        • qfc Obys mial racje. 04.11.05, 14:57
          • piotr7777 Re: Obys mial racje. 04.11.05, 15:01
            Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro pytany przez dziennikarzy, czy nie
            obawia się zarzutu, iż nominacja dla sędziego Kryże to swoista nagroda za to,
            że pod jego przewodnictwem zapadły wyroki skazujące w procesie w sprawie FOZZ,
            odpowiedział: "Trzeba mieć wielką złą wolę, by stawiać tej nominacji taki
            zarzut".

No więc ja ją mam i stawiam.
            Ciekawe, że sędziego Celeja wszyscy nazywają człowiekiem Kwaśniewskiego tylko
            dlatego, że reprezentuje urząd (a nie osobę) Prezydenta w KRS a Kryże pomimo
            oczywistych związków z PiS uchodzi za niezależnego.
            • qfc Krzyze to gorzej - on walczyl z wolna Polska 04.11.05, 15:04
              to zdrajca
              • atka5 Re: Krzyze to gorzej - on walczyl z wolna Polska 04.11.05, 15:16
                mazowsze.kraj.com.pl/1101710948,47378,.shtml
              • mario.osh nieważne. ważne że jest dyspozycyjny. 04.11.05, 15:40
                popatrz na trądka. jak popiera PISiorowatych to jest cacy.

to samo z krzyże.
                nie ma znaczenia że "krzyżował" opozycjonistów. ciekawe ile nauczył sie od papy
                który był dyspozycyjny względem włady ludowej i zabijał ludzi z pomocą "prawa"

tak to wyglada "prawie sprawiedliwość" kaczyńskich.

kaczyńskich powinno się zamknąc pod paryżem jak wzorce upadku.
                dziś uosobiają wszystko to z czym walczyli przez lata.

dno. kompletne dno.
            • 1europejczyk Panie Ziobro to nie jest zla wola to jest tylko 05.11.05, 01:28
              delikatne pytanie.
              Zla wola to jakby sie spytac, co pan Kryze zafascynowalo w zawodzie ojca, ze
              wybral ten sam. Ilosc wyrokow smierci wydanych na bylych zolnierzach AK ?
              W tym czasie nikt nie mogl liczyc, ze sie nie "spalami" procesami politycznymi.
              Czesto kryminalne byly tylko przykrywka do politycznych.
      • taktrzymaj Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 15:18
        W takim razie teza,że komuchy się będą miały bardzo źle za Pisuaru jest
        nieprawdziwa.Kat opozycji awansował.
        • qfc I to jest poczatek konca Kaczorow. 04.11.05, 15:26
          takiego lachudre jak Kryzego nie mozna nagradzac za to, ze walczyl z wolna
          Polska.
      • szoszan Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 15:37
        Dobre spostrzeżenie.
        Poza tym myślę, że pan sędzia miał już dosyć sądowej harówy, personalnych
        przepychanek, przewalania kilkuset tomów akt i ślęczenia po nocach nad
        uzasadnieniami wyroków, więc postanowił na starość poszukać sobie ciepłej i
        wygodnej posadki, "podwieszając się" pod rządzącą władzę. Trochę to interesowne.
        Nieodparcie odnoszę wrażenie, że w naszym kraju rządzą ludzie o mentalności
        Stanisława Anioła z "Alternatywy 4"(złota myśl I Ciecia IV RP-St.A:"pod kogo by
        się tu podwiesić?").
        W wypadku sędziego Kryże może być również i tak, że PiS po prostu nie ma kadr i
        profesjonalistów, więc bierze ludzi z łapanki, najwazniejsze, aby lojalnych
        wobec pryncypałów.
        • wj_2000 Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 16:35
          szoszan napisała:

> Dobre spostrzeżenie.
          > Poza tym myślę, że pan sędzia miał już dosyć sądowej harówy, personalnych
          > przepychanek, przewalania kilkuset tomów akt i ślęczenia po nocach nad
          > uzasadnieniami wyroków,
          Sędzia Kryże sądził FOZZ ba zasadzie wyjatku. A tak poza tym, to pracuje w
          Wydziale odwoławczym, gdzie nie musi się borykać z tymi kłopotami o których
          piszesz. A poza tym to dobry sędzia. Chociaż daleko mi do PiS - u (lata
          świetlne), to denerwuje mnie Twoje głupie gadanie.
          Posada wiceministra to harówa!!!! Harówa, a nie ciepła posadka. Facet chce coś
          dobrego zrobić, bo dużo jest do ulepszenia i w kodeksach i w organizacji
          sądownictwa.
          • qfc Osiol jestes. Pierwsza kwalifikacja na sedziego to 04.11.05, 17:08
            czystosc moralna. A jak moze nim byc czlowiek, ktory walczyl aktywnie przeciw
            Polsce? Ten facet jest hanba Polakow! Nie tylko sedziow czy prawnikow.

PS. Mi jest dosc blisko PiS (od strony PO) - i wstydze sie za tak
            kompromitujaca nominacje. Mimo, ze Komorowskiego nie trawie dzisiaj, to bije
            przed nim czolo za to kim byl w latach 70-tych i 80-tych. I to wlasnie Kryze go
            sadzil.
            • wj_2000 Re: Osiol jestes. Pierwsza kwalifikacja na sedzie 04.11.05, 19:39
              Sądził. Ale jak osądził?

Była taka sztuka grana w Teatrze Polskim, bodaj Portret.

Rzecz dzieje się w Polsce, w okresie odwilży ok 56. Jeden z bohaterów wyszedł z
              więzienia i rozmawia z innym, który zasugerował, ze współczuciem, że powinien
              dochodzić jakiejś rekompensaty, że niewinnie siedział. A ten (grał go
              Fronczewski), jak się nie wkurzy! Jak to niewinnie. Ja z władzą walczyłem!!!
              Uniewinnienie byłoby negacją jego buntu!

Gdy się walczy z władzą, która się nam nie podoba, łamiąc ustanowione prawa,
              trzeba się liczyć z pewnymi niedogodnosciami. Sędziowie sa od wypełniania
              prawa, a nie od jego oceny. W ramach tego prawa, Kryże wydawał najłagodniejsze
              możliwe wyroki.
              • qfc Pieprzysz - SS-mani w Oswiecimiu tez byli od 04.11.05, 20:12
                wykonywania rozkazow, a nie od ich analizowania. A jednak jakos sie ich do
                dizsiaj potepia.
                • wj_2000 Re: Pieprzysz - SS-mani w Oswiecimiu tez byli od 04.11.05, 22:50
                  Z kimś, kto widzi Polskę z lat do 1989 (a szczególnie z lat 1956-1989) jako
                  Oświęcim, żadna rozsądna dyskusja jest niemożliwa.
                  Sorry.
              • szatan33 Re: Osiol jestes. Pierwsza kwalifikacja na sedzie 05.11.05, 00:58
                MAsz rację. Podobnie jest ze Stalinem.
                O stalinie opowiadają taką powiastkę: W czasie któregoś ze świąt państwowych
                podano mu małe dziecko. Stalin prawie cisnął to dziecko ze słowami: zabierzcie
                tego bachora. Oczywiście ukazała sie natychmiast plansza z napisem: a mógł
                zabić. Podobnie jest z Kryże. Skazał na parę miesięcy aresztu , a mógł skazać
                na karę śmierci. To jest hichot historii.
                A w ogóle rozmowy pisu z PO przypominają stare dobre tematy z dawnych lat np.
                Kto jest twoim idolem i dlaczego właśnie Stalin?
                Podobnie postępuje pis. Mogą być rozmowy i koalicja, pod warunkiem, że
                marszałkiem sejmu będzie Tusk. Wstyd mi za pis bo czeka go kariera AWS.
      • abba15 Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 16:06
        qfc napisał:tego gnoja czym sie zajmowal w listopadzie 1979 - "niech zstapi duch
        twoj iodnowi oblicze tej ziemi"-ta odnowa zajmowal sie Kryze. Wsadzal
        opozycjonistow do paki.aki cytacik o Kryze z Trybuny:
        > Nie patyczkował się z ówczesnymi działaczami tzw. opozycji demokratycznej. Na
        > przykład skazał obecnego posła PO Bronisława Komorowskiego i kilku innych
        > demonstrantów na więzienie za udział w demonstracji patriotycznej przed Grobem
        > Nieznanego Żołnierza. Były prawicowy opozycjonista, Andrzej Czuma, wspominając
        >proces z 1980 r., powiedział: „Kryże nie sądził, ale dopasowywał fakty doz
        > góry przyjętego scenariusza” („Życie Warszawy” z 11.12.2001 r.).

kto cytuje trybunę
        -musi być wsiunem
        a jeśli chodzi o Komorowskiego to od razu widać, że to kryminalista
        • uchachany Masz racje, <abba> - Komorowski siedział w 1980 04.11.05, 17:13
          (wraz z innymi) za udział w manifestacji 11 listopada 1979 z okazji Święta
          Niepodległości i "publiczne twierdzenie, że PRL nie jest państwem
          niepodległym".
          Skazał go sędzia Andrzej Kryże, a w uzasadnieniu wyroku stwierdził m. in.
          że "demonstracyjnie okazywali lekceważenie dla narodu polskiego, twierdząc
          m.in., że nie jest on narodem wolnym i niepodległym".
          Komorowski to kryminalista...
          • pryvaciarz Re: Masz racje, <abba> - Komorowski siedz 04.11.05, 17:16
            Dobrze, że nie doszło do powołania wielokrotnego przestępcy, niejakiego
            Komorowskiego, na tak ważne stanowisko w naszej ojczyźnie.
            • uchachany Re: Masz racje, <abba> - Komorowski siedz 04.11.05, 17:23
              pryvaciarz napisał:

> Dobrze, że nie doszło do powołania wielokrotnego przestępcy, niejakiego
              > Komorowskiego, na tak ważne stanowisko w naszej ojczyźnie.

Byłoby to poważne wykroczenie przeciw Prawu i Sprawiedliwości!
        • az_mir Re: To Kryże trzeba osadzic. To skandal, zapytajc 04.11.05, 19:59
          abba15 napisał:

> kto cytuje trybunę
          > -musi być wsiunem
          > a jeśli chodzi o Komorowskiego to od razu widać, że to kryminalista
          ---------------------------------------------------
          a kto głosował za PiSuarem?////------WSIUNY czytające Trybunę
          • abba15 [...] 04.11.05, 20:53
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • r306 Omen... 04.11.05, 15:35
      Zamiast: "Wiceminister Kryże zreformuje pracę sądów"
      przeczytalem: "Wiceminister: Krzyże zreformują pracę sądów"...

Czyzby "prorocze" przywidzenie???? heh.

• w19f45 Re: Palant jestem - bo tak się robi kariere 04.11.05, 15:54
      Kryże wiedział komu się podłożyć
      żeby otrzymać stanowicho – nie trzeba być mądrym
      trzeba być cwanym.

fosia
    • zwiatrem1 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 16:29
      Zlote góry panowie zlote góry!! Za duzo w tym wszystkim afiszowania. Zobaczymy
      co na to Leper????????
    • kaisy7 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 16:57
      Powodzenia Panie sędzio. Właściwy człowiek w trudnych czasach. Nawet jeśli to
      stanowisko jest nagrodą za FOZZ to nic nie szkodzi. Należało się.
      • qfc Gratulacje dla Kryze. Za jego walke z wolna Polska 04.11.05, 17:09
        w latach 70-tych.
        • kaisy7 Re: Gratulacje dla Kryze. Za jego walke z wolna P 04.11.05, 17:47
          Walczył z wolną Polską, wsadzając do pudła politycznych czy wsadzał
          rzezimieszków za przestępstwa kryminalne?
          Jak było?
          • uchachany I tak, i tak... Myślisz, że tych "politycznych" to 04.11.05, 17:59
            aż tak dużo było w tych czasach? Otóż nie - była ich garstka...
            Za to teraz wielu innych opowiada istne cuda o swoim kombatanctwie :-)). Toż i
            nawet Prezio Kwaśniewski swój udział w walce o wolną Polskę podkreślił,
            używając gdzie trzeba liczby mnogiej przy okazji jakiegoś rocznicowego
            przemówienia :-))...
      • pryvaciarz Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 17:26
        Powodzenia Panie sędzio. Wspólnie z Panem prokuratorem Wassermanem będziecie
        dławić antysocjalistyczną działalność już w zarodku, tak jak wiele lat to
        czyniliście będąc funkcjonariuszami komunistycznego aparatu przemocy. W końcu
        potrzebne Wam były bilety komunistycznego NBP, za które można było nabyć wódkę i
        kiełbasę.
    • ws21 Wdzięczność? 04.11.05, 17:05
      Cyt:"Minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro pytany przez dziennikarzy, czy
      nie obawia się zarzutu, iż nominacja dla sędziego Kryże to swoista nagroda za
      to, że pod jego przewodnictwem zapadły wyroki skazujące w procesie w sprawie
      FOZZ, odpowiedział: "Trzeba mieć wielką złą wolę, by stawiać tej nominacji taki
      zarzut"."
      A mnie się wydaje, że za to, że podczas procesu miał jedno oko zasłonięte.
      Ciekawe jaką placówkę obejmie p. Jarucka. Jedno trzeba przyznać. PiS nie
      zapomina przysług.
      • qfc Pomylka. Jarucka to byla impreza PO. 04.11.05, 17:10
        PiS nie ma byc jej za co wdzieczny. Cimocha by odbieral glosy bardziej
        Donaldowi niz Kaczorowi.
        • ws21 Tak? 04.11.05, 17:44
          Śledziłem poczynania komisji dość dokładnie. Nie stwierdziłem aby
          przedstawiciele PiS w tej komisji odcięli się od p. Jaruckiej.
          • piotr7777 Re: Tak? 04.11.05, 18:25
            ws21 napisał:

> Śledziłem poczynania komisji dość dokładnie. Nie stwierdziłem aby
            > przedstawiciele PiS w tej komisji odcięli się od p. Jaruckiej.
            Bo wtedy Wasserman miał prikaz - zniszczyć Cimoszewicza.
            A potem dostał kolejny: "teraz Jarucka jest be" - i wraz z całą partią zmienił
            kurs na zatopienie Platformy.
    • daimona Skazywał za walkę o wolność 04.11.05, 18:23
      arch.rzeczpospolita.pl/a/rz/2001/11/20011129/200111290002.html
      Andrzej Kryże, który zastąpi Barbarę Piwnik w procesie FOZZ, w 1980 roku
      skazywał działaczy niepodległościowych za twierdzenia, że PRL nie jest
      niepodległym krajem.

"Gazeta Polska" opisała proces, w którym w 1980 roku sędziował Kryże. Chodziło o
      manifestację, która przeszła 11 listopada 1979 roku ulicami Warszawy. Podczas
      procesu na ławie oskarżonych zasiedli m.in. Wojciech Ziembiński i Bronisław
      Komorowski. Kryże wymierzył oskarżonym od 1 do 3 miesięcy więzienia, a w
      uzasadnieniu wyroku napisał m.in., że demonstracyjnie okazywali lekceważenie dla
      narodu polskiego, zarzucając mu m.in., iż nie jest narodem wolnym i niepodległym.

Pięć lat temu Sąd Najwyższy pozytywnie rozpatrzył rewizję od tego wyroku,
      orzekając, że w 1980 roku sąd popełnił błędy i niesłusznie skazał oskarżonych. F.G.
      • ws21 Komorowskiego skazał? 04.11.05, 18:30
        I czy wobec tej informacji ktokolwiek ma jeszcze wątpliwosci?
        Tyla lat temu przewidział, że Komorowski to wróg nr 1 PiS. Nagroda sie należy.
      • atka5 Re: Skazywał za walkę o wolność 04.11.05, 18:34
        A teraz, w kraju, którego prezydentem został twórca muzeum AK w Warszawie,
        wiceministrem sprawiedliwości zostaje syn jednego z największych katów AKowców
        Romana Kryże - Andrzej Kryże, który również nie zapisał się chwalebnie w naszej
        historii. I wyszło szydło z worka - obrzydliwy, wyjątkowy cynizm braci
        Kaczyńskich.
    • mozanto1 Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 18:38
      to samo...kryze jest bodaj rowniez dyspozycyjny....akurat jego sposoby
      przypominaja jako zywo czasy komuny...ale najwiekszy problem to z cala pewnoscia
      dalej dzialajacy przemysl wiezienny, no i caly system lagrow nowoczesnego gulagu.
      ar, sledcze, przynajmniej tu na slasku, to zwyczajne obozy koncentracyjne gdzie
      latami trzyma sie ludzi bez wyrokow, bah bez jakichkolwiek czynnosci. tutaj
      dalej po prostu frymarczy sie wolnoscia!!! i to bagno jest bodaj najbardziej
      zaropialym wrzodem, ktory wyniszcza narod polski. amm
    • daglezja4 Re: Sędzia Kryże ma nowego asystenta 04.11.05, 19:02
      widziałem w teleexpresie Sędzia Kryże ma nowego asystenta. taki młody, prawie
      szczeniak jeszcze. Żeberko się nazywa czy jakoś tak.
      • roman_ha Re: Sędzia Kryże ma nowego asystenta 04.11.05, 20:02
        daglezja4 napisał:
        > widziałem w teleexpresie Sędzia Kryże ma nowego asystenta. taki młody, prawie
        > szczeniak jeszcze. Żeberko się nazywa czy jakoś tak.

Zioberko?
    • ddddd9 Re: Sędzia Kryże - rozgoni te korupcyjne układy 04.11.05, 20:39
      ja jako prosty obywatel nakazuje rozbić tą mafię w sądownictwie, chcę
      szerokiego nie szerszego dostępu młodych absolwentów prawa do zawodu ( teraz
      jest chyba tylko na papierze), i znieść dla sędziów adwokatów prokuratorów
      imunitetów - może wtedy przestaną chlać wóde jeździć po pijaku brać łapówy i
      bronić koleżków bandziorów - pokrótce, jako prosty obywatel tego właśnie chce.
      • abba15 Re: Sędzia Kryże - rozgoni te korupcyjne układy 04.11.05, 20:54
        ddddd9 napisał:
        > ja jako prosty obywatel nakazuje rozbić tą mafię w sądownictwie, chcę
        > szerokiego nie szerszego dostępu młodych absolwentów prawa do zawodu ( teraz
        > jest chyba tylko na papierze), i znieść dla sędziów adwokatów prokuratorów
        > imunitetów - może wtedy przestaną chlać wóde jeździć po pijaku brać łapówy i
        > bronić koleżków bandziorów - pokrótce, jako prosty obywatel tego właśnie chce.

i tak się stanie
        amen, amen, amen
        • filut69 daj wam Boziu zdrowie bo rozumu nie dałeś 04.11.05, 22:14
      • atka5 Re: Sędzia Kryże - rozgoni te korupcyjne układy 04.11.05, 21:00
        I sam sobie odpowiedziałeś - teraz jest i chyba będzie w najbliższym czasie
        tylko na papierze.
        • repres1 Z takim nastawieniem, to nie rozgoni. 04.11.05, 21:41
          Nie rozgoni zła w wymiarze sprawiedliwości ten, który nie dostrzega mechanizmów
          zła. Kryże zamyśla "dyscyplinować strony". To ma być recepta?
          Sąd ma na tyle władzy, że więcej mu nie potrzeba. Wystarczy, że mądrze zadba o
          swój autorytet. Mądrze, a nie w sposób w jaki "zadbał" Kryże w procesie FOZZ.
          Nigdzie nie mogę znaleźć statystyk, dotyczących przestępstwa składania
          fałszywych zeznań. Pewnie jest to znikomy procencik, o którym nie warto
          wspominać. No coż, z@j@biście prawdomówny kraj! Przecież to sądy pozwalają z
          siebie robić wała. Każdy może przyjść do polskiego sądu i napleść co mu się
          żywnie spodoba. I nic. W sprawach cywilnych kłamswto występuje nagminnie i nie
          robi na sądach żadnego wrażenia. To i autorytet jest jaki jest.
          Ważniejszym problemem jest inne zjawisko. Sprzedajna pani sędzia z Gdańska
          ustawiała wyroki. Podobnie postępowały dwie inne sędziny z północnej Polski.
          Kraj zawył z oburzenia. Co za skandal! Ja twierdzę, że takie osoby w
          sądownictwie zdarzały się, zdarzają i będą się zdarzać. Zatrważający jest
          jednak fakt, że nikt nie dotknął składów orzekających w II instancji. A to jest
          skandal prawdziwy i tragedia polskiego sądownictwa. Nie boję się stronniczych,
          sprzedajnych sędziów, ale boję się sędziów, którzy milczą (albo wręcz oburzają
          się), gdy w toku instancji wyrokom stawia się ciężkie, uzasadnione zarzuty.
          Boję się sądownictwa, które kryje łajdaków. Porządni sędziowie wiedzą kto jest
          draniem. Wiedzą i milczą!
          Kto atakuje nas jest naszym wrogiem! To jest mentalność współczesnego polskiego
          sądownictwa. Nieważne czy atakujący ma rację. Już my potrafimy udowodnić, że
          nie ma racji. W końcu ktoś (w II instancji) wyroki sędzi Płonki krył. No nie,
          panie sędzio Kryże? To się chyba nazywa mentalność mafijna. Mafię rozbija się
          bardzo trudno.
          Nie obchodzi mnie ile jest sędzin Płonek w tym kraju. Bardzo obchodzi mnie
          natomiast ile jest osób kryjących sprzedajność, niewiedzę i arogancję tych
          Płonek. Obchodzi mnie czy do dymisji podał się cały skład Sądu Najwyższego, gdy
          z powodu braku nadzoru nad sądownictwem (konstytucyjny obowiązek SN), drań w
          todze wyrządził krzywdę maluczkiemu. Obchodzi mnie czy sądy będą
          sprawować "władzę sądowniczą" (co zdaje się ich ukochanym zajęciem), czy
          nareszcie staną się sługami prawa. Pokornymi wobec prawa, jako najwyższego
          dobra.
          Boję się sprawiedliwości. Nie boję się prawa.
          • wj_2000 Re: Z takim nastawieniem, to nie rozgoni. 04.11.05, 23:05
            repres1 napisała:

> Kraj zawył z oburzenia. Co za skandal! Ja twierdzę, że takie osoby w
            > sądownictwie zdarzały się, zdarzają i będą się zdarzać. Zatrważający jest
            > jednak fakt, że nikt nie dotknął składów orzekających w II instancji

Z tego co wyczytałem, sprzedajna sędzia Płonka, podejmowała przekupione decyzje
            nie bedące wyrokami, tylko rozporządzeniami, od których nikt się nie odwoływał.
            Ambicje zawodowe sędziów drugiej instancji jest znajdywaie "dziury w całym",
            jeśli chodzi o kwestionowane wyroki pierwszej instancji. Zupełnie się nie
            orientujesz w działaniu naszego wymiaru sprawiedliwości.
            Kupienie normalnego wyroku, mogącego być przedmiotem odwołania, jest w naszym
            systemie niemożliwe. Nie jest tak bardzo źle, jak Ci sie wydaje.
            • repres1 Zbyt długo pracuję w tym interesie drogi panie... 04.11.05, 23:36
              ...i zorientowany jestem aż nadto.
              Dla uwierzytelnienia swojej fachowości: sąd nie wydaje rozporządzeń.
              To teraz przykład (żebyś nie myślał, że masz do czynienia z nieudacznikiem).
              Miałem dwie sprawy(dwa różne problemy prawne) przeciwko "pewnemu panu z układu":
              I sprawa: Sąd Rejonowy w K. - przegrałem, Sąd Okręgowy w K. - przegrałem, Sąd
              Najwyższy - wygrałem.
              II sprawa: Sąd Okręgowy w K. - przegrałem, Sąd Apelacyjny w K. - przegrałem,
              Sąd Najwyższy - wygrałem.
              Pełnomocnikiem przeciwnika w obu sprawach był niedawny prezes Sądu Rejonowego
              w K.
              Takie przebiegi instancji świadczyć mogą o:
              - moim wyjątkowym geniuszu prawniczym (tylko Sąd Najwyższy "dorósł"
              intelektualnie do zrozumienia moich racji),
              - wyjątkowym zbiegu okoliczności,
              - ...
              Wybór należy do ciebie.
              Dodam tylko, że niewielki procent skarg kasacyjnych (dawniej: kasacji) jest
              przyjmowany do rozpoznania.
              Naiwnyś, drogi wj_2000. Kiedyś i ja taki byłem. Marzę, by znowu wierzyć, tak
              jak ty. Może doczekam.
              Pozdr.
            • 1europejczyk Jest duzo gorzej: tyle ze nikt o tym nie wie !!! 05.11.05, 01:21
              A sama palestra sedziowska, adwokacka i prokuratorska doklada olbrzymich
              staran, tak na plaszczyznie politycznej jak i w swoich organizacjach
              zawodowych, ktore w swoim dzialaniem bardziej przypominaja mafie niz cokolwiek
              innego, zeby tak pozostalo.
              Oni to ladnie nazywaja dzialanoscia korporacyjna !
    • halfliner Nagroda za PRL-owski wyrok na Komorowskiego? 04.11.05, 21:55
    • jurcio Re: Sędzia Kryże wiceministrem sprawiedliwości 04.11.05, 22:08
      Panie sędzio, gratulacje, społeczeństwo od ponad pół wieku czekało na takiego
      wice-mistra. Owocnej pracy, a Komorowskiego należało osądzić surowiej, bo dziś
      widać jakie to ziółko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka