entropia 08.12.05, 15:43 wreszcie ktoś sie odważył. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gem58 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:28 A mnie ciekawi inna rzecz:) Slyszalem, ze lewiatanowcy zwlekali z zaskarzeniem ustawy, bo czekali az rzad wyjasni powody wycofania jej z TK. Doczekali sie czegos konkretnego, czy tez moze zaskarzyli bo sie nie doczekali? Odpowiedz Link Zgłoś
javart Ze strony BIGCYCA sciagnijcie sobie piosenke 08.12.05, 17:49 MOHEROWE BERETY. Dobra jest. Odpowiedz Link Zgłoś
antyklerykal TO BARDZO ZŁA WIADOMOŚĆ 08.12.05, 18:34 Nikt kto nie zetknął się z praca pod ziemią nie wie na czym to tak naprawdę polega i jak bardzo jest ciężkie. www.racja.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo Re: TO BARDZO ZŁA WIADOMOŚĆ 08.12.05, 18:40 Faktem jest, że praca górnika jest bardzo ciężka. Ale jeżeli chcą iść wcześniej na emeryturę, to niech opłacają odpowiednie składki. Wyciąganie ręki po kasę podatnika nazywam złodziejstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
lub_czasopismo Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 18:44 Jak im się nie podoba praca przy wydobyciu, to niech się zwolnią. Chętnych jest bez liku. Nie rozumie celu takich przywilejów. Gdyby górników brakowało, to można myśleć o jakimś "becikowym" dla nich, ale skoro prędzej by węgla zabrakło niż ich, to jaki to ma mieć sens??? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 18:59 pewnie ze tak, po co nam gornicy, zlikwidujmy gornictwo. Wegiel sprowadzimy z ukrainy. jestem za eutanazja i skorzystal bym z tej moziwosci i takiego idote jak ty pierwszego bym pavulonem potraktowal. Zliwidujmy i czekajmy az zaczna nam przed nosem piescia grozic, ze zakreca kurek z weglem, tak jak grozili kurkiem z gazem Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:05 adamo64 napisał: > pewnie ze tak, po co nam gornicy, zlikwidujmy gornictwo. Wegiel sprowadzimy z > ukrainy. jestem za eutanazja i skorzystal bym z tej moziwosci i takiego idote > jak ty pierwszego bym pavulonem potraktowal. Zliwidujmy i czekajmy az zaczna > nam przed nosem piescia grozic, ze zakreca kurek z weglem, tak jak grozili > kurkiem z gazem Nic się nie bój, węgiel można sprowadzać z kilku miejsc na świecie - by wymienić tylko Czechy i ze Słowację. Poza tym Ukraina to nie Rosja. A mordowanie ludzi pracą pod ziemią to moim zdaniem przeżytek z XIX wieku. I to jeszcze cały naród ma do tego dokładać ciężkie miliardy... Wniosek? Pavulon zachowaj dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:16 ciebie tylko pavulonem, nie dlatego zes przeciwko gornictwu, tylko dlatego ze glupota, jak mawial juz Napoleon jest niewybaczalna. Czesi chca kupic polskie zloza z okolic Kaczyc, dlacego? bo to nie oplacalne jak tepemu narodowi probuje wmawiac bochniarz?? Poczekajmy az najwiekszy producent wegla w Europie zamknie kopalnie, ile bedzie tenze kosztowal. A przypomne ze ze wegla mozna robic benzyne, odzyskiwac wodor do napedzania samochodow, gdzie instalacje na wodor za 15 lat beda powszechne. Tylko ze my jzu wowoczas nie bedziemy miec kopaln. Czy ty debilu wiesz, ze niemcy buduja nowa kopalnie weglowa?? No ale co tam niemcy to bardzo niegospodarny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Niemcy buduja nowa kopalnie wegla... 08.12.05, 19:49 Buduja, bo ulegli idiotom z partii Zielonych i zamykaja elektrownie jadrowe. A te sa jedynym perspektywicznym i CZYSTYM zrodlem energii. Jakos zaden z bojownikow przeciw tym elektrowniom nie zauwaza, ze nowoczesna technologia czyni je w 100 procentach niezawodnymi i w ostatnich prawie 20-latach nie bylo ZADNEGO zagrozenia nuklearnego w takich elektrowniach. W przeciwienstwie do setek smiertelnych wypadkow w kopalniach wegla! "Ale przeciez tam gina tylko gornicy, a kopalnie nie stanowia zagrozenia dla calej ludzkosci". Otoz spaliny weglowe stanowia takie wlasnie zagrozenie. Jedno jest pewne, ze poziom glupoty spoleczenstwa mozna tez oceniac jego wiedza i przekonaniami na temat energetyki jadrowej!!! Polak z Ameryki Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Niemcy buduja nowa kopalnie wegla... 08.12.05, 20:44 Polaku z ameryki, zgadnij bo pewnie nie wiesz. Gdzie jest najwiecej kopaln weglowych na swiecie?? hahaha :) W AMERYCE!! Odpowiedz Link Zgłoś
almagus Re: Jak zaskarżenie ponownie wycofa prezydent? 08.12.05, 22:06 Jak zskarżenie ponownie wycofa prezydent? Może zamanifestować? Mani fest urzędnicy wyżarli cukier, Mani fest urosło po poczynaniu górników! To się nazywa gwałt zbiorowy na reszcie o gorszym prawie do emerytury. Przyzwolenie na gwałt jak LPR - Wszepolskie. On jest ten prawy czy ten lewy, bo mi lewy przecieka, a oba zużyte. Wiem czytałem na witrynie obuwie (jak milicjant z PieSem), pytanie jakie to obuwie czy to są walonki, kapcie muzealne, czy trepy sakralne? Ten rząd mógłby być jak kamaszki, a tak przecieka im na górników i urzędników, po co małe kraść najlepiej okraść budżet. Szkoda, że ja nie mam planowanego deficytu, a Solidarne Państwo nie kupi moich obligacji. Więc…???? Czy cnotliwy, czy cieńkawy budżet robi się dziurawy. PiS jest lewy. PiS jest prawy, puszcza kulki dla zabawy, aż mu został pusty worek, tak poczyna se PiSiorek! Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 rzeczywistość emerytur górniczych 13.12.05, 19:24 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30&w=33387270&a=33437649 Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Adamo, wszystko wskazuje na to, 08.12.05, 19:59 ze jednak gornictwo wegla jest nieefektywne. To przemysl tzw. schylkowy, im szybciej ten schylek nadjedzie tym lepiej dla ludzi, panstwa i srodowiska! Nalezy przestawiac sie na ekologiczna energie. Nie nalezy marnotrawic pieniedzy - pieniadze publiczne przekazane na ratowanie kopaln ktore sa (od 10 lat to wiadomo) NIE DO ODRATOWANIA to wyrzucanie moich pienieezy w bloto i wara od mojej kieszeni. Gdyby gornicy na siebie zarabiali, mozna by inaczej pogadac. A tak? Gornicy doja kase z tego panstwa jak z dojnej krowy, podobnie zreszta jak PKP i inne molochy typu stocznie. Jedyne co ta kasa obi to zamyka geby krzykaczom - czyli ladnie mowiac "lagodzi niepokoje spoleczne" Czlowieku, dorosnij do swoich czasow. Nikt nie potrzebuje gornikow oprocz rzadu, ktory przed wyborami zawsze wchodzi im w d... Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Adamo, wszystko wskazuje na to, 08.12.05, 20:48 o czym Ty piszesz?? jestes typowym wytworem medialnym, a w szczegolnosci zydowy w ktorej teraz sie produkujemy. Kto Ci powiedzial ze z twojej kieszeni doplaca sie do gornictwa? Gornictwo samo sie finansuje, odprawy dla gornikow zfinansowano w lwiej czesci z wypracowanych pieniedzy kopaln, reszta z Unii by dobic polskie gornictwo a otwierac na zachodzie, vide Niemcy. Tam beda doplaca do wegla, ale beda miec spokoj spoleczny, wieksza konsumpcje, bo zmniejszy sie bezrobocie. Kosztem naszego kraju. Gornictwo jest galezia obciazona najwieksza iloscia podatkow. 28 roznych podatkow placi. Cale gminy zyja dzieki gornictwu. Oj ludzie ludzie iznijcie temat, a nie przepisujcie do durnych pismakow ze szmatlawych gazet Odpowiedz Link Zgłoś
antykagan Re: Adamo, wszystko wskazuje na to, 08.12.05, 22:08 adamo64 napisał: > o czym Ty piszesz?? jestes typowym wytworem medialnym, a w szczegolnosci zydowy > > w ktorej teraz sie produkujemy. Kto Ci powiedzial ze z twojej kieszeni doplaca > sie do gornictwa? Gornictwo samo sie finansuje, odprawy dla gornikow > zfinansowano w lwiej czesci z wypracowanych pieniedzy kopaln, reszta z Unii by > dobic polskie gornictwo a otwierac na zachodzie, vide Niemcy. Tam beda doplaca > do wegla, ale beda miec spokoj spoleczny, wieksza konsumpcje, bo zmniejszy sie > bezrobocie. Kosztem naszego kraju. Gornictwo jest galezia obciazona najwieksza > iloscia podatkow. 28 roznych podatkow placi. Cale gminy zyja dzieki gornictwu. > Oj ludzie ludzie iznijcie temat, a nie przepisujcie do durnych pismakow ze > szmatlawych gazet Przestań żałosny debilu pisać te brednie. Złodzieje górnicy won od moich pieniędzy. Ciekawe dlaczego ta pasożytnicza swołocz nie chce, żeby sprywatyzować kopalnie? Bo wreszcie by porządkek w nich zrobili i banda darmozjadow ze związków i innych pasożytów okradających społeczeństwo poszłąby tam gdzie ich miejsce - na bruk. Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Adamo, wszystko wskazuje na to, 08.12.05, 22:35 antykagan napisał: > > Przestań żałosny debilu pisać te brednie. Złodzieje górnicy won od moich > pieniędzy. Ciekawe dlaczego ta pasożytnicza swołocz nie chce, żeby > sprywatyzować kopalnie? Bo wreszcie by porządkek w nich zrobili i banda > darmozjadow ze związków i innych pasożytów okradających społeczeństwo poszłąby > tam gdzie ich miejsce - na bruk. ======== Adamo64 - wreście zostałeś prawidłowo określony!!! Idź siednij se na kibel może ci to przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 "załosni debile" 08.12.05, 23:29 mianem "żałosnych debili" to mozna okreslic tych wszystkich, którzy sądzą, że uda nam się dzis z zyskiem sprowadzić co roku "tylko" 50 mln ton węgla za 10 miliardów złotych (zamiast zyskownej dzis produkcji własnej wartosci 20 miliardów, w tym eksportu do samej Unii za 4 miliardy rocznie) a może zrezygnujemy jeszcze z kilku takich rentownych gałęzi naszej gospodarki i zaczniemy z podobnym "zyskiem" sprowadzac wszystko, co się da z zagranicy? za co ż.d., za co, pytam ? Odpowiedz Link Zgłoś
szatan-8a Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 09.12.05, 00:18 Gdzie to slyszales ze Niemcy buduja nowe kopalnie,raczej zamykaja bo sa nie rentowne,przyklad z telewizji Niemieckiej koszt wydobycia 1 tony wegla szacuje sie na okolo 50 € sprowadzenie 1-ej tony z krajow Ameryki Pld,Chin albo z Indi kosztuje okolo 5 € w dlatego Niemcom nie oplaca sie dotowac nie rentownego gornictwa Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 09.12.05, 19:15 no i widac z kim przyszlo dyskutowac. Ludzie odzywacie sie a nie wiecie co sie w swiecie dzieje. Żalosc bierze Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:02 lub_czasopismo napisał: > Jak im się nie podoba praca przy wydobyciu, to niech się zwolnią. Chętnych jest bez liku. Mniej więcej też tak sądzę. Jeśli chcą mieć więcej emerytur, niech podnoszą cenę węgla. Jeśli cena będzie zbyt wysoka, to a) gospodarka zacznie się przerzucać na inne nośniki energetycznie --> coraz mniej górników w Polsce będzie musiało rujnować swoje zdrowie pod ziemią lub b) będziemy sprowadzać tańszy węgiel --> coraz mniej górników w Polsce będzie rujnować swoje zdrowie pod ziemią. To powinno przecież o wiele bardziej podobać się górnikom i ich związkowcom, skoro tak strasznie boleją nad tragicznymi warunkami w kopalniach. Ale mam wrażenie, że mamy do czynienia z kompleksem sado-macho: oni CHCĄ, żeby im było ciężko. Naprawdę, ciężka dewiacja... :o) Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:19 twoj tepy mozg zostal objety dewiacja. Gdzie ty bedziesz widzial tanszy wegiel jak inni producenci pozbeda sie najwiekszego producenta w europie?? haha porazasz glupota. Skad sie tak tepi ludzie biora? A mowia ze glupich nie sieja?? Hmmmm tatus musial byc bardzo pijany, jak cie zasial Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz_krycia Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:25 A czy ktos jeszcze pamieta protesty gornikow gdy margaret tacher likwidowala kopalnie i wywalala ich z pracy na zbity pysk? nie - bo wyszlo to na dobre angielskiej gospodarce,im szybciej my postapimy podobnie tym lepiej i dajcie spokoj z przekonywaniem jaki to wegiel jest przyszlosciowy bo sie osmieszacie,polska juz i tak wywalila w bloto gigantyczne pieniadze probojac ratowac kopalnie zupelnie niepotrzebnie,ja rozumiem dramat zwalnianych gornikow ale komunizm sie skonczyl zreszta na wasze wlasne zyczenie Odpowiedz Link Zgłoś
toksol Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:36 Ty Adamie masz chyba węgiel w głowie. Czym mierzysz ciężkość pracy pod ziemią? Jeśli wypadkami śmiertelnymi to jest ich więcej w wielu innych zawodach. Jeśli przeżywalnością po emeryturze to również jest wiele innych gdzie jest gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
ors2 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:53 Jedyne co poraza to twoja tepa ignorancja. To ze mamy wiecej gornikow niz wszystkie kraje starej uni razem wziete nie znaczy jeszcze ze jestesmy konkurencyjni. Znaczy to tylko tyle ze Polska rzadza idioci i oportunisci, ktorzy boja sie gornikow, rolnikow i innych zadymiarzy, bo jak im sie nie da tego czego chca to przyjda i beda tak dlugo npier..lac kamieniami az to dostana. Nie wiem tylko skad im sie ubzduralo ze im sie to nalezy, z jakiej niby racji. Osobiscie pracuje w wolnym zawodzie, pracuje calymi dniami, place duze podatki z ktorych utrzymywane sa cale rzesze nierobow ( nie bezrobotnych ale nierobow ) i czuje sie jak obywatel drugiej kategorii. Zastanawiam sie czemu tak jest i juz wiem, to dlatego ze nie ide ze sztacheta na sejm i nie podpalam opon na ulicach. Racje ma R.Ziemkiewicz piszac ze komuna wypaczyla ludziom swiatopoglad, bo nie jest tak ze ten co macha lopata jest wazniejszy od tego co pracuje glowa, jest zupelnie odwrotnie. Ale zeby bylo jasne nie jestem za odwroceniem sytuacji i rozdawania forsy innym grupom, jestem za elementarna sprawiedliwoscia ktorej w tym kraju nie ma i nie bedzie, i dlatego kazdy co cos potrafi czegos sie nauczyl wczesniej czy pozniej daje noge z Polski wiec pewnego pieknego dnia okaze sie ze w kraju zostali tylko ci holubieni gornicy i rolnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 20:03 skad masz te informacje? sprowadzanie wegla czesto jest tansze od rodzimej produkcji, podliczajac ILE do niej dokladamy - emerytury-srury, pomoc publicznak idaca w ciagu ostatnich 10 lat w DZIESIATKI MILIARDOW ZLOTYCH. i TY MI MOWISZ, ZE NASZ WEGIEL JEST TANSZY?? Na glowe upadles Szkoda, ze u nas nie ma takiej Tatcher, zrobilaby porzadek. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 20:55 czlowieku ty jestes glupszy niz mozna sobie wyobrazic! Tepa kreaturo, inaczej sie nie da do ciebie. Jak dorgi bedzie wegoiel dowiesz sie jak zniszczymy nasze gornictwo. Tlumoku nie mysl o dniu dzisiejszym, dzis mamy rope, jutro juz nie, dzis mamy gaz, jutro juz nie. A wegiel jest i bedzie jeszcze dlugo!! CO do memrytur i doplacania to powiem tylko tyle za ZUS dal na emerytury gornicze w ubieglym roku 6 mld zl, a ze skaldek gorniczych wzial 19 mld zl. Doplacasz do czegos?? Chyba gornicy doplacili do twojego wyksztalcenia ktore i tak psu na bude Odpowiedz Link Zgłoś
lesio.kaczorek Dlaczego wiec gornicy wyciagaja reke po cudze? 08.12.05, 20:12 Mnie tam wcale nie przeszkadza, ze produkuja. A niech produkuja na zdrowie ile chca. Mnie sie tylko niepodoba, ze inni beda musieli do ich emerytur doplacac. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Dlaczego kaczorki wyciagaja reke po cudze? 08.12.05, 20:30 lesio.kaczorek napisał: > Mnie tam wcale nie przeszkadza, ze produkuja. A niech produkuja na zdrowie > ile chca. Mnie sie tylko niepodoba, ze inni beda musieli do ich emerytur > doplacac. A co ty produkujesz kaczorku, jesli mozna wiedziec? Bo akurat produkt gornictwa utrzymuje cała rzesze ludzi nieproduktywnych takze w Warszawce, kaczorku. Jesli ktos tu do czegos doplaca, to wlasnie gornicy do emerytur I PENSJI całego morza darmozjadów w tym zacofanym kórniku, w którym gospodarka postawiona jest na głowie: oto głowa, czyli administracja "wytwarza" zdaniem różnego sortu wypowiadających się tu "kaczorków" dochód, którym musi się dzielić z tymi nierobami z produkcji "wyciągajacymi rękę po cudze" (czyt. bandy urzędasów z administracji)? Odpowiedz Link Zgłoś
hajer1 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 21:28 A kto powie NIE!!! świętym krowom ze wsi które płacą KRUS, nie płaca podatku dochodowego, VAT-u, że nie wspomnę o opłatach eksploatacyjnych, czy za korzystanie ze środowiska, ani kar za produkcję gnojowicy, czy metanu?? Są jeszcze inne kasty, których nikt się nie czepia, np. sędziowie którzy wogule nie płaca zadnych składek ubezpieczeniowych - poprostu dożywotnio biora pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1803 Re: Świętym krowom ze Śląska mówimy NIE!!! 08.12.05, 22:47 a ty adamo64 już nie potrafisz inaczej tylko inwektywami? Tak już jest, że jak brakuje argumentów merytorycznych, to zaczynamy się przypier..lać do tatusia, mózgu itd tego, który ma inne zdanie niż twoje ? Jakbys tak sam liznął temat, a nie tylko powtarzał ideologiczne zaklęcia związkowców, to być wiedział że raptem jedna czy dwie kopalnie sa "rentowne", to znaczy nie doją dofinansowania z budżetu. Dopłaty do górnictwa pochłonęły juz dziesiątki milardów złotych od 90 roku, więc nie gadaj głupot o samofinansowanu się tej gałęzi przemysłu. Ale zawsze możesz po raz kolejny się przpier..lić do czyichś przodków czy stanu umysłu - śmiało, jak PISuary nas nauczyły - może jakiś dziadek się znajdzie... Nie będę sugerował, co bym z tobą zrobił, bo mi admin wytnie wypowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 19:56 lub_czasopismo napisał: > Jak im się nie podoba praca przy wydobyciu, to niech się zwolnią. > Chętnych jest bez liku. Czyżby? Może chcesz powiedzieć, ze jestes pierwszy w kolejce, by zarobić kęsem skały w swój durny łeb, przy okazji następnego wyrzutu metanu? > Nie rozumie celu takich przywilejów. Gdyby górników brakowało... zapewniam cię, ze już wkrótce - jak tak dalej pójdzie - zabraknie... skąd wówczas weźmiesz na "becikowe", synku? > skoro prędzej by węgla zabrakło > niż ich, to jaki to ma mieć sens??? będzie na odwrót: zabraknie ich, zabraknie węgla... zabraknie węgla, zabraknie na ciepłe posadki w sektorze energetycznym i dla urzędasów w Warszawce, o "becikowym" nie wspominając... Odpowiedz Link Zgłoś
cleo_1 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 20:07 ja pierdykam, ale blekot. myslisz, ze jak gornika zabraknie, to Polska upadnie?? a ja marze o tej hwili, kiedy zakmna wszyskie bezproduktywne kopanie, stocznie huty. I zacznie sie gospodarka oparta na wiedzy, proekologiczna, innowacyjna, przyszlosciowa. Gronictwo mialo juz swoj czas. Teraz jest NIEPOTRZEBNE Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 20:21 cleo_1 napisała: > ja pierdykam, ale blekot. > myslisz, ze jak gornika zabraknie, to Polska upadnie?? > a ja marze o tej hwili, kiedy zakmna wszyskie bezproduktywne kopanie, > stocznie huty. I zacznie sie gospodarka oparta na wiedzy, proekologiczna, > innowacyjna, przyszlosciowa. no to sobie jeszcze pomarzysz, zważywszy choiciażby na poziom twojego wykształcenia, które upowaznie cię może do zakwilenia tu na tym forum na chwilę, synku... naucz się najpierw czegos, później stwórz miejsce pracy oparte na swojej wiedzy, a gdy wyjdzie ci z sumy takich rozwiązań, że możesz już skreslić podstawowe bogactwo tego zacofanego kraju, to ci tylko przyklasnę... na razie na to wszystko potrzebujesz srodków, które zapewnia ci ten górnik nadstawiający karku i rujnujący sobie zdrowie za tę własnie przyszłosc, która ci się marzy, chloptasiu... a ty w zamian chcesz, zeby zdechl jak pies zanim dociagnie do emerytury? > Gronictwo mialo juz swoj czas. Teraz jest NIEPOTRZEBNE No to wyrzuć te 100 mln ton węgla i wszystkie pochodne łazcnie z produkcją całego sektora energetycznego z produktu krajowego brutto, synku... zobaczymy, co ci wówczas zostanie :( Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 20:57 komu to tlumaczysz?? on i tak nic z tego nie zrozumie.Nie zrozumie, ze jedno miejsce pracy gornika to cztery wokol. Ciekawe czy wie dlaczego? haha Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1803 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 22:49 wiem dlaczego - tych czterech zapierd..la żeby dopłacić do górnika Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 22:54 tak, synku, masz rację - te cztery swięte krowy z Warszawki zawijają to g..o, które wypracuja w sreberka i palą tym w kominie, że huczy aż w Tatrzańskiej Bukowinie... Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1803 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 23:07 tak tatusiu, masz rację, bo tym waszym gów..em wydobytym z kopalni to nawet palić się nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 08.12.05, 23:35 a myslisz, ciulu jeden, że skąd pochodzi chociażby ta energia, ktora zasila komputer, na ktorym wyklepujesz takie p..y? Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1803 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 09.12.05, 10:46 z baterii, kutas.ie, z baterii... tatusiu ! Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 09.12.05, 19:19 a bateria cieplem twojego g.... zostala naladowana :) Zalosny jestes , sam inwektywami walisz az huczy, ale u siebie nie widzisz. Pamietaj niedorostku. Glupota pcha sie do przodu by byc widoczna, madrosc zostaje w tyle by widziec. Ty pchasz sie a nie wiesz w czym rzecz. Pozdrawiam i do odwiedzin lekarza namawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1803 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 11.12.05, 13:27 słoneczkiem ciulu, słoneczkiem !! albo geotermicznie, albo wodą, albo wiatrem itd... ty chyba tak długo siedziałeś tam pod ziemią, że już zatraciłem wzrok, zupełnie jak łysek... Popatrz sobie kto zaczął inwektywy, a potem pisz - niedorostku ... Ta twoja mądrość tak cię zostawiła w tyle, że już nawet nie widzisz normalnego świata. Czy ktoś ci kazał tam zjeżdżać? jak nie, to rób to za swoje, a nie za cudze.. Nie namawiam do odwiedzin lekarza, bo szkoda kasy z NFZ na ciebie, a prywatnej pewnie nie masz..zawsze tylko na koszt innych, jak w komunie tak i teraz , nie?? tak najwygodniej... Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Świętym krowom z Warszawki mówimy NIE!!! 12.12.05, 17:59 pragnę przeprosić pawła1803 i kilka innych osób, które mogły się poczuć dotknięte niewybrednymi inwektywami, na jakie sobie pozwoliłem w ferworze dyskusji na tym wątku... jest to niewybaczalne, aby takie stare bonobo, jak ja, pozwalało sobie na podpuszczenie się w takim temacie zastępczym jak niniejszy, stanowiącym obecnie pole do POPiSu dla rządzących, a nie do emocjonalnego przepychania się tu na dole i na własne życzenie... nie naszą rolą jest dzielić polską biedę, ani wskazywać drogi wychodzenia z niej... po to wybraliśmy swoich reprezentantów, aby oni mogli się wykazać tak, żeby i wilk był syty i owce całe, zanim całe stado zostanie pożarte, mając przy tym na względzie, że ten ostatni gatunek może zawsze wystawić dotkliwą dla nich reprezentację "baranów"... Odpowiedz Link Zgłoś
tuv Re: TO BARDZO ZŁA WIADOMOŚĆ 08.12.05, 19:27 z tego co się orientuję w Polsce nie ma przymusu bycia górnikiem... Odpowiedz Link Zgłoś
feliks-50 Re: TO BARDZO ZŁA WIADOMOŚĆ 08.12.05, 19:50 Głupoty bredzisz !! Niech sobie idą nawet po roku na ememryturę, ale niech emeryturę biora taka jaką wypracują. Ja na nich przez 45 lat nie mam ochoty zamiaru tyrać !! Tylko w Polsce ta kasta świętych krów tak jest traktowana !! Po 25 latach emerytura może wynosic max 400zł !! a oni chcą po 3000-4000 zł a nawet więcej !! PARANOJA,. poza tym nikt !!!!! ich nie zmuszał do pracy w kopalni więc niech oni nie zmuszają społeczeństwa aby ich utrzymywało i to na królewskim poziomie w stosunku do zwyczajnych ludzi. Są zawody bardziej niebezpieczne a jakos nikt o tym nie mówi . Gierek zrobił z nich pasożytów żerujących na całym społeczeństwie i to najwyższy czs zakończyć. Nie ma przymusu pracy gdziekolwiek więc nie widzę powodu aby kogoś traktować jak świętą krowę. Nie pasuje to do roboty w hipermarkecie ( fajna praca, dobrze płatna, same pzrywileje i nic nie grozi !). Won nieroby !!! Ja nie kiwnę więcej palcem w tym kraju dopóki będą takie święte krowy ! Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: TO BARDZO ZŁA WIADOMOŚĆ 08.12.05, 20:59 ja cie prosze nie kiwaj, bos idiota i napewno twe kiwniecie bedzie szkodliwe dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
kralik11 Re: TO BARDZO ZŁA WIADOMOŚĆ 08.12.05, 19:54 antyklerykal napisał: > Nikt kto nie zetknął się z praca pod ziemią nie wie na czym to tak naprawdę > polega i jak bardzo jest ciężkie. I nikt temu nie przeczy, bo nie chodzi o ty czy ten zawod jest ciezki czy nie, tylko czy emerytury gornicze sa spolecznie i konstytucyjnie uczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
szowinita Zjedź pod ziemię bałwanku czerwony i nie wracaj 08.12.05, 22:19 stamtąd. Nie jest ważne, jaka ciężka jest praca górnika, tylko ile jest ona warta dla społeczeństwa. Jeśli można tanio sprowadzić węgil z Chin czy Ukrainy, to niepotrzebne są nam wysiłki polskich górników. To rynek decyduje ile warta jest praca, a nie wysiłek włożony w jej wykonanie. Dla nas wszystkich lepiej byłoby, gdyby górnicy przestawili się np. na robienie krasnali ogrodowych, które są eksportowane do Niemiec. Nie trzeba byłoby wtedy dokładać do ich interesu, a zaoszczędzone pieniądze możnaby wydać na lepszą edukację takich dyletantów jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Zjedź pod ziemię bałwanku czerwony i nie wrac 09.12.05, 19:22 dyletantem ot ty jestes, idioto. Mowisz o tanim weglu z Chin? haha wiesz w jakim tepie rzowija sie gospodarka Chin?? 12 % na to potrzeba chinczykom 25% wiecej wegla niz dotychczas. Juz za apre chwil za chwil pare, Chinczycy przestana,ba juz ograniczaja eksport. Owszem sprzedadza nam i pozniej, ale za jaka cene?? ze zesrasz siew agcie a kaloryfera nie odkrecisz w zimie Odpowiedz Link Zgłoś
antykaczka Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:30 racja, decydując się na taką pracę doskonale wiedzą o zagrożeniach i uciążliwości pracy. Zresztą co to za przywilej uzyskany za pomocą trzonków od kilofów, butelek z farbą i benzyną itp. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
keram1 Gazeta Wywroyowa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!! 08.12.05, 16:30 "Jad' to wasz symbol a gdzie ten jąkała mICHNik Odpowiedz Link Zgłoś
dhl01 Gazeta Satanistow!!! Pewnie czytaja HarregoPottera 08.12.05, 17:07 na nocnych mszach! Odpowiedz Link Zgłoś
podchmielony_wikary Czas najwyzszy 08.12.05, 16:30 zrobic porzadek. Moze Trybunal bedzie mial jaja skoro parlament i rzad ich nie ma. pochwalony Odpowiedz Link Zgłoś
zirby Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:37 Naprawde smiesznie zrobi sie gdy TK wyda wyrok. Jesli stwierdzi ze ustawa jest niezgodna z konstytucja to bedzie znaczylo ze Marcinkiewicz i jego rzad ŚWIADOMIE dązyli do uchwalenia przepisów niezgodnych z polska ustawa zasadnicza. A za to grozi trybunał stanu. :) Jesli natomiast stwierdzi ze ustawa jest zgodna z konstytucja to wowczas powstaje pytanie jakich to ekspertow ma Lewiatan, ze trąby jedne nawet zgodnosci aktu prawnego z konstytucja nie potrafia stwierdzić :) Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:39 Dziwi mnie brak racjonalnej dyskusji. Jest prawdą, przecież, że praca pod ziemią jest okropna, wysysająca siły żywotne, można ją wykonywać tylko przez krótszy od normalnego okres życia. Emerytura wczesna to pomysł oczywisty. ALE - skoro węgiel potrzebuje takich poświęceń, to znaczy, że jest drogi. Składaka emerytalna płacona przez 25 lat, jeśli ma starczyć na kolejne 25 lat i jeśli emerytura ma być wysoka, musi wynosic nie 25%, czy iles tam jak u wszystkich, a 70% pensji górnika. I już. Sfinansować to muszą ci, co używają węgiel (albo energię elektryczną). Trzeba podnieść drastycznie ceny węgla. BO ON JEST DROGI, skoro jego wydobycie wymaga poświęcenia i wyskubania z życia najlepszych lat. I nikt nie będzie dokładał do górniczych emrytur. Sami sobie zarobią. Jeśli jednak, racjonalne i sprawiedliwe postawienie sprawy spowoduje podniesienie ceny energii, to może nam wszystkim się opłaca mieć tanią energię i dopłacać do tych górników? Myślę, że nie, bo tania energia sprzyja marnotrawstwu. Ale przestańmy pluć na górników. Oni maja rację. Odpowiedz Link Zgłoś
nawrocony1 Wystarczy by kopalnie sprywatyzowac 08.12.05, 16:56 oczywiscie ze niky nie protestowalby gdyby do wegla sie nie doplacalo czyli gdyby emerytury gornicze byly pokrywane z tego co gornicy sami wypracuja jest na to prosta metoda - sprywatyzowac kopalnie. Podobno jest jedna taka kopalnia Bogdanka - zaraz po prywatyzacji stala sie DOCHODOWA! Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio-siwy Re: Wystarczy by kopalnie sprywatyzowac 08.12.05, 17:02 I jest jeszcze jedna. BUDRYK 42 mln zł za 2004r. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Czy budzet "doplaca" do kazdej tony wegla? 08.12.05, 18:20 zacznijmy od tego, ze nalezaloby postawic pytanie, skad u nas w kraju taki rozdzwiek pomiedzy niedawnymi ujemnymi wynikami gornictwa i pozytywnymi energetyki? innymi slowy: dlaczegoz to wydobycie wegla było w naszym kraju nieoplacalne w stopniu odwrotnie proporcjonalnym do zyskow opartego na weglu uzyskiwanych przez nasz rodzimy przemysl energetyczny? powyzsze to zreszta juz przeszlosc (gornictwo udalo sie wyciagnac ze sztucznie wykreowanego kosztem windowania energetyki dolka, pomimo trwajacego dalszego utrzymywania wspomnianego rozdzwieku): W 2004 roku: - srednia cena produkcji wegla: 157 zl/t - srednia cena zbytu wegla: 188 zl/t - roznica: ponad +30 zl/t ! - srednia cena zbytu wegla na eksport (w tym 20 mln t do UE): 205 zł (- roznica: blisko +50 zl/t !) - produkcja: 99 mln t zaokraglajac do 100 mln t, uzyskuje sie wynik netto gornictwa polskiego w 2004 r: + 3 miliardy zl (dokladniej + 2 706,9 mln zl netto) powyzsze czyni 3 000 000 000:150=20 000 000 barylek ropy nadwyzki a gdy dolaczy sie do tego nadwyzke w NASZYM przemysle energetycznym uzyskana tylko ze spalania NASZEGO wegla , to kto wie, czy nie uzyskamy przypadkiem z nadmiarem pokrycia calego naszego importu ropy i gazu... Odpowiedz Link Zgłoś
jacek252 Re: Czy budzet "doplaca" do kazdej tony wegla? 08.12.05, 23:14 Zapomniałeś że energię elektryczną nie uzyskujemy tylko z węgla kamiennego ale też z brunatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Czy budzet "doplaca" do kazdej tony wegla? 08.12.05, 23:39 jacek252 napisał: > Zapomniałeś że energię elektryczną nie uzyskujemy tylko z węgla kamiennego > ale też z brunatnego. nie, nie zapomniałem... tu dyskutujemy jednak o emeryturach górników dołowych, a nie odkrywkowych... toteż wszystkie dane, które podałem odnoszą się wyłącznie do wydobywanego przez nich surowca energetycznego... Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio-siwy Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:58 Nareszcie ktoś się wypowiedział w sposób cywilizowany. Tego plucia na górników już nie można było czytać, ani słuchać. Z wszystkich poprzednich wypowiedzi wynika, że nasz naród jest bardzo ograniczony. Niech nikt nie odczytuje tego jako obrazę, ale trochę myślenia nikomu nie zaszkodzi. Poczekajcie, już za niedługo nasi przyjaciele zakręcą kurek i wtedy znów wszyscy sobie przypomnicie o górnikach. Ludzie ! Myślcie ! To nie boli !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ors2 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 20:22 Myslisz ze jedyna rada na zakrecony kurek jest dotowanie gorniczych emerytur? Wg mnie lepsza inwestycja bylby port przeladunkowy i transport ropy tankowcami i zanim ktos zacznie wytykac iz jest to glupie niech wezmie mape i popatrzy gdzie sa rafinerie, gdzie mozna wybudowac port, rurociagi do rafinerii i tak sa juz polozone, a zawsze jest transport kolejowy. Zreszta gdyby tamkowce byly nieoplacalne nikt by ich nie budowal. Skoro tak panicznie boimy sie zakreconego kurka i wszyscy dookola ( wlaczajac gornikow ) maja nas tym terroryzowac, to taka inwestycja staje sie naprawde sensowna. Ale co tam okazuje sie ze myslenie jednak boli, lepiej wciskac kit ze Polska potrzebuje dziesiatek a nawet setek tysiecy gornikow. Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio-siwy Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 20:30 Port przeładunkowy.... i owszem. Należałoby to przeliczyć, ile się zyska. Nie mam nic przeciw. Ale jak do tej pory w tej dziedzinie jakoś nikt nic nie wymyślił. Myślenie boli? A po co dotować górnictwo? Niech utrzymają się rentowne kopalnie. Nikt nikogo nie terroryzuje, tylko od upadku komuny nikt nie zrobił (a może nie chciał zrobić) reformy ustawy emerytalnej. Odpowiedz Link Zgłoś
ssadam Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:43 I bardzo dobrze.Sam bylem gornikiem i wiem jaka to ciezka praca .Ale sa nie mniej ciezsze takie jak np hutnicy.Nie rozumiem z jakiej racji mlody jeszcze czlowiekw wiekiu 40paru lat ma dostawac emeryture kiedy inni rownolatkowie maja na to pracowac ponad 20 lat wiecej- no way.Jest rownosc i niech bedzie.A co z hutnikami,policjantami,kolejarzami,energetykami - ich praca tez nie jest latwa i bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 18:56 Byles gornikiem?? to czmeu uciekles? Ludzie ktorzy nie pracowali na dole, na scianie nie wiedza o czym sie mowi!! WIerzcie nie wiecie nic o trudzie gornika. Tam jestr pieklo, aludzie sie decyduja tam pracowac by miec co do garnka wlozyc, a nie ze ta robota im sie podoba. Tlenu 19% to nieraz jest duzo, ile ma policjant? wojskowy? strazak? a wszyscy oni ida po 15 latach na emeryture. Ja doloze, o ile mozna mowic o dokladaniu, do kazdego emeryta gorniczego, on po 25 latach bez wzgledu na wiek i tak dlugo nie pozyje! Nadmieniam, ze nie mam uprawnien do przejscia na gornicza emeryture, mimo iz pracowalem na dole. Wiec nie mowie pod siebie. to tak na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
tuv Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 19:57 ale w ogóle o czym ty mówisz? mam naprawde gdzieś, że ci jest ciężko, ty pracujesz po to żeby włożyć coś do swojego garnka, ja pracuję, żeby włożyć do mojego... górnicy natomiast przy pomocy 'najazdu na Warszawe' wykombinowali, że ja mam napełniać swój garnek i ich za chwilę będą hutnicy, kolejarze, rolnicy i inni mający się za bohaterów narodowych i przodowników pracy bo im 'ciężko' Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 21:04 to odpowiem ci glosem idiotow sie tu wypowiadajacych, kto ci kaze pracowac? Przypomne tylko ze gornicy wywalczyli te emerytury w roku 1980, dzieki porozumienom sierpniowym wowczas takim ruskom, bochniarzom walesom byli potrzebni by rozwalic komune, to cacy mogi przechodzic na emerytury. teraz jak pelne konta w szwajcarii, pomrocznosc jasna nie tylko u walesowiczow, ale i sporej czesci spoleczenstwa, co widac po wypowiedziach tu, sa gornicy bee. Przypomne ze ZUS wydal na emerytury gornicze w ubieglym roku 6 mld zl, a dostal w postaci skladek od gornikow 19 mld zl. Wiec czego ryczycie tu baranim glosem ze to wasze pieniadze. Gornik to dumny czlowiek i waszych smierdzacych, nieraz nieuczciwe zarobionych pieniedzy na szmuglu alkoholu by nie tknal. Jakie haslo przewodzilo naszym biznesmenom?? pierwszy milion trzeba ukrasc. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek252 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 23:18 A ilu górników pracuje na "ścianie"? I jak myślisz te emerytury należą się wszystkim którzy pracuja pod ziemią czy tylko tym ze "ściany"? Odpowiedz Link Zgłoś
cambrone Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:43 NARESZCIE!!!!Panowie górnicy swoim bandytyzmem wymusili emerytury i niech nikt mi nie chrzani o ich ciężkiej doli.Wybrali sobie taki zawód i biorą za to kasę i to nie małą(do tej pory cała POlska pamięta ich sklepy na książeczki górnicze;kiedy reszta miała sklepy z octem).Jedynie Żelazna Lady nie ugięła się dyktatowi niepotrzebnej gałęzi przemysłu i rozpędziła całe to bractwo!!! Teraz kolej na rolników!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tuv Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 20:03 obawiam się, że od zaskarżenia do rozpędzenia 'bractwa' to raczej daleko, niestety pani Thatcher chyba nie jest do wynajęcia, wielka szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
pmargiel Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 16:46 nareszcie:) teraz trzeba jeszcze zaskarzyc becikowe i bedzie troche normalniej Odpowiedz Link Zgłoś
jolkak11 a kto odważy się zaskarżyć i zlikwidować KRUS !!?? 08.12.05, 16:46 tak aby połowa narodu nie opłacała ubezpieczenia, emerytur i rent drugiej połowy !!??? A kiedy rolnicy zaczną PŁACIĆ PODATEK DOCHODOWY ???!!!Wychodzi na to że nierolnicy płącą za nich koszty nauki, leczenia i wszystkiego na co idą nasze podatki!!!Więc na dobre nie maja prawa żądać czegokolwiek ! Odpowiedz Link Zgłoś
elfz Re: Rownie Dobrze moga Hutnicy ,Marynarze itp. 08.12.05, 16:46 isc na wczesniejsze emerytury a tymaczsem ida mudurowi co w mniejszym stresie pracuja Ustawy uchwalone przez Sejmy III RP musza byc zaskazone wszystkie poczawszy od uchwalenia zlodziejskiej prywatyzacji Gdyz Najpierw Powinno Byc Powszechne Uwlasaczenie a pozniej przy ustalonym wlascielu prywatyzacja /nie moze urzednik sprzdawac wlasnosci nieustalonego wlasciciela tO PRZESTEPSTWO /Sejmy Naruszyly Prawo Miedzynarodowe i Zasady Spraweidliwosci Spolecznej niestety wszystkie instancje wladzy sa tu na bakier wobec obywateli Polski Odpowiedz Link Zgłoś
ppmaj4 No i nareszcie ktoś zrobił z tym porządek !! 08.12.05, 17:07 Nie wiem jak reszta społeczeńśtwa ale ja nie zamierzam płacić 30 miliardów górnikom i jeszcze płacić dodatkowo za węgiel która spala moja ciepłownia w astronomicznytch sumach :/ Odpowiedz Link Zgłoś
indris Pytanie do prawników 08.12.05, 17:12 KTO ma prawo zaskarżać ustawy do TK ? Wydaje mi się, że w USA każdy obywatel lub organizacja. Wydaje mi się, ze w Polsce jest inaczej, ale nie wiem dokładnie jak. Kto mógłby np. zaskarżyć artykuły kodeksu karnego które przewidują ściganie z oskarżenia publicznego tzw. "lżenie władzy" ? Bo ich sprzeczność z artykułem 54 jest dość oczywista, a skargi jak nie było, tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
wiebial Re: Pytanie do prawników 08.12.05, 17:20 kazdy obywatel EU ma do tego prawo !, jesli w Polsce jest inaczej to jest to niezgodne z prawem EU. Mozna posunac sie dalej i skladac skargi bezposrednio w Strasburgu(TK EU). Polecam najpierw poszukac dobrego adwokata. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Pytanie do prawników 08.12.05, 18:45 W USA nie ma Trybunału Konstytucyjnego. D Odpowiedz Link Zgłoś
gordon26 Polska solidarna dla tych co potrafią przywalić??? 08.12.05, 17:29 reszta to motłoch??? tylko silny i podstepny potrafi sobie w tym kraju wywalczyc przywileje, reszta niech zdycha. o dzieki ci Pis za taka polskę solidarną!!!! dzieki ze takie chwyty popieracie i nie mieliscie odwagi na pozostawienie ustawy do zbadania zgodności z konstytucją. rozumiem ze spraweidliwosc sprawiedliwością a prawo musi byc po waszej stronie. mam nadzieje ze wasza partia podzieli losy Porozumienia Centrum. partii waszych słynnych wodzów. Odpowiedz Link Zgłoś
natural7 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 17:44 Przecież ona została dopiero ZASKARŻONA!!!!! Mam wujka, który wprost nabijał się z mojego ojca, że jeszcze musi zap.. Jak chcą te wcześniejsze emerytury to niech na nie płacą odpowiednią składkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek48 P.Bochniarz dać na przodek w kopalni na tydzień 08.12.05, 18:17 To zrozumie to czego nie może pojąć. I aby się nie nudziła dać Jej do towarzystwa Konfederację tych Pracodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: P.Bochniarz dać na przodek w kopalni na tydzi 08.12.05, 18:43 Co Ty bredzisz. Ja akurat byłem pod ziemią i jedyne co tam jest to pył. Wielka mi tragedia. Do porządnej zyskownej roboty, a nie do nor włazić i pazurami ziemięskrobać jak XIX-to wieczny prymityw. Zalać kopalnie w pis-du. I będzie spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
mirek48 A może ktoś zaskarży w TK emerytury mundurowych 08.12.05, 18:21 jak w tytule Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 18:36 Co mnie górnicy obchodzą. Ja ich nie zmuszam by włazili pod ziemię. Chcąto niech włażą. Co za sektę se zrobili z tego prymitywnego zawodu. Zalaćte kopalnie w pis du i będzie spokój. Od węgla, co truje ludzi świat cywilizowany odchodzi. Energia jądrowa to jest przyszłość. A te prymitywy niech sięod dziecka uczą, a nie liczą, że podrapią trochępod ziemią i będą mieli spokój do końca życia. Won z górnictwem. Zakaz włażenia pod ziemię. Albo właźta i zdychajta sobie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
idiotyzmy-kacze Bardzo dobrze, że zaskarżyli tą złodziejską ustawę 08.12.05, 18:37 A Maarcinkiewicz powinien stanąć przed Trybunałem Stanu za wycofanie jej z FK. I to ze strachu przed jedną niezbyt liczną ale za to doskonale zorganizowaną grupą. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Bardzo dobrze, że zaskarżyli tą złodziejską u 08.12.05, 18:40 A tam zprganizowaną? Banda silnych od łopaty prymitywnych roboli, bandycko się zachowujących i tyle. Powinni ich spałować przykładnie i porządnie. Odpowiedz Link Zgłoś
cynick1 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 18:50 system nierownosci spolecznej pogwalcony zostal rowniez przy uchwalaniu ustawy ubezpieczeniowej KRUS moze mi sie wydaje ale pani henia byla wsrod glosujacych za nie mam nic do rolnikow ale duza liczba osob pomna ze tylko 10% skladki wraca do emeryta placi ochlapy a reszte woli wplacac wg wlasnego widzimisie o wyludzaniu emerytur z krusu nawet nie wspomne nastepny system nierownosci spolecznej to ubezpieczenie mundurowych dotyczy WP,Strazy Pozarnej,UOP,BOR itd dodam ze dotyczy rowniez bylych pracownikow SB w mysl nadal istniejacych przepisow major WP zarabiajacy ok 5000 zl netto po 15 latach pracy moze odejsc na wczesniejsza emeryture wielkosc emerytury to 40 % wynagrodzenia za kazdy dodatkowy przepracowany rok dolicza sie od 0,5 do 2% reasumujac po 25 latach sluzby major moze dostac do reki ok 3000 zl celowo pisalem netto bo mundurowi nie placa skladek na zus a emerytura nie jest naliczana jak wszystkim tylko z ostatnich zarobkow gdzie wiec rownosc wobec ustawy? jeszcze dodam ze mundurowi maja najwyzsza srednia wsrod emerytow i pochlaniaja podobne pieniadze jak gornicy a w prawie wszystkich krajach UE wzgledy humanitarne nie pozwalaja na zatrudnianie gornikow po 25 latach pracy pani henia powinna to wreszcie zrozumiec Pani Heniu rozumiem syndrom niedopchniecia niech pani chociaz poda nazwisko tego pierona pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 18:57 > system nierownosci spolecznej pogwalcony zostal rowniez przy uchwalaniu > ustawy ubezpieczeniowej KRUS Cieszę się, że do górników dotarło, że projekt ich "ustawy o emeryturach" to pogwałcenie systemu równości społecznej. Nie chciałbym wnikać w tajniki twojego życia seksualnego, ale jeśli myślenie wiąże się u ciebie z funkcją penisa i vice versa, no to kiepsko z tobą, bracie... A panią Bochniarz zostaw w spokoju: ma więcej jaj niż cały Śląsk w kupę wzięty. Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 19:11 ma wiecej jaj pani Bochniarz?? no fakt wyglad ma bobochlopa. Szkoda ze ty masz mozg wielkosci jajeczka, i nie kumasz pewnych spraw. Ludzie pokroju bochniarz tuska czy innych, jak zniszcza nasza suwerennosc energetyczna uciekna wrazie czego do szwajcarii gdie konta rosna. A ty frajerze bedziesz mial prad od 10 do 12 w poludnie bo nie starczy wiecej pieniedzy na pasztetowa. Zalac wszystkie kopalnie, wyrzucic wszytkich gornikow!!!!!!!!!!!!!! JESTEM ZA, ale najpierw poprosze o szesc cyfr w sobotniej kumulacji w lotto. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1803 Re: Ustawa o emeryturach górniczych zaskarżona 08.12.05, 22:54 racja - szczególnie popieram to zalanie w kopalniach - brawo adamo, wreszcie przejrzałeś na oczy ! Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek BRAWO BOCHNIARZ 08.12.05, 18:58 Jestem pod wrażeniem. Gdybym znał kobietę wcześniej od tej strony, to mocno bym się zastanawiał, czy nie głosować na nią w wyborach prezydenckich. Brawo Bochniarz!! Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Do Adamo64 08.12.05, 19:33 Problem lezy w tym, ze: 1. Kopalnie moga byc oplacalne, pod warunkiem ze stana sie miejscem pracy, a nie przechowalnia w zarzadach spolek. 2. Gornik ma ciezko - tego NIKT nie neguje. Kazdy tylko neguje przywileje oplacane nie ze skladek tychze gornikow tylko reszty spoleczenstwa. Chca miec duzo? Nie ch placa duze skladki. Proste jak konstrukcja cepa. 3.Kopalni nie zalewac, jak pisali niektorzy przedmowcy, tylko modernizowac - przy obecnej sytuacji na rynku ropy wegiel wraca do lask. 4. Adamo64 - jestes gornikiem? To moze przedstaw ile zarabiasz (o ile jestes dolowym, a nie pijawka z zarzadu) i pokaz ile placisz na ZUS. A na forum na pewno znajdzie sie ktos, kto Ci poda ile powinna wynosic twoja emerytura po tych zadanych latach pracy. 5. Policja, wojsko, pozarnicy etc. Laczy ich jedno: SLUZBA a nie praca. I mozna polemizowac czasem nt. tych udogodnien dla nich, natomiast SLUZBA zawsze cieszyla sie pewnymi przywilejami nieosiagalnymi dla innych. Zreszta tak jest do tej pory w wiekszosci krajow. 6. CZekam na rzeczowa replike, a nie odpowiedz w tonie: Jestescie przeciw gornikom, to jestescie ZLI! Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: Do profes79 08.12.05, 19:43 profes79 napisał: > 5. Policja, wojsko, pozarnicy etc. Laczy ich jedno: SLUZBA a nie praca. I > mozna polemizowac czasem nt. tych udogodnien dla nich, natomiast SLUZBA > zawsze cieszyla sie pewnymi przywilejami nieosiagalnymi dla innych. Zreszta > tak jest do tej pory w wiekszosci krajow. a czym wg ciebie jest zawód górnika, jesli nie SŁUŻBĄ własnie? słyszałes o ostatnich wypadkach pod ziemią? a może zamienisz się z nimi, bo dadzą ci za 25 lat, po których jestes wrakiem człowieka, emeryturę? to na tym, co oni wyrwą ziemi opiera się bezpieczeństwo energetyczne i ekonomiczne tego kraju... twoje i moje bezpieczeństwo, młody człowieku... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Do profes79 08.12.05, 20:36 bonobo44 napisał: > a czym wg ciebie jest zawód górnika, jesli nie SŁUŻBĄ własnie? Nie jest służbą! Wynik ich pracy jest wymierny. Produkuja węgiel. Jeśli taniej można ogrzać kraj w inny sposób, sprowadzając uran, czy węgiel z zagranicy, to ich "służba" byłaby niepotrzebna. A jeśli nic sprowadzić sie nie da, to trzeba by inni płacili za węgiel tyle, by z tych zysków starczyło na emerytury wczesne. Bez zabierania w ramach ZUS-u innym. A milicjanta nie mozna zastapić sprowadzając japońskiego robota. Z nim, czy z żołnierzem zawiera sie umowę na całe życie. Specyfika tej służby ma to do siebie, że jak w górnictwie, można pracować tylko w najlepszych latach. Nie wszyscy oficerowie moga awansować na generałów. Niektórzy stają się za starzy, by w wieku 50 lat latać po polu z kompanią. I jaką umowę zawiera Państwo, to wynik politycznej decyzji, a nie rachunku ekonomicznego. Zbyt kiepskie warunki prowadzą do vacatów, lub skrajnie negatywnej selekcji. A policjanta, strażaka, etc. nie ma czym zastapić. A składek nie płacą - i słusznie. Resort ich obsługuje. Po co dawac zarobiać ZUS-om srusom? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Do profes79 08.12.05, 21:09 powiadasz, ze 50latek wojskowy nie ma sil latac z kompania po poligonie?? pewnie nie bo alkohol wyzarl mu organizm. 50 lat dla czlowieka ktoryw zyciu nic nie robil tylko wydawal rozkazy, ktory biegal czyi uprawial sport to mlody wiek. 50 lat dla gornika, to wrak z pylica pluc, ze zwyrodnieniami w kregoslupie. Nie mam juz sil rozmawiac z ludzmi ktorzy nie wiedza o czym sie rozmawia Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Do wj_2000: może to służba, tyle że niewolnicza? 08.12.05, 21:18 wj_2000 napisał: > Specyfika tej służby ma to do > siebie, że jak w górnictwie, można pracować tylko w najlepszych latach tak, tylko po tych najlepszych - jak sportowcy - oni akurat mogą sobie znaleźć zajęcie, a i bez problemów dociągną do sredniej krajowej 70,5... górnicy - wprost odwrotnie - moga pracować tylko w najlepszych latach, a pozniej dla nich jest juz tylko sciana (i to doslownie - poza gruba zwyczajny "robol dolowy" nie ma szans) - ponadto każ im pracować do 65-ki, gdy umieraja srednio w wieku 64 lat! i jeszcze jedno: żaden z nich nigdy nie wie, czy nie zostanie wywieziony z dołu prosto do... dołu przez ekipę ratowników... z naturą nie da się ułożyć! Przypomnę tylko ostatnią smierć trzech górników (synów matek, ojców dzieciom, mężów żon) na KWK Zofiówka w wyniku wyrzutu metanu). Nie wiesz, jaka żałoba panowała w Jastrzębiu Zdroju i okolicach po tej tragedii! Skąd niby miałbys wiedzieć? Nie wiesz, jaki blady strach padł na wszystkich, którzy tam zjezdzaja w te zametanowane pokłady. Skąd niby miałbys wiedziec? A nie jest to bynajmniej przypadek odosobniony... nadal uważasz, że to nie jest służba... a może wolisz zamienić to "zaszczytne" pojęcie bardziej twoim zdaniem "adekwatnym": "służba niewolnicza"? Odpowiedz Link Zgłoś
adamo64 Re: Do Adamo64 08.12.05, 21:19 Prosze siegnac do danych ekonomicznych, to dowie sie Pan ze gornictwo ogloby byc oplacalne jakby placilo takie same podatki jak inne galezie gospodarki. 28 podatkow to najbardziej obciazona podatkowo branza na swiecie. Cale gminy niczym piawki zyja z gornictwa, podobnie ochrna srodowiska jest finansowana z gornictwa i wiele wiele innych. 19 mldzl wplaconych do ZUS w ubieglym roku, oddano gorniczym emertyom 6 mld. Ludzie nie czytajcie oglupiajacych gazet typu wyborcza, gdzie zydzi maca miedzy polakami. W Tarnowie naprzeciw kosciola w niedziele jest czynne targowisko. Caly tydzien puste a w niedziele dziala, bo zydzi wiele lat temu zapoczatkowali to by smiac sie z Polakow katolikow. I teraz smieja sie piszac glupawe artykuly. A my nie siegniemy do prawdy tylko opieramy sie na klamliwym artykule. Kilka lat temu byl wybuch pylu weglowego gdzie zginelo 10 gornikow ukazal sie artykul pelen klamstw w wyborczej. Zwiazek zawodowy KADRA zarzucil nieuczciwosc dziennikarzom, ze gadali z ludzmi pod budka z piwem a nie z ludzmi ktorzy byli w temacie, wiecie co dziennikarzyna odpowiedzial?? Ze jego rola nie jest dociekanie prawdy tylko by wzbudzic sensacje. No i mamy tu sensacje ze do gornictwa sie doplaca. DOplaca?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
olo9918 Re: BRAWO BOCHNIARZ 08.12.05, 21:44 Ty matole to poznaj ją bliżej ciekawe co potem napiszesz jeżeli umiesz czytać??? www.bochniarz.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
chruppp TO REWELACYJNA WIADOMOSCI 08.12.05, 19:32 lepsza bedzie tylko ta, gdy dowiemy sie o zlikwidowaniu tej bzdurnej ustawy. NIE ZAMIERZAM TYRAC NA DARMOZJADOW PALCYCH OPONY W MIESCIE. Jak im praca nie odpowiada to niech sobie zmienia zawod. Glosowalem na P. Henryke Bochniarz. Jedyna rozsadana kandydatura w minimonych wyborach. Niestety, nie byla faworytem prasy i telewizji. Juz widac do czego prowadza nas blizniaki K. Nic z tego dobrego nie wyjdzie i z tej ich super ksiegowosci i oszczednosci na spinaczach i zszywkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ Z NIMI ! <<<& 08.12.05, 19:34 Ale nie tylko na te 25 lat DO EMERYTURY, lecz także na te 25 lat PRACY POD ZIEMIĄ ! No, który chętny? Bo jak na razie, to liczba młodych ludzi rwących sie do pracy w górnictwie węgla kamiennego systematycznie spada z roku na rok i za parę lat całe to wasze ujadanie będzie się rozlegało na pustyni... zarobicie na 20 nowych atomówek? a jak nie, to czym sobie zaswiecicie? oczami ? Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 A ja nurkuje w szambie - to bardzi ciezka praca, 08.12.05, 19:43 chce miec tylko 10 lat pracy do emerytury. Domagam sie a jak nie dacie to naleje szamba na Nowym Swiecie! Nie podoba sie ? To sie ze mna zamien jak myslisz ze to taka latwa praca!! Jestes glupi czy liczysz ze inni sa? ________________________________________ <<zamykac kopalnie razem z gornikami???>> Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 To pewnie jedyna rzecz, jaką wytwarzasz... 08.12.05, 19:49 ... a skoro ci tak zle w tym twoim szambie, czemu nie przystaniesz do tych "arystokratów", skoro mają twoim zdaniem "tyle" "niesłusznych" przywilejów? a może sądzisz, że produkt, który najwyraźniej mózg ci wyjadł w czasie tego "nurkowania", zapewni tyle energii odnawialnej, że możesz się wypiąć na podstawowe bogactwo tego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
nicram112 jezeli to takie bogactwo, to czemu do was nierobow 08.12.05, 19:59 trzeba doplacac? Sami sobie emeryturki zafundujcie - ale pod warunkiem, ze wegiel mozna bedzie kupowac za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 A dlaczego nie dopłacasz do emerytur energetyków ? 08.12.05, 20:13 przecież oni spalają polski węgiel! wychodzi na to, że w "cudowny" sposób rzekomo nieopłacalne tony węgla zamieniane są u nas na opłacalne megawaty! nicram112 napisał: > trzeba doplacac? Sami sobie emeryturki zafundujcie - ale pod warunkiem, ze > wegiel mozna bedzie kupowac za granica. powiedz mi, nicram112, za co mianowicie chcesz go kupować? zacznijmy od tego, ze nalezaloby postawic pytanie, skad u nas w kraju taki rozdzwiek pomiedzy niedawnymi ujemnymi wynikami gornictwa i pozytywnymi energetyki? innymi slowy: dlaczegoz to wydobycie wegla było w naszym kraju nieoplacalne w stopniu odwrotnie proporcjonalnym do zyskow opartego na weglu uzyskiwanych przez nasz rodzimy przemysl energetyczny? powyzsze to zreszta juz przeszlosc (gornictwo udalo sie wyciagnac ze sztucznie wykreowanego kosztem windowania energetyki dolka, pomimo trwajacego dalszego utrzymywania wspomnianego rozziewu): W 2004 roku: - srednia cena produkcji wegla: 157 zl/t - srednia cena zbytu wegla: 188 zl/t - roznica: ponad +30 zl/t ! - srednia cena zbytu wegla na eksport (w tym 20 mln t do UE): 205 zł (- roznica: blisko +50 zl/t !) - produkcja: 99 mln t zaokraglajac do 100 mln t, uzyskuje sie wynik netto gornictwa polskiego w 2004 r: + 3 miliardy zl (dokladniej + 2 706,9 mln zl netto) Odpowiedz Link Zgłoś
olo9918 Re: jezeli to takie bogactwo, to czemu do was nie 08.12.05, 22:02 nicram112 napisał: > trzeba doplacac? Sami sobie emeryturki zafundujcie - ale pod warunkiem, ze > wegiel mozna bedzie kupowac za granica. Dotakiego nieroba jak ty górnictwo musi dopłacać.Wtym roku z górnictwa na ZUS poszło 17 mld a na emerytury 5 mld więc do ciebie debilu górnictwo dopłaca a nie ty do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: To pewnie jedyna rzecz... 12.12.05, 18:05 pragnę przeprosić w tym miejscu nicrama112 i kilka innych osób, które mogły się poczuć dotknięte niewybrednymi inwektywami, na jakie sobie pozwoliłem w ferworze dyskusji na tym wątku... jest to niewybaczalne, aby takie stare bonobo, jak ja, pozwalało sobie na podpuszczenie się w takim temacie zastępczym jak niniejszy, stanowiącym obecnie pole do POPiSu dla rządzących, a nie do emocjonalnego przepychania się tu na dole i na własne życzenie... nie naszą rolą jest dzielić polską biedę, ani wskazywać drogi wychodzenia z niej... po to wybraliśmy swoich reprezentantów, aby oni mogli się wykazać tak, żeby i wilk był syty i przynajmniej część owiec ocalała, mając przy tym na względzie, że ten ostatni gatunek może zawsze wystawić dotkliwą dla nich reprezentację "baranów"... Odpowiedz Link Zgłoś
chruppp Re: >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ 08.12.05, 19:51 Nie wiem czy wiesz, ale teraz nie zarabie sie dobrze na machaniu kilofem pod ziemia tylko na wiedzy i umiejetnosciach oraz INFORMACJI. W Wlk. Brytanii od dawna to dostrzezono. A moze mi powiesz ze Wlk. Brytania nie ma zapewnionego bezpieczenstwa energetycznego?? A odnosnie twoich watpliwosci dot. spadajacej liczby powolan gorniczych: to bardzo dobrze. Widac dzieciaki sie ucza i same wybieraja to, co zapewni im SAMODZIELNE utrzymanie a nie zycie na koszt innych. Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: >>>> ZAMIEŃCIE SIĘ Z NIMI !!! 08.12.05, 20:05 chruppp napisał: > Nie wiem czy wiesz, ale teraz nie zarabie sie dobrze na machaniu kilofem pod > ziemia tylko na wiedzy i umiejetnosciach oraz INFORMACJI. W Wlk. Brytanii od > dawna to dostrzezono. A moze mi powiesz ze Wlk. Brytania nie ma zapewnionego > bezpieczenstwa energetycznego?? Bezpieczeństwo energetyczne Wlk.Br. gwarantuje ropa na Morzu Północnym i... 20 elektrowni atomowych (około biliona złotych - 1000 miliardów). Z czym ty nas porównujesz? > A odnosnie twoich watpliwosci dot. spadajacej liczby powolan gorniczych: to > bardzo dobrze. Widac dzieciaki sie ucza i same wybieraja to, co zapewni im > SAMODZIELNE utrzymanie a nie zycie na koszt innych. Uczą sie i wy...ją na Zachód, bo nie ma tu dla nich żadnych perspektyw. Własnie z tego powodu, ze miejsc pracy opartych na "wiedzy i umiejetnosciach oraz INFORMACJI" nie da się stworzyć samym (najczęsciej zgoła nieodpowiedzioalnym) machaniem pióra po stertach papierzysk i zagarnianiu za to przez bandy urzędasów większosci dochodu narodowego powstającego wymiernie WYŁĄCZNIE w sferze produkcji. Odpowiedz Link Zgłoś
cambrone Re: >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ 08.12.05, 21:32 Misiu zapalczywy!!!! Tak zwani górnicy jest to grupa facetów która poza zapie....rlaniem kilofem wszystko jedno gdzie pod Sejmem czy w kopalni,niczego innego nie potrafi i chociażby z tego powodu wzorem Margaret Tatcher trzeba poddać ich utylizacji,a nie jeszcze na nich płacić!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ 08.12.05, 21:39 cambrone, ciulu jeden, ZAMIEŃ się z nimi choć ma jedną gó..aną szychtę, w której będziesz za nimi ino kibel nosić, ćumoku, a dopiero potem ryj drzyj, gdy cię stamtąd na galaretowatych nóżkach wyprowadzom na Boże słonyczko Odpowiedz Link Zgłoś
cambrone Re: >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ 08.12.05, 21:43 Żelazna Lady miała rację,że nie dyskutowała.Nie ma po co.Skasować!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ 08.12.05, 21:51 wpierw cambrioniku wskaż polski sektor Morza Północnego z odpowiadającymi ówczesnym brytolskim bogatymi polskimi złożami ropy naftowej... inaczej s..j do ordowiku ze swoimi dobrymi radami Odpowiedz Link Zgłoś
bonobo44 Re: >>>>>> ZAMIEŃCIE SIĘ 12.12.05, 18:06 pragnę przeprosić w tym miejscu cambrone i kilka innych osób, które mogły się poczuć dotknięte niewybrednymi inwektywami, na jakie sobie pozwoliłem w ferworze dyskusji na tym wątku... jest to niewybaczalne, aby takie stare bonobo, jak ja, pozwalało sobie na podpuszczenie się w takim temacie zastępczym jak niniejszy, stanowiącym obecnie pole do POPiSu dla rządzących, a nie do emocjonalnego przepychania się tu na dole i na własne życzenie... nie naszą rolą jest dzielić polską biedę, ani wskazywać drogi wychodzenia z niej... po to wybraliśmy swoich reprezentantów, aby oni mogli się wykazać tak, żeby i wilk był syty i przynajmniej część owiec ocalała, mając przy tym na względzie, że ten ostatni gatunek może zawsze wystawić dotkliwą dla nich reprezentację "baranów"... Odpowiedz Link Zgłoś