Dodaj do ulubionych

Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem

09.12.05, 10:44
nie lubię Dorna, ale muszę przyznać, że pomysł jest bardzo dobry.

oby stosował się do wszyskich pOsłów i nie było żadnych wyjątków..

atb
Obserwuj wątek
    • kiecaj Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 10:51
      No niemożliwe. Jak Cię Dorn nie lubię, tak za to Cię cenię. Myśl dalej jak
      porządkować to państwo. Zwłaszcza pomyśl o ofiarach przestępstw, a nie bandziorach.
      Jeszcze raz brawo. Może jednak Cię polubię :)
      • filo_de_putino Czy ludzię będą chcieli jeszcze zostawać posłami?? 09.12.05, 11:42
        :)
        • kaspera I pomyśleć, że musieliśmy na to czekać aż 16 lat ! 09.12.05, 14:25
          I pomyśleć, że musieliśmy na to czekać aż 16 lat !
      • hummer Żeby to jeszcze nie były puste frazesy 09.12.05, 21:50
        pod publikę pisane. Dodatkowo, czy poseł z PiS będzie tak samo traktowany jak poseł z PO bo o tym brak mowy w przemówieniu? Czas pokaże. Do wiesny będziemy wiedzieć.
    • zigzaur Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 10:52
      Słuszne i logiczne.
      Immunitet to tylko zakaz wszczynania postępowania karnego. Ale nie może stanowić
      przeszkody przy zbieraniu dowodów.
      Poza tym, wobec osoby posiadającej immunitet można i należy stosować tak zwaną
      obronę konieczną. Immunitet temu nie przeszkadza. W celu obrony koniecznej można
      np. uniemożliwić pijanemu prowadzenie samochodu. Nawet z użyciem przemocy.
      • neolith Nie lubie Dorna ale brawo za pomysl. 09.12.05, 10:55
        Pierwszy raz podoba mi sie pomysl jednego z ministrow..szok.
      • zibi1010 Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:30
        zigzaur napisał:W celu obrony koniecznej można> np. uniemożliwić pijanemu
        prowadzenie samochodu. Nawet z użyciem przemocy.

gosciu, jak sie nie ma pojecia o prawie - to sie nie wyglasza uczonych
        komentarzy: zajrzyj do K.K. i sprawdz jaka jest roznica miedzy obrona konieczna,
        a stanem wyzszej koniecznosci!!!
        • zigzaur Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:43
          Obrona konieczna to jest obrona przed bezprawnym i bezpośrednim zamachem na
          dobro prywatne lub publiczne.

Prowadzenie samochodu po pijanemu jest właśnie bezprawnym i bezpośrednim
          zamachem na bezpieczeństwo ruchu drogowego.

Bezprawność jazdy po pijanemu polega na tym, że człowiek pijany nie ma prawa
          prowadzić samochodu a inni uczestnicy ruchu nie mają obowiązku uciekania przed
          pijanym kierowcą.
          Bezpośredniość czynu polega na tym, że istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo
          popełnienia ciężkiego w skutkach błędu przez pijanego kierowcę.

Poniatno?
          • kura Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:49
            zigzaur, zajrzyj jednak może do K.K. - lektura komentarza może okazac sie
            pomocna ...
            • zigzaur Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:58
              Stan wyższej konieczności to jest coś innego ale też może mieć zastosowanie w
              tej sytuacji. Wyobraźmy sobie takie zdarzenie:

Policjant widzi osobnika wyglądającego na pijanego, który chce rozpocząć jazdę.
              Policjant nie ma przy sobie alkomatu. Mimo to zatrzymuje osobnika pod zarzutem
              podejrzenia jazdy po alkoholu i wzywa radiowóz z alkomatem. Do czasu przybycia
              radiowozu nie pozwala odjechać. Mamy tutaj do czynienia z poświęceniem dobra
              mniej ważnego (wolność osobista przez godzinkę) na rzecz ratowania dobra
              ważniejszego (bezpieczeństwa ruchu drogowego). Policjant podejmuje ryzyko
              niesłusznego posądzenia o stan nietrzeźwości. W takim przypadku policja winna
              delikwenta przeprosić.
              • kura Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:06
                wciąż zalecam lekturę komentarza K.K.
                • mlody_junak Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:09
                  to może szanowni kura i zibi 1010 wytłumaczą o co chodzi?
                  nie jestem prawnikiem, ale chętnie się dowiem w czym rzecz.
                  ziguar przynajmniej rzeczowo wykłada swoje racje, a wy tylko krytykujecie.
                  • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:36
                    mlody_junak napisał:

> to może szanowni kura i zibi 1010 wytłumaczą o co chodzi?
                    > nie jestem prawnikiem, ale chętnie się dowiem w czym rzecz.
                    > ziguar przynajmniej rzeczowo wykłada swoje racje, a wy tylko krytykujecie.

Chodzi o ideę immunitetu, która nie podlega spekulacjom prawnym i przypuszczeniom.

• kura Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:42
                    chodzi w skrocie o to, że zachowanie posła ma stanowić BEZPOŚREDNI I BEZPRAWNY
                    ZAMACH ! w sytaucji kontroli alkomatowej bedacej nastepstwem jazdy samochodem
                    przez posla bedacego pod wplywem alkoholu, wg mnie bezposredni zamach nie
                    wystepuje, choc bezprawny jak najbardziej!
                    w tych rzypadkach mozna mowic co najwyzej o stanie wyzszej koniecznosci...

poza tym to posel bedzie mogl zastosowac obrone konieczna wobec funkcjonariusza,
                    gdy zachowanie tego ostatniego bedzie wykraczalo np. poza niezbedne uzycie
                    przymusu bezposredniego a spowoduje w zatrzymanego poczucie ataku na jego dobro
                    (o ile pan posel "po kieliszku" bedzie w stanie to wykoncypowac w swojej glowce).

takie jest moje zdanie...
          • p.s.j Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 14:13
            > Obrona konieczna to jest obrona przed bezprawnym i bezpośrednim zamachem na
            > dobro prywatne lub publiczne.

Jak już czytasz, to czytaj ze zrozumieniem. To nie jest "obrona przed blalbla"
            tylko "odparcie bezpośredniego i bezprawnego zamachu na bleble". Czyli de facto
            (i tak się to przyjmuje w doktrynie) zamach, nawet jeżeli godzi w dobro
            publiczne, to musi byc skierowany na ciebie, a ty mozesz go odeprzec. Czyli z
            pijanym kierowcą w ramach obrony koniecznej możesz mu skasować samochód, jeżeli
            jedzie prosto (albo i krzywo) na ciebie, a ty nie masz jak uciec, albo jak
            uciekniesz, to wjedzie np. w przystanek pełen ludzi. Wówczas nie pękaj,
            strzelaj mu po oponach.
    • pawel1803 Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:06
      Może raczej pod przymusem pobrana zostanie krew?
      W zasadzie to już dawno powinno tak być - immunitet chorni przed
      odpwoeidzialnością W ZWIĄZKU Z WYKONYWANIEM MANDATU posła itd, a doprawdy
      trudno uznać jazdę po pijaku za takie działanie. Jak już ktoś napisał, też nie
      lubię faceta Dorna i jego kolegów zresztą też, ale wreszcie coś pozytywnego
      widać w tym syfie ostatnich dni. Tylko czy rzeczywiście powiedział żeby to
      zrobić, czy żeby tylko powiedzieć dla poklasku, a jeszcze szybciej zapomnieć??
      Doświadczenie ostatnich dni uczy, że raczej to drugie, ale może, może...
      • cover_wielki Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:11
        nie ma się czym podniecac, jak ogranicza immunitet do sal parlamentu to bedzie
        coś.
      • zigzaur Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:44
        W każdym razie, w takiej sytuacji policjant ma obowiązek uniemożliwić
        prowadzenie samochodu. W skuteczny sposób.
      • obaryb Mylisz rodzaje immunitetu. 09.12.05, 16:29
        Immunitet formalny ma chronić przed atakiem władzy wykonawczej na ustawodawczą
        lub sądowniczą.

Osobiście jestem w stanie wyobrazić sobie policję, która dostaje rozkaz
        zastosowania "przymusu bezpośredniego" na pośle opozycji za to, że nie poddaje
        się badaniu alkomatem. I tak kilka razy dziennie. A kto to sprawdzi? Potem
        rządowa prasa nagłaśnia, że poseł pijak i awanturnik. Ciekawe który poseł to
        wytrzyma. A może jednak zmieni poglądy na bardziej "moralne"?

To samo z sędzią. Chce skazać naszego kolegę za malwersacje? Kilka
        razy "przymus bezpośredni" i może zmieni zdanie?

I tak powolutku, pomalutku i za zgodą, a nawet za entuzjastyczną aprobatą co
        mniej sprawnej intelektualnie części społeczeństwa wprowadza się państwo
        policyjne. A potem już można jeździć po pijaku do woli (oczywiście jak się jest
        członkiem partii rządzącej).
        • stagaz Re: Mylisz rodzaje immunitetu. 09.12.05, 16:41
          Pocieszny jesteś z tą demagogią, w ten sposób zakwestionować mozna wszystko.
          Wniosek z takiego "rozumowania" jest taki, że najlepiej od razu zlikwidować
          policję, co nam zagwarantuje uniknięcie w przyszłości państwa policyjnego.
          • obaryb Re: Mylisz rodzaje immunitetu. 09.12.05, 16:47
            A może od razu skasujemy posłów, co? Zaoszczędzi się na wyborach? A w
            przyszłość (koniecznie świetlistą) poprowadzi nas Wódz.

Władza ma to do siebie, że łatwo jej nadużyć. A immunitet jest po to, aby
            utrudnić jej nadużywanie. Zresztą immunitet nie zapewnia bezkarności, tylko
            odsuwa karę w czasie.
            • neszcz Re: Mylisz rodzaje immunitetu. 10.12.05, 00:04
              Immunitet za bardzo nie utrudnia naduzywania wladzy czego dowodem sa czasy PRLu.

W przypadku jazdy po pijaku immunitet zapewnial bezkarnosc, bo jak sie nie jest
              w stanie udowodnic winy, to nie mozna wlepic kary.
    • mangold Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:11
      dupaasi napisał:

> Dorn powiedział na konferencji prasowej,że jak delikwent nie zechce dmuchać w
      > alkomat to policjant może uzyc przymusu bezposredniego wobec niego i "...włożyć
      > jemu alkomat w otwór gębowy",nie powiedział natomiast jak policjant może zmusić
      > pijanego posła do dmuchania.A to jest najbardziej dla mnie interesujace.

Może takiego delikwenta odmawiajacego badania automatycznie uznawać za
      nawalonego ?? Wzywać lawete, odwozić do izby wytrzeźwień....tak żeby dotkliwie
      odczuł na własnej kieszeni...Człowiek trzeźwy z reguły nie ma nic do ukrycia....
      :-))
      • chateau Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:34
        Automacik do pobierania krwi + krótkie przeszkolenie dla funkcjonariuszy.
        Dla zwiększenia atrakcyjności automat można zaopatrzyć w atrapę dużej igły ;)

"Dmuchamy? - nie dmuchamy. Poproszę paluszek, Kaziu, przytrzymaj pana, oj zemdlał
        nam pan kierowca ..."

Na pohybel alkoholizowanym kierowcom - mnie już dwa razy próbowali zabić na
        drodze :(
        • zigzaur Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:49
          Wystarczy wprowadzić prosty przepis:

Odmowa badania trzeźwości jest równoznaczna z przyznaniem się do nietrzeźwości.

Zresztą, jest podobny przepis. Zakaz spożywania alkoholu w okresie między
          wypadkiem a badaniem trzeźwości. Żeby nie było wymówki typu: "Zdenerwowałem się
          po tej stłuczce więc łyknąłem kielicha".
      • chateau Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:41
        A tak a propos sygnaturki - byłżeby to abba15? ;))

• mangold Rymy równie grafomańskie..całkiem mozliwe :-)) 09.12.05, 12:18
          chateau napisał:

> A tak a propos sygnaturki - byłżeby to abba15? ;))
          >
      • stoimi Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 14:36
        mangold napisał:

> dupaasi napisał:
        >
        > > Dorn powiedział na konferencji prasowej,że jak delikwent nie zechce dmuch
        > ać w
        > > alkomat to policjant może uzyc przymusu bezposredniego wobec niego i "...
        > włożyć
        > > jemu alkomat w otwór gębowy",nie powiedział natomiast jak policjant może
        > zmusić
        > > pijanego posła do dmuchania.A to jest najbardziej dla mnie interesujace.
        >
        > Może takiego delikwenta odmawiajacego badania automatycznie uznawać za
        > nawalonego ?? Wzywać lawete, odwozić do izby wytrzeźwień....tak żeby dotkliwie
        > odczuł na własnej kieszeni...Człowiek trzeźwy z reguły nie ma nic do ukrycia...
        > .
        > :-))

Izba wytrzeźwień??? Ależ to było by zacieranie śladów przestępstwa!!!
    • alex-alexander Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:25
      Rychlo w czas
    • bonasforza Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:27
      Jasne.. A sędziowie parkują w Warszawie pod ministerstwem sprawiedliwości, tam,
      gdzie jest zakaz. Kolega pana Dorna - niejaki Ziobro, twierdzi, bo oni muszą
      tam parkować, bo ich życie może być zarożone. Rozumiem, ze ewentualne badanie
      alkomatem nie będzie dotyczyć posłów PIS, bo oni są tacy moralni...
    • timberwolf Skandaliczny populizm 09.12.05, 11:43
      ministra Dorna ;-).

Aby przypodobać się gawiedzi , rzuca na szale bezkarność parlamentarzystów
      i świętych krów z wymiaru sprawiedliwości.
      Do jakiej jeszcze podłości posunie się PIS ? :):):)
      • 2kotunia1 Re: Skandaliczny populizm 09.12.05, 13:53
        oj coś mi się widzi Gościu,że należysz do tych "wyjetych z pod prawa", ze tak
        to Cię ubodło. Kim jesteś?Prokuratorek , czy tatulo Sędziulo?
        • piwosz8 piszemy spod a nie z pod -moher w głowe ciśnie? 09.12.05, 18:20
    • maruda.r Nie jestem pewien 09.12.05, 11:47

Art. 105 Konstytucji
      5. Poseł nie może być zatrzymany lub aresztowany bez zgody Sejmu, z wyjątkiem
      ujęcia go na gorącym uczynku przestępstwa i jeżeli jego zatrzymanie jest
      niezbędne do zapewnienia prawidłowego toku postępowania. O zatrzymaniu
      niezwłocznie powiadamia się Marszałka Sejmu, który może nakazać natychmiastowe
      zwolnienie zatrzymanego.

Mam wątpliwości, gdyż wzmiankowany artykuł dotyczy przestępstwa, a nie
      wykroczenia. Dość trudno jest określić na oko stan zatrzymanego posła i
      stwierdzić jednoznacznie czy ilość alkoholu, jaką spożył, kwalifikuje go jako
      przestępcę czy sprawcę wykroczenia.

• zigzaur Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 11:52
        Nie doceniasz widocznie doświadczenia policjantów. Doświadczenia zdobytego także
        na sobie.
        • maruda.r Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 13:08
          zigzaur napisał:

> Nie doceniasz widocznie doświadczenia policjantów.

Nie doceniam, bo i nie ma podstaw do tego. Zmarnowali na mnie dość sporą ilość
          końcówek do alkomatu, choć byli swięcie przekonani, że piłem.

• nysanin1 Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 13:29
            maruda.r napisał:

> zigzaur napisał:
            >
            > > Nie doceniasz widocznie doświadczenia policjantów.
            >
            > ********************************
            >
            > Nie doceniam, bo i nie ma podstaw do tego. Zmarnowali na mnie dość sporą ilość
            > końcówek do alkomatu, choć byli swięcie przekonani, że piłem.

A czego nie wzieli pod uwage? ze byles na marihuanie?
            >
            • maruda.r Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 14:11
              nysanin1 napisał:

> A czego nie wzieli pod uwage? ze byles na marihuanie?

Nie. Byłem zmęczony i miałem podkrążone oczy.

• nysanin1 Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 14:14
                maruda.r napisał:

> nysanin1 napisał:
                >
                > > A czego nie wzieli pod uwage? ze byles na marihuanie?
                >
                > ***********************************
                >
                > Nie. Byłem zmęczony i miałem podkrążone oczy.

Mnie to wystarczy, wierze ci na slowo.
                >
      • pawel1803 Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 11:52
        I pięknie:

1: dla stwierdzenia, czy to przestępstwo czy tylko wykroczenie niezbędne jest
        badanie - czyli badamy pod przypusem jak nie zechce
        2: na gorącym uczynku jest złapany - ewidentnie
        3: zatrzymanie jest niezbędne dla zapewnienia prawidłowego postępowania - bo
        wytrzeźwieje i dup..a
        4: zawiadamiać marszałka można, czemu nie. Tylko jak to będzie marszałek, to co?

Czyli wszystko zgodnie z konstytucją. I aż dziw że dopiero teraz, nie?
        • maruda.r Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 12:29
          pawel1803 napisał:

> I pięknie:
          >
          > 1: dla stwierdzenia, czy to przestępstwo czy tylko wykroczenie niezbędne jest
          > badanie - czyli badamy pod przypusem jak nie zechce

No i tu jest ta dupa. Poseł może odmówić, bo nie obowiązują go instrukcje
          policji. Zastosowanie przymusu wobec posła będzie policjantów drogo kosztwowało.

• markosciel Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 11:56
        Otóż kierowanie samochodem w stanie nietrzeźwości (czyli powyżej 0,5 promila -
        bo poniżej to wykroczenie) jest przestępstwem z art. 178a kk - a zatem poseł
        (czy też np. sędzia) może być zatrzymany celem ustalenia czy popełnił on
        przestępstwo. Przecież policjant czyjąc alkohol od niego nie jest w stanie
        określić stężenia alkoholu we krwi, a zatem zawsze jest zmuszony podejrzewać, że
        chodzi o przestępstwa. Jeżeli odmówi on dmuchania w alkomat można mu przymusowo
        pobrać krew - które to badanie jest zresztą znacznie bardziej dokładne. Przepisy
        od dawna na to pozwalają - ale inaczej określała to instrukcja postępowania
        policjantów w takich sytuacjach. Zatrzymanie w takiej sytuacji jest zatrzymaniem
        na gorącym uczynku - a więc dopuszczalne - ale należy o tym zawiadomić marszałka
        Sejmu, który może nakazać natychmiastowe zwolnienie. I to tyle.
        • maruda.r Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 12:17
          markosciel napisał:

> Otóż kierowanie samochodem w stanie nietrzeźwości (czyli powyżej 0,5 promila -
          > bo poniżej to wykroczenie) jest przestępstwem z art. 178a kk - a zatem poseł
          > (czy też np. sędzia) może być zatrzymany celem ustalenia czy popełnił on
          > przestępstwo. Przecież policjant czyjąc alkohol od niego nie jest w stanie
          > określić stężenia alkoholu we krwi, a zatem zawsze jest zmuszony podejrzewać, ż
          > e
          > chodzi o przestępstwa. Jeżeli odmówi on dmuchania w alkomat można mu przymusowo
          > pobrać krew - które to badanie jest zresztą znacznie bardziej dokładne.

Podejrzenie w stosunku do immunitetu to stanowczo za mało. Możliwość stosowania
          przymusu musi wynikać ze stuprocentowej pewności (jeszcze przed badaniem), że
          poseł popełnił przestępstwo. Na tym polega immunitet. Inaczej mamy Białoruś.

• chateau Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 12:30
            Rozumiem, że immunitet ma polegać m.in. na tym, że poseł ma prawo odmówić
            dmuchania w alkomat bo mu to zagraża, poniża go albo uniemożliwia wykonywanie
            obowiązków posła?!?
            Zakuwają w dyby, żeby można było sprawdzić trzeźwość? Bez jaj ...

<paranoid mode on>

Montuje się prowokację - zatrzymujemy posła, każemy dmuchać, podkładamy
            jakiś lipny wynik (np. od nigdy nietrzeźwiejącego Stasia zza rogu.)
            Poseł jest sam, a policjantów jest dwóch - ich słowa + wynik alkomatu
            przeciw słowom posła.

<paranoid mode off>

No wybacz - to nie Białoruś, to kabaret.

• maruda.r Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 12:46
              chateau napisał:

> Rozumiem, że immunitet ma polegać m.in. na tym, że poseł ma prawo odmówić
              > dmuchania w alkomat bo mu to zagraża, poniża go albo uniemożliwia wykonywanie
              > obowiązków posła?!?
              > Zakuwają w dyby, żeby można było sprawdzić trzeźwość? Bez jaj ...
              >
              > <paranoid mode on>
              >
              > Montuje się prowokację - zatrzymujemy posła, każemy dmuchać, podkładamy
              > jakiś lipny wynik (np. od nigdy nietrzeźwiejącego Stasia zza rogu.)
              > Poseł jest sam, a policjantów jest dwóch - ich słowa + wynik alkomatu
              > przeciw słowom posła.
              >
              > <paranoid mode off>
              >
              > No wybacz - to nie Białoruś, to kabaret.

Idea immunitetu została skonstruowana, żeby do prowokacji nie dochodziło. Jeżeli
              zacznie mnożyć się wyjątki, to taka możliwość zaistnieje. W przypadku
              zatrzymania posła przed głosowaniem zmienia się bieg historii. A takiej sytuacji
              nie da się odkręcić.

Immunitet dotyczy również korpusu dyplomatycznego innych państw. Tu żadnego
              wyjątku nie ma.

• chateau Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 14:21
                Jestem głęboko poruszony wizją zatrzymywania pijanego posła prowadzącego
                samochód i jadącego na bardzo ważne głosowanie.

Tak, wiem - poseł może być trzeźwy, policjanci podstawieni, mogą oprócz
                żądania dmuchania w alkomat sprawdzać wnikliwie stan ogumienia, wlepić
                mandat za niemanie świateł i upewnić się, czy kontrolka świateł drogowych
                jest w kolorze niebieskim.

Sfrustrowani policjanci zaczną polowania na posłów i przed następnymi wyborami
                zabraknie chętnych.
              • pyzol1 Re: Nie jestem pewien 09.12.05, 18:51
                "W przypadku
                > zatrzymania posła przed głosowaniem zmienia się bieg historii. A takiej
                sytuacj
                > i
                > nie da się odkręcić."

Posla sie zatrzyma, jesli odmowi proby alkomatowej, badz ta wykaze prowadzenie
                samochodu w stanie nietrzezwym. Jezeli takie zatrzymanie zmieni historie, to
                tym lepiej - nie tylko dla samej historii.

Kaska
    • pawel1803 Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 11:48
      racja, ale odnosiłem się do przymusu "dmuchania" (w alkomat oczywiście).
      Jak ktoś przytomnie zauważył, samo włożenie w otwór gębowy końcówki (alkomatu
      oczywiście ;) ) nie załatwia problemu, stąd kwestia krwi. Zresztą o tym
      trzeźwieniu też nie jest tak do końca, bo robi się kilka badań i wykreśla
      profil stężenia alkoholu we krwi, z czego można (biegłym) wyliczyć ile było w
      trakcie zatrzymania - z pewną dokładnością oczywiście, ale w większości
      przypadków wystarczającą...
      • 1nick Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 14:21
        Według procedury robi sie 2 słownie: dwa pomiary w dostępie 15 min . Które z
        reguły nic nie mówią . Natomiast biegły który jak to okresliłeś wykreśla profil
        stęzenia z tych pomiarów to zwykły nieuk albo (...) jescze gorzej. Mialem
        ostatnio okazje konfrontacji z jednym takim. Wszystko zalezy od tego czy
        oskarzony w tym wypadku kierowca powie prawde tzn. czy okresli kiedy spozywal
        alkohol. Natomiast tendencja do spalania- usuwania alkoholu z organizmu jest
        rzecza jak najbardziej osobista, dwóch mężczyzn tego samego wzrostu i podobnej
        wagi może miec calkiem rózne czasy zaróno tendencji wzrostowej (czas naraastania
        )jak rowniej tendencji spadkowej .
        Podstawa dla sadu jest natomiast pomiar analizatorem wydechu (posiadajacym
        aktualne swiadectwo legalizacji badz tez badanie krwii co w przyadku stezen
        0,10-0,25mg/l (bo takie jest w polsce obowiazujaca prawem jednostka a nie promil
        jak to opisuja w telewizji) nie ma znaczenia gdyz błąd w jednym badz drugim
        przypadku wynosi masymalnie 0,03 mg/l. Acha mając na mysli analizator wydechu
        mam na mysli analizatory stacjonarne (dzialajace na podczerwien) jak rowniez
        przenosne (dzialajace na zasadzie czujnika elektrochemicznego). Pozdrawiam.
    • paula.ada Immunitet , no właśnie! 09.12.05, 11:49
      ............... przeciez mieli go znieść !!! Panowie z PiS i PO jednogłośnie w
      kampanii byli za zniesieniem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • pawel1803 Re: Immunitet , no właśnie! 09.12.05, 11:58
        PIS już zmienił zdanie, nie słyszałeś?
      • maruda.r Re: Immunitet , no właśnie! 09.12.05, 12:18
        paula.ada napisała:

> ............... przeciez mieli go znieść !!! Panowie z PiS i PO jednogłośnie w
        > kampanii byli za zniesieniem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Immunitet wynika z zapisów Konstytucji, a do jej zniany jeszcze bardzo daleko.

• ricx Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 11:52
      Immunitet nigdy nie chronił pijaków-posłów za kierownicą - to było nadużycie.
      Poseł krzyknął - policjant wolał się nie narażać i odpuszczał. Pan Dorn
      wyjaśnił nam i KGPolicji właściwą interpretację prawa i chwała mu za to.
      Dziwne jest tylko to, że taką oczywistość musi tłumaczyć minister. Znaczy to
      tylko tyle, że kiepsko u nas ze znajomością prawa. Na tej konferencji zabrakło
      mi wyrażnej deklaracji o dalszym ograniczeniu immunitetu, było natomiast
      stwierdzenie, że nie trzeba zmieniać wspomnianej ustawy.
      ------------------------------------
      Sygnaturka? jeszcze nie znalazłem odpowiedniej
      • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:25
        ricx napisał:

> Immunitet nigdy nie chronił pijaków-posłów za kierownicą - to było nadużycie.
        > Poseł krzyknął - policjant wolał się nie narażać i odpuszczał. Pan Dorn
        > wyjaśnił nam i KGPolicji właściwą interpretację prawa i chwała mu za to.

Pan Dorn nie ma możliwości intepretacji zapisów Konstytucyjnych.

• chateau Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:45
          Odebrałeś wypowiedź Dorna jako interpretację konstytucji?
          Cóż, każdy słyszy co chce, ja usłyszałem zapowiedź, że policjanci
          mają się nie bać pohukiwań zatrzymanych do kontroli parlamentarzystów
          bo są "w prawie" i w razie czego nie zbiorą po tyłkach.
          Inna sprawa, czy będzie to dotyczyło WSZYSTKICH posłów czy tylko
          opozycyjnych ;) Ale to z immunitetem nie ma nic wspólnego.

• maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:51
            chateau napisał:

> Odebrałeś wypowiedź Dorna jako interpretację konstytucji?

Owszem, bo zapis jest konstytucyjny.
            Wypowiedź Dorna:

"Wicepremier pytany, czy nie obawia się zarzutów o to, że łamie immunitet,
            powiedział, że odwołuje się do analizy prawnej i wyroku Trybunału
            Konstytucyjnego, który stwierdza m.in., że "nietykalność parlamentarna, podobnie
            jak immunitet poselski, nie ma gwarantować bezkarności parlamentarzysty w
            przypadku jego zachowania naruszającego porządek prawny"."

Immunitet nie gwarantuje bezkarności, a przeciwdziała zatrzymaniu. Dornowi cos
            sie pomyliło.

• chateau Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:43
              Gdzie w cytowanym przez Ciebie tekście jest mowa o zatrzymaniu i/lub
              o interpretacji Dorna? Bo jeśli Dorn odwołuje się do "analizy prawnej .."
              to interpretuje? No, no ...
              • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 14:12
                chateau napisał:

> Gdzie w cytowanym przez Ciebie tekście jest mowa o zatrzymaniu i/lub
                > o interpretacji Dorna? Bo jeśli Dorn odwołuje się do "analizy prawnej .."
                > to interpretuje? No, no ...

Oczywiście, że interpetuje, bo odwołuje sie do aspektu, którego orzeczenie TK
                nie obejmowało.

• jacek.69 Posłowie lepsi niż wyborcy? A gdzie równość konsty 09.12.05, 11:54
      tucyjna wobec prawa. Szraki od razu na wytrzeźwiałkę, a panisko poseł jedzie
      dalej, najlepiej pod eskortą BORowików.
    • czarek1 Re: zabraknie alkomatow chyba 09.12.05, 12:06
      Bardzo dobrze! Nareszcie! Posel, to nie swieta krowa.
    • ricx Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:08
      Immunitet nigdy nie chronił pijaków-posłów za kierownicą - to było nadużycie.
      Poseł krzyknął - policjant wolał się nie narażać i odpuszczał. Pan Dorn
      wyjaśnił nam i KGPolicji właściwą interpretację prawa i chwała mu za to.
      Dziwne jest tylko to, że taką oczywistość musi tłumaczyć minister. Znaczy to
      tylko tyle, że kiepsko u nas ze znajomością prawa. Na tej konferencji zabrakło
      mi wyrażnej deklaracji o dalszym ograniczeniu immunitetu, było natomiast
      stwierdzenie, że nie trzeba zmieniać wspomnianej ustawy.
      ------------------------------------
      Sygnaturka? jeszcze nie znalazłem odpowiedniej
    • danutacz Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:09
      pochwalam pomysl i oczekuje,by Pan Dorn zrezygnowal z nieslusznie pobieranej
      kwoty za wynajm mieszkania.
      • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:00
        danutacz napisała:

> pochwalam pomysl i oczekuje,by Pan Dorn zrezygnowal z nieslusznie pobieranej
        >
        > kwoty za wynajm mieszkania.

A kto zabroni panu Dornowi uważać, że jest słuszna?

• wjtss Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:44
      wreszcie jakis pozytywny krok nowej wladzy.
      to samo powinno obowiazywac w sprawach niesplaconych kredytow!!!!
    • zorska Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:46
      Pierwszy dobry pomysł tego rządu.
    • kataryna.kataryna Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:49
      Brawo Dorn. Ale pewnie i za to oberwie bo na konferencji prasowej dziennikarze
      zadawali takie pytania jakby Dorn zamach na demokrację robił.
      • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 12:53
        kataryna.kataryna napisała:

> Brawo Dorn. Ale pewnie i za to oberwie bo na konferencji prasowej dziennikarze
        > zadawali takie pytania jakby Dorn zamach na demokrację robił.

Bo robi. Każdy ustrój totalitarny ma swe początki w idei robienia porządków.

• stevexxx Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:07
          Maruda widzę że bardzo żałujesz posłów, którzy zostaną pozbawieni ulubionej
          rozrywki czyli przejażdzek po pijanemu. Oburzenie będzie zapewne ogólnopolskie,
          przecież posłowie do tej pory mieli na to papier, pokazywali i policja mogła im
          skoczyć.
          • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:10
            stevexxx napisał:

> Maruda widzę że bardzo żałujesz posłów, którzy zostaną pozbawieni ulubionej
            > rozrywki czyli przejażdzek po pijanemu.

To zbyt śmiał stwierdzenie. Raczej rozważam sytuację, gdy mundurowi Franek i
            Wacek zaczynają bawić się w Jamesa Bonda.

• nysanin1 Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:32
              maruda.r napisał:

> stevexxx napisał:
              >
              > > Maruda widzę że bardzo żałujesz posłów, którzy zostaną pozbawieni ulubion
              > ej
              > > rozrywki czyli przejażdzek po pijanemu.
              >
              > ***************************************
              >
              > To zbyt śmiał stwierdzenie. Raczej rozważam sytuację, gdy mundurowi Franek i
              > Wacek zaczynają bawić się w Jamesa Bonda.

Tego sie nie obawiaj. Poczekaj jak wpadna na Wassermana za probe zatrzymania
              pojazdu on ich do sadu wezmie za usilowanie pozbawienia zycia.
              >
              • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 14:14
                nysanin1 napisał:

> Tego sie nie obawiaj. Poczekaj jak wpadna na Wassermana za probe zatrzymania
                > pojazdu on ich do sadu wezmie za usilowanie pozbawienia zycia.

Moga też wpaść na swojego przełozonego, czyli Dorna...

• kataryna.kataryna Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:08
          maruda.r napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
          >
          > > Brawo Dorn. Ale pewnie i za to oberwie bo na konferencji prasowej dzienni
          > karze
          > > zadawali takie pytania jakby Dorn zamach na demokrację robił.
          >
          > **************************************
          >
          > Bo robi. Każdy ustrój totalitarny ma swe początki w idei robienia porządków.

Analogicznie, im większy burdel, tym bardziej demokratyczny ustrój.
          • maruda.r Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:12
            kataryna.kataryna napisała:

> Analogicznie, im większy burdel, tym bardziej demokratyczny ustrój.

Nie, wtedy jest anarchia. Demokracja to stan względnej równowagi.

• kataryna.kataryna Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 14:16
              maruda.r napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
              >
              > > Analogicznie, im większy burdel, tym bardziej demokratyczny ustrój.
              >
              > ***************************************
              >
              > Nie, wtedy jest anarchia. Demokracja to stan względnej równowagi.

Taki jak teraz, ze świętymi krowami i całymi zastępami nietykalnych?
    • wierzba_b Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:03
      I bardzo dobrze.
    • keramd Re: wreszcie zapanuje normalność w Polsce 09.12.05, 13:03
      jestem pełen uznania dla działania ministra
    • etykieta_zastepcza Re: Jak można uzyc przymusu do dmuchania w alkoma 09.12.05, 13:10
      mozna zmusić do poddania się badaniu krwi
    • tenlis Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:30
      I w końcu zabrali się za pijanych polityków. Było mnóstwo wypadków z udziałem
      pijanych parlamentarzystów, któzy ustalaja nasze prawo ale go nie przestrzegają.
      Najwyższa pora z tym skończyć... Ale kiedy obniżą im płace!
    • durante Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:39
      Oczywiscie pomysl jest dobry, ale tak naprawde to tylko tani chwyt marketingowy.
      W koncu ilu jest tych ludzi z immunitetem? 5000? 10000? A Polakow jest ponad 25
      miliony.

Niech zrobia cos dla tych 25 milionow ;)

• 2kotunia1 Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:47
      no nie ja się chyba zabiję.Ludwiku! Choć niech Cię uściskam.Mam tylko jedno
      pytanie: czy znowu nie wyrosną nam kolejne święte krowy?, np: PIS i spoległe?
      Jeżeli tak nie bedzie, to odszczekam wszystkie złośliwości pod twoim adresem.
      (Po cichu liczę,że jednak nie będę szczekał- ale sie zgadzam)
      • symbolique Re: Immunitet nie będzie chronił przed alkotestem 09.12.05, 13:51
        dobra decyzja - pochwalam.
        ale takie okreslenia mnie rozbrajają "instytucjonalny autorytet władzy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka