Dodaj do ulubionych

Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irkucku

17.12.05, 21:29
Jestem zdumiony, że Air France nie używa 100% Airbusów. Odziedziczyli tego
Boeinga po KLM?
Obserwuj wątek
    • ansb Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 17.12.05, 22:37
      a czemu po kalemie?
      • adas313 Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 18.12.05, 00:13
        Parę miesięcy temu miała miejsce fuzja - chyba wyszło na to że AF kupiło KLM.
    • bella24 Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 17.12.05, 22:42
      dla twojej informacji, Air France i inne europejskie linie regularnie kupuja
      Boeingi - get a clue !!!
      • subcomm Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 17.12.05, 23:59
        "Get a clue!" nie ma co powiało wielkim światem...
    • xibi ciekawe co bedzie dla nich wieksza trauma? 17.12.05, 23:04
      Lądowanie czy noc w syberyjskim hotelu? :P
    • eva15 gdzie neokonsy dziwiące się - w Irkucku są hotele? 17.12.05, 23:58
    • nocnylot Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 18.12.05, 00:42
      Nie po KLM, Air France jak prawie kazda duza kompania ma zdywersyfikowana
      flote. Tak samo jest chociazby w Lufthansie i British Airways.
      nl
      • koloritan Boeingi sa doskonale !!! 18.12.05, 07:06
      • koloritan Boeingi sa doskonale i nigdy nie spadaja 18.12.05, 07:12
        ten samolot musieli zestrzelic Ruscy, bo boeingi sa niezawodne.
        Chociaz tak naprawde to Amerykanie musieli go zestrzelic, bo
        Ruscy napewno nie maja sprawnego systemu przeciwlotniczego.
        Jednym slowem samolot sam chcial popelnic samobojstwo w protescie
        przeciwko braku hotelu u Ruskich.
    • polski_francuz Najlepszy 18.12.05, 10:34
      dowod sojuszu francusko-rosyjskiego.

• giora Dobra informacja nie zaszkodzi. 18.12.05, 15:41

Air France przed polaczeniem sie z KLM zabsorbowalo kilka mniejszych lini
      lotniczych no i oczywiscie Air Inter.Te linie posiadaly Boeingi i DC ale
      Air-France pozbyl sie wsystkich Boeingow zatrzymujac tylko B747.
      Boeing 777 ktory ladowal awaryjnie w Rosji nalezy do grupy samolotow
      niedawno zakupionych, jakies cztery lata temu.Te samoloty maja dwa motory
      i charakterystyki prawie identyczne czteromotorowych A-340.Air France ktory
      nie ma obowiazku na kupno Airbusow wolal B-777 ktore spalaja mniej paliwa i sa
      tansze od Airbusow.Duza wada B-777 jest niemozliwosc bezposrednich lotow
      transoceanicznych , ale linie lotnicze majace w swej flocie A-340 i B777
      dopasowuja odpowiednie samoloty do odpowiedniej trasy.Nie nalezy pisac glupstw
      o niebespietrzenstwie Airbusow lub Boeingow przy tej samej obsludze obydwie
      firmy fabrykuja tak samo pewne maszyny.Wyzszosc Airbusow polega na bardzo
      standartyzowanej produkcji wiekszosc czesci zamiannych jest wspolna dla dla
      A-318 i dla A-340.
      • kantyjan Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 18.12.05, 18:00
        Dodam jeszcze, że awaria silnika nic nie świadczy o przewagach Boeinga lub
        Airbusa bo żadna z tych firm nie robi silników. Silniki do dużych pasażerskich
        odrzutowców robią tylko trzy firmy: General Electric, Pratt & Whitney oraz
        Rolls-Royce (do 777 zresztą wszystkie trzy). Sprawdziłem w internecie, że Air
        France zamówiło Boeingi 777-200ER z silnikami GE90-94B (jak widać ze skrótu
        General Electric).
      • kantyjan Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 18.12.05, 18:22
        giora napisała:

> Duza wada B-777 jest niemozliwosc bezposrednich lotow
        > transoceanicznych
        >

Masz nieaktualne informacje. Boeing 777-200 ma nie tylko certyfikat ETOPS-120
        (120 minut lotu do najbliższego lotniska), który pozwala latać nad Atlantykiem,
        ale nawet ETOPS-180, przez co można nim latać przez Pacyfik. Inaczej po co
        miałaby istnieć wersja ER z zasięgiem 17.000 km?
        • giora Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 18.12.05, 23:26

Samolot moze miec zasieg 17 000 km ale posiadajac dwa motory obowiazuje
          go norma ktora ty nazywasz ETOPS czyli zawsze musi sie znajdowac o 120 min
          lotu na 1 motorze od lotniska to jest latwe na trasie Seoul -Paryz ale
          trudniejsze na niektorych trasach nad Atlantykiem lub Pacyfikiem.
          Bledem w moim poscie byla cena A-340 otoz ten samolot ma taka sama cene
          jak odpowiedni Boeing 777.Ale A 340 wyposazony w cztery motory CFM 56 jest
          duzo tansze w obsludze i wymianie silnikow.Na identycznej drodze Airbus uzywa
          okolo 7% wiecej paliwa to znaczy ze wydluzenie drogi o 7% wyrownywuje zuzycie
          paliwa w dwoch samolotach.Dodam ze moje wiadomosci moga byc mylne gdyz nigdy
          nie prowadzilem samolotu pasazerskiego majac tylko licencje sportowa.
          • kantyjan Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 19.12.05, 07:13
            >> Samolot moze miec zasieg 17 000 km ale posiadajac dwa motory obowiazuje
            go norma ktora ty nazywasz ETOPS czyli zawsze musi sie znajdowac o 120 min
            lotu na 1 motorze od lotniska to jest latwe na trasie Seoul -Paryz ale
            trudniejsze na niektorych trasach nad Atlantykiem lub Pacyfikiem.<<

Ja nie pilotuję żadnych samolotów. Umiem za to używać Googla. Stwórz sobie sam
            mapke ETOPS-120 lub ETOPS-180 (Boeing 777 ma oba certyfikaty) za pomocą tego
            narzędzia: gc.kls2.com/ a zobaczysz, że nie ma kłopotu z lotem przez
            Atlantyk przy obu a Pacyfik przy drugim.

Zresztą Boeing lobbuje o ETOPS-240 (cztery godziny lotu do najbliższego
            lotniska): www.avweb.com/news/safety/183011-1.html
            Na razie FAA zgodziła się przejściowo na 207 minut. Airbus jest co ciekawe przeciw.

Tu jest artykuł samego Boeinga na temat wymogów certyfikatów ETOPS w kwestii
            konserwacji i przygotowania do lotu samolotów.
            • kantyjan Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 19.12.05, 07:22
              Sam napisałem:

> Tu jest artykuł samego Boeinga na temat wymogów certyfikatów ETOPS w kwestii
              > konserwacji i przygotowania do lotu samolotów.

Ooops. Nie dodałem linku. Poprawiam się:
              www.boeing.com/commercial/aeromagazine/aero_07/etops.html
      • felusiak1 Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 18.12.05, 18:22
        giora napisała:
        > Duza wada B-777 jest niemozliwosc bezposrednich lotow transoceanicznych
        =====================================
        Naprawde nie moga latac nad oceanami? To jak dolatuja z Nowego Jorku do Paryza
        albo do Londynu?
      • chilijczyk Re: Dobra informacja nie zaszkodzi. 18.12.05, 19:16
        giora napisała:
        > Air-France pozbyl sie wsystkich Boeingow zatrzymujac tylko B747.
        Duza wada B-777 jest niemozliwosc bezposrednich lotow
        > transoceanicznych , ale linie lotnicze majace w swej flocie A-340 i B777
        > dopasowuja odpowiednie samoloty do odpowiedniej trasy.Nie nalezy pisac glupstw

Glupstwa to Ty chlopie piszesz. I to koszmarne. Air France posiada boeingi 737,
        747 i 777. I tymi 777 wykonuje m.in. bezposrednie rejsy z Paryza do Santiago de
        Chile.
        • giora Chilijczyk dobre wychowanie nie zaszkodzi. 18.12.05, 22:23

Podalem na forum wiadomosci obiektywne po kilku postach ktore mi sie wydawaly
          bledne.Zanotowalem ze moje zdanie o " bezposrednich lotach transoceanicznych
          B-777" bylo uwazane jako mylne co sie zdarza w dyskusjach.Ale ty odrozniles od
          innych przez jezyk ktory ja nazywam ordynarnym.Nie bardzo sobie na to
          zasluzylem.
          1)Ja ciagle uwazam moje zdanie za sluszne gdyz np. przelot besposredni Paryz
          New-York to znaczy droga A-340 lub B-747 jest nie mozliwy gdyz certyfikacja
          wymaga aby samolot nigdy nie znajdowal sie o 120 minut lotu na jednym motorze
          od lotniska ( lub 160 minut bez zadnych zaburzen) co wymaga przelotu kolo
          Islandii tracac wiecej paliwa niz zaoszczedzi samolot.Przypominam ze rewizje
          samolotu licza sie w kilometrach.Oczywiscie jesli linie lotnicze nie maja
          innego wyjscia to uzywaja samolotow jakie maja do dyspozycji ale to nie jest
          oplacalne.Jest rzecza ciekawa ze przed 1990 (jesli sie nie myle) dwumotorowy
          samolot nie mial wogole prawa przelotu nad atlantykiem i ze to prawo wywalczyl
          Airbus dla swojej serii 300 sprzedawanej amerykanskim liniom lotniczym.
          2)Pierwsze B 777 zakupila Air-France conajmniej piec lat temu bo latalem
          tym samolotem z Roissy do Miami.W tym roku dokupiono pare samolotow.
          3)Jesli Air-France posiada jeszcze B737 to chyma na lisingu ale to jest
          watpliwe.W kazdym razie nie bylo zakupow tego rodzaju maszyn od czasu
          serji A320 i normalnie Air France nie uzywa samolotow majacych ponad 15 lat
          po za B747.
          4)W liscie silnikow zapomniano SNECMA ktorej seria CFM-56 wyposaza ponad
          2000 samolotow pasazerskich w tym wzystkie serie B737 albo sama albo w kola-
          boracji z GE.Przypominam ze wybor silnika nie zalezy od fabrykanta samolotow
          ale od klienta wiec nie wzsystkie Airbus maja motory SNECMA lub SNECMA-RE.
          PS . Bzdury w rodzaju Boeing jest lepszy, Airbus nie moze ladowac na wyspach
          nie powinny juz bawic nikogo.
          • chilijczyk Re: Chilijczyk dobre wychowanie nie zaszkodzi. 18.12.05, 23:17
            Co jest ordynarnego w stwierdzeniu ze piszesz glupoty? Jak mialem to nazwac?
            Mijaniem sie z prawda???? Zreszta smiem zauwazyc, ze ja tylko zacytowalem
            samego Ciebie... To Ty jako pierwszy stwierdziles, ze nie nalezy pisac
            glupot... A co do dobrego wychowania... Dla mnie przykladem dobrego wychowania
            jest np. umiejetnosc przyznania sie do bledow (ktore popelniamy wszyscy). A Ty,
            widze, brniesz dalej.

Ad 1. B777 lataja na dlugich miedzykontynentalnych, transoceanicznych trasach a
            Ty nadal twierdzisz ze mialas racje piszac ze takich nie wykonuja... Bez
            komentarza. W barwach AF obsluguja m.in wiele tras do Ameryki Poludniowej i
            zapewniam Cie, ze lecac tam nie "zahaczaja " o Islandie. Kilka miesiecy temu
            zreszta 777 lecacemu z Paryza do Rio wysiadl w polowie trasy silnik. I
            dolecieli calo na jednym do Fortalezy. I tak nawiasem mowiac Air France nie
            ma "kilku" 777. Ma ich obecnie 35, czyli wiecej niz A340.

Ad 3. Moze wiesz wiecej niz sam Air France. W kazdym badz razie na ich stronie
            internetowej nie trudno jest znalezc stan ich floty na dzien 30 wrzesnia tego
            roku. I jak byk widnieje tam informacja o 13. Boeingach 737-500...

Ad 4. Znowu sie mijasz z prawda. Spora manipulacja jest pisanie ze CFM-56 jest
            seria silnikow Snecmy produkowana czasami we wspolpracy z GE. CFM International
            jest samodzielnym producentem silnikow, nalezacym w rownych czesciach do Snecmy
            i GE. I w przypadku Air France wszystkie airbusy poza A330 lataja z silnikami
            CFM. A330 maja u nich silniki GE.

Ad PS. Akurat tu masz racje...
            • giora Re: Chilijczyk dobre wychowanie nie zaszkodzi. 19.12.05, 00:08
              chilijczyk napisał:

> Co jest ordynarnego w stwierdzeniu ze piszesz glupoty? Jak mialem to nazwac?
              > Mijaniem sie z prawda???? Zreszta smiem zauwazyc, ze ja tylko zacytowalem
              > samego Ciebie... To Ty jako pierwszy stwierdziles, ze nie nalezy pisac
              > glupot... A co do dobrego wychowania... Dla mnie przykladem dobrego
              wychowania
              > jest np. umiejetnosc przyznania sie do bledow (ktore popelniamy wszyscy). A
              Ty,
              >
              > widze, brniesz dalej.
              >
              > Ad 1. B777 lataja na dlugich miedzykontynentalnych, transoceanicznych trasach
              a
              >
              > Ty nadal twierdzisz ze mialas racje piszac ze takich nie wykonuja... Bez
              > komentarza. W barwach AF obsluguja m.in wiele tras do Ameryki Poludniowej i
              > zapewniam Cie, ze lecac tam nie "zahaczaja " o Islandie. Kilka miesiecy temu
              > zreszta 777 lecacemu z Paryza do Rio wysiadl w polowie trasy silnik. I
              > dolecieli calo na jednym do Fortalezy. I tak nawiasem mowiac Air France nie
              > ma "kilku" 777. Ma ich obecnie 35, czyli wiecej niz A340.
              >
              > Ad 3. Moze wiesz wiecej niz sam Air France. W kazdym badz razie na ich
              stronie
              > internetowej nie trudno jest znalezc stan ich floty na dzien 30 wrzesnia tego
              > roku. I jak byk widnieje tam informacja o 13. Boeingach 737-500...
              >
              > Ad 4. Znowu sie mijasz z prawda. Spora manipulacja jest pisanie ze CFM-56
              jest
              > seria silnikow Snecmy produkowana czasami we wspolpracy z GE. CFM
              International
              >
              > jest samodzielnym producentem silnikow, nalezacym w rownych czesciach do
              Snecmy
              >
              > i GE. I w przypadku Air France wszystkie airbusy poza A330 lataja z silnikami
              > CFM. A330 maja u nich silniki GE.
              >
              > Ad PS. Akurat tu masz racje...
              >
              >
              1bis)Nigdy nie pisalem ze B777 nie moze przeleciec 18 000 km bez ladowanie
              ale ze nie moze tego zrobic najkrotsza droga z jednego punktu na drugi mam
              slabe wiadomosci z geografii ale normalnie lecac do Rio nie przelatuje sie
              kolo Islandii .Ty czytasz to co nie jest napisane ,nigdzie nie widze
              oswiadczenia ze Air-France ma kilka B777 ale ze dokupilo w tym roku kilka
              maszyn tego typu co zreszta nie ma nic do rzeczy.
              3bis)Latam czesto Air France i nigdy nie widzialem B737,mam przed oczami
              spis samolotow Air-France ze schematami ale nic tu nie ma o B737 ale to tez nie
              jest takie wazne.
              3bis)Ja swiecie myslalem ze SNECMA jest firma francuska i ze w niektorych
              wypadkach wspoldziala z GE tak przynajmniej zrozumialem z opisow na Internecie.
              Kogo chce w ten sposob manipulowac? W jakim celu ?

PS.Dobranoc bo u mnie przeszla polnoc i przyrzekam sobie nigdy nie pisac na FS.
              • chilijczyk Re: Chilijczyk dobre wychowanie nie zaszkodzi. 19.12.05, 01:09
                giora napisała:

1bis)Nigdy nie pisalem ze B777 nie moze przeleciec 18 000 km bez ladowanie

Ale napisales: "Duza wada B-777 jest niemozliwosc bezposrednich lotow
                transoceanicznych" co jest bzdura.

ale ze nie moze tego zrobic najkrotsza droga z jednego punktu na drugi

Zaden samolot nie lata najkrotsza droga. 777 ma aktualnie tymczasowy ETOPS-207
                (wydane przez FAA powiekszenie ETOPS-180 o 15 proc), co operacyjnie niezbyt juz
                go rozni od czterosilnikowcow, ktorye obowiazuje limit 240 minutowy.

> 3bis)Latam czesto Air France i nigdy nie widzialem B737,mam przed oczami
                > spis samolotow Air-France ze schematami ale nic tu nie ma o B737 ale to tez
                nie jest takie wazne.

Klopoty z szukaniem? Zapewniam Cie, ta informacja wcale nie jest tajna:
                tinyurl.com/9nzlm

> 3bis)Ja swiecie myslalem ze SNECMA jest firma francuska i ze w niektorych
                > wypadkach wspoldziala z GE tak przynajmniej zrozumialem z opisow na
                Internecie. Kogo chce w ten sposob manipulowac? W jakim celu ?

Tego nie wiem. I nie rozumiem dlaczego robisz to nadal. Napisales, cytuje:
                " na liscie silnikow zapomniano SNECMA ktorej seria CFM-56 wyposaza ponad
                2000 samolotow pasazerskich w tym wzystkie serie B737 albo sama albo w kola-
                boracji z GE."

Po pierwsze CFM-56 nie jest seria Snecmy, lesz innej firmy - CFM International.
                Wiec Snecma nie moze nikogo wyposazac w silniki tego typu. Ani sama, ani we
                wspolpracy z GE. CFM International jest firma, ktora nalezy w 50 proc. do
                Snecmy i w 50 proc. do GE. Ale jest niezalezna firma.
              • kantyjan Re: Chilijczyk dobre wychowanie nie zaszkodzi. 19.12.05, 07:31
                giora napisała:

> PS.Dobranoc bo u mnie przeszla polnoc i przyrzekam sobie nigdy nie pisac na FS.

Pisz dla odmiany z sensem, a wszystko będzie dobrze.
          • kantyjan Re: Chilijczyk dobre wychowanie nie zaszkodzi. 19.12.05, 07:18
            giora napisała:

> 1)Ja ciagle uwazam moje zdanie za sluszne gdyz np. przelot besposredni Paryz
            >
            > New-York to znaczy droga A-340 lub B-747 jest nie mozliwy gdyz certyfikacja
            > wymaga aby samolot nigdy nie znajdowal sie o 120 minut lotu na jednym motorze
            > od lotniska ( lub 160 minut bez zadnych zaburzen) co wymaga przelotu kolo
            > Islandii tracac wiecej paliwa niz zaoszczedzi samolot.

Boeing 777 ma ETOPS-180 (a nawet nowy ETOPS-207) i może lecieć przez Atlantyk na
            wprost (tzn po wielkim kole). Zobacz sobie sam za pomocą tego narzędzia
            sieciowego:
            gc.kls2.com/
            Nawiasem mówiąc wielkie koło z Warszawy do Nowego Jorku czy Chicago i tak wypada
            na północ od Islandii, więc piszesz bzdury że 747 lata przez Atlantyk inaczej
            niż 777. Kup sobie globus a zrozumiesz dlaczego tak jest.

• giora Czy Boeing wie 19.12.05, 15:27

Oto wyjatek z
              www.geocities.com/khlim_my/asB777vsA340issues.htm#Boeing
              The range for particular and if they use B777 they have to consider
              whether there are suitable airports in the even of diversion for ETOPs
              requirements.
              Jak z tego wynika Boeing nie wie ze trasa jego samolotu jest niczym
              nieograniczona.
              Gdyby nie tak pewne wypowiedzi dal bym juz dawno spokoj ale tym razem
              z Bogiem.
              • kantyjan Re: Czy Boeing wie 20.12.05, 09:40
                >Oto wyjatek z
                > www.geocities.com/khlim_my/asB777vsA340issues.htm#Boeing

Niestety "Sorry, the page you requested was not found."

Tak więc nie bardzo mnie przekonałeś, że ETOPS-180 jest czymś innym niż się
                wydaje. jest to certyfikat na latanie w zasięgu 180 minut od najbliższego
                lotniska na, którym da się wylądować. Wszystkie trasy przez Północny Atlantyk
                prowadzą niedalego Islandii więc chyba nie sugerujesz, że Reykiavik nie ma
                lotniska na którym nie może wylądować 777. Leciałem 20 razy przez Atlantyk
                róznymi samolotami, w dodatku w przeciwieństwie do Ciebie wiem co to jest
                wielkie koło i dlaczego droga po nuim jest najkrótsza.

Jeszcze raz: ja nigdzie nie twierdzę, że Airbus ileśtam jest gorszy od 777. Po
                prostu Ty napisałeś bzdurę, że 777 nie lata przez Atlantyk, a teraz stajesz na
                głowie, żeby się jakoś wykręcić bez przyznania się do błędu.

Sprawdziłem szybko w rozkładzie lotów BA
                (www.britishairways.com/travel/pdf/public/en_gb) dokąd lataja ich 777. Z
                Londynu latają (wszystkie poniższe loty non-stop!) między innymi na Antiguę,
                Barbados, Bermudy, do Chicago, Bostonu, Dallas, Denver, Detroit, Filadelfii,
                Houston, Montrealu, Nowegp Jorku, Orlando, Tampy, Toronto i Waszyngtonu. Trochę
                to dziwne jak na samolot, który nie może latać przez Atlantyk.
                • kantyjan Re: Czy Boeing wie 20.12.05, 10:04
                  Dodam jeszcze, że według rozkładu lotów UA
                  (www.uatimetable.com/United.pdf?linkTitle=Worldwide+timetable+PDF)
                  Boeingi 777 lataja na Hawaje (Honolulu) z obu brzegów Pacyfiku (San Francisco
                  oraz Tokio). Tam nie ma żadnych wysp po drodze (szczególnie w stronę Kalifornii)
                  a lot trwa 5 godzin (wiem bo leciałem, chociaż nie 777).

Ale to pewnie tylko kłamliwa propaganda Boeinga?

• verey Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 18.12.05, 18:39
      A co to jest ministerstwo do spraw nadzwyczajnych?
      • kantyjan Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 18.12.05, 18:53
        verey napisał:

> A co to jest ministerstwo do spraw nadzwyczajnych?

Jeśli znasz rosyjski to tu jest jego oficjalna strona:
        www.mchs.gov.ru/
        Jeśli znasz angielski to tu jest hasło o nim z Wikipedii:
        en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Extraordinary_Situations_(Russian_Federation)
        Jeśli nie znasz żadnego języka to powiemn krótko: takie ministerstwo w Rosji,
        które zajmuje się... nadzwyczajnymi sytuacjami (klęski żywiołowe, katastrofy,
        terroryzm).
        • adolf16_bratevy15 B-777 ma mozliwosc przeleciec ocean nawet 18.12.05, 20:16
          NA JEDNYM SILNIKU !!!!!!

Co sie juz zdazylo zreszta z LA do Tokio .
          Taka zdolnosc musi posiadac zeby dostac certifikat
          B-777 jest najlepszy w swoje klasie -tanszy w eksploatacji i zuzyciu paliwa
          a dotego wlasnie niedawno AirFranca zakupil w marcu tego roku kilka patrz:
          justplanes.com/
          • gloubiboulgomm Re: B-777 ma mozliwosc przeleciec ocean nawet 18.12.05, 20:23
            adolf16_bratevy15 napisała:

> NA JEDNYM SILNIKU !!!!!!
            >
            > Co sie juz zdazylo zreszta z LA do Tokio .
            > Taka zdolnosc musi posiadac zeby dostac certifikat
            > B-777 jest najlepszy w swoje klasie -tanszy w eksploatacji i zuzyciu paliwa
            > a dotego wlasnie niedawno AirFranca zakupil w marcu tego roku kilka patrz:
            > justplanes.com/

Co panu pozwala na napisanie ze "jest najlepszy w swojej klasie" i ze "Erfrans
            kupil kilka egzemplarzy"? Jakie jest powiazanie tych 2-ch zdan?
            Czy 3-a mozliwosc: "lotniska na wyspach atlantyckich nie przydaja sie do
            ladowania erbusôw (co mozna poddac do dyskusji) i dlatego erfrans kupuje Bee777?

Czy to, co napisalem zrozumial pan czy nie?
    • xs550 Re: Awaryjne lądowanie francuskiego Boeinga w Irk 19.12.05, 07:52
      Swoj wyladowal u swojego...
    • lortea Francuzi w irkuckim hotelu, to dopiero będzie 19.12.05, 15:29
      trauma, której nie zapomną do końca swoich dni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka