Dodaj do ulubionych

Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzechy

• andybul Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 12:51
      Po co ogladac sie na USA? Moze blizej na Czechy?! Tam bez wiekszych problemow
      mozna dostac pozwolenie na bron ostra ! Najbardziej liberalne prawo w Europie!
      Jakos nie slytchac o tragediach ktorymi nas strasza! W Polsce bron moga miec
      bandyci ( bez zezwolenia) i parlamentarzysci ktorzy dostaja bez trudnosci!
      Normalny czlowiek jak go nie pobija kilka razy tak ze wyladuje w szpitalu, nie
      zdemoluja mieszkania i nie zgwalca zony nie ma co marzyc ze uznaja go za
      zagrozonego!Chodzi o bron ktora nie zabija i znowu strach w Gazecie?
      Andrzej
    • r0b0l pomysł godny paranoików i tchórzy 21.12.05, 13:06
      najwyraźniej ktoś - chyba pomysłodawcy - mają nierówno pod sufitem...
      1. każdy bandzior licząc się z uzbrojoną potencjalnie ofiarą i ryzykiem najpierw strzeli, potem sobie weźmie co chce
      2. każdy obywatel wieczorem ze strachu będzie strzelał do każdego podejrzanego: po ciemku wszystkie koty są czarne ;-)
      3. żeby być lepszym od bandziora trzeba będzie ostro ćwiczyć i mieć większą giwerę.
      W ramach tego wyścigu od razu kupię kałacha albo coś grubszego. I zamiast na bezstresowy spacer do parku będę szedł jak na poligon w kamizelce, z automatem i na wszelki wypadek z wiąchą granatów. Dla żony damski rozmiar: Uzi, dzieciakom do szkoły szotgany
      A wszystko po katolicku i z ewangelią na ustach.
      4. A policja???
      przecież nie będzie potrzebna, można pozwalniać bo to wszystko ubecy i potomkowie stalinowców.
      PARANOJA w wydaniu PARANOIKÓW

• uu1 Re: pomysł godny paranoików i tchórzy 21.12.05, 13:13
        Obawiam się, ze jest to początek większej akcji. Przestraszone społeczeństwo
        zgodzi się na czasowe zawieszenie niektórych (większości) swobód obywatelskich.
        A, że prowizorki trwają najdłużej, policyjne państwo stanie się faktem.
        • koloratura1 Re: pomysł godny paranoików i tchórzy 21.12.05, 16:26
          Obawiam się, Uu1, że o to właśnie chodzi...
      • abhaod paranoik o paranoikach 21.12.05, 13:29
        oprocz policjantow sa ludzie umyslowo chorzy, ktorzy najczesciej, sa w wyniku
        sytuacji spolecznych chorzy psychicznie; przed nimi chce miec mozliwosc obrony,
        nie zmienia to faktu, ze nawet tego typu bron jest niebezpieczna dla ZYCIA I ZDROWIA
        • r0b0l Re: paranoik o paranoikach 21.12.05, 14:00
          chorzy na głowe w większym lub mniejszym stopniu dostosowują się do warunków społecznych.
          Kontrola sprzedaży i posiadania narzędzi mordu albo tylko krzywdy musiała by być rozbudowana do absurdu, każdy zresztą zdrowy człowiek w warunkach stresu może zachować się paranoidalnie. Dojdzie do przegięć w stylu amerykańskim:
          System prawny i społeczny pójdzie w łeb, zacznie się anarchia.
          Jeżeli do tego dojdzie to:
          jak podpite małolaty zbliżą się ponownie do mojego samochodu z zamiarem ponownego rozbicia lusterka wartego 50 złotych to wygarnę w obronie swojego mienia.
          Będzie kilka trupów bo w wojsku mnie nauczyli: jak już strzelać to w głowę

A w tramwaju potraktuję paralizatorem kogo się da bo ten tłok uznam za zagrożenie
          Ciekawi mnie jak będa wyglądały zabawy kiboli z policją: z obu stron broń gładkolufowa i kule gumowe ?
          A zabawa w wiejskiej remizie: zamiast sztachet i łańcuchów broń miotająca?

No i co z nachlanym mężem wracającym nad ranem? Czy żona wściekła nie potraktuje go jakimś elektrowstrząsem tudzież garścią śrutu?
          Może od razu ustalić kryteria: dla cywili kaliber do 7,65, dla policji większy. Przy wyścigu technologii i pomysłów obecnie można zabić bez problemu z pukawki pneumatycznej 4,5

• radek_sim Re: Głupoty gadasz. 21.12.05, 14:08
        Głupoty gadasz. To znaczy że każdy bandzior może sobie brać co chce?
        No to niech spróbuje u mnie w domu, za stodołą ostało się jeszcze trochę
        miejsca.
        • r0b0l Re: Głupoty gadasz. 21.12.05, 14:21
          jestem zwolennikiem pogonienia wszelkiego złodziejstwa . Ale to będzie walka ze skutkiem, nie przyczyną.
          Po zmianie przepisów bandzior nie bedzie próbował na prymitywa, dostaniesz kulkę albo co innego bez hałasu z 300 metrów i nie poradzisz.
          Chodzi mi o to że od czegoś jest policja i inne służby, propozycja broni w każdym polskim domu trąca anarchią. Podobno ma być silne i sprawne państwo, nie mam zamiaru wszędzie poruszać się z kilogramem albo więcej złomu za pazuchą tylko dlatego że państwo ma swoje obowiązki wobec obywateli gdzieś. Płacę ciężkie podatki i niech organa porządkowe powołane przez państwo pilnują mnie i mojej rodziny. Miejsce za stodołą u Ciebie to nie cmentarz dla bandziorów a Ty nie chcesz chyba zostać zabójcą tylko dlatego że prawo pozwala
        • koloratura1 Re: Głupoty gadasz. 21.12.05, 16:29
          radek_sim napisał:

> Głupoty gadasz. To znaczy że każdy bandzior może sobie brać co chce?
          > No to niech spróbuje u mnie w domu, za stodołą ostało się jeszcze trochę
          > miejsca.

W 21-szym wieku Ty wciąż jeszcze chodzisz za stodołę?!
    • grali1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 13:17
      Pewnie znów jacyś decydenci mają interes w tej zmianie, a już zupełnie
      podejrzani to urzędnicy (szybko załatwią zezwolenia swoim krewnym królika).
      W żadnym wypadku nie wolno dopuścić w naszym kraju powszechności posiadania
      broni ponieważ:
      1)jeśli się ktoś czuje zagrożony na terenie swojej posesji to może występować o
      pozwolenie na broń w dotychczasowym trybie (jeśli to będzie broń ostra i ją
      użyje zabijając bandziora, to i bardzo dobrze - jednego SQ-syna mniej)
      2) poszerzając repertuar broni i jej dostępność będzie więcej wypadków i więcej
      jej kradzieży przez przestępców
      3) i co najważniejsze - broń zawsze prędzej użyje bandzior ponieważ jest
      bardziej bezwzględny niż napadnięty
    • grali1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 13:18
      Pewnie znów jacyś decydenci mają interes w tej zmianie, a już zupełnie
      podejrzani to urzędnicy (szybko załatwią zezwolenia swoim krewnym królika).
      W żadnym wypadku nie wolno dopuścić w naszym kraju powszechności posiadania
      broni ponieważ:
      1)jeśli się ktoś czuje zagrożony na terenie swojej posesji to może występować o
      pozwolenie na broń w dotychczasowym trybie (jeśli to będzie broń ostra i ją
      użyje zabijając bandziora, to i bardzo dobrze - jednego SQ-syna mniej)
      2) poszerzając repertuar broni i jej dostępność będzie więcej wypadków i więcej
      jej kradzieży przez przestępców
      3) i co najważniejsze - broń zawsze prędzej użyje bandzior ponieważ jest
      bardziej bezwzględny niż napadnięty
      4) w efekcie będzie więcej zagrożeń i szkody niż obecnie
    • zbyszko045 Re: broń pod strzechy 21.12.05, 13:38
      obecnie broń oficialnie maja osoby ze świecznika oraz policja i
      wojsko.Rozszeżenie posiadania broni na inne osoby jest sluszne.Nieoficjalnie
      bron posiadaja różne osoby które tego chca a nie maja układów żeby oficialnie
      dostać pozwolenie.Najwięcej broni jest w środowiskach przestepczych.Normalny
      obywatel nie ma żadnej mozliwości obrony a policja nie zapewnia bezpieczeństwa
      przed przestępczościa.Najlepiej policja spisuje sie w ściganiu kierowców za
      prędkość oraz przechodniów za przejście w niedozwolonum miejscu - niezaleznie
      od tego czy jest zagrożenie rzeczywiste gdyż zazwyczaj chodzi o potencjalne
      zagrozenie.Jak jest zagrożenie przed przestępcami to policja tego nie widzi.
    • polar5 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 13:42
      Boże uchroń nas przed nadchodzącym prezydentem!
      • koloratura1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 16:32
        polar5 napisał:

> Boże uchroń nas przed nadchodzącym prezydentem!

Za późno!
    • kropek_oxford Uuuuuu....To juz sprawdzone: przy probie obrony 21.12.05, 13:44
      tymi zabawkami bandzior siega po giwere...Bedzie WIECEJ OFIAR :)))
    • polar5 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 13:45
      Dać wszystkim kałasznikowy, niech się pozabijają w obronie własnej. Może ktoś
      się podejmie w obronie własnej wystrzelać oszołomów z PiSu.
      • uu1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 13:55
        Czy można zgwałcić prostytukę? Tak ale tylko w samoobronie.
      • koloratura1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 16:34
        polar5 napisał:

> Dać wszystkim kałasznikowy, niech się pozabijają w obronie własnej. Może ktoś
        > się podejmie w obronie własnej wystrzelać oszołomów z PiSu.

Nie cierpię PiSiów, ale nie zgadzam się, żeby do nich strzelać jak do kaczek!
    • palestrina2005 Żadna rewolucja... I tak można kupić... 21.12.05, 14:07
      I tak już wszystko można kupić na bazarach - nie ma z tym żadnego problemu.
      Więc niech powstaną oficjalne sklepy i wszystko będzie jasne.
      Jednak nie powinniśmy iść zbyt daleko - jeśli pojawiłyby się pomysły ze zbyt
      dużą dostępnością broni ostrej - trzeba je odrzucić...
    • saba1953 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 14:16
      I znowu populizm i demagogia. Typowe tematy zastępcze i igrzyska dla motłochu bo
      nie ma pomysłu na chleb. Dajcie młodym ludziom pracę za godziwe pieniądze,
      polepszcie warunki do życia a przestępczośc sama spadnie. Ciekawe, mieszkam w
      duzym mieście, od ponad 20-tu lat, wychodzę z psem późnym wieczorem na spacer i
      jakoś nigdy nikt mnie nie zaczepił. Po co mi to świństwo w domu, żeby się wnuki
      dorwały i zrobiły sobie krzywdę. To miało by sens gdyby był zakaz noszenia np.
      takiego paralizatora przy sobie poza obrębem mieszkania czy posesji a to jest
      nie do sprawdzenia. Normalne ogłupianie przez PiS społeczeństwa sprawami
      marginalnymi.
      Kiedyś tematami zastepczymi była aborcja i czy orzeł ma mieć koronę. Trwało to
      ze dwa lata, społeczeństwo podniecało się tematami zastępczymi a w tym czasie
      rosło spokojnie bezrobocie, robiło się złodziejskie prywatyzacje, kler rwał do
      siebie wszystko swoje i nie swoje ale nikt na to nie zwracał uwagi zajęty
      problemem ile zębów ma mieć korona orła.
      • klex1 Do przemyslenia !!! 21.12.05, 15:00
        Rozumiem, ze pana idealem w godle Polski bylby ciagle jeszcze sierp i mlot.
        Trudno z panem dyskutowac, gdyz napisal pan nie po to, aby wypowiedziec sie na
        temat sensu, czy beszsensu posiadania broni i konsekwencji z tym zwiazanych.
        Pana post byl li tylko po to, aby wylac pare pomyj na PiS. Zreszta tak, jak
        czyni to GW i znakomita wiekszosc tutejszych forumowiczow. Swoja droga, czy nie
        ma pan wrazenia, ze te krzykliwe, obrazliwe dla nowej wladzy, bezsensowne posty
        pisane sa jedna, badz dwoma rekoma. Tak, jakby uczniaki z jednej klasy sciagaly
        jeden od drugiego prace domowa. To samo slownictwo, ten sam styl, sprowadzanie
        wszystkiego do idiotyzmu, a sondaze nowego - zreszta rozsadnego premiera -
        rosna.
        Co do panskiego zdania na temat posiadania broni: nie jestem tego zwolennikiem
        i nie sadze, zeby ktos w rzadzie zamierzal cos takiego realizowac (akcyza na
        benzyne, pozdrowienia dla Heidera, itp. sa przykladami wirtualnych faktow
        naszych mediow), ale podziwiam panski punkt widzenia na bezpieczenstwo w
        Polsce. Jak rowniez zastanawiam sie, dlaczego pan nie lapal "kleru" ciagnacego
        do siebie "nie swoje". Przeciez to patriotyczna obowiazek.
        • saba1953 Re: Do przemyslenia !!! 21.12.05, 16:02
          I tu się nie rozumiemy. Jako szary obywatel to sobie mogę złapać łobuza jak mi
          rysuje samochód a nie kler za przekręty ponieważ jest ponad prawem i wszystkie
          rządy po koleji wchodzą im bez wazeliny. Jestem za orłem w koronie ale bez tak
          roztrąbionej debaty na ten temat a to dobrze pamiętam. O sondażach nowego
          premiera możemy porozmawiać za około pół roku kiedy już będzie wiadomo że
          obiecywać to jedno a spełniać to drugie. Faktycznie jest to bardzo sympatyczny
          człowiek, który mówi to co wszyscy chcą usłyszeć i w tym przypomina mi
          cygankę-wrózbitkę. Ale tak faktycznie to z postulatów przedwyborczych nie
          zostało nic poza tym co nic nie kosztuje czyli właśnie takie ustawy jak
          propozycja w sprawie dozbrojenia społeczeństwa, jakieś stare sprawy sprzed 30-tu
          lat a nic do przodu. Mam już dosyć tych durnych rozliczeń w wykonaniu Ziobry i
          Wassermana. Co z bezrobociem, skandalicznie niskimi emeryturami, służbą zdrowia,
          budownictwem mieszkaniowym, budową dróg itd, itp. Co do dóbr koscielnych to
          mieszkam na Ziemiach Zachodnich i tutaj polski kler nigdy nic nie miał ale
          zabrał szpital chorób zakaźnych który został przekształcony z klasztoru na
          szpital bodaj w latach 80-tych XIX wieku, czy to jest też mienie polskiego
          kościoła. Taka jest twarda rzeczywistość, wyrosłem już z wieku w którym kochałem
          słuchą bajki. Ale jak mówią Polak mądry po szkodzie czyli trywialniej kiedy
          budzi się z ręką w nocniku.
          • klex1 Re: Do przemyslenia !!! 21.12.05, 21:12
            Drogi Panie, wierze, ze rozumie Pan, iz ta cala litania problemow, ktore Pan
            raczyl wyliczyc: "Co z bezrobociem, skandalicznie niskimi emeryturami, służbą
            zdrowia budownictwem mieszkaniowym, budową dróg itd, itp. jest w glöwnej mierze
            efektem m.in. fantastycznego tempa rozwoju w ostatnich 4 latach. Slyszalem i
            czytalem ciagle o tym, ze wszystko sie nam rozwija w tempie ok. 5-6 % rocznie,
            a Pan raczy narzekac. Czy aby moze sie myle i chodzi tu o skandaliczne
            zaniedbania nowego rzadu w czasie 1 (slownie: jednego) miesiaca sprawowania
            wladzy. Poniewaz rozliczenia jeszcze sie nie zaczely (ma Pan na mysli
            prawdopodobnie ponowne rozpatrywanie przez sady kilku spraw, w ktorych winni
            nie zostali osadzeni) mam inne zmartwienia niz Pan. Czekam na rozliczenie
            kretaczy, przestepcow, oszustow i innych (prosze przeczytac artykul w ostatnim
            Wprost o obecnym szefie fundacji p. Kwasniewskiej, Andrzeju Kratiuku).
            A poza tym: glowa do gory. Wieszczone kazdego dnia przez obiektywne media
            kataklizmy nie dopadaja naszego kraju, mimo takiego grzechu, jakim jest wygrana
            PiSu i Kaczynskich. Pewnie zasluzylismy po tych latach palanctwa na jakas
            nagrode. P.S. A jakiez to postulaty wyborcze nie zostaly w ciagu 1. miesiaca
            spelnione ???
        • koloratura1 Re: Do przemyslenia !!! 21.12.05, 16:39
          klex1 napisał:

> Rozumiem, ze pana idealem w godle Polski bylby ciagle jeszcze sierp i mlot.

A kiedy to "w godle Polski" był "sierp i młot"?
          • klex1 Re: Do przemyslenia !!! 21.12.05, 21:19
            Sierp i mlot moglby Pan zobaczyc w polskim godle miedzy 1944 a 1989 rokiem,
            gdyby tylko Pan zechcial. Moze zylismy w innych krajach. Ja zylem w takim, w
            ktorym zolnierze przasiegali bezwarunkowego dotrzymania sojuszu z krasnaja
            armieja, a bez przyzwolenia z Moskwy nie moglo wydarzyc sie nic istotnego.
    • ciupacka Strzelba na gumowe kule (na zdjęciu) 21.12.05, 14:37
      "Strzelba na gumowe kule (na zdjęciu) znana jest z kolei we Francji. Lekka i
      bardzo duża, nie da się schować pod płaszcz."

A na zdjęciu Pani z czymś malutkim w ręku i podpis:

"Pracownica kolektury Lotto z paralizatorem"

• wielki_czarownik To wszystko pic na wodę i gra pod publiczkę! 21.12.05, 14:44
      Należy zmienić system przyznawania pozwoleń na broń. I tylko tyle. Zlikwidować uznaniowość policji w tych kwestiach i wprowadzić czytelne zasady kto i kiedy dostanie broń. Żeby nie było sytuacji jak dziś, gdzie człowiek wydaje kupę kasy na kurs strzelecki, badania lekarskie, psychologiczne a potem policja mówi mu "broni nie dostaniesz bo nie".
      Musimy jasno ustalić - osoba pełnoletnia, niekarana, z dobrą opinią, bez uzależnień, po przejściu badań lekarskich i zdaniu egzaminu dostaje broń. A nie tak jak dzisiaj gdzie broń wydaje policja wedle swoich upodobań.
      • wrobel_jeden Re: To wszystko pic na wodę i gra pod publiczkę! 22.12.05, 00:27
        wielki_czarownik napisał:
        > Musimy jasno ustalić - osoba pełnoletnia, niekarana, z dobrą opinią, bez uzależ
        > nień, po przejściu badań lekarskich i zdaniu egzaminu dostaje broń. A nie tak j
        > ak dzisiaj gdzie broń wydaje policja wedle swoich upodobań.

I jeszcze jedno. Każdy obywatel widząc lub wiedząc o posiadaniu broni przez
        nieodpowiedzialnego (według niego) innego człowieka powinien mieć prawo to
        zgłosić policji a policja ma mieć obowiązek dokładniej "przyjrzeć się" takiej
        osobie.Wielu bandytów można rozpoznać "z daleka". Prawo do noszenia broni będzie
        stawiało większe wymagania wobec osób ją posiadających. Warunki odebrania
        pozwolenia na broń też powinny być jasne ale i surowe.
        • mn7 Jedna wielka dziecinada 22.12.05, 00:37
          Cała wasza dyskusja jest bez sensu w świetle tego, co stało się w ostatnim
          roku - ok 80% osób legalnie posiadających broń dobrowolnie ją zdała, żeby nie
          płacić za badania psychologiczne i lekarskie. 10 lat temu była "moda" na broń i
          ta moda już przeminęła. Wskrzeszanie jej dziś jest dziecinadą.
          • wielki_czarownik Mylisz się 22.12.05, 19:51
            Piszesz ale nie do końca wiesz o czym. Owszem 80% ludzi zdało broń ale w 99,999% przypadków była to broń gazowa. Broń gazowa jest zupełnie nieprzydatna. Po co ludzie mieli robić kosztowne badania skoro mogli zdać broń i kupić miotacz gazu o porównywalnej skuteczności? Broń gazowa była wśród ludzi popularna 10-15 lat temu. Pozwolenie na nią można było względnie łatwo dostać ale pukawka taka nadaje się co najwyżej do straszenia przedszkolaków. Od tego czasu technika poszła tak do przodu, że lepiej oddać taką "broń" i kupić za 20 PLN miotacz gazu na który nie trzeba żadnych zezwoleń ani badań. Skuteczność nawet większa, bo:
            1. Można prysnąć długą "serią"
            2. Żel pieprzowy można bez niebezpieczeństwa dla siebie rozpylić nawet w windzie.
    • natural7 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 14:49
      Brawo Panie Kaczyński chociaż pana nie lubię to ta inicjatywa jest godna
      pochwały brawo tak dalej, ja jestem nawet za legalnym posiadaniem broni przez
      każdego zdrowego psychicznie obywatela i ludzie byliby zadowoleni i przemysł
      zbrojeniowy by odżył.
    • cziriklo TANIE PANSTWO: BEZ POLICJI. Kazdy niech sam sie 21.12.05, 14:54
      broni wlasna bronia. Mozna isc dalej i zlikwidowac sluzbe zdrowia, ktora jest
      bardzo kosztowna. Kazdemu dac do reki skalpel i aspiryne - niech sie sami lecza
      i sami sobie wycinaja co tam jest do wyciecia.
      Taka self-help otwiera ogromne mozliwosci dla naszego Panstwa. Mozna tyle
      rzezcy samemu sobie robic. A Panstwu zostawic tylko podatki na godne
      organizowanie wizyt papieskich i na wyplaty dla rzadu.
      • natural7 Re: TANIE PANSTWO: BEZ POLICJI. Kazdy niech sam s 21.12.05, 15:20
        broni wlasna bronia. Mozna isc dalej i zlikwidowac sluzbe zdrowia, ktora jest
        > bardzo kosztowna. Kazdemu dac do reki skalpel i aspiryne - niech sie sami
        lecza
        >
        LEkarze napewno by to pochwalili
    • natural7 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 15:14
      Pamiętajcie ci wszyscy co chcą otwartego dostępu do broni palnej to jest
      Liberalizm. Czyli jesteście wszyscy za LIBERALIZMEM !!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • jaroslaw.borawski Co za bzdura z tym Koreanczykiem. 21.12.05, 15:41
      Jak zwykle plotki kraza a potem sa podawane jako powazne przyklady. Sprawa byla
      szeroko opisywana w gazetach i wygladala tak:

W domku na przedmiesciach mieszkalo sobie stare malzenstwo. Bylo pozne
      popoludnie a kobieta krzatala sie w otwartym garazu a dziadek byl w mieszkaniu.
      2 studentow z Japonii zgubilo droge i chcialo sie o nia zapytac kobiety w
      garazu. Jeden z nich do niej podszedl a ona sie przestraszyla i zaczela
      krzyczec. Chlopak za dobrze nie mowil po Angielsku a ona przerazona tym
      bardziej nie mogla go zrozumiec. Dziadek w tym momencie wyskoczyl z bronia
      przez drzwi boczne i krzyknal do Japonczyka zeby sie oddalil. Ten zrobil krok
      do przodu i cos probowal wytlumaczyc, sam bedac przerazony, ale niz nie zdazyl
      powiedziec bo zarobil kulke. Faceta uniewinnili, ale nie dlatego ze ma prawo
      strzelac do kogo chce na swojej posesji (bo nie moze) ale dlatego, ze dochowal
      wszystkich czynnosci obrony koniecznej: Ostrzegl ze bedzie strzelac a poza tym
      sad uznal, ze z powodu stresu i strachu jego reakcja byla uzasadniona. Po
      prostu nieszczesliwy wypadek.
    • parazyd Mała pociecha ale zawsze! 21.12.05, 15:48
      Dobrze, że jest spora grupa ludzi trzeźwo myślących. Niestety, mimo wszystko to
      mniejszość w społeczeństwie. Ale może powoli coś się zacznie zmieniać na
      lepsze - są pierwsze oznaki. Oby tylko para nie poszła w gwizdek, wiecie -
      rozliczanie okragłego stołu, osobistych wrogów itp. pierdoły sprzed wieków, gdy
      to dzisiaj strach wyjść po zmroku na ulicę.
    • marabutos To teraz można w necie kupć bez zezwolenia 21.12.05, 16:01
      Taką broń teraz może każdy kupić bez zezwolenia (np. wysyłkowo). Wprowadźmy
      zatem kontrolę tego i już. Sądzę, że wiatrówki i posiadanie innej broni też
      trzeba kontrolować. W tym również majchry. Chociaż formalnie będzie normalniej.
      Nawiasem mówiąc, tylko chory człowiek chce posiadać broń. Ha. A policji i służb
      porządkowych nic nie zwalnia od obowiązku chronienia nas, zawsze.
    • yasqier Polska idzie w odwrotna strone niz cywilizacja 21.12.05, 16:13
      Bawi mnie czytanie takich wiadomosci, a najbardziej zawarte w nich ludowe
      madrosci. Oczywiscie jak zalegalizuja paralizatory, to bandziory dostana do reki
      nowa zabawke, ktora pozwoli im skuteczniej dzialac.
      W Kanadzie toczy sie teraz debata nad dokladnie odwrotnym rozwiazaniem:
      ograniczeniem naplywu nielegalnych paralizatorow i ostrej broni z USA. Wiecej
      broni na ulicach rodzi wiecej agresji. Oczywiscie Polska musi malpowac jak
      zwykle Stany Zjednoczone i wprowadzac westernowe rozwiazania.
      Waznym aspektem, chyba nieco pomijanym, jest w tej sprawie wlasnosc prywatna.
      Poki w Polsce nikt powaznie nie traktuje i nie karze wtargniecia intruza na
      teren prywatny (czyli na przyklad szwedanie sie po polach i ogrodach, niewiele
      sie w kwestii bezpieczenstwa zmieni. W Toronto na kazdym kroku sa tabliczki 'no
      trespassing', 'no loitering' i 'private property'. Co wazne, takie tabliczki sa
      tez na stacjach metra i w innych publicznych (czyli w sensie wlasnosci
      przestrzeni prywatnych) instutucjach. I jakos nie ma problemu z dresiarzami i
      podejrzanymi typami. Polska poki co z jdenej strony dalej tkwi w jakims dziwnym
      stanie. Jak za komuny, prywatnej wlasnosci sie nie szanuje, a z drugiej strony
      chce sie wprowadzac kowbojskie metody z dzikiego zachodu.
    • vorto A wiatrówki, pałki, noże? 21.12.05, 16:20
      Na każdą broń powinno być specjalne pozwolenie, wtedy:
      1. jej posiadacze beda kontrolowani (przynajmniej formalnie),
      2. stworzymy kilkadziesiąt nowych miejsc pracy (na stanowiskach odpowiednich
      urzędników)dla teraz bezrobotnych ludzi,
      3. tym urzędnikom bedziemy płacić z opłat od posiadania broni.
      Ludzie i tak nie będą bezpieczniejsi, nic nie zastapi sprawnej policji, ale...
    • xxv SKAD ONI BIORA TYCH ZAS.. PROFESORKOW OD 7 BOLESCI 21.12.05, 16:22
      "Ostrzegam zwłaszcza przed manipulowaniem w przepisach, np. dotyczących obrony koniecznej." - toc od lat wiadomo, ze te przepisy sa jednym z najwiekszych utrapien w polskim prawie karnym. Roi sie od przypadkow ludzi, ktorzy zostali ukarani za pomoc ofierze lub bronienie sie - to nie abstrakcja, tylko opowiesci naszych znajomych, rodzin; w internecie tez mozna znalezc mase opisow takich przypadkow.
      Tymczasem ilekroc pojawia sie propozycja zmian, zawsze wyskakuje na zawolanie jakis profesorzyna zakichany, co to oczywiscie, nie wychodzac ze swojego gabinetu i nie patrzac na zycie, wie lepiej. Mogliby sie wreszcie uciszyc, bo spoleczenstwo ma ich juz po dziurki w nosie.
      Moze w koncu min. Ziobro cos w tej palacej kwestii zdziala.
      • wielki_czarownik Popieram. 21.12.05, 19:48
        Ale dostanie taki profesorek pięścią w nos we własnym domu to zaraz zmieni zdanie i będzie krzyczał jakie to złe prawo i dzicz w tym kraju.
      • mn7 podaj choć jeden przykład. 21.12.05, 22:25
        xxv napisała:

> "Ostrzegam zwłaszcza przed manipulowaniem w przepisach, np. dotyczących
        obrony
        > koniecznej." - toc od lat wiadomo, ze te przepisy sa jednym z najwiekszych
        utrapien w polskim prawie karnym.

Maswz jakieś konkretne zarzuty, czy tylko powtarzasz obiegową bzdurę.
        Kiedykolwiek czytałeś w ogóle te przepisy?

> Roi sie od przypadkow ludzi, ktorzy zostali ukara
        > ni za pomoc ofierze lub bronienie sie - to nie abstrakcja, tylko opowiesci
        nasz
        > ych znajomych, rodzin; w internecie tez mozna znalezc mase opisow takich
        przypa
        > dkow.

Tak? To podaj choć JEDEN. Tylko taki, gdzie rzeczywiście będzie to obrona
        konieczna. CHOĆ JEDEN podaj.

> Tymczasem ilekroc pojawia sie propozycja zmian, zawsze wyskakuje na zawolanie
        j
        > akis profesorzyna zakichany, co to oczywiscie, nie wychodzac ze swojego
        gabinet
        > u i nie patrzac na zycie, wie lepiej. Mogliby sie wreszcie uciszyc, bo
        spolecze
        > nstwo ma ich juz po dziurki w nosie.
        > Moze w koncu min. Ziobro cos w tej palacej kwestii zdziala.
        • wielki_czarownik Jedna sprawa 21.12.05, 22:37
          Zupełnie inaczej wygląda taki napad na chłodno - w sali sądowej a inaczej kiedy to się dzieje naprawdę. Napadnięto Cię kiedyś? Wiesz jak to jest?

X lat temu pod Wrocławiem kilku gnojków napadło na staruszka. Mieli pecha. Dziadek w czasie wojny był komandosem. Wyrwał jednemu gnojowi nóż i poderżnął mu gardziołko od ucha do ucha. Drugiego też pochlastał a trzeci mu uciekł. Dziadek nie mógł znieść tego jak go traktowano po tym (przesłuchania, oskarżenia) i się powiesił.
          • mn7 jak ci nie wstyd tak kłamać 21.12.05, 22:39
            Przynajmniej bys nie kłamał. Staruszka nawet nie zdążono przesłuchać. Trafił do
            szpitala, tam skarzył się na wyrzuty sumienia, że tych gnojów zabił a tacy
            młodzi byli. Doskonale wiesz, że sprawa na pewno nie trafiłaby do sądu.

• wielki_czarownik Re: jak ci nie wstyd tak kłamać 21.12.05, 22:42
              Widocznie mówimy o 2 różnych sprawach. Ja o niej wiem od policjanta w nią zaangażowanego.
              • mn7 Re: jak ci nie wstyd tak kłamać 21.12.05, 22:45
                Mówimuy o głośnej sprawie bodaj z Bielawy. Było w niej oczywiste, że nikt
                gościa nie będzie o nic oskarżał. Powiesił się, bo zbyt przeżywał.
                Kompromitujące jest wykorzytywanie przez ciebie tej niewątpliwej tragedii do
                uzasadniania swoich wątpliwych tez.
                • wielki_czarownik Re: jak ci nie wstyd tak kłamać 21.12.05, 22:51
                  Nie jestem w tej chwili potwierdzić czy to ta sama sprawa więc podam inny przykład. Też okolice Wrocławia. Do knajpy wpada banda pijanych bandziorów. Demolują lokal, atakują ludzi. Właściciel wezwany przez ludzi wpada z dubeltówką. Rzuca się na niego pijana tłuszcza (jeden z napastników miał łom czy coś). Padają strzały. Jeden gnój zabity, drugi ranny. Prokurator oskarża człowieka o morderstwo!! Newsweek cytował fragmenty jego oskarżenia (aż się wierzyć nie chciało, że można takie rzeczy głosić). Sądy dwóch instancji człowieka uniewinniły ale co przeżył to przeżył (chyba ze 2 lata procesu, groźba 25 lat w kiciu). Jak myślisz, czy prokurator powiedział "przepraszam, że Pana oskarżyłem, myliłem się"?
                  Prokurator nadal pracuje.
    • nozwwodzie Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 16:27
      Polacy to narod dosc nerwowy. Wystarczy sie przyjrzec chamstwu jakie panuje na
      drogach. Teraz dostana bron - swietny pomysl - beda mogli do siebie strzelac.
      Ale moze tez tak sie zdarzyc, ze skieruja te bron przeciw wladzy w ramach obrony
      koniecznej przed ciemnogrodem, tepota i demagogia. I co wtedy?
    • lk1956 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 16:29
      broń dla uczciwych obywateli daje gwarancję powstrzymania agresji i przemocy z
      którą policja sobie nie radzi. Do tej pory tylko bandyci mają łatwy dostęp do
      nielegalnie posiadanej broni, czas to zmienić!
      • koloratura1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 16:48
        Ik1956 napisał:

> broń dla uczciwych obywateli daje gwarancję powstrzymania agresji i przemocy z
        > którą policja sobie nie radzi.

Jak odróżnisz uczciwych od nieuczciwych? Tak - na oko? Zapytasz księdza, sąsiadów?
        • wrobel_jeden Bardzo prosto-uczciwy nie ma nic do ukrycia. 22.12.05, 00:42
          koloratura1 napisała:
          > Jak odróżnisz uczciwych od nieuczciwych? Tak - na oko? Zapytasz księdza, sąsiad
          > ów?

Jeżeli np. przy staraniu się o broń trzeba będzie ujawnić co i skąd się ma, jak
          i gdzie się żyje. Będą pytania o rodzinę, znajomych, środowisko. Wiarygodność
          oświadczeń będzie mogła być sprawdzana przez policję.
          Zobaczymy ilu "niepewnych" wystąpi o zezwolenie.
          • mn7 przecież nie o tym jest dyskusja!!! 22.12.05, 00:45
            wrobel_jeden napisał:

> koloratura1 napisała:
            > > Jak odróżnisz uczciwych od nieuczciwych? Tak - na oko? Zapytasz księdza,
            > sąsiad
            > > ów?
            >
            > Jeżeli np. przy staraniu się o broń trzeba będzie ujawnić co i skąd się ma,
            jak
            > i gdzie się żyje. Będą pytania o rodzinę, znajomych, środowisko.

No i co w tym rewelacyjnego? Nie istnieje od lat procedura ubiegania się o
            pozwolenie? Tysiące ludzi nie mają broni? Zresztą 80% ostatnio z tego
            zrezygnowało, żeby nie płacić za badania. Moda na broń dawno minęła.

Przecież dyskusja nie jest o tym, na miły Bóg!!!

Wiarygodność
            > oświadczeń będzie mogła być sprawdzana przez policję.
            > Zobaczymy ilu "niepewnych" wystąpi o zezwolenie.
    • ooolooo Jestem w USA powszechny dostep do broni - tragedia 21.12.05, 16:42
      Najczesciej uzywaja jej przestepcy, bo jaki normalny czlowiek chodzi po miescie
      z bronia. Nie slychac o kryminalistach zabitych w obronie wlasnej, za to srednio
      raz na tydzien ktos ginie zabity przez bandytow (Boston).
      Twoje dywagacje sa oparte na wlasnych przemysleniach i przecza faktom. W Anglii
      nawet gliny nie maja broni i tam poziom bezpieczenstwa jest wyzszy niz w USA.
      Juz widze chlopakow z Pragi gdzie mieszkalem, jak zacieraja rece. Po co walic
      goscia w mazak z piachy jak mozna go elegancko sparalizowac pradem i skroic
      spokojnie zanim dojdzie do siebie. Trzeba pamietac o realich Polski. Raz taka
      bron bedzie dostepna dla "praworzadnych" obywateli, stanie sie tez dostepna dla
      przestepcow. Porownanie z bananem jest durne bo nawet gdyby na tego Azjate
      zrzucili tone bananow to pewnie by przezyl, a pozatym to nie byl wypadek, tylko
      celowo do niego strzelano. Banan jest do jedzenia a bron z zalozenia do
      wyrzadzania krzywdy. Najniebezpieczniejszy kraj na swiecie to USA gdzie kazdy
      "praworzadny" obywatel moze miec bron. Tu jest najwiecej ofiar uzycia broni.
      • yasqier niestety, obawiam sie, ze ci nie uwierza 21.12.05, 16:53
        Mam wrazenie, ze wizja USA i Kanady jaka ma wiekszosc Polakow, ktorzy nigdy nie
        byli w zadnym z tych krajow, jest po prostu falszywa. Wysaje im sie, ze wszystko
        dziala jak w filmach akcji i westernach... No i do tego dochodzi rozbudowany
        kompleks sporej czesci Polakow wobec Ameryki, ktory przynosi chec bezmyslnego,
        malpiego nasladownictwa...
        • mordzinas I ZNOWU TEN ZŁY KACZYŃSKI ..... 21.12.05, 17:15
          Idą Święta Bożego Narodzenia a wy w tej Wybiórczej nie możecie
          skończyć w sączeniu jadu i nienawiści do nowych władz Polski.

Kaczyński to

Kaczyński tamto

Ciągle źle.

Jesteście ślepi z nienawiści i zawisci.

Po prostu chorzy.
          • yasqier a jakies merytoryczne zarzuty? 21.12.05, 17:20
            badz bardziej konkretny
        • wielki_czarownik USA 21.12.05, 19:50
          Czemu na siłę przyrównujecie to do USA? Tam jest dzicz. Broń może mieć praktycznie każdy i stąd tyle przestępstw. Tu chodzi o to, żeby w końcu ucywilizować dostęp do broni palnej i zlikwidować obecną korupcjogenną regulację która pozwala policji na praktycznie dowolne decydowanie kto ma mieć broń a kto nie.
    • uniaeuropejska1 Re: Urzędnicy Kaczyńskiego chcą broni pod strzech 21.12.05, 17:38
      Popieram!Mimo,że Pisu nie lubię,to danie do ręki obywatelom niezabijającą broń
      jest godne poparcia.Posiadanie takiej broni winno być jednak limitowane-
      zezwolenia itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka