jan.grz Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 10:05 Od lat przerazaja mnie tego typu pseudonaukowe sondaze. Nikt nie wytlumaczy mi jak opinia kilku czy nawet kilku tysiecy Polakow moze dac wiarygodny obraz Polski. Wystarczy poczytac komentarze czytelnikow do roznych artykulow prasowych aby przekonac sie jak bardzo roznimy sie. Czy ktos dociera do setki, ba, tysiecy rodzin zyjacych w skrajnej biedzie gdzies w Polsce B czy C. A czy ktos zapyta tych wrecz masowo emigrujacych ludzi za praca i godziwym zyciem dlaczego uciekaja? Przynajmniej pracownicy CBOP i zerujacy na ich danych dziennikarze maja sie dobrze. Ja tez od dawna naleze do zarabiajacych za granica i widze jak zbyt wielu Polakow, zarowno starszych jak i co gorsza mlodych, przyzwyczaja sie do niskiego standardu zycia i nie zdaja sobie sprawy, ze po tylu latach demokracji powinnismy zyc znacznie lepiej; nie zdaja sobie sprawy ze skali niegospodarnosci rzadu, ze skali zlodziejstwa i korupcji. Kazde drgniecie w gore ocenia sie w tym kontekscie pozytywnie i byc moze stad tak smutne dla mnie wyniki tej "reprezentatywnej" ankiety. Odpowiedz Link Zgłoś
fan.club1 A co na to Kościół? 29.12.05, 10:10 - Myślę, że trochę kabaretu pod koniec roku nikomu nie zaszkodzi - powiedział niedawno ksiądz abp Tadeusz Gocłowski. Odpowiedz Link Zgłoś
a.barbarus Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 10:13 A tych żyjących poniżej minimum socjalnego, bezdomnych i bezrobotnych też pytali? Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert2 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 10:14 Sondaż CBOS 2-5 grudnia na reprezentatywnej, losowej grupie 1018 dorosłych Polaków zwolenników i wyznaców kaczyzmu którym to ciepłe posadki i właściwą kasowość zapewniono Odpowiedz Link Zgłoś
olgierd.tomczorek co za bzdury 29.12.05, 10:28 ostatnio gazeta podała że 55% polaków uważa że polska zmierza w złym kierunku. potem podali że 67% ufa premierowi. polska demokracja sondażowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aferal.z.po Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 11:16 te wskaźniki niebawem zaczną spadać jak zaczną być przez naród odczuwane skutki ich ciemnych rządów Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 11:33 coś gazetce nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
aniavv Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 11:56 Nie wiedzialam, ze znowu dozyje czasow propagandy sukcesu...Ciekawe, czy ta obecna bedzie w wydaniu rosyjskim, czy moze w amerykanskim?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rysiunamisiu hahaha 29.12.05, 12:25 lepiej, albo tak samo jak w 1989. Najbradziej mi sie podoba lekcewazeni przez wladze, szkoda, ze nie ma na wykresiku. Niech autor nie zapomni dodac, ze lepiej niz po przegranej francji latem 40, to doprawdy suces polskiej transformacji. To jak tak spojrzymy na te porownania 89/2005 to wszystko co zawdzieczamy sobie - duma z wlasnych osiagniec i po czesci zadowolenie, ze wszystko jest ok to efekt naszych wlasnych dzialan, wciaz za to jestesmy niezadowoleni z osiagniec wladzy i to czujemy sie pogardzani (przypominam Panow z GW, ze jakos optymizmu nie bylo widac za czasow swietlanych rzadow UW i Marka B. A tak zeby nie marudzic to przypomne Panom badaczom i redaktorom, ze pytanie niebrzmi czy jest lepiej niz na dnie kryzysu gospodarczego konca lat 80-tych, tylko, czy w danych warunkach moglismy zajsc dalej. Drugi problem skrzetnie olany to nie tylko kwestia sreniego zadowolenia, ale tez stanu najmniej zadowolonych. Jakby, ktorys z wielkich badaczy przypomnial sobie co na ten temat twierdzi niejaki John Rawls, ze tak naprawde poziom dobrobytu (podobnie zachowuje sie zadowolenie - bo sa ta jakies formy funkcji uzytecznosci) jest wyzszy pod warunkiem, ze poprawila sie sytuacja osoby bedacej w najgorszym polozeniu. To ma takie przelozenie na procesy relane, ze nawet nieliczna grupa zdespserowanych i postrzegajacych swoja sytuacje jako zla, jest w stanie poprzez maieszki, czy proces polityczny, czy tez kontstacje porzadku prawnego zniszczyc osigniecia zamozniejszej reszty spoleczenstwa, juz 40 lat temu zrozumieli to amerykanie wprowadzjac programy afirmacyjne dla czarnej mniejszosci. Spowodowalo to spadek napiec spolecznych i na lata doprowadzilo do ogrniczenia do minimum niszczacych zamieszek. No ale nasze zadowolone z siebie "elity" wciaz mysla, ze jak on ma, kolega ma i kolega kolegi ma to jest ok. I wydawalo by sie, ze wynik ostatnich wyborow powinien to towarzystwo obudzic z letargu. Wszak sukces sil "antymodernizacyjnych" w parlamencie to wlasnie kleska tychze "elit". Ale im sie chyba wciaz wydaje, ze ich to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ramar14 100% kłamstwa Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 12:21 W czyich rekach znajduja sie sondażownie? Przecież CBOS załozono jeszcze za komuny. A w czyich rekach znajduje sie Wybiorcza? Dobrze wiemy. Zydokomuna rulez, a kilka milionow obywateli nie ma zapewnnionych podstaw przyzwoitej, chocby biologicznie egzystencji. Zdaje sie ze Rydzyk ma troche racji. Dookoła złodzieje i zdrajcy. Odpowiedz Link Zgłoś
foxtrot3 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 12:47 Ciekawe gdzie i kogo cebos responduje /chyba w wawie na wiejskiej/ Odpowiedz Link Zgłoś
tales1 "Wyborcza" głupieje z dnia na dzień! To agonia! 29.12.05, 13:10 Oj, pójdą zbierać metale kolorowe! Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz Chyba w porównaniu z latami 1979-1989;-))) 29.12.05, 13:17 Z czasem kolejek..... Jak może byc lepsze skoro od 1999r jest 20% bezborobocie. Poza tym dramaty rodzinne dołują człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
neptus Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 14:04 Czy te badania przeprowadzano na Wiejskiej? Chciałabym wiedziec, kto za nie zapłacił i czy zapytano tych wszystkich, ktorzy wyjechali, wyjezdzaja lub maja zamiar wyjechac. No tak, oni juz to w szystko maja gleboko w... Odpowiedz Link Zgłoś
betsy12 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 14:05 zadowoleni zwlaszcza ci wszyscy ponizej minimum socjalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
chris651 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 15:06 Skąd takie wyniki naprawdę nie wiem wokół tyle frustracji i braku bezpieczeństwa dotyczące pracy i otaczajacego nas swiata. To niepoprawny optymizm lub opinie mlodziaków ..................... te może uzasadnione widza świat różowym Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorzkasprzyk Poziom depresji???? 29.12.05, 15:07 Od kiedy depresja jest równoznaczna z nastrojem??? Taki sondaż nie bada (i nie może) częstosci wystepowania jednostki chorobowej jaką jest depresja. Proszę nie wprowadzać czytelników w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Poziom depresji???? 29.12.05, 16:25 Drogi mój uczny adwersarzu,jednym z objawów depresji jest objaw obniżonego nastroju.Chcąc kogoś pouczać trzeba coś na ten temat wiedzieć a jak się nie wie to trzeba sięgnąć do literatury fachowej. Odpowiedz Link Zgłoś
linda2005 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 15:12 A Wy, Kochani, tak bardzo narzekacie, i zamiast wziac sie do roboty, w godzinach pracy piszecie na forum bzdetne komentarze. Skad macie tyle wolnego czasu? Tacyscie biedni, tak Wam zle w tej znienawidzonej Ojczyznie, a stac Was na komputer, internet, drogi prad..... Odpowiedz Link Zgłoś
irini Re: Stać nas 30.12.05, 14:25 Aktualnie mam zasiłek dla bezrobotnych, a komputer i internet to przeżytki z czasu, kiedy w budżetówce zarabiałam tyle, że stać mnie było na przezycie od 1 do 1szego. Teraz być może się to zmieni i o to zapewne chodziło tym czynnikom, które mi pomogły stracić pracę (jesli to faktycznie nie był przypadek, co mogę jedynie domniemywać, dowodów przecież nie mam, może toś stoi bliżej tajnych akt, to niech zajrzy i sprawdzi, co tam na mnie jest). Jeśli od jutra zacznę dostawać za byle co mandaty, to już będę wiedziała naprawdę ... Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelgkar Dlaczego jeszcze nikt mnie o nic w sondazach nie.. 29.12.05, 15:13 zapytal? Skad sie biora te grupy ,,reprezentatywne"? Moze sa to wyniki rownie trafne co sondaze przedwyborcze? Odpowiedz Link Zgłoś
lavojtek Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 15:14 Sa powody! Kwasniewski, Miller, Belka i reszta czerwonej choloty odeszla do lamusa. Mamy nawy rzad i nowego prezydenta! Sa nareszcie jakies szanse na zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
yanca3 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 15:24 "...w 1991 roku gwałtownie wzrosło bezrobocie..." i z czego się cieszyć ? jak to bezrobocie pozostało na tym samym ppoziomie lub jest może większe w roku 2005. CBOS to gdzie przeprowadza swoje badania ? w Warszawie? No faktycznie w Warszawie Polacy moga mieć lepsze samopoczucie zważywszy pensje. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszet Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 15:32 Jestem pewien, że zwolenników IV RP to nie przekona. Według nich jesteśmy na dnie. Być może niedowidzą. Nie trzeba żadnych badań, wystarczy rozejrzeć sie dokoła. Spróbować znaleść miejsce do zaparkowania, oraz przyjrzeć sie tłumom na zakupach w marketach. Trzeba mieć tylko troche dobrej woli, nie być zacietrzewionym lub zmanipulowanym przez "patriotyczne" media. Dziwny to patriotyzm, który wszędzie widzi afery i brak czegokolwiek pozytywnego. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 16:18 To skąd się bierze prawie 3 milionowa rzesza dzieci niedorzywionych lub głodujących(dane podane przez rzecznika praw dziecka),cała rzesza ludzi penetrujących śmietniki(oni chyba tak z nudów dla rozrywki).Człowieku wytrzeźwiej i popatrz trochę szerzej nie tylko przez hipermarkety.To nie tylko media widzą afery,one są rzeczywistością-wystarczy posłuchać radia lub włączyć telewizję.A co do pozytywów to pokaż mi więcej niż dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 16:03 To badanie robiły chyba osoby na niezłym rauszu,naszprycowane albo na zamówienie rządzących,bo oni mają zawsze dobre samopoczucie.Zresztą wiarygodność badań różnej maści instytcji pokazały ostatnie wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa811 CBOS -prosze mnie też dopisać do grona pissing off 29.12.05, 16:32 aktualną władzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze_jasnogrodu Re: CBOS: Samopoczucie Polaków coraz lepsze 29.12.05, 17:08 Ja czuje sie super, bo: 1.Nowy prezio 2."Mohery" 3."Ciemnogrod" Do spluczki : Michnik , Kwas i SLD. Odpowiedz Link Zgłoś