gaudencja 03.01.06, 22:31 To moja druga propozycja drugiego imienia dla rodziców Franciszków. Również para imion uświęcona tradycją, a przy okazji - MSZ - piękna. Jak Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abiela Re: Franciszek Salezy 03.01.06, 23:41 Super! Zapomnialam o tej parze, milo, ze ja przypomnialas! Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Franciszek Salezy 04.01.06, 16:00 Ładnie. Obecnie podoba mi się bardziej od Franciszka Ksawerego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Salezy 04.06.06, 00:04 W dalszym ciągu przypominam i polecam! Tym bardziej, że rodzice zapomnieli o tradycyjnych świętych, honorując zamiast nich ni stąd ni zowąd cesarza Austrowęgier. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Franciszek Salezy 04.06.06, 17:52 Podoba się, Gaudencjo A Franciszek Ignacy ? Lub Franciszek Hieronim ? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Propozycje alternatywne;))) 04.06.06, 18:02 Jan Franciszek (Jan -Giovanni-prawdziwe imie swietego z Asyzu, zwanego Francesco -Francuzik- ze wzgledu na swietne wyniki w jez. francuskim+narodowosc matki, o ile dobrze pamietam), Franciszek Antoni, Ludwik Franciszek (na czesc Walezjuszy))...Mozna by mnozyc)). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Salezy 04.06.06, 20:20 penelina napisała: > A Franciszek Ignacy ? > > Lub Franciszek Hieronim ? W porzo, Penelino (chociaż bardziej by mi sie podobały, gdybym lubiła imię Franciszek jako takie), ale Franciszek Salezy i Franciszek Ksawery to jednak bardzo tradycyjne zestawy imion, w odróżnieniu od Franciszka I. lub Franciszka H. Chodzilo Ci o tego pana m.in.? www.catholic-forum.com/saints/saintf27.htm Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Franciszek Salezy 04.06.06, 20:51 Czyli mozna by jeszcze urobic Franciszka Jeremiego))). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Franciszek Salezy 04.06.06, 21:43 Faktycznie Jeremi to Jeremy albo Jeremiah (nasz Jermiasz inaczej). Ale podobne sa)). Tak samo, jak moja mama nigdy nie pamieta, jak brzmi drugie imie mojego ojcy. Zawsze optuje za Wiktorem (a jest Witold))). Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Franciszek Salezy 05.06.06, 02:25 gaudencja napisała: > Chodzilo Ci o tego pana m.in.? > www.catholic-forum.com/saints/saintf27.htm O ! A ja myślałam, że to mój pomysł - takie zestawienie imion Nie, Gaudencjo Wiesz chyba dobrze, że ja w okolicach katolicyzmu ( i wszystkiego, co z nim związane ) - zdecydowanie nie bywam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Salezy 05.06.06, 17:11 Ano wiem Ale ten cały kalendarzyk świętych to jak plejada pogańskich bóstw - jeden od handlu, drugi od artystów, trzeci od bydła domowego... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Franciszek Salezy 05.06.06, 17:16 Bo chrzescijanstwo powstalo na zgliszczach poganstwa i z poganstwa czerpalo. Przeciez zadna religia z nieba nie spadla))). A ze swoja droga swieci pelili/pelnia role zastepczych bozkow to juz temat na inna dyskusje)). Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Franciszek Salezy 05.06.06, 18:10 gaudencja napisała: > Ano wiem > Ale ten cały kalendarzyk świętych to jak plejada pogańskich bóstw - jeden od > handlu, drugi od artystów, trzeci od bydła domowego... Na szczęście istnieją odłamy chrześcijaństwa, które nie uznają wstawiennictwa świętych Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Franciszek Salezy 02.11.06, 20:44 > Chodzilo Ci o tego pana m.in.? > www.catholic-forum.com/saints/saintf27.htm Skoro tak się bawimy, to może Franciszek Bruno? Patron: błogosławiony Francesco Faa di Bruno, dziewiętnastowieczny włoski ksiądz i matematyk (naprawdę, prawdziwy matematyk, publikował w dobrych pismach). Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Franciszek Salezy 02.11.06, 22:11 Czemużby nie? Wprawdzie Salezy jest bardziej znany, ale Bruno też może być. Ale czy nie powinien to być Franciszek Fa? Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Franciszek Salezy 02.11.06, 22:16 Dla mnie Franciszek Bruno nie brzmi dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: Franciszek Salezy 02.11.06, 23:07 Przepraszam, ale czy może występuje samo Faa jako imię? Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Ok, thx. 09.11.06, 17:03 ok, thx. Może być jeszcze Franciszek Borgiasz, co prawda Borgiasz jest nazwiskiem, ale brzmi bardzo "imiennie". Odpowiedz Link Zgłoś