zambro 09.01.06, 18:57 Nie ma takiego podziału. Raczej jest podział na światłych katolików mających wiarę w Rzym, i na ciemniactwo wierzące w Toruń. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koloratura1 Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 19:19 zambro napisał: > Nie ma takiego podziału. Raczej jest podział na światłych katolików mających > wiarę w Rzym, i na ciemniactwo wierzące w Toruń. Gdzie umieścisz takich jak ja, którzy nie identyfikują się ani z jednymi, ani z drugimi? Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 19:22 Umieszcze cie u psycholi od michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
patience Tylko gdzie ci liberalowie? :D:D:D 09.01.06, 19:29 Abp Dziwisz spotkał się w siedzibie kurii z liderami Platformy. Mówił do nich: - Chrześcijańskie partie nie powinny być zostawione przez Kościół bez pomocy. Nie chodzi o bezpośredni wpływ Kościoła na politykę, ale o upowszechnianie wartości. - Dzięki słowom i gestom Waszej Ekscelencji nie czujemy, że jesteśmy samotni - odpowiadał mu Tusk. serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3103615.html Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Re: Tylko gdzie ci liberalowie? :D:D:D 10.01.06, 03:38 Zgadza sie. Tusk jest kompromitacja. Co za palant.... Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Nie mam ochoty na "rozumienie" radiomaryjnej 09.01.06, 20:34 POlski. Jest mi wstretna, obca i zycze jej aby sie zapadla w niebyt. I wierze gleboko, ze ta Polska ojcorydzykowa, zatechla, zakompleksiona i z silnymi ciagotami aby swoja "moralnosc", swoj "patriotyzm" narzucac innym, ta Polska, na szczescie, nie ostanie sie w Europie. To oswiecony, swiecki liberalizm ma tu przyszlosc, a nie moherowe berety, niechaj je pieklo pochlonie wraze z cala ichnia lysa mlodzieza wszechpolska i razem z ichnimi kaczorami. A Pan, Drogi Panie Autorze, jest w gruncie rzeczy nie "rozumiejacy", tylko zwyczajnie patronising wobec moherow. Niech Pan jeszcze raz przeczyta swoj tekst. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Nie mam ochoty na "rozumienie" radiomaryjnej 09.01.06, 20:52 cziriklo napisał: > To oswiecony, swiecki liberalizm ma tu przyszlosc, Cholera, miałem nadzieję ze to już przeszłość (do mojej klasy chodzili kolesie ze Związku Młodzieży Socjalistycznej - może mialem pecha ale od tej pory jestem uczulony na walkę z klerykalizmem i naukowy światopogląd) Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 Re: Nie mam ochoty na "rozumienie" radiomaryjnej 09.01.06, 21:35 cziriklo napisał: ...niechaj je pieklo pochlonie... sadzac z twej wypowiedzi , psychola od michnika , marzy ci sie by pol Polski zalatwic strzalem w tyl glowy ala nkwd katyn nie podoba ci sie tu to jedz do izraela czy rosji lub holandii albo co najtrudniejsze sprobowac tak , zyc ze obok ciebie istnieje i zyje inaczej myslacy:moher. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodwig I na tym się zasadza sukces Radia Maryja 09.01.06, 21:59 Liberałowie nie chcą ich rozumieć, ale oni starają się zrozumieć liberałów, żeby ich zwalczyć. Kto wygra w takim starciu jest jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
cziriklo Re: I na tym się zasadza sukces Radia Maryja 10.01.06, 03:36 Chlodwig napisal: Kto wygra w takim starciu jest jasne. W takim starciu wygra biologia - mohery zejda z tego swiata, a ich dzieci i wnuki beda czytac ksiazki i poznawac swiat, ktory nie jest ciasnym, zatechlym, smierdzacym zasciankiem. Wygra biologia, mark my words. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: I na tym się zasadza sukces Radia Maryja 10.01.06, 10:59 cziriklo napisał: > Wygra biologia, mark my words. I traktory zdobęda wiosnę... druzja! Odpowiedz Link Zgłoś
normalny_inaczej Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 20:57 Znaczy "tradycjonaliści" kontra "liberałowie". Ehmmm.... a gdzie się podziała lewica laicka, ci niezłomni obrońcy ciemiężonego ludu? Gdzież oni, gdzież? <a href=http://www.bies.pl>BIES</a> Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze.ciemnogrodu Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 21:28 gdyby nie było komuny i okrągłego stołu to tej socliberalnej twierdzy nie byłoby w naszym kraju i tę własnie twierdzę która można ją nawet na mapie Polski wskazać uważam za nawjwiększe nieszczęście dla Polski.... a gdzie ta twierdza socjalistów i liberałow? ano tam gdzie kiedyś były wpływy niemieckie im dlużej na danym terenie panowały Niemcy tym większe opaprcie dla tych antypolskivch w gruncie rzeczy sił...odsyła do stron państwowej komisji wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 21:32 ksiaze.ciemnogrodu napisał: > a gdzie ta twierdza socjalistów i liberałow? ano tam gdzie kiedyś były wpływy > niemieckie im dlużej na danym terenie panowały Niemcy tym większe opaprcie >dla tych antypolskivch w gruncie rzeczy sił...odsyła do stron państwowej >komisji wyborczej Ja bym tak nie demonizował pegerowców Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze.ciemnogrodu Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 21:49 w11mil napisała: > ksiaze.ciemnogrodu napisał: > > a gdzie ta twierdza socjalistów i liberałow? ano tam gdzie kiedyś były wp > ływy > > niemieckie im dlużej na danym terenie panowały Niemcy tym większe opaprci > e > >dla tych antypolskivch w gruncie rzeczy sił...odsyła do stron państwowej > >komisji wyborczej > Ja bym tak nie demonizował pegerowców ci z PGRów w ogóle do wyborów nie chodzą a ci miastowi na ziemiach odzyskanych to w większosci są komuchami albo liberałami Odpowiedz Link Zgłoś
ksiaze.ciemnogrodu Re: Dwie mentalne twierdze 09.01.06, 21:48 www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT/PL/WYN/W/index.htm www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT1/PL/WYN/W15/index.htm www.prezydent2005.pkw.gov.pl/PZT1/PL/WYN/W2/index.htm www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W9/index.htm www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W78/index.htm www.pgb.org.pl/index.php?id=75 Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Re: Dwie mentalne gnidy ..ozrm vel ksiaze ;-(( 10.01.06, 04:31 ksiaze.ciemnogrodu vel ozrm vel gałąski napisał: Re: czy sa już jakieś wyniki z wyborów do rad osi oszolom.z.radia.maryja 14.03.2005 14:58 dziękuję wszystkim którzy oddali na mnie głos...przegrałem mandat o włos ale do rady dostał sie taki chorowity pan którego dni na tym świecie są policzone więc najdalej za rok zajmę jego miejsce w radzie osiedla bowiem wśród przegranych osiągnąłem najlepszy rezultat ................................... zostałem radnym oszolom.z.radia.maryja 02.07.2005 22:55 gość po prostu wykitował a ja wszedłem na jego miejsce bo sposród przegranych miałem największe poparcie Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: Dwie mentalne twierdze 10.01.06, 06:55 Dwie twierdze i wystarczy drugiej nie budowac by pierwsza rozpadła się sama??? Ciekawa sugestia polskiego inteligenta... I ewangeliczna logika: dawaj lać się po drugim policzku z nadzieja, że napastnik kiedyś przestanie. Nie daj Boże bronić sie! "Co gorsza, dziś też nie widać wielu chętnych, by ją zrozumieć." Staram się zrozumieć moher. Nie tylko z prasowych publikacji, audycji RM czy migawek z Trwam. Część mojej rodziny ma ultrakatolickie poglądy. Obserwuje ich i dyskutuję (o ile to dyskusja mozna nazywać). Czy moje zrozumienie zmienia moher????? NIE, do tego potrzebne by było wzajemne zrozumienie. Równie dobrze mógłbym usiłować, by mnie zrozumiała gęś. To nie ma jednak decydującego wpływu na nasze rodzinne relacje. Ja nie pozwalam sobie narzucić ich stylu zycia i nie usiłuje robić to im. Mnie znają i wiedzą, że się nie da, ale niewątpliwie innym b. chcieliby urządzać życie i są absolutnie przekonani o posiadaniu prawdy absolutnej. Co tu jeszcze rozumieć i w czym to pomoże? Ale do rzeczy. Obserwuje ewolucje tych, którzy sluchają RM. Następuje wyraźna radykalizacja ich poglądów i malejąca skłonność do tolerancji. A tolerancja dla nietolerancji to prosta droga do utraty wolności, no... na początek jej ograniczenia, wprowadzenia cenzury obyczajowej itp. Istnieje w przyrodzie takie zjawisko: samo istnienie wręcz śladowych ilości materii zwanej katalizatorem niewyobrażalnie przyspiesza pewne procesy fizyczne. W naszych procesach społecznych takimi katalizatorami są Rydzyk i Kaczyński Prezes. Tyle, że procesy jakie prowokuja są b. niekorzystne - ostra polaryzja i wzajemna wrogość. Budowanie drugiej twierdzy to odruch obronny na ewidentnie wrogie, agresywne ich poczynania. Czyżby autor odmawiał nam prawa do obrony? Nie rozumiem, o co chodzi Markowi Beylin. Czy rzeczywiście jest to tylko "wojna wzajemnych przesądów"? Wystarczy nie reagować a wszytko będzie OK? Strategia chowania głowy w piasek najlepszą strategią? Monachium szczytem finezji i skuteczności? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil bardzo prosże o rozwiniećie 10.01.06, 11:29 wan4 napisał: > wprowadzenia cenzury obyczajowej itp. Ta obawa (cenzury obyczajowej) powtarza się w postach zwolenników postępu i tolerancji. Czy zechciałbyś to sprecyzowac? Co konkretnie wg. Ciebie powinno zaistnieć w przestrzeni publicznej bez żadnych ograniczeń, jakim obrazom, koncepcjom zagraża ta cenzura obyczajowa? Odpowiedz Link Zgłoś
sam_sob Re: Dwie mentalne twierdze 11.01.06, 19:51 zambro napisał: > Nie ma takiego podziału. Raczej jest podział na światłych katolików mających > wiarę w Rzym, i na ciemniactwo wierzące w Toruń. Rzecz w tym, że o wyborach w krajach tak zwanych demokratycznych decydują liczby bezwzględne. Z tego prozaicznego powodu lekceważenie najliczniejszego elektoratu jest oczywistą głupotą z powodu zaślepienia osób ubiegających się o mandaty polityczne. Ma to szczególne znaczenie także z tego powodu, iż przymus kandydowania nie istnieje, chyba że z powodu ubóstwa lub po otrzymaniu "propozycji nie do odrzucenia". Odpowiedz Link Zgłoś