Dodaj do ulubionych

Wykrzyczeć całą prawdę

13.01.06, 19:22
Przed przeczytaniem tekstu Michika zapytałem sam siebie "czy on znowu
przeciwko lustracji?"

Było to oczywiście pytanie retoryczne...
Obserwuj wątek
    • mbishop Wykrzyczeć całą prawdę 13.01.06, 19:27
      Dzięki, Adamie. Dobrze, że jesteś!
      • m635 Czemu nie o lustracji??? "Ludzie honoru" czekają! 14.01.06, 01:17
        mbishop napisał:

> Dzięki, Adamie. Dobrze, że jesteś!

To brzmi jak wyznanie miłosne.
        I dla wyznawców nie ma znaczenia, że Michnik od dawna nie napisał niczego
        znaczącego. Smaruje wciąż antylustracyjne pasztety, kolejne obrony
        komunistycznych szubrawców-kumpli od kielicha lub kanalii-koleżków maleszków.
        • twprezydent Ryćkać chciał i zrzucił habit. Wielkie aj waj! 14.01.06, 11:35
          > Smaruje wciąż antylustracyjne pasztety, kolejne obrony
          > komunistycznych szubrawców-kumpli od kielicha lub kanalii-koleżków maleszków.

Tym razem głównie broni gościa, który łamiąc złożone przysięgi wypowiedział
          posłuszeństwo Kościołowi, "przy okazji" uprawiając od jakiegoś czasu seks, co
          tajemnicą w Krakowie nie było. Dziwne, że nie został z Kościoła wywalony
          wcześniej na zbity pysk.

A co do ulubionych przez Michnika kapusiów SB to nie kto inny jak Obirek
          opublikował w GW tekst będący płomienna obroną i wytłumaczeniem
          Maleszki "Ketmana". Jedna banda...
          • jan_r_k Obirek w "Więzi" o Maleszce 14.01.06, 13:07
            wiez.free.ngo.pl/0203so.htm
            Nikogo nie powinien dziwić pobłażliwy stosunek "Więzi" do agentów SB: "Sam fakt
            współpracy z Urzędem Bezpieczeństwa nie jest tu najistotniejszy (robiło to
            wielu innych)." Niejeden członek redakcji "Więzi" był kapusiem i to od dawna a
            potem został oddelegowany do opozycji.

Jan K.
            • euromir KWESTIA STOSUNKU DO DEKOMUNIZACJI 14.01.06, 14:56
              Mily Panie Janie,

chcialbym zwrocic Panska baczna uwage na fakt, iz w przywolanym przez Pana
              artykule (wiez.free.ngo.pl/0203so.htm), Obirek powiada:

"Gra toczy się o sposób i jakość naszego rozliczenia z przeszłością. Bez
              jasnego kryterium moralnego mówienie o rozliczeniu jest czystą retoryką - wina
              musi być nazwana po imieniu, a winni ukarani. Pouczający jest pod tym względem
              przykład Niemców, którzy ciągle borykają się z problemem winy nienazwanej do
              końca."

W moim rozpoznaniu autor tych slow bardzo jednoznacznie opowiada sie za
              dekomunizacja.

Pozdrawiam Pana :

Euromir
    • mbishop Re: Wykrzyczeć całą prawdę 13.01.06, 19:28
      nick.crestone napisał:

> Przed przeczytaniem tekstu Michika zapytałem sam siebie "czy on znowu
      > przeciwko lustracji?"
      >
      > Było to oczywiście pytanie retoryczne...

No to słabo z rozumieniem tekstu pisanego...
    • podkurek Dlaczego tak zwięźle? Co się stało? Się zmienił? 13.01.06, 20:48
      Ja się cieszę, bo tyle jestem w stanie przeczytać, ale czemu AM pisze tak
      powściągliwie (w sensie: krótko, mało, na jednej stronie internetowej)? To nie w
      zwyczaju Pana Nadredaktora. To nowość.
    • janl70 Re: W ramionach kobiety 13.01.06, 21:16
      Obirek w ramionach zamężnej kobiety to może sobie krzyczeć do woli.
      Szkoda, że Nadredaktor Michnik nie wspomniał słowem o Pani Ambasadorowej...
      Jak nie wiadomo o co chodzi takim krzykaczom, jak Obirek, to chodzi o...
      • nick.crestone Re: W ramionach kobiety 13.01.06, 21:35
        Zaciekawiony powyższą wiadomościa wstukałem nazwisko Obirka w google.pl i oto
        co wyskoczyło:

"Drugą kwestią jest kapłaństwo Obirka. Sakrament ten obowiązuje do śmierci, nie
        można go unieważnić. Papież może najwyżej zwolnić z celibatu, co umożliwia
        byłym księżom zawarcie małżeństwa kościelnego, ale Stolica Apostolska nie robi
        tego zbyt chętnie. Dla Obirka zwolnienie z celibatu jest o tyle istotne, że
        pozwoliłoby mu żyć w zgodzie z Kościołem i jednocześnie związać się z kobietą.
        Bo choć przekonuje, że odchodzi z zakonu, bo „nie mieści się w jego ramach”, to
        jest też inna, bardziej przyziemna przyczyna – kobieta, żona izraelskiego
        dyplomaty pracującego w Polsce."

www.przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=653&Itemid=50
        NC
        • koloratura1 Re: W ramionach kobiety 13.01.06, 21:54
          Ot,i kwintesencja wszystkiego...

Co tam opinie i przemyślenia Obirka na jakikolwiek temat. Pal sześć, co ma -
          mądrego lub głupiego - do powiedzenia. I po co wogóle brać do ręki książkę z
          jego wyznaniami, która to książka - w dodatku - wraz z posłowiem dwóch autorów
          i przypisami liczy, bądź co bądź, 250 stron. I kto by wogóle aż tyle czytał,
          kiedy wystarczą google! I od razu mamy jasność w temacie, w dodatku: lekko,
          łatwo i przyjemnie.
          I można swoje "przemyślenia" z miejsca ogłosić na forum.

• janl70 Re: W ramionach kobiety 13.01.06, 23:09
            koloratura1 napisała:
            "I od razu mamy jasność w temacie, w dodatku: lekko, łatwo i przyjemnie."

Jasność w temacie to próbował zapewnić ks.Boniecki, autor posłowia do tej
            książki. Pisał, że wypowiedzi Obirka mają charakter wyznania, a z wyznaniem, wg
            naczelnego Tygodnika Powszechnego, nie polemizuje się.
            Jeśli nie wolno polemizować, to faktycznie zostają google.
            A google prawdę Ci powie! Oj, powie!
            Szkoda tylko, że naczelni GW i TP nie wspomnieli nawet najmniejszym słowem o tej
            tajemniczej żonie dyplomaty izraelskiego... Szkoda, bo z tą małą wzmianką o tym
            dlaczego Obirek porzucił kapłaństwo i jezuitów, czytałoby się jego wyznania w
            nieco innym świetle.
            Jakimś dziwnym przypadkiem i zrządzeniem losu, internetowa wyszukiwarka okazała
            się być bardziej rzeczowa i obiektywna niż Szanowni Redaktorzy Naczelni... :-))
            • hermes2005 Do Janl70 13.01.06, 23:43
              Jesli powierzysz swoje zauwanie do poznania prawdy rzeczy wyszukiwarce google,
              to doprawdy nisko mierzysz w poznaniu prawdy, a rozum (logos) sprzedales za
              bezcen. To co widzisz, zalez od lustra w jakim ogladasz swoja twarz kolego...
              szukaj zatem lustra rozumnie kolego.
              Twoj Hermes
              • jalfa Re:Potwarz 18.01.06, 12:58
                Coraz mniej rozumiem Obirka. Co się stało z tym zwariowanym, choć ideowym
                księdzem. Czyżby już zupełnie oszalał.Wspomniany przez Michnika wątek o
                kardynale Macharskim jest w istocie obrzydliwy. To po prostu podłość, bo to
                wszak jedna z piękniejszych postaci polskiego Kościoła. Obawiam się, iż Obirek
                zwariował z nienawiści. Taki człowiek powinien się leczyć (czego mu szczerze
                życzę) , a nie wypisywać niecne donosy.
              • jalfa Re:Potwarz 18.01.06, 14:39
                Coraz mniej rozumiem Obirka. Co się stało z tym zwariowanym, choć ideowym
                księdzem. Czyżby już zupełnie oszalał.Wspomniany przez Michnika wątek o
                kardynale Macharskim jest w istocie obrzydliwy. To po prostu podłość, bo to
                wszak jedna z piękniejszych postaci polskiego Kościoła. Obawiam się, iż Obirek
                zwariował z nienawiści. Taki człowiek powinien się leczyć (czego mu szczerze
                życzę) , a nie wypisywać niecne donosy.
            • mwp69 Re: W ramionach kobiety 15.01.06, 15:46
              Pewien pan z KIK pisał o kobiecie w GW.
        • jan_r_k Nad-Szyszkownik Adaś 14.01.06, 02:50
          Tyle wzniosłych słów Nadredaktora Michnika, a przecież mógł powiedzieć jak Nad-
          Szyszyszkownik Kilkujadek: "Ciurlać się im chce!"

A doczepianie do tego Jedwabnego jest nawet dla takiego starego Żyda jak ja
          troszeczkę w złym guście... A czy owa żona ambasadora też z Naszych?

Jan K.
          • patience Re: Nad-Szyszkownik Adaś 14.01.06, 13:45
            jan_r_k napisał:

> Tyle wzniosłych słów Nadredaktora Michnika, a przecież mógł powiedzieć jak Nad-
            > Szyszyszkownik Kilkujadek: "Ciurlać się im chce!"
            >
            > A doczepianie do tego Jedwabnego jest nawet dla takiego starego Żyda jak ja
            > troszeczkę w złym guście... A czy owa żona ambasadora też z Naszych?
            >
            > Jan K.

Sex motorem postepu i oswiecenia :D:D:D
    • janul1 Naganiacz zmienił wypożyczalnię? 13.01.06, 21:53
      Jak to o Kosciol się troszczy ateistyczny Żyd i pan Obirek. Serce krwawi. A moize byscie tak panowie o synagogę się zatroszczyli, a nie przemi9lcxajcie zadnych wstydliwych spraw. I precz z lustracją oczywiscie.
      • koloratura1 Re: Naganiacz zmienił wypożyczalnię? 13.01.06, 21:56
        janul1 napisał:

> Jak to o Kosciol się troszczy ateistyczny Żyd i pan Obirek. Serce krwawi. A moi
        > ze byscie tak panowie o synagogę się zatroszczyli, a nie przemi9lcxajcie zadnyc
        > h wstydliwych spraw. I precz z lustracją oczywiscie.

Możesz zdradzić, co ma lustracja do wyznań Obirka?
      • hermes2005 Do znawcy prawd 13.01.06, 23:47
        Janu1,
        raz jeszcze, zamilknij, wszak anonimowosc internetu nie chroni cie przed
        glupota, prosze, miej wzglad na tych co Zydami ani Masonami nie sa, zas
        troszcza sie o kulture myslenie... zamilknij...
        Twoj Hermes
      • chris12 Katolicki intelektualista dał głos... 14.01.06, 14:27
        ...i zamilkł.
    • rekontra Obirek spadł Michnikowi z nieba 13.01.06, 22:16
    • danz5 Krzycz ,matacz 13.01.06, 22:45
      toz to twoje powolanie.
    • halfliner [...] 13.01.06, 22:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • qfc [...] 14.01.06, 01:29
    • qfc Michnik, a co z antycyganizmem? 14.01.06, 01:34
      Cyganami sie nie przejmujesz. Bo brudasy, czy co?

(A Hitler ich wytlukl wiecej niz zydow w proporcji do populacji. Ale biedaki
      nie maja swojego lobby?)

W Polsce i nie tylko zawsze niechetnie odnoszono sie do roznosci. Zyd, Cygan,
      Rumun, Pepik - i jest w tym cos z pogardy. Ale nie mozna wiazac tego z checia
      ludobujstwa. To tak jak obrazanie faceta na przystanku moze prowadzic do jego
      zabicia - absurdy.)
    • cato11 Antykatolicyzm to antysemityzm. 14.01.06, 09:17
    • cato11 Antykatolicyzm to antysemityzm. 14.01.06, 09:19
      Antykatolicyzm jest dla elit tym samym co antysemityzm dla ludu. Jeszcze troche i Michnik będzie pisywał u Urbana bez pseudonimu.
      • halfliner Antysemityzm to antychrześcijanizm, w Polsce 14.01.06, 09:22
        • halfliner powszechny. Co Rydzyk ma wspólnego z Chrystusem? 14.01.06, 09:22
    • omikron22 Re: Wykrzyczeć całą prawdę 14.01.06, 10:04
      Bardzo dobry i ciekawy tekst, z którym nie mogę się nie zgadzać. Moje
      zdziwienie budzi tylko fragment:
      >Natomiast, co mnie dotyczy, stwierdzam stanowczo, że nigdy żaden przyzwoity
      >człowiek nie powiązał moich poglądów na dekomunizację z niegdysiejszym
      >miejscem pracy mojego brata. Tego typu zarzuty stawiali mi - owszem - ubecy,
      >ubeccy pismacy, a także inspirowany przez nich znany polityk emigracyjny, co
      >niedawno stało się publicznie wiadome za sprawą publicznych deklaracji Macieja
      >Giertycha, polityka z Ligi Polskich Rodzin.
      Czyżby A.M. nie zaglądał, choćby wyrywkowo, do „forumów“ redagowanej przez
      niego Gazety? Oskarżeń, pomówień czy choćby aluzji wymienionego typu jest tam
      tyle, że czyni to te fora absolutnie niestrawnymi. To wszystko tylko ubeccy
      pismacy?- sporo tego.
      • jak.babcie.kocham Re: Wykrzyczeć całą prawdę 14.01.06, 10:37
        Michnik pisze: "nigdy żaden p r z y z w o i t y człowiek"
        Nie każdy piszący na tym forum zasługuje na miano przyzwoitego. Znaczna część
        nie zasługuje, ma mentalność ubecką i kurzy móżdżek.

ikron22 napisał:

> Bardzo dobry i ciekawy tekst, z którym nie mogę się nie zgadzać. Moje
        > zdziwienie budzi tylko fragment:
        > >Natomiast, co mnie dotyczy, stwierdzam stanowczo, że nigdy żaden przyzwoit
        > y
        > >człowiek nie powiązał moich poglądów na dekomunizację z niegdysiejszym
        > >miejscem pracy mojego brata. Tego typu zarzuty stawiali mi - owszem - ubec
        > y,
        > >ubeccy pismacy, a także inspirowany przez nich znany polityk emigracyjny,
        > co
        > >niedawno stało się publicznie wiadome za sprawą publicznych deklaracji Mac
        > ieja
        > >Giertycha, polityka z Ligi Polskich Rodzin.
        > Czyżby A.M. nie zaglądał, choćby wyrywkowo, do „forumów“ redagowan
        > ej przez
        > niego Gazety? Oskarżeń, pomówień czy choćby aluzji wymienionego typu jest tam
        > tyle, że czyni to te fora absolutnie niestrawnymi. To wszystko tylko ubeccy
        > pismacy?- sporo tego.
        • fxvi Pinochet ocalil Chile 15.01.06, 03:21
          ikron22 napisał:

10.01.1999. Londyn - Augusto Pinochet przyjął w areszcie domowym w Wentworth pod
          Londynem gości z Polski: posła Michała Kamińskiego, członka KRRiTV Marka Jurka i
          red. naczelnego "Życia" Tomasza Wołka. Wg Kamińskiego, wizyta miała rodzinny
          charakter.
      • fxvi choc nie ubect to kanalie 15.01.06, 03:17
        omikron22 napisał:
        > Bardzo dobry i ciekawy tekst, z którym nie mogę się nie zgadzać. Moje
        > zdziwienie budzi tylko fragment:
        > >Natomiast, co mnie dotyczy, stwierdzam stanowczo, że nigdy żaden przyzwoit
        > y
        > >człowiek nie powiązał moich poglądów na dekomunizację z niegdysiejszym
        > >miejscem pracy mojego brata. Tego typu zarzuty stawiali mi - owszem - ubec
        > y,
        > >ubeccy pismacy, a także inspirowany przez nich znany polityk emigracyjny,
        > co
        > >niedawno stało się publicznie wiadome za sprawą publicznych deklaracji Mac
        > ieja
        > >Giertycha, polityka z Ligi Polskich Rodzin.
        > Czyżby A.M. nie zaglądał, choćby wyrywkowo, do „forumów“ redagowan
        > ej przez
        > niego Gazety? Oskarżeń, pomówień czy choćby aluzji wymienionego typu jest tam
        > tyle, że czyni to te fora absolutnie niestrawnymi. To wszystko tylko ubeccy
        > pismacy?- sporo tego.

Choc nie ubecy, to kanalie. Zaden przyzwoity czlowiek nie pluje na siostre
        Fidela Castro za fakt, ze ma brat abandyte.
    • saramago2 Krzycz Adasko krzycz: Niech żyją naganiacze! 14.01.06, 12:03
      Dajcie juz spokój. Z panem Obirkiem i tak katolikom krzywdy nie zrobicie. Ale naganiac Michnik bedzie az do smierci, taka to natura zdemoralizowana do szpiku kości.
    • chris12 [...] 14.01.06, 14:36
    • mwp69 Rana na czole Adama M. 15.01.06, 15:42
      Z uwagą przeczytałem ten tekst, przypomniał mi niedawny cykl Pana Michnika o
      Adamie Mickiewiczu. Stawiał w nim tezę, że o życiu Wieszcza w dużej mierze
      zadecydowała „rana na czole” współpracy z Ochraną.
      Być może Pan też ma swoją ranę Panie Redaktorze.
      Być może jest nią brat.
      • krzywdam Re: Rana na czole Adama M. 15.01.06, 19:56
        "Nie wyszukujcie ustawicznie w przeszłości błędów i grzechów. Wiecie, iż ksiądz
        na spowiedzi zakazuje ludziom o przeszłych grzechach myśleć, a tym
        bardziej z
        drugimi gadać, bo takie myśli i gadania znowu do grzechu prowadzą.
        Nie krzyczcie: Oto na tym człowieku taka plama jest, muszę ją pokazać;
        oto ten
        człowiek popełnił taki a taki występek. Bądźcie pewni, iż znajdą się
        ludzie,
        których obowiązkiem będzie te brudy wygrzebywać; i sędziowie, do
        których należeć
        będzie sąd; i kat, który ukarze."
        "Mówiąc o przeszłości, jeśli powtarzacie: Oto w tej bitwie zrobiono taki błąd, a
        w owej bitwie taki błąd, a w tym marszu taki błąd dobrze to jest, ale nie
        myślcie, żeście bardzo rozumni; bo łatwo widzieć niedostatki, a trudno
        zalety.
        Jeśli na obrazie jest plama czarna albo w obrazie dziura, tedy lada głupi
        postrzeże je; ale zalety obrazu widzi tylko znawca.
        Ludzie dobrzy sądzą zaczynając od dobrej strony."
        Adam Mickiewicz

Księgi narodu polskiego i pielgrzymstwa polskiego

• musialeczek Re: między prawdż a potwarzą 16.01.06, 13:13
      Adam Michnik pisze o książce Obirka, że to książka ciekawa, wartościowa i
      prowokująca do myślenia. Z piewszą i trzecią oceną zgadzam się, z drugą nie. No
      bo i jaka ma być wartość książki piną z taką dozy pychy, a miejscami i
      nienawiści.( może rzeczywiście to trochę jak wyznania Józefa ŚWIATŁY). czasami
      ma to charakter obrzydliwego donosu jak np. dwa akapity o kardynale Macharskim
      (czemu go tak O nie lubi)ks. Chrostowskim oraz wzmianki o b.wielu książach
      pedofilach, zboczeńcach, uprawiających sex... (a skąd wie o tylu). Niezależnie
      o tego, zachodzi pytani, czy kontakt z zamężną kobietą (ta sprawa z ambsadorem
      itp. to chyba zwykła plotka)nie podważa jego wiarygodności w krytyce kościoła.
      • renata993 Re: hańba kościelna 17.01.06, 11:47
        No to się ładnych rzczy dowiadujemy o b.wielebnym ojcu O. Nie dość, że
        cudzołoży, że pożąda żony bliźniego, a tu jeszcze składa fałszywe świadectwo o
        swoim bliźnim, znaczy się grzeszy przeciw VIII przykazaniu. Jak więc tacy
        ludzie mogą twierdzić, iż nie odeszli z Kościoła. Vivat hipokryzja,kłamstwo,
        niech żyje egoizm.
    • donq Re: Wykrzyczeć całą prawdę 18.01.06, 20:20
      Myslałem, ze będzie o "Salonie kłamców" przeczytawszy te słowa:

"Bywają książki, których lepiej nie przemilczać, choćby pokusa bywała ogromna.
      Te książki, nieraz bolesne i jątrzące, podejmują tematy z reguły lękliwie
      omijane przez innych i formułują opinie, które pojawiają się w prywatnych
      rozmowach, ale rzadko w publicznych debatach."

a to tylko zachwyty nad głębokim chrześijańskim świadectwem zasmuconego
      eks-jezuity o otwartym umyśle i niemal zaduszonego nimożnością wykrzyczenia
      prawdy w swoim jezuckim wdzianku... I pana Adama nękanego bratem eks-jezuita
      fajnie broni, a jak pan Adam też wie, że przyzwoici ludzie za (miejsce pracy!)
      brata nie nękają.

"Do takiego tonu w mówieniu o Kościele nie jesteśmy przyzwyczajeni". No jak kto,
      ja, jako forumowicz, jestem bardzo przyzwyczajony.

DonQ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka