123rbr Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 10:25 Przed chwilą usłyszałem z ust prominętnego działacza PiS-u, że winę ponosi poprzedni system. Ten przygłup nie wiedział, że obiekt powstał w czsie rządów Krzklewskiego (AWS). Ta nowa, śmieszna władza (yes, yes, yes) chce zbić kapitał polityczny na ludzkim nieszczęściu. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio żałosne 29.01.06, 10:26 ponoc to 15 zawalenie dachu pod sniegiem w tym roku niedawno zawalil sie dach w fali kopani...czemu wtedy Polaczek nie wezwał sluzb (ktore badz co badz maja taki obowiazek!!!) do sprawdzenia stanu budynkow i odsniezenia dachow??? musialo zginac tylu ludzi zeby minister, straz miejska i nadzor budowlnych sobie mogl wyobrazic ze takich hal jak tamta jest wiecej??? Odpowiedz Link Zgłoś
123rbr Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 10:38 Wraz ze śniegiem usunąć Polaczka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ljab Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 10:47 Kto pójdzie siedzieć gdy, jako administrator budynku, wyślę ekipę do czyszczenia dachu i w tym momencie (tzn gdy ekipa będzie na dachu) dach się zawali? . Odpowiedz Link Zgłoś
bajusz Minister do dymisji 29.01.06, 10:57 Po wypadku słowackiego śmigłowca na Węgrzech (42 ofiary) minister obrony Słowacji podał się do dymisji, chociaż oczywiste jest, że nie ponosił żadnej odpowiedzialności za nieszczęście. A co nasz minister? Po bawarskiej tragedii w Bad Reichenau można było przewidzieć, że wszędzie gdzie jest śnieg, może się to powtórzyć. Taki apel o usuwanie śniegu z dachu nic by go nie kosztował, gdyby go wystosował z parę tygodni temu. Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 dochodzi do tego marna jakość budownictwa 29.01.06, 11:23 Pragnę zwrócić uwagę, że podobne hale buduje się w Skandynawii, czy Kanadzie gdzie zwykle śniegu mają dostatek. Sądzę, że główna przyczyna leży w marnej jakości budownictwa- hale powstają w błyskawicznym tempie i przypuszczam, że budowane są wg. najtanszych technologii- wystarczy że jakiś jeden element nie wytrzyma a cały obiekt się wali. Tak więc rząd musi zmienić ustawę o nadzorze budowalnym żeby wyelimninować podobne budownictwo, jako zagrażąjące życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ljab Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 11:23 Podjąłem natychmiastowe działania w celu usunięcia śniegu z dachu. Sprawdziłem, czy nadaję się do takiej fizycznej roboty. Odp - dopóki nie zacznę robić nie wiem czy się nadaję ani na jak długo starczy mi sił. Czy mam zezwolenie - badania psychologiczne- do pracy na wysokości? Odp - nie mam. Czy mam odpowiedni sprzęt - szelki, linki, kask? Odp - nie mam. Czy mam znajomego, który za flaszke (lub dwie) wyjdzi na dach? Odp- znalazłem jednego ale należność chciał z góry. Czy mam telefon? Odp - mam. Więc dzwonię do OSP. "...- ale panie u nos najmłodszy mo pińdziesiąt dwa lata, .....- a młodsi to są, panie, w Anglii, .....- no my tu, panie, momy strażnicę i wynajmujemy na wesela i po co nom wincy". Telefon do agenta ubezpieczeniowego. Odp...."- nie, myślę że rodzina, zgodnie z polisą, odszkodowanie dostanie, .... no ale są przesłanki by podciągnąć to pod samobójstwo a wtedy..." Jak zwykle, jedynie wiosna mnie wybawi z kłopotu, chyba że do tego czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
bialyojciec Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 11:33 To jak to...? Sam Bog fatyguje sie i zsyła nam snieg a jakis polaczek....nie rozumiem...dziwny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
rekinygieldy Jak to sobie wyobraża? 29.01.06, 11:37 Po pierwsze - dach, który jest dobrze zaprojektowany i wykonany powinien mieć współczynnik bezpieczeństwa, jak dobrze pamiętam,bodaj 10 - podobnie jak winda. Nie powinien się w żadnym wypadku zawalić. Po drugie - po to tak wysoki, aby nikogo nie narażać na upadek - czy min. Polaczek ma trochę wyobraźni? Czy będzie płacił osobom, które za jego namową wejdą na śliski dach i spadną? Po trzecie - mają rację ci, którzy twierdzą, że poszycie dachu ulega zniszczeniu przy chodzenie po nim w takich warunkach. Po czwarte - jak duży musiałby być nacisk na 1 cm kw. żeby dach uległ zniszczeniu? Ile waży śnieg? Tyle co woda... co najwyżej. 10x10x10 cm to 1 litr, czyli 1 kg. A więc przy 10 cm śniegu wysokości, nacisk na 1 cm.kw. wynosi 0,01 kg, czyli 10 gram. 1 metr wysokości daje więc dopiero 1 kg na cm.kw. == czyli 1 tona na 1 m.kw. To już jest dość sporo i trzeba by się zastanowić nad odśnieżaniem. Tak więc ktoś powinien mniej więcej w ten sposób ludziom uświadomić kiedy trzeba ten dach odśnieżyć, przy jakiej warstwie, bo inaczej będą wypadki niepotrzebne. Poza tym, ten nacisk będzie tez inaczej się rozkładał siłowo na dachu o dużym kącie nachylenia. Po piąte - Nie zapomnieć też o zabezpieczeniu dołów, bo inaczej ktoś na chodniku straci życie. Po szóste - Za chwile zaczną się problemy z soplami. Czy znowu wypadki skłonią do apeli - ludzie usuwajcie sople???? Może by już dziś o tym pomyśleć? Po siódme - w Polsce rządzi absulutnie PIS, będący blisko kościoła i wiary... Czy taki L.Kaczyński, (który do tej pory nic nie zrobił znamiennego i pożytecznego...), nie mógły wyprosić gdzie trzeba, aby wreszcie pogoda w Polsce się poprawiła??? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stir1 PREZYDENT powinien podac sie do DYMISJI 29.01.06, 15:41 wreszczie to za jego kadencji Odpowiedz Link Zgłoś
rekinygieldy Trochę rozsądku i spokoju, a nie panika... 29.01.06, 11:39 Po pierwsze - dach, który jest dobrze zaprojektowany i wykonany powinien mieć współczynnik bezpieczeństwa, jak dobrze pamiętam,bodaj 10 - podobnie jak winda. Nie powinien się w żadnym wypadku zawalić. Po drugie - po to tak wysoki, aby nikogo nie narażać na upadek - czy min. Polaczek ma trochę wyobraźni? Czy będzie płacił osobom, które za jego namową wejdą na śliski dach i spadną? Po trzecie - mają rację ci, którzy twierdzą, że poszycie dachu ulega zniszczeniu przy chodzenie po nim w takich warunkach. Po czwarte - jak duży musiałby być nacisk na 1 cm kw. żeby dach uległ zniszczeniu? Ile waży śnieg? Tyle co woda... co najwyżej. 10x10x10 cm to 1 litr, czyli 1 kg. A więc przy 10 cm śniegu wysokości, nacisk na 1 cm.kw. wynosi 0,01 kg, czyli 10 gram. 1 metr wysokości daje więc dopiero 1 kg na cm.kw. == czyli 1 tona na 1 m.kw. To już jest dość sporo i trzeba by się zastanowić nad odśnieżaniem. Tak więc ktoś powinien mniej więcej w ten sposób ludziom uświadomić kiedy trzeba ten dach odśnieżyć, przy jakiej warstwie, bo inaczej będą wypadki niepotrzebne. Poza tym, ten nacisk będzie tez inaczej się rozkładał siłowo na dachu o dużym kącie nachylenia. Po piąte - Nie zapomnieć też o zabezpieczeniu dołów, bo inaczej ktoś na chodniku straci życie. Po szóste - Za chwile zaczną się problemy z soplami. Czy znowu wypadki skłonią do apeli - ludzie usuwajcie sople???? Może by już dziś o tym pomyśleć? Po siódme - w Polsce rządzi absulutnie PIS, będący blisko kościoła i wiary... Czy taki L.Kaczyński, (który do tej pory nic nie zrobił znamiennego i pożytecznego...), nie mógły wyprosić gdzie trzeba, aby wreszcie pogoda w Polsce się poprawiła??? ;-) Ps. Oczywiście, rodzinom ofiar - serdeczne wyrazy współczucia... Odpowiedz Link Zgłoś
huski Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 14:02 Ja i tak nie bede usuwal, nie powiem gdzie to mam. Odpowiedz Link Zgłoś
karolczyzykiewicz Nie zapomnimy (Eurowizji!) 29.01.06, 14:27 Nie zapomnimy tobie telewizyjna "Jedynko" ubawu po pachy podczas oglądania eliminacji do Eurowizji, gdy tymczasem w Katowicach trwała akcja ratunkowa; Nie zapomnimy ci Arturze Orzechu, tobie triumfujący Michale Wiśniewski, wam półnagie dziewczyny z Queens i tobie rosyjska szesnastoletnia lolitko (i wszystkim wam - uchachani wykonawcy i uczestnicy) waszych usprawiedliwień, że bawiliście się dobrze, tak tylko trochę, a naprawdę myśleliście nie o "Ich troje", a o "Ich sześćdziesięciu sześciu"; I wreszcie nie zapomnimy ci Zygmuncie Kuklo - wyuczony na AKADEMII MUZYCZNEJ w KATOWICACH - uśmiechu od ucha do ucha i stwierdzeń, że "takie konkursy są potrzebne bo pobudzają rynek", akurat w takim momencie! (proponuję bojkot tej imprezy i bojkot wykonawców w niej uczestniczących, a także składu jury - z "wesolutką" Marylą Rodowicz na czele!, Polacy - młodzi i starzy, wierzący i niewierzący, po prostu WSZYSCY - że macie honor i poczucie przyzwoitości, bardzo Was o to proszę) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek.pl Re: Nie zapomnimy (Eurowizji!) 29.01.06, 17:08 Oh Karol! Nie szalej! Przywalasz wszystkim od A do Z bo tak wypada? Czy dlatego, że ty lubisz muzykę poważną więc winni są muzycy rozrywkowi? Zgadzam się jednak z tym że telewizja publiczna się nie popisała. Tym bardziej że miała 1, 2 i 3 do dyspozycji. Choociaż z drugiej strony, po tym wszystkim nie powinno się "dowalać" TV które nie transmitują "igrzysk" w których ginie ponad 60 osób. Lecz my chcemy własnie tego: tragedii, krwi i emocji. W TVN pokazywali jak w pewnym momencie odeszli od dziennikarzy i "kamermanów" poszkodowani i ich znajomy. Bo nie mogli zrozumieć czego chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
stir1 0,5m sniegu nie moze zawalic konstrukcji 29.01.06, 15:36 wreszcie PL to nie Tunezja; druga rzecz : 80 sosb ginie co tydzien na drogach, czy nie warto to rownie mocno naglosnic Odpowiedz Link Zgłoś
hornisse33 Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 29.01.06, 19:30 100 dni nowych rządów = 100 dni walki o koalicję (czytaj: dyktat PiS-u) = 100 dni walki o stołki. W ciągu tych stu dni zapadło się w Polsce kilka dachów, trzeba było dopiero daniny z ludzi, jak w państwie Azteków, żeby bogowie się zbudzili. Odpowiedz Link Zgłoś
d7d nalezy natychmiast usunąć śnieg z dachów !! 30.01.06, 00:33 zigzaur napisał: > A może dach był projektowany przy użyciu programu komputerowego, który był > kupiony za ciężkie pieniądze, jednakże w umowie licencyjnej zawierał klauzulę > typu "licencjodawca nie odpowiada za skutki używania programu"? każda licencja tego typu programu obliczeniowego konstrukcji ma taką klauzulę ! Odpowiedz Link Zgłoś
d7d należy natychmiast usunąć śnieg z dachów !! 30.01.06, 00:47 aja74 napisała: Nadal czekamna odpowiedz, jak wobec tego te hale plaskodachowe sa odsniezane? Slynne hipermarkety z plaskimi dachami? A moze maja podgrzewane dachy by sie snieg topil? To w koncu jak to jest? w praktyce nie sa odśniezane bo jest to trudnowykonalne i ze względu na zgromadzona ilość śniegu nalezy to wykonywac systematycznie , już przy pierwszych opadach sniegu! Ciekawe, że chodniki nalezy odśnieżać a jak ktos mówi o konieczności odśnieżania dachów płaskich to sie wszyscy dziwią! powtórzę i innego postu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=35837742&v=2&s=0 Z dachu o pow. 15000m2 przy pomocy ludzi nie da się usunąć śniegu To jest, dla 20cm warstwy sniegu, ok 3000m3 (trzy tysiące metrów sześciennych) Taka ilość waży ok. 735000kg (735 tysięcy kg) czyli do wywozu potrzeba 122 ciężarówki o ładowności 6 ton. To jest dla zwykłego sniegu (tzw. normowego). A kto to ręcznie usunie? A jak nie wywiezie to gdzie to składować? Zarządca prędzej usunie śnieg z parkingu niż z dachu !! Odpowiedz Link Zgłoś
d7d należy natychmiast usunąć śnieg z dachów !! 30.01.06, 01:05 rekinygieldy napisał: Po pierwsze - dach, który jest dobrze zaprojektowany i wykonany powinien mieć współczynnik bezpieczeństwa, jak dobrze pamiętam,bodaj 10 - podobnie jak winda. Nie powinien się w żadnym wypadku zawalić. Po drugie - po to tak wysoki, aby nikogo nie narażać na upadek - czy min. Polaczek ma trochę wyobraźni? Czy będzie płacił osobom, które za jego namową wejdą na śliski dach i spadną? Po trzecie - mają rację ci, którzy twierdzą, że poszycie dachu ulega zniszczeniu przy chodzenie po nim w takich warunkach. Po czwarte - jak duży musiałby być nacisk na 1 cm kw. żeby dach uległ zniszczeniu? Ile waży śnieg? Tyle co woda... co najwyżej. 10x10x10 cm to 1 litr, czyli 1 kg. A więc przy 10 cm śniegu wysokości, nacisk na 1 cm.kw. wynosi 0,01 kg, czyli 10 gram. 1 metr wysokości daje więc dopiero 1 kg na cm.kw. == czyli 1 tona na 1 m.kw. To już jest dość sporo i trzeba by się zastanowić nad odśnieżaniem. Tak więc ktoś powinien mniej więcej w ten sposób ludziom uświadomić kiedy trzeba ten dach odśnieżyć, przy jakiej warstwie, bo inaczej będą wypadki niepotrzebne. Poza tym, ten nacisk będzie tez inaczej się rozkładał siłowo na dachu o dużym kącie nachylenia. 1. skąd pamiętas zwspółcz. bezp. 10 ? dla windy tak może byc ale dla dachu - max. 2,0 2. wysoka attyk utrudnia odśnieżanie dachu 3. lepiej żeby zniszczeniu uległo poszycie dachu niz cała konstrukcja 4. 1000kg ma 1 m2 - to bardzo dużo ! ten dach był projektowany na ok. 80kg/m2 5. w projektach podaje sie informacje o dopuszczalnym obciążeniu dachu - m.in. obciążeniem sniegiem 6. hale z płaskimi dachami buduje się ze względów oszczędnościowych - mniejsza połac dachu, mniej obudowy ściennej i mniejsza kubatura do ogrzanie Odpowiedz Link Zgłoś
rekinygieldy Re: należy natychmiast usunąć śnieg z dachów !! 30.01.06, 21:47 Skąd pamiętałem? No liznąłem trochę na studiach mechaniki, wytrzymałości materiałów i tzw. patyków czy kratownic. I choć dziś nie pracuję w tej branży, to mimo upływu lat pamiętam, że tam gdzie chodzi o bezpieczeństwo ludzi, a więc windy, mosty etc. obowiązują najsurowsze normy. W niedziele nie widziałem jeszcze zdjęć w miejsca tragedii - dziś już wiem, że taka konstrukcja to jak domek z kart. W niedziele przyszedł mi na myśl taki pomysł, aby wzorem podgrzewanych podłóg, robić ogrzewane dachy, które włączało by się, jeśli czujnik wskazywałby okeślony nacisk. Napisałem nawet o tym gdzieś w sieci i proszę - dziś pojawiła się już taka wzmnianka w TV. Może ktoś inny też na to wpadł....? NIe ważne kto, ważne, żeby na takich powierzchniach cos takiego robić. Przy tak dużych powierzniach momenty zginające działające na kratownice są olbrzymie. Uważam, że kontruktorzy nie przewidzieli takich sytuacji - gdyby pomyśleli, dziś nie byłoby takiej tragedii. Aktualnie stosuje się lekkie materiały, ale nie zawsze wytrzymałe, czasem bez stoswnych atestów. Zobaczycie, że owszem, za nieodsneizanie tez będą kary, ale uwagi do samej konstrukcji też będą. Odpowiedz Link Zgłoś
d7d należy natychmiast usunąć śnieg z dachów !! 30.01.06, 22:18 wspóczynniki bezp. dla stali nie są większe niż 1,5-1,6; dla obciążeń śniegiem 1,4 pozostałe obciążenia mają współcz. 1,1 do 1,3 i to wszystko ! Pozostaje jeszcze zdrowy rosądek projektanta ale na to nie mam miejsca w dobie ma być "tanio i dobrze" - jest tylko tanio! Jak nie jest tanio (lekko i wytężone w okolicach 100%) to inwestor lub wykonawca mówi: zmieniamy projektanta ! Kupujesz w sieci hipermarketów najtańsza szynkę? Odpowiedz Link Zgłoś
nb2 Re: Polaczek: natychmiast usunąć śnieg z dachów 30.01.06, 22:27 Ludzie - o czym wy piszecie. Od soboty na polskich drogach zginęło prawdopodobnie więcej osób niż w czasie katastrofy w Katowicach i polski rząd nie zamyka dróg które aż roją się od dziur i są fatalnie odśnieżone (wg NIK połowa polskich dróg powinna być natychmiast zamknięta. Nikt nie pokazuje tego w telewizji i nie ogłasza się żałoby narodowej - polski rząd i politycy mają to w dupie Nie byłoby katastrofy gdyby polskie normy nakazywały przyjmować większe wartości obciążeń od śniegu (np zamiast 0.7 - 0.9 kN/m2) oraz większy współczynnik bezpieczeństaw - (np 1.6 zamiast 1.4) Rząd powinien natychmiast zlikwidować pierwszą strefę obciążeń śniegiem - tak zrobiona np na białorusi jak im się zawalił dach szkoły i problem byłby częściowo załatwiony. Nieporozumieniem jest że śląsk znajduje się w I strefie razem z lubuskiem gdzie śniegu jest zawsze 2xmniej Odpowiedz Link Zgłoś
sopocianin Re: śnieg na dachach 30.01.06, 22:47 W wypadku tej hali obciazenie projektowe sniegiem wynosilo 70kg/m2. Obciazenie w czasie wypadku okolo 2X tyle. I to chyba dostatecznie wyjasnia przyczyne katastrofy. Katowice (Chorzow) sa na lini stref obciazenia sniegiem, wiec zaprojektowano dach na mniejsze obciazenie. Dolozylo sie do tego wprowadzenie metody stanow granicznych w projektowaniu. W tej metodzie snieg ma stosunkowo niski wspolczynnik bezpieczenstwa, wiec nie ma zadnego zapasu na jakiekolwiek przeciazenia. Do tego na pewno dolozyla sie duza roznica temperatur pomiedzy gornymi a dolnymi pasami kratownicy nosnej. No i ten nieszczesny spadek do srodka, co powodowalo gromadzenie sie pomarzajacej wody w najnizszym punkcie. Snieg trzeba oczywiscie z dachow usuwac, bo wiedzac ze sa projektowane na nierealne obciazenia, wiadomo, ze musi dojsc do kolejnych zawalen. Zmiany wymaga norma obciazenia sniegiem, i sposob wykonywania obliczen dachow plaskich, a zwlaszcza tych ze spadkiem do srodka, i mozliwoscia gromadzenia sie wody badz lodu w niskich punktach. Co do usuwania sniegu badz lodu z takich dachow - to tylko recznie, bo dach za slaby aby uzyc jakiejs maszyny. Dla porownania - w Nowym Jorku, gdzie sniegu pada mniej jak w Katowicach, i zimy sa krotsze i cieplejsze obciazenie sniegiem wynosi 30 funtow na stope kwadratowa, czyli 150 kg/m2. I trzeba sprawdzic mozliwosc gromadzenia sie wody, lub lodu. Wniosek: 1.odsniezac plaskie dachy, bo sa za slabe, mimo ze zgodne z norma. 2.zmienic norme obciazen i sposob obliczen. 3.zmieniajac norme poprosic o pomoc fachowcow, lub wzorowac sie na normach przedwojennych, lub tych od roku 70-tego. Wspolautorom PN "obciazenia sniegiem" oraz komitetowi normalizacyjnemu zycze szybkiego odejscia na emeryture, a juz na pewna nie doradzanie komukolwiek Odpowiedz Link Zgłoś