mcguirre Veto 17.02.06, 11:56 Dlaczego budowę świątyni wspiera budżet. Niech kościół stara się o kasę na swoje fanaberie. Czy nie ma w Polsce bardziej palących problemów od wubujałej fantazji hierarchów. Odpowiedz Link Zgłoś
betsy12 Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 11:57 PISZCIE SWOJE ZDANIE NA ADRES SEJMU www.sejm.gov.pl tez mozna im to po prostu napisac.Ja sie nie balam chyba mnie nie rozstrzelaja. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadoo Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:03 Podobne prawda? Wilanów: www.templum.pl/ Berlin według projektu Alberta Speera: www.meaus.com/phoenix-arno-breker.htm Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: i 200 mln na inne rzeczy - Gw jesteście już s 17.02.06, 12:03 moze te 200 mln nie wydano sprzecznie z ustawa zasadnicza!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kudi ZBUDUJCIE COS DLA UBOGICH A NIE KOLEJNY KOSCIOL!! 17.02.06, 12:00 Apostolowie lacznie z Marią muszą sie "w grobach przewracać" widzac w co sie obróciła idea ewangelizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
malia21 Wkurza mnie to lizustwo PiS wobec kosciola!! 17.02.06, 12:03 Do rcrh czy jak ci tam!!! Jestem katoliczka i i tak czuje sie oburzona tym co robi PiS i jego banda! Wkurza mnie to ich lizustwo wobec kosciola!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
o90 20 mln zł - i dobrze !!! cala naprzod z budowa ! 17.02.06, 12:02 i tym sposobem komusze podatki takze wspieraja budowe bardzo pieknie a jakie bedzie teraz aj waj w tej sprawie no warto bylo wydac te 50 gr aby to zobaczyc :) towarzysze z forum to chyba wrzodow dostana Odpowiedz Link Zgłoś
awo Re: 20 mln zł - i dobrze !!! cala naprzod z budo 17.02.06, 12:05 uważasz, że nie ma w kraju większych potrzeb niż świątynia opatrzności? Odpowiedz Link Zgłoś
o90 potrzeba zostala zaspokojona 17.02.06, 12:08 czytalas budzet ? czy to jedyny wydatek ? nie jedyny byla potrzeba , i zostala zaspokojona bardzo dobrze, ja sie ciesze, widzialem budowe , warto czy chcesz zeby skasowac wszystkie wydatki budzeu i cala kwote wyslac np do Etiopii jako pomoc ? bo tam te pieniadze sa naprawde potrzebne ? absurdzik ? tak jak Twoje pytanko Odpowiedz Link Zgłoś
o90 alez nie masz racji 17.02.06, 12:22 potrzeba byla i dlatego zostaly pieniadze wydane aby ja zaspokoic to chyba oczywiste gdyby potrzeby nie bylo nie wydawano by na nia pieniedzy abo ja zaspokoic z oczywistego powodu ze nikt nigdyo takiej budowie nie slyszalby :) Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: alez nie masz racji 17.02.06, 13:22 Gdyby potrzeba byla, to juz dawno obywatele dobrowolnie wsparli by fundacje. Ale spoleczenstwo ma to gdzies. Wiec gorliwi poslowie wiedza lepiej i pokaza spoleczenstwu, co mu jest potrzebne. F. Odpowiedz Link Zgłoś
kola1977 moze jakis ruch obywatelski przeciwko? 17.02.06, 12:06 Bo ja sobie nie zycze takiego wydatkowania moich podatkow. Uwazam,ze Panstwo jest zle zarzadzane! Odpowiedz Link Zgłoś
o90 a moze jakis ruch obywatelski pro ? 17.02.06, 12:25 Bo ja sobie zycze takiego wydatkowania moich podatkow. Uwazam,ze Panstwo jest dobrze zarzadzane! ten ruch obywatelski powstaje przy wyborach po wyborach wiadomo kto bedzie zarzadzal panstwem wystarczy wygrac wybory i po problemie banalnie proste Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: a moze jakis ruch obywatelski pro ? 17.02.06, 13:07 > Bo ja sobie zycze takiego wydatkowania moich podatkow. Hmmm, a ile sie dobrowolnie dolozyles na te wielkopomna budowle, obywatelu? Czy ktos zabranial ci wspierac fundacje wlasnymi datkami? Ja osobiscie nie zaprotestowalbym ani jednym slowem, gdybys sprzedal wszystko co masz i dolozyl sie na swiatynie. F. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: a moze jakis ruch obywatelski pro ? 17.02.06, 13:11 alez wspieram wlasnymi datkami bylem widzialem bardzo imponujaca budowa a dodatkowy zastrzyk peiniedzy bardzo sie przyda to nie sest tak duzo pieniedzy jakes 50gr robienie takiego rabanu o 50gr ? rozumiem poszlo na swiatynie katolicka o Polska to kraj hinduistyczny, no w tym moze byc drobny problem ale mysle ze hinduisci rozumieje potrzeba wypelnienia woli Krola i Sejmu oraz ich Wotum Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: a moze jakis ruch obywatelski pro ? 17.02.06, 13:19 > jakes 50gr > robienie takiego rabanu o 50gr ? no jasne, zupelny drobiazg. Moznaby przeciez podniesc nawet do 2zl - co to w koncu jest 2zl... > rozumiem poszlo na swiatynie katolicka > o Polska to kraj hinduistyczny, no w tym moze byc drobny problem Lubie gadac z bufonami, ktorym sie wydaje, ze sa dowcipni i ze maja poczucie ironii :D Polska jest krajem neutralnym swiatopogladowo - polecam zajrzenie do konstytucji. Katolickim panstwem jest Watykan. > ale mysle ze hinduisci rozumieje potrzeba wypelnienia woli Krola i Sejmu oraz > ich Wotum Niech sobie krol i sejm wypelniaja swoje zobowiazania ze SWOICH pieniedzy. F. Odpowiedz Link Zgłoś
hetman131 Re: NA STOOOS!!! 17.02.06, 14:41 Za glodujace dzieci, za zamarznietych !!!! NA STOS niewolnikow diabla!!! Niewolnikow ZLOTEGO CIELCA!! Odpowiedz Link Zgłoś
kalinowski11 Re: 20 mln zł - i dobrze !!! cala naprzod z budo 17.02.06, 12:08 Zabytki się walą a my budujemy "piramidy" ... serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,3168378.html Kościół Mariacki w Gdańsku może zostać zamknięty bo zaczyna się rozsypywać a państwo finansuje betonowe molochy ... Odpowiedz Link Zgłoś
o90 rownowaga zostanie zachowana 17.02.06, 12:12 no to naprawde nie moja wina ze slabo gdanszczanie budowali trzeba bylo budowac z betonu powiedzmy sobie na marginesie Mariacki w Gdansku sie zamknie i a ten otworzy rownowaga zostanie zachowana nie ma sie co oburzac na Mariacki tez pewno znajda sie pieniazki sam mozesz cos wplacic nie krepuj sie Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: rownowaga zostanie zachowana 17.02.06, 12:15 Gdy budowano kościół Mariacki w Gdańsku, to nikt o betonie nie słyszał :))))) Cieniuchno z twoją wiedzą :) :) :) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 jak sie nie wie - to sie nie pisze wredna jedzo ! 17.02.06, 12:20 istotnie u gdanszczan ze sluchem cieniutko morze szumi za glosno beton moja droga to wynalazek Rzymian ale jak wiadomo to plemie mieszkalo nieco bardziej na poludnie jak sie nie wie to sie nie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: jak sie nie wie - to sie nie pisze wredna jed 17.02.06, 12:24 Eeej, zapominasz geniuszu, że między Rzymianami, a współczesnością jeszcze było Średniowiecze :))))) PS - jestem z Krakowa, tak a'propos :))) I bardzo mnie śmieszy to żebranie o kasę z budżetu, bo krakowskie Sanktuarium Miłosierdzia powstało, bez wyciągania łapek do budżetu :D Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: jak sie nie wie - to sie nie pisze wredna jed 17.02.06, 12:29 i podczas owego Sredniowiecza zakazywano sluchac o rzymskim wynalazku e chyba nie zakazywano... krakowskie Sanktuarium Miłosierdzia powstało, bez wyciągania łapek do budżetu i bardzo dobrze, czy ja mam cos przeciwko ? alez nie to tym bardziej dowodzi ze te pieniadze zostaly na owym SM zaoszczedzone i teraz spokojnie mozna je wydatkowac na ta budowe Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: jak sie nie wie - to sie nie pisze wredna jed 17.02.06, 12:32 > i podczas owego Sredniowiecza zakazywano sluchac o rzymskim wynalazku > e chyba nie zakazywano... Średniowieczne katedry nie były z betonu :) > to tym bardziej dowodzi ze te pieniadze zostaly na owym SM zaoszczedzone i > teraz spokojnie mozna je wydatkowac na ta budowe Hłe hłe hłe - pójdą na Centrum JP 2 :))) Na dawnym Solvay-u :))))) A Glempiszon-gapiszon niech sie zgłosi na korepetycje do Macharskiego :)) Jak sie takie inwestycje" prowadzi :)))) W końcu "Chudy Franio" na emeryturze :)))) I dużo czasu ma :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza I jeszcze jedno 17.02.06, 12:35 Benio podczas pielgrzymki do Polski się nie wybiera na ten warszawski plac budowy :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 12:41 to chyba oczywiste trudno zeby sie Papiez ( jestes z nim na Ty ? gratuluje ) wybieral na plac budowy widzialas stroj papieski bialy i w tej bialej sutannie w ten rzymski ( chodzi mi o beton ) material budowlany ma lezc ? poczekaj niech sie zbuduje do konca, wtedy np przyjedzie i poswieci rozumiem ze sie nie mozesz doczekac ja tez moze wspomozesz budowa jakas ekstra darowizna bedzie szybciej numery kont na które można wpłacać ofiary przeznaczone na budowę Świątyni Świętej Opatrzności Bożej. Bank Peako S.A. PLN - nr konta: 70 1240 1024 1111 0000 0270 2746 USD - nr konta: 83 1240 1024 1787 0000 0270 2759 EUR - nr konta: 75 1240 1024 1978 0000 0270 2762 Bank BPH-PBK PLN - nr konta: 15 1060 0076 0000 3200 0093 1150 Bank Pocztowy S.A. PLN - nr konta: 15 1320 1104 3124 8257 2000 0001 Danske Bank PLN - nr konta: 43 1830 0004 0000 0045 5004 8354 Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 12:48 Glempu zabiegał, by budowe odwiedził JP 2 - nici :)) Zaproszony zmarł :)) Zabiegał by przyjechał B XVI - też nici - za to papież podczas pielgrzymki najprawdopodobniej poświęci kamień węgielny pod budowe Centrum JP 2 :))))) Podejrzewam, że na odwiedziny papieża to by całą budowe dywanami wyłożyli, żeby sobie tych czerwonych bucików nie ubłocił :D Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 12:55 rozumiem Twoje obawy. Ale trzeba byc dobrej mysli moze tyle dywanow sie znajdzie Nie rozumiem co znacza owe :)) po Twoim stwierdzeniu ze 'zaproszony zmarl' jako katoliczki nie powinno Cie to smieszyc Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:04 :)) A to, że JP 2 zbytnio nie przepadał za Glempem :)) Więc to, że zamiast przyjechac - wybrał sie na tamten świat - wygląda jakby zrobił Prymasowi brzydki kawał :))) Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:08 i to Cie tak bawi. dziwne ja zamiast kawalow wolalbym zyjacego JPII tylko co to wszystko ma wspolnego z wypelnianiem wotum ? chyba nic zobowiazanie trzeba wypelnic bo powstalo pieniadze przekazane przez Sejm to zadna kwota przydaloby sie wiecej no ale sa tez inne potrzeby tak krawiec kraje jak matrialu staje Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:11 Ty chyba nie wiesz, że w Warszawie jest już Świątynia Opatrzności :)) Po co druga?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:17 ta ma miec tabliczke ze postawil ja niejaki glemp z zawodu pozeracz rent wdowich amen,dlatego ma byc druga!! Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:25 glupie to cos napisal nijak tego komentowac nie mozna Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:23 by odpowiedni dac rzeczy wyraz. wszycy wiedza ze tamten kosciol istnieje Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:13 > zobowiazanie trzeba wypelnic bo powstalo jakie zobowiazanie? wobec kogo? > pieniadze przekazane przez Sejm to zadna kwota jasne. zupelny drobiazg. > no ale sa tez inne potrzeby no co ty. Bez przesady. Metro, drogi i linie kolejowe nie sa istotne. F. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:33 zapoznaj sie z historia tej sprawy bo jak widac nie wiesz zupelnie o czym mowa i pytasz o rzeczy oczywiste www.templum.pl/rrys.html popatrz na wysokosc budzetu ( a 60 MLD dostajemy z UE ) 20 mln to nic chcesz za taka kwote postawic drogi linie kolejowe i metro gratuluje pomyslowosci napisz czy to beda duze projekty czy mieszcza sie wszystkie jedynie w Twojej glowie Odpowiedz Link Zgłoś
trydzyk Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 13:38 > zapoznaj sie z historia tej sprawy bo jak widac nie wiesz zupelnie o czym mowa > i pytasz o rzeczy oczywiste Znam historie tej sprawy, to co uchwalano w ciemnocie wieku XVIII nie musi miec odzwierciedlenia w czasach dzisiejszych. > 20 mln to nic > chcesz za taka kwote postawic drogi linie kolejowe i metro > gratuluje pomyslowosci 20mln wyrzucone w bloto tu, 20mln wyrzucone gdzie indziej... i tak sie wlasnie marnotrawi publiczne srodki. Powiedz mi, tak szczerze, poniewaz wnioskuje, ze jestes zaangazowanym katolikiem (do czego oczywiscie masz prawo): czy nie czul bys sie lepiej, gdyby opatrznosci bozej dedykowano jakis obiekt, ktory sluzylby celom praktycznym i pomogl Polsce stac sie panstwem nowoczesnym? Zapewniam cie, ze nie protestowalbym wtedy. > napisz czy to beda duze projekty czy mieszcza sie wszystkie jedynie w Twojej > glowie NO coz, mam nadzieje, ze w twojej glowie jest w stanie pomiescic sie przynajmniej refleksja nad tym, ze istnieje rowniez inny punkt widzenia na te sprawe. F. Odpowiedz Link Zgłoś
doggod Re: I jeszcze jedno 17.02.06, 16:23 o90 napisał: > zapoznaj sie z historia tej sprawy bo jak widac nie wiesz zupelnie o czym mowa > i pytasz o rzeczy oczywiste > www.templum.pl/rrys.html > popatrz na wysokosc budzetu ( a 60 MLD dostajemy z UE ) > 20 mln to nic > chcesz za taka kwote postawic drogi linie kolejowe i metro > gratuluje pomyslowosci > napisz czy to beda duze projekty czy mieszcza sie wszystkie jedynie w Twojej > glowie Gratuluje nonszalancji, ignorancji i dobrego humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa uczciwość w wydaniu Po 17.02.06, 16:56 cytat z waszej gazety "Stolica: Towarzystwo Budowania (tylko dla) Swoich Dominika Dziobkowska, Jan Fusiecki 17-02-2006 , ostatnia aktualizacja 17-02-2006 10:01 Mieszkania bemowskiego Towarzystwa Budownictwa Społecznego miały trafić do ludzi, których nie stać na zakup na wolnym rynku. Tymczasem najatrakcyjniejszymi lokalami podzielili się ludzie lokalnej elity władzy Bemowski TBS to spółka należąca do miasta. Najatrakcyjniejsze lokale rozdysponowano tu po znajomości, ze specjalnej puli, o której zwykli mieszkańcy nie mieli pojęcia. Lokum w zbudowanym przez TBS ma były prezes miejskiej spółki Krzysztof Planeta. Nie ukrywa, że do pracy TBS, a potem do brania mieszkań namawiał krewnych i znajomych. Wśród nich był jego siostrzeniec Maciej Świderski, radny PO, szef biura parlamentarnego tej partii, jeden z najbliższych współpracowników Hanny Gronkiewicz-Waltz, kandydatki Platformy na prezydenta Warszawy. Świderski najpierw zajmował się w bemowskim TBS zamówieniami publicznymi. Potem wpłacił tzw. partycypację na mieszkanie, które teraz formalnie zajmuje jego żona. Byłym pracownikiem i najemcą mieszkania w TBS jest Tomasz Ziejewski, do wczoraj skarbnik bemowskiej PO i dobry znajomy Macieja Świderskiego. Obaj politycy należeli do grupy działaczy, która miała odnowić oblicze warszawskiej PO zepsute w czasach tzw. układu warszawskiego, czyli samorządowej koalicji SLD-PO rządzącej Warszawą do 2002 r. pod patronatem Pawła Piskorskiego. W bemowskim TBS pracował też inny kolega Świderskiego Bohdan Gołaszewski. Tylko w 2004 r. zarobił tam ponad 64 tys. zł. Mieszkanie w TBS ma jego szwagier. Podobnych przypadków jest kilkanaście. Okazuje się, że najlepiej położone mieszkania przy ul. gen. Pełczyńskiego mają bliscy krewni byłych i obecnych pracowników TBS oraz firm, które zajmowały się inwestycją. Dlaczego mieszkania w bemowskim TBS cieszyły się takim wzięciem wśród lokalnej elity? Były budowane z luksusowych materiałów. Zamawiano drogie podłogi, drzwi, armaturę sanitarną. Miasto dało grunt. Cenę m. kw wyceniono na 2,2 - 2,6 tys. zł. Kontrolerzy ratusza podejrzewają, że rozważano nawet upadek spółki. Gdyby tak się stało, mieszkania byłyby przekwalifikowane na komunalne i można by je wykupić z 80-procentową bonifikatą. - To, co się stało na Bemowie, to szwindel, całkowite zaprzeczenie idei TBS - komentuje Krzysztof Słabkowicz, prezes Ogólnopolskiej Izby Gospodarczej Budownictwa Społecznego." Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: 20 mln zł - i dobrze !!! cala naprzod z budo 17.02.06, 12:11 no można dostać wrzodów, ludzie mieszkają z dziecmi po altankach w sklejonych lepiankach, a Rząd tyle oddaje na tak nie potrzebny cel. Ludzie opamiętajmy się, pomóżmy narodowi polskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
o90 np tacy indianie 17.02.06, 12:15 ja np mieszkam w domu murowanym ale jak ktos lubi mieszkac w altance to dlaczego nie ? trzeba mu na to pozwolic. To jest wlasnie konstytucyjna wolnosc mieszkanie w altance a tym bardziej z dziecmi, blisko przyrody...jak ktos ma podejscie ekologiczne.czemu nie np tacy indianie w Ameryce Polnocnej tez mieszkali w altankach takich ze skory to bardzo modne bylo w owym czasie na wrzody zas Ranigast albo mleczko od krowy przy altance Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: np tacy indianie 17.02.06, 12:19 > ja np mieszkam w domu murowanym > ale jak ktos lubi mieszkac w altance to dlaczego nie ? > trzeba mu na to pozwolic. To jest wlasnie konstytucyjna wolnosc > mieszkanie w altance a tym bardziej z dziecmi, blisko przyrody...jak ktos ma > podejscie ekologiczne.czemu nie Może byś jednak geniuszu przeczytał konstytucję :) Poza tym - czy ten co mieszka w altance, lubi mieszkać w altance, czy tylko mieszka tam, bo nie ma gdzie mieszkać :D Tak samo jakbyś powiedział, że ktoś może lubić mieszkac w kanale ciepłowniczym :))))) > np tacy indianie w Ameryce Polnocnej tez mieszkali w altankach takich ze skory > to bardzo modne bylo w owym czasie > na wrzody zas Ranigast albo mleczko od krowy przy altance Odpowiedz Link Zgłoś
o90 Re: np tacy indianie 17.02.06, 12:37 art 31 p 2 Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje ktos mieszka w altance. a niech sobie mieszka ja nie mieszkam w altance bo wole mieszkac w murowanym domu jakbym wolal mieszkac w altance to bym mieszkal w altance a co do kanalu cieplowniczego jak ktos lubi miec cieplo no to co ja mu na to poradze mi np wystarcza tylko takie cieniutkie rurki co przez nie plynie ciepla woda a jak ktos chce miec wieka rure no to co...no musi w tym kanale mieszkac ja mam umiarkowana temperature w domu a miloscik kanalizacji cieplowniczej ma laznie finska. naprawde trzeba szanowac wolnosc czlowieka co do wyboru miejsca zamieszkania ! jesli ktos mieszka w altance to znaczy ze ma gdzie mieszkac ja np nawet nie mam altanki aby w niej mieszkac jak ktos nie lubi mieszkac w altance to niech mieszka sobie obok, w lesie, na lace...gdziekolwiek ze nie ma gdzie mieszkac no to istotnie problem moze np isc do hotelu, i oto proste rozwiazanie Hotel, Motel Schronisko mlodziezowe, albo turystyczne Odpowiedz Link Zgłoś
jo_123 Re: np tacy indianie 17.02.06, 13:57 o90 napisał: > jak ktos nie lubi mieszkac w altance to niech mieszka sobie obok, w lesie, na > lace...gdziekolwiek > ze nie ma gdzie mieszkac > no to istotnie problem > moze np isc do hotelu, i oto proste rozwiazanie Hotel, Motel > Schronisko mlodziezowe, albo turystyczne To parafraza słów "nie mają chleba, to niech jedzą bułki"? Odpowiedz Link Zgłoś
wena84 Re: np tacy indianie 17.02.06, 14:21 Art. 32. Wszyscy są wobec prawa równi. Wszyscy mają prawo do równego traktowania przez władze publiczne. Nikt nie może być dyskryminowany w życiu politycznym, społecznym lub gospodarczym z jakiejkolwiek przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
wena84 Re: np tacy indianie 17.02.06, 14:32 Art. 68. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. Art. 71. Państwo w swojej polityce społecznej i gospodarczej uwzględnia dobro rodziny. Rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej i społecznej, zwłaszcza wielodzietne i niepełne, mają prawo do szczególnej pomocy ze strony władz publicznych. Art. 75. Władze publiczne prowadzą politykę sprzyjającą zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych obywateli, w szczególności przeciwdziałają bezdomności, wspierają rozwój budownictwa socjalnego oraz popierają działania obywateli zmierzające do uzyskania własnego mieszkania. OBOWIĄZKI Art. 82. Obowiązkiem obywatela polskiego jest wierność Rzeczypospolitej Polskiej oraz troska o dobro wspólne. Art. 83. Każdy ma obowiązek przestrzegania prawa Rzeczypospolitej Polskiej. Art. 84. Każdy jest obowiązany do ponoszenia ciężarów i świadczeń publicznych, w tym podatków, określonych w ustawie. Art. 85. Obowiązkiem obywatela polskiego jest obrona Ojczyzny. Zakres obowiązku służby wojskowej określa ustawa. Obywatel, któremu przekonania religijne lub wyznawane zasady moralne nie pozwalają na odbywanie służby wojskowej, może być obowiązany do służby zastępczej na zasadach określonych w ustawie. Art. 86. Każdy jest obowiązany do dbałości o stan środowiska i ponosi odpowiedzialność za spowodowane przez siebie jego pogorszenie. Zasady tej odpowiedzialności określa ustawa. I ANI SŁOWA O FINANSOWANIU CHORYCH BUDOWLI DLA KK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
iwka901 Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:05 To oburzające... jest tyle ważniejszych potrzeb- głodne, chore dzieci, biedne rodziny, chorzy ludzie dla których nigdy nie ma pieniędzy .... Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Za cenę ukrócenia samowoli adwokatów... 17.02.06, 12:06 ...jestem gotów przystać na ten beznadziejny pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: Za cenę ukrócenia samowoli adwokatów... 17.02.06, 12:08 Jaki to ma zwiazek? To jest jakis traktac ze zlotym cielcem o blogoslawienstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Za cenę ukrócenia samowoli adwokatów... 17.02.06, 12:11 Owszem ma. Z tą korporacją nie da się wygrać w białych rękawiczkach, więc tylko ugrupowanie które miewa tak karkołomne pomysły może to zrobić. Ja popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
a_s_i_m_o Re: Za cenę ukrócenia samowoli adwokatów... 17.02.06, 12:12 A rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
gelimer Re: Za cenę ukrócenia samowoli adwokatów... 17.02.06, 12:18 Dziękuję :-) Odpowiedz Link Zgłoś
magga24 A co z gigantycznym bezrobociem?? 17.02.06, 12:10 Az sie we mnie zagotowalo, jak to przeczytalam! Ludzie emigruja z kraju za praca, bezrobocie jest gigantyczne, ludzie zyja w skrajnej nedzy, a rzad wydaje 20mln!! na Swiatynie?????jestm katoliuczka, ale trudno zeby nie podnioslo sie cisnienie w sytuacji, w jakiej jestesmy teraz, pozwalajac zeby ten durny rzad wyczynial takie rzeczy???? Boze ratuj! Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan_stopczyk "ZAWSZE MÓWIŁEM, ŻE TRZEBA ICH DO LASU" 17.02.06, 12:10 ...póki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Tak kapitanie Stopczyk:do lasu i kaliber 7.65mm 17.02.06, 12:14 w tył głowy-jak za dobrych czasów w prlu (wymawiac jak spluniecie -Herbert) Odpowiedz Link Zgłoś
leslawc Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:11 A mnie interesuje ile tych kwilacych i narzekajacych tu autorow bylo na ostatnich wyborach i kogo wybierali. Bo przypuszczam ze wiekszosc na wyborach nie byla a teraz sie burzy i krytykuje. A to przecie demokratycznie wybrany rzad i sejm przemawiajacy w imie narodu polskiego A wiec przestancie sie zalic tylko zaintersujcie sie troche polityka i ruszcie swoje leniwe dupska nastepnym razem jak beda wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię: O BOŻE! 17.02.06, 12:13 Z G R O Z A!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię: O BOŻE! 17.02.06, 12:14 to już niechce sie płakac tylko wyć, z tej beznadziejności. Odpowiedz Link Zgłoś
agasik4 Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:13 Rany, gdzie ja żyję ... niech posłowie którzy głosowali za tą uchwałą płacą ze swojej kieszeni a nie z mojej! Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Agasiku! w tej Swiątyni pomodla sie i za Ciebie?? 17.02.06, 12:15 Bedzie Ci to bardzo potrzebne gdy nadejdzie Twój czas!! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza A można wybudować 17.02.06, 12:22 Nie wyciągając łapy do budżetu :)))) W Krakowie jakoś mogli - Sanktuarium Miłosierdzia :)))) Gdyby w Wawce rządził Macharski, to Świątynia Opatrzności by już stała :))) PS - a może Uszaty sie zgłosi na korepetycje, "Chudy Franio" na emeryturze, ma duuuuuużo czasu :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: A można wybudować 17.02.06, 18:19 JAK ŚMIESZ DRWIĆ Z HIERARCHÓW KK, WREDNA JĘDZO? BÓG CIĘ SKARZE I TWOJA DZIURA Z SĘKIEM MOŻE WKRÓTCE ZOSTAĆ SPACYFIKOWANA PRZEZ JEGO EKSCELENCJĘ SYFILISA LUB JESZCZE GORSZE PASKUDZTWO!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oryganion Re: A można wybudować 17.02.06, 18:30 z całą miłoscią - typowe katolickie blablanie - i niech jeszcze wyrosna kły tfu szatanie Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Lena - to Imie informuje nas o wszystkim!Prowincja 17.02.06, 12:17 Wschodnia- tatus Władimir mamusia Nastazja ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lena_ziemkiewicz Re: Lena - to Imie informuje nas o wszystkim!Prow 17.02.06, 12:18 A twój ojciec to wikary czy infułat? Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wierzył 17.02.06, 12:22 że dobry czerwony to niezywy - ale zawsze się za nich pomodlił ,co i ja zrobię w tej nowej Świątyni! Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wie 17.02.06, 12:26 Warszawiacy żebracy????? Nie mają biedactwa kasy, żeby świątynie wybudować??? Tak sie biedacy poniżają???? A w Krakowie Sanktuarium Miłosierdzia powstało bez budżetowej kasy :)))) Tyle, że tam rządził Macharski, a w Wawce Glemp :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wie 17.02.06, 13:54 aleś ty głupia. nawet tu wychodzą antywarszawskie uprzedzenia ... aha, wypraszam sobie. warszawiaków w warszawie tyle co benzyny w chrzczonym paliwie Odpowiedz Link Zgłoś
wredna_jedza Re: Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wie 17.02.06, 14:14 Przez czyjś niezbyt mądry pomysł będzie to kolejny symbol bufonady "stolycy" :)))) Macie po prostu pecha :)))) A przez nieudolność w budowie - łatke "żebraków" :) Na Sanktuarium Miłosierdzia nie było dotacji z budżetu, na Licheń też nie :))) Reszte sobie dopowiedz :D Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wie 17.02.06, 18:42 wredna_jedza napisała: > Warszawiacy żebracy????? > Nie mają biedactwa kasy, żeby świątynie wybudować??? > Tak sie biedacy poniżają???? > A w Krakowie Sanktuarium Miłosierdzia powstało bez budżetowej kasy :)))) > Tyle, że tam rządził Macharski, a w Wawce Glemp :)))) > WARSZAWIAKÓW STAĆ NA KUPNO STU TAKICH WSI, JAK krakrakrakófff! MACHA BUDOWAŁ KOŚCIÓŁKI NA MIARĘ PROWINCJI, GLEMP BUDUJE ŚWIĄTYNIĘ GODNĄ STOLICY POLSKI!!! GDYBY W krakowie NIE MIESZKAŁY SAME WREDNE JĘDZE O PTASICH MÓŻDŻKACH, TO BYĆ MOŻE zaściankowa wiocha z galicji BY PRZESTAŁA STRASZYĆ TURYSTÓW SWOIM ZADUPIEM!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
glemp1 Re: Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wie 17.02.06, 19:00 krakrakrakófff... RZECZYWIŚCIE, NIEMIECKIE MIASTO... BUHA HA HA HA, HI HI HI, HE HE HE!!!!!!!!!! ZA TAKIE STWIERDZENIE DIABŁY SPENETRUJĄ DZIURĘ Z SĘKIEM WREDNEJ JĘDZY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
doggod Re: Mój Lenko zabijał czerwonych jak wszy bo wie 17.02.06, 16:34 rsrh napisał: > że dobry czerwony to niezywy - ale zawsze się za nich pomodlił ,co i ja zrobię > w > tej nowej Świątyni! Co za wspanialy czlowiek!A Ty kogo bedziesz mordowac? Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Tak mało?! Mogli dać 20 mld! 17.02.06, 12:18 na każdym osiedlu jest już kosćół Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiaf Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:15 załamałam sie :((( kto nami rządzi :((( kogo wybraliście :( Odpowiedz Link Zgłoś
wyborca123 Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:15 I tak to durni politycy wykopują kolejny kamyczek w ogródku, który się nazywa antyklerykalizm. Co światlejsi w episkopacie to widzą, ale ich głos pozostaje wołaniem na puszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gonieczka Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:17 To jest nienormalne, ze na operacje i sprzet medyczny spoleczenstwo musi zbierac pieniadze, a fundusze publiczne ida na koscioly. Naprawde chory kraj :(((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mary.popins Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:17 bezwstydne gnoje, brak slow Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper nalezałoby zapytac pierwej 17.02.06, 12:17 ja akurat widze inne potrzeby niz finansowanie budowli-pomnika niektórych hierarchów.Na swój parafialny kościół dałem i nadal daje składki.Pomniki mi niepotrzebne, a ludzi wielkich mam w sercu.Moze tak posłowie zrzucą połowe pensyjek przez rok na ten cel?Dacie przykład?nie jestem niemądry, wiem ze nie odpowiecie i nie dacie tylko nam weźmiecie.Prosto, po bolszewicku.Nareszcie widze wierzących bolszewików.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.pustelnik Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:18 Posłowie powinni dać ze swojej prywatnej kasy, a nie z kasy podatników. Chyba nie poznali wyników sondy na ten temat. To kary godne żeby załatwiać interesy partyjne z kościołem katolickim za pieniądze podatników. Te koszty powinny być pokrywane tylko i wyłącznie przez ludzi, którzy mają taką wole. Stało się inaczej i to kolejny powud do opuszczenia tego kraju przynajmniej do czasu zmiany Rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
etylkapl Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 13:01 piotr.pustelnik napisał: > Posłowie powinni dać ze swojej prywatnej kasy, a nie z kasy podatników. Chyba > nie poznali wyników sondy na ten temat. To kary godne żeby załatwiać interesy p > artyjne z kościołem katolickim za pieniądze podatników. Te koszty powinny być p > okrywane tylko i wyłącznie przez ludzi, którzy mają taką wole. Stało się inacze > j i to kolejny powud do opuszczenia tego kraju przynajmniej do czasu zmiany Rzą > du. i słusznie, ale lepszy powód, to uwolnienie kraju od analfabetów Odpowiedz Link Zgłoś
ogrodowicz z naszych podatków 17.02.06, 12:19 tyle dobrego można było zrobić... a tu mamy kolejną świątynię dla ojca rydzyka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kontoporanka Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:22 Oj nauczą nas kaczorki demokracji naucza Następne wybory frekwencja 80% nie tylko wśród starych bab. Wszystkiego się nauczymy nawet my lenie Polacy tylko bata nam trzeba A co do świątyni obrzy... znaczy opatrzności To komuch zbudowały stadion XXX lecia teraz jest targowisko A taki budynek lepszy, podłoga płaska, dach nie zmarnuje się tylko PiS się troszkę z tym wyrwał przed peleton... POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
owler.myszozerca [...] 17.02.06, 12:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rsrh Nie jedz myszy soute!! To szkodzi na głowę!! 17.02.06, 12:25 Co wyrażnie można przeczytać w twoich postach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paulo72 Re: CZARNE SKQRWYSYNY 17.02.06, 12:33 A ja odpowiem ci twoim jezykiem,żeby do ciebie gląbie dotarło,że sam jesteś sqrwysyn j...any w doope końskim ch...em Odpowiedz Link Zgłoś
pozlotemu Re: REDAKCYJNE PEJSATE CZARNE SKQRWYSYNY 17.02.06, 14:42 paulo72 napisał: > A ja odpowiem ci twoim jezykiem,żeby do ciebie gląbie dotarło,że sam jesteś > sqrwysyn j...any w doope końskim ch...em Odpowiedz Link Zgłoś
owler.myszozerca Re: CZARNE SKQRWYSYNY 17.02.06, 12:33 bojkot je..ego przybytku szatana Odpowiedz Link Zgłoś
paulo72 Re: CZARNE SKQRWYSYNY 17.02.06, 12:35 to chociaż w szatana wierzysz baranie Odpowiedz Link Zgłoś
owler.myszozerca [...] 17.02.06, 12:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
paulo72 Re: CZARNE SKQRWYSYNY 17.02.06, 12:54 OOOOOO pewnie już to kiedyś robiłaś cw..ku jeden skoro wiesz,że tak można... Odpowiedz Link Zgłoś
avionetka82 Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:22 Najbardziej po**** pomysł, o jakim słyszałam!!! Niech sobie robią co chcą, ale nie za moje pieniądze! Czemu nie oddadzą swoich pensji na ten "szczytny" cel? Jak tak dalej będzie to trzeba uciekać z kraju... ---------- Polowanie na kaczki... a na obiad... kaczki z rydzykami...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:24 cały kler do pracy, Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:27 Caly kler do pracy , co ty chcesz miec kolede dwa razy w tygodniu ,bo oni tak rozumia prace!! Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:30 miałam na myśli do pracy na kopalnię. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:33 mamy 30 tysiecy klechow ,a ile kopalnia moze miec kapelanow???oni do roboty !!! hehehehehehehe Odpowiedz Link Zgłoś
p.pirx Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:35 Kościół pokazał jak przy wykorzystaniu koneksji politycznych można ukraść pieniądze sierotom, nedzarzom, starcom i chorym. Teoria mocno ryzykowna (rydzykowna), ale mysle, ze bylbym w stanie ja obronic! Odpowiedz Link Zgłoś
8run0n Polakom gratulujemy PiSu 17.02.06, 12:29 Niedługo profesorowie uczelni katolickich będą automatycznie zostawali świętymi; chyba brakuje mi już na to słów; SLD ze swoimi aferami doprowadzało mnie do białej gorączki, ale w tej sytuacji... niedługo wejdzie podatek kościelny, oczywiście nie dla kościoła tylko dla wiernych, czyli 38mln polaków, bo przecież wszyscy są u nas katolikami :D; pozostje pogratulować Polakom wyboru... Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Polakom gratulujemy PiSu 17.02.06, 15:16 ZA GRATULACJE SZCZERZE DZIĘKUJĘ, CHOĆ WOLAŁBYM ŻEBY RZĄDZIŁA U.P.R. A PRZY OKAZJI PYTANKO, CZY GDY RZĄD POLSKI I MIASTO W-WA DAWAŁO DARMOWĄ DZIAŁKĘ (100-120 MLN) + 80 MLN DOTACJI NA BUDOWĘ MUZEUM ŻYDOWSKIEGO W W-WIE PAN(-NI) 8runOn I INNI KRYTYCY TEŻ WZNOSILI OKRZYKI POTĘPIENIA ? Odpowiedz Link Zgłoś
empiq Re: Sejm dał 20 mln zł na Świątynię Opatrzności B 17.02.06, 12:32 SKANDAL jak dla mnie! Odpowiedz Link Zgłoś