niewyspany_pawian 13.04.06, 15:34 A my za granicą będziemy mogli tylko umierać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narod.ovviec Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 16:26 Jak pracują za granicą to niech leczą ich obce rządy. Polacy powinni pracować w Polsce na rzecz rozwoju ojczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
zymzyk Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 17:34 Niektorzy sa zmuszeni do wyjazdu...niestety 13 marca1956 Przed IX Wyścigiem Pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
golar Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 18:02 Jestem za tym żeby ci którzy pracują za granicą na rzecz obcego kapitału byli leczeni przez właśnie ten kapitał. Znowu nam robią koło smoczka nie dość że w tym kraju zostaną tylko emeryci i renciści na których trzeba pracować to jeszcze będziemy leczyli tych co poprostu zwiali.Ci którzy potrzebują pomocy w czasie wycieczek itp.sa i tak ubezpieczeni bo żadne biuro nie pozwoli sobie na brak ubezpieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Czy Fabryka Pieniedzy nadąży z produkcją? 13.04.06, 18:07 ...pozostało tylko jedno pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
gwiezdny_kupiec Teraz to się dopiero zacznie, strajkowy rok się 13.04.06, 18:39 szykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Czy Fabryka Pieniedzy nadąży z produkcją? 14.04.06, 04:03 no problemo, zarzad komisaryczny mennicy i PWPW obejmuje wicepremier Endrju Lepper, znany z doskonalych pomyslow ekonomicznych, odkrywnca niewyczerpanych bogactw w NBP. znajomy_jennifer_lopez napisał: > ...pozostało tylko jedno pytanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: To juz nie trzeba dawac lapowek zeby nas lecz 13.04.06, 18:34 Trzeba. One wkalkulowane w bilans. Odpowiedz Link Zgłoś
phun Ludzie zwiewaja przez polskich wyzyskiwaczy ktorzy 13.04.06, 21:07 placa skandaliczne pensje, za ktore latwiej pasc z glodu niz przetrwac do 1 nastepnego miesiaca a teraz maja znowu pretensje ze nie zostali bedac niewolnikami we wlasnym kraju. Wyjezdzajcie Wyjezdzajcie to moje przeslanie. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Jesli sie mowi A, to trzeba powiedziec B 13.04.06, 22:36 Jak Polacy za granica maja placic podatki i za granica i w Polsce - niezaleznie od kosztow zycia jakie ponosza za granica, to niech za ich bardzo drogie leczenie za granica placi polski budzet- niezaleznie od wysokosci kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
jaroslaw.borawski Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 14.04.06, 07:00 Ale tu nie chodzi o ludzi ktorzy pracuja za graniza bo ci maja ubezpieczenie albo od pracodawcy albo prywatne. Poza tym jesli sa rezydentami kraju w ktorym pracuja to za leczenie placi ten rzad. Tu chodzi o tysiace ludzi ktorzy podrozuja po europie sami a nie przez biuro podrozy. Ludzie odwiedzaja rodzine, jezdza na zakupy czy chocby pozwiedzac (nie trzeba do tego kupowac wycieczki). Na pokrycie leczenia takich wlasnie ludzi jest ta rezerwa. Zreszta w kazdym kraju w razie naglych przypadkow udziela hospitalizacji. Gorzej z tym, czy NFZ bedzie w stanie pokryc rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 14.04.06, 08:54 A co masz do emerytów i rencistów.Nie zapominaj ze emeryci przez całe życie zawodowe też płacili składki i nadal płacą składkę zdrowotną.A co do rencistów to nie życzył bym ci zostać rencistą,a zresztą oni też płacą składkę zdrowotną i uświadom to sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do janma46 14.04.06, 09:31 Czy nie zastanawia Cię, dlaczego w Polsce jest taki wysoki odsetek rencistów? Czy jesteśmy narodem kalek? Nie, po prostu przejście na "fikcyjną" rentę jest sposobem na ustawienie się w życiu: mam ubezpieczenie zdrowotne, mam opłacone składki i jeszcze dostaję trochę grosza od biednego państwa, a reszte sobie dorobię na lewo (tak postępuje większość rolników). PS.Też Ci nie życzę, żebyś został rencistą. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Wykluczone 13.04.06, 19:23 Czytałem, że w Norwegii minimalne zarobki budowlańca to w przeliczeniu 60 PLZ na godzinę. I co, niby że my tu w kraju za nasze podatki mamy dobrze zarabiającym Polakom pracującym za granicą jeszcze fundować darmowe leczenie? WYKLUCZONE Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 To co Polacy maja miec za podatki? 13.04.06, 22:32 a czytales,ze Polacy pracujacy za granica niejednokrotnie sa zobowiazani do placenia podatku zarowno w kraju, w ktorym pracuja jak i w Polsce? Mamy placic podatki w Polsce za nic? Wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do korkix78 13.04.06, 22:34 To wystąp do swojego reprezentanta w parlamencie (posła), którego wybrałeś, żeby naprawił złe prawo. To nie moja wina, że prawo pozwala na podwójne opodatkowanie.Ja niestety pracuję w Polsce, zarabiam nieco ponad 1.000 PLZ i nie mam najmniejszej ochoty płacić za czyjeś zagraniczne drogie leczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Do korkix78 13.04.06, 22:37 I ja to w pelni rozumiem - ale dlaczego ja mam placic za leczenie Twoje ? Niech kazdy placi za swoje, tez jestem za tym ! Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Re: Do korkix78 13.04.06, 22:47 To przeprowadź się do kraju, w którym pracujesz, płać podatki temu państwu i niech ono płaci za Twoje leczenie. Sytuacja obecna jest wygodna dla UE - mają wykwalifikowaną tanią siłę roboczą bez konieczności opieki socjalnej i zdrowotnej. Wręcz idealna sytuacja dla UE. Natomiast, nasze biedne państwo na tym cierpi. To proste! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Do korkix78 13.04.06, 22:56 Co Ty opowiadasz za głupstwa! 59049m. Przecież osoba pracująca w kraju Unii jest objęta ubezpieczeniem zdrowotnym tego kraju! Też otrzyma część emerytury za przepracowany tam czas. Nasz NFZ pokrywa koszty leczenia tylko osób, które jako turyści znaleźli się na terytorium innego kraju!! Jak Wam ciemniakom trzyeba to wszystko tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do nikodema123 13.04.06, 23:00 Dzięki za "ciemniaka"! Od razu poczułem się lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Do nikodema123 13.04.06, 23:07 przepraszam, jeśli poczułeś się urażony. Denerwują mnie jednak ludzie, którzy zabierają glos, nie mając wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Do korkix78 13.04.06, 23:00 Tez prawda :) Ale tam w watku jest poruszona troche inna kwestia, choc powiazana. Odpowiedz Link Zgłoś
red.mam Re: Do korkix78 13.04.06, 23:04 nikodem123 napisał: > Co Ty opowiadasz za głupstwa! 59049m. > > Przecież osoba pracująca w kraju Unii jest objęta ubezpieczeniem zdrowotnym > tego kraju! > > Też otrzyma część emerytury za przepracowany tam czas. > > Nasz NFZ pokrywa koszty leczenia tylko osób, które jako turyści znaleźli się na > > terytorium innego kraju!! > > Jak Wam ciemniakom trzyeba to wszystko tłumaczyć. > -------------------------------- EXACTE Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Jesli nie mieszkam w Polsce,to i tak tam mieszkam 13.04.06, 22:59 Widzisz, ciezko jest 'przeprowadzic sie' do jakiegokolwiek kraju w rozumieniu obowiazujacego komunistycznego prawa. W jego swietle,wlasciwie cokolwiek nie zrobisz, lacznie z wymeldowaniem, rozwiedzeniem sie, sprzedaza akcji, aut, obligacji, nadal Urzedy tak moga zinterpretowac prawo, ze chetnie podwaza te fakty,nadal uwazajac ze mimo,ze Polak w np Wielkiej Brytanii zyje,uczy sie i pracuje od 4 lat,to tak naprawde mieszka w Polsce, bo...bo do niej po tych latach wrocil,i np zostawil tam dziecko (z rozwiedziona zona), albo posiada nieruchomosc - to przyklady. I tu chodzi o ta niekonsekwencje i nic wiecej, ze skoro Polak taki ma placic w Polsce podatki (placac caly czas w kraju gdzie pracuje) bo przeciez tak wlasciwie "mieszka w Polsce" a kilkluletni pobyt jest 'pobytem tymczasowym' to chocby tenze Polak za granica mieszkajac te 3-4 lata plawil sie w niewiadomo jakich luksusach, i stac go bylo na wiele, to neich Panstwo Polskie oplaci jego leczenie za granica w razie choroby, bo przeciez tenze Polak tak naprawde "mieszka w Polsce". Uczciwi ciezko pracujacy Polacy w Polsce sa ostatnimi osobami, od ktorych osmielilbym sie roscic chocby zlotowke - ich podatki powinny im sluzyc,ciezko na nie pracuja za niejednokrotnie grosze. Ale podatki przeze mnie placone - powinny sluzyc mnie, a panstwo polskie rzada ich ode mnie , nie dajac w zamian nic i odbierajac mi nawet prawo do leczenia - ktore jako podatnikowi polskiemu chyba powinno przyslugiwac. Wedlug obecnego prawa od setek tysiecy Polakow za granica oczekuej sie zeby placili podatki w dwoch krajach, w zamian nie oferujac nic. Gdzie tu konsekwencja ? Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do korkix78 13.04.06, 23:04 Nic z tego co piszesz nie rozumiem. Czy naprawdę cały czas tak było i czy naprawdę dotyczy to wszystkich państw? Mój osobisty wujek wyjechał w latach 80 do Austrii i żadnego podatku w Polsce nie płaci. Myślę, że w tym co piszesz, jest dużo niesprawdzonych informacji. Trzeba zapytać prawnika o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Do korkix78 13.04.06, 23:08 Napisalem troche chaotycznie. Mniejsza o to. To zalezy od kraju, i od tego czy ktos powroci czy tez zostanie na stale. Jak Cie interesuje temat, mozesz poczytac o tym m.in. np na forum "Praca w Anglii" - jest o tym co nieco. Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Do korkix78 13.04.06, 22:40 > To nie moja wina, że prawo pozwala na podwójne > opodatkowanie. Oczywiscie,ze to nie Twoja wina, ale rowniez nie moja. Nie moge wystapic do swojego reprezentanta w parlamencie o nic,bo ten nie przekroczyl wymaganych 5% glosow, mimo ze specjalnei jechalem do Londynu by na niego zaglosowac. To rowniez nie moja wina,ze mam tylko jeden glos. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Wykluczone 14.04.06, 04:06 przy okazji sprawdz poziom cen. Zaplacilbys 10 zlotych za bochenek chleba? 59049m napisał: > Czytałem, że w Norwegii minimalne zarobki budowlańca to w przeliczeniu 60 PLZ > na godzinę. I co, niby że my tu w kraju za nasze podatki mamy dobrze > zarabiającym Polakom pracującym za granicą jeszcze fundować darmowe leczenie? > WYKLUCZONE Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn Re: Wykluczone 14.04.06, 09:56 Przy zarobku 60pln/h nie zapłaciłbyś 10 pln za bochenek chleba? Co za sknera! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Wykluczone 14.04.06, 11:46 zarabiam ponad 100 PLN na godzine i place po 10 zlotych za chleb. Chodzi mi o to, ze porownywac trzeba i zarobki i ceny/wydatki. A na polski chlebus nie zaluje nigdy, zwlaszcza w nowej ojczyznie. rafvonthorn napisał: > Przy zarobku 60pln/h nie zapłaciłbyś 10 pln za bochenek chleba? Co za sknera! Odpowiedz Link Zgłoś
mon170 A policjanci dostali niecały 1% 13.04.06, 18:12 gdzie tu sprawiedliwość. Policjanci strajkowac to też dostaniecie 30%. A nauczyciele, tez strajkowac dostaniecie 30% a nie 1%. Panie Marcinkiewicz i reszta co wy robicie. Widzieliście biednego lekarza, bo ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do mon170 13.04.06, 19:29 To idź, wnikliwy obserwatorze rzeczywistości, do okulisty! Ja za to nie widziałem biednego posła z dietami, biednego rolnika z dopłatami itd Większość cwaniaków w tym kraju jest zatrudniona do wysokości pensji minimalnej (żeby minimalnie opłacać podatki, ZUS i składkę zdrowotną) a resztę wypłaty dostaje "pod stołem" na czarno. Ale za to potem na Izbie Przyjęć wymagania kwadratowe - i to się należy, i tamto się należy. Wy się ludzie opamiętajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 18:54 Skoro tak, to skąd podwójne opodatkowanie dla osób pracujących za granicą - najpierw tam a potem tu? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 22:30 Fajnie,tylko z jakeij racji mamy w takim razie placic podatki w dwoch krajach, skoro Polska nic w zamian nie oferuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 22:33 Jak Polacy za granica maja placic podatki w Polsce - niezaleznie od kosztow zycia jakie ponosza za granica, to niech za ich leczenie placipolski budzet- niezaleznie od - fakt faktem - ogromnych kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
d_arek_d Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 14.04.06, 08:52 korkix78 napisał: > Jak Polacy za granica maja placic podatki w Polsce - niezaleznie od kosztow > zycia jakie ponosza za granica, to niech za ich leczenie placipolski budzet- > niezaleznie od - fakt faktem - ogromnych kosztow. Ludzie! Wszyscy piszecie, że skoro Polacy płacą podatki w Polsce pracując za granicą, to należy im się opieka zdrowotna od Państwa Polskiego (niektórzy uważają, że nie należy się ta opieka pomimo płaconych podatków). Czy ja śnię, czy coś się zmieniło? A może do naszej wirtualnej rzeczywistości wirus wkradł się jakiś..? Do dnia dzisiejszego byłem święcie przekonany, że na całym świecie podatki przeznaczane są na: rozwój sieci dróg, wypłaty dla całej budżetówki, szeroko rozumianą infrastrukturę, spłatę długu wewnętrznego oraz zagranicznego a także inne przedsięwzięcia określone dokładnie przez odpowiednie uchwały. Leczenie zaś powinno być opłacane ze składek ubezpieczeniowych (usłyszałem niegdyś, że w Polsce ważną rolę w "rządzeniu i dzieleniu" składek ubezpieczeniowych pełni ZUS - poza nim są tzw. drugie i trzecie filary, niezupełnie już podlegające państwu). Aha, jeszcze drobny szczegół: zgodnie z przepisami ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz.U. nr 137, poz. 887 z późn. zm.) OBOWIĄZKOWO UBEZPIECZENIOM SPOŁECZNYM podlegają osoby fizyczne które są pracownikami na terenie RP (są pracownikami, pracują na umowę- zlecenie, prowadzą pozarolniczą działalność itp). A teraz uwaga, Drogie Dzieci: jak stanowi artykuł 7 ustęp 3 ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, obywatelom polskim wykonującym pracę za granicą w podmiotach zagranicznych oraz, UWAGA, wykonujących pracę w podmiotach zagranicznych na terytorium RP, jeżeli podmioty te nie posiadają w Polsce swojej siedziby ani przedstawicielstwa PRZYSŁUGUJE PRAWO DO OBJĘCIA UBEZPIECZENIAMI EMERYTALNYMI I ZDROWOTNYMI NA ZASADACH DOBROWOLNOŚCI. No ale Wy, drodzy Internauci, jesteście chyba lepiej poinformowani niż ZUS (e-inspektorat.zus.pl/pliki/poradniki/porad21.pdf), skoro twierdzicie, że właśnie w Polsce, jako jedynym państwie demokratycznym za leczenie obywateli płaci się z podatków. A teraz tłumaczenie powyższego dla tych, którym nie chce się zagonić szarych komórek do roboty lub mają ich deficyt: obywatele polscy nie muszą płacić w Polsce skladek ubezpieczeniowych jeśli pracują za granicą w firmie zagranicznej. A z tych składek jest właśnie opłacane leczenie. A tak na serio, nie wstyd Wam? Ja wiedziałem, że przepływ pieniędzy wygląda mniej więcej w opisany przeze mnie sposób, ale nie znałem żadnych szczegółów. I wiecie co? Wystarczyło mi około 3 minut na Google żeby znaleźć dokładne informacje i 5 dalszych minut aby ze zrozumieniem przeczytać interesujący mnie fragment. To chyba niewiele wziąwszy pod uwagę, że w zamian jestem pewien tego co tu piszę i nie ośmieszam się na forum publicznym. Tak, że następnym razem zanim zaczniecie toczyć pianę, zorientujcie się, czy to w ogóle ma sens. A jeśli chodzi o niepłacenie podatku w Polsce, w tym celu należy naciskać MSZ do podpisania odpowiednich regulacji z interesującym nas państwem. Drugim wyjściem jest zrzeczenie się polskiego obywatelstwa (posiadając już oczywiście lub właśnie uzyskując obywatelstwo innego kraju). Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do d_arek_d 14.04.06, 09:37 Bardzo dziekuję za fachowe wyjaśnienia kwestii podatków i składek zdrowotnych. Popieram Twoje spostrzeżenia w kwestii wiedzy polskiego społeczeństwa na różne tematy. Myślę, że podobnie jest w kwestii tzw. łapówek lekarskich. Wszyscy wszystko wiedzą tylko, że nie napewno i nie do końca. Ktoś coś słyszał, ktoś czegoś się domyśla. A fakt jest taki: ostatnie badanie w tej drażliwej sprawie przeprowadziła Fundacja Batorego w roku 2001. Proponuję, żeby ponowić te badania i uaktualnić wyniki. Sam jako lekarz chciałbym wreszcie poznać PRAWDĘ. Również pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Jak sie mowi A to i trzeba powiedziec B 13.04.06, 22:35 Jak Polacy za granica maja placic podatki i za granica i w Polsce - niezaleznie od kosztow zycia jakie ponosza za granica, to niech za ich bardzo drogie leczenie za granica placi polski budzet- niezaleznie od wysokosci kosztow. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 14.04.06, 04:00 Dlaczego?? narod.ovviec napisał: > Jak pracują za granicą to niech leczą ich obce rządy. > Polacy powinni pracować w Polsce na rzecz rozwoju ojczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
justas32 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 16:27 Ja też chcę tyle podwyżki w tym roku. Czy temu Relidze się aby w głowie nie przewróciło ? Co on by zrobił z taką kasą ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaluzja4 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 16:27 I słusznie - lekarzom należą się podwyżki. Odpowiedz Link Zgłoś
huk256 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 16:31 Ale się PiS wpakował - zaczęli rozdawać kasę zaraz po przejęciu władzy (a to na becikowe a to na górników...) i teraz zgłaszają się inne grupy zawodowe żęby coś dla siebie wyrwać. Jeżeli o lekarzy chodzi to należy im przyznać rację bo ich zarobki są marne - może powinni zrobić protest antypolitykowy - jesteś politykiem, zachorowałeś - lecz się sam póki nei będzie podwyżek :] Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 19:33 Ależ, właśnie o to chodzi, że politycy nie stoją w żadnej kolejce i mają swój piękny szpital w Warszawie na ul. Wołoskiej. Szanowny Premier Miller jak spadł z helikopterem, to od razu miał wykonane dwa badania rezonansu magnetycznego i dostał pokój jednoosobowy. I to wszystko z naszej składki zdrowotnej. Politycy nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć jaka jest GEHENNA pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 14.04.06, 05:06 to jest jeden z dowodow, ze PRL wiecznie zywy. W Australii nie ma rzadowych szpitali (oprocz wojskowych specjalistycznych). PM J Howard i jego zona leczyli sie w szpitalu prywatnym lub publicznym jako prywatni pacjenci. Czegos takiego jak Woloska czy Szaserow nie istnieje. 59049m napisał: > Ależ, właśnie o to chodzi, że politycy nie stoją w żadnej kolejce i mają swój > piękny szpital w Warszawie na ul. Wołoskiej. Szanowny Premier Miller jak spadł > > z helikopterem, to od razu miał wykonane dwa badania rezonansu magnetycznego i > dostał pokój jednoosobowy. I to wszystko z naszej składki zdrowotnej. Politycy > nie wiedzą albo nie chcą wiedzieć jaka jest GEHENNA pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
dankowalski współpłacenie 13.04.06, 16:32 a PIS tym straszył wyborców przed PO, szuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Nie tedy droga 13.04.06, 16:40 Panie Religa, prywatyzować i zmienić chory system. Pańskie działania polegające na ładownie kolejnej kasy w worek bez dna nie przynosą rezultatu. .. pacjent ma chore serce,a z zamiast operacji podłącza Pan go do respiratora i czeka... Co nie rozwiązuje problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
qawsedrftg Religa to nie jest menedżer!!! To pozer! 13.04.06, 17:51 nie ma pojęcia o zarządzaniu. Dobitnie pokazał to jako dyrektor Instytutu Kardiologii. Nie będzie normalnie, póki ministrem zdrowia jest lekarz! System jest kompletnym bankrutem. Np. opłaca się zadłużać szpitale - bo i tak długi są umarzane. Odpowiedz Link Zgłoś
phun Re: Religa to nie jest menedżer!!! To pozer! 13.04.06, 21:11 wiem co sugerujesz jednak problem jest inny trzeba podjac niepopularne decyzje dla lobby liberalnego ktore ksztaltowalo opienie publiczna dla wlasnych korzysci majac media i srodki nacisku ta decyzja powinno byc podniesienie podatkow dla grup najzamozniejszych aby pieniadze byly wreszcie dostepne dla lekarzy ktorzy nie moga realizowac przysiegi hipokratesa, bo jak maja leczyc skoro nie maja za co. Odpowiedz Link Zgłoś
uklad_wcielony Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 16:44 Proponuje wielka ogolnonarodowa zbiorke na podwyzki dla lekarzy. Koordynatorem takiej akcji powinien zostac o. Rydzyk, ktory ma w takich przedsiewzieciach doswiadczenie. Po drodze moglby nawet w cos fajnego zainwestowac i lekarze dostaliby jeszcze wiecej. (Sorry, lekarze, nie bierzcie tego do siebie.) Odpowiedz Link Zgłoś
grazynaps Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 16:56 Nie rozumiem o jakim współpłaceniu pacjentów mówi Religa. Przecież już wszyscy współpłacimy,płacąc ubezpieczenie zdrowotne. Część tego ubezpieczenia nie odliczamy od podatku,a tym samym jest to darowizna na służbę zdrowia.Może lepiej niech składkę zdrowotną płacą wszyscy-również rolnicy. Wtedy więcej będzie pieniędzy w NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
emax4 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 17:36 Pan Religa może sobie dowolnie rozdawać, ale swoje pieniądze. Jeżeli lekarze chcą 30% podwyżki od stycznia br, to ja również chcę 30% podwyżki, także od stycznia, a nie nędzne kilkadziesiąt złotych, z których zabrano mi od razu na składkę zdrowotną, gaz, a za chwilę za energię elektryczną i będę miał jeszcze mniej niż miałem. Odpowiedz Link Zgłoś
wavestorm Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 17:45 Swieta prawda. Te niby podwyzki to pic na wode. Dadza czlowiekowi 50 zl z czego koszty wzrosly o 80 zl wiec mamy mniej niz w 2005, ale podwyzka byla jakby sie kto pytal. Buahahahahhaha Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 Obiecanki cacanki a głupiemu stoi 13.04.06, 17:48 przed oczami widmo dobrych zarobków. I to też jest radość. Na jesieni minister Religia nie będzie już ministrem. Będą nowe wybory i nowe obietnice. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
tipp01 Re: Obiecanki cacanki a głupiemu stoi 13.04.06, 17:49 kozaczek3 napisał: > przed oczami widmo dobrych zarobków. > I to też jest radość. > Na jesieni minister Religia nie będzie już ministrem. > Będą nowe wybory i nowe obietnice. > Amen. > Hahaha zgadza się kozaczek!! Odpowiedz Link Zgłoś
anders76 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 18:07 Właściwie to nalezy podziwiac ta ponadpartyjna i ponadustrojową konsekwencje i solidarność społeczeństwa w sprawie wynagrodzeń pracowników opieki zdrowotnej. Może socjolodzy i inni specjalisci od nauk społecznych by sie wypowiedzieli ? Bo to zaczyna być pasjonujące, taka solidarność i zbieżnośc poglądów nie wystąpiła nigdzie indziej w polskim życiu politycznym. Z powodu tej solidarności "reszty" lekarska mniejszość powinna być tak samo konsekwentna i nie wygadywac o nic nie znaczącyh procentach tylko walczyć o normalne, ludzkie warunki pracy, tzn w praktyce wielokrotnie wyższe pensje. Cyfre 300 % popieram, 30 % od kiedyś tam to jałmużna na kredyt. Innymi słowy, jak społeczeństwo chce dobrej opieki zdrowotnej to musi ją sfinansować. A pensje personelu to największy koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do anders76 13.04.06, 19:37 Tak, a mi się cały czas wydawało, że w Polsce jest prawie darmowa siła robocza. Coś chyba nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
atszgo Nic nie rozumiem 13.04.06, 23:48 pracowałem w "efie", i płaciłem na kase chorych ileś tam, i zupełnie nie obchodziło mnie czy to dość, tylko odwiedzałem lekarza w razie potrzeby i wszystko było w porzo (jak patrzyłem na lekarza to też wyglądało na to że jest zadowolony). Teraz tutaj na to samo płacę więcej i są problemy a lekarz patrzy na mnie jak na zdziercę, (o pensjach wiem i są one upokarzające, ale to nie moja wina) - gdzie przepada forsa na naszych lekarzy i za co my płacimy, kto płaci pensje ? jeśli my to proszę o obsługę, jeśli państwo to odgryźcie im łeb, ale widzę że forsa jest pomieszana i kompetencje też i stąd ten cały burdel za który nikt nie odpowiada to nie jest system tylko improwizacja na którą wydajemy niepotrzebnie tyle forsy, lepsze by było leczenie płatne ---ahoy. Odpowiedz Link Zgłoś
hotrod404 PRLowski socjalizm w medycynie (nie tylko) trwa!!! 13.04.06, 18:13 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 18:15 Jezeli pracujesz legalnie za granica to Twoj pracodawca i ty sam odprowadzacie skladki na fundusz chorobowy, jestes w zwiazku z tym ubezpieczony i masz prawo do takiego samego leczenia jak inni ubezpieczeni w kraju gdzie pracujesz. Jezeli pracujesz "na czarno"...no coz - kazdy ponosi konsekwencje swojego postepowania. Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 panie ministrze RELIGA! 13.04.06, 18:22 Pragnę pana poinformowac w imieniu swoim jak i wielu polaków, że pana decyzja jest bardzo zła i niesłuszna. Zamierza pan zwiekszyc dochody lekarzy o 30% w tym roku i w rzyszłym o 50??? Czy wedlug pana to jest sprawiedliwe i uczciwie? Te pieniadze zostana "wyrzucone w błoto" ponieważ to niepoprawi sytuacji w słuzbie zdrowia! Pan jako minister powinien dbac o dobro pacjentow i zapewnic im lepszy sprzet medyczny a nie oferowac wielkie podwyzki dla skorumpowanej sluzby zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
martyna2525 Re: panie ministrze RELIGA! 13.04.06, 19:17 A ja chce poinformować pacjenta000 że ten nowoczesny sprzet, będą sobie obsługiwac sami chorzy. Sam sobie pan bedzie musiał zrobic badania, bo większośc personelu wyjedzie, przy takich pensjach.Wie pan trudno wyżywić rodzine za 800zł, narażając siebie samych."Syty głodnego nie zrozumie"! Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: panie ministrze RELIGA! 14.04.06, 09:38 Pani jest prymitywna lekarka skoro klamie pani na forum i wypisuje ze lekarze zarabiaja po 800zl. niech pani nie bedzie smieszna bo jak pania slucham to ogarnia mnie pusty smiech. "Lekarze boją się przyznawać, ile naprawdę zarabiają, ponieważ jest ogromna konkurencja i kontrola tego, ile kto zarabia w samym środowisku. Nie jest dobrze widziane, gdy ktoś się wychyla, przyznając się do dobrych zarobków. Ostatnio spotkałam się z sytuacją, gdy lekarka pediatra brała udział w akcji organizowanej przez firmę farmaceutyczną. Gdy poproszono ją o udzielenie wywiadu dla telewizji, była przerażona, odmówiła stanowczo, argumentując tym, że nikt w szpitalu nie może się dowiedzieć o jej dodatkowych zarobkach, bo zostałaby napiętnowana. rodowisko lekarskie ma bardzo wyraźną hierarchię dziobania" - uważa Katarzyna Korpolewska, psycholog, szefowa firmy Profesja Consulting. Na szczęście, jak zawsze, są wyjątki od reguły. "Nie mam niczego do ukrycia. Wszystkie pieniądze, które zarabiam, są jawne. Płacę od nich podatki i nie mam powodu się ich wstydzić. Jestem zwolennikiem ujawniania zarobków lekarskich, bo społeczeństwo powinno mieć świadomość, że lekarze jeżdżący dobrymi samochodami tych pieniędzy nie ukradli, lecz ciężko na nie zapracowali. Chyba że są to dochody niejawne. Zdaję sobie sprawę z tego, że część kolegów z różnych powodów nie praktykuje prywatnie, tylko na czarno w swoim podstawowym miejscu pracy. Dzięki temu mają sytuację korzystniejszą czasowo" - mówi znany profesor o specjalności zabiegowej, który dzieli swój czas pomiędzy pracę w klinice i w swoim niepublicznym ZOZ-ie, gdzie również operuje i konsultuje. Nasz rozmówca ujawnił nie tylko swoje dochody, ale też, jak udaje mu się pogodzić swoje różne zawodowe role. "Jako profesor zwyczajny zarabiam nieco ponad 6 tys. zł brutto miesięcznie. Moje dochody pochodzą przede wszystkim z działalności prywatnej, której poświęcam trzy popołudnia i wieczory w tygodniu: jeden dzień jest przeznaczony na konsultacje, drugi - na zabiegi, a trzeciego dnia załatwiam sprawy administracyjne. 8-10 razy w roku biorę udział w imprezach typu zjazd, sympozjum czy kongres. 3-4 z nich to imprezy zagraniczne, więc zabierają sporo czasu. Z tego powodu konsultuję w roku nie częściej niż przez 40 dni. Dzień konsultacyjny przynosi mi około 1500 zł dochodu" - wylicza nasz rozmówca. Profesor wykonuje ok. 200 zabiegów rocznie. "To, ile zarobię na zabiegu, zależy od liczby operacji, które są wykonywane danego dnia. Im więcej operuję, tym mniejsze koszty. rednio zarabiam na jednym zabiegu ok. 800 zł. To daje rocznie ok. 150 tys. zł. Do tego można doliczyć jakieś 10 tys. zł za honoraria autorskie i recenzje. Od poborów płacę podatek według skali 40 proc. W niepublicznym zakładzie w 2004 roku mogłem rozliczyć się według 19 proc. skali podatkowej. To w istotny sposób poprawiło moją sytuację finansową. Z kwoty brutto ok. 300 tys. zł rocznie, zostało mi na rękę 235 tys. zł. Do tego dochodzą kwiaty od pacjentów, które bardzo lubię i alkohol, którego nie lubię" - mówi znany specjalista. "To są obiektywne fakty. Mówimy, że jesteśmy w Europie i porównujemy się z Europą. Nie widzę powodu, by profesor nie mógł zarabiać w Polsce tyle, co jego kolega z Unii Europejskiej. Mnie do tych europejskich zarobków brakuje jeszcze 50 procent" - dodaje profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do pacjenta000 14.04.06, 09:45 Ciekawe tylko czy pomyślał ktoś z Was o neurochirurgach, torakochirurgach i kardiochirurgach. Jak mamy operować głowy, płuca, przełyki czy serca PRYWATNIE? Czy ktoś z Was zna takie Prywatne Kliniki w Polsce, gdzie operuje się takich chorych? Chętnie natychmiast podjąłbym się pracy w takiej Klinice. Bo na razie na posadzie to mam około 1.000 PLZ a uczestniczę w wielogodzinnych i skomplikowanych operacjach.Mogę Pani psycholog Korpolewskiej powiedzieć ile zarabiam. Zapraszam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: panie ministrze RELIGA! 14.04.06, 11:57 a nie martwia cie przychody gornikow, rolnikow, hutnikow i calej bandy darmozjadow z energetyki? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: panie ministrze RELIGA! 14.04.06, 11:55 masz racje! Drodzy forumowicze socjalisci!! Proponuje zebyscie ignorowali lekarzy-bogaczy. W zamian bedziecie sie leczyc u znachorow, babek, znawcow wahadelek, piramidek, krysztalow, magnesow, zyl wodnych, itd. Do czasu az wam caly socjalizm z pustych glow wyparuje. martyna2525 napisała: > A ja chce poinformować pacjenta000 że ten nowoczesny sprzet, będą sobie > obsługiwac sami chorzy. Sam sobie pan bedzie musiał zrobic badania, bo > większośc personelu wyjedzie, przy takich pensjach.Wie pan trudno wyżywić > rodzine za 800zł, narażając siebie samych."Syty głodnego nie zrozumie"! Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do pacjent000 13.04.06, 19:43 Bardzo jestem ciekawy, dlaczego inżynierowie nie pracują za 800 PLZ zamiast 4- 5.000 PLZ miesięcznie, mając za to najnowszej klasy sprzęt komputerowy. A może te komputery powinny pracować wogóle same i inżynierowie nie są potrzebni. A tak wogóle, to może Szanowni Obywatele będą się sami przez wiele godzin operować, bo po co komu chirurg, ważne że będą dobre nitki i nożyczki... No, naprawdę, myślenie JEST przyszłością TEGO narodu! Odpowiedz Link Zgłoś
pacjent000 Re: Do pacjent000 14.04.06, 09:39 Pana wypowiedzi sa prymitywne a prawdziwe zarobki lekarzy sa takie: Z Listy Płac pracowników ochrony zdrowia, przygotowanej przez redakcję Pulsu Medycyny wynika, iż na konto młodego lekarza w trakcie specjalizacji, zatrudnionego w szpitalu klinicznym wpływa miesięcznie tylko 1200 zł. Jednak dochody deklarowane przez najliczniejszą grupę naszych rozmówców plasują się grubo powyżej średniej krajowej: oscylują wokół kilku tysięcy zł. Taki poziom wynagrodzenia osiąga się kosztem co najmniej 10-12-godzinnego dnia pracy. "Moje zarobki (ok. 6 tys. zł) to wynik około 300 nadgodzin każdego miesiąca" - twierdzi lekarz z 16-letnim doświadczeniem w zawodzie. "Jestem w pracy praktycznie bez przerwy" - mówi ortopeda zatrudniony w szpitalu klinicznym, który żeby zarobić ok. 10 tys. zł miesięcznie, pracuje 12 godzin na dobę, również w weekendy. Łatwiej zarabia się w dużym mieście, które ma rozwinięty prywatny sektor usług medycznych. Potencjał lekarzy z Warszawy, Szczecina czy Wrocławia oraz ich kolegów z mniejszych ośrodków jest nieporównywalny. "W Częstochowie dostęp do prywatnych przychodni ma niewielka grupa anestezjologów. Dosłownie cztery, pięć osób. W publicznym szpitalu, przy bardzo małych pensjach podstawowych, większe zarobki pochodzą jedynie z dyżurów, nawet dziesięciu miesięcznie, co jest ogromnie wyczerpujące" - mówi lekarz ze Związku Zawodowego Anestezjologów. Wszędzie większe możliwości otwierają się przed lekarzami ze specjalizacjami zabiegowymi. Na przykład w prywatnym warszawskim centrum medycznym specjalista zabiegowy z II stopniem specjalizacji w pełnym wymiarze godzin zarabia ok. 17 tys. zł. Jego niezabiegowy kolega (np. diabetolog) - tylko ok. 7 tys. zł. W nieco innej sytuacji są lekarze rodzinni, którzy pracują na swoim. "Na pracę w innych miejscach nie mam czasu ani siły. Koledzy ze szpitala narzekają na zarobki, ale ja - w przeciwieństwie do nich - muszę zapłacić rachunki. Jeśli weźmie się to pod uwagę, myślę, że nasze zarobki są podobne" - uważa współwłaściciel NZOZ-u w średniej wielkości mieście, który zarabia 4 tys. zł miesięcznie po odliczeniu kosztów stałych działalności gospodarczej. ze strony : www.pulsmedycyny.com.pl/index/archiwum/6169/1.html Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwek1 Re: Do pacjent000 14.04.06, 20:19 Panie pacjent000-a kasę fiskalną pan MA? Odpowiedz Link Zgłoś
phun Re: panie ministrze RELIGA! 13.04.06, 21:17 Masz racje ale jesli nie dostana podwyzek to beda wyjezdzac za kwalifikacje musimy nauczyc sie placic, jedyne rozwiazanie to podniesienie podatkow dla 2 i trzeciej grupy podatkowej wiadomo ze to ta grupa ktora niewiele robi a duzo wymaga dla siebie np prezesi spolek i ich klakierzy np w Orlenie Lotosie i innych. Odpowiedz Link Zgłoś
jajko69 Phun. 13.04.06, 21:29 oto przyklad, jak polskie spoleczenstwo jest skazone komunizmem. myslisz, ze ktos zamozny to zlodziej albo osoba, ktora nic nie robi? ludzie zamozni to ci, ktorzy konczyli prestizowe uczelnie, zdobywali doswiadczenie za granica, uczyli sie, pracowali i pracuja po kilkanascie godzin dziennie, czesto w wielkich nerwach i kosztem zycia osobistego, inwestuja i ryzykuja - w przeciwienstwie do wiekszosci polakow, ktorzy by tylko z piwem przed tv siedzieli i zabrali innym, skoro sami miec nie moga. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Phun. 13.04.06, 21:43 Tak, jajko69, popieram Ciebie! To skażenie komunizmem jest straszne. Jak ktoś jest przedsiębiorczy to należy go złupić podatkiem. Jak ktoś się kształcił zdobywał kwalifikacje, to teraz niech funduje leniom, którym matury zrobić się nie chcialo, wygodne życie. Odpowiedz Link Zgłoś
grandle Re: panie ministrze RELIGA! 14.04.06, 10:54 tEZ DO PANA MINISTRA! w PELNI POPIERAM WERAZONY NA PANA TEMAT POGLAD. tAK MYSLI MILIONY PACJETOW A NIE WASKA GARSTKA "BIEDNYCH LEKARZY.nIECH KTOŚ MI POKARZE BIEDNEGO LEKARZA???jA NATOMIAST MOGE POKAZAC B. DUŻO BARDZO BOGATYCH LEKARZY!!! cZY TO NIC PANU MINISTROWI NIE MOWI???. nIE POPIERAM ROZWIAZANIA KRWAWEGO dORNA! aLE lICZCIE SIE ZE NASTEPNE ZAWODY /A JEST ICH SPORO? STOJA W KOLEJCE PO PODWYZKI!!! tEN PROBLEM PROPONUJE ODDAC W RECE lEPERA! mOWIE TO POWAZNIE. zADEN LEKARZ SLUZBY ZDROWIA W POLSCE NIE UZDROWI. oBIECUJE WROCIC DO TEMATU SLUZBY ZDROWIA PO OTRZUMANIU PODWYZKI DLA BIEDNYCH LEKARZY. nAPEWNO NIE ZMIENI SIE NIC POZA PLACA. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Re: panie ministrze RELIGA! 14.04.06, 11:49 jedna z przyczyn korupcji sluzby zdrowia sa zbyt niskie zarobki. pacjent000 napisał: > Pragnę pana poinformowac w imieniu swoim jak i wielu polaków, że pana decyzja > jest bardzo zła i niesłuszna. Zamierza pan zwiekszyc dochody lekarzy o 30% w > tym roku i w rzyszłym o 50??? Czy wedlug pana to jest sprawiedliwe i uczciwie? > Te pieniadze zostana "wyrzucone w błoto" ponieważ to niepoprawi sytuacji w > słuzbie zdrowia! Pan jako minister powinien dbac o dobro pacjentow i zapewnic > im lepszy sprzet medyczny a nie oferowac wielkie podwyzki dla skorumpowanej > sluzby zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e krotko ...tresciwie tak dziala ...pis 13.04.06, 18:22 ...pamietacie rzady lsd-po...jak nie plany belki...a pamietacie ich ministrow zdrowia...to byla tragedia...oby wiecej ta szarancza do rzadow nie wrocila... Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: krotko ...tresciwie tak dziala ...pis 13.04.06, 18:28 Kolejne obiecanki. Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
me-e Re: krotko ...tresciwie tak dziala ...pis 13.04.06, 18:31 ...wiem ,ze masz uraz do obietnic...i mee...wcale sie nie dziwi...PO szesnastu latach obiecanek kazdy by mial...lecz w polsce idzie wiosna...pelzajaca rewolucja zmian...dla polski peer2 napisał: > Kolejne obiecanki. Brawo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rmstemero Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 18:32 niewyspany_pawian napisał: > A my za granicą będziemy mogli tylko umierać? Nie bo na to przeznaczy sie pieniadze z rent i emerytur. A na emerytury z pieniedzy na oswiate. A na nauczycieli z pieniedzy na sluzbe zdrowia. W ten sposob wszyscy beda zadowoleni albo jak mowi przyslowie i wilk glodny i owca pozarta. A w ogole to jest to nieistotne: przyjdzie tak i tak galopujaca inflacja i pozre podwyzki. Odpowiedz Link Zgłoś
tul_tul Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 18:45 to siedź w domu... Odpowiedz Link Zgłoś
punter [...] 13.04.06, 18:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Z 3,7% do 6% 13.04.06, 19:46 Wystarczy jeśli podniesie się składkę z obecnych 3,7% do 6%, która już obowiązuje w Czechach i na Slowacji. Jakoś nasi południowi sąsiedzi zrozumieli problem i potrafili go rozwiązać, tylko w tym kraju każdy udaje, że nie widzi. Zapolska opisała tę dulszczyznę już na przełomie zeszłego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
jajko69 nie wiem, w jakim swiecie zyjesz 13.04.06, 21:32 bo w RP skladka na NFZ wynosi obecnie 8,75 i co jakis czas rosnie Odpowiedz Link Zgłoś
59049m A właśnie, że dobrze wiem, w jakim swiecie zyję! 13.04.06, 22:21 Nie miałem na myśli składki na NFZ, ale Produkt Krajowy Brutto (PKB). Skaładka na Zachodzie wynosi co najmniej kilkanaście procent, a nie jakies marne 8% jak tu w Polsce. A wymagania PT. pacjentów - kwadratowe. statnio chory zażądał tomografii komputerowej CAŁEGO CIAŁA, bo jak inaczej mogę mu dać gwarancje, że jego rak nie dał przerzutów. Na moją odpowiedź, że NAWET W USA nie robi się tomografii całego ciała zagrosił mi prasą i sądem. Tak, w takich warunkach żyje i pracuje polski lekarz przy KOLOSALNEJ składce 8%, z której połowa idzie na utrzymanie dostojników NFZ i ich salonów. Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb jestem P R Z E C I W, nie będę za to płacił 14.04.06, 09:16 59049m napisał: > Wystarczy jeśli podniesie się składkę z obecnych 3,7% do 6%, ...to będziemy więcej płacić. Jestem PRZECIW > Jakoś nasi południowi sąsiedzi zrozumieli > problem i potrafili go rozwiązać, tylko w tym kraju każdy udaje, że nie widzi. Ja problem widzę nie w składce, którą można w nieskończoność podwyższać, tylko w niesprywatyzowanych szpitalach. Pensja lekarzy jest ustawiona przez rynek. Jeśli jest za mała, to rynek trzeba zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do Imblmb 14.04.06, 09:51 Na PRYWATYZACJĘ szpitali nie zgodzi się żaden POLITYK żadnej OPCJI, ponieważ nie zostanie wybrany ponownie przez żadnego wyborcę i będzie SPALONY. To społeczeństwo właśnie od lat domaga się DARMOWEJ szkoły i DARMOWEJ opieki zdrowotnej. A jak to wygląda w praktyce, to wszyscy dobrze wiemy. Po prostu, nie ma PRZYZWOLENIA społecznego na prywatyzację służby zdrowia. Co nie oznacza, że ja mam zarabiać 1.000 PLZ do końca życia! Nie godzę się na to! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika nie ma DaRmOWYCH szpitali, szkol, niczego 14.04.06, 12:05 to sa socjalistyczne marzenia. To jest oplacone z PODATKOW!!!!! Chcesz miec DARMOWA? sluzbe zdrowia - plac wieksze podatki! Ucz sie praw termodynamiki i ekonomii. 59049m napisał: > Na PRYWATYZACJĘ szpitali nie zgodzi się żaden POLITYK żadnej OPCJI, ponieważ > nie zostanie wybrany ponownie przez żadnego wyborcę i będzie SPALONY. To > społeczeństwo właśnie od lat domaga się DARMOWEJ szkoły i DARMOWEJ opieki > zdrowotnej. A jak to wygląda w praktyce, to wszyscy dobrze wiemy. Po prostu, > nie ma PRZYZWOLENIA społecznego na prywatyzację służby zdrowia. Co nie oznacza, > > że ja mam zarabiać 1.000 PLZ do końca życia! Nie godzę się na to! Odpowiedz Link Zgłoś
beika Nowy rząd wypłaci = niezła zagrywka :)))) 13.04.06, 18:48 Ładnie pan minister się postarał. Jeśli rzeczywiście takie są uzgodnienia, to ten rząd zostawi kukułcze jajo dla nowego rządu. Chyba lekarze nie pójdą na to :)) Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 moralna hołota z GW oczywiście rzyga ... 13.04.06, 18:54 NIe mozna się spodziewać innego niż bolszewicki komentarz. Widzicie ja GW uczy ładnego pisania? ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
brynk od pazdziernika nie ma potrzeby dawać w "lapę", .. 13.04.06, 19:16 ....bo będą panstwo lekarzostwo mieli godną pensje . Ciekawe ?????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do brynk 13.04.06, 19:47 Pytam! Jeśli DAŁES, to powiedz publicznie KOMU i ILE? Jeśli nie dałeś, to ZAMILKNIJ. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ciekawe czy"lekarzostwo" by strajkowało , gdyby 13.04.06, 19:23 ...PO-myjostwo rządziło? .... Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: ciekawe czy"lekarzostwo" by strajkowało , gdy 13.04.06, 21:27 Może Ciebie karmią frazesy zapodawane przez Twoją ukochaną partię. Może oczadzenie ideologią Twoich partyjnych guru potrafi zapchać Twój żołądek. Jednak w przypadku lekarzy jest inaczej. Lekarze domagają się tego, co im się należy. Gatunek rządzącej partii nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mchal72 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 19:23 Jeżeli ktoś jedzie za granice, to powinien się ubezpieczyć !!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dragoman Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 19:35 300% procent !!!!!! To absurd, niech zobaczą ile zarabiają pracownicy Biedronki a pracują po 12 - 16 godzin na dobę !! Osobiście nie spotkalem biednego lekarza, jak na Polskie warunki. Górnicy mają swoje wywalczyli, lekarze teraz, póżniej nauczyciele, policjanci , żołnierze, i reszta budżetówki , a za wszystko zapłacą szarzy obywatele i właściciele młych i średnich firm oraz reszta uczciwie pracujących ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
phasis Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 20:31 Biedronka się nie umywa do służby zdrowia. Od wczoraj do dzisiaj przepracowałem 36h. Pracodawca zapłaci mi za 32 h , 4h z woli lokalnie panującego przepracowałem za friko. Ostatni pacjent widząc ,że mam duze pauzy myślowe ze zmęczenia - zrezygnował. Netto za 160 h miesięcznie wychodzi 10.6 zł za 1 h. lek spec II st , 16 lat pracy Odpowiedz Link Zgłoś
qc To jest naprawde chore 13.04.06, 20:54 Wprowadzic dodatkowy 3% podatek od dochodu na fundusz zdrowia dla wszystkich podatnikow, nie jak dotychczas odpisywane od podatku, ale realne obciazenie. Zamknac pieprzone marnotrawne NFZ. Sluzba zdrowia, Wizyta u lekarza na podstawie dowodu osobistego, powszechnie dostepna i zgodna z Konstytucja. I zaplacmy lekarzom godziwe pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: To jest naprawde chore 13.04.06, 22:21 Parę dni temu prof. Gilowska postanowiła podarować 4% niewykorzystywanego odpisu na świadczenia rentowe pracodawcom (w domyśle - i pracownikom?). Bardzo mnie tym wkurzyła. To dokładnie tyle, ile brakuje na służbę zdrowia, a inny podział dotychczasowych podatków łatwiej znieść, niż nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 21:23 To niech Cię, drogoman, leczą pracownicy Biedronki! Bedziesz miał taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dzakarta Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 20:19 Słuchajcie, doktory! Żeby moja sytuacja była dobra, powinienem zarabiać 500% więcej! Przed ew. podwyżką, przestańcie najpierw brać łapówy i dopisywać pacjentom fikcyjne wizyty i badania. Przestańcie wykorzystywać państwowy sprzęt i szpitalne łóżka dla swoich prywatnych pacjentów. Dopiero wówczas można dyskutować o ew. podwyżkach dla was. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do dzakarty 13.04.06, 20:27 Jeśli znasz, takie konkretne przypadki o których piszesz (łapówy, fikcyjna dokumentacja, wykorzystywanie państwowego sprzętu itp), czyli prosto mówiąc zachowania PRZESTĘPCZE, to powinieneś zgłosić to na policji lub w prokuraturze lub podać imiona i nazwiska tych osób do publicznej wiadomości. Jeśli nie znasz takich przypadków, tylko piszesz tak sobie, bo tak słyszałeś, to musisz pamiętać, że OCZERNIASZ niewinne osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
janma46 Re: Do dzakarty 14.04.06, 08:59 Przecież o tym pisze prasa,telegazeta i inne media. Odpowiedz Link Zgłoś
totutotu Re: Do dzakarty 14.04.06, 09:06 To wcale nie muszą być przekręty - służba zdrowia jest chora. Przykład leczenia. Pacjent ma kłopoty z kręgosłupem. Idzie do lekarza pierwszego kontaktu i dostaje skierowanie do ortopedy. Ortopeda stwierdza, że potrzebne są zabiegi rehabilitacyjne i daje skierowanie. Ale żeby zabiegi były wykonane trzeba się udać do specjalisty rehabilitanta, który określa jakie zabiegi należy wykonać. Pacjent ze skierowaniem udaje się do gabinetu zabiegowego i tu dowiaduje się, że zabiegi mogą być wykonane dopiero za pół roku (do tego czasu to pewnie już mu samo przejdzie). Trzech lekarzy wzięło kasę z NFZ a pacjent wcale nie poczuł się lepiej. Aby zabiegi wykonać w gabinecie zabiegowym z mniejszą kolejką w innej przychodni (ale w tym samym mieście) trzeba mieć skierowanie od specjalisty rehabilitanta z tej przychodni, w której mają być wykonane zabiegi. Wobec tego kółko należy powtórzyć. Czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Re: Do dzakarty 14.04.06, 09:56 Powtarzam! Lekarz nie odpowiada za organizację służby zdrowia. To dostojnicy z NFZ i Ministerstwa Zdrowia tak zorganizowali swoim podopiecznym ochronę zdrowia. To NFZ pobiera od pacjentów składkę, za którą ma zapewnić im bezpieczeństwo zdrowotne. Lekarz jest świadomy bezsensu tych kolejek i skierowań, ale ja naprawdę mogę i potrafię leczyć BEZ SKIEROWAŃ, bo tego mnie nauczyła moja Alma Mater. Natomiast SKIEROWANIA narzucił na mnie NFZ!!! Też nienawidzę LIMITÓW i SKIEROWAŃ! Czy to tak trudno zrozumieć? Odpowiedz Link Zgłoś
wsciekly_masturbator do dzakarty - musi byc odwrotnie !! 13.04.06, 20:57 > Przed ew. podwyżką, przestańcie najpierw brać łapówy i dopisywać pacjentom > fikcyjne wizyty i badania. Przestańcie wykorzystywać państwowy sprzęt i > szpitalne łóżka dla swoich prywatnych pacjentów. Dopiero wówczas można > dyskutować o ew. podwyżkach dla was. Poniewaz w/w problem dotyczy jakies 10% kadry lekarskiej, wiec powinno byc ODWROTNIE! Najpierw podwyzki (co zapewni jako takie bycie normalnym - uczciwym lekarzom i zabezpieczy ich przed zdeprawowaniem) a potem kadra medyczna usunie w cholere (lub wymra smiercia naturalna) to lobby profesorsko - ordynatorskie. Wtedy bedzie lepiej. Uczciwa praca = godziwa placa lub lapowkarstwo = pozbawienie prawa wykonywania zawodu Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 21:38 Jest prostszy sposób poprawienia Twojej sytuacji materialnej. Wystarczy 13 lat nauki: 6 lat studiów + 1,5 roku obowiązkowego stażu podyplomowego + 5 lat specjalizacji. Po drodze dwa egzaminy państwowe już jesteś w niebie. Będziesz mógł być lekarzem i brać łapówy. Tylko 13 lat i będziesz w niebie. Oczywiście, o ile masz maturę. Gdy nie masz matury, to wtedy należy doliczyć dodatkowe 4 lata. Sam przyznasz, że 17 lat kształcenia to nie jest wielkie poświęcenie. Matołku, tylko 17 lat codziennej nauki i Ty też możesz zarabić co miesiąc na rękę 1500 PLN + łapówy. Gdzie Ty masz rozum, że z takiej oferty jeszcze nie skorzystaleś. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 22:08 Na łapówki jest prosta i niezawodna metoda. Lekarz zgłosi udaną próbę przekupstwa funkcjonariusza służby zdrowia, i zatrzyma sobie premię stosownej wysokości. Sprawę się umorzy z powodu małej szkodliwości. A fiskusowi jeszcze dojdzie podatek. Odpowiedz Link Zgłoś
premier.z.krakowa Proponuję akcję: Pokaż lekarzu co masz w garażu 13.04.06, 22:26 Znam kilku lekarzy i żaden nie jest biedny. Nie widziałem jeszcze lekarza który przymierałby głodem. Opanujcie się konowały. Przecież każdy wie, że praca w szpitalu jest tylko częścią waszych zarobków i to małą. Może na wsi są jacyś biedni lekarze rodzinni, ale w mieście jeszcze takiego nie spotkałem. Zarabiacie grubą kasę w prywatnych praktykach, korzystacie ze szpitalnego sprzętu w prywatnej działalności, dostajecie "prezenty" i "przyspieszacze" od pacjentów, wyjeżdżacie na sympozja i szkolenia sponsorowane przez firmy farmaceutyczne i jeszcze jęczycie o 300% podwyżki. We łbach się wam poprzewracało. Wobec SLD albo PO nie byly byście tacy odważni bo to waszi przyjaciele polityczni. Wiem że macie ciężki i odpowiedzialny zawód ale to jeszcze nie powód aby okradać resztę społeczeństwa. Co ma powiedzieć kasjerka, nauczycielka albo inne słabo opłacane zawody w których nie ma dodatkowych profitów i pensji tak jak u was. Proponuję więć lekarze udowodnijcie swoją biedę i pokażcie co macie w garażu albo pokażcie swoje PIT-y. Odpowiedz Link Zgłoś
59049m Do premiera.z.krakowa 13.04.06, 22:32 Proponuję akcję: niech urząd skarbowy sprawdzi WSZYSTKICH=CAŁE SPOŁECZEŃSTWO i wówczas wiele ciekawych rzeczy się dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem123 Re: Proponuję akcję: Pokaż lekarzu co masz w gara 13.04.06, 22:42 Cisną mi się słowa na scharakteryzaowanie Ciebie, ale ograniczę się tylko do tego: Ty niemądry człowieku. A oto dowody Twojej głupoty: 1. "Nie widziałem jeszcze lekarza który przymierałby głodem." Uważasz, że czlowiek po 17 latach edukacji i dwoch egzaminach państwowych powinien w ogóle przymierać głodem? 2. "Przecież każdy wie, że praca w szpitalu jest tylko częścią waszych zarobków i t o małą." Sam przaayznajesz, że praca na pełnym etacie w szpitalu, 8 godzin, co dziennie plus dodatkowo obowiązkowo dyżury, stanowi tylko małą część dochodów lekarzy. Przyznajesz, więc, że inne grupy zawodowe też powinny zatrudniać się na dodatkowych etatach, zamiast żądać podwyżek płac. 3. "dostajecie "prezenty" i "przyspieszacze" od pacjentów" Czyli według Ciebie, skoro lekarze mają możliwość wymuszania łapówek przez lekarzy jest OK? I ten stan należy utrzymać? Ciekawe myślenie. 4. "wyjeżdżacie na sympozja i szkolenia sponsorowane przez firmy farmaceutyczne" Uważasz, że lekarze, skoro ich nie stać na zapłacenie z własnej kieszeni udziału w sympozjum naukowym lub szkoleniu, nie powinni na nie wyjeżdżać? Ciekawy jeszcze bardziej sposób myślenia. A wiesz ile kosztuje wpisowe na poważny kongres europejskiego towarzystwa lekarskiego? A wiesz jak ten koszt ma się do wynagrodzenia lekarza? Nie masz o tym pojęcia! Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Proponuję akcję: Pokaż lekarzu co masz w gara 13.04.06, 23:03 premier.z.krakowa napisała: > Znam kilku lekarzy i żaden nie jest biedny. Nie widziałem jeszcze lekarza > który przymierałby głodem. Pamiętam taki stary rysunek Bosca: Przed oblicze monarchy przyprowadzają niegodziwca, który okradł skarbonke na biednych - Czemu ukradłeś - pyta Król - Bo byłem głodny - odpowiada niegodziwiec - To w pierwszym rzędzie trzeba się było zgłosić do mnie - mówi Krol - Jak byłem w pierwszym rzędzie, to byłem bogaty. Ja osobiście nie widziałem nikogo, kto publicznie wypowiadałby się w imieniu pokrzywdzonych, a sam nie miał dobrze. Może więc populiści powinni SOBIE wypłacać płace lekarzy - mielibyśmy tanie państwo, a niektóre sprawy byłoby naszym decydentom łatwiej zrozumieć. Na przykład, za ile można w Polsce normalnie wyżyć, albo ile są warte kwalifikacje zawodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Religa chce, by w tym roku było 500 mln zł na 13.04.06, 20:23 Już zaczynam się domyślać, jaki resort przypadnie LPR. Odpowiedz Link Zgłoś