18.04.06, 07:57
"Ośmieszanie Kaczyńskich i ks. Rydzyka uważam za słuszne i celowe"
Piękne wyznanie, czysta bezstronność i obiektywizm, a także bezgraniczna tolerancja.
"W tym przypadku jestem przeciwko jakiejkolwiek cenzurze, z jednym może wyjątkiem: symboliki nazistowskiej."
Dlaczego "może"? Tzn. sam nie jestem pewien, czy jestem pewien? A może o to nie spytałem się szefa przed napisaniem komentarza? Naturalnie, symbolika komunistyczna jest jak najbardziej uprawniona.
Obserwuj wątek
    • maruda.r Re: Komentarz 18.04.06, 10:47
      wojakszwejk napisał:

> "Ośmieszanie Kaczyńskich i ks. Rydzyka uważam za słuszne i celowe"
      > Piękne wyznanie, czysta bezstronność i obiektywizm, a także bezgraniczna tolera
      > ncja.

Bezstronność i obiektywizm w stosunku do Kaczyńskich i Rydzyka nie ma racji
      bytu, gdyz przekroczyli już oni granice absurdu, poza którą próby obiektywnego
      komentowania ich poczynań sa równiez absurdalne.

• barkis Pani Matol nie wierzy w "hitlerowskie" czy tez 18.04.06, 12:26
      "pronazistowskie" intencje tworcow plakatu. Swiadczy o tym dobitnie jej list
      wyslany do nich. Mowa w nim jedynie o strachu przed pisem, o strachu, ze
      zabraknie dotacji z panstwowego garnuszka, ktory -zdaniem kaczek - do nich po
      prostu nalezy i od ich dobrej woli jest rozdzielany.
      Jednak w swej wypoiedzi dla gazety pani Matol bredzi cos o propagowaniu
      hitleryzmu - wystawiajac sobie tym samym cenzurke osoby skrajnie
      oportunistycznej i neimadrej.
      Czy Kaczkom nalezy sie porownanie z III Rzesza? W moim podczuciu - jak
      najbardziej. TRezcia Rzesza tez nie zaczela sie od obozow smierci, lecz od
      wszelkich instytutow higieny moralnej i rasowej.
      Kaczki sa niebezpieczne dla Polski. I nalezy o tym krzyczec jak najglosniej,
      Sewerynie! Kto jak kto ale Ty powinienes o tym wiedziec, stary przyjacielu z
      opozycji.
      • maruda.r Re: Pani Matol nie wierzy w "hitlerowskie" czy te 18.04.06, 12:56
        barkis napisał:

> Czy Kaczkom nalezy sie porownanie z III Rzesza? W moim podczuciu - jak
        > najbardziej. TRezcia Rzesza tez nie zaczela sie od obozow smierci, lecz od
        > wszelkich instytutow higieny moralnej i rasowej.

To nie tylko Twoje odczucie. III Rzesza nie zaczęła się od obozów.
        Hitler doszedł do władzy w normalnych wyborach na fali społecznego
        niezadowolenia, akcentując potrzebę odnowy. Za głównych sprawców niemieckich
        nieszczęść uznał Żydów. Sympatia PiS-u dla Radia Maryja propagującego tresci
        antysemickie jest bulwersująca. Trudno sobie dziś wyobrazić przekształcenie się
        PiS-u w NSDAP, ale historia nie musi sie powtarzać z całym dobrodziejstwem
        inwentarza. Kaczyńscy mają zadatki na psychopatycznych dyktatorów, a ideologia
        PiS-u w wielu miejscach przypomina faszyzm. Porównanie Kaczynskich do duce
        mogłoby zostać niezrozumiane, natomiast do furhera jest przejrzyste.

• jacek230 Zgadzam sie z przedmowca. Kaczynskich od dawna 18.04.06, 14:50
          kojarze z Hitlerem. Oczywiscie nie z Hitlerem-morderca, ale z Hitlerem-
          demagogiem budujacym swoja polityczna potege na ludzkiej naiwnosci i
          oglupianiu. Kaczynscy postepuja dokladnie tak samo i mnie przeraza glownie, to,
          ze tylu ludzi udaje im sie za soba pociagnac. Dlatego sprawa tego plakatu jest
          swietna okazja zeby pokazac ludziom na ile PiS, Kaczynscy, Radio Maryja,
          Lepper, Gosiewski przypominaja poczatki hitleryzmu. Dalszy ciag nie musi byc
          taki sam jak w latach 30. w Niemczech. Ale dobrze, ze ktos powiedzal glosno, ze
          tak jednak moze byc. Brawo artysci !!!!
    • donq Re: Komentarz 18.04.06, 13:42
      Smieszna ta GW jest. Do kazdej informacji (jesli ma odpowiednia 'opiniotworcza
      wage') dolaczane sa 'opinie' mowiace wprost, co czlowiek samodzielnie myslacy
      ma sobie samodzielnie wymyslic jako ocene wydarzen podanych w informacji.

No i czy oszolom Lysiak nie ma racji nazywajac klientele
      GW "cwiercinteligentami"? Co inteligentnego i myslacego czlowieka obchodza
      wytyczne myslowe ("komentarze") pismakow typu Seweryn Blumsztajn, Piotr
      Pacewicz itp. Co faktycznie inteligentnego czlowieka obchodzi jakie zawile
      krety myslowe prowadza p. Blumsztajna do stwierdzenia, ze jedynie symbolika
      nazistowska powinna byc cenzurowana? Tzn., ze nazistowskie rozprawy
      filozoficzne nie powinny byc cenzurowane? Inne radosne twory wolnej mysli
      ludzkiej rowniez nie powinny podlegac cenzurze (bo nazizm jest
      ponoc 'wyjatkowy')?

I co do k... nedzy myslacego czlowieka obchodzi, co p. Blumsztajn uwaza za
      sluszne i celowe?

Niech mi nikt nie mowi, ze "komentarze" GW sluza czemus innemu niz sterowaniu
      umyslami "cwiercinteligentow". No bo mogliby sobie nie poradzic z wlasciwa
      interpretacja.

Nawiazujac do innego swiezego artykulu w GW - GW to "Bild" z pretensjami.

DonQ
      • jwojnar Niektórym interpretacja jest niezbędna, 18.04.06, 14:55
        Taki DonQ, jak sam coś wymyślil, to aż wstyd czytać. Tyle, że inteligencka
        interpretacja Blumsztajna może przekraczać zdolność pojmowania i w skrajnych
        przypadkach może nawet budzić agresję.
        • donq Re: Niektórym interpretacja jest niezbędna, 18.04.06, 20:21
          Łał, to stanąłem w obliczu "inteligenckiej interpretacji". Światłość razi aż
          oczy mrużyć trzeba.

Słaba to dla mnie obraza a dla Ciebie laurka wątpliwa jeśli sądzisz, że do
          pojęcia prostackiej lewackiej "inteligenckiej interpretacji" potrzebna jest
          jakaś szczególna "zdolność pojmowania". Owa "interpretacja" jest tak
          przewidywalna i sztampowa, że aż dziw bierze, że ktoś może brać ją za coś
          wartościowego.

Dziekuję za ukazanie typowego lewackiego (a może nawet "inteligenckiego") oręża
          walki, czyli pomyj bez kontrargumentów.

DonQ
      • funia81 Re: Komentarz 18.04.06, 17:18
        > No i czy oszolom Lysiak nie ma racji

Ales sobie autorytet wybral... Kompromitujesz sie co drugim zdaniem swojej
        wypowiedzi, ale tym tylko wbijasz sobie ostatni gwozdz do trumny.
        • donq Re: Komentarz 18.04.06, 20:16
          Lysiak nie jest moim "autorytetem", ale go lubie jako eseiste, felietoniste i
          powiesciopisarza (w tej kolejnosci).

A w czyich oczach sie kompromituje i ktorymi zdaniami? Jestes zdolny do
          konkretnej odpowiedzi czy tylko potrafisz ujadac?

DonQ
    • tludzki4 Re: Komentarz 18.04.06, 14:29
      plakatu nie widziałem. Kaczyńscy i Ojciec Dyrektor Rydzyk są do zatopienia.
      Ośmieszanie jest jedna z metod. Tutaj skuteczną jest charakteryzacja bohaterów
      akcji. Mundur Hitlerowski/niemiecki jest rozpoznawalny po czapce z zadartym
      przodem i bufiastych spodniach. Twarze Kaczyńskich są tępe i napuszone - patrz
      portrety ojca narodu Mussoliniego. Proszę o zamieszczenia miniatury plakatu.
      dziekuję.
      • mg2005 "Język nienawiści"?... 18.04.06, 14:46
        tludzki4 napisał:

> Kaczyńscy i Ojciec Dyrektor Rydzyk są do zatopienia.
        > Ośmieszanie jest jedna z metod.
    • chris12 Partia Kaczyńskich to polska odmiana faszyzmu! 18.04.06, 16:09
      Precz z tą zarazą!
    • tomiczek7 Re: Komentarz 18.04.06, 17:47
      Uzywanie symboliki nazistowskiej w celcah propagowania tych poglądów uważam za
      naganne, jednak PiS w swej retoryce nawiązuje do nazimu. Więc dlaczego nie użyć
      tej obosiecznej broni iw ykorzystać ten bliżniacze tony i chwytyn retoryczne w
      krtytyce akyulanej władzy. Praca jako taka nie proaguje nazimu, wręcz od niego
      odstręcza. Trawestacja jakże popularnego hasła nazistów ("jeden naród, jedno
      pąństw, jeden fureher") to kwintesencja polskiej polityki wewnętrznej
      propagowanej przez PiS! Nie można zapominąć o tym jak nardził się nazim w
      okresie międzywojennym. Te same sztuczki socjotecniczne i żerowanie na ludzkiej
      biedzie wyniosły Hitlera na domiowe ołatrzyki przecietnych Niemców.
      W mej pamięci zawsze jest scena w karczmie z "Kabaretu", w której pod wpływem
      porywającej pieśni o wielkości chwale Niemiec, śpiewnaej przez młodego chłopca
      w mundurze Hitlerjugend, wstają wszycy ludzie i razem z chłopcem śpiewają.
      Niewiele trzeba by odżyły zmory nazimu! Wobec tego pozwólmy młodym wchodzący w
      życie wypowiadać o polskiej rzeczywistośći się na wielu płaszczyznach!
      Szanowna Pani kuratorko, szanowny Panie Sewerynie Blumsztajnie - państwa
      komentarze są zachowacze, gdyż chodzi Panśtwu jedynie o ochrone swej pozycji i
      posad!
      To Ci młodzi ludzie odważnie korzystają ze zdobycz demokracji, bo chca żyć w
      normalnym państwie, a nie Kaczystanie!!!!!!!!!!!!
    • tingri wolnosc slowa tak,ale sa wyjatki=orwell&autocenzur 18.04.06, 18:05
      nie jest dobrze jak autocenzurze ulega redaktor gazety wyborczej.czy oznacza to
      ze mierzamy w kierunku panstwa autorytarnego, skoro redakcja gazety nie bala
      sie ujawnic afery rywiny a boi sie kaczek i rydzyka?obawiam sie ze tak.mam
      nadzieje ze michnik nie boi sie kaczorow i cos napisze o cenzurze.radio maryja
      emituje antysemickie wypowiedzi, jest wiec w jakims sensie radiem nazistowskim
      i na autocenzure nie zwaza. gdy artysci chca cos powiedziec o swoim widzeniu
      rzeczywistosci to zamyka im sie usta.
    • silesius.monachijski1 Jakala Michnik na prezentera Wiadomosci TVP, zas 18.04.06, 19:11
      Blumsztajn na spowiednika Kwasniewkiego. Dlaczego? Bo "Ośmieszanie Michnika i
      Blusztajna uważam za słuszne i celowe"
    • kapitan.kirk Re: Komentarz 19.04.06, 10:51
      Plakat jest faktycznie paskudny, a porównywanie osób na nim przedstawionych do
      hitlerowców - chocby nie wiem jak się ich nie lubiło - jest chamstwem, a przy
      tym nieprawdą. I bardzo dobrze, że "tfurcy" się na wystawę nie dostali; a piszę
      to jako zdecydowany antyzwolennik (przepraszam za neologizm) obecnej władzy.

Co w niczym nie zmienia faktu, że komentarz p. Blumsztajna (którego skądinąd
      mam zaszczyt znac osobiście) jest dziwaczny. "Zawsze broniłem prawa twórców do
      radykalnych pomysłów, ale tym razem jakoś nie mogę". A zatem są, jak widać,
      dwie wolności ekspresji - jedna np. dla Le Madame i Nieznalskiej (wszystko
      wolno, a kto krytykuje ten wstecznik) a druga dla młodych plakacistów (nic nie
      wolno, a kto krytykuje, ten wstecznik). "W tym przypadku jestem przeciwko
      jakiejkolwiek cenzurze, z jednym może wyjątkiem: symboliki nazistowskiej. Jest
      to symbolika specjalnie traktowana w kulturze europejskiej po doświadczeniu
      Holocaustu". Czy nazizm był istotnie jedynym w historii złem, któremu nie wolno
      zaprzeczać? A co z komunizmem; czy np. namalowanie Rydzyka i Kaczyńskich w
      mundurach czekistów już byłoby cacy? Albo np. jako mafiozów czy polpotowskich
      komisarzy z motykami w rękach?

Pzdr
      ___

A poza tym, Kartagina powinna zostać zburzona!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka