Dodaj do ulubionych

Rosjanie nie wierzą w demokrację

20.04.06, 01:22
Maja racje ,bo tam gdzie jest demokracja to jest roz....iel.Jak sie chce
zniszczyc obowiazujace prawo i wprowadzic bajzel to najlepsza jest
demokracja.Wtedy wszyscy maja racje a wolnosc slowa doprowadza do
patologii.Wystarczy zastanowic sie nad demokracja w Europie ,zeby dojsc do
wniosku ,ze efekty godza wprost w wolnosc czlowieka.
Obserwuj wątek
    • eva15 piękne, w GW komunizm wiecznie żywy... 20.04.06, 01:29
      Nieszczęśnik Bielecki pisze, powołując się na innych:

"Zarówno rosyjskich, jak i zachodnich socjologów uwodzą też tezy o Rosjanach
      niezdolnych do życia w demokracji"

Zupełnie jak za komuny: Idea była dobra, tylko społeczeństwo NIE dorosło. Wot
      żałko, jak mawia nieoceniony, nauczony doświadczeniem meerkat. I tym razem
      też ma rację.
      • kpix Przeciez kilka linii dalej autor doprecyzowuje 20.04.06, 12:26
        <<Jednak jedynym mocno przekonującym argumentem wywiedzionym z rosyjskiej
        specyfiki jest kwestia nadzwyczaj krótkiej historii rosyjskiej demokracji.>>

Nie zauwazylas ze "uwodza" oznacza wiec rezerwe autora wobec wiekszosci
        owych tez?
        • anuszka_ha3.agh.edu.pl Na Białorusi bywa gorzej... 20.04.06, 20:44
          Czarna dziura leżąca pomiędzy Polską a Rosją - to jest dopiero miejsce
          niedemokratyczne.

Studentka Białoruskiego Państwowego Uniwersytetu Ekonomicznego Taciana Dziadok
          jest zmuszana do złożenia publicznej samokrytyki przed studentami i władzami
          wydziału za udział w akcji protestacyjnej na Placu Październikowym. Władze
          uczelni naciskają na studentkę, aby oprócz tego przeprosiny złożyli jej rodzice,
          kolejno przed dziekanem i rektorem. Zebranie w celu wysłuchania samokrytyki
          odbędzie się 19. kwietnia o 9:00. Władze uczelni wymagają publicznego potępienia
          studentki przez jej grupę (chodzi o grupę ćwiczeniową, coś w rodzaju klasy).
          Jeśli Taciana Dziadok nie wyrazi skruchy, to grożą jej kłopoty z zaliczeniem
          sesji, a całej grupie - jako politycznie niepewnej - rozwiązanie.

Zebranie odbyło się. Więcej - tutaj:

→ → → → → → → → → →
          Odkryjmy Białoruś!
          odkryjmybialorus.blox.pl
          • nick3 Ten artykuł, to jakbym czytał o Polsce!:) 20.04.06, 23:51
            Nie mamy się co wywyższać nad Rosję (czy Białoruś).

U nas jest to samo, tylko dwa ciuty łagodniej (zawszeć to jesteśmy w UE:).

U nas trzeba powiedzieć, że rząd dopilnuje "wolności mediów", bo na razie
            są "niewolnymi" łże-mediami. W Rosji można je skutecznie przyciszyć bez
            takiego "wolnościowego" sztafażu.

Na Białorusi baćka rządzi, bo porządek ma być. U nas poseł Zawisza musi
            tłumaczyć, że władza PiS-u nie potrzebuje być kontrolowana, bo władza wybrana
            przez większość "nie jest podejrzana".

W porównaniu z całą tą wschodnią dziczą od razu widać naszą przynależność do
            Europy:)
    • eva15 Rosjanie to urodzeni demokraci i liberalowie 20.04.06, 01:39
      "Oprócz grupek młodzieży pokrzykującej "Obok syjonistów stać nie będziemy!"
      demonstrowali też członkowie żydowscy odgryzający się im krzykami "Czerwonych
      nam tu nie trzeba!".
      _________

Ze tych ostatnich nie wzięto od ręki do psychuszki ze wzgl. na jawne
      rozdwojenie postradzieckiej jaźni świadczy chyba najlepiej nie tylko o wiecznej
      przysłowiowej świętej rosyjskiej cierpliwości, ale i zwłaszcza też o
      demokratycznych przemianach i nowo nabytym liberaliźmie Rosjan...
      • efg nie wzięto, schizofrenia to tam choroba powszechna 20.04.06, 10:12
        miejsca by zabrakło. Np. Stalin bochater i morderca, Lenin agent pruski ale
        pomniki w kazdym miescie po kilka(nascie), dzadkowie z wiadrem medali
        bochaterzy-oprawcy, Putin oligarcha-ale i obrońca Rosji. Faktycznie tylko wariat
        moze udawać ze rozumie co tam sie dzieje.
      • meylec Nie wierzą, bo ta "demokracja" = oligarchizacja 22.04.06, 18:56
        I nic dziwnego że sponsorem "demokratów" i liberałów w Rosji był Chodorkowski.
        Podobnie też wygląda "demokratyzacja" w Polsce. Tu od 89r. Rosja była wzorem,
        co widać chociażby w przekształceniach własnościowych. Co do dzisiejszego
        funkcjonowania naszych instytucji demokratycznych, to wiele bym dał, aby
        pojawił się ktoś taki jak Piłsudski i tę bandę kasującą po 10000zł na miesiąc
        za utrzymywanie w kraju bajzlu i niestablności rozliczył co do złotówki.
        Najlepiej w miejscu podobnym do Berezy Kartuskiej...
        • lavojtek Re: Nie wierzą, bo ta "demokracja" = oligarchizac 22.04.06, 19:03
          meylec napisał:

> Tu od 89r. Rosja była wzorem

Kurde najpierw od roku 45 do 89 ZSRR bylo wzorem. Jak tu ma byc dobrze w tym
          kraju?
          • meylec Re: Nie wierzą, bo ta "demokracja" = oligarchizac 22.04.06, 20:08
            No bo od 45r. Polska bez przerwy jeździ za tym państwem jak tramwaj za
            tramwajem po tych samych szynach...
    • eva15 Rosjanie nie wierzą w demokrację, Amis nie 20.04.06, 01:48
      "Czy demokracja ma w Rosji szanse? - Tak, ale nie w tej dekadzie.."

Rosjanie (jeszcze) nie wierzą w demokrację, Amis (już) nie rozumieją co to na
      prawdę ma być, ta demokracja..
      Wciąż powtarzam, USA i Rosja rozwijają się równolegle. Ale nie jestem w tym
      odkrywcza. Już w XVIII w. de Tocquiville zauważył, że Ameryka i Rosja wychodząc
      z zupełnie innych uwarunkowań, tradycji i mechanizmów idą w tym samym kierunku
      i kiedyś staną naprzeciw siebie.
      • czlowiek_ksiazka Re: evo, red. Bielecki i tak sie stara... 20.04.06, 02:18
        mysle, ze nieswidomie, ale nawet sili sie na obiektywizm, probuje byc - pisze
        wszelako, ze wg rzadzacych w Rosji jest niezle, wg opozycji - fatalnie. Nie
        wiem czy kiedys w GW mozna sie bylo zajaknac o tym, ze w Rosji nawet
        TEORETYCZNIE moze byc spoko...?
      • czlowiek_ksiazka Re: ale ja nie o tym 20.04.06, 02:45
        artykul - perelka, w tym sensie, ze grzeszki
        potocznych/pobieznych/propagandowych analizatorow Rosji widoczne jak na
        rozcapierzonej dloni :), juz nawet zostawmy w spokoju te przekreconka o opinii
        publicznej na Zachodzie zmartwionej rosyjskim "drakonskim" prawem o
        stowarzyszeniach...

1. "Demokracja to hasło skompromitowane w Rosji - mówi demokrata Grigorij
        Jawliński" - dlaczego p. Jawlinski nie tlumaczy DLACZEGO "demokracja" w Rosji
        to pojecie skompromitowane? Moglby wspomniec o latach 90-ych i nieposredniej
        roli, jaka w nich odgrywal. Dla wielu Rosjan 90-te lata to wrecz okres jesli
        nie "ludobojstwa" spoleczno-gospodarczego, to represji socjalno-panstwowych.

2. Evo - w Warszawie mozna kupic antene-sat i ogladac 2 kanaly rosyjskie, 1 i 2-
        i. Bardzo ciekawe, niektore audycje. Tam NAPRAWDE, moze nie czesto, ale mozna
        zobaczyc opozycyjnych politykow, mowi sie o nich, etc. Sam widzialem! Apropos -
        kiedy w Polsce widzialas ostatnio w tv jakiegos polityka naprawde systemowo
        opozycyjnego, nie Tuska :) od rzadowej Gilowskiej, ale np. lidera PPP czy nawet
        polskich komunistow (podobniez tacy sa - nie wiem, bo nigdy w tv nie
        widzialem)?

3. Nie zaciekawilo ciebie te "szykanowanie naszych sponsorów" Jawlinskiego?? Co
        on moze miec na mysli? Ja myslalem, ze sponsorem Jawlinskiego jest
        demokratyczny lud... A lud chyba moze manifestowac - jak pisze red. Bielecki, a
        nawet wybierac (11% zjednoczonej opozycji podczas wyborow w moskiewska Dume)?

4. Co to "zawłaszczanie kolejnych swobód obywatelskich przez państwo Władimira
        Putina", skoro "w Rosji wciąż istnieją ogromne obszary wolności"?

• czlowiek_ksiazka Re: i dokonczenie 20.04.06, 02:49
        5. Zwroc uwaga na wrecz "ludozerczy" charakter zarzutow: "Winien jest także
        brak silnych opozycyjnych stacji TV (a slabe sa? - to dobrze, jesli sa!) oraz
        wysokie ceny ropy naftowej i gazu. Eksport tych surowców zapewnia Kremlowi
        dochody pozwalające na gaszenie konfliktów wybuchających na tle socjalnym." To,
        ze Kremlin czesc zyskow ze sprzedazy ropy wydaje na potrzeby spoleczne ludzi
        traktowane jest w kategoriach niemalze "winy"! Moze zbrodni
        antydemokratycznej?, bo pewnie byloby lepiej, gdyby zyski przetransferowal za
        granice, jak w latach 90-ych a ludzie pomarli z glodu czy "demokraci" znowu
        zwyciezyli? Jakies brednie. Czy tak by bylo "bez winy"?

6. "Zwycięża pełna obojętność." - w Rosji??? Porownajmy frekwencje wyborcza w
        Polsce i Rosji? W KTORYM kraju obojetnosc zwycieza? Porownajmy ilosc
        uczestniczacych w manifach i tu i tam. Etc.

7. "Rosyjskie życie polityczne toczy się głównie za ścianami Kremla, a
        telewizyjne wypowiedzi premiera, ministrów i deputowanych to często nic
        nieznacząca gra pozorów." - ufff, jak to dobrze, ze na calym swiecie szczera i
        otwarta polityka publiczna jest powszechna, juz sie zmartwilem! W Stanach w
        Bialym Domu to tylko ulameczek polityki sie toczy, jak rozumiem? Wystapienia
        parlamentarzystow WSZEDZIE oprocz Rosji to przykld otwartosci i szczerosci! :)

8. "Michaiła Kasjanowa, który pomimo fatalnej opinii skorumpowanego biurokraty
        znienacka zaczął wyrastać na przywódcę rosyjskich demokratów i ich kandydata w
        wyborach prezydenckich z 2008 r." - chyba 0,7% poparcia w ostatnim sondazu.
        Wyrasta, wyrasta...

9. Na koniec o demokracji - "Czy demokracja ma w Rosji szanse?" - traktowanej,
        jako jakis szczegolny byt metafizyczny, rownolegly wymiar, niemalze namacalny
        archetyp. Konkretnie - co to jest demokracja? Po pierwsze, drugie, trzecie ...
        i sie zobaczy, gdzie jest jej "najwiecej".
        Pod wzgledem ilosci bezrobotnych (procentowo) demokratycznie przegrywamy z
        Rosja.
        I u nas (oj, chyba nie zawsze..., no prawie), i u nich (oprocz czasami
        prowincji, jak glosi red. Bielecki) manifestowac mozna, a wiec pod tym wzgledem
        remis, i tak dalej.
        • herr7 liberałowie rządzili w Rosji dwa razy 20.04.06, 07:58
          Pierwszy raz mieli okazję po Rewolucji Lutowej, gdy doszło do obalenia caratu i
          powstania rządu Kiereńskiego. Efektem rządów liberałów była rewolucja
          bolszewicka i jej następstwa. Ówcześni demokraci kłocili się ze sobą nawet
          wtedy gdy Czerwona Gwardia Lenina wkraczała do Pałacu Zimowego.
          Drugą okazję mieli w czasach Jelcyna. Rosjanie którzy mają choćby najmniejsze
          pojęcie o swojej historii powinni tych ludzi trzymać tam gdzie są- czyli na
          marginesie rosyjskiej polityki.
          Jak się ma taki "record" to trudno oczekiwać sukcesów. Zresztą nie tylko w
          Rosji.
          • bazyliszek4 co??? 20.04.06, 17:06
            liberałowie rzadzili kiedykolwiek w Rosji?! Orłow i Kiereński liberałami?! a
            może Jelcyn?!
            ludzie, nie wypisujcie bzdur - ksiażki o historii Rosji można znaleźc w każdej
            lepszej bibliotece i księgarni.
            • bazyliszek4 Re: co??? 20.04.06, 17:15
              nie Orłow tylko Lwow...
        • hohlik3 Re: i dokonczenie 20.04.06, 10:32
          widze podjeles sie sie zadania polemiki z pseudofaktami...
          gratulacje, konkretny wywod
          mi sie wrecz odechcialo jak przeczytalem ten artykol ;))))
      • kpix Wszystko zalezy co znaczy "ida w tym samym kierunk 20.04.06, 12:41
        u". Panstwo, ludzie, poziom praw jednostki?

De Tocqueville przede wszystkim powiedzial cos na bazie doswiadczenia,
        ktore nie zawieralo komunizmu, tymczasem dzis komunizm jest jednym z
        mocnych kluczy do zrozumienia tamtej apatii postaw obywatelskich.

W ten sposob to mozesz polaczyc dowolny kraj z innym dowolnym i stwierdzic
        ze w wieku NN mysliciel MM stwierdzil, ze "kraje sie zblizaja".
    • libryk Re: Rosjanie nie wierzą w demokrację 20.04.06, 09:15
      ...i to jest sedno sprawy.
      Wyobrazmy sobie miliardowe Chiny.
      Gdyby wprowadzic tam demokracje w stylu europejskim to moze nawet i ci cholerni
      zydzi zostaliby zmieceni z powierzchni ziemi.
      Ludzie, ktorzy z tym slowem nie mieli nigdy do czynienia nie sa zdolni
      korzystac z jej dobrodziejstw a patologie (przyklad Polska) sa widoczne
      natychmiast po usulowaniu jej wprowadzenia.

Erotyka lat 50 tych w USA:
      www.bogdan.mynetcologne.de
    • nikola_piterski2 Re: Rosjanie nie wierzą w demokrację 20.04.06, 10:16
      Niestety, haslo demokracji skompromitowane nie tylko Jelcynem i jego
      zlodziejska druzyna, ale politykami jak Griszka Jawlinski. Przeciez byl
      szanowany w narodzie jak powazna alternatywa Jelcynowi i komunistom. Bylo
      wielkie poparcie, szczegolnie, od mlodych. Ale zagadal swa perspektywe. Okazal
      sie zwyklym demagogiem i plaksa, ktorego potem rozciecily i zmieszaly z
      Chodorkowskim karjerowicze a kosmopolici "niemcowy" i "chakamady".
      Dzis juz i ostatnie i Griszka sa polityczne trupy.
      • gekon1979 sio z polskiego forum kacapie! 20.04.06, 11:19

• andrzejbj sio z polskiego forum idioto!Nie kompromituj Polak 20.04.06, 12:12
          ów!
          • gekon1979 taka targowica z ciebie ze kacapstwo tolerujesz?? 20.04.06, 18:07

• kpix Gekon,nie pozwalaj sobie.Nie kupiles tego forum.nt 20.04.06, 12:27
    • hohlik3 Co za bzdury 20.04.06, 10:17
      hahaha ale sie usmialem czytając niemal w 100 procentach stek demagogicznych bzdur Gazety Wybiórczej.Nie ma nawet z czym polemizować w tym beznadziejnym artykule "chodorkowski demokrata" Znów proba pouczania rosjan jak maja zyc wedlug wlasnego "polskiego jedynie slusznego" spojzenia na wschod.
      A moze "jedna rasija" zapewnia jednak stabilizacje i rozwoj (patrz poparcie narodu), natomiast tzw "demokraci" sa dla rosjan symbolem wszystkiego zlego co dotknelo ich???
      Kompletny brak znajomosci(celowy??) tematyki przez GWno...
    • hohlik3 Apel do Gazety Wyborczej... 20.04.06, 10:39
      Zacznijcie pisać fakty bo narazie skupiacie sie na mitach..!!!!

moze wtedy podkoczy wam sprzedaż nakladu;)))
    • gekon1979 kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 11:16
      ewolucyjnie systemu politycznego
      dal nich musi byc zamordyzm, inaczej wszystko sie rozleci
      od taki prymitywny narodek
      a ty evcia jestes najprawdziwszym komunistycznym betonem, nie GW ;)
      • eva15 mówią ci ludzie wyraźnie, abyś się wynosił 20.04.06, 13:36
        a ty nic, twierdzisz, że deszcz pada i dalej swoje
        • efg tak jak i tobie, ale on jest Polakiem choc moze i 20.04.06, 16:20
          niezbyt madrym i modnym w pogladach, ty zas pospolita RENEGATKĄ.
          • eva15 Re: tak jak i tobie, ale on jest Polakiem choc mo 21.04.06, 02:04
            On jest Polakiem, a ja nie? Z Rassenamtu się urwałeś?? Jak to sprawdzasz?
            • efg co do niego wiem, co do Ciebie, lepiej wybierz DE, 25.04.06, 23:51
              a jeszcze lepiej RUS
      • karjalaine Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 17:51
        "Prymitywny narodek?!" A moze pan mysli ze on lepej? A moze to bedzie lepej
        jesli pan zmieni "Gekon" na "Gekon SS" lecz "Gikler"? Oder es wurde besser
        vielleicht wenn ich das auf Deutsch schreibe? Pan Gekon jesli o nas nic nie
        wiesz nie mow nic, lepei jedz do nas.
        • gekon1979 Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 18:06
          Pan Gekon jesli o nas nic nie
          > wiesz nie mow nic, lepei jedz do nas.
          poczekam az wymrzecie za te 50 lat :) wtedy sobie pojade na granice z Chinami na Uralu, w koncu bedziemy mieli na wschodzie kulturalny i cywilizowany narod
          • karjalaine Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 18:13
            zly ty czlowiek Herr Gekon,
            nie wiem co masz przeciw nas ale mysle, ze jesli to komplex, to powinen miec
            rozmowa z lekarzem.
            Chcial by tylko wiedzic co ja i moja rodzina ciebie zrobila, ze Herr nas
            wszystkich nienawidzi? Mysli Herr ze jesmy barbarami, ale gdie twoi argumienty?
            Moze, to jest tylko demagogia chworego czlowieka?
            • gekon1979 Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 18:19
              > zly ty czlowiek Herr Gekon,
              i skancz z tym Herr ;) bo niemcow nienawidze tylko troszeczke mniej od kacapstwa
              > nie wiem co masz przeciw nas ale mysle, ze jesli to komplex, to powinen miec
              > rozmowa z lekarzem.
              a to bardzo proste. Krzywd wyrzadzonych rodzinie nie wybacza sie nigdy ;) Podobnie jak krzywd wyrzadzonych wlasnej ojczyznie.
              > Chcial by tylko wiedzic co ja i moja rodzina ciebie zrobila, ze Herr nas
              > wszystkich nienawidzi? Mysli Herr ze jesmy barbarami, ale gdie twoi argumienty?
              jest ogromna szansa procentowa ze ktos z waszej rodziny w ciagu ostatnich 200 lat jednak cos zrobil, moze nawet komus z mojej rodziny ;)
              >Mysli Herr ze jesmy barbarami, ale gdie twoi argumienty?
              co do tego nie mam najmniejszej watpliwosci, mongolska horda i to najprymitywniejsza
              > Moze, to jest tylko demagogia chworego czlowieka?
              nie to pragmatyczne spojrzenie na was, poprzez pryzmat chociazby ostatnich 15 lat :D tak sie sklada ze powinno sie z wami zerwac wszelkie kontakty, w tym handlowe, gaz mozna ciagnac z innego zrodla

znaczy, wiesz, robcie sobie co tma chcecie(najlepiej wam wychodzi mordowanie wlasnych obywateli ;) zalecam :P) tylko nie wylazcie z tym swoim syfem ze swojego podworka ;)
              • karjalaine Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 18:36
                Ei kai Venjassa olla venalaiset, se on ensimajni .Kahtes,myo elamma pohjossa ta
                emma rua pahua niketa. Mie tiijan histourii miun perehen. Olemma myo niise
                kacapii?Pan Gekon nic nie wie, bo nic nie widzi. Problema nie w gazie, co
                chcecie, to i robcie. Ale wiem tylko, slepa nienawisc jest zla rzecz dla tego,
                kto nienawidzi. Jesli pan chce nas kacapow wszystkich pochowac, Herzlich
                willkommen. My czekamy, ale jesli mysli Pan, ze on jest dobrym polskim
                obywatelem, konczaj kompramintowac Polske. Ja wiem dobrych polakow, oni tez
                kochaja Polska, ale nigdy o nas tak zle nie mowili. Chcial by wiedzic, Pan
                Gekon to kto, jake Pan ma wyksztalcenie?
                • gekon1979 Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 18:47
                  Gekon to gekon, taka jaszczurka
                  pl.wikipedia.org/wiki/Gekon prosze o to wiecej informacji na moj, temat skors taki zainteresowany ;)
                  I nie tobie bolszewiku decydowac kto ejst dobry Polak a kto zly Polak
                  wiem jedno kacapobolszewia to najwiekszy wrog Polski, od wiekow
                  > Gekon to kto, jake Pan ma wyksztalcenie?
                  zajmij sie lepiej wyksztalceniem wlasnych dzieci a nie cudzym ;)

Przepowiedzial stary goral,
                  Polska bedzie az po Ural
                  za Uralem beda Chiny
                  was nie bedzie sku..syny ;)

i kolejny wierszyk dla ciebie karjalaine
                  img143.imageshack.us/my.php?image=milosz5ly.jpg
                  • karjalaine Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 19:03
                    Ja wiem kto jest gekon lepej od ciebie po mam go. Dzieci bezie miec dobre
                    wyksztalcenie, nie trzeba Panu watpic. Ja nie jestem bolszewikiem, i nie gdy
                    nie bedzie. A co pan moze mowic o siebie. Ist Herr einer der parteigenosse
                    einer nazionalistischen Partei, oder? Kacapabolszewia to co? Pan znajduje sie
                    juz we wladze Muzy ili kogo?
                    "Przepowiedzial stary goral,
                    > Polska bedzie az po Ural
                    > za Uralem beda Chiny
                    > was nie bedzie sku..syny ;)"
                    Moj ojciec jest z Urala tam duze znajomych - A co pan wie o Urale? Pan tam nie
                    gdy nie bedzie, jesli bedzie myslec tak.
                    Chin tam tez nie bedzie, chinczyki maja rozum.
                    Ale chcialbym wiedzic pan naprawdzie ma cos realne przeciw nas? Ktos, cos gdys
                    zrobil to nie jest argumentem. Jesli "kacapy" Panu cos zrobili, niech pan mowi
                    co, gdzie, gdy? Nienawisc bez grunta jest paranoja.
                    • gekon1979 Re: kacapy nie sa wstanie pojac wyzszego 20.04.06, 19:09
                      Jesli "kacapy" Panu cos zrobili, niech pan mowi
                      > co, gdzie, gdy? Nienawisc bez grunta jest paranoja.
                      no przeciez napisalem! czytac ze zrozumieniem tez was nie ucza :O BOSH
                      wiem o Uralu tyle, ze bedzie tam za jakies 50 lat granica z Chinami
                      • gekon1979 PS 20.04.06, 19:10
                        naprawde nie macie wlasnego forum??
                        co by tam pisac??
                        • gekon1979 pomoge bo wiem ze macie male IQ co wynika 20.04.06, 19:12
                          z ostatnich badan :>

forum.pravda.ru/
                          • karjalaine Re: pomoge bo wiem ze macie male IQ co wynika 20.04.06, 19:36
                            Dziekuje bardzo, ale ja wiem ten forum, on nie ciekawy dla mnie.
                            • gekon1979 Re: pomoge bo wiem ze macie male IQ co wynika 20.04.06, 19:41
                              czemu nie ciekawy???????
                              czytam sobie angielska wersje, bardzo wesola!
                        • karjalaine Re: PS 20.04.06, 19:23
                          Tam Pana nie ma. A dla czego Pan nie dal odpowiedzi na moji niemecki frazy?
                          Mowimy nie o tym. Pan napisal, ze "Krzywd wyrzadzonych rodzinie nie wybacza sie
                          nigdy ;) Podobnie jak krzywd wyrzadzonych wlasnej ojczyznie"
                          to nie mowi nic o tym kto (Nazwisko nie Stalina, prosze), gdzie (Polska, kraj,
                          miasto, ulica), gdy (dzien, godzina, minuta). Gdys polaki tez byli w Rosji jak
                          wrogi, ale nie wiem, jak to chodzi o mnie.
                          • gekon1979 Re: PS 20.04.06, 19:38
                            a po co ja tam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            Tryglawie chron!!!!!!!!!!!!!!!!!
                            www.tygodnikforum.pl/forum/index.jsp?place=Menu02&news_cat_id=85&layout=1
                            >A dla czego Pan nie dal odpowiedzi na moji niemecki frazy?
                            a czemu mialbym??
                            • karjalaine Re: PS 20.04.06, 19:50
                              nie trzeba cywilizowanemu Panu tak mowic.
                              Ktos iz Panowoj rodziny zmarl w Kotynie? Szkoda, w tej okazji, ale moija
                              rodzina tez byla represyrowana.
                              Jesli Pan nie odpowiedzaje na frazy, Pan swoim milczaniem zgadzaje sie.
                              Chcialbym wierzyc, ze ja nie praw wobec Pana.
                              • gekon1979 Re: PS 20.04.06, 19:54
                                nikt z mojej rodziny nie zostal zamordowany w Katyniu

to ty mi odpowiedz na te fraze
                                나락에 가십시요!
                                • karjalaine Kai Hyvästi! 20.04.06, 20:16
                                  To pan nie wie jezyka swoich sasidziej. Moze pan Korejski emigrant? No wierze
                                  ze pan jest Polakiem, ale dlaczego Pan pisze cos na korejskiem gdy nie wie
                                  jednego z warznejszych jezykow swiata? Maybe it would be better to shift to
                                  English as to the language which is for both easyly understandable and which is
                                  for both foreign? Pan ma czas dla rewizji swojej opinii o Rosji i Rosjan.
                                  Prosze bardzo Pana, niech Pan czyta dobry ksiazki, nie trzeba czytac Mein
                                  kampfu. Niech Pan czyta ksiazki o Rosji i sluch pana Melera (Ministra spraw
                                  zagranicznych) on nie zawsze ale czesto mowi prawde. No na razie Pan. Jeszcze
                                  skrzyzujemy szable, ale potem.
                                  • gekon1979 Re: Kai Hyvästi! 20.04.06, 20:29
                                    a co mnie szwaby?? nic z nimi nie chce miec wspolnego
                                    mieszkam w Szczecinie, i jak jest cieplej to ta holota, przeprowadza inwazje na ogrodki piwne, dra sie w nieboglosy, zwierzeta, pierdza, bekaja
                                    po co z czyms takim mialbym sie komunikowac??
                                    jaki to wazny jezyk swiata?? wazne jezyki swiata to Angielski i Chinski - innych nie ma
                                    Pan ma czas dla rewizji swojej opinii o Rosji i Rosjan.
                                    > Prosze bardzo Pana, niech Pan czyta dobry ksiazki, nie trzeba czytac Mein
                                    > kampfu
                                    czytam dobre ksiazki ;) ein kampfu nie czytalem i nie zamierzam, napisal to w koncu germaniec
                                    a ja swoje wiem o kacapobolszewim, wrog, juz nasi przodkowie o moskalach pisali jako o najgorszej dziczy azji ;)
                                    Maybe it would be better to shift to
                                    > English as to the language which is for both easyly understandable and which is
                                    >
                                    > for both foreign?
                                    to jest Polskie forum, jezykiem jest tu Polski ;) a nie jezyk psow germancow, czy dziczy z azji(kacapstwo)
                                    Pan Meler w ogole mnie nie obchodzi, i to co gada takze
                                    No na razie Pan. Jeszcze
                                    > skrzyzujemy szable, ale potem.
                                    sio! i nie wracaj
                  • zxccxz123 jaszczurka to gady 22.04.06, 17:06
                    gady to typ ktory nie ewoluuje, jest niezdolny do zmian za to zmienia skore jak
                    choragiewka, lwow zostawi, pojedzie do breslau i z piana na ustach bedzie
                    dowodzil ze to jego. Nasz gekon to posrany Der Große Polnische Kretin. Z takich
                    co czesc juz spiergziolilo czyscic kible. reszta jezdzi krasc auta i nigdy nie
                    wpadnie zeby ukrasc tez troche autobahny. Marzenia o polsce nad uralem?
                    oczywiscie - jak mu Europeans aus Munch und Keln dadza kopa z Koszalina,
                    Szczecina, Suwalk, Gdanska, Wroclawia, Jeleniej, Zielonej i innych Die
                    außerordentlich polnischen Berge to Ni hao mu powiedza konie Przewalskiego a na
                    dobranoc uslyszy polonez oginskiego w Mongolii Wewnetrznej.
                    Интересно понимают ли что то такие мудаки?
                    • lavojtek Re: jaszczurka to gady 22.04.06, 18:26
                      Bawią mnie wypowiedzi takich "radosnych" jełopów jak ty! Tak trzymać!
                      P.s. Zycze ci szorowania kibli na wschodzie skoro na zachodzie to takie
                      upokarzajace :)
                • kacap_z_moskwy Karjalanen 21.04.06, 00:38
                  Olenko sinu karjalainen?
                  • eva15 pytanie do "Kacapa".. 21.04.06, 01:59
                    Powiedziałeś mi, że nie mówi się "dobrej noczi" lecz "spakojnoj noczi".
                    Tymczasem u Was w tv w wiadomościach mówią najnormalniej w świecie "dobrej
                    noczi" (RTR Wiedmosti)...

Hej, Ty mnie na manowce nie wyprowadzaj, bo przestanę Ci wierzyć...
                    • kacap_z_moskwy Re: pytanie do "Kacapa".. 22.04.06, 23:32
                      W Tv czy radiu moga mowic tak, bo to odnosie sie raczej do ludzi nie spiacych.
                      Zycza "dobrej noci". A "Spokojnij noci" mowisie jak idzie sie spac. Ta "dobrej
                      noci" - mi sie wydaje, jest taka niestandartowym pozegnaniem. Kazdy rosjanin
                      czi powie - "Spokojnyj noci"!

eva15 napisała:

> Powiedziałeś mi, że nie mówi się "dobrej noczi" lecz "spakojnoj noczi".
                      > Tymczasem u Was w tv w wiadomościach mówią najnormalniej w świecie "dobrej
                      > noczi" (RTR Wiedmosti)...
                      >
                      > Hej, Ty mnie na manowce nie wyprowadzaj, bo przestanę Ci wierzyć...

• karjalaine Re: Karjalanen 21.04.06, 15:19
                    Kylla, vain mie olen karjalaini. En ole karjalainen. Se on suomeksi.
                    • kacap_z_moskwy Re: Karjalanen 22.04.06, 23:35
                      Sinu puhan "good" :)
              • kpix Gekon,nie wiedzialem,ze z toba az tak zle... 20.04.06, 21:47
                czlowieku, ty chyba miales goraczke, gdy to pisales...
                • gekon1979 dlaczego, bo mam inne poglady od ciebie?? ;) 20.04.06, 22:20

• efg Gekon to przypadek kliniczny,i u was sa podobni 20.04.06, 21:41
          a raczej jeszcze bardziej ordynarni (np. na inosmi). Proponuje traktowac go jak
          folklor polityczny.
          • gekon1979 Re: Gekon to przypadek kliniczny,i u was sa podob 20.04.06, 22:21
            a na angielsko jezycznej pravdzie.ru takze :P
            moje wyziewy to nic przy nich :)
            • o333 do gekona 21.04.06, 10:15
              Wszyscy polacy to debile , wnioskuje to lekturze Naszego Dziennika.
              Pozdrawiam
            • efg tyż prowda, ale robisz sie słynny jak eva15 25.04.06, 23:49
      • zxccxz123 idioten gekon 22.04.06, 16:37
        gekon, raus idioten aus diese forum.
    • stagaz Zdies sobaka zaryta... 20.04.06, 18:01
      ..." W wielu dyskusjach prowadzonych w Moskwie słyszy się o "euroazjatyckiej
      kulturze politycznej... "
    • rekin19 Re: Rosjanie nie wierzą w demokrację 21.04.06, 11:01
      findzia napisała:

> Maja racje ,bo tam gdzie jest demokracja to jest roz....iel.Jak sie chce
      > zniszczyc obowiazujace prawo i wprowadzic bajzel to najlepsza jest
      > demokracja.Wtedy wszyscy maja racje a wolnosc slowa doprowadza do
      > patologii.Wystarczy zastanowic sie nad demokracja w Europie ,zeby dojsc do
      > wniosku ,ze efekty godza wprost w wolnosc czlowieka.

Demokracja tylko tam rodzi roz....iel,gdzie ludzie są zniewoleni i nie umieją
      byc mądrze wolni.
    • skinhead.polski Demokracja to opium dla elit 21.04.06, 13:17
      Ruskie maja rację że demokracji nie poważają..tylko u nas jeszce młodzi Polacy
      dają się zwieść na te demokratyczne i postępowe plewy ale mam nadzieje ze
      putinizm dotrze takze i do nas
    • szowinita Rosja to dziki kraj, ale mają fajne białe niedźwie 21.04.06, 23:46
      dzie na ulicach
      • glemp1 Re: Rosja to dziki kraj i nic poza tym. Uraaaaaaa! 22.04.06, 14:21
        Nic dodać, nic ująć. I niech tak już pozostanie...
    • presentation1 Czyli.... 22.04.06, 08:32
      Rosjanie nie beda mieli sie do czego spieszyc.W nastepnej dekadzie nie bedzie
      demokracji.
    • unicef123 Re: Rosjanie nie wierzą w demokrację 22.04.06, 14:01
      i maja rację, demokracji nigdy nie było i nie będzie.KASA Światem rządzi -
      reszta to mnożnki i pobożne życzenia . Świat dzisiejszy to Żarcie wszystkiego
      co staje Ci na drodze ":bierę" ,po co mam dawać ? okropność !!! Nie ma ludzi
      nie ma czasu : reszta jest milczeniem!
      • miszka90 Rosjanom żyje sie co raz lepiej.. 22.04.06, 17:24
        Mimo że Putin ogranicza demokracje to Obywatelo Rosji żyje sie naprawde co raz
        lepiej stawiam tę teze bo ostatnio rozmawiałem z wieloma obywatelami tego
        pięknego kraju...
        Czyli dobrobyt za demokrację.. myśle że korzystna zamiana...
    • kaczylechu zobaczyli jak wyglada pseudodemokracja w Polsce 22.04.06, 14:09
      wystarczy,ze zobaczyli jak wyglada ta pseudodemokracja w Polsce i USA.Odechcialo
      im sie bajek wuja toma i tej glupiej propagandy zachodniej.Zobaczyli,ze to bagno
      powite jest cwaniactwem,zlodziejstwem i wyzyskiem ludzi.Za czasow PRL uczono w
      szkolach o kapitalizmie jako o systemie zla gdzie wyzyskuje sie ludzi,gdzie jest
      ogromna kryminalnosc i niesprawiedliwosc spoleczna.Teraz wiem ze to byla prawda
      a nie propaganda.
    • mobrebski Dlaczego Rosjanie nie wierzą w demokrację 22.04.06, 15:39
      Polska zniewolona byla przez Sowietów. Węgry, Bałtowie, Czeczenia i wiele
      innych państw też.
      A ZSRR, Rosja i Ludowe Chiny przez kogo są zniewolone? I czemu Polska o
      demokracji myślała w 1794 roku a Rosja nawet w roku 2006 nie?
      Niezorientowanym - odpowie litewski wieszcz. We własnym, skromnym imieniu życzę
      miłej lektury.
      Michał Obrębski

Dziady – Przegląd wojska
      "Biorą ich z ziemi policejskie sługi
      I niosą chować; martwych, rannych społem -
      Jeden miał żebra złamane, a drugi
      Był wpół harmatnym przejechany kołem;
      Wnętrzności ze krwią wypadły mu z brzucha,
      Trzykroć okropnie spod harmaty krzyknął,
      Lecz major woła: "Milcz, bo car nas słucha";
      Żołnierz tak słuchać majora przywyknął,
      Ze zęby zaciął; nakryto co żywo
      Rannego płaszczem, bo gdy car przypadkiem
      Z rana jest takiej nagłej śmierci świadkiem
      I widzi na czczo skrwawione mięsiwo -
      Dworzanie czują w nim zmianę humoru,
      Zły, opryskliwy powraca do dworu,
      Tam go czekają z śniadaniem nakryłem,
      A jeść nie może mięsa z apetytem.
      (…)
      Nazajutrz z dala za placem słyszano
      Psa głuche wycie - czerni się cos w śniegu;
      Przybiegli ludzie, trupa wygrzebano;
      On po paradzie został na noclegu.
      Trup na pół chłopski, na poły wojskowy,
      Z głową strzyżoną, ale z brodą długą,
      Miał czapkę z futrem i płaszcz mundurowy,
      I był zapewne oficerskim sługą.
      Siedział na wielkim futrze swego pana,
      Tu zostawiony, tu rozkazu czekał,
      I zmarzł, i śniegu już miał za kolana.
      Tu go pies wierny znalazł i oszczekał. -
      Zmarznął, a w futro nie okrył się ciepłe;
      Jedna źrenica śniegiem zasypana,
      Lecz drugie oko otwarte, choć skrzepłe,
      Na plac obrócił: czekał stamtąd pana!

Pan kazał siedzieć i sługa usiądzie,
      Kazał nie ruszać z miejsca, on nie ruszy,
      I nie powstanie - aż na strasznym sądzie;
      I dotąd wierny panu, choć bez duszy,
      Bo dotąd ręką trzyma pańską szubę
      Pilnując, żeby jej nie ukradziono;
      Drugą chciał rękę ogrzać, ukryć w łono,
      Lecz już nie weszły pod płaszcz palce grube.

I pan go dotąd nie szukał, nie pytał!
      Czy mało dbały, czy nadto ostrożny -
      Zgadują, że to oficer podróżny;
      Ze do stolicy niedawno zawitał,
      Nie z powinności chodził na parady,
      Lecz by pokazać świeże epolety -
      Może z przeglądów poszedł na obiady,
      Może na niego mrugnęły kobiety,
      Może gdzie wstąpił do kolegi gracza
      I nad kartami - zapomniał brodacza;
      Może się wyrzekł i futra, i sługi,
      By nie rozgłosić, że miał szubę z sobą;
      Że nie mógł zimna wytrzymać jak drugi,
      Gdy je car carską wytrzymał osobą;
      Boby mówiono: jeździ nieformalnie
      Na przegląd z szubą! - myśli liberalnie.

O biedny chłopie! heroizm, śmierć taka,
      Jest psu zasługą, człowiekowi grzechem.
      Jak cię nagrodzą? pan powie z uśmiechem,
      Żeś był do zgonu wierny - jak sobaka.
      O biedny chłopie! za cóż mi łza płynie
      I serce bije, myśląc o twym czynie:
      Ach, żal mi ciebie, biedny Słowianinie! -
      Biedny narodzie! żal mi twojej doli,
      Jeden znasz tylko heroizm - niewoli."

Do przyjaciół Moskali
      "Kto z was podniesie skargę, dla mnie jego skarga
      Będzie jak psa szczekanie, który tak się wdroży
      Do cierpliwie i długo noszonej obroży,
      Że w końcu gotów kąsać rękę, co ją targa."

Adam Mickiewicz
    • abhaod wladza, sex i pieniadze; tak sie nazywaja rosyjscy 22.04.06, 16:01
      bogowie
    • wojtek2784 Re: Bo jej jeszcze nie ma nigdzie na świecie, ale 22.04.06, 16:27
      Ale warto o demokrację walczyć, ponieważ nie ma alternatywy. Rozsądny dyktator
      zdarza się raz na 500 lat. Więc mamy marne szanse na spotkanie takie mądrego
      dyktatora.
    • mis22 Latynosi tez nie wierza w demokracje 22.04.06, 16:47
      Czytalem kiedys wyniki badan opinii publicznej w Ameryce Lacinskiej. Wiekszosc
      ludzi byla zwolennikiem ograniczenia demokracji jesli prowadzi to do
      podniesienia stopy zyciowej. Czyli moze demokracja jest luksusem, na ktory
      pozwalaja sobie wzglednie bogaci ludzie?
    • mis22 Latynosi tez nie wierza w demokracje 22.04.06, 16:47
      Czytalem kiedys wyniki badan opinii publicznej w Ameryce Lacinskiej. Wiekszosc
      ludzi byla zwolennikiem ograniczenia demokracji jesli prowadzi to do
      podniesienia stopy zyciowej. Czyli moze demokracja jest luksusem, na ktory
      pozwalaja sobie wzglednie bogaci ludzie?
    • cookies3 Re: Rosjanie nie wierzą w demokrację 22.04.06, 17:40
      Warto pomarzyc o reinkarnacji cara Piotra I Wielkiego.Wtedy było pięknie
      i ten Peterburg...
    • rsrh Nigdy jej nie znali wiec czemumają wierzyć , że 22.04.06, 19:18
      cos takiego istnieje!! Oczywiscie nie wszyscy-Nowi Rosjanie z Lazurowego Wubrzeża
      czy Londynu lub syn Nikity Chruszczowa dziś obywalel USA -bardzo sobi
      edemokracje cenią !!!
    • ssik_nwdj Rosjanie jak Polacy to ginąca rasa. 22.04.06, 19:46
    • skipper_ Re: Rosjanie nie wierzą w demokrację 22.04.06, 19:48
      zadziwia mnie wrecz aktywnosc l-evci zawsze gdy GW
      cos krytycznego o rosji, czy ruskich, badz niedajboze
      wolodzi putce napisze...

wyraznie widac gdzie l-evcine serce bije :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka